Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01 Mar 2015, 20:12   #1
mirodoni
Guru
 
mirodoni
 
Join Date: Dec 2007
Location: Bucuresti
Posts: 439
Send a message via Yahoo to mirodoni
De ce nu merg românii la filme românești?

La prima vedere, s-ar putea spune că cinematografia românească este deja abonată la premiile internaționale, mai puțin „Oscar”.
Aceasta ar putea da impresia că filmul românesc este pe calea ce bună. În realitate, este dezastru.

Nu o spun numai eu, ca impresie de spectator, o spun și cunoscătorii care dețin date concrete.
În materialul „Filmul românesc, în cădere liberă”, CineMagia, 7 ianuarie 2014, Ștefan Dobroiu făcea o analiză cu cifre exacte a situației din anul 2013:
http://www.cinemagia.ro/stiri/filmul...enticationForm

Anul acesta nu am mai văzut o astfel de analiză oficială, sau poate nu am știut eu unde să o caut, dar și-au mai spus și alții părerea:
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=101319 CineMagia, Filme românești 2014

Căderea liberă continuă îngrijorător! Nu mai prindem ursul de aur, ci de argint (2015), și acesta ex aequo, și nu mai ajungem pe lista scurtă peste gârlă .

Nu numai atât! Dacă cel mai vizionat film depășea o sută de mii de spectatori în 2013, în 2014 are cu 15 mii mai puțin, adică preț de 3 filme medii, nu mai punem la socoteală faptul că filmul respectiv nu e nici pe departe un film bun, ci unul care se adresează unei anumite categorii de spectatori.

Și într-un an și în celălalt, al doilea film pe listă are abia un sfert din spectatorii primului, iar mai mult de 50% au sub 3 mii de spectatori, jumătate din acestea sub o mie în 2014!

Venind vorba că anul trecut nu am avut cu ce ne prezenta la Berlin, un producător a spus: dar ce vreți, să luăm în fiecare an premiu?! Într-adevăr, ar fi fost o problemă!

Astfel, la nivel de cineaști profesioniști nu remarc niciun stres, cât timp nu li se cere socoteala încasărilor. La nivel de critică, foarte puțin, ba de multe ori se dă vina pe spectator, iar la nivel de spectator, aici e mai clar, după cum se vede!

Nu putem transfera o parte din valoarea unui film bun celorlalte filme slabe, care sunt muuult mai multe, ca să vorbim de o cinematografie înfloritoare, luată în seamă de străini la festivaluri. E drept că acolo filmele românești sunt luate cu asalt, dar de către presă sau curioși. Sunt convins că dacă ar dura mai multe zile proiecțiile, s-ar rupe filmul! Desigur, mai apar și cumpărători, dar numai pentru filmul din festival, și nu am auzit de încasări record, sau aprecieri nemaipomenite ale spectatorilor . În cel mai bun caz, încurajări ale criticilor.

Dacă ar fi să căutăm explicații, cineaștii ar da vina pe spectatorul comod care stă la televizor, lipsit de patriotism, fără bani, prost sau incult. Și totuși, sunt filme românești la care vin de 10 sau de 100 de ori mai mulți spectatori, sau străine la care vin de 500 de ori mai mulți.

Sau vor da vina pe lipsa sălilor de cinema și pe condițiile improprii de vizionare. Dar acestea nu sunt cauze, ci efecte ale încasărilor slabe.

Așa că ar rămâne în discuție calitatea filmului și adresabilitatea acestuia, dacă-mi permiteți termenul!

Aici pot să discut din poziția mea de spectator. Părerile spectatorului nu trebuie să coincidă cu ale criticului de film sau cineastului, în general, și nu se exclud, sunt complementare.

În revista CINEMA pre-revoluționară eu defineam filmul bun, ca fiind un spectacol cinematografic în care se văd personajele, nu actorii.

Între timp, se pare că lucrurile s-au mai schimbat. Tinerii vin la film pentru actori. Problema e să vină! Și vin atunci când actorii lor interpretează niște personaje.

Acum ar mai fi de văzut cum ajung filmele filme și ce trebuie făcut ca acestea să nu se adreseze doar pereților .

Eu am niște bănuieli, dar de o bună bucată de vreme nu prea mai am cu cine discuta la capitolul „Cinematografia românească”. Era o vreme când CineMagia organiza vizionări cu userii de pe forum. Unde au dispărut userii? Unde sunt moderatorii voluntari?
Interesează pe cineva să-i scoatem din amorțeală?

Last edited by mirodoni : 24 Oct 2018 at 07:17.
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Mar 2015, 20:46   #2
c.ghevara
Guru
 
c.ghevara
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 820
Mirodoni, filmele româneşti nu se fac pentru spectatori, şi dacă nu sunt pentru ei, n-au motiv să meargă la ele. De ce nu se fac pentru spectatori? Simplu - pentru că producţia de film nu are nicio legătură cu banii spectatorilor. Filmele se fac din banii statului, iar dacă ele câştigă şi niscaiva premii pe la festivaluri, există şi scuza că banii ar fi fost cheltuiţi cu un rost.
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Mar 2015, 07:58   #3
mirodoni
Guru
 
mirodoni
 
Join Date: Dec 2007
Location: Bucuresti
Posts: 439
Send a message via Yahoo to mirodoni
Banii statului” sunt banii noștri, indiferent dacă mergem la aceste filme sau nu. Nu e vorba numai despre cei de la CNC, ci și de cei de la sponsori. Acești bani, dacă nu ar fi cheltuiți pe filme, ar ajunge la bugetul de stat, sub o formă sau alta. Argumentul că sunt bani din publicitate este la fel de șubred. Noi plătim publicitatea, vrem – nu vrem, când cumpărăm produsele.
Dar dacă nu ne implicăm, nimic nu se va schimba.
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Mar 2015, 11:27   #4
alali
Guru
 
alali
 
Join Date: May 2011
Posts: 871
Originally Posted by c.ghevara:
Mirodoni, filmele româneşti nu se fac pentru spectatori, şi dacă nu sunt pentru ei, n-au motiv să meargă la ele. De ce nu se fac pentru spectatori? Simplu - pentru că producţia de film nu are nicio legătură cu banii spectatorilor. Filmele se fac din banii statului, iar dacă ele câştigă şi niscaiva premii pe la festivaluri, există şi scuza că banii ar fi fost cheltuiţi cu un rost.
Mirodoni, nu ai inteles sensul postarii lui Ghevara. Cand s-a referit la "nu depind de banii spectatorilor" parerea mea e ca a vrut sa spuna ca nu sunt obligati sa si aiba incasari. Chiar deloc. Pe regizor nu il intereseaza daca are 3000 spectatori sau daca sare 100.000. Efectiv nu este scopul lui. Filmul este platit, nu i se pune nicio conditie, nimic. Iar asta, parerea mea e ca dauneaza serios filmului romanesc in genere. E ok sa faci filme care sa socheze in afara. Despre mizeria de aici, despre revolutie, filme satirice, filme istorice, dar mai trebuie si sa te orientezi spre public.
Sa fim seriosi acum, 4,3,2 a lui Mungiu nu e vreo capodopera de film. Nu va ramane in istoria cinematografiei mondiale. Doar a bulversat juriul si publicul din afara. Atat! Dar asta nu i-o poti servi si publicului roman. Ei stiu, au vazut si au trait pe propria piele astea. Cat timp nu ai si o poveste solida in spate si un mesaj, pentru ca mesajul filmelor romanesti este inexistent, deci, atata timp cat iti lipsesc elementele esentiale, sa nu te astepti sa fii aclamat la scena deschisa.
Iar discursul cu " de ce nu merge lumea la film?" nu mai tine! Intrebarea corecta este de ce nu merge lumea la filmele romanesti? Raspuns: Pentru ca sunt proaste, greu de digerat, triviale si pe aceleasi subiecte pana la saturatie (cu mici, mici exceptii).
Gandeste-te daca filmul era facut de companii de productie! Cum ar fi evoluat lucrurile? Nicio firma privata nu ingroapa bani. Ar fi cautat in primul rand o poveste cu priza la public, apoi un regizor care sa stie sa creeze emulatie in jurul subiectului, campanii de promovare, etc.
Dar asa? Cat timp banul e de la stat... sa facem filme ca sa nu stam.
Banii de la CNC ar trebui sa se ofere exclusiv proiectelor facultatilor de teatru si film. Nicidecum cheta nationala ca sa produca 1-2 regizori cate un film. Lasa aia sa caute parteneri, surse de finantare. Si atunci, nu o sa mai apara filme care sa stranga sub 3000 de spectatori, ca acei regizori nu ar mai prinde un al doilea proiect la care sa lucreze . Decat daca ii da tata de acasa. Altfel nu!
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Mar 2015, 20:28   #5
c.ghevara
Guru
 
c.ghevara
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 820
right, alali!

Există vreun producător român căruia (după ce a primit banii de la CNC) îi mai pasă de încasările din bilete?
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Mar 2015, 20:52   #6
omudindulap
Long Distance Dreamer
 
omudindulap
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 4,157
Quote:
Dar asta nu i-o poti servi si publicului roman. Ei stiu, au vazut si au trait pe propria piele astea. Despre mizeria de aici, despre revolutie, filme satirice, filme istorice, dar mai trebuie si sa te orientezi spre public.

Deci, sa nu mai facem filme ce trateaza alienarea, depresia etc. ori alte teme de actualitate pentru ca traim pe propria piele toate astea Imi imaginez ca la o emisiune gen Garantat 100 %, care spre final are un moment muzical, dupa ce au dezbatut oamenii ceva teme grave, sa bage o manea, intru orientarea catre public, 'finantator' al televiziunii publice.

C., tu cand compui scenarii, sincer acu, te gandesti sa le placa prietenilor, vecinilor, pietarilor, ori pur si simplu iti transpui pe hartie ganduri, emotii, experiente proprii? Nu despre exorcizarea demonilor interiori e vorba in procesul de creatie?

Nu prea inteleg atitudinea asta prapastioasa legata de cinematografia romaneasca, dar e bine ca ne putem intoarce oricand la clasici, PRO TV ul reia anual Nea Marin Miliardar si alte asemenea.
omudindulap is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Mar 2015, 22:43   #7
mirodoni
Guru
 
mirodoni
 
Join Date: Dec 2007
Location: Bucuresti
Posts: 439
Send a message via Yahoo to mirodoni
@Alali
Ba am înțeles foarte bine și am completat spunând că „banii statului” sunt banii „spectatorilor” care nu merg la aceste filme, adică ai noștri.
Topicul este chiar„De ce nu merg românii la filme românești?”, adică nu la filme în general, și m-am referit la români, nu la toată lumea, pentru că nu am vrut să extind discuția… peste hotare. Cel puțin deocamdată!

Last edited by mirodoni : 20 Mar 2015 at 14:42.
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Mar 2015, 22:46   #8
bremen1980
Guru
 
bremen1980
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,355
Pentru ca la filme merg tinerii , si tinerii vor sa se distreze , sa se giugiuleasca , sa se pipaie . Poti sa te giugiulesti in timpul ce pe ecran ruleaza " Moartea domnului Lazarescu " ? Nu poti



http://www.dailymotion.com/video/xsb...ler-s-list_fun
bremen1980 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Mar 2015, 14:29   #9
c.ghevara
Guru
 
c.ghevara
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 820
@omul din dulap
Nu, omule, nu vreau să placă vecinilor, prietenilor, spectatorilor, ci aş vrea ca ei să se poată identifica cu personajele, să le pese de personaje. Cu rare excepţii filmul românes este "rece". Poţi recunoaşte situaţii, tipuri de oameni, dar nu participi, nu te identifici cu ele, nu te prea afectează ceea ce fac şi ceea ce li se întâmplă. Miza nu există sau e mizeră. De pildă în 4,3,2 cu cine "ţine" spectatorul? Sigur, cei mai vârstnici care au trecut prin situaţiile din film zic: "Da, dom'le chiar aşa se întâmpla!"... şi cam atât. Eventual trăiesc o emoţie rememorând propria tragedie. Dar, le pasă de personaje? Simt că li se opreşte respiraţia, sunt gata să plângă de mila studentelor din film? Nu prea. Eventual, o mică revoltă împotriva unor vremuri şi a unui sistem.
Şi pentru că bremen pomeni de "Moartea domnului Lăzărescu"... Recunoaştem un sistem, recunoaştem tipuri de medici, dar chiar ne pasă dacă domnul Lăzărescu scapă sau nu? Multe dintre filmele noastre sunt fotografii, radiografii, descrieri ale unei realităţi pe care o putem vedea în jurul nostru. Şi se opresc aici. De ce să dau banii pe un bilet la cinema? Ca să văd ceea ce văd în jurul meu pe gratis?! Îmi pare rău, dar mă îndoiesc de faptul că autorii unor asemenea filme simt vreo emoţie adevărată, în afară de "vai, ce chestie mişto am făcut". Mă îndoiesc că ei ţin la personajele lor. Filmele făcute fără sentimente nu trezesc, nici spectatorului, sentimente. Mai ales dacă te doare în cot de spectator, că, deh! spectatorul e ţărănoi şi nu înţelege ARTA.
Filmul românesc se face pe banii statului, pentru festivaluri, şi nu rezistă testului la public. Din păcate, fără banii statului n-am produce niciun fel de filme. Părerea mea...
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Mar 2015, 18:10   #10
djinjis
Guru
 
djinjis
 
Join Date: Dec 2007
Location: la dreapta Tatãlui
Posts: 623
Statul trebuie sa investeasca in film, asa cum trebuie sa investeasca si in cercetare, in ideea ca in cele din urma, vor aparea rezultate. Spectatorii sunt o problema secundara.
Daca cercetatorii ar trebui sa fie rentabili, sa se autofinanteze, 95% ar disparea in timp record, situatie extrem de periculoasa.
Rezultatele la festivaluri, au contribuit la imaginea noastra ca tara. Ar fi culmea sa fie finantate filme de gen "Leantza si Costel" pentru ca au succes la marea masa a publicului romanesc care, muhaha, cunoastem ce gusturi are.
Filmul comercial nu are ce sa intinda creanga la banii statului. Daca sunt in stare sa faca filme de succes la public, problema financiara nu e o problema. Dar nu sunt.
Si mai vine si concurenta. Cu aceiasi bani poti sa-ti iei bilet la un film romanesc de cateva sute de mii de euro, sau la unul american de 50-100 de mil.
__________________
Era ninja. Era Kuji-kiri, si dincolo de Kuji-Kiri, era Kobudera, de care se temea pana si al sau sensei Kan-aku na ninjutsu. Era magie.

http://www.youtube.com/watch?v=JD177l2DNtw
djinjis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Mar 2015, 20:19   #11
alali
Guru
 
alali
 
Join Date: May 2011
Posts: 871
Originally Posted by c.ghevara:
@omul din dulap
Nu, omule, nu vreau să placă vecinilor, prietenilor, spectatorilor, ci aş vrea ca ei să se poată identifica cu personajele, să le pese de personaje. Cu rare excepţii filmul românes este "rece". Poţi recunoaşte situaţii, tipuri de oameni, dar nu participi, nu te identifici cu ele, nu te prea afectează ceea ce fac şi ceea ce li se întâmplă. Miza nu există sau e mizeră. De pildă în 4,3,2 cu cine "ţine" spectatorul? Sigur, cei mai vârstnici care au trecut prin situaţiile din film zic: "Da, dom'le chiar aşa se întâmpla!"... şi cam atât. Eventual trăiesc o emoţie rememorând propria tragedie. Dar, le pasă de personaje? Simt că li se opreşte respiraţia, sunt gata să plângă de mila studentelor din film? Nu prea. Eventual, o mică revoltă împotriva unor vremuri şi a unui sistem.
Şi pentru că bremen pomeni de "Moartea domnului Lăzărescu"... Recunoaştem un sistem, recunoaştem tipuri de medici, dar chiar ne pasă dacă domnul Lăzărescu scapă sau nu? Multe dintre filmele noastre sunt fotografii, radiografii, descrieri ale unei realităţi pe care o putem vedea în jurul nostru. Şi se opresc aici. De ce să dau banii pe un bilet la cinema? Ca să văd ceea ce văd în jurul meu pe gratis?! Îmi pare rău, dar mă îndoiesc de faptul că autorii unor asemenea filme simt vreo emoţie adevărată, în afară de "vai, ce chestie mişto am făcut". Mă îndoiesc că ei ţin la personajele lor. Filmele făcute fără sentimente nu trezesc, nici spectatorului, sentimente. Mai ales dacă te doare în cot de spectator, că, deh! spectatorul e ţărănoi şi nu înţelege ARTA.
Filmul românesc se face pe banii statului, pentru festivaluri, şi nu rezistă testului la public. Din păcate, fără banii statului n-am produce niciun fel de filme. Părerea mea...

iata ca mai sunt oameni care citesc si sunt capabili sa interpreteze scrierea dintr-o postare. Cam asta e ideea vis-a-vis de filmul romanesc. Slab, bazat pe situatie, pe context, dar nu pe emotie, pe sentiment. Am scris explicit in postarea mea ca filmul romanesc nu are mesaj, nu are trairi pentru ca, bine sublinia mai sus Ghevara, nu are personaje. Ele sunt personificari ale timpului, ale regimului, ale suferintei, ale mizeriei, ale degradarii umane, ale dezumanizarii. Iar asta nu poate sa trezeasca in publicul deja constient de aceste realitati nicio afinitate. Cum ar fi sa le prezinti somalezilor un film despre cum mor copiii din acea tara de foame. Ii va lasa indiferenti. Poate pe noi sa ne oripileze sa ne bulverseze. Cam asa e si cu filmele romanesti.
In plus, sa nu ne mai laudam cu premiile, atata timp cat discursul general e ca "nu facem filme pentru tinichele". Chiar atat de ipocriti suntem, incat sa strigam in gura mare asta, in timp ce ne plimbam tantosi pe bulevardul central, mandri, cu distinctia mare cat roata carului atarnata pe pept intamplator desigur ramasa acolo de atunci de cand, in trecere fiind prin Berlin sau Cannes, acei membrii ai festivalurilor ne-au atarnat-o cu forta?

Cat priveste banii statului care sunt banii nostri... - lozinci si atat.

Legat de finantare, nimeni nu spune ca finantare sa nu fie si la cinematografie, asa cum normal ar fi sa fie si la cercetare. Dar sa se faca pentru proiectele studentilor, debutantilor. Nu pentru cei ce sunt deja consacrati. Ei, daca au idei, fler, stil si nume, vor sti sa isi atraga parteneriate, sponsorizari, etc. Pentru ca cel ce va vrea sa investeasca, stie ca X regizor ii va returna banii chiar si cu profit.

Ps. Chestia cu manelele... omul din dulap, nu stiu ce sa spun, nu am acelasi univers colorat ca si tine. Fie-ti cum ti-e voia!
Bremen! Nu stiu cu cine mergeai inainte la cinema, ...dar acum, daca ai mai trece pe la cinema, sa stii ca ai fi surprins. Nu prea mai merg "bulangii" de care vorbesti pe la filme. E scump pentru ei. Prefera clubul... O sa gasesti in schimb destul de multi copii cu parintii, destul de multi tineri civilizati chiar... nu e chiar asa de rau pe cat se tot vorbeste. Drept dovada ca numarul spectatorilor creste an de an.

In final o intrebare: Daca pentru premii nu facem filme, pentru public sigur nu, atunci pentru cine le facem?
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Mar 2015, 16:25   #12
mirodoni
Guru
 
mirodoni
 
Join Date: Dec 2007
Location: Bucuresti
Posts: 439
Send a message via Yahoo to mirodoni
@ C.Ghevara
Ce spui tu ar reprezenta déj

Last edited by mirodoni : 22 Mar 2015 at 16:35.
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Mar 2015, 16:31   #13
mirodoni
Guru
 
mirodoni
 
Join Date: Dec 2007
Location: Bucuresti
Posts: 439
Send a message via Yahoo to mirodoni
@ C.Ghevara
Ce spui tu ar reprezenta déj
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Mar 2015, 16:46   #14
mirodoni
Guru
 
mirodoni
 
Join Date: Dec 2007
Location: Bucuresti
Posts: 439
Send a message via Yahoo to mirodoni
@ Djinjis
Sunt surprins cum pui problema! Cum adică statul să finanțeze filmul, doar doar se vor obține cândva rezultate?! De ce nu se obțin acum? Cum adică spectatorii sunt o problemă secundară? Filmul fără spectatori e un nonsens! De ce să nu finanțeze statul și pictura, și sculptura, și muzica? Dar de unde să le tot finanțeze? De unde ai scos-o că cercetarea nu e rentabilă? Este singura activitate rentabilă direct, cum educația și cultura sunt rentabile indirect. Cercetarea nu este subvenționată, doar că prin intermediul statului primește bani de la potențialii beneficiari. Cea mai banală cercetare, asupra gâzelor, de exemplu, până la cea mai extravagantă, de exemplu asupra cosmosului, au rezultate extraordinare. De la insecticide, sau descoperirea unor viruși transmisibili, la materiale cu proprietăți inimaginabile.
Filmul are și el rolul lui, educație și cultură, dar cum să fie eficient dacă nu are spectatori?!

Cum au contribuit filmele premiate la festivaluri la imaginea noastră ca țară?
Când am spus cuiva că un film românesc a ajuns pe lista scurtă a premiilor Oscar, mi-a zis: și, ce, s-a ieftinit benzina?!
La ce „imagine” a contribuit „4,3,2”? Că în comunism era „nasol”!
Sau „Poziția copilului”! Un film despre mărunta corupție la nivel local, s-a spus. Despre o mamă dominatoare, s-a preluat din sinopsis, pentru că în film nu prea e așa ceva.
Sau „Aferim”! O replică amuzantă la „12 Years a Slave ” și impresia că la noi și acum țiganii sunt robi.
A, da, a fost remarcat filmul românesc! La festivaluri, curioșii se înghesuie să vadă ce-au mai scos românii. Dar în afară de filmele premiate, au mai fost vândute și altele? Câți bani a câștigat cinematografia românească în urma succesului care dă impresia că îl are?

Film comercial nu înseamnă neapărat film prost. Asta se întâmplă la noi! Este un film fără pretenții, de deconectare. După stresul unei săptămâni, mergi la cinematograf cu persoane apropiate. Dacă ar exista și astfel de filme românești, spectatorii noștri ar reveni în sălile de cinema. Ușor, ușor, ca la perfuzie, ai putea să le strecori și ceva cultură și educație!

Nu am înțeles exact unde bați cu prețul biletului de cinema. Adică dai 25 de lei și pe „Câinele japonez” și pe „Avatar”? Crezi că dacă filmul românesc ar avea milioanele filmelor străine, ar avea și spectatorii lor? După scenariile de acum, sunt convins că nu. Pentru că aici este problema. Scenariile! Mai precis, selecția scenariilor. Filmul polonez „Ida” a luat Oscarul pentru film străin. Cât crezi că a costat? Nu știu câți spectatori a avut, dar un Oscar, e ceva! De ce nu l-au luat românii?! Pentru că nu au avut bani? Nu, pentru că nu au avut scenarii cu impact mondial. Sau nu le-a căutat nimeni!

@ Alali
Cum adică e o lozincă banii statului = banii noștri?!
În treacăt fie spus, dacă cineva are o fabrică de bere, poate finanța un film, în loc să dea impozit la stat. Plătește pregătirea pentru fiul său, îl face regizor, acesta scrie un scenariu și gata. Dacă plătește din profit, atunci profitul trebuie să fie de 300%. În acest caz, înseamnă că nu plătește cât se cuvine muncitorilor și furnizorului de materie primă, sau berea e mai scumpă decât ar trebui. Deci banii nu sunt ai lui.

Cel mai scump student este cel de la UNATC. Este singurul student care după absolvire cere bani de la stat ca să-și facă meseria fără să fie obligat să justifice banii. Nu se întâmplă acest lucru cu inginerii, medicii sau profesorii. Filmele studențești sunt finanțate atât cât este posibil într-o țată fără industrie. Nu aceasta e problema. Problema e tot la scenarii. Sunt obligați să lucreze după scenariile lor. Ca să vadă cât sunt de proaste, a argumentat cineva din conducere. Ce experiență de viață, ce scenarii pot scrie niște adolescenți? Și, totuși, au și filme foarte bune. Le-am văzut pe la festivalurile studențești, dar numai acolo.
Filmul românesc nu are „personaje” pentru că nu are scenarii cu potențial cinematografic.

Soluția nu este scumpirea biletelor ca să nu mai vină needucați la cinema, fără ca banii să ajungă la producători. Ar fi chiar indicat ca aceștia să fie aduși gratis!

Cine ți-a spus că numărul spectatorilor crește an de an?!
Circa 281de mii de spectator în 2013, circa 224 de mii de spectator în 2014. Diferența de 57 de mii de spectator în minus ne arată dezastrul, ținând cont că un film „normal” are 5-6 mii de spectatori!
Te asigur că nici la capitolul „calitate” nu stăm mai bine!

http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=101313 Filme românești 2013
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=101319 Filme românești 2014

Da, am văzut și eu copii cu bunicii la „Domestic”, pentru că pe afiș erau doi copii și niște animale, dar au ieșit în grabă nu după mult timp!

Răspunsul la întrebarea din final: pentru cine facem filme? a fost dat de regizorul filmului „Când se lasă seara peste București sau Metabolism”. Dacă nu e o anecdotă, se pare că a spus: pentru mine și câțiva prieteni ai mei. Din păcate, nu are nici 3 mii!
Părerea mea este că filmele, indiferent de categorie sau gen, nu se exclud reciproc.

@ Omudindulap
Acum înțelegi „atitudinea asta prăpăstioasă față de filmul românesc”?
O fi vorba de exorcizarea demonilor interior în procesul de creație, dar n-o faci pentru tine, ci pentru cei din jur. Nu ca să le placă, poate nu le place, poate îi deranjează, poate îi supără, poate îi distrează, dar important este să-i intereseze. Așa e în cinematografie! În pictură, e suficient ca o singură persoană să-ți cumpere tabloul. Poate nici atât!

@ C.Ghevara
Ce spui tu ar reprezenta déj
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Mar 2015, 16:49   #15
mirodoni
Guru
 
mirodoni
 
Join Date: Dec 2007
Location: Bucuresti
Posts: 439
Send a message via Yahoo to mirodoni
@ C.Ghevara
Ce spui tu ar reprezenta deja niște calități ale filmului românesc, adică să recunoști situații, tipuri de oameni, descrieri ale unor realități. Din păcate nu sunt convingătoare, sunt tendențioase sau chiar false, de aceea spectatorul nu se implică.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Putem discuta mult la modul general, întrebarea care se pune este câte filme românești ați văzut în ultimii doi ani ca să putem discuta la concret?
Eu nu fac parte din sistem. Dorința mea ar fi să rămân cu ceva după ce văd un film și să mă pot mândri cu un premiu internațional fără să-mi fie jenă de conținutul filmului.
Dovada că pe nimeni nu mai interesează filmul românesc este și faptul că din 13 iunie 2014 nimeni nu a mai scris nimic pe acest forum, iar de la 1 martie 2015 când am scris eu, au trecut 17 zile până a mai intervenit cineva.
Pornind de la efect, și anume numărul scăzut de spectatori, respectiv lipsa de interes pentru filmul românesc, speram să identificăm, eventual sistematizat, niște cauze. Prima, cred eu, este selecția scenariilor.
Dar dacă nu se vor implica și oamenii din sistem, care au mai multe date, nu cred că vom ajunge prea departe.
Mă gândesc aici și la gazdele noastre.
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Mar 2015, 19:30   #16
alali
Guru
 
alali
 
Join Date: May 2011
Posts: 871
Mirodoni; Nu stiu de ce, dar imi vine foarte greu sa parcurg aceste ultime doua postari. Sunt prea incalcite si parca au idei fara subiectul de care sa le legi. Dar poate e doar parerea mea.

Per general suntem pe aceeasi lungime de unda din ceea ce am inteles eu. Si anume: filmele romanesti sunt slabe, ti-e jena de continut chiar si in cazul celor mult premiate, (acu' sa fim seriosi.vorbim de premii de parca dominam festivalurile. Avem cateva aparitii razlete, le numeri pe degete. Iar toate astea la festivale europene mai "rasarite", ca pe plan mondial, nu avem nicio selectie macar pe lista scurta. Si aici ma refer la Oscar, Globul de aur, Bafta), apoi lipsa mesajului si a personajelor si ar mai fi si alte puncte unde suntem deacord. Sincer, nu gasesc niciun punct discrepant intre parerile noastre. Poate unele nuante diferite ...

Cand afirm ca bugetul statului = banii nostri, e o lozinca, o fac pentru ca asta si e. Impozitele platite de noi care ajung acolo si taxele la fel... Ma lasa rece. Oricum odata dati, acei bani dispar. Nu se face si nu s-a facut nimic cu ei NEVER!

Legat de numarul spectatorilor, eu dadeam o replica la cineva care spunea ca lumea merge la film pentru bulangeala. Nu mi-am schimbat parerea si ca dovada, numarul spectatorilor creste, in conditiile in care biletul e destul de important ca implicare financiara. (Bineinteles ca mai sunt si simandicosi care nu pot sa priveasca arta din randul norodului ca ii deranjeaza popcornul, sucul, oamenii in general. Ipocrizie pura! La ce sonor ai acum in orice cinema, pot sa chiuie cei de langa tine ca nu ii auzi. Dar nah! Interesantii sunt pretentiosi. Prefera acasa la televizor din ala clasic inca, chiar daca filmul ruleaza in panoram si pierzi practic 35% din ecran). Scuze de aceasta paranteza, dar e o frustrare mai veche a mea pentru bocetele acestor femei de moravuri usoare, virgine bineinteles!
Asadar, revenind, referirea la spectatori eu o faceam pentru toate filmele, nu doar pentru filmele romanesti. Ca sincer, eu unul nu as da inca banii pentru niciun film romanesc produs, poate cu 2 exceptii. Aferimul si De ce eu.
Iata aici o alta palma data filmului romanesc. Lumea merge la film numarul de spectatori creste, s-a dublat in ultimii 5 ani, dar a scazut dramatic la productiile autohtone. De ce? Nu e un alt esec al "artistilor" nostri?

Cristian Orgonaş: 4.6 milioane de spectatori în sălile de cinema în 2009
http://www.blogurieconomice.ro/2010/...lioane-de.html
Iar in prezent s-a ajuns sa se depaseasca pragul de 10 milioane.

Cat priveste afirmatia celui care a declarat ca face film pentru el si prietenii lui, daca acel specimen a primit, primeste sau va primi vreun ban de la stat, atunci chiar ca tara aia e proasta rau. Sa il plateasca el si prietenii lui.
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Mar 2015, 19:46   #17
alali
Guru
 
alali
 
Join Date: May 2011
Posts: 871
Haideti sa facem un exercitiu de recapitulare a premiilor importante ale productiilor cinematografice autohtone post-decembriste:

Aferim! Câștigător: Ursul de Argint pentru cel mai bun film, Festivalul de la Berlin (Berlinale) 2015
Poziția copilului Câștigător: Ursul de Aur cel mai bun film, Festivalul de la Berlin (Berlinale) 2013
După dealuri Câștigător: Cel mai bun scenariu (Cristian Mungiu), Festivalul de la Cannes 2012
Eu când vreau să fluier, fluier Câștigător: Marele Premiu al Juriului (Ursul de Argint), Festivalul de la Berlin 2010
Polițist, adjectiv Câștigător: Premiul Juriului, secțiunea: Un Certain Regard, Festivalul de la Cannes 2009
4 luni, 3 săptămâni și 2 zile Câștigător: “Palme d’or”, Festivalul de la Cannes 2007
California Dreamin' Câștigător: “Un Certain Regard”, Festivalul de la Cannes 2007
A fost sau n-a fost? Câștigător: “Caméra d’or”, Festivalul de la Cannes 2006
Moartea domnului Lăzărescu Câștigător: “Un Certain Regard”, Festivalul de la Cannes 2006

Cam asta e.

iar daca e sa selectezi doar premiile importante, ramai din cele 9 doar cu 5.

Ps. filmele subliniate reprezinta mici, mici exceptii de la regula.
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Mar 2015, 22:24   #18
omudindulap
Long Distance Dreamer
 
omudindulap
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 4,157
Cam putin, nu, pentru o tara cu o asemenea traditie in cinematografie? An de an filmele romanesti sunt recunoscute de critica internationala (avem prezente si premii si pe la festivaluri din afara Europei, inclusiv Globuri si Sundance), premiate ori nominalizate la Cannes, Berlin, Locarno etc dar si la festivaluri mai obscure din toate colturile globului. Avem si ceva prezente in topul celor mai bune 1000 de filme, si undeva sus. Si cu toate astea, filmele romanesti sunt jenante..

Prezenta spectatorilor la filmul de arta e cam aceeasi oriunde, nu-i o tara a noastra.

Quote:
Iar toate astea la festivale europene mai "rasarite", ca pe plan mondial, nu avem nicio selectie macar pe lista scurta. Si aici ma refer la Oscar, Globul de aur, Bafta

E ca si cum i-ai reprosa lui Real Madrid ca n-a luat Cupa Uefa Palme d'Or-ul e cel mai prestigios premiu, Oscar-ul e doar mai popular & nobody gives a shit. Pozitia copilului are nominalizare la Globuri, btw.


Quote:
Sunt surprins cum pui problema! Cum adică statul să finanțeze filmul, doar doar se vor obține cândva rezultate?! De ce nu se obțin acum? Cum adică spectatorii sunt o problemă secundară? Filmul fără spectatori e un nonsens! De ce să nu finanțeze statul și pictura, și sculptura, și muzica?

“Cinema is an unhappy art as it depends on money. Not only because a film is very expensive, but it is also marketed like cigarettes, etc. A film is good if it sells well. But if cinema is art, such a proposition is absurd: it would mean that art is good only if it sells well. Knowing this very well, I don’t complain. I can’t demand special terms for my films, since these terms don’t exist.

The film for the large audience cannot be poetical. Some films have been seen by millions of people, but this happened at the dawn of silent cinema, when each new film attracted people’s curiosity. Now it’s difficult to surprise the spectator and good films are not seen by the masses.”

Si cu asta ma retrag din discutie. Ma depaseste..
omudindulap is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Mar 2015, 23:05   #19
Liviu-
Film Dissection
 
Liviu-
 
Join Date: Dec 2008
Location: Vaslui / Bucuresti
Posts: 3,106
Si eu as zice ca-i sanatos sa te retragi.

No offence, dar discutia asta e o prostie. O parte extrem de importanta a cinemului ar fi disparut cu totul daca ne-am uita numai la bani. Si ar fi fost exact partea aia in general mai valoroasa din punctul de vedere al cinemaului ca arta, ca relevanta umana, intelectuala, ca idei si aproape orice vreti voi care nu presupune simplul entertainment. Si nu zic ca entertainemnt-ul e rau, o sa gasiti din partea mea multa intelegere pentru cinemaul asta, dar discutia asta e o tampenie. Probabil provine din faptul ca nu sunteti de acord cu filmele romanesti despre care vorbiti, desi sanatos ar fi sa va uitati si in curtea altor tari sa vedeti cate din filmele pe care le apreciati n-ar fi existat daca ar fi jucat dupa regulile voastre. Si oricum, filmele pe care le criticati pentru niste motive stupide sunt importante si chiar foarte bune. Get over it. Nu muriti de foame acum pentru ca niste Mungiu, Puiu, Porumboiu si altii fac niste filme chiar misto, fie ca va place voua, fie ca nu. Ati gasit repede cel mai mare dusman al banului public, niste persoane care fac filme de calitate si refuza sa vada cinemaul ca pe o bucata de paine aruncata oricarui incult. Numai Garcea si oltenii ar trebui sa faca cu totii.

And wtf? Cam cate tari se pot lauda cu atatea premii de prestigiu pe o perioada asa scurta de timp? Cum poti sa spui o asemenea aberatie? Problema pe forumul asta e ca aproape toate persoanele care aveau ceva de spus nu mai sunt interesate s-o faca si practic poti spune orice fara sa te taxeze nimeni (evident, inca mai exista cateva exceptii). Cum ar fi cifrele alea absolut fantasmogorice cu cate filme au iesit anul trecut in anumite tari. 15 filme in Marea Britanie in 2014? Pai am vazut 15 doar la nimereala, si mai stiu destule pe care n-am reusit sa le mai vad sau nu m-au interesat. N-ai cum sa-ti imaginezi ca asa ceva poate fi posibil. Anyway, ma retrag, oricum n-am avut nimic important de zis, aberati in voie, dar cineva trebuia macar sa va zica ca aberati. Chiar daca n-o sa bagati in seama...

Last edited by Liviu- : 22 Mar 2015 at 23:17.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Mar 2015, 08:36   #20
c.ghevara
Guru
 
c.ghevara
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 820
Guys, cool down!
Sunt sigur că toţi cei care am intervenit în discuţia asta am dori ca spectatorii să meargă la filmele româneşti.

@omul din dulap
"The film for the large audience cannot be poetical." Nu sunt de acord. Un singur exemplu: "Meet Joe Black". A avut spectatori, a scos bani, e poetic. O ficţiune sută la sută, ştim că nu există aşa ceva, dar acceptăm convenţia propusă de autor. Din prima clipă.Ne atrage, ne captivează, ne plac personajele. De fapt, nu sunt simple personaje, sunt eroi. Omul merge la cinema ca să vadă poveşti, să uite de sine, să uite de cotidian, să vadă eroi, să fie mişcat. Dacă filmul românesc îi refuză toate acestea, nu are niciun motiv să meargă la cinema. Oricare dintre filmele premiate enumerate de alali putea să ofere ceva şi spectatorului, fără să fi pierdut din "ARTĂ".

@liviu
Nu moare nimeni de foame din cauza filmelor lui Mungiu, Puiu, Porumboiu şi nu spune nimeni că ei ar fi marele duşman al banului public. Eu unul vorbesc despre sistemul prin care se fac filmele în România, şi acuz acest sistem că este vinovat de faptul că spectatorii nu merg la filmele româneşti. Încă ceva, nu-mi plac comediile imbecile (gen Nea Mărin miliardar) sau alte filme proaste.
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:47.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells