Serial nou: Outlander

de Ştefan Dobroiu în 21 Aug 2014
Serialul multi-gen porneşte de la o misterioasă călătorie în timp

Outlander, noua achiziţie Starz realizată de Ronald D. Moore (Star Trek, Battlestar Galactica, Helix) are toate şansele să-i captiveze pe amatorii poveştilor greu de clasat din punctul de vedere al genului. Dramă de familie, SF-fantasy, film de dragoste, producţie de epocă, război şi aventură, Outlander este o rara avis, atât prin ton cât şi prin melanjul de teme, în avalanşa de seriale strict specializate din ultimii ani. Iată mai jos de ce ţi-ar putea plăcea producţia de televiziune ce a debutat pe 9 august.

AICI un material despre 11 seriale de aşteptat în această toamnă.

Totul porneşte de la popularul roman omonim (în Marea Britanie titlul este "Cross Stitch") publicat în 1991 de Diana Gabaldon şi urmat de şapte continuări. În centrul atenţiei se află infirmiera britanică Claire Beauchamp Randall (Caitriona Balfe, actriţă irlandeză cu roluri secundare în filme precum Super 8, Escape Plan şi Now You See Me), care, după ce Al Doilea Război Mondial se sfârşeşte, încearcă să-şi refacă viaţa alături de soţul ei Frank (Tobias Menzies), profesor de istorie la Oxford şi agent MI6 în timpul războiului. Cei doi pornesc într-o lună de miere în Scoţia şi ajung în oraşul Inverness, în timpul unei sărbători similare Halloween-ului. Aici are loc evenimentul care aruncă Outlander pe tărâmul SF-fantasy: Claire atinge un menhir dintr-un momnument preistoric asemănător celui de la Stonehenge şi se trezeşte transportată în trecut, în 1743, în mijlocul unor sângeroase lupte între soldaţii britanici şi nobilii scoţieni.

Este o premisă ofertantă pentru Ronald D. Moore, care schimbă consistent genul după celebrele Star Trek şi Battlestar Galactica, dând aventurile în spaţiu pe mai pământenele răfuieli dintre scoţieni şi britanici.

Caitriona Balfe este foarte convingătoare în rolul lui Claire, neînfricata infirmieră care trebuie să realizeze treptat că are toate şansele să rămână pentru totdeauna în secolul 18. Cunoştinţele ei moderne de medicină o transformă într-un adevărat vraci al vremurilor, iar faptul că este englezoaică îi face pe toţi cei din jur să o suspecteze că ar fi spion al Angliei. Un melanj interesant pentru graţioasa Balfe, care se achită elegant de dificultăţile rolului ei.

Romanul a câştigat premiul RITA (premiu specializat pe romane de dragoste) pentru anul 1991 şi acest lucru nu ar fi fost posibil dacă în poveste nu ar fi apărut arătosul Jamie Fraser (Sam Heughan), fiul unui nobil scoţian transformat într-un paria de confruntările sale cu soldaţii britanici. Închis pe nedrept şi protagonist al unor sângeroase răzbunări împotriva familiei sale, Jamie este atras de Claire, uimit de cunoştinţele ei şi aproape deloc îngrijorat că aceasta ar putea fi spion. Nu la fel stau lucrurile cu unchiul său, Colum MacKenzie (Gary Lewis), lider al clanului MacKenzie, care, în ciuda politeţii din conversaţiile sale cu Claire, nu ezită să ia cele mai bune decizii pentru ca fortăreaţa Leoch să rămână cât mai mult timp reşedinţa acestei cunoscute familii din istoria Scoţiei.

Interesant este şi faptul că actorul Tobias Menzies interpretează un dublu rol în drama istorică. El este Frank, soţul din secolul 20 al lui Claire, dar şi Jonathan Randall, strămoşul său din secolul 18 şi cel care va deveni cel încrâncenat inamic al clanului MacKenzie şi al lui Claire şi Jamie în special. De acţiunile sale vor depinde şi surprinzătoarele decizii pe care cei doi eroi pozitivi le vor lua de-a lungul următoarelor episoade.

Starz, post cu plată cunoscut pentru seriale precum Spartacus, a comandat un prim sezon de 16 episoade din aventurile scoţiene ale Dianei Gabaldon, iar pe 15 august a dat undă verde unui al doilea sezon, de cel puţin 13 episoade. Cum seria de romane numără opt cărţi, popularitatea serialului este singura care va decide câtă vreme vom petrece alături de Claire şi Jamie în secolul 18.

Iată mai jos un teaser trailer al serialului. Cum ţi se pare?

Exploreaza subiecte similare:

Outlander, Ronald D. Moore, Caitriona Balfe, Tobias Menzies, Sam Heughan

Alte știri din cinema

Peste 800 de noi votanţi la Oscar invitaţi în 2020

Cineastele, cineaştii internaţionali şi minorităţile, priorităţi pe listă

Viitorul la cinema: horror-ul adaptativ se modifică în funcţie de reacţiile publicului

Să fie biofeedback-ul o constantă a consumului de cinema în viitor?

La Gomera, marele câştigător la Gopo 2020

Filmul lui Corneliu Porumboiu obţine nouă statuete la cea de-a 14-a ediţie a premiilor industriei cinematografice

Punem pariu ca Jennifer Hudson ia un nou Oscar pentru acest rol?

Iată noul teaser trailer al filmului biografic Respect, despre viaţa Arethei Franklin

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells