Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 26 Aug 2009, 15:33   #61
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Spre jena mea, nu aveam pânä acum stiintä despre unele eventuale tangente dintre acest Costi Rogozanu si critica (sau mäcar comentariul), de film.
Spre linistirea mea, nici de-acum încolo n-am dobândit stire despre asa ceva.
(De parcä m-as pune eu vreodatä sä comentez alegerile locale din Uruguay!).
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Aug 2009, 15:47   #62
keepwalking
Guru
 
keepwalking
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,598
dar ce replici la articolul respectiv!


zice unul Third World Forever:

"Cum spuneam, as apropia naratiunea practicata în film cu hiperrealismul din pictura – exacerbarea detaliilor, redarea “fotografica”, etc. Rezultatul – paradoxal – al hiperrealismului este crearea unei lumi sui-generis care transcende lumea reprezentata, iar nu redarea mai fidela a cesteia. Este, mutatis mutandis, ceeace cred ca se întâmpla cu filmul ce-l discutam.

Efectul de “plus vrai que le vrai” aluneca în abstract.
Este ceeace schiteaza si filmul, intentionat sau nu.

De la realismul sec si minimalist trecând prin hiperrealism catre trans-realism… !?"


eu cred ca, pentru unii, e chiar un chin sa priveasca un film.
keepwalking is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Aug 2009, 08:31   #63
cornel
Veteran
 
cornel
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bucuresti
Posts: 273
ha ha ha, sunt de acord cu reactiile voastre, desi nu cred ca in presa scrisa de la noi iti trebuie vreo specializare ca sa scrii despre ceva, orice. poate nu stiati ca Mario Vargas Llosa scrie in El Pais (articole traduse si in romaneste in revista Money Express) despre politica internationala si cine stie chiar si despre alegerile locale din Uruguay.

abia acum am citit si comentariile din subsolul articolului unde gorzo si als se chinuie sa-i explice autorului articolului ce au vrut ei sa spuna atunci cand au spus.
totusi eu zic ca e bine si sanatos sa mai avem si dialoguri curate fara injuraturi si inversunari copilaresti.
__________________
Eu, tu si ceilalti...
cornel is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Aug 2009, 08:43   #64
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Originally Posted by cornel:
nu cred ca in presa scrisa de la noi iti trebuie vreo specializare ca sa scrii despre ceva, orice
O, slavä Domnului! E cel mai liber la autobägat în mäsa... ää, în samä (sorry, mistyping). Vezi-l si pe papagalul äla de Ioan T. Morar, care nu face, da' nici nu tace. Sau pe unul, Mihuleac de la "Adevärul", un retardat odiossinistru care la un moment dat se dädea-n stambä încercând sä facä misto de "432" - si care credeti cä era unul dintre argumentele lui forte? Cä cicä ce mai toape de actrite, care nu-s în stare sä se radä la pubis! (Cred cä dacä-i spunea cineva faza cu pärul lui Oleg Mutu, cinci minute se uita pätrat, si pe urmä scotea o perlä si mai hexagonalä.)

Last edited by Pitbull : 28 Aug 2009 at 08:56.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Aug 2009, 10:13   #65
corinka
Dancer in the Dark
 
corinka
 
Join Date: Jun 2004
Location: Phántasien
Posts: 3,135
Care-i faza cu parul lui Oleg Mutu?
__________________
They say it's the last song.
They don't know us, you see.
It's only the last song if we let it be.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Aug 2009, 10:20   #66
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
La filmare, s-au pomenit cä fetele erau rase, cum se poartä acum, dar înainte de '89, nici vorbä de asa ceva - si, cum nimeni nu se gândise la asta, au fost nevoiti sä ia din pärul cuiva, sä-l märunteascä si sä-l aplice cu adeziv de machiaj. Donatorul a fost Oleg Mutu.
Dobitocul de Mihuleac zicea într-un loc: "Filmul borţos era capodopera lui Mungiu, ăla cu avortul şi cu tipele purtătoare de boschete pubiene. Un film care, la fel ca actriţele, pare să nu ştie ce-i epilarea inghinală." (De unde si vorba: tot mai bine asa, decât sä nu stii ce-i gânditul înainte sä vorbesti.)
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Aug 2009, 10:34   #67
keepwalking
Guru
 
keepwalking
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,598
ei, parca n-ar fi chiar asa.
par pubian exista si dupa 89, si inainte de 89.
sunt convins ca si inainte de 89 existau femeie care se epilau in zona pubiana.
va dati seama ca treaba asta tine de intimitatea si sexualitatea fiecarei femei, astfel ca nu se poate decreta ca inainte de 89 nu era nici vorba de epilare in acea zona.
keepwalking is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Aug 2009, 10:38   #68
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
OK, "nici vorbä de asa ceva" a fost o exagerare retoricä.
Oricum, importante sunt obiceiurile de ordin general, reprezentative pentru o perioadä, nu cazurile particulare.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Aug 2009, 13:51   #69
corinka
Dancer in the Dark
 
corinka
 
Join Date: Jun 2004
Location: Phántasien
Posts: 3,135
Corect, nu fiti siguri ca acum nu mai exista "boschetaritze". Odata am vazut o tanti la bazin care avea cate un boschetel sub fiecare brat.
__________________
They say it's the last song.
They don't know us, you see.
It's only the last song if we let it be.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Sep 2009, 16:32   #70
Gloria
Super Moderator
 
Gloria
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 1,342
POLITIST, ADJECTIV pe lista lunga a Academiei Europene de Film

Academia Europeană de Film recomandă producţia românească Poliţist, adjectiv şi alte 47 de filme europene pentru nominalizare la European Film Awards 2009. Cele 48 de filme provin din 25 de tări europene. În sâptămânile care urmează, cei 2000 de membri ai Academiei Europene de Film vor vota care să fie nominalizaţii, ce vor fi anunţaţi pe 7 noiembrie la Sevilla European Film Festival din Spania. Atunci vom afla dacă filmul românesc Poliţist, adjectiv este sau nu nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.

Gala de decernare a premiilor Academiei Europene de Film va avea loc pe 12 decembrie în Ruhr, Germania.
__________________
I am not lucky, I am good...
Gloria is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Sep 2009, 18:21   #71
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Doamne-ajutä!
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Sep 2009, 21:54   #72
nume
the mithbuster
 
nume
 
Join Date: Oct 2004
Location: buftea
Posts: 3,193
Send a message via Yahoo to nume
Cand era la EVZ, iar Evz nu era atat de "oficios" Rogozanu scria foarte bine despre film si despre problemele cinematografiei bastinase (am si acum niste decupaje, poate o sa le scanez). Dar cum nu mai citesc acest ziar, i-am pierdut urma individului (nu ca as fi facut vreo pasiune).
__________________
http://www.youtube.com/watch?v=8gqeK...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=JnX_5...eature=related
nume is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Oct 2009, 01:30   #73
sweet4craax
Junior
 
sweet4craax
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 25
POLITIST, ADJECTIV ( 2009)

(POLIȚÍST, -Ă, polițiști, -ste s.m., adj. 1. S.m. Agent de poliție (1), funcționar de poliție. 2. Adj. Polițienesc. ♢ Roman (sau film) polițist = roman (sau film) în care sunt înfățișate fapte criminale mai mult sau mai puțin misterioase, al căror secret este descoperit în cele din urmă prin ingeniozitatea unui polițist sau a unui detectiv. 3. Adj. (Despre state sau regimuri politice) Care se sprijină pe poliție și pe jandarmerie și își exercită puterea prin metode samavolnice. – Din germ. Polizist.)


Din nou acelasi mod excentrico-realist pe care Corneliu Porumboiu il manipuleaza cu iscusinta si naturalete in filmele sale. „Politist, Adjectiv” este un film care nu se grabeste sa traga concluzii, mai bine spus concluzia este enuntata clar abia in finalul filmului. Poate ca finalul ar putea parea putin expediat la o prima vizionare, insa asta se intampla numai daca nu reusesti sa te incarci emotional pe parcursul filmului. Si este destul de greu sa nu ti se intample acest lucru pentru ca filmul poate fi considerat unul ce comunica foarte bine cu publicul sau. Scenariul este bun si dialogurile sunt expresive si foarte bine inchegate pentru nu a se trece in sfera penibilului. Scenaristul si regizorul Corneliu Porumboiu a faultat cu delicatete aceasta greseala des intalnita de a obosi oamenii cu un calup plictisitor de dialog. „Less is more””. Asta ne face el sa intelegem atat in mod direct prin filmul sau perceput ca act de creatie cat si in continutul filmului, caci, in fond, din film ne putem da seama ca oamenii din politie si in general fiinta umana se ascunde in spatele unor valori morale enuntate prin cuvinte, in loc sa slujeasca valorile morale dictate de Dumnezeu, si, abordand o gandire modernista chiar, sa slujeasca propriile sale valori morale. Tanarul politist din film din film este o tipologie de personaj care intruchipeaza aceasta mentalitate: se lasa condus de sentimentele si de „constiinta sa”( CONȘTIÍNȚĂ, (rar) conștiințe, s.f. 1. (Fil.) Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență; p. ext. cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-și da seama; înțelegere) insa, nu isi mentine aceasta convingere pana in final. Aceasta slabiciune este caracteristica oamenilor si mai ales functionarilor marunti, un bun exemplu fiind cazul acestui politist care in loc sa se ocupe de un caz de importanta majora este trimis sa haituiasca niste copii care consuma hasis si care nici macar gainari nu pot fi numiti.


In personajul sefului regasim genul de om care nu are o cultura foarte vasta dar care incearca sa se impuna prosteste in fata subalternilor sai, influentat fiind de „lege” ( LÉGE, legi, s.f. I. Categorie filozofică ce exprimă raporturi esențiale, necesare, generale, relativ stabile și repetabile între laturile interne ale aceluiași obiect sau fenomen, între obiecte sau fenomene diferite sau între stadiile succesive ale unui anumit proces. ♦ Modificare cu caracter regulat care intervine într-un fenomen, într-un proces etc., exprimând esența lui. II. 1. Normă cu caracter obligatoriu, stabilită și apărată de puterea de stat. ♢ Lege nescrisă = tradiție, obicei al pământului) care nu este in acest caz decat o modalitate de „spalare pe creier”. In finalul filmului nu se intampla nimic spectaculos, nu exista nici o intorsatura de situatie majora caci, realist vorbind, nici in viata de zi Binele nu invinge Raul. Traim intr-un basm din care lipsesc zanele si Fetii-Frumosi. Si in personajul sotiei putem vedea o persoana interesata de cotidian, o persoana culta care faca nota discordanta in fata celorlalte personaje. In timp ce ea este o fire care recunoaste metaforele, anaforele si asculta o melodie nostalgica, sotul sau este o persoana care nu are mari tangente cu domeniul culturii dar care are bunul-simt de a-si respecta sotia si de a nu o face sa se simta jignita de nepasarea lui avand in vedere acest domeniu.


Dragos Bucur joaca rolul unui politist tanar care si-a intemeiat si el o familie si care datorita varstei si structurii sufletesti este mult mai destupat la minte si receptiv la curentele si la legile din alte tari. Sistemul sau de valori difera de cel al celorlalti functionari indoctrinati, corupti si lipsiti de scrupule care se numesc politisti. Acesta refuza sa acuze un tanar nevinovat numai pentru a gasi un tap ispasitor insa, hotararea si stapanirea de sine nu reusesc sa il calauzesca pana in final, acesta complacandu-se pana la urma in mojicia impusa de subalternii sai. Rolul sau a fost munci din greu, avand nevoie de repetitii chiar in cadrul Politiei avand in vedere ca personajul sau trebuia sa se comporte ca un vanator mereu precaut si care respecta in mod real regulile filajului. Orasul pe care regizorul Corneliu Porumboiu l-a ales ca locatie de filmare este Vasluiul, orasul sau natal tocmai pentru ca i-a fost mult mai usor sa filmeze intr-un spatiu cu care este familiarizat foarte bine.


In ceea ce priveste estetica filmului, avem parte de un ritm taraganat si plctisitor insa care are marea calitate de a induce exact starile reale ale personajelor. Cu totii stim ca momentul in care trebuie sa stam sa asteptam in fata unui birou, este extrem de plictistior, unde mai pui ca mai exista si o secretara care tasteaza ceva la calculator. Deja totul devine o picatura chinezeasca pentru spectator dar si pentru cel care se transpune in pielea personajului. Filmul enunta stari reale, „ netratatate” cu delicatete. Momentele comice sunt si ele foarte bine plasate in structura filmului, cele mai savuroase dintre ele fiind: momentul in care sotul poarta o discutie „ intelectuala”cu sotia sa, cel in care tanarul politist, in incercarea sa de a-si rezolva cazul apeleaza disperat la ajutorul colegilor sai care il trateaza cu sictir si aroganta, insa cel mai bine punctat moment comic este atunci cand Seful incearca o spalare pe creier a angajatilor sai, afisand un oarecare aer de superioritate si un calm dispretuitor (il pune pe sarmanul politist sa citeasca "ca la carte", sau mai bine zis "ca la DEX) definitii ale cuvintelor importante in situatia de fata si pentru definirea lui ca politist) . Pacat ca aceasta spalare pe creier ii si reuseste. Satira prezenta in acest moment este sauvuroasa si de bun gust. Insusi DEX-ul devine un „ ajutor” de nadejede al departamentului politienesc, acest comic de situatie constand in alaturarea a doi termeni vizibil necompatibili :”politist”” si „DEX”. De aici si ironia din titlul filmului, care se produce prin alaturarea a doi termeni opusi care in viata de zi cu zi nu reusesc sa se imbine decat poate in cazuri fericite ( si extrem de rare), fapt dovedit si de Corneliu Porumboiu prin acest film.


Nu mai imi ramane nimic de zis decat faptul ca timp de 115 minute cat am stat in fata panzei de cinema am trecut prin multe stari. Prima a fost cea de curiozitate, apoi un usor entuziasm mi s-a strecurat sub nas insa a fost risipit usor de o stare de amorteala care a anticipat o situatie comica ce mi-a descretit fruntea pentru ca mai apoi sa spun: „Eh, asa e-n viata!” . Acum ma simt si eu asemenea politistului ce cauta in dictionar, nefiind insa obligata de nici un sef zelos si ïmpunator” si ma intreb daca fenomenul acesta de „indobitocire: are radacini chiar atat de adanc infipte in constiinta neamului romanesc. Constat cu stupoare ca da, de vreme ce termenul exista chiar si in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, deci este un termen oficial si cu racord in prezent.


„ ÎNDOBITOCÍ, îndobitocesc, vb. IV. Refl. și tranz. A-și pierde sau a face pe cineva să-și piardă facultățile intelectuale și morale ( Morala- Stare afectivă, dispoziție sufletească temporară care privește puterea, dorința, fermitatea de a suporta pericolele, oboseala, dificultățile ); a (se) prosti2, a (se) tâmpi, a (se) abrutiza. – În + dobitoc.”
sweet4craax is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Dec 2009, 09:33   #74
corinka
Dancer in the Dark
 
corinka
 
Join Date: Jun 2004
Location: Phántasien
Posts: 3,135
Thumbs up

Un comentariu de pe imdb la Politist, adjectiv:

7th art, as it should be, 2 December 2009

Author: adamsoch-1 from United States
I will not bore you with much talk. The film I am talking about is not talking too much either. But what talked there is, is good talk. To some it might be even be boring, tedious, senseless or even useless. But for the brilliant mind, the deep soul, the person who can understand human beings and behavior, this film is a masterpiece. Very simple, if you liked "gone in 60 sec." this film is not for you. just move on to the next mindless, senseless, empty film. There are thousands of them. This gem, this masterpiece, this amazing film, requires some brains and a understanding. BRAVO! is all I can say.

It will stay with me as long as I live. It marked me, it made me be ashamed, it made me become a better person, and if a simple film can do something like this to anyone, in my books, is a great film.


Ia intrati voi pe acolo si votati filmul acesta, ce spuneti? Peeease! Eu i-am dat deja o nota mare.
__________________
They say it's the last song.
They don't know us, you see.
It's only the last song if we let it be.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Dec 2009, 10:44   #75
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Le zice bine Adam!
Mai cunosc o persoanä (si unii o cunoasteti si voi: Deleted, care sper sä revinä curând pe forum), asupra cäreia filmul a avut acelasi efect.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Dec 2009, 10:52   #76
marius_em
Guru
 
marius_em
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,211
Eu nu l-as numi totusi un film ce-ti schimba perceptia asupra vietii, nu m-a facut sa vreau sa fiu un om mai bun. A fost inteligent, nu si-a tratat audienta ca pe niste idioti, si a fost o comedie excelenta. Dar mie nu mi-a schimbat nici o perceptie. Poate doar mi-a confirmat-o.
marius_em is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Dec 2009, 11:01   #77
corinka
Dancer in the Dark
 
corinka
 
Join Date: Jun 2004
Location: Phántasien
Posts: 3,135
Cine imi explica si mie ce vede comic in Politist, adjectiv? Am tot auzit ca au ras unii, dar mie nu mi-a venit deloc. Poate ca spre final, un schimb de replici intre seful si colegul lui Cristi mi-a smuls un zambet, dar atat.
Ce-a fost, dom'le, de ras? Poate ma mai uit o data si rad si eu!
__________________
They say it's the last song.
They don't know us, you see.
It's only the last song if we let it be.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Dec 2009, 11:07   #78
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
Ce-ar fi marea fara soare/ ce-ar fi campul fara floare x 4321 ori.
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Dec 2009, 11:09   #79
corinka
Dancer in the Dark
 
corinka
 
Join Date: Jun 2004
Location: Phántasien
Posts: 3,135
Ala a fost momentul comic? Pentru mine nu.
__________________
They say it's the last song.
They don't know us, you see.
It's only the last song if we let it be.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Dec 2009, 11:15   #80
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
A fost comic la un prim nivel, Cori. Are un umor inteligent si subtil, de facturä amar-satiricä (la fel ca în "A fost sau n-a fost") - umorul porumboian tipic.
Pe dedesubt, desigur, e dramatic si filosofic.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:34.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells