Serial nou: Dig

de Ştefan Dobroiu în 17 Mar 2015
Conspiraţii milenare şi fanatismul religios îi dau viaţa peste cap lui Jason Isaacs

A devenit celebru în lumea întreagă datorită seriei Harry Potter şi şi-a încercat puterile cu micile ecrane americane în Awake, serial scos din producţie după un sezon, în ciuda premisei interesante. Jason Isaacs revine în atenţie cu Dig, un misterios serial de acţiune plasat în Ierusalim. Serialul este creat de două nume cunoscute în lumea producţiilor de televiziune ameriane: Tim Kring (Heroes, Touch) şi Gideon Raff (Prisoners of War şi mai cunoscuta sa versiune americană, Homeland). Iată mai jos de ce ţi-ar putea plăcea Dig, al cărui prim sezon are zece episoade şi a început să fie difuzat pe 5 martie.

Povestea este spusă din trei perspective diferite. Naşterea unui viţel roşu în ţinuturile înzăpezite ale Norvegiei pare a fi de imensă însemnătate pentru comunitatea de evrei locală. În acelaşi timp, în aridul New Mexico liderul unui cult aşteaptă ca cel mai de preţ reprezentant al comunităţii, Joshua, să implinească 13 ani. În mod ciudat, băiatul nu trebuie să atingă niciodată solul, motiv pentru care şi-a petrecut întreaga viaţă în reşedinţa cu aspect de fortăreaţă a cultului. În acelaşi timp în Ierusalim Peter Connelly (Jason Isaacs), agentul FBI afiliat ambasadei SUA locale, trebuie să ajute poliţia oraşului în investigarea morţii bizare a unei studente americane.

Apariţia în intrigă a pieptarului marelui preot al lui Israel, încrustat cu 12 pietre preţioase, dintre care două erau celebrele Urim şi Tumim, ridică mizele din scenariu, mai ales după ce se sugerează că artefactul ar fi indispensabil în împlinirea unei profeţii milenare. Informaţiile sunt minime, dar slabe sunt şansele ca împlinirea profeţiei să aducă ceva bun pentru rasa umană. Menţionarea Arcei lui Noe să însemne că omenirii i se pregăteşte un nou potop? În orice caz, atât comunitatea de evrei din Norvegia, cât şi misteriosul cult din New Mexico sugerează că punctul culminant al misiunii lor milenare este foarte aproape. Totodată, ambele comunităţi sunt gata de orice pentru a-şi îndeplini rolul.

Ştim deja că Tim Kring şi Gideon Raff pot controla la perfecţie intrigi complicate, dar Dig vine cu un risc care a îngenunchiat şi case mai mari, Lost fiind poate cel mai bun exemplu. În momentul când îi promiţi spectatorului, de-a lungul primelor episoade, că are acces la poate cel mai mare mister al omenirii, revelarea acestuia nu trebuie să dezamăgească. Sperăm că Kring şi Raff chiar au un as în mânecă şi că cel de-al zecelea episod nu va veni cu un deznodământ nesatisfăcător.

Putem lăuda serialul nu doar pentru acţiune şi atmosferă, ci şi pentru personaje şi actori. Peter Connelly este un cvadragenar în derivă, distrus emoţional de moartea fiicei sale. Anne Heche o interpretează pe Lynn Monahan, şefa serviciului FBI al ambasadei, prin urmare şefa directă a lui Connelly, dar şi iubită ocazională a acestuia. Actorul israelian Ori Pfeffer este detectivul Golan Cohen, ale cărui resentimente pentru americani şi suspiciune că aceştia au propriile planuri în ceea ce priveşte prezenţa lor în Ierusalim fac cu atât mai interesantă colaborarea sa cu agentul Connelly. Din tabăra din New Mexico iese în evidenţă Lauren Ambrose, actriţa cunoscută pentru rolul lui Claire Fisher din mega-lăudatul Six Feet Under. Aici ea este Debbie, cea care trebuie să aibă grijă de Joshua.

Un alt plus al producţiei este faptul că, cel puţin pentru primele episoade, filmările au avut loc în Ierusalim. Istoria milenară a oraşului şi arhitectura sa inconfundabilă ajută din plin la crearea suspansului. Din cauza conflictului dintre Israel şi Gaza început în iulie anul trecut, filmările au fost mutate în Croaţia, unde părţi din zonele vechi ale oraşelor Dubrovnik, Split, Pula şi Trogir au recreat hăţişul de străzi întortocheate, cu ziduri de culoarea pământului din Ierusalim.

Ne-a plăcut şi faptul că, după zeci de seriale în care musulmanii erau prezentaţi drept fundamentalişti fanatici gata de orice act de terorism, iată că creştinii şi evreii au parte de acelaşi tratament. Este o schimbare de direcţie cel puţin lăudabilă.

După două episoade difuzate, Dig este categoric promiţător, cei doi creatori ai săi mergând până acum pe graniţa extrem de subţire dintre promisiune şi satisfacţie pentru spectator. Aşteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe despre conspiraţia milenară din centrul intrigii serialului.

Exploreaza subiecte similare:

Jason Isaacs, Anne Heche, Ori Pfeffer, Lauren Ambrose, Gideon Raff, Tim Kring

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 17 martie 2015 11:10
De la creatorii lui Homeland si Heroes ma asteptam la mult mai mult ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells