Go Back   Cinemagia Forum > Cinemagia Forum > Condica de sugestii si reclamatii

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 29 Aug 2005, 00:44   #41
16mm
Veteran

16mm

Send a message via Yahoo to 16mm
ignoraRE:

I feed the pigeons I sometimes feed the sparrows too
it gives me a sense of enormous well being

-paaaaarkliiiife-

And then i'm happy for the rest of the day safe in the knowledge
there will always be a bit of my heart devoted to it

-paaaaarkliiiife-
Old 30 Aug 2005, 02:17   #42
silver_boy
Guru

silver_boy

Giulika...
singurul lucru bine scris din articolul de mai jos e cuvantul: Wittgenstein.

Tulse Luper Suitcases ºi noul limbaj multimedia al lui Peter Greenaway

"Toate personajele mele sânt faliþi.
Este destinul inovatorilor. ªi toþi sânt eu."
(Peter Greenaway).

Peter Greenaway este un cineast galez labirintic ºi manierist. Un mag ºi un inventator. Livid, enciclopedic ºi neobaroc.

Filmul lui Peter Greenaway, sulfuros ºi complex, este unul dintre cele mai originale puncte în care se simte într-adevãr palpitând inima timpurilor noastre. Film al secolelor trecute sub palida luminã a candelelor, ºi al viitorului electronic. Film al întâlnirii lui Vermeer cu tuburile catodice, care genereazã imagini reci sau pasionale, povestind întotdeauna despre ferocele joc al morþii...

În proaspãta sa trilogie Tulse Luper Suitcases cineastul revine la obsesiile sale într-un scenariu îndelung lucrat. Personajele sunt simple numere într-un catalog, icoane clicabile care deschid biografii sau ipotetice filme paralele. Existã 16 episoade separate ale vieþii lui Tulse Luper, un colecþionar compulsiv de valize pierdute. 16 închisori în care Tulse este închis, 92 de personaje care îºi încruciºeazã existenþele într-un mod mai mult sau mai puþin semnificativ pentru protagonist, 92 de valize care reprezintã aspecte ale vieþii lui Luper ºi care reconstruiesc parabola existenþei (la un moment dat eroul va dispare din film ºi va fi evocat prin conþinutul unei valize).

Aspirând sã se apropie de Picturã, Greenaway este împins la a depãºi progresia ºi presiunea narativã. Întrucat regizorul crede cã: "...Fabricarea unui artefact este legatã de fabricarea unor artefacte mai vechi, ºi nu se poate realiza fãrã aceastã ereditate a trecutului."

Trilogia este o parabolã existenþialã bogatã în reflexii, în priviri asupra secolului trecut, organizatã în grile ºi cãsuþe, descompuneri, într-o orgie de split-screenuri, cu simultaneitãþi de plan frontal ºi contra-plan, cu tablouri vii în stil Derek Jarman. Greenaway nu a renunþat, se vede, sã încurce cãrþile, sã hibridizeze limbajele, sã utilizeze tehnologiile cele mai sofisticate, din ce în ce mai convins cã Filmul nu are de apãrat nici-o frumuseþe clasicã...

Peter Greenaway este probabil cel mai autentic artist multi-media actual. Un rafinat experimentator al noilor coduri. Filmul de faþã este centrat pe un personaj metaforic, un produs narativ în care fluidizeazã forme lingvistice diverse: cinema, teatru, literaturã, muzicã, picturã, video-art. Obsesiile trecute revin: catalogarea ºi cunoaºterea sistematicã a lumii, geografia ºi scriitura, numerele ºi obiectele. Cu toate acestea, Tulse Luper Suitcases este ºi o operã extrem de distractivã, o frescã acidã a secolului XX între rãzboaie ºi dictaturi, a culturii vechiului continent ºi a universului american, a fascismului ºi a anticorpilor la fascism.

Filmat în high-definition, în studiouri ºi în multe locaþii reale( Spania, Olanda, USA, Anglia) Tulse Luper Suitcases este un exemplu de cinema post-modern, o operã conceptualã. O operã de deconstrucþie care merge perfect cu cãutarea formalã a autorului, în care simetria încã joacã un rol semnificativ.

Pentru cã la regizorul galez filmul este un spaþiu de proiecþie. Precum geometria. O serie de proiecþii pe un plan, într-o anume dimensiune n-1. De la n la n-1, mereu. Aceastã funcþie proiectivã o au ºi sentimentele, emoþiile, rãcite, sparte,digitalizate. "Inima" devine un desen, emotivitatea e un cadru, în interiorul altui cadru care pentru o secundã se blureazã.

Jocul lui Peter Greenaway este extrem de subtil, de crud. Emoþiile sunt aici nominale, doar rostite, "desenate", astfel precum un arhitect l-ar desena. Vise de copii, durere, încarcerãri (mai mult sau mai puþin metaforice), iubire, violenþã gratuitã, prietenie, surâsuri... Totul se întâmplã aici în jocul (reflectant) al cadrului. Arhitecturã digitalã e emoþiilor...

Wittgenstein spunea:"Arhitectura este un gest"... Arhitectul-desenator Greenaway ne prezintã aici sute de astfel de gesturi, pe fundalul unor pasiuni, cu o logicã din ce în ce mai arbitrarã.

Dar ºtim cã logica este arbitrarã...

Giulia Ghica Dobre, preluat din Igloo, august-septembrie 2005
Old 30 Aug 2005, 11:13   #43
Ambra Blu
Banned

Ambra Blu

N-am putut sa vad ce a pensat (asta e perfectul compus de la a gindi, nu?) Giulika, pentru ca m-am oprit la un viol lingvistic care m-a oripilat si inhibat.

"...ªi toþi sânt eu"
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2005, 11:24   #44
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by Ambra Blu:
N-am putut sa vad ce a pensat (asta e perfectul compus de la a gindi, nu?) Giulika, pentru ca m-am oprit la un viol lingvistic care m-a oripilat si inhibat.

"...ªi toþi sânt eu"
E-te, na, "pensat"! E "PANSAT", cä vine de la "panseuri" (ale lui G...). Cum probabil si acel "sânt" o fi fost pasä-mi-te un mistyping de la "sân".
Mä rog, am trecut peste el si am citit... Deocamdatä, confirmä ce-am mai zis: nu e "criticä cinematograficä", este "comentariu literar despre film".
Da' apropo - ce ne-am înfipt asa toti în Giulika asta? Avem un fix, sau ce?
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2005, 17:13   #45
fitzcarraldo
Junior

fitzcarraldo

Originally Posted by Pitbull:
Giulika asta?
Asta fiind ?
Old 30 Aug 2005, 17:20   #46
Marge Gunderson
Junior

Marge Gunderson

Fitzcarraldo,

Tu esti moderatorul de pe forumul fara... noroc (RF)? Pe aici in schimb de experienta?
Old 30 Aug 2005, 17:32   #47
fitzcarraldo
Junior

fitzcarraldo

Originally Posted by Marge Gunderson:
Fitzcarraldo,

Tu esti moderatorul de pe forumul fara... noroc (RF)? Pe aici in schimb de experienta?

Esti in eroare." "
Old 30 Aug 2005, 18:12   #48
Marge Gunderson
Junior

Marge Gunderson

Ca sunteti cinefili amandoi si v-ati ales acelasi nick, fie... Dar si "locatia" sa coincida? Ar merita macar sa faceti cunostinta pe chestia asta. Mergeti la o bere... " "

Ma scuzi daca sunt "in eroare" - si pe mine ma tot confunda lumea pe aici de cand am aparut - si nu se bazeaza decat pe stil, nu pe coincidente aiuritoare cum indici ca ar fi asta.
Old 30 Aug 2005, 22:46   #49
fitzcarraldo
Junior

fitzcarraldo

Ne cunoastem f. bine, e fratele meu geaman, site-ul e al lui. Incearca sa faci valuri si p-acolo, sa vedem ce iese.
Old 31 Aug 2005, 12:21   #50
raptor
Leprechaun

raptor

Originally Posted by Ambra Blu:

"...ªi toþi sânt eu"

.o fi sântu' Ilie?

"Life's a bitch, then you die
Black Hell
Hell's ditch - naked howling freedom
The killer's hands are bound with chains
At six o'clock it starts to rain
He'll never see the dawn again
Our lady of the flowers "

http://www.youtube.com/watch?v=81bQJGafcjU
raptor is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 03 Sep 2005, 07:49   #51
alex2
Veteran

alex2

v-au topit caldurile, fratilor...dar asta nu insemna ca nu mai aveti vlaga chiar deloc :lol:

mai apare cate un meteorit si ne mai lumineaza fatza...danke

mai e putin pana se intorc oamenii din vacanta...iesim noi cumva la lumina, nu?

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules