Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Iconoclast

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 21 Nov 2009, 19:53   #1
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
Jim Jarmusch - The Limits of Control

Cel mai minimalist film al lui Jarmush pînă la ora actuală, The Limits of Control ne prezintă acţiunile unui singuratic care călătoreşte prin Spania, adunînd indicii criptice şi făcînd schimb de informaţii cu nişte personaje la fel de criptice, pentru a-şi putea îndeplini o misiune de care habar nu avem în ce constă cu exactitate. Personajul central (interpretat de Isaach De Bankolé, care a mai jucat la Jarmusch în Ghost Dog şi Night on Earth) are o memorie fotografică, un comportament dirijat de o disciplină spartană, o fizionomie aproape lipsită de expresie... Cei care îşi intersectează, fugitiv, calea cu el emit o serie de instrucţiuni abstracte, sfaturi psihologice ciudate sau filozofează pe marginea unor subiecte precum arta, filmul, ştiinţa, viaţa boemă...
Unul din lucrurile care-i conferă un caracter aparte filmului este faptul că se concentrează pe aşa-numitele „momente moarte” din viaţă, în care aştepţi ca ceva să se întîmple, ori momentele în care eşti în tranzit – fie că e vorba de un tranzit la nivel macro sau micro... În asta constă farmecul filmului, în aceste momente meditative, care-i conferă o aură onirică – după cum afirmă personajul Tildei Swinton la un moment dat, „cele mai bune filme sînt asemenea viselor pe care nu eşti chiar sigur dacă le-ai avut sau nu”.
În plus, The Limits of Control constituie un adevărat spectacol vizual, modul în care este filmat se apropie de perfecţiune, fiecare cadru este imaculat încadrat.
Este un film despre magia şi puterea unor lucruri abstracte precum filmul, pictura, muzica, capacitatea lor de a reflecta viaţa, ajutîndu-ne, în acelaşi timp, să transcedem limitele impuse de noţiunile tradiţionale despre ceea ce înseamnă realitate...
Filmul este un puzzle de idei şi concepţii filozofice ce captivează atenţia de la primul cadru şi pînă la finalul anticlimatic (care categoric nu o sa fie pe placul tuturor). Jarmusch afirmase ca a dorit sa faca un "action without the action”. Se pare ca a reusit, intr-o anumită măsură, însă filmul e mult mai mult decît atît...
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2009, 01:56   #2
miercuri
Guru
 
miercuri
 
Join Date: Jan 2008
Location: internetz
Posts: 2,063
Totusi, a avut reviewuri destul de proaste. Eu l-as vedea pentru Tilda Swinton si Gael Garcia Bernal.
miercuri is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2009, 06:14   #3
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
Crede-ma, daca iti plac filmele mai aparte, Tilda si Gael nu sint singurele motive ca sa vezi filmul asta. Nici pe departe... Lasa-i pe cei din tagma lui Roger Ebert & Co sa laude in continuare mainstream-ul - dupa cum zicea Lynch: "De obicei merg la filmele pe care Ebert le acorda calificativul si le evit pe cele pe care le considera ."
Subscriu...
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2009, 10:30   #4
Im.Kino
Guru
 
Im.Kino
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 944
Filmul este cu adevarat un veritabil spectacol - atat vizual cat si la nivelul mesajului. Complet de acord - pure bliss, art rulz!
Im.Kino is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2009, 12:42   #5
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
Jarmusch e genul de regizor fin care nu face filme ca sa multumeasca criticii.
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2009, 16:00   #6
miercuri
Guru
 
miercuri
 
Join Date: Jan 2008
Location: internetz
Posts: 2,063
Pai nu face, dar de obicei ii multumeste. 40% fresh pe RT de obicei nu prevede lucruri prea bune. O sa-l vad oricum, pentru ca il aveam in vizor dinainte sa sa apara.
miercuri is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Dec 2009, 08:59   #7
Chambord
x
 
Chambord
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3,717
Nu poti face un astfel de film decat in momentul cand ai ajuns la maturitatea artistica. Atunci cand poti sa-ti spui linistit ca te doare undeva de producatori, de critici, de public, de fani. Cand intri in labirintul din propriul cap, te incui pe dinauntru si incepi sa parcurgi incaperile presarate cu capcane pe care tot tu le-ai pus acolo si ai uitat. Asa a facut Lynch in Inland Empire ... si n-a mai iesit de acolo. Nici Jarmusch n-are mai mult noroc, dar pe langa ostentatia, didacticismul si referentialitatea cu care moare de gat reuseste sa ne dea o imagistica bantuitoare, un soundscape spectaculos si un set de idei si simboluri ce coloreaza viu tridimensionalul Spatiu / Timp / Cool. Dar: No limits No control. Si inca ceva ... Warning: Cei care dupa ce vor vedea acest film vor simti nevoia sa intre (singuri) in cea mai apropiata cafenea cu terasa si sa comande 2 espresso in cesti separate trebuie sa stie ca acesta e un efect secundar firesc al vizionarii acestui film. Deci nu intrati in panica !

nota: 8 / 10 (bun)
Chambord is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:44.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells