Articole Firewall

(2006)

Firewall - Program de protectie

Planul Perfect. Executia Perfecta... Omul nepotrivit.

„Combinatia lui Harrison Ford cu aceea alui Paul Bettany este cu adevarat lucrul care face acest film incitant”, spune Loncraine. „Este atat de mult acest lucru incat se creaza chimie pura; si acest lucru nu il poti cumpara si nu il poti produce”

Regizorul, care face referire la carismaticul sau actor principal drept „un om un cu toate alifiile”, recunoaste cum instinctele lui Ford si intelegerea sa asupra a ceea ce transcede camera de filmat adauga profunzime interpretarilor sale. „El este in mod special bun in abordarea unei scene in care el nu are un dialog, in care el, sa spunem, apare doar prin crapatura vreunei usi, despre un lucru care se petrece in alta camera, si reactioneaza la acel lucru. El este capabil sa de-a forma unei scene in care, pe pagina, nu este complet structurata, si stie plin de abilitate cat de mult sa intinda tensiunea.”

Pornind de la o pozitie relativ confortabila si plina de control, principala preocupare a lui Jack in momentul in care povestea se deschide este reprezentata de o turbulenta din cadrul corporatiei si un conflict sacaitor de personalitate cu un coleg cu care se afla in concurenta. In varful acestora, el crede ca cine i-a spart cartea sa de credit, lucru care ii va solicita o anumita clasificare. Dupa aceea loveste Cox. Timp de cateva minute, Jack este aruncat intr-un cosmar de o atat de mare intensitate incat il elibereaza de aceste alte cateva preocupari, pe care le-ar fi avut pani atunci.

Nu peste mult timp, el va fi fortat sa intre intr-o violenta nefamiliara in timp ce incearca sa salveze vietile persoanelor pe care le iubeste, impingand fostele sale standarde de comportament pe care odata le-a avut, oricare ar fi fost acestea. Schimbarile in Jack sunt atat de dramatice incat o scurta privire intr-o oglinda cateva zile mai tarziu ii dezvaluie un om pe care cu mare greutate il poate recunoaste.

In cele din urma, „el reprezinta pe cineva cu care te poti identifica, el este reprezentantul tau in acest film”, spune Bernstein. „El este tipul care te poate implica intr-o problema si care te poate scoate din respectiva problema. El primeste loviturile, el simte durerea. El este prototipul pentru tatal cel bun si pentru sotul iubitor, pentru prietenul de nadejde; el se supara si se lupta pentru ceea ce este drept. El determina publicul sa gandesca, da acesta este lucrul pe care l-as fi facut si eu... daca ei ar putea.”

Ford, care s-a implicat de timpuriu in procesul de productie si a avut un aport in dezvoltarea rolului lui Jack Stanfield, gaseste ca, in calitate de actor, „provocarea consta in motivarea drumului pentru un personaj si cum sa obtina acel lucru, cum sa-l faca sa fie exprimat. Partea dificila este de a lua hotararea cum sa faca acest lucru. Aparitia in fata camerei de filmat si sa interpretezi cu adevarat, aceasta este partea usoara, partea care implica distractie.”

Cea care o interpreteaza pe sotia lui Jack Stanfield este Virginia Madsen, a carei recenta nominalizare la Premiul Oscar pentru rolul avut in Sideways a reprezentat una dintre cele mai noi serii de performante versatile dintr-o cariera de actor care a inceput cu filmul Electric Dreams si Dune in anii 1980.

Madsen a apreciat faptul ca Beth este „un personaj real, un partener complet al sotului ei, o mama buna si nu doar o femeie in pericol. La inceput, am vorbit cu Richard si cu Harrison despre acest lucru si am convenit ca Beth sa fie pe deplin implicata in ceea ce priveste largirea circumstantelor ei. Vroiam ca puterea ei, aceea a unei femei si duritatea ei, aceea a unei mame sa iasa la iveala.”

Inchisa in casa ei in timp ce Cox il escorteaza pe Jack la birou pentru a indeplini furtul, principala preocupare a lui Beth este incercarea de a-i tine calmi si pe mai cat tacuti cu putinta pe copiii ei infricosati astfel incat sa nu instige la violenta care sa-i pedepseasca pe ei de catre imprevizibilii lor rapitori, dar mintea ei se gandeste la un singur lucru. Neputand schimba cu sotul ei decat cateva cuvinte, si acelea susotite, ea ramane hotarata sa urmeze sfatul lui de a incerca orice evadare. Intre timp ea aplica orice tactica psihologica la care se poate gandi pentru a stabili o relatie cu complici inarmati ai lui Cox si pe cat posibil sa le exploateze slabiciunile.

In ziua in care ea primit nominalizarea pentru Premiul Academiei pentru rolul jucat in Sideways, Madsen s-a intors acasa de la o serie de interviuri media si a ascultat mesajele pe care le primise pe telefon. „Erau foarte multe mesaje de felicitare si dupa aceea ultimul mesaj era de la un barbat care pretindea a fi Harrison Ford”, care dorea sa dicute cu ea despre posibilitate de a juca rolul lui Beth. „M-am gandit eu, aceasta trebuie sa fie o gluma tare proasta. Nu este amuzant pentru ca eu chiar doream acel rol, dar el a lasat un numar de telefon si asa ca m-am gandit sa sun orice ar fi fost. Dupa vreo zece secunde de conversatie am realizat ca era chiar Harrison Ford. Era sfarsitul unei zile perfecte.”

La biroul, unde Bill Cox pazeste ca un examinartor federal de banca cu scopul de a urmari din umbra fiecare miscare a lui Jack, Mary Lynn Rajskub, o nominalizata la Premiile SAG pentru anul 2001 pentru rolul avut in serialul dramatic 24, interpreteaza rolul de asistent tanar si capabil al lui Jack, Janet. „Janet simte ca ceva nu este in ordine cu Jack, dar nimeni nu isi poate inchipui ca lucrurile sunt chiar atat de grave”, spune Rajskub. „Pe langa aceasta, nu este genul de lucru la care un asistent poate raspunde, altfel decat sa fie curios si sa astepte sa vada ce se poate intampla.”
Sinopsis Despre productie
Film - Firewall

Firewall

(2006)
Firewall - Program de protectie
6.6 361 voturi 14 păreri
jinglebells