Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 22 May 2013, 22:38   #1641
Malombra
Guru

Malombra

reivan, un flashbak din altă lume, deşi e cu 2 pagini înainte...

eu:

Quote:
mi-a făcut o prietenă campanie că ciocolata, cafeaua, chiar şi ceaiul negru ruinează economiile ţărilor din care vin, pentru că se cultivă ca bunuri de export, se achiziţionează la preţuri de nimic şi duc la exproprieri masive, abuzive şi în plus accentul pe export duce la ignorarea nevoilor locale şi comercializarea chestiilor de utilitate zilnică la preţuri mari, tocmai pentru că sunt culturi "de nişă".
of doamne . în fine, la cafea eu am zis că nu renunţ nici dacă mă tragi pe roată ca pe Horea & Cloşca.

e şi cazul uleiului de palmier. oamenii acolo nu mimează moartea hipstereşte. acuma ce să faci, diferenţă de perspectivă. la vremea lui, şi marco polo a fost un hipster.

da, bine, ciocolata nu se cultivă ca bun de export, e cacao şi zahăr, ca să evit cacofonia. nu prea aveam altă opţiune de exprimare.

şi măi, ultimul lucru pe care am vrut să-l fac cu postarea aia a fost să ridic piatra împotriva cuiva. fiecare face ce vrea cu viaţa lui, sunt sigură că fiecare are şi iniţiative bune, nu se limitează făcutul de bine la renunţatul la zahăr. întrebam şi eu, pentru că dacă tot am renunţat la ceaiuri exotice - negru, nu şi verde, pe acela îl păstrez - , să văd ce oferă piaţa pe loc. bineînţeles că pot mrge la plafar şi lua de acolo. dar am întrebat şi aici. coada-calului luasem şi de la plafar şi a fost ok, are un gust f plăcut.

Last edited by Malombra : 22 May 2013 at 22:45.
Malombra is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 May 2013, 22:44   #1642
Twinsen

Twinsen

Originally Posted by Malombra:
e şi cazul uleiului de palmier. oamenii acolo nu mimează moartea hipstereşte..
bine, eu sunt şi mai leneşă, asta cu ecologia e numai un pretext nobil de a-mi masca inerţia . un ceai se face mai repede decît un cozonac.
Well.
  Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 May 2013, 22:46   #1643
Malombra
Guru

Malombra

well ce?
Old 22 May 2013, 22:47   #1644
Malombra
Guru

Malombra

Quote:
aici e misterul cel mare, că a trebuit să-mi dea o lacrimă să mă las convinsă să mă debarasez de chestiile alea. alte nelămuriri?

ai înţeles misterul convertirii? e musai să citeşti tot, nu să spicuieşti, T.
Old 22 May 2013, 22:51   #1645
Malombra
Guru

Malombra

încă ceva, T., cum rămîne cu conferinţa despre zahăr?

ziceai pe undeva ceva despre buna documentare, "filozofia în sens larg", ştiinţă, studiu, etc. vrem dovezi!
Old 22 May 2013, 23:02   #1646
Twinsen

Twinsen

Quote:
well ce?
Well, eram impresionat de nivelul tau de responsabilitate civica. O prietena ti-a spus ca oamenii sunt exploatati in tarile care exporta anumite produse alimentare de baza. Tu ti-ai amintit ca zaharul iti face rau si ca oricum cozonacul e greu de facut, asa ca in cinstea bietilor oameni ai hotarat sa renunti la el. Evident, nu ti-ai pus problema din ce vor trai oamenii aia daca zaharul pe care au muncit sa-l produca, nu se mai vinde. Acum inteleg ca prietena ti-a mai spus ceva depsre alti oameni oropsiti si uleiul de palmier, te rog continua. Let's make this world a better place.
Old 22 May 2013, 23:04   #1647
Malombra
Guru

Malombra

Originally Posted by Twinsen:
baby, ia vezi tu ce scrie acolo. mai încearcă. cu pîinea lor, de acolo, care e scumpă pentru că au rămas 2-3 cîmpuri pentru grîu, cum e??
baby, vezi ca in orasele in care locuim sunt orfani, oameni fara adapost, caini vagabonzi, handicapati, bolnavi psihic etc. Foarte probabil pe o raza mai mica de un km de locul unde esti chiar acum. Hai sa lasam vrajeala cu uleiul de palmier.

Last edited by Twinsen : 22 May 2013 at 23:09.
Old 22 May 2013, 23:12   #1648
Twinsen

Twinsen

Scuze Malombra, am vrut sa dau reply la mesajul tau si am apasat din greseala pe edit. Stiu ca n-o sa ma crezi, dar a fost un accident.

Mesajul de mai sus imi apartine, desi e pe numele Malombrei.
Old 22 May 2013, 23:15   #1649
Malombra
Guru

Malombra

în ce constă vrăjeala cu uleiul de palmier???

detaliază.
Old 22 May 2013, 23:16   #1650
Twinsen

Twinsen

Mi se pare absurd sa discutam ipotetic despre o situatie pe care n-o cunoastem de fapt din Africa, cand sunt atatia oameni care sufera langa noi. Daca chiar vrem sa ajutam, putem sa o facem aici, nu refuzand sa cumparam zahar.
Old 22 May 2013, 23:23   #1651
Malombra
Guru

Malombra

fac rău cuiva dacă nu cumpăr zahăr? am înfiinţat vreo societate civilă care să ceară incriminarea celor care o fac? de ce e necesar să dai în paranoia?
ţi-am spus eu ţie: eşti un iresponsabil că mai cumperi zahăr? ştii tu că nu lucrez cu oamenii şi că îmi vin ideile pe mintea şi stomacul goale?
o fac pentru mine, o fac pentru alţii. se pare că ideal ar fi să nu facem nimic. oricum, e singurul mod de a fi cu adevărat egali...

ca şi la cannes, engleza lor sucks. dar dacă e răbdare, se poate vedea cum e cu vrăjeala multtrîmbiţată de T.
Old 22 May 2013, 23:46   #1652
reivan
Veteran

reivan

si prietena ta stie din surse sigure?
Ulei de palmier...wtf is this?
Eu am citit undeva ca berea sporeste inteligenta.
reivan is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 May 2013, 23:50   #1653
anaemona
Guru

anaemona

Oamenii consuma zahar de mii de ani, iar in prezent miliarde il folosesc regulat in dieta. Daca ar fi fost toxic, de mult s-ar fi descoperit asta. Sigur ca poate avea anumite efecte, pozitive si negative, dar asta e valabil pentru absolut orice mancam. In general organismul se autoregleaza - adica daca o prajitura e perceputa ca "buna", asta e un argument excelent s-o mananci. In momentul in care mananci mai multe prajituri identice, deja fiecare e perceputa ca mai putin buna decat cea dinainte, ba chiar la un moment dat devine respingatoare, ceea ce e un alt exemplu de autoreglare a organismului. Atunci cand mancam, ar trebui sa ne urmam instinctul, in limite rezonabile evident.

Twinsen, o sa-ti raspund mai incolo cum e cu zaharul de mii de ani si zaharul de-acum. Poti sa faci cautari si singur, dar sint mai multe aspecte. Iar scenariul ala cu prajitura e scenariu de inginer in fine, mecanismele in corp nu merg asa, adica la nivel celular poate e cum zici si celula iti tot da semnale "nu-mi mai trimite porcaria asta" dar alti receptori deja au devenit drogati si tot cer sa le trimiti prajitura chiar daca ieri ti-a fost putin rau dupa ce ai mincat-o si daca nu e prajitura sa fie altceva tot dulce. Poate Liviu stie mai stiintific cum e adictia asta la zahar, eu n-am studiat special, totusi, din experienta proprie zic ca e cam asa, adica dulcele de dupa masa, ciocolata de la ora 4, ceva dulce cind te uiti la televizor, seara si tot asa.

Originally Posted by reivan:
Ma da aeru , aeru e sanatos?

Aerul e complet nesanatos o zic in gluma la momentul asta, dar sint cit se poate de serioasa
Old 23 May 2013, 00:05   #1654
Twinsen

Twinsen

Originally Posted by anaemona:
Poate Liviu stie mai stiintific cum e adictia asta la zahar, eu n-am studiat special, totusi, din experienta proprie zic ca e cam asa, adica dulcele de dupa masa, ciocolata de la ora 4, ceva dulce cind te uiti la televizor, seara si tot asa.
Poate faci parte dintr-o minoritate care e predispusa la dependenta de zahar. De exemplu multi oameni consuma ocazional alcool, dar numai o minoritate sunt predispusi sa devina alcoolici. Eu mananc cu placere prajituri sau ciocolata, dar nu simt nici o nevoie deosebita sa o fac, iar daca trec cateva sapatamani fara ele nu cred c-as observa.
Old 23 May 2013, 09:33   #1655
Malombra
Guru

Malombra

în fine, eu cer scuze fetelor care postează aici dacă cred că am intervenit agresiv în acest topic. tot ce postează ele e minunat şi ce e făcut cu mîna lor e oricum de zeci de ori mai sănătos decît ce se găseşte ca mîncare făcută şi ambalată prin magazine. la mai mult şi la mai mare

celorlalţi los habotnicos, care au intervenit deşi nu postează niciodată nimic (poze, experienţe de arta gătitului zic), dar s-au simţit nu se ştie de ce atacaţi, luînd apărarea unui grup de consumatori pe care eu nu i-am atins nici cu o pană, nu am de ce să le cer scuze. şi lor: la mai mult şi la mai mare!
Old 23 May 2013, 11:19   #1656
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

t şi ce e făcut cu mîna lor e oricum de zeci de ori mai sănătos decît ce se găseşte ca mîncare făcută şi ambalată prin magazine. la mai mult şi la mai mare
D
de asta sa fim absolut siguri cu totii. controversele despre nocivitatea alimentelor sunt mici discutii aprinse care n-au legatura cu agresivitatea, ci, doar cu impartasirea unor experiente personale.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 May 2013, 21:13   #1657
anaemona
Guru

anaemona

Poate faci parte dintr-o minoritate care e predispusa la dependenta de zahar.

Twinsen, si eu am de multe ori impresia ca ceea ce ma intereseaza pe mine intereseaza pe toata lumea, ca ceea ce vad in jurul meu, contactul meu direct cu oamenii de pe linga mine, de la lucru, etc, e reprezentativ la o scara mai mare. De fapt e complet gresit, pentru ca oamenii, in general, n-au aceleasi interese cu mine si ceea ce vad in jurul meu e departe de ce e reprezentativ in tara unde traiesc/ in lume.

Am inceput cu introducerea asta cam lunga pentru ca, probabil nu-ti dai seama, dar nu e nicidecum o minoritate predispusa la dependenta de zahar, din contra, e o majoritate. Cit despre mine, eu sint bine mersi, de multi ani nu mai am sugar cravings, maninc o prajitura sau o bucata de ciocolata o data la citeva luni, iar ciocolata in 99% din cazuri are peste 70% cacao, deci nu-mi fac absolut nici o problema pentru cantitatea de zahar consumata, dar e adevarat ca maninc zilnic miere, fructe si fructe uscate, probabil echivalentul a 15/20 grame zahar, numai ca pe astea in nici un caz nu le pot include la adictii, pentru ca sint 100% naturale, adica n-au trecut prin nici un proces de prelucrare - asta daca nu consider ca albinele au prelucrat nectarul florilor si l-au transformat in miere - si nici nu ma apuca durerea de cap daca nu-mi maninc marul la ora 12. Problema zaharului se pune pentru oricine bea tot felul de bauturi inbuteliate/cans, maninca cereale zilnic, maninca semi-preparate sau supe din alea concentrate la can sau facute praf, in fine, cine maninca in mod curent orice altceva decit mincare negatita acasa, din ingrediente pe care le recunoaste cu ochiul liber. Si bineinteles la astea se adauga industra dulciurilor cu zecile de mii de produse, doar nu crezi ca le duc in magazine pentru ca arata frumos in rafturi, SE CUMPARA!

Acum revin la ce spuneam cu zaharul. Zaharul de azi nu se compara nici macar cu cel de acum 100 de ani, dar cu cel de acum 1000 de ani, asa cum nu se compara nici faina. Sa zici ca daca acum 100 de ani oamenii mincau intr-un fel asta iti da tie aceeasi libertate si sa consideri ca maninci la fel de sanatos fara sa iei in calcul ca de fapt ei mincau exact ce semanau sau ce cresteau in ograda proprie pe cind tu cumperi niste produse ambalate pe care scrie X sau Y e o iluzie. Pentru ca azi sint ascunse tot felul de chimicale/aditivi in probabil 99% din tot ce cumperi, care n-au alt scop decit sa dea un gust mai bun si sa prelungeasca "shelf life".

Zaharul de acum mii de ani era sirop de trestie de zahar pur. Omul il consuma fie rupind trestia si mestecind tulpina, fie avea ceva rudimentar prin care extragea sucul. Am vazut masinarie electrica care extrage sucul asta si l-am baut imediat. Cine consuma zaharul asa, ala poate sa spuna ca e acelasi zahar ca acum 2000 de ani Dupa care, cind a inceput comertul cu India oamenii s-au desteptat si l-au deshidratat sa poata rezista la drum si abia acum citeva sute de ani a inceput sa se extraga zaharul din sfecla de zahar si de-atunci procesul s-a tot imbunatatit in asa fel ca sa se scoata absolut tot ce ar mai putea fi bun pe linga glucoza/fructoza si sa se foloseasca in alte industrii, iar zaharul de consum/rafinat sa fie cel din urma produs in procesul de fabricatie.

Pe urma, a spune ca se consuma zahar de mii de ani, este o afirmatie foarte generala si care produce confuzii. Zaharul a fost pina acum 200 de ani un produs de lux iar in ultimele sute de ani cantitatea consumata de un om (facind o medie) intr-un an s-a marit considerabil. Daca acum 100 de ani se consumau aprox 3 kg/an acum se consuma 75 kg/an/persoana. 3kg pe an inseamna aprox 2 lingurite/zi, 75 kg inseamna aprox 50 lingurite/zi. Nu zic ca tu, Twinsen, consumi atit, dar asta e o statistica publicata in America si nu cred ca Romania e departe. Daca acum 25 ani vedeai pe strada fete+mame si mamele, trecute de 40 sa zicem, aveau o conformatie mai solida, fara sa fie grase, fetele, adolescente, erau cam toate slabe - eu am avut in clasa la liceu 2 fete mai solide, nicidecum grase/obeze, acum, de multe ori, mama arata mai bine decit fata, adica mamele sint normale in limita greutatii, dar fetele sint putin grasute. Stiu ca sint si fete extrem de slabe, la polul opus si oricum nu am idee care sint statisticile la greutate adolescenti/adolescente in Romania, dar acum 25 de ani nu era un procent semnificativ nici de grase, nici de slabe, deci, intre timp, ceva s-a schimbat
Old 23 May 2013, 21:23   #1658
anaemona
Guru

anaemona

Originally Posted by sigalia:
ce alternativa mai buna de indulcire s-ar gasi ?
Siropul de stevie nu mi se pare ca poate fi amestecat cu cafeau atunci cand o gatesti.Am vazut in magazine si tablete de stevie,a incercat cineva ?

sigalia, daca nu bei sucuri/cola si alte chestii care sa contina mult zahar eu nu mi-as face deloc probleme in privinta a 1-2 lingurite de zahar.

Alternative sint:

- mierea neprelucrata/incalzita - o pui in cafea dupa ce ai facut-o si nu mai e chiar fierbinte, nu o fierbi cu apa.
- daca nu consumi mult zahar si vrei sa-ti bei cafeaua cu placere cumperi un zahar mai scump cum e cel din nuca de cocos. Alta alternativa ar fi apa de cocos - sincer, nu stiu daca a aparut in Romania si ar putea sa fie ambalata in metal ceea ce nu e indicat.
- daca vrei sa stii exact ce pui in cafea cumperi curmale, le pui in apa citeva ore/peste noapte si apa aia o folosesti ca indulcitor. Daca ai un blender bun poti chiar sa faci o pasta si s-o folosesti asa.
Old 23 May 2013, 22:27   #1659
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

anaemona, scurta dar bine documentata si foarte interesanta prelegere a ta despre zahar si alimentele superprelucrate si rafinate de care piata este suprasaturata. intr-adevar, este o problema reala la nivel mondial si din pacate, nu cred, cu toate eforturile si insistenta nutritionistilor, ca omenirea (in special,tarie dezvoltate),va reveni vreodata la obiceiurile rudimentare de a se hrani. ritmul vietii este alert si cu cat suntem mai grabiti si ocupati sa castigam bani, cu atat vom acorda mult prea putin timp, modului de a ne procura hrana. exista un cerc vicios care nu cred ca se va rupe vreodata. megalanturile de fast-food-uri au prosperat si vor prospera intotdeauna atata vreme cat copiii merg sa manance burgeri si cartofi prajiti, inca de la cresa.
produsele alimentare de pe rafturile magazinelor, n-au cum sa fie lipsite de conservanti sau alte substante chimice nocive, care sa le prelungeasca viata, fiindca asta ar ruina pe comerciant, dar si producatorul. si sunt convinsa,da, ca dependenta de aceste produse, nu prea are cum sa fie tratata, atata vreme cat nu exista alternative prea viabile, pentru a procura altele, mult mai putin nocive, la acelasi pret.
din pacate, intoarcerea la natura, la origini, este doar un slogan. prea putini sunt cei care mai mesteca mamaliga cu facaletul in ceaonul de pe pirostrii si prea putini sunt dispusi sa-si prepare pasta de curmale, in blenderul din bucataria de la bloc.
suntem cobaii industriei alimentare moderne si sunt convinsa ca avem capacitati fenomenale de adaptare la experimentele biochimice de care avem parte datorita ei. oricum, daca nu murim cu totii in urmatorii 50 de ani, inseamna ca poate veni linistit sfarsitul lumii, ca noi aratam deja ca niste tutankamoni.

Last edited by rvn : 23 May 2013 at 22:29.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 May 2013, 22:53   #1660
Twinsen

Twinsen

Quote:
Sa zici ca daca acum 100 de ani oamenii mincau intr-un fel asta iti da tie aceeasi libertate si sa consideri ca maninci la fel de sanatos fara sa iei in calcul ca de fapt ei mincau exact ce semanau sau ce cresteau in ograda proprie
E o imagine foarte idilica pe care o ai despre "viata naturala de odinioara". Bacteriile care te omoara sunt foarte naturale. Fantanile de la tara contin apa contaminata in proportie mult mai mare decat cea din orase. Vacile sunt mulse cu mainile murdare in galeti curatate sumar. Am unele indoieli ca fiecare crestea pe vremuri trestie de zahar langa morcovii din gradina proprie - dintre cei care aveau gradina proprie...

Evidenta arata ca dincolo de toata panica cu mancarea "toxica" si viata "nesanatoasa", de fapt speranta de viata a crescut constant. Adica traim tot mai mult. Sa stai toata ziua aplecat cu grebla si lopata, sub soarele arzator nu era tocmai grozav pentru sanatate, in pofida imaginii naiv-pastorale. Sa mananci zi de zi aceeasi tip de mancare, ca deh in ograda proprie nu cultivi caju sau nuca de cocos, iar nu era neparat cea mai buna sursa nutritiva.

Toate problemele astea sunt extrem de complexe la nivel biologic si e absurd sa-ti inchipui ca tu sau eu putem sa determinam cu precizie ca mierea e mai sanatoasa ca zaharul sau invers. Nici cei mai avansati experti din lume nu pot asta. S-ar putea sa depinda de la om la om. Dar in fine, e genul de discutie care nu prea schimba parerea nimanui...
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules