Serial nou: Fargo

de Ştefan Dobroiu în 6 Mai 2014
Inspirat de filmul fraţilor Coen, este cel mai bine primit serial al primăverii

Fargo este doar unul dintre serialele recente inspirate de filme de succes. Ne-a atras atenţia pentru că este cel mai bine primit serial al sezonului şi pentru că rămâne fidel atmosferei din filmul Fargo, marele hit din 1996 al fraţilor Coen, premiat la Cannes pentru regie şi recompensat cu Oscarurile pentru Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună actriţă în rol principal, Frances McDormand. Cu personaje noi şi acţiunea localizată în 2006 într-un mic orăşel din statul american Minnesota, serialul se ridică la înălţimea filmului original, ajutat de o distribuţie de excepţie şi un scenariu inspirat.

În centrul atenţiei este agentul de asigurări Lester Nygaard (Martin Freeman) a cărui viaţă în orăşelul Bemidji ar putea fi mult îmbunătăţită. O slujbă plictisitoare la care nu e prea bun, o soţie cicălitoare, un frate mai mic care de-abia aşteaptă să se laude cu noua sa promovare şi o întâlnire cu Sam Hess, cel care îl chinuia în liceu, fac ca Lester să aibă o zi înfiorător de proastă. Lucrurile nu se îmbunătăţesc nici când după întâlnirea cu Hess trebuie să meargă la spital, unde îl întâlneşte pe misteriosul Lorne Malvo (Billy Bob Thornton), un asasin plătit ajuns în micul Bemidji în urma unei misiuni sfârşite prost. Efectele unei conversaţii cu Malvo se vor dovedi cu bătaie lungă pentru sărmanul Lester, care îşi va vedea viaţa complet dată peste cap.

Ca şi filmul din 1996, serialul debutează pe micul ecran cu informarea (uşor adaptată a) spectatorului că "Aceasta este o poveste adevărată. Evenimentele prezentate în film au avut loc în Minnesota în 2006. La cerea supravieţuitorilor numele au fost schimbate. Din respect pentru cei care au murit, restul a fost spus exact aşa cum s-a întâmplat." Un cârlig foarte eficient, refolosit la începutul fiecărui episod şi cu o greutate tot mai mare, având în vedere evenimentele sângeroase de pe ecran. Ca fapt divers, ca şi în filmul Fargo, care doar se inspira din crime petrecute în realitate, dar fără legătură una cu celelalte, serialul este mai degrabă o compilaţie de evenimente violente reale, perfect amestecate într-un melanj sumbru, sângeros şi plin de umor foarte, foarte negru.

Alături de Freeman şi Thornton, în film apare Allison Tolman, o debutantă în roluri principale de televiziune, dar căreia îi prevestim o lungă carieră pe micul ecran. Ea este Molly Solverson, o poliţistă molcomă şi aparent neatentă din Bemidji, dar în acelaşi timp complet imună la prejudecăţile din micul orăşel unde toţi locuitorii se cunosc între ei, iar poliţiştii ignoră suspecţi pe motiv că "X nu ar fi în stare de aşa ceva". Deşi nu pare să se chinuie prea mult să găsească dovezi iar uneori nu observă indicii evidente, Molly are o intuiţie nemaipomenită şi ar putea oferi surprize interesante pe parcursul următoarelor episoade.

Colin Hanks apare în rolul lui Gus Grimly, un poliţist din Duluth, implicat în caz după o intensă interacţiune cu Malvo, iar Oliver Platt în cel al unui bogat antreprenor care apelează la asasin pentru a rezolva, pe tăcute, un caz de şantaj. Prin cadru trece şi Kate Walsh, în rolul unei foste stripteuse din Las Vegas căsătorită în Minnesota, personaj ce ar putea fi dezvoltat în viitor.

Fargo impresionează cu relaţiile extraordinar de complexe între personaje şi cu micile intrigi adiacente, scenariştii construind, sub supraveghearea fraţilor Coen (producători executivi ai serialului) o dementă reţea de interese, influenţe şi efecte ce ar putea să-i aducă serialului o mulţime de premii în viitor. Şi nu doar criticii s-au lăsat impresionaţi de atmosfera lui Fargo, ci şi publicul: site-ul Metacritic compilează 20 de cronici pozitive ale utilizatorilor, doar două fiind negative.

Primul sezon al serialului va avea zece episoade. În acest moment este neclar dacă Fargo va primi undă verde pentru producerea unui nou sezon.

Iată un teaser trailer. Cum ţi se pare?

Exploreaza subiecte similare:

Martin Freeman, Billy Bob Thornton, Oliver Platt, Allison Tolman, Kate Walsh, Fargo, Colin Hanks

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lazar90 pe 6 mai 2014 17:26
din rărunchi, spinalizat, acerb, alertant, ș.a.
alex_il_fenomeno pe 4 ianuarie 2015 10:36
Arata foarte promitator...Voi vedea si eu despre ce este vorba.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells