Ridicolul Globurilor de Aur

de Ştefan Dobroiu în 12 Ian 2016
Despre cele mai importante premii care nu contează

Am vorbit în repetate rânduri despre alegerile dubioase ale celor aproximativ 90 de membri ale Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (HFPA), organizatoarea galei Globurilor de Aur. Un eveniment lipsit de relevanţă pentru producţia de film şi televiziune americană, gala are parte de succes printre staruri şi presă din cauza unui cerc vicios: starurile sunt ahtiate după premii şi expunere, iar presa iubeşte starurile. Un simplu eveniment de PR, gala este cu toate acestea văzută drept relevantă de către publicul larg, care o consideră al doilea eveniment ca importanţă de la Hollywood, după Oscaruri. Iată mai jos de ce această impresie este greşită şi care este poziţia reală a Globurilor în ierarhia galelor de la Hollywood.

În primul rând membrii asociaţiei rămân activi prin prezentarea unor exemple de materiale publicate de-a lungul anului. Pe site-ul organizaţiei se precizează că numărul membrilor este de "aproximativ 90", că aceştia provin din 55 de ţări şi că numărul total al cititorilor lor se ridică la 250 de milioane. Ce uită asociaţia este să ofere şi lista cu numele acestor jurnalişti şi fotografi citiţi asiduu de un public de 12 ori mai mare decât populaţia României...

Unul din motivele pentru care gala Globurilor de Aur s-a bucurat în ultimii ani de succes este Ricky Gervais, causticul comic britanic invitat să prezinte şi ediţia din acest an a premiilor. Pentru a patra oară gazdă a evenimentului, Gervais şi-a îndreptat înţepăturile mai ales asupra HFPA.

Iată un exemplu: "O publicaţie a scris că unele staruri ar putea lipsi de la gală de teamă să nu mă amuz pe seama lor. De parcă starurile ar putea sta departe de şansa de a câştiga un Glob de Aur. Mai ales când companiile de producţie au plătit deja pentru ele..." Dacă te uiţi pe youtube la înregistrarea discursului de început al lui Gervais (caută pe youtube "Ricky Gervais Opens the 2016 Golden Globes", e primul clip) o să vezi că la această glumă râde în hohote nimeni altul decât Harvey Weinstein, unul dintre cei mai importanţi producători de la Hollywood. Oare ştie el ceva ce noi nu ştim despre controversele legate de modul cum HFPA îşi alege nominalizaţii şi câştigătorii? Mai mult ca sigur...

Un alt exemplu: "Asociaţia presei străine de la Hollywood a considerat că Marţianul este o comedie şi l-a şi nominalizat. Prin urmare iată că Matt Damon este alături de noi în această seară. Planul a mers ca uns", a mai spus Gervais, continuând cu un mesaj pentru starurile din sală: "Ascultaţi-mă, dacă primiţi un premiu în seara asta, amintiţi-vă că nimănui nu îi pasă de acel premiu cât vă pasă vouă. Nu vă emoţionaţi, e jenant. Acel premiu este - fără supărare - lipsit de orice valoare. Este doar o bucată de metal pe care nişte jurnalişti străini de treabă, dar confuzi, au vrut să vi-l dea ca să vă întâlnească şi să facă un selfie cu voi. Atâta tot."

Citeşte aici despre noul serial Shades of Blue, pe care HFPA cu siguranţă îl va nominaliza la anul, doar pentru ca Jennifer Lopez să fie prezentă la gală.

Înţepăturile lui Gervais au legătură cu modul cum a apărut Asociaţia: se întâmpla în anii '40, când jurnaliştii străini de la Hollywood, supăraţi că nu au acces la evenimentele marilor studiouri şi că starurile le refuză interviurile, au organizat un dineu cu premii pentru filmele anului. Cum spuneam, starurilor le plac expunerea, petrecerile şi premiile, prin urmare membrii asociaţiei şi-au rezolvat problema. Situaţia nu s-a schimbat nici 73 de ani mai târziu, doar că acum asociaţia câştigă sume imense din vânzarea drepturilor de televiziune pentru gală.

Globurile de Aur sunt considerate nu doar cele mai imprevizibile (din cauza numărului mic de votanţi) premii de la Hollywood, ci şi cele mai puţin relevante. Până şi Jim Carrey, unul din prezentatorii ediţiei, a sugerat într-un discurs foarte gustat de publicul galei că importanţa acesteia este o problemă de perspectivă.

Da, poate că Leonardo DiCaprio s-a emoţionat când şi-a câştigat Globul. Poate că actorul este convins că acest trofeu îl împinge în direcţia bună spre Oscarul la care visează de atâta timp. Mulţumirile, modestia şi discursurile sunt doar o parte din showbiz, dar unicul câştigător real de la Globuri este Son of Saul, mica producţie maghiară care are nevoie disperată de expunere în Hollywood-ul preocupat doar cu propriile valori.

Sursă foto: LA Times

Exploreaza subiecte similare:

Ricky Gervais, Harvey Weinstein, leonardo dicaprio, Matt Damon, The Martian, Saul fia, Jim Carrey, jennifer lopez, Shades of Blue

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Theodor2011 pe 12 ianuarie 2016 13:05
Nu ma mira aceste gafe. Pt mine personal (ca cinefil) doar premiile supreme OSCAR arata cu adevarat valoarea unui: film, regizor, actor, scenariu etc.
Costirik pe 12 ianuarie 2016 15:07
Ce gafe?????
Costirik pe 12 ianuarie 2016 20:26
Pentru ca era doar una, o gafa, nu gafe;)
Costirik pe 12 ianuarie 2016 15:20
Poate sunt mai putin importante, dar de cele mai multe ori au fost aproape de adevar ( de exemplu DiCaprio are 3 globuri si 0 oscaruri). In schimb premiile Oscar in ultimul timp se acorda intr-un mod foarte ciudat.
Bayard pe 12 ianuarie 2016 17:49
Si asta le face mai aproape de adevar??? Hahaha, exact inversul. DiCaprio nu ar fi meritat in niciun an Oscarul, asta este adevarul, pt ca in fiecare an a fost cineva mai bun. Globurile astea nominalizeaza oameni doar ca sa-i atraga acolo... si ca sa folosesc exemplul tau, DiCaprio are 10 nominalizari! 10!!! Are pentru Titanic :))), pt J. Edgar :)) Si stii care e tragedia? probabil nici anul asta nu o sa ia Oscarul, pt ca Revenant se pare ca nu este chiar atat de bun pe cat se spune (o sa aflu si eu in cateva saptamani)... Globurile sunt o gluma pt oricine de la Hollywood. Oscarurile, oricat de blamate sunt de oameni sunt in continuare cele mai corecte... pt ca au cel mai mare numar de votanti si macar nu le pasa de popularitatea starurilor sau ale filmelor cand voteaza. Globurile inca sunt relevante pt ca au cel mai bun spectacol, iar toata lumea se distreaza si se imbata chiar in timpul decernarilor...
Han_Solo pe 14 ianuarie 2016 09:51
Sunt de acord cu Bayard. Di Caprio este un actor bun insa de fiecare data cand a fost nominalizat si a pierdut a pierdut pt ca a fost cineva mai bun, nu a fost furat deloc. Forrest Gump este un film mai bun decat The Shawshank Redemption in opinia mea plus ca la The Shawshank Redemption finalul este mai "wow" , restul nu te da pe spate. Si sa nu uitam ca Forrest Gump retraieste unele dintre cele mai importante momente din istoria SUA iar premile Oscar pana la urma sunt premiile Academiei Americane de Film.
johnnyg pe 12 ianuarie 2016 18:29
Inversul medaliei: au existat articole de-a lungul anilor cu corectitudinea Oscar-urilor legate de numarul membrilor academiei americane care intr-adevar filmele pe care le premiaza. Ati fi surprinsi cati le vad pe toate cele nominalizate :))
Prefer oricand Globurile in defavoarea Oscar-urilor si acest lucru deoarece HFPA au c**ie. Au curaj sa premieze filme care merita, inclusiv comedii. Ceea ce pentru Oscar-uri e ceva iesit din comun.
But than again, nu premiul face filmul. Regizorul, scenaristul, actorii, DOP-ul, etc - astia fac filmul :)

Kos_min pe 13 ianuarie 2016 17:33
Eu tot timpul am fost mai aproape de castigatorii Globurilor de Aur decat de cei de Oscar. In ambele parti exista interese. Cu Martianul a fost o greseala, dar greseli de tipul acesta au existat si la Oscaruri. Leo cu sau fara Oscar ramane un actor desavarsit care si-a ales filmele magistral. Deja a jucat bine in prea multe filme bune:
1 The Wolf of Wall Street
2 The Great Gatsby
3 Django Unchained
4 Inception
5 Shutter Island
6 Body of Lies
7 Revolutionary Road
8 Blood Diamond
9 The Departed
10 The Aviator
11 Catch Me If You Can
12 Gangs of New York
13 The Man in the Iron Mask
14 What's Eating Gilbert Grape
15 The Revenant

AlexandruDragosStegaru pe 26 ianuarie 2016 17:23
Titanic :)
marius7x pe 15 ianuarie 2016 15:20
De unde atata ura pentru premii?
Audienta a fost foarte mare, show-ul a fost pe masura. Majoritatea premiilor au fost date cui trebuia.
Cat despre The Martian nu strica putina cercetare inainte: producatorii sunt cei care submit filmele la ce categorie vor ei! Stiau ca nu au sanse se castige la Drama din cauza concurentei mari, asa ca au facut aceasta smecherie. Nu dati vina pe Hollywood Foreign Press aiurea.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells