Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Vreau sa stiu

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 18 Aug 2007, 12:45   #1
thequietsurfer
Veteran

thequietsurfer

Carti de critica de film

Ati putea sa-mi recomandati si mie cateva carti care se ocupa de marile creatii cinematografice sau ceva de teorie mai "light" si sa-mi spuneti daca s-a tradus in romana cartea lui Tarkovsky(in romana ar fi "Sculptura in timp"). Daca nu, as fi recunoscator pentru o adresa de unde sa o downl. in engleza. Care sunt cei mai respectabili critici de film autohtoni( in afara de Gorzo, als, Olivotto p kre ii cunosc cat de cat din Dilema si Cotidianul). As aprecia, daca se poate, sa-mi dati si ceva nume de critici straini( in afara de cei de pe "rottentomatoes") care au publicat carti caci e destul de obositor sa citesc cronici la calc..
thequietsurfer is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Aug 2007, 14:44   #2
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Existä pe-aici (mi se pare chiar în sectiunea asta, "Vreau sä stiu"), niste topicuri mai vechi, de-un an, doi, despre bazele culturii cinematografice. Contin si niste bibliografii destul de bogate. De pildä:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...istarco#112790
http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...start=0&hist=0
Pe lângä criticii remarcati de tine mai sus, ti i-as recomanda pe Mihai Chirilov, Magda Mihäilescu, Iulia Blaga, Viorica Bucur.
Apoi, George Littera (un adevärat senior al culturii, inteligentei, rafinamentului si nobletei); Tudor Caranfil (cu conditia sä-i cunosti idiosincrasiile si sä tii seama de ele; dar, în esentä, e foarte bun, are un aparat critic excelent, si o culturä vastä), Florian Potra (tot cu mari avertismente: mânca mult cäcat pe vremea comunistilor, si lungea pelteaua pentru bani; dincolo de astea, însä, era un excelent analist si comentator de film). Ioan Lazär (cam pe aceleasi coordonate).
La nivel mediu: Irina Margareta Nistor, Eva Sârbu, Alice Mänoiu, Radu Cosasu, Irina Coroiu - obiectivi si exacti. Cristina Corciovescu si Bujor T. Râpeanu - admirabili istorici, filomgrafi si bibliografi, autori ai multor dictionare si alte tomuri de referintä. Ecaterina Oproiu ("Latrinel Coproiu"), foarte inteligentä de la mama ei de-acasä, dar degeneratä în curväsärie politicä si senilitate. D.I. Suchianu; un mare istoric si teoretician, dar si el foarte depäsit: încä de prin 1975 era complet ramolit, si pupat Piata Endependenti cu toti. Valerian Sava si Eugen Atanasiu - asa si-asa, si cu bune, si cu rele; fäcuserä pactul cu Satana pe vremea comunistilor, asa cä... Grid Modorcea: bun în sine, da' atât de mercenar, încât ajunge sä strige-n gura mare cele mai mari idiotenii, pentru cine-l pläteste mai bine; de retinut mai mult pentru dictionare si filmografii.
Dezastre: Florica Ichim, Cälin Cäliman, Romulus Cäplescu, Roland Man, Eugenia Vodä, Ileana Pernes Dänälache, Radu Aneste Petrescu, si altii.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Aug 2007, 15:15   #3
thequietsurfer
Veteran

thequietsurfer

Thanks! It was more than I needed to know, da macar am de unde alege.
Old 18 Aug 2007, 21:04   #4
rocky
Veteran

rocky

La iulia blaga si olivotto cred ca e cu rezerve, prima pt ca da verdicte sub impulsul nervilor de moment (vezi Oliver Twist, de ex, care la vizionare s-a dovedit un film bun) si a doua pt ca e cam prea apasat feminista.
Cred ca, daca nu ai timp, gorzo e cea mai buna alegere.
rocky is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Aug 2007, 21:51   #5
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Nu sunt la curent cu "cazul «Oliver Twist»" - tot ce se poate; mie mi-a pläcut Iulia în tot ce scrie (si cum sunt cititor de "România liberä", de câtiva ani încoace îi stiu majoritatea cronicilor). Olivotto, da, are unele subiectivisme (pare-mi-se, ea scrisese un comentariu foarte tezist despre vizita lui Mihalkov în România?... Sau confund?)
Altfel, indubitabil, Gorzo rulz. Ca aparat critic, e ireprosabil, are organul pätrunderii, disecärii si analizärii filmului, reglat fin; cred cä opiniile noastre s-au întâlnit virtualmente întotdeauna - poate doar la "Transformers" mai putin, el fiind mult mai neîngäduitor cu stratul ludic al filmului, pe care eu îl acceptasem (la fel ca A.L.S. si multi altii, de altfel). Totusi, o remarcä esentialä: face multä literaturä în jurul cronicii. Nu-l critic pentru asta (în fond, si mie-mi place sä mä joc asa), pentru cä, în esentä, analizele lui sunt consistente, substantiale, juste si la obiect. Dar atrag atentia asupra acestui aspect, fiindcä pentru neinitiati si începätori poate fi derutant. Numai în cazuri de exceptie (iar Gorzo, prin calitatea lui, ESTE astfel), ne putem permite asemenea giumbuslucuri. Altfel, e bine ca o cronicä de film sä fie mult mai seacä, precisä, clarä, directä (astfel exprimând la nivel formal obiectivitatea si rigoarea de fond).
Old 20 Aug 2007, 11:33   #6
Faber
Senior

Faber

@Pitbull:

Apropo de listele prezentate de tine pe cele doua topicuri:

Cum ti se par carticele lui Lazar Cassvan? Dar volumul "Filmar" al lui Romuluus Rusan [l-ai amintit si tu pe acest pasionat cinefil, cu o alta carte insa]?

@thequietsurfer

Pt. cinematografia romaneasca (in cazul in care esti interesat de asa ceva) uita-te dupa cartea lui Mircea Dumitrescu, "O privire critica asupra filmului romanesc".
"In viata nu vor fi putini cei care iti vor spune cum sa traiesti. Or sa aiba toate raspunsurile...ce sa faci si ce nu. Nu te certa cu ei. Spune-le: Este o idee excelenta. Si apoi fa ce vrei." (Anything Else - Woody Allen, 2003)
Faber is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Aug 2007, 13:01   #7
thequietsurfer
Veteran

thequietsurfer

@Faber
Din "Filmar" de Romulus Rusan(una din putinele carti de cinema din biblioteca mea) mi-au placut cronicile referitoare la Tarkovski, Chaplin si Wajda. Nu am citit tot pt. ca n-am vazut decat o mica parte din filmele tratate. Fiind un novice in ceea ce priveste tehnica din spatele unui film, gust mai din plin tipul
acesta de critica ce se apropie putin de literatura(de altfel, in carte apar si mici pasaje comparative in legatura cu cele 2 arte). Ti-am retinut recomandarea si in caz ca am sa incep sa vad mai multe filme romanesti, probabil ca o sa consult si cartea mentionata de tine(mai ales ca e publicata dupa '89).
Old 20 Aug 2007, 17:15   #8
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Cartea lui Nea Dumi este, de bunä seamä, highly recommendable. Personal, am citit-o cu mare pläcere - si bucurie nostalgic-afectuoasä. Totusi, la fel ca si în alte cazuri, cu anumite rezerve: si el avea hachitele lui, care se remarcä pe trei planuri: demonizarea unora care nu-i pläceau, idolatrizarea favoritilor, si repetarea exageratä a unor anumite chei de descifrare a filmelor, mai ales în sens social si moral (cred cä în vreo zece analize se referä la "un räu profund care marcheazä societatea noasträ..." - vezi viziunile pesimiste ale lui Pintilie, Daneliuc, etc.)

"Filmar" n-am citit, doar "Arta färä muzä". Rusan era un comentator competent si de bun-simt - chit cä nu era critic de film.

Despre ale lui Lazär Cassvan ("O lume de celuloid" si "Unora le place filmul"), îmi amintesc vag, din facultate - o impresie de anecdoticä si superficialitate. Nu le-as recomanda.
Old 20 Aug 2007, 19:55   #9
Carmine Galante
Guru

Carmine Galante

Send a message via Yahoo to Carmine Galante
Sa-mi bag picioarele, topicurile veritabile, adevarate in care se scria competent au ajuns prin curu' forumului. Exemplu :

http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...t=5003&start=0

Mi-a luat un sfert de ora sa-l gasesc, sa-l faca careva sticky. Aici sunt si raspunsurile la intrebarile din acest topic nou.
Carmine Galante is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Aug 2007, 21:11   #10
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by Pitbull:
Existä pe-aici (mi se pare chiar în sectiunea asta, "Vreau sä stiu"), niste topicuri mai vechi, de-un an, doi, despre bazele culturii cinematografice. Contin si niste bibliografii destul de bogate. De pildä:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...istarco#112790
http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...start=0&hist=0
Ti-o luai înainte. De ce nu te uitasi mai în susu' paginii?
Old 20 Aug 2007, 21:44   #11
Carmine Galante
Guru

Carmine Galante

Send a message via Yahoo to Carmine Galante
N-am fost atent. Oricum ideea e ca unele topicuri
merita sa stea in susul paginii in permanenta.
Carmine Galante is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Aug 2007, 23:17   #12
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

I.M.M., ai auzit, da? :hmm:
Mä bucur. :happy:
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search