Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Star-uri

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07 Aug 2002, 14:29   #1
Just'me
Novice
 
Just'me
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 6
Multe filme printre cele mai bune au continuari asta inseamna ca ori au facut incasari foarte mari sau au luat multe premii si poate sa-mi spuna cineva de ce se fac triologi numai la filme de actiune si comedie? Daca stiti vreun film care nu s-e inscrie in aceasta categorie sa-mi scrie!

Just'me is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Aug 2002, 21:55   #2
ricutza
Babyface Killer
 
ricutza
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 2,221
Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
nu prea am inteles la ce fel de trilogii te referi...
trilogiile ca Lord of the Rings nu sunt facute neaparat pentru incasari.pur si simplu actiunea este prea mare pentru a putea fi cuprinsa intr-un singur film.

evident exista si continuarile ca MIB II, Star Wars Episode I,II, Rocky II,III,IV,V,VI etc al caror unic scop este cel de a mai stoarce bani de la public.

n-am vazut trilogia: Trei culori:Rosu, Alb, Albastru dar din cate stiu nu intra nici in categoria comedie si nici la actiune...ma mai gandesc si la alte exemple.
ricutza is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Aug 2002, 12:20   #3
Poison
Veteran
 
Poison
 
Join Date: Jan 2002
Location: Bucuresti
Posts: 196
Cred ca faci o cunfuzie intre trilogie si sequel-uri. Ro[u, Alb, Albastru formeaza o trilogie. Alea cu 1, 2, 3, nu!
Poison is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Aug 2002, 14:55   #4
Amyd
Guru
 
Amyd
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 429
"Lord of the Rings" nu e o trilogie, in ciuda faptului ca este deseori mentionat sub aceasta titulatura (chiar de catre producatorii filmului, printre altii). Insa, este de fapt un singur roman care din considerente editoriale a fost impartit si publicat (la o distanta in timp minora) oarecum arbitrar in trei parti.

"Star Wars"-urile nu sunt nici ele sequeluri in sensul de continuari post-factum, pentru ca cel putin primele trei au fost de la bun inceput gandite impreuna, iar daca e sa il credem pe Lucas, chiar si cele noi (Phantom Menace si ATOC) au fost practic scrise de atunci, ca poveste generala. Deci, ca si "Alb/Rosu/Albastru" sunt o trilogie (sau o X-ologie in functie de cate parti o sa mai scoata Lucas pana oboseste :grin: ).

Insa cuvantul trilogie inseamna pur si simplu "trei opere independente dar legate ca tematica/subiect". Deci o serie de 3 sequel-uri (continuari) care indeplinesc aceasta conditie devin o trilogie, Poison. :wink:

Btw. din categoria trilogiilor (sau seriilor de 3 sequel-uri :smile: ) de calitate care nu intra la capitolul comedie sau actiune poti sa adaugi si cea pornita de la "Koyaanisqatsi ", de exemplu (ca tot vorbiram de el) si mai sunt binenteles si altele.

Salutari,
Andrei
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Aug 2002, 11:55   #5
Poison
Veteran
 
Poison
 
Join Date: Jan 2002
Location: Bucuresti
Posts: 196
Pai, dupa aceasta logica ar trebui sa existe si bilogii, si quadrologii si cvintologii, etc. Nu? Dar nu exista. Deci, tu zici ca singurul criteriu e sa existe TREI filme cu ceva in comun? Pai nu ar intra aici si copiile nerusinate? Si furaciunile de mina a cincea dupa cite un film bun, luate doua cite doua? :grin:
Poison is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Aug 2002, 14:09   #6
Amyd
Guru
 
Amyd
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 429
Quote:
Pai, dupa aceasta logica ar trebui sa existe si bilogii, si quadrologii si cvintologii, etc. Nu? Dar nu exista.

Sigur ca nu exista quadrologii si cvintologii! Dar exista in schimb tetralogii si pentalogii ceea ce inseamna acelasi lucru (adica patru respectiv cinci opere). :wink:

Conform dictionarului, cuvantul "trilogie" provine din greaca (tri+logos) si insemna trei tragedii scrise de acelasi autor (dar nu neaparat legate ca si subiect, desi in marea majoritate a cazurilor erau) care erau prezentate in cadrul festivalului lui Dionisos si care formau impreuna cu piesa satirului o tetralogie.

Quote:
Deci, tu zici ca singurul criteriu e sa existe TREI filme cu ceva in comun? Pai nu ar intra aici si copiile nerusinate? Si furaciunile de mina a cincea dupa cite un film bun, luate doua cite doua?

Ca orice alt termen din literatura / teatru, ma indoiesc ca exista o definitie absolut riguroasa care sa determine cat de asemanatoare sau cat de multe lucruri trebuie sa aiba in comun cele trei opere pentru a fi o trilogie - se aplica in mare masura regula bunului simt. Copiile intra probabil in categoria de remake-uri, totusi.

Salutari,
Andrei
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Aug 2002, 17:43   #7
Ambra Blu
Banned
 
Ambra Blu
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bucuresti
Posts: 3,292
Draga Andrei,
nu stiu de ce, dar numele tau ma trimte cu gindul nu la curatenia spiritualua a primelor secole crestine in Romania ci la Walpurgisnacht.


Imi place ca iti arogi rolul de stie-tot (asta era un personaj in cartile lui Nikolai Nosov, Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai) dar exista unele lucruri la care tu,oh, maldoror, pur si simplu nu te pricepi: Tolkien a publicat The Lord of the Rings ca o trilogie, si nu ca o opera intr/un singur volum aparuta asa din considerente utilitare (Multe stii tu despre editurile astea. ai lucrat in vreuna?): cartea a fost scrisa in timpul razboiului si a fost gindita de Tolkien ca o carte in trei parti, datorita multiplelor planuri narative care necesitau o stfel de solutionare. Sau, ca sa intelegi si tu, erau prea multe de povestit. Ca atare, cele trei titluri, the fellowship etc, nu au fost impuse de editori, ci alese de el, 'cuz faceau parte dintr/o opera unitara, dar erau carti independente. Poti sa bagi in asta si sequelurile editate de fiul autorului, post-mortem.

Ai dreptate doar in cazul lui Lucas, dar bag mina in foc ca nu stiai ca, in timp ce citea cartea lui Campbell, The Hero with a thousand faces, se gindea deja sa faca trilogie, dupa prototipul acelor saga medievale, cu eroi si monstri, a caror structura o respecta atit de indeaproape.

Si, in ultimul rind, draga stie-tot, la ce festival te referi mai exact din cele peste o suta dedicate zeului Dyonisos, si asta numai in noua Elada?

PS vezi ca in romaneste nu exista cuvintul "creeata"exista poate "recreatie"sau "creata", as in : aceasta trilogie a fost special creata pentru amyt.
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Aug 2002, 19:16   #8
Amyd
Guru
 
Amyd
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 429
Inainte sa te dai preadestept, o draga Ambra Blu ar fi foarte bine sa deschizi cartile despre care vorbesti.

Daca in cazul "Lord of the Rings" ai fi avut minimul bun simt (sic!) sa faci acest lucru, ai fi vazut ca marea majoritate a editiilor publicate dupa 1993 incep cu o "Note on text" scrisa de Douglas A. Anderson, din care citez:

"The Lord of the Rings is often erroneously called a trilogy, when it is in fact a single novel, consisting of six books plus appendices, sometimes published in three volumes."

De altfel, o simpla privire la continutul oricarei alte editii ti-ar fi demonstrat acest lucru, pentru ca in toate editiile pe care le-am vazut eu (si am vazut destule!) e impartita in 6 carti + anexe de la A la F.

"Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring" a fost publicata pentru prima data in Marea Britanie de catre George Allen & Unwin pe 29 iulie 1954, "The Two Towers" pe 11 noiembrie 1954 iar volumul final, "The Return of the King", pe 20 octombrie 1955. Diferenta de timp intre volume a fost data de imensa munca de corectura a matritelor (in special din cauza interventiilor binevoitoare dar contrare intentiilor lui Tolkien de genul transformarii "dwarves" in "dwarfs" si alte aberatii of the same nature) si de asemenea de durata mare care i-a trebuit lui Tolkien pentru a alcatui indexul de nume si descrierile din anexe pe care le promisese cititorilor sai inca de la aparitia primului volum.

Iti recomand cu caldura pentru propria ta cultura (inainte de a te face de ras mai departe) sa pui mana si sa citesti "The Letters of J.R.R. Tolkien" si "J.R.R. Tolkien: A Biography", ambele editate de Humphrey Carpenter cu contributia lui Christopher Tolkien, ca sa te lamuresti cum sta treaba, inclusiv in privinta originii titlurilor celor trei volume. After that, mai vorbim, ok?

In locul tau n-as baga mana in foc atat de des, pentru ca te poti arde... :wink:

In privinta festivalului, asa cum scrie si in mesajul meu initial, este o definitie citata din dictionar. Sunt sigur ca vei putea sa o gasesti si tu cu un pic efort si toate nelamuririle iti vor fi clarificate. :grin:

Multumesc pentru corectura in privinta cuvantului "creata", e o greseala care o fac cam des... :sad:

Salutari,
Andrei
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Aug 2002, 07:52   #9
Ambra Blu
Banned
 
Ambra Blu
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bucuresti
Posts: 3,292
Draga Andrei,
in continuare imi lasi impresia unui individ care memoreaza pagini intregi, fara a decela informatiile care trebuie.

Nu stiu ce editii in sase exemplare ai tu din The Lord of The Rings, dar eu am una clasica, in trei exemplare, insotita de anexa, la capatul ultimului volum. Ea, adica aceasta trilogie, ca sa intelegi mai bine, poarta un cuvint de introducere venit din partea autorului, Tolkien himself, in care acesta descrie munca grea la roman din timpul razboiului, cu camuflaj la geam, etc. Acolo mai aminteste de faptul ca universul creat de el (recuperat de el, in my most humble opinion, 'cuz lots of mythological stuff are taken from various religions, cults and books) era intr/o continua dezvoltare si, ca atare, a fost necesar sa il cuprinda in trei carti distincte. Operatia, ca atare, a fost operata de el si nu de editori inventati de tine. Si, cum tot iti place sa copiezi citate de aiurea iti dau si eu unul, randomly, off the Net:The Hobbit
then the trilogy:
Part I Fellowship of the Ring
Part II The Two Towers
Part III The Return of the King

Tolkien was an English language scholar, Old and Middle English professor of Anglo-Saxon at Oxford. He wrote stories, notably The Hobbit and The Lord of the Rings, set in a mythical era and place: called Middle-earth, inhabited by Dwarves, Trolls, and Hobbits.

He's been largely ignored by the literary establishment
Tolkien began writing the children illustrated letters and one selection was published in 1976 as The Father Christmas Letters. He told his children many stories, which developed. He researched what a Hobbit was; from this grew a tale that he told to his younger children,and it was published as The Hobbit in 1937. It immediately hit; soon he developed it into something much more, a complex history-- The Lord of the Rings, in three parts during 1954 and 1955, with USA rights going to Houghton Mifflin.



Tot Tolkien mai spune acolo ca trilogia a fost gindita oarecum ca o continuare cu personajul pe care il crease in The Hobbit (carte publicata anterior), si cu atmosfera pe care o vei regasi si in The Adventures of Tom Bombadil. Simplul fapt ca Tolkien a spus asta, ma face sa il cred mai mult decit pe tine, ascuns mic la umbra diversilor lui editori si exegeti. Pentru informatia ta, respectiva edititie poate fi gasita la Amazon.com. A, dar nu stiu daca poti sa o cumperi din Germania.

In privinta lui Dyonisos, termenul de festival il folosesti oarecum impropriu, un termen mult mai oportun fiind cel de mister, sau cult initiatic. Nu neg, ce/i drept, ca manifestarile inchinate zeului nu erau acompaniate de recits, sex, etc.

A, sa nu uit: blow me.


Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Aug 2002, 08:03   #10
Ambra Blu
Banned
 
Ambra Blu
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bucuresti
Posts: 3,292
Nu mai merge la amazon.com ca nu mai au editia aia: era paperback, trei volume. Pe primul poza era cu un castel si ploaie si doi omuleti. Pe al doilea cu un dragon si un castel si pe al treilea niste eroi. Erau pocket-size. sa mai zic ca erau si in engleza?

Si inca ceva: ai auzit de trilogia lui Frank Herbert si Robert Ransom, incluzind romane ca Pandora: Incidentul iisus si Factorul Inaltare? Had you heard of it, you would've necessarily noticed similarites (in terms of structure) between the two trilogies. The very similarities speak for themselves.

repetindu/ma: blow me.
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Aug 2002, 09:35   #11
Ambra Blu
Banned
 
Ambra Blu
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bucuresti
Posts: 3,292
Raspunsul cu numarul trei, si ultim: nu te mai obosi sa imi dai un reply, ca e inutil: eu nu o sa iti schimb tie parerea ca The Lord...e o trilogie, si nici tu nu o schimbi pe a mea. Putem sa aducem, banuiesc, citate din zeci de surse (apropo, stii, banuiesc, ca nu este intotdeauna adevarat in 100% of cases cea ce publica editorii, legat de opera unui anumit scriitor; chair daca editorul ar fi membrul familiei autorului -nici o aluzie la Tolkien - poate fi suspectat de subiectivism, in functie de politica respectivei publishing house sau mai stiu eu ce alte considerente. Ai auzit, I presume, de Nietzsche si opera sa, asupra careia a fost executat un lifting de insasi sora scriitorului. Exista in istoria literaturii serii intregi de autor retrase de pe piata, la cererea scriitorilor sau a unor executori testamentari pe motive similare.

Anyways, intr/o lume coming down, unde mor ciini calcati de masini si vrabiute la geamul casei mele, discutiile cu tine, si raspunsurile tale serios documentate ocupa o parte si functie infinitezimala. Ca atare, adios, dragul meu A-myc (rimeaza cu Muc-cel_Mic, personaj de basm oriental, adulat in copilaria-mi tumultoasa).

Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Aug 2002, 10:59   #12
Amyd
Guru
 
Amyd
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 429
Vai, draga Ambra Blu, ce limbaj suburban din partea unui universitar (presupun?). Sau ai studiat antropologia la gradinita?

Tolkien nu a folosit in viata lui termenul de trilogie. Toti cei care au scris despre el in mod serios au amintit ca "Lord of the Rings" nu e o trilogie. Pana si el (adica Tolkien) precizeaza acest lucru in una din scrisorile din cartea pe care ti-am recomandat-o. Editorii "inventati" de mine (haha) sunt cei care l-au publicat pentru prima oara (lucru pe care il gasesti de altfel si in biografie, dar sigur e obositor sa citesti).

Ti-am mai explicat ca de obicei "Lord of the Rings" se publica in 3 volume (cum de altfel precizeaza si Douglas A. Anderson). Daca asa s-a intamplat prima data, obiceiul a continuat - mai mult din inertie. Dar exista si editii intr-un singur volum (ca de exemplu aceasta) sau chiar in 6 volume plus anexe (ca de exemplu aceasta).

Imi intaresti convingerea ca nici macar nu ai deschis cartea, pentru ca sub acele parti pe care le citezi sunt intotdeauna impartite in Books 1-6 si evident in capitolele respective.

Acum, daca nici pe autorul cartii nu il crezi cand iti spune ca nu e o trilogie, eu ce sa mai spun...

Pupici dulci,
Andrei

<font size=-1>[ Acest Mesaj a fost editat de: Amyd pe 2002-08-12 12:00 ]</font>
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Aug 2002, 13:01   #13
Poison
Veteran
 
Poison
 
Join Date: Jan 2002
Location: Bucuresti
Posts: 196
Aaaaa... Hello? Daca ati terminat cu pissing contest-ul am si eu o problema: sa zici ca sequel-urile sint trilogii e ca si cum ai spune ca volumele 1,2,3 ale unei carti alcatuiesc o trilogie. Si la filme e cam la fel, altfel nu le-ar spune "SERIA American Pie" de exemplu vs. "TRILOGIA Trei culori". Parerea mea de bun simt... Si, apropo, voi, baieti, aveti prea mult timp liber! :razz:
Poison is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Aug 2002, 00:00   #14
ricutza
Babyface Killer
 
ricutza
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 2,221
Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
seaquel-urile NU sunt trilogii!
pentru mine, trilogia trebuie sa indeplineasca trei conditii:
1. sa fie formata din trei parti independente
2.intre cele trei parti legatura se stabileste fie prin intermediul personajelor, fie prin intermediul unei idei.
3.nu conteaza cand anume apare fiecare parte(pot aparea la distante de mai multi ani intre ele) insa conteaza ca ele sa fie concepute toate in acelasi timp.Fiecare parte are un rol bine stabilit de la inceput...

am fost curioasa sa vad si ce spune dictionarul despre definitia acestui cuvant...in mod surprinzator, conform ei, Lord of the Rings este trilogie...dar multe alte opere valoroase nu(trilogii considerate de toata lumea)
ricutza is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Aug 2002, 08:07   #15
Amyd
Guru
 
Amyd
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 429
Like... how many times do I have to repeat? "Lord of the Rings" NU E O TRILOGIE! :smile:

Nici macar conform definitiei de dictionar, pentru ca acolo se spune ca cele 3 opere trebuie sa fie "de sine statatoare/independente". Volumele din LotR NU sunt asa, e o singura carte, cele trei volume nici macar nu au inceput si sfarsit dpdv al naratiunii ca sa poata fi considerate independente!

Deci sa inteleg ca dupa definitia voastra de bun simt, trilogiile sunt trilogii numai daca au fost de la bun inceput create in 3 parti. Ce va faceti cand un scriitor a scris 2 carti si apoi a adaugat o a treia? E un "sequel" la "bilogie" sau o parte dintr-o trilogie?

Ce va faceti cu "The Godfather? Vreti sa spuneti ca nu e o trilogie? Sau "Scream"? Eu le-am vazut intotdeauna sub aceasta titulatura (btw. "American Pie" normal ca nu e o trilogie, au aparut doar doua parti!).

Salutari,
Andrei

P.S. Poison, chill out mom! :grin:
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Aug 2002, 17:20   #16
Blizz
Veteran
 
Blizz
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 150
To the self-procclaimed defender of "lord of the rings is not a trilogy" (because it's a deep philosophical problem enforced with brilliant quotations from the history of culture... in other words I'd rather sugget you should drink something instead of talking about the dyonisiac cults):

Blow me as well... (from its deep roots)

(editing was for the juicy content of the brackets)

<font size=-1>[ Acest Mesaj a fost editat de: Blizz pe 2002-08-13 18:30 ]</font>
Blizz is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Aug 2002, 19:19   #17
Amyd
Guru
 
Amyd
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 429
Tsk, tsk, tsk. Sour grapes, eh?

Deepest respects,
Andrei
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Aug 2002, 22:41   #18
ricutza
Babyface Killer
 
ricutza
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 2,221
Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
hmmm...destul de surprinzator mesajul lui Blizz...cel putin pentru mine...dar ma rog...
nu Andrei, Godfather si Scream nu sunt trilogii tot asa cum nici Star Wars nu e pentalogie...sunt lipsite de ceeea ce eu numesc 'viziunea initiala'...autorul unei trilogii trebuie sa aiba clar in minte planul general al operelor sale...nu trebuie sa stie detaliile dar trebuie sa stie in mare ce vrea sa spuna prin fiecare secventa a trilogiei...pentru ca trilogia are un scop...desi e formata din trei parti independente, ea trebuie sa exprime ceva si ca un "tot".

revenind si la LOTR...eu mi-am dat seama de prima data de cand ai zis tu ca nu e trilogie, ca gresisem cand il integrasem in categoria asta...dar mi se pare ca lucrurile nu sunt asa de clare si simple cum le consideri tu...si te rog sa te gandesti la Back to the ***ure...partile nu sunt chiar asa de independente cum ar trebui si totusi filmul e o trilogie...
ricutza is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 14 Aug 2002, 11:14   #19
Amyd
Guru
 
Amyd
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 429
ricutza, "Back to F-ture" are in fiecare parte un inceput si un sfarsit clar.

Cum sa nu fie "The Godfather" o trilogie!?!

http://directory.google.com/Top/Arts...ather_Trilogy/
http://www.TheGodfatherTrilogy.com/
The Godfather Trilogy on DVD

Pana si in topul Sights&Sounds e votata si in calitate de trilogie...

Faptul ca domnul Coppola a decis sa-si transforme dipticul dupa 15 ani intr-o trilogie nu inseamna ca partea a treia nu are un scop sau ca nu se constituie intr-o incheiere pentru povestea sa, imho.

Salutari,
Andrei
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 14 Aug 2002, 12:43   #20
Poison
Veteran
 
Poison
 
Join Date: Jan 2002
Location: Bucuresti
Posts: 196
Draga Amyd, pentru o pesoana asa de informata ca plictisesti, nu esti prea informat: se pune la cale American Pie 3. Ma scuzi ca te-am supraestimat. Oh, and, since you're the hot-head here, YOU chill, honey! :wink:

<font size=-1>[ Acest Mesaj a fost editat de: Poison pe 2002-08-14 13:52 ]</font>
Poison is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 02:01.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells