Articole Duplicity

(2009)

Duplicitate

Secrete și minciuni

După ce a debutat cu mare succes în cariera de regizor cu drama-thriller „Michael Clayton", din 2007, scenaristul și regizorul Tony Gilroy a decis să se întoarcă în arena „jocurilor murdare", de această dată cu un apetit pentru romantism. A creat o poveste plină de intrigi și întorsături, într-o lume zbuciumată de rivalități, interese și goană nebunească după bani. În centrul poveștii se află însă un război al inimilor, în vreme de „inimoșii" sunt în taberele opuse ale bătăliei corporațiilor... sau cel puțin, așa pare.

Ideea filmului „Duplicitate" i-a venit în minte lui Gilroy pe vremea când făcea muncă de documentare în lumea spionajului industrial pentru scenariul Identității lui Bourne. Anii de cercetări pentru seria Bourne i-au facilitat accesul în mediul informațiilor, a cunoscut multă lume, și ca un om dinafară ce privește detașat, a observat că mulți din domeniu s-au orientat spre sectorul privat. Gilroy a schițat un scenariu care se petrece în mediul alambicat al agențiilor de informații, însă cu o intrigă veselă, înclinată spre comedie.

„Statisticile privind furturile de corporație estimează suma undeva între 50 și 100 de miliarde de dolari anual. Nu există, practic, nicio corporație importantă pe planetă care să nu aibă un departament de informații competitiv, cu o formă sau alta de strângere de informații, defensivă sau ofensivă; acestea nu sunt altceva decât unități de spionaj" afirmă Gilroy.

Realizatorul a trasat un conflict, un război rece între două corporații gigantice, în care spionii încearcă să-și înșele patronii. Perechea de spioni care-și încrucișează drumurile este formată din fostul agent CIA Claire Stenwick și fostul agent MI6 Ray Koval. „Cei doi nu spun niciodată adevărul. Toată lumea face jocuri cu toată lumea, nimic nu este ceea ce pare" mai adaugă el.

Facem cunoștință cu cei doi spioni, prin intermediul unor flashback-uri, la Dubai în 2003, după care imaginile ni-i aduc în prezent, în Manhattan. Când îi vezi „la lucru", îți vine în minte o întrebare stranie și haioasă: „oare scorpionii cum fac dragoste?". Pornind de la ideea aceasta, Gilroy a elaborat-o: „Ce se întâmplă oare atunci când se îndrăgostesc doi oameni mincinoși profesioniști? Trebuie să le fie greu. Cine să-i ajute? Fac parte dintr-o specie aparte."

La prima întâlnire, în Dubai, Claire îl seduce pe Ray, îl droghează după care îl scotocește și îi fură codurile de Apărare Aeriană ale Egiptului. „Claire îl lasă pe Ray cu un zâmbet pe față. E dus complet de farmecele ei, dar și frustrat la culme. Trebuie s-o găsească. Cei doi se reîntâlnesc la Roma, petrec un weekend împreună și se hotărăsc să-și lase slujbele de la „stat" și să intre în sectorul privat, ca să dea lovitura și să poată fi împreună."

Gilroy l-a creat și pe Howard Tully (șeful de la Burkett & Randle) și pe Dick Garsik (președintele Omikron), două giganți în lumea produselor farmaceutice a căror ambiție și ură reciprocă este egalată doar de propriul egoism. „Disputa dintre Tully și Garsik este motorul ce angrenează toată povestea. Este un război rece pe Park Avenue, între două corporații imense, nu între două state... dar lupta este la fel de cruntă și complexă."

„Una dintre marile calități ale lui Tony este cea de a crea personaje puternice, dinamice și deștepte" observă producătorul Jennifer Fox. „Cred că a reușit cu Claire și Ray. Publicul se va distra dezlegând puzzle-ul din derularea poveștii. În același mod în care personajele se păcălesc reciproc, Tony a reușit să ne joace și nouă o festă, păstrându-ne o surpriză pentru ultimul moment"

Haine „de război"...

De două ori nominalizat la premiul Academiei Americane de Film, costume designerul Albert Wolsky a primit misiunea de a îmbrăca personajele în raport cu tonul vizual. „Filmele contemporane sunt mult mai grele decât filmele din oricare altă perioadă, din mai multe motive" explică Wolsky. „ Jobul meu este de a potrivi costumele cu derularea poveștii. În alte vremuri, era mult mai simplu să-ți dai seama cine este o persoană, cui clasă aparține și de unde vine. Dar astăzi, totul este eclectic. Nu poți să spui cine este bogat, care-i sărac. Eu nici măcar nu mai știu cine este bine îmbrăcat."

Pentru Julia Roberts Wolsky a creat un look de spioană strălucitoare, genul care face ravagii și nu ia prizonieri. Owen poartă costume Armani impecabile care sunt potrivite nu numai locației, dar și timpului în care se desfășoară scena - dacă este un flashback sau e ceva actual. „În timpul unui flashback, când Claire îl întâlnește pe Ray în Roma, am vrut culoare. Apoi mergem în timpul prezent, unde sunt prezente tonuri de gri, negru și alb. În Dubai - de asemenea, un flashback- am vrut culori de vară."

Despre distribuție și echipa de producție Prezentare
jinglebells