Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Acum pe ecrane

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01 Oct 2009, 23:22   #1
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
"The Orphan"


Fiica virgulă cea bună - "The Orphan"
Decent şi perfect interşanjabil

Chiar dacă nu are nici o legătură cu "The Good Son", în care ne speria Macaulay Kulkin acum şaisprezece ani (Alex Mace a scris o povestire scenarizată apoi de David Johnson), seamănă atât de mult, încât nu poţi să nu-ţi zici: şi mediocrele spirite se întâlnesc uneori! Avem din nou o familie în care soseşte un copil rămas orfan, o vilă luxoasă în afara oraşului, iarnă, eleşteu îngheţat, prepeleac al băieţilor - şi aşa mai departe... Totul e previzibil din start, aşa că pur şi simplu nu înţeleg de ce nu scrie pe genericul de început: *** ATENŢIE! Conţine spoilere!!! *** - cu excepţia dezvăluirii din final (care, ce-i drept, e surprinzătoare şi interesantă în sine, dar nu schimbă în nici un mod decisiv natura povestirii).
În orice caz, e lucrat cu precizie şi profesionalism - la nivel formulaic banal, desigur. Minunata familie care adoptă orfana e subminată exact de disfuncţiile necesare pentru a o face vulnerabilă şi a complica frumos acţiunea (mama a născut cândva un copil mort; apoi a fost alcoolică o perioadă; fiica e hipoacuzică; fiul are reviste porno ascunse; tatăl e de o credulitate absolut tembelă). Scenariul aplică la fix reţeta, reuşind să captiveze publicul amator de horroruri, care-şi alege cam la întâmplare un film de gen dintre alte douăzeci-treizeci asemenea.
Şi foloseşte la greu sperieturile ieftine, de-alea care te fac să tresari în scaun, glăsuind: "Ioi...! Oh... Hi-hi-hi!" - gen: trece un camion prin planul întâi, şi brusc face zgomot; schimbă cineva canalul la televizor, şi brusc face zgomot; zburdă nişte copii pe-un coridor, şi brusc fac zgomot. Desigur, e mai bine ca aceste păcăleli să aibă şi oarece miez - da' pentru ăla-i nevoie de niţică doxă, şi dacă publicul tot nu se supără, ce treabă avem noi?

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
1 octombrie, 2009, h. 22:55-11:26
Bucureşti, România
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 Oct 2009, 23:27   #2
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
Ai adus aminte de "The Good Son"(unde l-as putea gasi oare:sa-l cumpar sau sa il descarc?) cu Macaulay Culkin mai straniu decat Samara,dar de ce o recenzie asa scurta?
Revenind la film am auzit multe lucruri bune despre el pana sa apara si am observat tendinta americanilor de a exclude aparitiile fantomatice din filmele horror(cat ma abtin sa nu pun genul intre ghilimele ceva de speriat) si sa capteze atentia prin subiecte in care sa teroarea de la oameni in carne si oase(riscant totusi).O sa ma duc sa il vad cu siguranta.
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 Oct 2009, 23:30   #3
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Originally Posted by Disciple:
de ce o recenzie asa scurta?
N-am simtit nevoia sä spun mai mult.
Orice intrare în detalii tinea de un profesionalism strict, banal, neinteresant.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 Oct 2009, 23:32   #4
paul_aramis
Guru
 
paul_aramis
 
Join Date: Apr 2009
Location: în ţara laptelui
Posts: 2,347
Originally Posted by Disciple:
Ai adus aminte de "The Good Son"(unde l-as putea gasi oare:sa-l cumpar sau sa il descarc?) ...

ţi-am trimis un pm cu o adresă.
__________________
"Şi voi porni. Simplu. Toţi indienii mor astfel, în hamacurile lor. Se leagănă uşurel. Când totul se sfârşeşte, înseamnă că au plecat spre o altă viaţă, mai frumoasă."
Fernand Fournier-Aubry
23.11.1901 - 20.12.1972
paul_aramis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 Oct 2009, 23:34   #5
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
Sa traiesti!Raman dator.
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 14 Oct 2009, 22:10   #6
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
Acum am terminat de vizionat si concluzia este pozitiva.
Mai greu reusesti sa scoti ceva interesant dintr-un film in care nu apare nici un monstru,zombie,ins posedat,in sfarsit ceva de legat de natura fantastica ci s-a marsat pe crearea horrorului in conditiile in care totul trebuia scos de la o fetita de 9 ani.
Intr-adevar pustoaica isi face bine treaba si sunt sigur ca o voi mai revedea in alte filme.Nu neaparat horror.
Si totusi filmul este un mixaj de drama cu thriller(mult) in care sunt inserate niste pastilute horror din care iese o combinatie interesanta.
Si eram sceptic cand vazusem ca regia ii apartine lui Jaume Collet-Serra care si-a facut debutul cu unul dintre cele mai proaste filme care se vor horror si anume "House Of Wax" pentru ca apoi sa continue cu sub-mediocrul "Goal 2".
Dar se pare ca omul a stiut sa fructifice cum trebuie o povestioara care are cate putin din fiecare si iata ca a iesit ceva cat se poate de interesant.De retinut!
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 16 Oct 2009, 18:38   #7
Zatoichi
Junior
 
Zatoichi
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 72
Nu iti da fiori dar e destul de interesant.Collet-Serra gradeaza destul de bine tensunea(si o face fara gore,doar cu o scena sangeroasa pe la mijloc),iar twist-ul se potriveste.Probabil ca tanara actrita va fi tinuta minte,filmul insa cred ca va fi uitat in cativa ani(trei-patru)..
Zatoichi is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 16 Oct 2009, 19:26   #8
corinka
Dancer in the Dark
 
corinka
 
Join Date: Jun 2004
Location: Phántasien
Posts: 3,135
Mica actriţă e simpatică, dar filmul cam slăbuţ.
__________________
They say it's the last song.
They don't know us, you see.
It's only the last song if we let it be.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 16 Oct 2009, 19:28   #9
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
Da niste argumente.
Slabut nu e nici pe departe.
Putem porni o discutie interesanta.
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Oct 2009, 11:59   #10
corinka
Dancer in the Dark
 
corinka
 
Join Date: Jun 2004
Location: Phántasien
Posts: 3,135
Povestea e banala, aduc in familie o fetita dragalasa, care se dovedeste a fi malefica. Aceleasi clisee din n alte filme cu telefoane primite in ultimul moment [de la clinica], lupte finale in lac etc.
Da, ar fi putut fi mai slab, daca finalul ar fi fost mai fericit [nu dau detalii, poate n-au vazut toti filmul].
Filmul e bun de urmarit intr-o seara plictisitoare, cand ai chef de un thriller fara prea mari pretentii.
Tie ce ti-a placut la el?
__________________
They say it's the last song.
They don't know us, you see.
It's only the last song if we let it be.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Oct 2009, 23:51   #11
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
In primul rand constructia personajului Esther cu toate tertipurile ei,felul ei vestimentar si comportamentul de "nu sunt ce par a fi".
Toate actiunile pe care le intreprinde au un scop bine definit nefiind chestii umflate cu pompa doar ca sa vada spectatorul sanje pa ecran.
Vad ca toata lumea are o problema cu cliseele.
Ca sa spui o poveste interesanta nu trebuie obligatoriu sa reinventezi roata ci daca o spui intr-un mod fascinant pentru spectator pariul este castigat si toata lumea e multumita.
Mai ales ca vorbim de horror un gen destul de terfelit in aceasta mocirla a cliseelor si in care extrem de rar gasesti ceva realmente original in zilele noastre.
Scenariul acestui film stie cum sa te suceasca ca sa te faca sa uiti(ca sa zicem asa) de aceste clisee.
Trebuia ca mama sa afle cumva ca ceva nu e in regula cu Esther,iar secventa cu telefonul nu m-a deranjat si nici nu mi-am zis :"ba am mai vazut asta in xspe filme...".
Acum si cuvantul "banal" are un sens relativ.De pilda mie mi se par banale toate filmele astea cu Halloween.Deja nu le mai vad rostul.Sau alea cu masacrul din Texas.
Astea sunt niste exemple de povesti banale din punctul meu de vedere.
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Oct 2009, 19:31   #12
cuntss
Junior
 
cuntss
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 47
Bun film.In special fata din rolul lui Esther,nu are decit 12 ani si eu zic ca are o interpretare foarte buna,in special accentul ala de rusoaica,tinind cond ca ea este din Canada.
Despre twistul de la final [spoiler]

Last edited by StefanDo : 19 Oct 2009 at 21:08.
cuntss is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Nov 2009, 08:13   #13
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
L-am vazut si eu aseara, eram foarte curios, dupa ce a tot fost laudat in stinga si dreapta... Si nu am fost dezamagit. Cred ca e unul dintre horror-urile de top ale anului (de fapt, mai mult thriller decit horror) desi de unele banalitati si clisee nu scapam nici aici.
In general nu prea am incredere in filmele horror care au in centru personaje copii - de la The Sixth Sense incoace nu-mi amintesc sa mai fi vazut vreunul care sa fie cit de cit credibil sau scary. Orphan are citeva scene creepy (imi vine aici in minte scena in care Esther isi pindeste de dupa colt "mama" in timp ce aceasta ii cotrobaie prin lucruri, stiind-o inchisa in siguranta in baie). Filmul incepe in forta cu o scena macabra, ce aminteste de Inside, dar, spre deosebire de acesta, dupa prima scena, filmul se cuminteste, tensiunea scade brusc, pentru a se acumula apoi treptat pina spre final - care ar fi putut fi mai tragic... si mai bun (de fapt, multe secvente ar fi putut fi mai bune – spre exemplu scena cu aparatul auditiv al sorei mai mici avea potential de a fi intr-adevar exploatata intr-un mod inteligent, din pacate insa nu a iesit nimic din ea).
Per total insa, in comparatie cu alte filme horror scoase anul asta, Orphan ofera ceva in plus, e mai mult decit o placere vinovata...
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Nov 2009, 08:07   #14
nicholas2
Novice
 
nicholas2
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 4
Superb filmul. Vera Farmiga este o actrita foarte buna.
nicholas2 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Nov 2009, 08:55   #15
Gospin
Comfortably numb
 
Gospin
 
Join Date: May 2009
Location: over the rainbow
Posts: 1,289
Send a message via Yahoo to Gospin
Isn't so good! Micuta chiar e un talent insa asta nu reuseste sa salveze filmu'! Au fost filme mai bune anul asta (horror).
__________________
Ambition is a poor excuse for not having enough sense to be lazy!
Gospin is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:53.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells