Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Acum pe ecrane

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11 Sep 2012, 15:27   #1
Gloria
Super Moderator
 
Gloria
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 1,342
Brutele, violenţă şi senzualitate

Savages/Brutele, film care rulează în cinematografele noastre din 7 septembrie cu ratingul "Interzis sub 18 ani", surprinde momentul în care încep să se mute în California carteluri ale drogurilor din Mexic. Cu Blake Lively, Taylor Kitsch, Aaron Johnson, Benicio Del Toro, John Travolta şi Salma Hayek ca protagonişti, filmul marşează între două extreme - pe de o parte atmosfera senzuală printre nori de fum de canabis şi, de cealalta parte, un naturalism al violenţei şi speculări voluptuos-perverse ale ţâşniturilor de sânge...

Blake Lively, Taylor Kitsch şi Aaron Johnson formează un triunghi amoros în acest film semnat de legendarul Oliver Stone. Băieţii se ocupă cu traficul de droguri, iar fata duce alături de ei o viaţă relaxată în Laguna Beach. Când afacerea celor doi - care cultivau cel mai bun canabis - intră în vizorul cartelului mexican Baja, ceea ce părea pentru capul cartelului - Elena (Hayek) - o operaţiune simplă de preluare cu forţa a unei afaceri se dovedeşte un război în toată regula.

Blake Lively este naratorul filmului, vocea ei unind punctele poveştii. Prezenţa ei şi vocea melancolic-seducătoare impregnează filmul cu un soi de senzualitate, susţinută subtil de deciziile directorului de imagine Daniel Mindel, care optează pentru culori fierbinţi, pe când Stone dă o anumită lentoare momentelor cu Lively. Personajul "O" (de la Ofelia) pe care îl joacă Blake Lively trece prin stări extreme, de la fericirea absolută alături de cei doi, până la durerea extremă în lumea înfricoşătoare a traficanţilor; dar actriţa - în vârstă de 23 de ani la momentul când turna Savages - dă personajului un soi de inconştientă lipsă de frică specific tinereţii, ce face foarte credibil personajul.

Una dintre principalele lipsuri ale scenariului se referă, însă, tot la "O": personajul ei nu se schimbă pe parcursul filmului, deşi a trecut prin experienţe de viaţă şi de moarte. În plus, aflăm pe parcursul filmului prea puţine lucruri despre biografia ei, ca să înţelegem prezentul ei şi dinamica prin care trio-ul funcţionează. Biografiile recente ale băieţilor ne sunt făcute, pe scurt, de vocea din off şi de un montaj de imagini. Dar motivaţia băieţilor care o împart pe Ofelia scârţâie.De la un moment dat, ţi se pare că Ben (Aaron Johnson), budistul pacifist, şi Chon (Kitsch), fost soldat din marina americană, fac tot ce fac numai fiindcă aşa vor Don Winslow (autorul romanului Savages) şi Oliver Stone, ca să le iasă acţiunea. Explicaţia lui Ben şi Chon, după care "'O' a fost mereu dezamăgită de bărbaţii din viaţa ei, iar noi nu trebuie să o dezamăgim"... e firavă în comparaţie cu atrocităţile de care sunt în stare în numele acestui raţionament.

Cu motivaţii mai mult sau mai puţin fabricate, acţiunea în sine e trepidantă, şi povestea te prinde în mrejele ei. Benicio Del Toro e un adevărat epitom al dezaxării, te înfioară. El e mâna dreaptă al Elenei, şefa cartelului mafiot (Salma Hayek, într-o abordare uşor superficială a rolului). John Travolta arată încă o dată ce actor cool este, făcând un rol de zile mare ca agent federal corupt. Deşi reprezentant DEA (Drug Enforcement Agency) este mână în mână cu cartelurile mexicane.

La rândul său, filmul tratează mai multe teme care sunt recurente în filmografia lui Oliver Stone: nivelurile luptelor pentru putere, instabilitatea loialităţii, examinarea a ce e mai bun şi mai rău în natura umană, explorarea relaţiilor, precum şi perspectiva copleşitoarea asupra unor indivizi corupţi, dintre care unii reuşesc să găsească propriul lor gen de eroism.

Savages rulează în 17 oraşe ale ţării şi merită o fugă la cinema pentru o porţie zdravănă de adrenalină.
__________________
I am not lucky, I am good...
Gloria is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:19.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells