Anim'est 2014: atracţii

de Ştefan Dobroiu în 23 Sep 2014
Cel mai roz festival al Bucureştiului începe pe 3 octombrie

Mai sunt doar zece zile până când festivalul filmului animat reanimă Bucureştiul cu o interesantă selecţie a celor mai bune, premiate, simpatice şi colorate animaţii realizate în ultimul an. Anim'est 2014 se deschide pe 3 octombrie cu Boxtroli/The Boxtrolls, o nouă creaţie stop-motion a studioului Laika, recunoscut pentru animaţii precum Coraline şi ParaNorman. Iată mai jos câteva dintre marile puncte de atracţie ale festivalului cunoscut că poate aduce întreaga familie în faţa marelui ecran.

AICI programul complet al proiecţiilor din cele zece zile ale Anim'est 2014.

Hayao Miyazaki este unul dintre cei mai importanţi creatori de animaţie din toate timpurile, iar Anim'est îl omagiază proiectându-i la Bucureşti filmul nominalizat la Oscar Kaze Tachinu/The Wind Rises. Nu mai contează dacă acesta va fi sau nu ultimul film regizat de Miyazaki (sperăm din tot sufletul că nu!), contează doar că putem vedea pe ecran mare povestea lui Jiro Horikoshi, unul din marile nume ale aeronauticii mondiale, inventator responsabil pentru designul revoluţionar al aeronavelor Mitsubishi din Al Doilea Război Mondial. The Wind Rises a fost cel mai popular film japonez în Japonia şi a fost întâmpinat cu cronici entuziaste oriunde a fost lansat în lume.

Anim'est aduce pe ecrane lungmetraje premiate la festivaluri importante, precum cele de la Annecy, Ottawa, Zagreb şi Berlin. Acestea abordează genuri multiple, de la sângerosul Blood-C: The Last Dark (regia Shiotani Naoyoshi), până la sensibilul Beyond Beyond, film suedez ce prezintă aventurile unui iepuraş pornit în căutarea mamei sale. Filmul 3D este reprezentat de Jack et la mécanique du coeur/The Boy with the Cuckoo-Clock Heart (regia Mathias Malzieu, Stéphane Berla), despre Jack, un băiat a cărui inimă a fost înlocuită la naştere cu un ceas cu cuc. Tot 3D este Minuscule - La vallée des fourmis perdues / Minuscule: Valley of the Lost Ants, o animaţie franceză în regia lui Thomas Szabo şi Hélène Giraud, despre o buburuză prinsă din întâmplare într-un război dintre furnicile negre şi furnicile roşii.

Un titlu de bifat la Anim'est 2014 va fi şi Is the Man Who Is Tall Happy? An animated conversation with Noam Chomsky, documentarul animat realizat de celebrul Michel Gondry despre cunoscutul lingvist şi filozof american Noam Chomsky şi viziunea sa asupra lumii.

Festivalul propune şi câteva nopţi tematice de film şi muzică. Pe lângă Creepy Animation Night, ajunsă la a şasea ediţie cu scurtmetrajele ei stranii şi înspăimântătoare, suntem invitaţi şi la 50 Years of Pink!, o seară tematică găzduită pe 4 octombrie de Cinema Studio şi dedicată celebrei Pantere Roz, care aniversează anul acesta 50 de ani. Invitaţii sunt rugaţi de organizatori să aibă asupra lor şi un obiect de vestimentaţie roz! Animusic Night (joi, 9 octombrie) vine cu o competiţie de videoclip şi reclame.

La cea de-a noua ediţie Anim'est, publicul are şi el o sarcină: nu doar să se bucure de animaţii, ci şi să ofere un Premiu al publicului celui mai simpatic dintre cele 37 de animaţii din cadrul secţiunii speciale Animash.

Din cele aproape 1300 de lungmetraje şi scurtmetraje propuse pentru competiţiile internaţionale, selecţionerul Mihai Mitrică a ales cu siguranţă cele mai bune titluri. Acestea vin din 60 de ţări. Brazilia este reprezentată, de exemplu, de O Menino e o mundo/The Boy and the World (foto), câştigătorul premiului Cristal la Annecy, cel mai important festival de animaţie din lume, şi reprezentant al ţării de producţie la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Animaţii din Estonia, Ungaria, SUA, Letonia luptă pentru principalul trofeu al ediţie. Competiţia de lungmetraj este dublată de cea de scurtmetraj, în care au fost selectate 56 de titluri de pe întreg cuprinsul globului.

Exploreaza subiecte similare:

The Boxtrolls, Hayao Miyazaki, Kaze tachinu

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells