Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Acum pe ecrane

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 26 Dec 2004, 13:37   #21
KORBEN
Guru

KORBEN

nu am vazut gadjo dilo
sau gagiu diliu
dar am vazut exils
care poata sa fie f atractiv pt unii dar nu m-a impresionat DELOC
in afara de capitolu cromatica hainelor
dak gagiu diliu e dsp cat d misto sunt tiganii din ro gatlif ar trebui exterminat
totusi in exils nu era chiar mediocru
adik parca filma animand poze de`ale lui cartier-bresson
ceeace e o dovada de bun gust
Tell me what to do, tell me what to say
KORBEN is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Dec 2004, 13:40   #22
KORBEN
Guru

KORBEN

un exemplu d realism magic balcanic ar fi FOC, dat si la tiff
mie mi-a placut tare mult, desi nu excela ca regie sau interpretare
nu stiu regizoru
cred ca era tot d p undeva din iugoslavia
Old 26 Dec 2004, 13:51   #23
zizi
Guru

zizi

mda, regizorul e bosniac, pjier zalica(parca), a mai facut un film, intre timp, foarte slabutz, care se pierde intr-un umor MULT prea local.

gori vatra(foc) mi-a placut si mie, ca idee, pacat ca era slab pe actorie si imagine.
Old 26 Dec 2004, 14:26   #24
nume
the mithbuster

nume

Send a message via Yahoo to nume
Originally Posted by zizi:

dar cel mai grav este ca vinde gogosi la greu, incercand sa idealizeze viata tiganilor din romania, care saracutzii de ei, ar fi un fel de cantaretzi ai spiritului liber, care nu fac nici un rau nimanui, cu cantecele, dansurile, costumele si futaiurile lor traditionale, si bulangii aia de romani frustratzi, care traiesc pe seama lor, ii oropsesc taindule aripile creative si dandu-le foc la sate, fara nici un motiv...mai trist este ca asta e imaginea francezilor, despre romani, in general.

@keyzer, nu glumesc deloc, zizi in schimb o face la greu. :shock:
nume is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Dec 2004, 14:33   #25
KORBEN
Guru

KORBEN

da, da gori vatra
"guarda che luna, gurda che stele'
MI Nu NAt
nu stiu cum a facut da chiar avea suflet
Old 26 Dec 2004, 14:35   #26
notorious
NBK

notorious

tot ce pot spune aici (din pacate n-am vazut filmul) e ca sunt de acord cu herbert in privinta lui 'arizona dream'. a fost, de altfel, singurul din putinele filme ale lui kusturica pe care le-am vazut care chiar mi-a placut. a fost o capodopera pe plan vizual in stil tim burton. il aclam in ciuda 'americanizarii' stilului sau pana la vremea respectiva (1993) deja bine conturat...
Old 26 Dec 2004, 23:04   #27
europe_east
Guru

europe_east

Originally Posted by zizi:
p.s. "l'enfant merveille" my ass...

Asta mi se pare nedrept... Daca e ceva misto in filmul asta apoi muzica este... Si sorry, da' Copilu' Minune CHIAR canta bine in filmul asta. Da, versurile sunt cum sunt, da' mie melodia aia imi da fiori, asa ca las dracu' tot snobismu' si zic ca-mi place fff. mult. Sunt cat se poate impotriva manelelor si a halului in care a decazut muzica tiganeasca these days, da' melodia cu Tutti Frutti este extraordinara!!! Cantatul pe mormant mie mi-a atins coarda sensibila... Si Ronna joaca decent zic eu.

Tony Gatlif a facut si Latcho Drom, care mi se pare totusi cel mai bun al lui... Asta e tema lui, tiganii, de altfel si el e pe jumatate tigan. N-as insista foarte mult asupra "tezismului" din Gadjo. Cu tot ce ziceti voi, exista un sambure de adevar si in perspectiva occidentala. Ca peste tot, exista cauze sociale pentru care anumiti minoritari ajung sa fure... In fine, asta-i problema complicata.

Despre filme balcanice: am vazut o chestie care se chema Cabaret Balkan. Interesant, dar nu peste Kusturica. Mie mi-a placut si macedoneanul Before the rain. Deci voi ziceti ca Foc e si mai bun... Ok... multam!!! Apropo, exista vreun filme bulgaresc sau turcesc vizionabil?
europe_east is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Dec 2004, 23:21   #28
europe_east
Guru

europe_east

Originally Posted by KORBEN:
totusi in exils nu era chiar mediocru
adik parca filma animand poze de`ale lui cartier-bresson
ceeace e o dovada de bun gust

Ce film e asta "Exils"? Din cate stiu eu Gatlif a facut: Latcho Drom, Gagiu Diliu si inca unul despre tiganii din Spania, nu mai tin minte cum se chema, ceva flamboyant in orice caz -- dar filmul slab.
Old 26 Dec 2004, 23:25   #29
nume
the mithbuster

nume

M-a atins la coarda sensibila, putin spus. Nu am mai revazut Kusturica de ceva vreme, dar am filme lui proaspete in memorie. Dupa Gadjo dilo imi reconsider pozitia in legatura cu Vremea tiganilor si Pisicile...

Gatlif e tigan si d-asta a condus atat de bine povestea, aproape ca nici nu se simte mana regizorului in film. :love: Tiganii aia sunt e acolo. Legatura finalului cu partea de inceput, care inchide o lume ca intr-un cerc perfect, e superba.

Problema noastra cu "ei" e reala, modul in care izbucneste conflictul mocnit intre cele doua tabere e real. Adriani, fiul risipitor intors din puscarie, il pocneste pe roman cu un pahar in fata, acesta moare. Urmarea? Majoritarii incendiaza partea rroma a satului. Chestiile astea s-au intamplat si se vor mai intampla mult timp de acum incolo.
Nu am mai vazut nimic de acest regizor, dar m-a cucerit.
Pentru mult timp Gadjo dilo va fi no.1 in preferintele mele.
Old 27 Dec 2004, 03:56   #30
europe_east
Guru

europe_east

Si inca o chestie: nu inteleg de ce intr-o discutie despre balcanism amestecam filme precum Gadjo Dillo. Acolo nu e vorba despre Balcanism chiar daca se petrece in Romania. Magia Balcanilor tine de altceva decat de tigani. La filme balcanice as vorbi poate si de ceva din filmele lui Pintilie... De ce trag clopotele Mitica? La magia Balcanilor as baga mai degraba ceva gen Ulysses Gaze, desi asta e cu totul altceva...
Old 27 Dec 2004, 14:19   #31
keyzer soze
Guru

keyzer soze

'Arizona Dream' este cel mai obosit film al lui Kusturica - mizanscena este incantatoare, dar nu serveste nici unui scop artistic. Inca o demonstratie de balcanism exportat la hollywood, cu reciclari nefericite ale unor figuri iesite la pensie precum faye sau jerry lewis. singura prezenta cu adevarat memorabila este cea a lui vincent gallo, mai ales in scena de la cinematograf, cand improvizeaza liber pe tema 'raging bull'.

Tony Gatlif este un regizor bolnav de mediocritate si nu inteleg de ce il admirati atata. Rona e buna pentru a fi penetrata pe covorul rosu ('Rona does Cannes?') sau pentru a starni polemici electorale penibile, dar nu are nici o calitate actoriceasca (nu, nici macar xxx, ca e cam 'cazuta'). Singura amintire placuta pe care mi-a lasat-o gadjo dilo a fost l'enfant prodige cu fes violet si un acordeon mai mare decat el - amuzant si pe alocuri chiar inspirat in lautarismul sau.

En fin, o observatie pt. nume - esti fan copilul minune or what? Nu de alta, dar deja bifezi printre filmele preferate doua pelicule viciate de zambetul sau de tomberon. Sa facem un joc de glezne pe ritmuri de tambal si orga Korg si sa-i spunem in cateva cuvinte 'Furia unui gagiu diliu'?
Old 27 Dec 2004, 14:32   #32
nume
the mithbuster

nume

Originally Posted by keyzer soze:

En fin, o observatie pt. nume - esti fan copilul minune or what? Nu de alta, dar deja bifezi printre filmele preferate doua pelicule viciate de zambetul sau de tomberon. Sa facem un joc de glezne pe ritmuri de tambal si orga Korg si sa-i spunem in cateva cuvinte 'Furia unui gagiu diliu'?
Nu sunt fan Adrian, si chiar daca as fi nu vad care e problema.
Ideea e ca in ambele filme da bine, in Furia e chiar necesar. Am mai spus de ce pe la film in general. Melodia din Gadjo, pe care o canta el, imi place, mai ales in contextul ala. Poate am sa-ti explic candva in privat de ce imi plac atat de mult filmele astea (pe langa alte cateva sute 8) ).
Old 27 Dec 2004, 23:18   #33
europe_east
Guru

europe_east

Originally Posted by nume:
Melodia din Gadjo, pe care o canta el, imi place, mai ales in contextul ala.

Haide domle', lasati contextele, chiar canta bine (in film). Muzica lautareasca este si ea un stil si poti atinge aceleasi cote de extaz ascultand muzica lautareasca buna ca atunci cand asculti Stabat Mater a lui Pergolesi.
Old 28 Dec 2004, 05:05   #34
europe_east
Guru

europe_east

'Arizona Dream' este cel mai obosit film al lui Kusturica... singura prezenta cu adevarat memorabila este cea a lui vincent gallo, mai ales in scena de la cinematograf, cand improvizeaza liber pe tema 'raging bull'.
Nu sunt de acord... Memorabile mi se par toate scenele cu Lily Taylor... Si chiar faza cu Mr. Smiley and Ms. Stalker... la ceai si Lewis e haios cu masinile lui. Dar gasesc fazele dintre Depp si Taylor dinspre final foarte touching... Si muzica lui Brego este divina.

Tony Gatlif este un regizor bolnav de mediocritate si nu inteleg de ce il admirati atata.
Eu nu admir decat subiectele, adica tiganii si viata lor. In toate filmele lui exista scene extraordinare de muzica si dans. Si in Latcho Drom chiar mi se pare original ca face un film aproape in intregime nevorbit.
Old 28 Dec 2004, 07:18   #35
nume
the mithbuster

nume

Se pare ca avem deja doi care recunosc.
Old 29 Dec 2004, 11:00   #36
keyzer soze
Guru

keyzer soze

Originally Posted by europe_east:
Eu nu admir decat subiectele, adica tiganii si viata lor.

Bien. Eu nu. Am prea multe astfel de 'subiecte' nespalate in spatele blocului.
Old 29 Dec 2004, 17:39   #37
nume
the mithbuster

nume

Originally Posted by europe_east:
Originally Posted by nume:
Melodia din Gadjo, pe care o canta el, imi place, mai ales in contextul ala.

Haide domle', lasati contextele, chiar canta bine (in film). Muzica lautareasca este si ea un stil si poti atinge aceleasi cote de extaz ascultand muzica lautareasca buna ca atunci cand asculti Stabat Mater a lui Pergolesi.
Draga mea, ma abtin cu greu.
Old 31 Dec 2004, 02:45   #38
europe_east
Guru

europe_east

Eu dupa ce am vazut de vreo sase-sapte ori Pisicile zic fara nici un regret ca mi se pare ca e no.2 in top, inaintea Arizonei... Filmul asta iti arata o noua fata de fiecare data cand te uiti la el... Mie mi s-a parut genial.

No smoking Orchestra a lui Kusturica este la fel de faina ca Bregovic... Coloana sonora la Pisica alba Pisica neagra are niste cantecele unu' si unu', cum vi se pare tema principala si cel care se cheama Jek di Tarin, sau asa ceva... Eu de fiecare data cand ascult melodia aia imi vine sa dau cu palaria de pamant

Am vazut "When father was away on business" si mi s-a parut mai slabut decat restul.

Last edited by Pitbull : 10 Aug 2009 at 22:59.
Old 17 Jan 2005, 17:13   #39
Mala Portugal
Guru

Mala Portugal

Poate e prea haotic, poate umorul acela paroxistic alta data incepe sa scartaie, poate n-are consistenta ca intreg & poate e de-a dreptu' agasant la faza cu patul zburator. Dar nu pot sa nu remarc ca, atunci cand vine vorba de felul in care gestioneaza spatiul, Kusturica e undeva sus de tot iar cand vine vorba de modul in care il construieste e de-a dreptul incantator. Ganditi-va numai la masina aia de pe calea ferata ,la cata dinamica are faza in care Luka se rostogoleste in hau dupa mingea fiului sau la partea in care traficantii prizeaza de pe sinele trenului.
Imaginea asta cu nasul complet alb o mai vazusem in Scarface-ul lui De Palma - mi s-a parut atunci cea mai caustica imagine a opulentei. Si nu e singurul moment in care Kusturica trimite la alte filme, daca e sa ma gandesc la explozia si soldatul care ingana versurile din 'The End' ca un soi de apropo la 'Apocalypse, Now'
Old 17 Jan 2005, 22:18   #40
cherryblossom
Guru

cherryblossom

"Life is a miracle" e si el un filmuletz p-acolo, nesemnificativ... Kusturica e in criza de idei, ma intreb daca asta e sfirsitul carierei lui... credeam ca o sa se retraga dupa ce si-a dat cu stingu-n-dreptul facand pe actorul in timpenia aia de film "Condamnati la/ din dragoste"...

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules