Extraction 2: provocări şi un context exploziv

de Ştefan Dobroiu în 16 Iun 2023
Operaţiunea de recuperare 2 este disponibil pe Netflix

În 2020 filmul Netflix Extraction devenea una dintre cele mai vizionate producţii lansate vreodată pe platforma de streaming, prin urmare nu a trebuit să aşteptăm prea mult pentru un sequel, Operaţiunea de recuperare 2, inspirat de acelaşi roman grafic, "Ciudad", scris de Ande Parks după o idee Joe Russo şi Anthony Russo. Aceştia trei sunt răspunzători şi de scenariul noului action în care actorul australian Chris Hemsworth revine în rolul mercenarului Tyler Rake, fost membru al Forţelor Speciale australiene. Iată mai jos câteva detalii inedite despre producţie.

Dacă în primul film Rake era gata să ucidă sute de inamici pentru a-l salva pe micul Ovi (Rudhraksh Jaiswal) din ghearele aghiotanţilor unui traficant de droguri din Bangladesh, locaţia se schimbă complet în sequel, a cărui acţiune are loc în Georgia. După ce aproape că-şi află sfârşitul pe podul din oraşul Dhaka, unde a avut loc una dintre cele mai explozive răfuieli văzute vreodată pe Netflix, Rake se recuperează în Austria, asta până când primeşte o nouă misiune: să recupereze familia unui periculos gangster georgian din închisoarea unde soţia acestuia şi cei doi copii sunt ţinuţi prizonieri.

Adio, Thor, bine ai revenit, Rake
Chris Hemsworth a început lucrul la Extraction 2 la scurt timp după filmările la Thor: Love and Thunder. Muşchii supradimensionaţi ai Zeului Tunetului au dat bine în blockbusterul Marvel, dar s-au dovedit a fi un impediment în realizarea complicatelor cascadorii din producţia Netflix. Iată ce a declarat Hemsworth: „În perioada de izolare din cauza pandemiei am stat foarte mult acasă. Nu făceam altceva decât să mănânc și să mă antrenez. Pentru Thor am avut masă musculară mai mare ca niciodată, dar nu mă puteam mișca foarte bine. Așadar, pentru a fi în forma potrivită pentru Operațiunea de recuperare 2, obiectivul a fost să scap de volum, să devin mult mai suplu și mai agil, pentru că mi s-a cerut să fac mult mai multe lucruri. Au fost multe cascadorii executate în fața camerei, pentru care nu puteam fi înlocuit de un cascador.”

Locaţii claustrofobe, în care inamicii pândesc la fiecare pas
Când i se prezintă misiunea, lui Rake i se spune: "În acea închisoare sunt două găşti în război. Amândouă vor vrea să te ucidă. În locul tău aş intra şi aş ieşi fără să fiu observat." Evident, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din închisoare şi Rake se va trezi singur împotriva tuturor, trebuind în acelaşi timp să o protejeze pe soţia gangsterului, Ketevan (Tinatin Dalakishvili), şi pe copiii ei. În misiunea sa, Rake va vedea venind inamicii în valuri pe coridoarele înguste ale închisorii. O altă importantă secvenţă de acţiune are loc de asemenea într-o locaţie claustrofobă: un tren de marfă în mişcare.

Filmări în Cehia şi Austria
Deşi acţiunea are loc în mare parte în Georgia, filmările au avut loc în Cehia, la Praga, şi în Austria, la Viena, ambele ţări având o infrastructură a industriei filmului mult mai potrivită pentru producţii de anvergură decât Georgia. Pentru a respecta sâmburele georgian al poveştii, în Extraction 2 apar zeci de actori georgieni, o parte consistentă a dialogurilor fiind în limba lor natală.

Un univers în expansiune
Avem deja două filme Extraction şi cel mai probabil vor mai urma şi altele. În 2021, Joe şi Anthony Russo au declarat că viziunea lor privind viitorul francizei este complexă şi că s-ar putea să urmeze filme în care să nu apară Tyler Rake, dar în care să vedem în acţiune alte personaje din cele două filme.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells