Maleficent, vizual

de Ştefan Dobroiu în 30 Mai 2014
Ridicat pe coarnele Angelinei, Maleficent uimeşte cu efectele speciale

A trebuit să aşteptăm patru ani pentru a o revedea pe Angelina Jolie într-un rol principal (după Salt şi Turistul din 2010), dar iată că actriţa se întoarce într-un rol care i se potriveşte mănuşă. Ea este Maleficent, adesea votată drept cel mai înspăimântător personaj negativ din universul animat Disney, deja familiară din Frumoasa adormită, animaţia lansată de marele Walt în 1959.

O ştim cu toţii pe Maleficent, cu toiagul său folosit la aruncarea vrăjilor şi corbul întunecat, coarnele-i înspăimântătoare şi lumina verde, infernală, aruncându-i umbre pe faţă. Dar aşa a fost ea dintotdeauna? Şi aşa va rămâne? Este interesant modul cum scenariştii premierei de vineri i-au inventat o poveste alternativă personajului, fără a se îndepărta de idealul producţiilor Disney (binele învinge întotdeauna) şi atrăgându-şi atât copiii (filmul are ratingul Audienţă Generală, în ciuda câtorva scene mai sumbre), dar şi publicul matur, interesat de eforturile de izbăvire ale celei considerate villain-ul absolut Disney.

Angelina Jolie face toţi banii în rol, este dezlănţuită şi magnetică, transformată de o trădare din tinereţe într-un înger răzbunător, gata de orice pentru a-şi proteja regatul plin de creaturi fantastice de intruziunile celui vecin, al oamenilor dominaţi de lăcomie şi de dorinţa de cucerire.

Mereu însoţită de Diaval (inspirată adaptare a cuvântului "diavol" din limbile slave), corbul ei credincios a cărui înfăţişare umană este oferită de un Sam Riley (actorul din filmul biografic Control şi partener de viaţă al actriţei de origine română Alexandra Maria Lara), Maleficent are o şansă la răzbunare când în regatul oamenilor se naşte mica prinţesă Aurora, la al cărei botez se înghesuie toată lumea bună şi la care îşi va face şi ea o apariţie în toată sumbra ei splendoare.

Este de departe cea mai bună scenă din întreg filmul şi una dintre puţinele prezente în ambele producţii inspirate de povestea "Frumoasa din Pădurea adormită" a lui Charles Perrault. Atent retuşată de echipa de machiaj a filmului, Maleficent îşi îndreaptă privirea electrică asupra părinţilor Aurorei şi îi anunţă că îi va ura şi ea ceva prinţesei, după ce primele trei ursitoare i-au hărăzit frumuseţe şi fericire. Hohotele malefice ale zânei "rele", rânjetul ei, inflexiunile vocii, gesturile şi poziţia corpului sunt perfect stăpânite de Jolie, care va deveni o dată pentru totdeauna echivalentul uman al personajului animat.

Ce dezamăgeşte la lungmetraj este faptul că, după această răbufnire, Maleficent nu prea mai are nimic de făcut în afară de a aştepta ca Aurora să crească, urmărind-o de la distanţă şi visând, probabil, la ziua când răzbunarea ei va căpăta forma somnului de moarte prevestit copilei. Nu dezvăluim cum evoluează povestea, dar, deşi regizorul Robert Stromberg (specialist în scenografie de două ori recompensat cu Oscar, pentru Avatar şi pentru Alice în Ţara Minunilor) nu lasă deoparte acţiunea, spectatorul are senzaţia că a doua jumătate a filmului nu se ridică la înălţimea celei dintâi.

Maleficent compensează întrucâtva datorită atenţiei acordate decorurilor, Stromberg aruncând pe ecran cadre extrem de inspirate, de la mediul luxuriant şi colorat al regatului Moors la cel sumbru şi metalic din regatul uman.

Exploreaza subiecte similare:

Maleficent, Angelina Jolie, Sam Riley, Robert Stromberg, Sleeping Beauty

Alte știri din cinema

România, unica ţară cu trei Urşi de Aur în ultimele două decenii

Trofeul obţinut de Radu Jude face România cea mai premiată ţară la festivalul de la Berlin

Ursul de Aur pentru Babardeală cu bucluc sau porno balamuc!

Juriul celei de-a 71-a ediţii a Berlinalei oferă trofeul suprem filmului lui Radu Jude

Moxie/Tupeu: schimbarea începe cu fiecare dintre noi

Filmul lui Amy Poehler are reţetă, dar ne reaminteşte un lucru foarte necesar

Prima ediție Classy Film Festival are loc în perioada 20-23 mai 2021

Festivalul propune o redescoperire a atmosferei elegante a Hollywood-ului de altădată, a starurilor “golden age” și a producțiilor care au marcat generații.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
SAndrei2000 pe 30 mai 2014 17:00
Va fi un film de neuitat...desi nu stiu la care sa ma duc mai intai(Godzilla sau Maleficent)
Costirik pe 31 mai 2014 01:39
Un film de 2 lei cu o poveste deja rasuflata, cateva efecte speciale si o angelina care atrage spectatorii ca altfel nici dracu' nu se ducea sa l vada...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells