Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 10 Sep 2009, 12:12   #1
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Actori sträini în filme românesti

Am deschis acest topic pentru a continua discutia începutä la "Ecranizäri...":
http://www.cinemagia.ro/forum/showth...04#post1471304

Cât despre partea cu actorii sträini si români, lucrurile stau tot cam asa. Sigur cä poti lua un actor sträin în rolul unui personaj român, dacä e excelent si de neînlocuit. Cu Richard Johnson, mai treacä-meargä - în fond, Tiberius era roman, nu dac sau "român", si era un personaj original, scris anume în acel scenariu. Dar când e vorba de un basm ca al lui Creangä... si de toate personajele principale... si chiar ai la dispozitie zeci de actori români buni fix pe acele emploi-uri... te calibrezi si tu putin mai altfel.
La fel, în "Baltagul" lui Muresan: de ce Margarita Lozano si Folco Lulli (amândoi pe dinafarä, într-o ecranizare searbädä si superficialä), când îi aveam CEL PUTIN pe Olga Tudorache si Boris Ciornei (care tocmai jucaserä splendid rolurile Vitoria si Bogza, la Teatrul Mic), sau atâtia alti actori la fel de buni si potriviti?
Sau, în "Stop cadru la masä", de Ada Pistiner. E drept cä aici avem din nou un personaj original si oarecare, deloc reprezentativ în sens national. Dar de ce l-a adus pe un titan ca Aleksandr Kaliaghin, care nu s-a ilustrat prin nimic (a fost bun si atât - mult sub rolurile de la Mihalkov), când îl aveam pe Marin Moraru (care, incidental, a fäcut si P.S.-ul)? Din snobism pur, de-aia...

Last edited by Pitbull : 10 Sep 2009 at 12:15.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 10 Sep 2009, 12:35   #2
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
mi se pare ca pe hartie, da, putem sa facem tot felul de combinatii. Dar nu ai de unde sa stii daca Olga Tudorache chiar s-ar fi inteles cu Muresan. Poate ca a si considerat-o pentru casting. Poate i s-a parut ca din cauza piesei de teatru, juca prea teatral. Eu nu cred ca problema filmului Baltagul au fost actorii.

Asa cum salut initiativa unor regizori straini de a lucra cu actori romani, mi se pare normal sa nu privim cu ochi suspiciosi actiunea inversa. Crezi ca Mel Gibson chiar nu ar fi putut sa gaseasca o actrita americanca sau din Israel pentru rolul Mariei din Patimile lui Iisus? A vazut-o pe Maia Morgerstern, i-a placut de ea, excelent! S-au inteles super bine si a iesit un rol foarte marfa!
Old 11 Sep 2009, 09:17   #3
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Ricutzule, e adevärat cä nu actorii au fost singura problemä a filmului "Baltagul" - dar, dincolo de asta, folosesti prea multe scuze teoretice, de tipul "poate cä". La fel de bine, vin eu sau altcineva si räspundem:
...sau poate cä Muresan avea un cui pe Olga Tudorache; poate habar n-avea sä lucreze cu actorii, si ceea ce lui i se pärea teatral era de fapt foarte solid; poate cä...
...si nu mai terminäm în veci.

Nu cred cä cineva, aici, priveste cu ochi suspiciosi distributiile internationale în principiu. De pildä, Georges Marchall si Pierre Brice, în "Dacii", au fost OK - si ca prestatie, si ca prestigiu. La fel, Richard Johnson, amintit de tine mai sus, sau Marina Vlady, în "Steaua färä nume" (Mona nu avea nimic arhetipal românesc, si într-adevär era cam greu sä se gäseascä la noi una ca ea, în acei ani). Totul e ca distribuirea unui sträin sä fie MOTIVATA, nu fäcutä ca sä däm rotunzi.

* * *

In altä ordine de idei (färä nici o legäturä cu tine):
Boala Vacii Nebune are leac: duceti lighioana la päscut de linkuri.
Cine paste, cunoaste...

Last edited by Pitbull : 11 Sep 2009 at 09:20.
Old 11 Sep 2009, 09:49   #4
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
de acord ca trebuie sa fie motivata... Dar cum poti sa stii exact vazand un anumit rol, daca e motivata sau nu folosirea unui actor strain. In sensul ca, ce au facut gresit actorii din Baltagul ca sa le reprosezi tu ca erau straini...
sau zici ca ar trebui contactati actori straini doar pentru personajele non-romanesti...
Old 11 Sep 2009, 10:04   #5
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

In "Baltagul", e evident cä Lozano si Lulli nu aveau idee (ceea ce nu le poate imputa nimeni, desigur!) de specificul spiritual, cultural si national al personajelor pe care le interpretau - si care la un autor ca Sadoveanu e crucial! Ei nu-i re-creau acolo pe Vitoria si Bogza, ci conturau douä... mai degrabä STEREOtipuri, decât "arhetipuri". Ca atare, personajele atât de vii, cärnoase, umane, cu bunele si relele lor, de la Sadoveanu, devin simpliste, seci, reci... (Evident, si cu contributia lui Muresan.)

Chestia cu actori sträini în roluri de personaje sträine e fireascä la nivel tehnic, pragmatic - dar nu e o regulä bätutä-n cuie. De-aia m-am si pronuntat în favoarea Marinei Vlady (si a lui Claude Rich) în "Steaua färä nume" - acolo, a iesit bine.
De fapt, pe lângä distributia "Baltagului", n-am criticat decât inflatia de ruznaci din "Mama", si acrobatia gratuitä din "Stop cadru la masä". Le accept si pe Antonella Lualdi (Andrada din "Columna"), si pe Marie José Nat (Meda, din "Dacii"), desi un nationalist extremist ar putea începe sä räcneascä: "Italience, frantuzoaice, în roluri de femei GETO-DACE??? Huooo!"
Old 11 Sep 2009, 17:56   #6
civica65
Senior

civica65

Sergiu Nicolaescu a mai folosit mulţi actori străini de-a lungul timpului...Joanna Pacula în Ultima noapte, Heidemarie Wenzel în Nemuritorii, Laetitia Gabrielli şi Karl Michael Vogler în Ringul, Jürgen Lederer în Oglinda, Brian McNamara, Darby Hinton şi Kathleen Kinmont în Punctul Zero, Petr Falc în Supravieţuitorul.
civica65 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Sep 2009, 21:51   #7
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Foarte adevärat. Cu rezultate... diversificate. Sä vedem:
Joanna Pacula în "Ultima noapte". Absolut inutil. Fata, desi frumoasä, era seacä actoriceste, n-a adus nimic special, care sä justifice distribuirea internationalä.
Heidemarie Wenzel în "Nemuritorii". Idem.
Laetitia Gabrielli în "Ringul". Idem. In plus, rolul era complet inutil, nu îmbogätea cu nimic povestea. (De fapt, l-a inventat anume pentru ea, îndesându-l cu forta în scenariu; aveau ei sustele lor...)
Karl Michael Vogler în "Mihail, cîine de circ" si "Ringul". De ce? De chichi.
Jürgen Lederer în "Oglinda". Asta a fost OK din toate punctele de vedere.
Brian McNamara, Darby Hinton şi Kathleen Kinmont în "Punctul Zero". Distribuiri justificate, dar dezastru la interpretare.
Petr Falc în "Supravieţuitorul". Ridicol, moncher!

Plus un comentariu atotcuprinzätor: Serge e incapabil sä priceapä partea a doua a conceptului de POST-SINCRON. Intotdeauna când foloseste actori sträini, îi pune sä-si citeascä textul în limba maternä pe platou, apoi îi dubleazä d-a-mboulea, în cel mai deplin POST-ASINCRON.
Old 12 Sep 2009, 17:59   #8
Pashpix
Guru

Pashpix

Din ce mai stiu si eu, in ultimii ani au mai fost Charlotte Rampling in Asfalt Tango si Armand Assante in California Dreamin'.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 15 Sep 2009, 19:14   #9
nume
the mithbuster

nume

Send a message via Yahoo to nume
Originally Posted by Pitbull:
sau Marina Vlady, în "Steaua färä nume" (Mona nu avea nimic arhetipal românesc, si într-adevär era cam greu sä se gäseascä la noi una ca ea, în acei ani). Totul e ca distribuirea unui sträin sä fie MOTIVATA, nu fäcutä ca sä däm rotunzi....
Ce film misto, cum putea sa arate M. Vlady, cand se da jos din tren in gara aia prafuita cu rochia alba sclipitoare. Chiar vorbeam cu cineva de Steaua fara nume zilele astea. Pe imdb filmul nu are nici un comentariu.

http://images.google.ro/images?hl=ro...rt=0&ndsp =18

http://www.youtube.com/watch?v=JnX_5...eature=related
nume is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Oct 2009, 14:13   #10
SS3
Novice

SS3

A mai fost si Nathalie Bonnifay in filmul E pericoloso sporgersi al lui Nae Caranfil.
SS3 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Oct 2009, 13:58   #11
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by mafalda:
Apropo... stiu ca pentru "Mihai Viteazul" Mos Nicolaescu a vrut sa il distribuie pe Charlton Heston in rolul titular dar nu a aprobat Ceausescu!
De Heston nu stiu, dar tin minte pe de rost urmätoarea afirmatie a lui Serj, dintr-un interviu apärut (ced) în revista "Cinema":

"La început, era vorba ca filmul nostru sä fie o coproductie. Citind scenariul, actori ca Richard Burton, Kirk Douglas si chiar o super-vedetä ca Orson Welles s-au arätat interesati sä joace rolul titular. Eu însä l-am ales pe Amza Pellea, si sunt sigur cä n-am gresit!"

(Ce omite Nea sä spunä, e cä s-a ales pe sine însusi - si când au vizionat primele materiale brute, au väzut cä mergea în rolul lui Mihai cum merg eu într-al lui Shirley Temple; asa cä au reluat filmärile de la zero, cu Amza!)
Old 12 Oct 2009, 16:34   #12
Pashpix
Guru

Pashpix

Nu omite...Doar ca spune ca a renuntat de bunavoie la rol in favoarea lui Amza Pellea!

"1970 - Mă aflam în plină producţie cu Mihai Viteazul. Problema alegerii actorului pentru rolul Mihai era un foarte complicată. La un moment dat, C.C. al P.C.R. mi-a cerut o listă cu posibili interpreţi. Am făcut-o. "Specialiştii" de la partid au completat-o şi , astfel, au candidat pentru Mihai Viteazul vreo 10-12 actori, între care mă aflam şi eu. Au dat probe Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, George Constantin, Emanoil Petruţ. Americanii (Mihai Viteazul este o coproducţie) au ales proba nr. 5, adică...pe mine. Aşa se face că filmările le-am început cu Sergiu Nicolaescu în rol. Într-o zi a venit indicaţia ca Mircea Albulescu să-l joace pe Mihai. M-am opus şi am fost acuzat ca ţin morţiş să am eu rolul. Am mers acasă, mi-am ras barba, iar când m-am întors la filmări, i-am spus lui Ion Brad, ministru adjunct la Cultură: "Eu sunt regizor, eu hotărăsc! De azi, Amza Pellea va fi Mihai Viteazul. Pentru mine."
Credeam în Amza. Când l-am cunoscut, la "Dacii", era specializat în roluri negative. I-am dat rolul lui Decebal şi mulţi mi-au spus că sunt nebun. Dar el putea aborda orice partitură, putea juca orice. Era întotdeauna credibil. Amza a fost cel mai mare actor de film pe care l-am avut şi, în acelaşi timp, un prieten minunat
".

SURSA: www.sergiunicolaescu.ro
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules