Daredevil şi Marvel

de Ştefan Dobroiu în 16 Apr 2015
Cum se integrează supereroul orb în universul cinematografic Marvel?

Weekendul trecut Netflix a lansat primul sezon din serialul Daredevil, noua incursiune Marvel pe micile ecrane. Unanim lăudat de critici şi cu mulţi fani urmărind unul după altul cele 13 episoade disponibile simultan, Daredevil readuce la sol universul cinematografic Marvel: adio supereroilor coloraţi şi bun-venit răfuielilor sumbre din Hell's Kitchen, periculosul cartier new-yorkez. Iată mai jos cum schimbă serialul abordarea Marvel, dar şi cum se integrează el în popularul univers cinematografic inspirat de benzile desenate.

Filmele Marvel ne-au luat ochii cu poveşti convingătoare şi efecte speciale costisitoare, dar şi cu legăturile inspirate dintre aventurile supereroilor lor. După ce ni i-a prezentat pe Iron Man, Thor şi Căpitanul America în filme de sine-stătătoare, Marvel a dat lovitura cu The Avengers/Răzbunătorii, aventura comună devenită în 2012 al treilea cel mai de succes film lansat vreodată. Daredevil face parte din acelaşi univers fictiv, dar este atât de diferit de provocările coloraţilor supereroi menţionaţi mai sus, încât nu poţi să nu admiri flexibilitatea cu care studiourile de producţie explorează noi teritorii.

Daredevil este serialul cu care Marvel şi Netflix vor atrage spectatori deloc familiarizaţi cu benzile desenate. Abordarea este realistă, iar superputerile lui Daredevil, interpretat excelent de actorul britanic Charlie Cox, nu îl fac pe erou mai puţin uman şi vulnerabil. Printre provocările sale nu se află armate extraterestre sau elfi întunecaţi, ci mafioţii din Hell's Kitchen. Dacă pentru Gardienii galaxiei şi Răzbunători miza este adesea întreaga rasă umană, întreaga galaxie şi, vom vedea în curând, întregul univers, pentru avocatul Matt Murdock şi alter ego-ul său justiţiar Daredevil totul începe şi se termină pe "străzile rele" din cartier, unde gangsterii ruşi, traficanţii chinezi, membrii yakuza şi afaceriştii lacomi fac legea, condamnând locuitorii la o viaţă de teroare.

Poate că miza este comparativ mai mică, dar abordarea sumbră, intensitatea confruntărilor lui Daredevil cu adversarii săi, ocupaţiile sordide ale acestora şi lipsa de menajamente cu care scenariul tratează violenţa din Hell's Kitchen transformă serialul Netflix într-un divertisment mult mai puţin facil decât uşurelele Agents of S.H.I.E.L.D. şi Agent Carter, suratele marveliene ale lui Daredevil.

Niciunul dintre supereroii deja familiari din lungmetrajele Marvel nu îşi face apariţia în serial, dar acţiunea are loc după distrugerea New York-ului din The Avengers. Aceasta este menţionată de mai multe personaje, cel mai bun citat fiind comentariul unui dezvoltator imobiliar: "De fiecare dată când unul din tipii ăia aruncă pe cineva printr-o clădire acţiunile noastre cresc cu trei la sută". Transformarea imobiliară a New York-ului este şi marea miză economică a primului sezon, pentru care antagonistul Wilson Fisk, interpretat de Vincent D'Onofrio, este gata de orice. Această miză este sugerată şi de afişul serialului, cu clădirile părăginite din Hell's Kitchen gata să fie transformate în blocuri cu apartamente de lux.

Serialul are şi o bătaie lungă în universul Marvel, fiind primul dintr-o serie de cinci proiecte ce explorează lumea interlopă a New York-ului. În toamna acestui an se va lansa Marvel's A.K.A. Jessica Jones, în care Krysten Ritter interpretează personajul titular, o fostă supereroină care îşi reinventează viaţa deschizând o agenţie de detectivi ce investighează evenimente bizare din metropolă. Unul din personajele secundare ale serialului este Luke Cage, interpretat de Mike Colter, eroul urmând să aibă parte de propriul său serial în 2016.

Marvel's Luke Cage se va lansa în 2016 şi va prezenta lupta supereroului de culoare cu răufăcătorii din New York. După ce este supus unui experiment de regenerare celulară, pielea şi muşchii lui Cage devin aproape imposibil de distrus. Mai mult, eroul este neîntrecut în lupte corp la corp.

Marvel's Iron Fist va prezenta aventurile lui Danny Rand, mai cunoscut sub numele de Iron Fist, un expert în arte marţiale care va încerca şi el să facă ordine pe străzile metropolei americane. Matt Murdock, Jessica Jones, Luke Cage şi Danny Rand vor face echipă într-o mini-serie ce va începe producţie după lansarea tuturor celor patru seriale, The Defenders. Încă nu se ştie ce ameninţare vor fi nevoiţi să înfrunte supereroii.

Exploreaza subiecte similare:

Charlie Cox, Vincent D'Onofrio, Daredevil, Agents of S.H.I.E.L.D., Agent Carter, The Avengers, Mike Colter, Krysten Ritter

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 16 aprilie 2015 09:51
Va recomand serialul , eu l-am vazut si mi-a placut mult

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells