Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Film in general

Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Old 18 Jan 2008, 21:05   #81
vladvaidianu
Senior

vladvaidianu

@coshava

nici o suparare, man. imi plac contradictiile atat timp cat sunt civilizate si inteligente.

Quote:
pe adolescentul american ( tipic ? ) il intereseaza doar banii, electronice de ultimul racnet s.a.m.d.

oare? electronicele de ultimul tip se reduc la o miniDV, un tv ce-i drept cam lat dar sa sti ca asa e standardul paici si o tona de casete.
CU CE SCOP? ca sa filmeze:"the beauty of the world"
are si ceva la ciorap...
CU CE SCOP? pt ca in casa aia stia ca nu poate supravietui prea mult deci ii trebuiau bani pt plecare...
iar cand vine momentul, cand gaseste pe cineva care ii e drag, cu care poate comunica renunta la toate elctronicele si pune la bataie toate economiile "to start it over". lester si ricky sunt destul de asemanatori si singurii neimpotmoliti in sistem. impartasesc cam acelasi pov despre lume. sunt totusi generatii diferite. ce sa faci? un casetofon din 70 s-a transformat intr-un miniDV in 2000

rog moderatorul topiculi sa mute aceste argumente daca i se pare ca nu le e locul pe aici.
vladvaidianu is offline   sendpm.gif
Old 18 Jan 2008, 21:08   #82
Mel
Senior

Mel

Send a message via Yahoo to Mel
Iar eu - daca mi se da voie - zic sa nu se schimbe nimic: schimbi locul - schimbi norocul :?
Mel is offline   sendpm.gif
Old 19 Jan 2008, 00:18   #83
thequietsurfer
Veteran

thequietsurfer

Iar eu zic sa ne mai lasi. De cand ai intrat pe forum te-ai tot scremut incercand sa ne demonstrezi cat de patrunzator gandesti, cat de adanc esti in stare sa forezi in materia dura a acestui film pentru a scoate la iveala semnificatii care se feresc de privirile noastre superficiale.
Tu vrei sa ne oferi o mostra de "lateral thinking", insa gandesti pe de laturi. Esti pe dinafara. Cand nu aberezi scrii platitudini si o faci cu aerul ca ne oferi o revelatie(de unde atata bunavointa?- ar trebui sa ne intrebam umili).
Iti multumim si iti ramanem profund si vesnic indatorati pentru solicitudinea manifestata. Dar tu nu esti doar un simplu prieten. Esti un tata ocrotitor care ca orice parinte nu uita sa-si mai dojeneasca din cand in cand copiii. Un MESIA care ne conduce spre lumina dupa ce ne-am balacit maimutareste in obscurantism.
------------------------------------------------
Eu inca nu pot sa-mi dau seama daca esti un megaloman care practica genul asta de discurs("daca nu eram eu...", "noroc de mine ca...", "ar trebui sa-mi multumiti ca...") si-n viata de zi cu zi sau inca un frustrat social(posibil si cultural) care apeleaza la retorica asta ieftina pentru a-si ascunde handicapul si a se pacali pe sine(ca pe noi nu reusesti). In orice caz, forumul asta nu tine loc de terapie.
Cazeemeer avea dreptate cand zicea ca faci parte din categoria oamenilor care au satisfactia meschina de a provoca discutii inutile. Tocmai de aceea imi propun sa evit orice schimb de replici cu tine (in masura in care este posibil).
Un exemplar mai nefericit decat tine se poate gasi, dar nu e de dorit.
thequietsurfer is offline   sendpm.gif
Old 19 Jan 2008, 14:13   #84
Mel
Senior

Mel

Originally Posted by thequietsurfer:
...Tu vrei sa ne oferi o mostra de "lateral thinking", insa gandesti pe de laturi.

Poti da macar un exemplu?

Esti pe dinafara.

De exemplu?

Cand nu aberezi scrii platitudini

Se poate da un singur exemplu de aberatie - respectiv de platitudine...?

PS Precum se vede e foarte neclara exprimarea matale - in general, in frunte cu acel "sa ne lasi" - in special*: fiindca daca'ti permiti sa vorbesti in numele tuturor celor ce scriu pe-aici (basca anonimii care doar citesc) asta inseamna ca esti ferm incredintat ca toti acestia gandesc ca matale! Nu s'ar putea sa ne spui si noua: pe ce se bazeaza aceasta...originala credinta?!

PS2 In general, cand esti pe un forum - si nu pe maidan - se obisnuieste ca oridecate ori iti vine gustul de-a aduce cuiva acuze mai mult sau mai putin grave, acestea sa fie insotite si de niste argumente...minimale. Asta pentru ca nu cumva sa obligi persoana in cauza sa'ti faca o parinteasca trimitere in starea...prenatala.

PS 3 "Surfer" am mai inteles - dar "quiet"...mai putin
* Nu mai pierd mult timp acum sa explic ca de fapt nici nu am cum sa...plec: Primo; pentru ca oriunde am fost si voi mai fi ("Cotidianul" lui Vantu-Basescu, forumul ziare.ro, etc) am intalnit si voi intalni in mod obligatoriu aceiasi indarjiti...thequietsurferi - intr-un numar mai mic sau mai mare.
Secundo: pentru ca oriunde m-as duce, stiu ca voi fi urmarit tocmai de cei care zbiara: sa ne lasi! Asta daca nu cumva counter-ul din ziare.ro/forum o fi defect (cu un minim de 200 de vizualizari pe zi - de cand am aberat pe-aici)!
Old 19 Jan 2008, 15:00   #85
Mel
Senior

Mel

Acum zi si tu Pitbull-ule: tot numa' un ness si'un ceai...?

Abia acum ma astern sa'ti citesc compozitiunea literara (multumindu-ti inainte de toate pentru deosebita atentie cu care ma onorezi, mai cu seama dupa infioratorul rechizitoriu de mai sus) - avand si marele avantaj al binecunoscutului acompaniament muzical :oops:

PS Ma roade totusi o intrebare: daca as fi urmat parintescul sfat al (ne)linistitului nostru surfer, atunci oare nu cumva am fi fost vaduviti pe veci de aceasta inedita - orisicat - opera poetica?
Old 19 Jan 2008, 15:03   #86
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Notä: fragmentul poetic din acest mesaj a fost postat IMEDIAT ANTERIOR mesajului precedent* al lui Mel - dar, când am dat split si veneam fuga-fuguta cu mesajele din topicul prealabil în ästa nou, mi-a cäzut din brate, si n-am observat decât prea târziu - când topicul se ridicase si începuse a merge copäcel. Nemaifiind loc de-nghesuit mesajele care pierduserä trenul, si ca sä nu-l atârn anacronic în coada-i, l-am pus aici, cât mai aproape posibil de locu-i de bastinä. Retineti: cronologic, mesajul IMEDIAT PRECEDENT** al lui Mel ar veni mai jos, dupä versuri, unde-i triplul asterisc - ce l-am pus colea la fics.***

- - - - - - -

Intrucât umorul si inteligenta merg mânä-n mânä, sunt convins cä balada de mai jos nu va supära pe nimeni, fiind întâmpinatä numai cu amuzament plenar:

Un-te duci tu, Melule?
Un-te duci tu, Melule?
Hop pe forum, domnule!
Hop pe forum, domnule!

Ce sä faci tu, Melule?
Ce sä faci tu, Melule?
Sä dau lectii, domnule!
Sä dau lectii, domnule!

Despre ce, mäi Melule?
Despre ce, mäi Melule?
Despre filme, domnule!
Despre filme, domnule!

Care filme, Melule?
Care filme, Melule?
Patru-trei-doi, domnule!
Patru-trei-doi, domnule!

Vai, ce multe, Melule!
Vai, ce multe, Melule!
Nu sunt multe, domnule.
E doar unul, domnule.

Cum e filmul, Melule?
Cum e filmul, Melule?
Esoteric, domnule!
Plin de coduri, domnule!
Si mistere, domnule!
Ca-n Da Vinci, domnule!

Un exemplu, Melule!
Un exemplu, Melule!
Domnul Bebe, domnule!
Domnul Bebe, domnule!

Cine-i Bebe, Melule?
Cine-i Bebe, Melule?
Antichristul, domnule!
Sau... Mesia... domnule? :?
Incä nu stiu, domnule,
Da' vä spun eu, domnule!

Dar Otilia, Melule?
Cin-sä fie, Melule?
Asta-i simplä, domnule!
Miorita-i, domnule!

Si Gäbita, Melule?
Asta cine-i, Melule?
Ungureanul, domnule,
Si vrânceanul, domnule!
Doi într-una, domnule!

De-unde stii tu, Melule,
Toate astea, Melule?
Din catrene, domnule,
Incifrate, domnule!

Cin-le scrise, Melule?
Cin-le scrise, Melule?
Nostradamus, domnule!
Cu mult schepsis, domnule!

Cine urlä, Melule?
Cine urlä, Melule?
Päi, Mungiu, domnule!
Päi, Mungiu, domnule!

Ce doreste, Melule?
Ce doreste, Melule?
Sä mä batä, domnule,
Sä mä batä, domnule!

Da' de ce, mäi Melule,
Bätäitä, Melule?
Cä si eu bat, domnule,
Toatä ziua, domnule!

Ce bati, ce bati, Melule?
Ce bati, ce bati, Melule?
Imi bat gura, domnule...
Tastatura, domnule...
Si bat câmpii, domnule!

Si pe urmä, Melule,
Ce rämâne, Melule?
Doar o varzä, domnule,
O salatä, domnule,
Präpädenie, domnule,
Ignorantä, domnule,
Snobilime, domnule,
Kitschosenie, domnule,
In gândire, domnule,
Asa-s eu, stimabile,
Zicä lumea orisice,
Altu' mama n-o fäce,
Slavä Tie, Domnule!

* * *

Eu NU BEAU la modul "un ness si-un ceai"!
Eu beau DE REGULA asa: "douä nessuri, sase ceaiuri, douä nessuri, sase ceaiuri..."
ACUM sunt între cele douä nessuri si urmätoarele sase ceaiuri.
Berea, poate, mai pe searä (tot ca ieri).
__________________________________________________ __
* Sau: IMEDIAT PRECEDENT mesajului anterior (n.Pb.)
** Sau: IMEDIAT ANTERIOR (n.Pb.)
*** Sau: triplu asterix, ce l-am pus colea la fisc. (n.Pb.)
Pitbull is offline   sendpm.gif
Old 19 Jan 2008, 15:11   #87
vladvaidianu
Senior

vladvaidianu

. uitasem cantecul asta.
vladvaidianu is offline   sendpm.gif
Old 19 Jan 2008, 15:25   #88
Mel
Senior

Mel

E unul din cele mai mangaietoare folk-uri romanesti. (Spre rusinea mea nici nu mai sunt sigur al cui Alifantis o fi)

"Dar Otilia, Melule?
Cin-sä fie, Melule?
Asta-i simplä, domnule!
Miorita-i, domnule!

Si Gäbita, Melule?
Asta cine-i, Melule?
Ungureanul, domnule,
Si vrânceanul, domnule!
Doi într-una, domnule!"

Apoi daca nu cumva intreaga ta compozitie e facuta aleatoriu, sa stii ca eu am spus exact contrariul: ca in timp ce Gabita e un personaj forsterian plat, adica simplu si neschimbat d'a capo al fine, Otilia este opusul, fiind...doi intr'unul.
Ca doar nu vrei sa spui ca Otilia din inceput e o candidata perfecta la...sinucidere - asa cum a devenit in modul cel mai evident in final.
Sau nici asta...nu a(t)i observat?!

:love: Siiii m'am indra-gos-tit de tiii-ne! De tiii-ne! De tiii-ne! De tiii-ne! :love:
Cand dispar, e taman pe dos.
Melus Negrescu
Old 19 Jan 2008, 15:50   #89
Coshava
Veteran

Coshava

Originally Posted by Mel:
* Rog pe judecatorul meu de ocaziune sa-si sobozeasca si dansul ultima sentinta in chestiune - anume daca si aici am aberat.

Daca vrei parerea mea proprie si personala te-ai cam aberizat.

Filmul - in ciuda poate a sperantelor cu care si l-au pus unii in el - e destul de simplu ( dar nu simplist ) si nu se prea baga la nivelul ala in teme chiar asa capitale ( viata, moarte s.a.m.d. ) ci ramine la unele mai ... "capitalute" ( prietenie, riscul de a ajunge la inchisoare s.a.m.d. ) probabil pentru a fi mai lesne priceput de spectatorii din lumea intreaga.

Strict vorbind - nimeni nu cred ca s-ar sinucide in/dupa filmul asta cam in nici o conditie datorita structurii psihice creionate : Otilia pentru ca e totusi o personalitate ( foarte ) puternica, Gabita pentru ca e foarte egoista in fond, Bebe pentru ca probabil crede mereu ca se poate descurca s.a.m.d.
Coshava is offline   sendpm.gif
Old 19 Jan 2008, 15:52   #90
Mel
Senior

Mel

Tocmai fiindca'i puternica!
Ca daca esti de parerea (comuna) ca sinuciderea e un act de slabiciune, pot sa'ti aduc o groaza de exemple contrare
Incepand cu Romeo si Julieta si terminand cu Ana Karenina si madame Bovary... :sick:
Old 19 Jan 2008, 15:52   #91
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

(Spre rusinea mea nici nu mai sunt sigur al cui Alifantis o fi)
Mircea Vintilä
Pitbull is offline   sendpm.gif
Old 19 Jan 2008, 15:57   #92
Mel
Senior

Mel

Thank you, Pit: nu'i prima oara cand vad ca esti (foarte) in tema cu muzica - ca unul care a apucat mai mult sau mai putin sa cante la un instrument...
Old 19 Jan 2008, 15:59   #93
thequietsurfer
Veteran

thequietsurfer

Re: 432 abia a inceput!

PS Legatura dintre pireu si nunta din scena finala este cu totul alta, si e legata de - ceea ce nu a sesizat absolut nimeni - adica de insasi tema quintesentiala a filmului: si anume ca relatia oricarei femei (ca atare) cu oricare barbat (ca atare) nu poate fi decat in urmatoarele formule clasice:

:love: - sau de tipul Bebe (cu plata pe loc)

:love: - sau de tipul Adi (care'i aceeasi...marie cu alta palarie - basca cu plata la...pastele studentilor)

:love: - sau - in cazul cel mai fericit - de tipul pireu pe baza de nunta ("Stai linistit ca n'am de gand sa'ti fac tie toata viata pireu!"...)

Vreo nelamurire?

:love: :love: :love: "Siiii m'am indra-gos-tit de tiii-ne! De tiii-ne, de tiii-ne, de tiii-ne!" :love: :love: :love:
Uau :shock: :o !!!Cum de nu mi-am dat seama de asta? Ce exemplu de rationament inductiv(ma si mir cum de te-au dat afara porcii aia de la filosofie)!! Nici nu pot sa cred ca am fost atat de orb incat am ratat "tema quintesentiala" a filmului. Mungiu asta s-a preocupat de fapt de paradigma relatiei dintre barbat si femeie (dar nu ai sesizat tu cum a reusit el sa refaca cuplul biblic primordial si nici ca o sa VA SPUN; sunteti cu totii niste pigmei si daca mi va inchinati si imi aduceti ofrande poate ca ma mai gandesc).
Nu mai stau sa-ti decupez mesajele dar sunt sigur ca pe undeva ai scris ca filmul e un perfect manifest antiavort (cu alte cuvinte, dar sensul era exact asta). E redundant sa mai comentez.
Aaaaaa...uitasem. Cand unii cauta sa faca prea multe valuri artificiale si sa schimbe cursul firesc al unei discutii, eu, ca surfer, nu mai pot fi linistit si trebuie sa tai valurile astea pana nu fac prea multe pagube. "Ne"-ul din mesajul anterior era usor parodic (ai o gramada de mesaje in care dai dovada de o atitudine de predicator-"sa va mai zic?", "acuma ca v-am...") si dincolo de asta nu cred ca e arogant din partea mea sa presupun (mai ales ca unii mi-au dat motive sa cred) ca exista mai multi forumisti care nu primesc bucurosi "invataturile" tale.
Mesajele postate de tine au un ton mult mai prezumtios decat e cazul. In aceste conditii, am simtit nevoia sa intervin. Cum tu nu prea poti fi coerent, e de asteptat sa recurgi si la metode cum ar fi o trimitere scrisa spre originile mele biologice. Nu-i nimic-gaseste mama o Otilie care sa o ajute si revin mai devreme decat te astepti. Dar e posibil sa nu mai vreau sa calaresc valuri pentru ca pot calari la nevoie si altceva(sau pe altcineva)
Old 19 Jan 2008, 16:05   #94
Mel
Senior

Mel

Slab nene! Slab de tot!
Pai matale nu vezi ca tot ce faci aici este sa doar sa indici, sa sugerezi - fara sa demonstrezi nimic?! [Lucru la care de altfel m'am si asteptat dat fiind tonul tau...vehement si chiar..veninos]
Ca sa nu mai spun ca de fapt esti total incoerent, sau ma rog, eliptic - lipsindu'ti pur si simplu incheierile, concluziile (care deh! te-ar...expune!):

Mungiu asta s-a preocupat de fapt de paradigma relatiei dintre barbat si femeie (dar nu ai sesizat tu cum a reusit el sa refaca cuplul biblic primordial si nici ca o sa VA SPUN; sunteti cu totii niste pigmei si daca mi va inchinati si imi aduceti ofrande poate ca ma mai gandesc)

Talmes-balmes de fatuca de 21 de ani! Nu concretizezi absolut nimic - totul e la nivel absolut general

Nu mai stau sa-ti decupez mesajele dar sunt sigur ca pe undeva ai scris ca filmul e un perfect manifest antiavort (cu alte cuvinte, dar sensul era exact asta). E redundant sa mai comentez.

Nu se intelege deloc despre ce...palaria mea vorbesti!
Ca ma contrazic?! Sau: ca opinia mea despre filmul lui Mungiu e gresita? [Literal am spus asa: ca 432 este - printre (multe!!!) altele - cea mai convingatoare pledoarie impotriva oricarui fel de avort; si ce'i cu asta???]
--------------------------------------------------------------------------------
Iar in ce priveste - ceea ce te-a suparat pe matale si pe multi altii (sa nu crezi ca nu stiu ce'am facut) - rationamentul meu inductiv asupra paradigmei femela - mascul (si nicidecum femeie-barbat!), apoi imi dau si eu seama ca e vorba de cea mai banala inductie din lume! Dar mai stiu si ca tocmai de-aceea le-a si scapat tuturor!
Tot asa cum le-au scapat si (multe) alte "banalitati" ca: legatura dintre bietii pestisori nemancati ai Gabitei, si pruncul pe care tot ea urma sa il...execute cu seninatate in aceeasi zi, ca si legatura dintre pisicutii adorati de Otilia, si acelasi prunc - pe care l-a azvarlit cu mainile ei pe tomberon...
Sau si aici te pomenesti ca ma vezi...aberand.
Mai ales ca sunt tot...singurul (care-am "aberat" evidentiind treaba asta)
Old 19 Jan 2008, 21:07   #95
thequietsurfer
Veteran

thequietsurfer

:lol: :lol: :lol:
Nici nu stiu de ce imi mai plimb degetele pe tastatura. Vad ca mi-ai interpretat pasajul ala sarcastic ca pe o judecata ambigua si lipsita de valoare referitoare la 432 :lol: :w00t:
Ca nu e un film tezist, ca nu se cade sa-l interpretam ideologic (cum au facut cei de la Vatican in urma cu ceva timp sau cum ai facut-o tu in sens invers insa), ca nu trebuie sa ne ratacim printre detalii pentru a-i relativiza valoarea sau pentru a spune cu orice pret ceva nou s-a tot scris pe topicul asta si nu numai.
Ce nu vrei sau nu poti intelege tu este ca a te apleca asupra unor posibile conexiuni (pisoi-fragilitate-copil-sentiment matern sau viscere-avorton-lipsa de sens) nu e o dovada de rafinament intelectual. Intr-o cronica nu iti poti permite sa divaghezi si orice abatere poate duce la neglijarea esentialului. Pitbull a reusit totusi sa cuprinda in cronica sa si cateva astfel de mici bijuterii doar pentru ca a avut spatiu. Criticii (pe care tu ii acuzi de miopie ca si pe noi) s-au oprit in marea lor majoritate asupra unor chestiuni ca subtilitatea lui Mungiu in a surprinde ATMOSFERA si "spiritul vremurilor", verosimilul tramei sau relatia dura, cinica ce exista intre "produsele umane" ale unui sistem "ilegitim si criminal"( -am vazut ca nici pe Tismaneanu nu-l prea inghiti). Ti-as da mai multe link-uri daca nu as sti ca esti incurabil si batos ca un penis adolescentin (expresia asta am citit-o pe undeva).
Incearca macar sa citesti ce mai e pe Liternet si nu mai veni cu bombe a la Dan Diaconescu.
Old 19 Jan 2008, 21:25   #96
Mel
Senior

Mel

Surfere, jos palaria: ai un talent rarisim - pentru cei 20 de ani ai tai - de a merge la firul ierbii, perfect razant (tangent) la chestiune!
Ca atare te anunt (chiar daca'i inutil pentru matale - care esti taman cum te plangi ca as fi eu) ca am citit - de cel putin trei ori! - tot ce'mi recomanzi pe liternet: http://agenda.liternet.ro/cronici/4l...nisi2zile.html
- cu extrasele cele mai relevante din A. Cretulescu, Iulia Blaga, Alex Leo, Gorzo, Baconski, Columbeanu, s.a.
Si? Ca de obicei, lucrurile stau tocmai pe dos de cum sustii matale ca gaia-matu: toate sunt strict partiale! ca sa nu mai spun...formale! Si daca te pun sa imi arati un singur comentator la care gasesti mai multe referiri concrete de continut decat la subsemnatul - ai sa faci ca de obicei: adica o sa o iei deliberat razna.

Criticii (pe care tu ii acuzi de miopie ca si pe noi) s-au oprit in marea lor majoritate asupra unor chestiuni ca subtilitatea lui Mungiu in a surprinde ATMOSFERA si "spiritul vremurilor", verosimilul tramei sau relatia dura, cinica ce exista intre "produsele umane" ale unui sistem "ilegitim si criminal"

Aoleu!! pai in cazul asta da-mi voie sa'ti fac si eu - in mod reciproc - invitatia ce mi-o faci matale (in totala necunostinta de cauza), adica sa mai pui mana si sa mai citesti macar un sfert din cele scrise de mine aici - ca sa nu mai spun si de forumul din ziare.ro, respectiv de Cotidianul online din ultimele 10 zile

Ce nu vrei sau nu poti intelege tu este ca a te apleca asupra unor posibile conexiuni (pisoi-fragilitate-copil-sentiment matern sau viscere-avorton-lipsa de sens) nu e o dovada de rafinament intelectual

Ia asculta stimabile! Tu ori esti...plecat de tot cu sorcova?! Sau cat crezi ca'ti merge cu tupeul asta al mataluta?! Hai?!
Cum adica "posibile" conexiuni?! Daca esti inconstient si'l faci nebun pe Mungiu - pentru ca a bagat pestisorii si pisicii aia numai asa de-a'mboulea sau de ornament* - n'ai decat! Da' pe mine sa ma scutesti de prafuri d'astea de mironisita si sa'mi raspunzi la intrebare: ce alt rost POSIBIL pot avea pestii si pisicii?! Hai?! Decat cel indicat de mine?!

Mai departe: a mai remarcat cineva cele doua-trei perechi de...chiloti albi pusi la uscare rapida pe prosopul de pe calorifer?! Chiloti peste care se suprapun ca'n tabloul unui Dali...dambovitean, o sticla plina cu lapte, un borcan de-asisderea cu iaurt, o cutie de ness Amigo, un borcan de ness plin pe jumate cu...miere de albine, etc - si in sfarsit, peste toate astea - tichia de margaritar: mica glastra cu flori imortele!? Dar cele doua cesti albe de cafea - cesti ce nu se gaseau decat numai la...cantina studenteasca**!? Nici astea n-au nicio importanta?! Si astea'or fi reprezentand tot niste "posibile" conexiuni...secundare?!
Si toate sapunurile, pachetele de vata, pastele de dinti insusite de nesimtita aia mica de la Otilia - tot in afara economiei povestirii or fi - si tot fara nicio legatura cu punctul final - in care le vedem pe amandoua si...regulate, si cu banii luati, si parasite de toti, basca numa' bune de...puscarie!?

Ca pot sa bag mana'n foc ca nici dupa o mie de vizionari, mataluta (si nu numai!) tot n'ai sa pricepi ceea ce'i mai simplu, ideea fundamentala ce se degaja din toata povestea asta, si anume ca in acest film avem de-a face cu o lume in care totul e rasturnat cu...josul in sus, niciun om nu face ce trebuie si niciun lucru nu se afla la locul lui:
- nici autobuzele damblagite purtatoare de rezervoare cu gaz explozibil, nici taxiurile ruginite, nici abuziva cruce rosie (si nu albastra) de pe toate ambulantele (carora pana azi, tot "salvari" le zicem), nici magazinele, nici colegele, nici phoen-ul Gabitei, nici prietenele si prietenii, nici resourile improvizate, nici toate usile scartaind infiorator, nici musamaua de pe masa, nici macar apa calda si presiunea gazului, nici tigarile, sapunurile, tic-tac-urile, casetele video, rimelurile, progesteroarele unguresti, sampoanele si spray-urile de vanzare prin...caminele studentesti, nici sticlele de lapte pline cu...maruntis, nici prajiturile "de la mama" cu care mucoasa Gabita il momeste pe Bebe (le-a dat el...prajituri!), ori Kentul pe care Otilia il "uita" pentru receptionera, nici bancnotele indesate direct in buzunar, nici daca vine Gabita sau "sora" ei la intalnire, nici hotelul stabilit, basca musamaua uitata la camin, nici confirmarea rezervarii camerei cu 24 de ore inainte, nici gunoaiele, noroiul si puzderia de balti de pe strazi innecate'n bezna, nici sticlele sparte de caldaram, nici Adi care "termina inauntru" in loc sa termine "afara" cum il rugase Otilia, nici incapacitatea unei studente (basca ofiterese!) de a'si face o simpla rezervare de camera la un hotel, nici buletinul Otiliei uitat in blugii dati la spalat, nici pana si numele confuze de familie ale celor doua studente - Mihartescu si Dragut, nici zaharul, nici telefonanele de la receptia hotelului ori de la camin cu lacat pe disc, nici mama lui Bebe cu madam Iancu, nici telefonul la care e cautat Viorel (Bebe), nici daca bem cafea sau nechezol, nici vizitele la hoteluri, nici membrii de partid din...biserici, nici toti peretii nezugraviti de la camin ca si din blocul lui Adi, nici descaltarea musafirilor*** (vezi iar...noroiul de'afara!), nici militienii aciuiti la hotel la caldurica, nici prezenta Otiliei la aniversarea mamei lui Adi (cand ea era absolut obligata sa steie permanent cu Gabriela), nici prezenta Gabitei la restaurant (cand ea era absolut obligata sa o astepte pe Otilia), nici puzderia de garaje metalice improvizate printre blocuri, nici ceasul si banii lui Adi, nici "felcerii" de ocazie a caror ocupatie adevarata nici nu mai conteaza, nici camerele de hotel transformate in...sala de operatii (basca bordel ad-hoc), nici macar pretul unui avort ("las' ca ne'ntelegem noi!"), nici obiceiul incalificabil al calatoriei fara bilet pe autobuz ori pe tren, nici cheia de la sala de examene, nici baiatul amabil din autobuz care sta jos iar prietena lui in picioare, nici lenjeria intima, nici florile imortele, nici laptele praf (in cutia de ness), nici pantofii de vara, fara siret, ai lui Bebe, nici puisorii de pisica, nici pestii, nici neonul defect din hotel, nici bisnitarii strecurati prin holurile hotelurilor, nici receptionera care era si vanzatoare la "shop", nici cainii vagabonzi, si'n sfarsit - nici pruncii, care trebuie sa steie...9 luni in burta mamii lor si nicidecum s'ajunga azvarliti pe tomberon de la etajul X - cand abia au implinit...4 luni, 3 saptamani si 2 zile****!

Or te pomenesti ca toate astea le-oi fi inventat eu, stimabile?! Hai?
Sau ca nu au nicio legatura cu esenta intregii povesti?!
Legatura pe care...cine a mai evidentiat-o?!
In afara de...bebe
Ei?!
* Sau sunt centrati de-a dreptul in retorta transfocatorului? - prin comparatie cu pisicii de pe afisul din din camera lui Adi, care apar doar pe fundal, si de care cu toate ca puteam (sa ma grozavesc) nu am facut inca deloc caz.

** Cred ca nu mai exista niciun om (in afara de nemaipomenita scenografa Mihaela Poenaru) - si cu'atat mai putin un critic de film , care sa'si aminteasca de controalele anilor 77 din caminele de fete, in urma carora se adunau mai multe cosuri uriase pline cu cesti, farfurioare si lingurite - toate sterpelite din cantine decatre studentele-ofiterese-uaseciste, basca alte cosuri doldora cu stigle goale de...vodca ruseasca, whisky Johny Walker, coniac, lichioruri si rom Havana Club, si multe-multe alte sucuri naturale.

*** Descaltare pe care chiar ca n'a remarcat-o nici...dracu (fiindca e...prima cine-descaltare)! Asa cum n-a remarcat nimeni nici scobitul in nas al lui Razvan Vasilescu din "Marfa si Banii" - gest prin care Cristi Puiu a inaugurat edificiul neorealismului romanesc - desavarsit de Cristi Mungiu.

**** Acum sper sa se inteleaga in sfarsit ca secretul intregului 432 se afla incifrat chiar in titlul cu care este etichetat sarcastic intregul haos descris amanuntit mai sus. Acelasi sarcasm ca si in versurile cantecului din final "Siii m-am indra-gos-tit de tiii-ne!..."

PS Precizez ca toate cele de mai sus le'am insirat strict din memorie - or dat fiind ca am cea mai proasta memorie din lume, urmeaza ca abia acum sa ma mai uit odata la tot filmul - dupa care voi adauga toate celelalte amanunte scapate.
Old 19 Jan 2008, 23:06   #97
Cazeemeer
Guru

Cazeemeer

OK, stiu ca ma arunc in gura lupului, but here goes nothing.
432 e, in mod evident, o explorare a unor situatii si personaje, nu a unor tematici, si nici pe departe nu un comentariu ideologic incifrat. Nu e nici macar atat de meditativ (si deci de adecvat pentru interpretari generalizatoare) ca si "Moartea domnului Lazarescu". Asta nu inseamna ca nu abordeaza anumite teme generale - chestia asta o face absolut orice lucrare (pana si manelele sau picturile in airbrush de pe remorcile de la cate un luna park), ci ca intentia lui Mungiu nu este de a starni o discutie despre acele tematici. Evident ca de la continutul narativ al filmului se pot porni o gramada de discutii (asa cum ar putea porni la fel de bine de la anecdota care l-a inspirat), dar ele sunt adiacente. Si putem porni la fel de bine discutii despre semnificatia numarului de personaje de la masa festiva, despre mesajul pe care il transmit culorile de par ale celor doua protagoniste, despre simbolistica numarului de secunde ale filmului, daca transformam valoarea respectiva in sistem hexazecimal s.a.m.d., si poate ca una din aceste posibilitati chiar a fost introdusa intentionat de Mungiu, dar asta nu face exercitiul asta mai putin steril si mai util.

Dar hai, pentru moment, sa presupunem ca problemele astea ar fi relevante. Vreau sa stiu, Mel, cine a murit si a lasat prin testament ca tu sa fi moderatorul discutiei? Cine a hotarat ca tu esti detinatorul secretelor filmului si te-a mandatat sa arunci strategic intrebari astfel incat sa ne iluminezi treptat pe noi, ceilalti? Fiindca obiceiul intr-un spatiu liber de discutii nu este sa lansezi intrebari si comentarii misterioase si sa astepti sa vezi cine musca, ci sa iti exprimi cat mai persuasiv si mai complet punctul de vedere. Ceea ce nu s-a intamplat in situatia de fata.
Cazeemeer is offline   sendpm.gif
Old 19 Jan 2008, 23:10   #98
Mel
Senior

Mel

Ei, da'o dracu de treaba @cazeemeere! chiar asa ti se pare ca sunt!?
Chiar nu vezi ca ceea ce spui tu nici macar nu e...posibil, neavand nicio logica?!

BTW: abia acum ti'am citit ultima ta fraza: pai nu tocmai asta am facut chiar adineauri - mai sus?! Ca doar de-aia am si marit fontul...
Old 19 Jan 2008, 23:14   #99
Cazeemeer
Guru

Cazeemeer

Quote:
Ei, da'o dracu de treaba @cazeemeere! chiar asa ti se pare ca sunt!?
Nu, nicidecum nu cred ca asta esti. Cred ca asta ai vrea sa fi, dar ca forumistii de pe aici ti-au stricat planurile fiindca s-au prins ca nu se ascunde nimic in spatele exercitiilor tale enigmistice si n-au chef sa se joace de-a Sfinxul cu tine.
Cazeemeer is offline   sendpm.gif
Old 19 Jan 2008, 23:20   #100
Mel
Senior

Mel

Bine! Atunci asculta-ma te rog, si mai citeste odata (macar) fontul marit si gandeste-te la un singur lucru: ca sunt foaaaaarte mari sanse ca majoritatea celorlalti sa recunoasca in sfarsit ceea ce'ti vine tie* atat de greu sa recunosti - si'anume ca, cel putin in ce ma priveste - ai fost in...greseala. Totala.
Cand dispar, e taman pe dos.
Melus Negrescu
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules