Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 31 Aug 2008, 15:06   #1
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Actori români uitati

In topicul despre Gabriel Oseciuc, Victor a avut o propunere foarte inspiratä:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=210485
Drept pentru care, deschid acest topic, în care sä putem aborda câte un star român care strälucit-a impteuos în câte-o vreme, si pe urmä s-a dus... Isi mai aminteste cineva, bunäoarä, de frumoasele Adriana Bogdan (Nadina din "Räscoala") sau Ana-Maria Nicolau (Magda Orheianu, din "Neamul Soimärestilor")? Sau de unii "copii-minune" ca Bogdan Untaru ("Näicä"), ori Mihaela Istrate (partenera lui Iurie Darie de la televizor)? In cazul acelora care n-au fost doar one-time stars ci chiar au avut o carierä împlinitä, înainte de a dispärea din luminilme rampei (ca Irina Gärdescu - rämasä la Paris din 1975 - sau Dan Nutu, ori Coca Andronescu, care în ultimii zece ani de carierä se reträsese decis, refuzând orice noi oferte), meritä sä deschidem câte un topic separat, precum cel ce l-a inspirat pe acesta (Oseciuc). Ceilalti îsi pot gäsi aici momentul comemorativ - sau mäcar întrebarea despre ei si destinul lor ulterior...
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 Sep 2008, 14:24   #2
mafalda
Guru

mafalda

O mare actrita pe nedrept uitata: DANA COMNEA. Excelenta in "Rapa dracului" , "Alarma in munti". Avea stofa de tragediana! Pacat ca amurit de timpuriu de o boala necrutatoare. Nu stiu de ce imi amintea de Ana Magnani!

Un alt actor plecat prea curand dintre noi si prea repede uitat a fost CORNEL COMAN. Ce actor extraordinar! Ce regizor nu si-ar fi dorit sa faca un film cu el?
Old 01 Sep 2008, 15:02   #3
Pauline Kael
Banned

Pauline Kael

Coca Andronescu are casa aici l a tara.Avea.Foarte iubita.In afara de "Tanta si Costel" celebrul duo...am vazut-o intr-o piesa de teatru la tv.Ceva cu Hangita cred ca Goldoni...
Ce se aude de Dana Dogaru?Mai era o voce suava la radio...Gorea parca o fata asa palida...
Pauline Kael is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 Sep 2008, 17:27   #4
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Dana Comnea... Da, o persoanä nonconformistä, dar o actritä distinsä si de mare subtilitate (m-a cucerit în "Serenadä târzie", de Alexei Arbuzov, la Majestic).
Cornel Coman... Discret si profund în roluri, cald si modest în viatä. L-am cunoscut în vara lui 1979... si pânä sä ne împrietenim, l-a luat Dumnezeu la El.
Coca Andronescu... Da, te referi la Mirandolina, personajul titular din "Hangita" lui Goldoni - unul dintre cele mai spumoase roluri feminine de comedie clasicä. In 1983-84, jucam împreunä în "Plosnita" de Maiakovski - eu stäteam în Rosetti, ea pe Italianä, seara plecam împreunä de la teatru si mai povesteam. Zece ani mai târziu, i-am oferit rolul mamei din "Neînvinsä-i dragostea", dar se reträsese deja - definitiv.
Dana Dogaru mai joacä, slavä Domnului (inclusiv în filme mari, ca "M.D.L." sau "H.V.F.A."). N-am cunoscut-o, dar sotul ei, Dr. Sorin Puia, un mare obstetrician, a fost mamosul lui Collins.
Jeana Gorea - o actritä splendidä, dar care dupä Mita Baston din "D'ale carnavalului" al lui Naghi si Miheles (classsä! peste Miticul lui Pintilicul) a fost pe nedrept ignoratä. O colegä a mea de liceu îi era vecinä de bloc, la Podul Hasdeu - si a fost surprinsä sä afle cä doamna Gorea era actritä! Trist...
Sä-i multumim lui Dumnezeu pentru cei pe care i-am avut... si pentru cei pe care-i mai avem.
Old 01 Sep 2008, 19:12   #5
Proletar
Guru

Proletar

Mariana Buruiana a fost buna in "Figurantii".
Old 01 Sep 2008, 19:15   #6
victor584694
Senior

victor584694

Fratilor, cea mai mare nedumerire a mea e legata de f. frumoasa Mariella Petrescu :? :? Daca ne uitam pe filomografia ei, vedem ca a jucat destul de rar, cam o data la citiva ani :

# Pacala (1974)
# Taticul (1974) (TV)
# Asta-seara dansam in familie (1972)
# Idolul si Ion Anapoda (1971) (TV)
# Balul de sîmbata seara (1968)
# Dragoste la zero grade (1964)

Doar Geo Saizescu ce a mai distribuit-o...
Parca in anii '80 emigrase in S.U.A., la Philadelphia sau cam asa ceva...

Ma intreb cu mare tristete : de ce unii artisti renunta asa usor la cariera ? Poate ca totusi unii dintre ei primesc oferte tot mai rare de a juca sau nu mai primesc deloc, si atunci sunt nevoiti sa se retraga
victor584694 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Sep 2008, 08:28   #7
mafalda
Guru

mafalda

Coca Andronescu a facut doua roluri extraordinare spre sfarsitul carierei sale:
Doica din "Moartea unui artist" dupa Horia Lovinescu
Zoia, una din cele doua surori ale Anetei Duduleanu din "Cuibul de viespi" dupa "Gaitele" Lui Kiritescu.
Ambele filme in regia lui nea Horica Popescu.
Old 02 Sep 2008, 08:37   #8
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Da, la "Cuibul de viespi", pe platou, ne-am si väzut ultima oarä. Era tot asa cum o stiam, o modestä si o drägutä.
Old 02 Sep 2008, 09:19   #9
mafalda
Guru

mafalda

Isi mai aminteste cineva de SILVIA POPOVICI? O actrita tulburatoare!
A jucat in "Darclee", "Serata", Gioconda fara suras"
In Teatrul National facea un rol exceptional in "Caligula" alaturi de un alt mare disparut: Ovidiu Iuliu Moldovan
Pe 16 septembrie se implinesc 15 ani de cand murea pe o masa de operatie la spitalul Fundeni, in urma unei interventii pe cord deschis
Old 02 Sep 2008, 10:02   #10
Pauline Kael
Banned

Pauline Kael

http://www.cinemagia.ro/actor.php?actor_id=3656
Eu mi-o amintesc de la tv.
Pauline Kael is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Sep 2008, 10:26   #11
mafalda
Guru

mafalda

O actrita foarte speciala: IRINA PETRESCU! Pacat ca regizorii tineri nu o mai distribuie in filmele pe care le fac acum! Dupa Revolutie, Irina Petrescu nu a mai primit rolurile pe care le-ar fi meritat. A aparut in filmul lui Dan Pita "Hotel de lux" intr-un rol mic dar esential si in filmul lui Serban Marinescu "Cei care platesc cu viata" tot intr-un rol episodic.
Stimati regizori, profitati de faptul ca marii actori ( asa putini cati au mai ramas) mai sunt inca printre noi!
La inmormantarea lui SILVIU STANCULESCU, ( un alt mare artist care a sfarsit in uitare si singuratate doborat de leucemie ) am auzit un regizor care a spus: " Ce rau imi pare ca nu am apucat sa lucrez cu el"!
Old 02 Sep 2008, 12:22   #12
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

O, da - Silviu, un om minunat... Si eu regret enorm cä s-a dus asa de repede... La "Niste bäieti grozavi", în septembrie 1987, filmam pe tarla, în soare, la Afumati, mâncam sub un sopron, iar el nu se codea sä ia farfuriile si sä le aducä la masä, la electricieni si masinisti, ca sä meargä mai repede. Eu pe-atunci eram doar un pârlit de asistent de regie - dar el mä admira si mä trata cu un respect special, fiindcä-i pläcuse o nuvelä a mea din "Anticipatia"... Prin 1991, la o receptie, l-am întrebat ce avea de spus despre poeziile cu träiascä si-nfloreascä pe care i le recitase lui Nea Nicu. Mi-a räspuns cä nu regreta: datoritä acelor poezii, actorii de la Comedie îsi primiserä întotdeauna salariile la timp (când la alte teatre se amânau cu lunile), avuseserä cäldurä în teatru, apä caldä la cabine, etc...
Cu Silvia Popovici am jucat câteva reprezentatii în "Plosnita" o dubla pe Coca Andronescu (Zoia Beriozkina), care era bolnavä. Am remarcat ce modestä, prietenoasä si glumeatä era cu toatä lumea - inclusiv noi, figurantii.
Pe Irina am väzut-o la înmormântarea lui Motu, anul trecut. Era neschimbatä. O altä lady rarä, care trebuie sä fie redescoperitä.
Old 02 Sep 2008, 12:32   #13
mafalda
Guru

mafalda

Mi-e dor si de STEFAN BANICA seniorul! (Ca de junior sunt satula! Odrasla tine pagina revistelor mondene si de scandal!)
Unii spun ca fiul sau e mai bun dar eu nu cred!
Old 30 Oct 2008, 12:44   #14
mafalda
Guru

mafalda

O mare artista care a sfarsit in uitare: DINA COCEA!
O DOAMNA a scenei si ecranului romanesc!
Dumnezeu sa o odihneasca!
Old 30 Oct 2008, 13:48   #15
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Dumnezeu s-o ierte.
(Chiar acum are loc înmormântarea.)
Am comemorat-o la "Cronica unei morti (ne)anuntate".
Old 04 Nov 2008, 15:06   #16
mafalda
Guru

mafalda

Unii jurnalisti sunt complet idioti! Fac jurnalism lautareste, dupa ureche, fara sa verifice sursa informatiei, fara sa se documenteze!
A aparut in unele ziare, la anuntul decesului Dinei Cocea, fotografia lui Tantzi Cocea, sora-sa!. Alti jurnalisti au scris ca maica-sa era Alice Cocea ori Alice, actrita la Paris, a fost sora lui N.D. Cocea, deci matusa Dinei si a lui Tantzi Cocea!
OF... si ii mai injuram pe jurnalistii care s-au scolit la Academia Stefan Gheorghiu!

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules