Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 26 Jul 2010, 13:28   #461
keepwalking
Guru

keepwalking

nu, asa cum am spus, proportia filmelor bune cred ca era aceeasi ca si cea de azi.
daca in 1975, sa zicem, se faceau in Romania 25 de filme, macar patru - cinci erau bune.
astazi, daca se fac 15 filme intr-un an, vreo 3 sunt bune.
e drept ca filmele medii de azi sunt mai bune decat filmele medii de atunci.
da, la calitatea medie am crescut semnificativ.
dar varfurile au ramas, numeric, cam aceleasi.
keepwalking is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Jul 2010, 14:00   #462
SMC
Guru

SMC

Keepy...

Scuze ca sunt un pic in urma,dar mai fac ceva intr-e timp.
Revenind,asadar,la o observatie de-a ta,mai sus facuta...

Deci,daca inteleg eu bine,tu spui ca CNC-ul ar trebui sa pompeze bani in curu'lu' Nicolaescu (poate,cu ocazia asta ,o sa ne faca o trilogie din "Poker"),Pita sau noul Daneliuc.
Pai,chiar o face!
Si chiar daca "potoleste orgolii",o face cu maruntis.
Asa ca... tot Nicolaescu rules!
Happy?

Exemplele nu sint intamplatoare si nici alternativa la "noul val"

"My darling... i am not a drunker,i am a drunk"
Ray Milland - The Lost Weekend ,de Billy Wilder
SMC is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Jul 2010, 14:04   #463
keepwalking
Guru

keepwalking

SMC,

nu!
de ce oare toata lumea zice ceva de genul: "daca nu vrei sa dai bani la minimalistii, atunci vrei sa-i dea la sergiu nicolaescu, aha!"
de unde pana unde treaba asta??! iar e o intoxicatie, o diversiune, o mutare a centrului atentiei de la adevaratele probleme ale cinematografiei romanesti!

problema e ca NU VINE NIMENI CA ALTERNATIVA LA NOUL VAL.
asa ca eu as vrea ca cnc sa aloce mult mai multi bani pentru debutanti, lasand regizorii care deja au un nume (pentru ca, nu-i asa, au rupt gura festivalurilor), sa-si gaseasca producatorii dispusi sa investeasca in cartea lor de vizita.
pentru ca, de pilda, un castigator al palme d'or ar trebui sa-si gaseasca mai usor bani de la producatorii straini, avand, deci, mai putina nevoie de bani de la stat, nu?

daca te numesti mungiu sau porumboiu, altfel gasesti finantare pentru proiectele tale.
si atunci, nu poti cere de la cnc aceeasi suma de care are nevoie un debutant, nu?

Last edited by keepwalking : 26 Jul 2010 at 14:09.
Old 26 Jul 2010, 14:41   #464
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

Originally Posted by SMC:
Keepy...

"Filmele bune de dinainte de '89 nu fac cinste cinematografiei romanesti,ci dimpotriva,subliniaza
slaba calitate a acestuia" - Mircea Dumitrescu
Se poate sa fi parafrazat,nu mai stiu exact.

"My darling... i am not a drunker,i am a drunk"
Ray Milland - The Lost Weekend ,de Billy Wilder

'aide bre, de unde ati mai scos si gogorita asta? vreti sa sune a paradox, sau ce?
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Jul 2010, 14:43   #465
SMC
Guru

SMC

1. Pai daca nu-i dai "minimalistilor" nu-ti ramane decat sa le dai old-timerului in cauza,si a porcariilor pe care le realizeaza.Sper,aici,ca ti-am raspuns si la "adevaratele probleme ale cinematografiei romanesti".

2."Alternativa la Noul Val" s-a produs:vezi "Caravana..."si "Portretul luptatorului la tinerete".Asta ca sa mentionez cele mai recente exemple.

3.De unde sti tu ca debutantii sint refuzati de CNC?I s-a dat cuiva cu dosarul proiectului in cap? Cunosti pe cineva?Ce inseamna un viitor debutant? Orice entuziast cu mult timp liber si o idee?Ca nu-i de mirare ca a fost trimis la plimbare.

4.Cred ca gasirea finantelor pt.realizarea unui film,de catre Porumboiu sau Mungiu,e ceva ce ne depaseste pe noi,asa ca nu vad rostul unei asemenea observatii.

"My darling... i am not a drunker,i am a drunk!"
Ray Milland - The Lost Weekend , de Billy Wilder
SMC is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Jul 2010, 16:16   #466
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Doamne, cum vä place sä vä-nvârtiti în jurul cozii, reinventând apa caldä!
(Sau, în cazul lui Keepy, descoperind cä apa caldä-i rece, si ciresele pätrate. Despre mitocanul sonel care si-a exhibat si el glandul subbascal mai sus, nici nu mai e nimic de zis - amalgamul lui de voroave e arhisuficient; de-aia l-am si läsat, ca sä vadä bietul Keepy cu ce specimene subgenetice se asociazä - doar-doar i-o cräpa obräjoru'.)

Keepysor, dacä vrei ca discursul täu antiminimalist sä devinä mai mult sau mai putin creditabil, te rog sä ne spui un numär de proiecte alternative de calitate (ale unor debutanti sau nu), pe care C.N.C.-ul le-a suntat în favoarea minimalistilor.
Cu cât oferi mai multe titluri (verificabile), cu atât îti vor creste actiunile.
Altfel, cu tristete, vom continua sä ne uitäm cum denigrezi nemotivat valorile, doar din imbolduri personal-meschine.

Apropo, atitudinea justä fatä de valori nu are nimic cu patriotismul - doar cu logica.
Din punct de vedere national si politic, sunt un anti-rus convins. Dar asta nu mä împiedicä sä ridic monumente marelui numär de capodopere cinematografice rusesti din secolul trecut.
Dar tu vrei sä desconsideräm valorile (incidental, nationale), sub pretextul cä opusul ar fi o chestie patriotardä.

Deci, te rog: alternativele alea bune dorite de tine si faultate de C.N.C.
Cu titluri si nume, nu cu "päi habar n-am de nici unul, da' m-am gândit cä poate or fi, mai stii...?"

Last edited by Pitbull : 26 Jul 2010 at 16:21.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Jul 2010, 17:55   #467
djinjis
Guru

djinjis

nu se asociaza pentru ca noi nu avem un punct de vedere comun. exista o intersectare la un moment dat, dar doar privite superficial cele doua directii coincid. banuiesc ca specimenul subgenetic in viziunea ta e ceva inferior, iar tu te-ai erijat in specimen genetic. well...

http://www.youtube.com/watch?v=JD177l2DNtw
djinjis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Jul 2010, 18:47   #468
keepwalking
Guru

keepwalking

Pit,

pai atata timp cat sunt aprobate 3 proiecte din 20 inscrise in sesiunea nov dec 2008, asta inseamna incurajare a debutantilor?
au fost alocate 3.300.000 de lei.
eu ziceam sa se mai ia de la "consacrati" (carora le vine mai usor sa gaseasca resurse alternative de finantare) si sa se dea la "debutanti".
ce e asa greu de inteles sau denigrator??
Old 26 Jul 2010, 18:58   #469
keepwalking
Guru

keepwalking

iar la categoria "consacrati", la lung metraj, poti sa-mi spui ce sanse sa obtii finantare intr-un an ca acesta, de pilda?
cand sigur au intrat in competitie mungiu, muntean, jude, mitulescu? nu avem deja patru pozitii ocupate din start? mai raman vreo 3.
pentru alea trei se lupta douazecisicinci de regizori care n-or fi luat atatea premii ca cei mentionati mai sus, dar care au si ei viziuni regizorale foarte bune.
ti se pare echilibrata competitia?
pai sa nu tot faci filme de festival, ca sa-ti creasca cota la "calitatea regizorului"?
lucru care sa-ti asigure apoi aproape automat castigarea concursurilor cnc?
ti se pare un regulament bun?
daca se continua asa, chiar ca nu o sa mai incapa nimeni sa ia finantare, cu exceptia "festivalierilor".
Old 26 Jul 2010, 19:39   #470
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

keepy,
te roade subventia de la stat?
regulamentul e facut in baza ordonantei 39/2005 care prevede la art 26.pct.b. exact asa, citez:
"incurajarea realizatorilor si producatorilor filmelor de valoare artistica deosebita,recunoscute ca atare pe plan international".
ca apoi la art 28 sa se specifice clar: "sprijin financiar automat pentru calitatea artistica a filmului se acorda producatorilor si regizorilor unui film, care a fost selectionat sau premiat la festivalurile internationale..."
banuiesc ca stiai...
pai, ideea ar fi ca statul sa incurajeze cinematograful de arta, eu asa deduc..
ce dovada mai clara decat asta, un film selectionat la un festival de film important, are o valoare artistica recunoscuta si statul pentru asta pune bani, nu pentru altceva.
Old 26 Jul 2010, 20:28   #471
keepwalking
Guru

keepwalking

aha, bine, rvn...

deci toti regizorii care aplica la cnc vor sa faca filme de arta.
suntem o tara de regizori "de arta".
Old 26 Jul 2010, 20:38   #472
Judex
Banned

Judex

Problema se pune altfel in cazul altor state europene. Se cere un PROIECT cinematografic si acel proiect este evaluat, avandu-se in vedere cele doua criterii esentiale - economic si artistic. E drept, pe-acolo sunt mai putine gasti si mai multa seriozitate.
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Jul 2010, 20:50   #473
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

Originally Posted by keepwalking:
aha, bine, rvn...

deci toti regizorii care aplica la cnc vor sa faca filme de arta.
suntem o tara de regizori "de arta".
n-ai inteles.
statul, adica bugetul public e dispus sa finanteze fara sa mai ceara inapoi vreun sfantz, numai aceste filme....
daca matalica si colegul cu care faci duetul, va incumetati sa concurati "holivudul", n-aveti decat, da'...pe banii vostri,keepy, nu pe-ai statului...
Old 26 Jul 2010, 21:13   #474
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Reiau ideea:
Originally Posted by Pitbull:
Keepysor, dacä vrei ca discursul täu antiminimalist sä devinä mai mult sau mai putin creditabil, te rog sä ne spui un numär de proiecte alternative de calitate (ale unor debutanti sau nu), pe care C.N.C.-ul le-a suntat în favoarea minimalistilor.
Cu cât oferi mai multe titluri (verificabile), cu atât îti vor creste actiunile.
Altfel, cu tristete, vom continua sä ne uitäm cum denigrezi nemotivat valorile, doar din imbolduri personal-meschine.
(...)
Deci, te rog: alternativele alea bune dorite de tine si faultate de C.N.C.
Cu titluri si nume, nu cu "päi habar n-am de nici unul, da' m-am gândit cä poate or fi, mai stii...?"
Multumesc cu anticipatie, Keepy.
Old 26 Jul 2010, 21:24   #475
keepwalking
Guru

keepwalking

rvn,

vrei sa spui ca statul roman isi permite, in conditiile unei crize feroce, sa sustina astfel de filme fara sa primeasca inapoi nici un ban?
tu te uiti in jur, citesti ziarele, vezi cum se reduc bugetele la teatre, filarmonici, biblioteci?
si ai impresia ca aceasta generozitate exprimata in milioane de euro pentru "filmul artistic" va dura multi ani de acum inainte?
ce ai spune daca vreo cinci ani nu va mai fi nici o sesiune cnc?
pentru ca nu mai sunt bani.
cum se vor descurca regizorii acestia "artistici"?
Old 26 Jul 2010, 21:26   #476
keepwalking
Guru

keepwalking

Pit,

e un nonsens ce ceri tu.
cum sa vorbesc despre niste filme care nu exista pentru simplul motiv ca nu au primit finantare?
dar oricum, remarc aceeasi tehnica diversionista in care te-ai specializat.
Old 26 Jul 2010, 21:30   #477
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Am cerut PROIECTE PROPUSE, nu filme existente.
Nu e diversiune, Keepy. Iti arat doar ca vorbesti în dodii. Ce poate fi mai real si mai la obiect de-atât?
Tu te declari revoltat cä C.N.C.-ul nu finanteazä niste proiecte existente DOAR IN MINTEA TA (pe principiul "ar trebui sä existe".)
Vezi, dragul meu...? Si te mai miri cä nu te ia lumea în serios...
Old 26 Jul 2010, 21:35   #478
keepwalking
Guru

keepwalking

Originally Posted by Pitbull:
Am cerut PROIECTE PROPUSE, nu filme.
Nu e diversiune, Keepy. Iti arat doar ca vorbesti în dodii. Ce poate fi mai real si mai la obiect de-atât?
Tu esti revoltat cä C.N.C.-ul nu finanteazä niste proiecte existente DOAR IN MINTEA TA (pe principiul "ar trebui sä existe".)
Vezi, dragul meu...? Si te mai miri cä nu te ia lumea în serios...

e ultima data cand iti mai dau replica.
de unde naiba vrei sa stiu cum sunt primele patru proiecte de sub lista celor trei admise in 2008 la lung metraj debut?
sau te pomenesti ca tu spui ca FIX alea trei admise erau singurele care meritau finantare.
daca erau mai multi bani ar fi fost admise SAPTE proiecte, nu doar TREI!
si, repet, e ultima data cand mai discut cu tine, aici sau in alta parte.
ai un mod absolut mizerabil de a jigni interlocutorul, de a-l lua gratuit peste picior, de a face un misto ieftin de un partener de discutie care nu te-a jignit in nici un fel.
Old 26 Jul 2010, 21:45   #479
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Iarta-ma, Keepy, dar TU TE JIGNESTI SINGUR.
Nu e cazul s-o iei în nume personal.
Sä încerc sä-ti explic:

Tu te revolti ca C.N.C.-ul finanteazä filmele bune ale minimalistilor.
Totodatä, accepti cä e räu cä finanteazä si mizeriile dinozaurilor.
Atunci, ce vrei tu sä finanteze?
Tu vrei ca C.N.C.-ul sä finanteze, în primul rând, sau mäcar la paritate cu minimalistii, niste proiecte de filme comerciale profesioniste, si profitabile.
Care NU EXISTA - sau, dacä existä, sunt complet necunoscute (desi e improbabil; dacä existau douäzeci, cinspe, zece mäcar, în ultimii ani, SIGUR am fi prins de veste mäcar partial: "Dom'le, scenariul äla al lui X, în regia lui Y, e brici, ar fi iesit o comedie / un thriller / un film romantic excelent, si uite cum l-au luxat!" N-am auzit nici un protest de natura asta - ci numai din categoriile deja enuntate: privitor la proiecte minimaliste sau dinozauriene; acolo, da - se mai plângea lumea).

Deci, tu ai vrea ca C.N.C.-ul sä nu mai finanteze filmele de continut bune ale noii generatii, si nici filmele (de continut sau de consum) idioare ale fosilelor, ci niste proiecte fantomä.

Regret, nu pot fi de acord cu doleanta ta.
Si nu te mai supära ca väcaru' pe sat, cä nu rezolvi nimic.
Nu din räutate ti-am spulberat temelia, ci ca sä vezi cä era de nisip, si e periculos sä construiesti ceva pe o asemenea fundatie.
Old 26 Jul 2010, 21:48   #480
keepwalking
Guru

keepwalking

daca e sa mai iau dupa ce spui tu, singurii care mai misca ceva calitativ sunt minimalistii.
restul sunt pleava.
am inteles bine?
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules