Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 24 Oct 2006, 14:49   #1
klein
Guru

klein

cinematografia romaneasca in lume

ar fi misto sa postam aici ce se scrie despre filmul romanesc prin revistele internationale, pe internet, ... cine ce gaseste. da sa fie in limbi citibile, ca daca le postati in araba n-are nici un sens. Daca aveti si comentarii personale cu atat mai bine.
Eu am gasit o chestie misto in Cahiers du cinéma din luna octombrie:

"Festival Sarajevo, capitale Balkanique",
[genaralitati... bla, bla...]
manifestarea "est surtout devenue le mirroir de la production régionale �* travers competition et off où se croisent les films bosniaques, serbes, croates, roumains. Les Roumains justement: le festival la confirmé: il se passe quelque chose du coté des Carpates, bonne nouvelle. Dans la foulée de "La mort de monsieur Lazarescu", deuxième film de Cristi Puiu, s'était révélé �* Cannes C. Porumboiu et son premier brillant long métrage, "12:08 �* l'est de Bucarest", récompensé d'une Caméra d'or, également projeté �* Sarajevo. il faudra désormais compter avec un troisième traintenaire: Radu Muntean. "Le papier sera bleu" est le deuxième long métrage de ce cinéaste passé d'abord par la pub et le documentaire. A l'évidence, les trois films dialoguent . Si l'on ajoute "comment j'ai fêté la fin du monde" il faudrais bientôt parler d'école.
De même que "12:08..." "Le papier sera bleu" revient sur l'insurection de 1989. deux films sur l'événement qui se passionnent pour le temps concentré des journées révolutionnaires. Le premier, en différé aujourd'hui une émission de télé, espère savoir s'il y eut ou pas révolution, avec pour experts un pépé grincheux et un imposteur alcoolisé .
Le deuxième, en direct, tout au long de la nuit du 23 décembre les tribulations d'un soldat qui décide d'aller participer �* la révolution, contre l'ordre de ses supérieurs. Seul ce qui arrive au jour le jour, heure par heure interesse les deux films.
De cette chronologie flue et embalée qui caractérise les journées et les nuits d'émeute, l'un et l'autre films ne prévalent que la confusion, qu'ils filtrent selon leur humeur tragi-comique. Courses nocturnes �* travers la nuit de Bucarest ou temporalité calée sur la durée d'une émission télé dans un mini studio, tous deux s'en tiennent fermement �* quelques principes: impacte du documenataire, caméra portée ou plans séquence flotants et très longs comme celui impressionant qui ouvre et clôt "le papier..."où les soldats se font séchement canardés alors qu'ils sortaient fumer une cigarette dans le petit matin.
Radu Muntean reconnait volontiers l'influence de Porumboiu et Puiu dont le film, qui rejouait cette comédie de la confusion dans un autre décor, récourt aux même procédés. Et tous se rattachent �* une tradition est-européenne de l'absurdité prince-sans-rire comme si Ionescu s'attelait �* tourner un documentaire"

Mie nu prea imi plac astia de la Cahiers ca sunt plini de ei, intelectualisti ingamfati si mai ales pretentiosi si snobi. Dar este o revista prestigioasa si faptul ca au catadicsit sa scrie despre filmul romanesc e o treaba. si ideea cu scoala e misto.
Faza cu Muntean influentat de Porumboiu mi se pare o aiureala fiindca Munteanu cred ca are mai multa experienta in film. doar daca nu ma contrazice Munteanu in persoana.
klein is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Oct 2006, 15:35   #2
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

bravo, f bine k ai postat cronik asta, eu nu mai citesc 'cahiers...' (dar nu din motivele invocate d tine: alea erau motivele pt care revista imi placea! :w00t: )

da, 'influenta' lui cp asupra lui rm e o aiureala, dar este adevarat - si vizibil cu okiu liber - k exista o stilistik comuna in ac. trei filme. si, la drept vbind, dk e vba d 'influenta', atunci e a lui cristi puiu din 'marfa si banii' asupra celor trei (adik inclusiv el insusi!)
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Oct 2006, 15:35   #3
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

O idee fff buna

Bravo, klein, ideea ta este foarte buna si sunt o multime de surse pe care putem gasi cronici sau articole care analizeaza filmul romanesc. Adaug mai jos un articol al lui Michaël Mélinard, publicat in L'Humanite. Cel mai mult mi-a placut faza cu Romania, "un pays qui a besoin de se conter"... De remarcat noul proiect al lui Mitulescu, "Un balon in forma de inima", despre relatia dintre un hot de buzunare si o menajera.

Quelques grammes de sérénité dans un monde violent

Catalin Mitulescu a su donner �* son film une âme, celle de tout un pays.

De tous les pays d’Europe centrale et orientale, les cinématographies confirmant leur émergence viennent de contrées qui ont connu une histoire récente parmi les plus violentes. Comme la Serbie et maintenant la Roumanie, où des artistes confirmés tels Dan Pita ou Radu Gabrea continuent leur oeuvre et où l’on doit compter avec une jeune génération : Cristian Mungiu (présent �* la Quinzaine cannoise et primé �* Thessalonique en 2002), Cristi Puiu (prix Un certain regard �* Cannes 2005), Corneliu Porumboiu (prix de la Cinéfondation �* Cannes 2002 et Caméra d’or cette année) et, bien sûr, Catalin Mitulescu qui a suivi un itinéraire dans l’esprit de la méthode mise en place par Gilles Jacob : formation et réalisation de films courts �* la Cinéfondation, palme d’or du court métrage, présentation d’un premier long métrage �* Un certain regard...

Ainsi Catalin Mitulescu a pu donner vie �* la jeune Eva (Dorotheea Petre, prix d’interprétation UCR �* Cannes 2006) et �* son inoubliable petit frère, Lalalilu (Timotei Duma). Pris en 1989, dans une tourmente qui les dépasse, Eva et Lalalilu se collettent �* la vie. Elle traverse le Danube �* la nage par amour et il tente de s’y suicider. Mais finalement petit Lalalilu dans un geste lyrique décide d’aller tuer celui qui empêche son univers de tourner rond avec... une fronde. Selon la méthode Truffaut énoncée dans les 400 Coups par Jean-Pierre Léaud, « plus c’est gros, mieux ça passe »... exit Ceausescu. Ouf ! Merci Lalalilu !

Comment j’ai fêté la fin du monde est une oeuvre d’états d’âme, ceux de gens attachants qui font un pays. Un pays qui a besoin de se conter. Catalin Mitulescu a trouvé sa voie : « Actuellement, la Roumanie est source d’histoires très - cinématographiques. Mon prochain film, Un ballon en forme de coeur, est une histoire d’amour entre un pickpocket et une femme de chambre dans le port de Constanta. Sur la musique de radios clandestines très en vogue en ce moment où tradition populaire et orientale se mêlent pour chanter l’amour. Le ton très naïf me permettra de raconter mon pays et de communiquer avec lui. » Le projet vient de recevoir le soutien financier de Cine Link �* Sarajevo.

Michaël Mélinard
StefanDo is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Oct 2006, 15:53   #4
Gloria
Super Moderator

Gloria

Re: cinematografia romaneasca in lume

Faza cu Muntean influentat de Porumboiu mi se pare o aiureala fiindca Munteanu cred ca are mai multa experienta in film.

Et tous se rattachent �* une tradition est-européenne de l'absurdité..

e vorba, ce-i drept, pe de o parte de o stare de spirit est europeana- aceea a absurdului- si aici francezii au intuit bine; pe de alta parte e vorba de faptul ca la noi Revolutia asta a si insemnat: confuzie; nu a fost un artificiu scenografic in cazul nici unuia dintre filme; ce a invins a fost insa modul in care s-a exploatat aceasta confuzie.
Gloria is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Oct 2006, 00:37   #5
gionloc
Guru

gionloc

Originally Posted by klein:
Mie nu prea imi plac astia de la Cahiers ca sunt plini de ei, intelectualisti ingamfati si mai ales pretentiosi si snobi.

pai ori is intelectulisti si pretentiosi = :love: (dinspre mine, situatia reala, zic eu)

ori is snobi = :sleep:

ca tot se plimba lumea prin spatiul francez, nu reproduc nimic din, insa va spun de Rue Descartes, nr. 53, subiectul dezbaterii: A quoi pense le cinema?
revista e editata de Colegiul International de Filosofie, apare la PUF. asta e singurul numar de pina acum despre film... http://www.ciph.org/
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Oct 2006, 05:53   #6
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

Originally Posted by gionloc:
Mie nu prea imi plac astia de la Cahiers ca sunt plini de ei, intelectualisti ingamfati si mai ales pretentiosi si snobi.

pai ori is intelectulisti si pretentiosi = :love: (dinspre mine, situatia reala, zic eu)

ori is snobi = :sleep:

lucrurile nu s exclud, sa stii!
in rest, merci pour le lien... (k asha zic frantzujii la link)
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Oct 2006, 14:39   #7
klein
Guru

klein

si ce trebuia vazut in revista respectiva? o lista de titluri? sau e si textul pe undeva si nu l-am gasit eu? :?
Old 25 Oct 2006, 15:16   #8
gionloc
Guru

gionloc

si ce trebuia vazut in revista respectiva? o lista de titluri? sau e si textul pe undeva si nu l-am gasit eu? :?

a, nu, nu se gaseste decit inspre cumparare, 15 euro.
pe sait - vezi linkul din mesajul anterior - gasesti sumarul numarului !
in Cj CCF nu aduce Rue Descartes din cite stiu.. probabil nici in B nu e

printre analize filmice: In the Mod for Love cu intrari in estetica lui WKW in special pe seria in the mood+2046, apoi Dead man...

un studiu despre perceptia filmica din perspectiva fenomenologiei lui Merleau-Ponty....
Old 25 Oct 2006, 16:29   #9
klein
Guru

klein

aaa ... pai lista cu articole am vazut-o si eu dar daca nu le putem citi, ce folos.
poate chiar se gaseste vreo revista on line cu text integral, nu?
Old 25 Oct 2006, 16:35   #10
gionloc
Guru

gionloc

aaa ... pai lista cu articole am vazut-o si eu dar daca nu le putem citi, ce folos.
poate chiar se gaseste vreo revista on line cu text integral, nu?

nu prea cred...
dar, cu relatii.. poate o poti procura
Old 05 Dec 2006, 22:56   #11
Neuptolem
Banned

Neuptolem

Din lista aia eu m-as duce in USA doar cu Legaturi Bolnavicioase...fiind subiectiv.
Si Trafic? Ce cauta?...
E timpul sa traim si noi ca oamenii. Stati sa vedeti Noul-Val: silver_boy, NoOne si bobocii: Neuptolem si Mistah J.
Neuptolem is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Dec 2006, 02:12   #12
Bubu
Guru

Bubu

Send a message via Yahoo to Bubu
Mda, cine a vazut editia de astazi a emisiunii CULTURA LIBRE, cu regizorul hartiei albastre si scenaristul Dumitru Carabat?

Interesante concluzii, cu totul altele decat marsul triumfal al criticii. Daca nu ma insel discutiile au mers pe lipsa scenaristiilor profesionisti si pe necesitatea dezvoltarii unui management cinematografic.

100 de puncte pentru urmatoarea concluzie: daca regizorul ar trata buzunarul CNC-ului ca pe buzunarul propriu atunci filmul romanesc ar deveni in sfarsit productiv.

Da, da... Vezi sa nu!
Old 07 Dec 2006, 13:06   #13
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

OMG, he's back and he's dumber as ever...
Aceleasi obsesii cu "managementul", aceleasi insulte la adresa filmelor de continut, aceeasi schizo-oligofrenie... Bleah! :sick:
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Dec 2006, 13:19   #14
Eisuke
Novice

Eisuke

Va recomand un articol (aparut azi pe Liternet) despre starea cinematografiei romanesti: http://agenda.liternet.ro/articol.php?art=3532

Desi nu sunt 100% de acord cu ce scrie Iulia Blaga in articolul mentionat, sunt convins ca e iresponsabil sa fie trecut cu vederea mai ales de catre cei care se ocupa de productie de film in Romania. Indiferent de succesele internationale sau poate chiar cauzat de chestia asta, filmul romanesc a ajuns sa fie in mare masura ignorat in Romania.

In principal am avut probleme cu urmatorul fragment: "Din pãcate, în afarã de Moartea domnului Lãzãrescu, în ultimii ani nici un film - nu numai românesc - n-a mai avut o campanie de promovare. Se fac doar cîteva sute de afiºe, din care cîteva zeci se expun în vitrinele ºi holurile cinematografelor, iar restul se aruncã pentru cã nu mai existã nici afiºaj stradal. Cîteva zeci (din cele 165 de filme lansate în România în 2006) n-au avut nici mãcar afiºe româneºti, doar 2-3 originale.""

Adevarul e destul de departe de generalizarea asta brutala, lucrurile stau chiar mai rau in sensul in care nici macar daca e promovat, un film romanesc nu are prea multe sanse la un succes comercial in Romania.

Studiu de caz am facut deja pe un film aparut recent, este un film care a avut parte de o campanie de promovare, nu a fost una deosebit de inspirata, totusi s-au investit destui bani, timp si efort iar rezultatele la box office nu s-au vazut. Afise, flyere, spot radio, spot tv, promovare online si in publicatii, toate astea n-au avut impact.
Old 15 Dec 2006, 18:22   #15
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

Originally Posted by Mistah J:
"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" va inaugura, la 1 decembrie, Festivalul Filmului Romanesc la Tribeca Cinemas din New York, sub egida unei manifestari culturale ce poarta titlul “Noul val din filmul romanesc. Vorbind despre o revolutie”.

Mistah J, tata, stiu ca esti ocupat si ai o multime de griji, dar cred ca suferi de logoree pernicioasa. Tu singur ai scris despre filmele romanesti la Tribeca Cinemas acum mai putin de zece zile. Si daca distractia ta cea mai mare este sa dai copy-paste de pe site-urile de stiri, eu zic sa te mai potolesti. In primul rand multe dintre stirile respective sunt deja pe site-ul Cinemagia, in al doilea rand in loc de copy-paste ar fi mai misto sa bagi un link. Asta cand e cazul, pentru ca stirea de mai sus a aparut luna trecuta...
Old 27 Jun 2007, 12:16   #16
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

un articol publicat in The Hollywood Reporter:

http://www.hollywoodreporter.com/hr/...fead413668f0b9
Old 27 Jun 2007, 13:36   #17
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

un site specializat in film european publica saptamana aceasta un grupaj de stiri si materiale despre filmul romanesc, sub titlul Saptamana Filmului Romanesc: www.european-films.net

Pe langa materiale scrise de catre cinci critici si jurnalisti de film din Romania, care amintesc, printre altele, de viitoarele proiecte ale regizorilor de la noi, editorul site-ului, Boyd van Hoeij, va publica zilnic interviuri si analize care ne privesc direct. Una dintre cele mai consistente trateaza ultima editie a TIFF si tendintele din cinematografului european. Spor la citit!
Old 11 Aug 2007, 09:17   #18
transilvana
Junior

transilvana

A fost sau n-a fost la Los Angeles

tocmai m-am intors acasa de la cinema. Am vazut "A Fost sau n-a fost" in prima lui seara de rulare la Los Angeles (in limited release). E vineri seara si am fost exact 14 persoane in sala (un cinema dragut din Beverly Hills, acelasi unde a rulat si Moartea Domnului Lazarescu acum vreun an si jumatate). "A fost..." ruleaza pe trei ecrane in regiunea Los Angeles, din pacate marketing si publicitate ioc, noroc cu articolul foarte favorabil din LA Times de azi. Am trimis si eu emailuri la toti prietenii din Los Angeles sa se duca sa dea banii pe bilet; sint curioasa cit o sa stea pe ecrane. Ma duc sa-l vad din nou probabil marti sau miercuri, zile nefavorabile ptr. cinema, cind salile sint mai mult goale, ca sa fiu sigura ca au macar doi spectatori....

nu stiu daca e cineva pe forum interesat de soarta acestui film in California...dar daca da, si aveti intrebari,va stau la dispozitie...
Old 11 Aug 2007, 09:51   #19
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Vai de mine, dar SUNTEM - cum sä nu???
Cel mai interesant mi s-ar pärea felul cum functioneazä filmul la nivel de PUBLIC acolo (nu printre criticii si comentatorii care oricum sunt mai avizati, mäcar în principiu). Cei paispe spectatori de care spui... si eventualii câtiva din urmätoarele zile... ce erau? Spectatori cât de cât onorabili, sau întâmplätori? Români emigrati, sau yankei, mexicani, vietnamezi, etc.? Cum au perceput filmul, ce-au înteles din el...? Si multe alte probleme din aceeasi familie.
Dacä-i poti întreba pe unii dintre ei, fie înainte de proiectie, fie dupä... dacä poti afla asemenea detalii... cred cä ar fi foarte relevante.
Iti multumim!
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Aug 2007, 11:28   #20
rocky
Veteran

rocky

mesaj sters
rocky is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search