Go Back   Cinemagia Forum > S.F.ilm: dincolo de realitate

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05 Nov 2009, 23:35   #1
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
"The Time Traveler's Wife"


"The Time Traveler's Wife" - Un soft-SF super-soft
...în sensul aproape bun al cuvântului

*** ATENTIE!!! Conţine spoilere! ***


Problema cu filmele science-fiction în general, şi cu cele ale ultimelor decenii în special, e că eludează un dat elementar: oricât o fi el de "ştiinţific" (mai adecvat ar fi să spunem "speculativ") şi de "fantastic" (sau, în acelaşi spirit, "ficţional"), SF-ul se ocupă, totuşi, de oameni - de la nivelul celor mai intime şi particulare probleme ale individului, până la scara macro a întregii omeniri - lucru firesc, doar e o formă de artă; atâta doar că o face cu ajutorul mijloacelor sale specifice - cele pe care, aşa cum reiese din cele de mai sus, prefer să le definesc ca aparţinând ficţiunii speculative.
Un alt unghi de abordare relevant în cazul de faţă este acela al dihotomiei între hard- şi soft-SF: primul, reprezentat de personalităţi ca Arthur C. Clarke, Isaac Asimov, Larry Niven, Greg Bear, etc., aplică riguros logica de specialitate (ştiinţifică, tehnologică, sociologică, etc.); cel de-al doilea, de o factură mult mai umanistă, urmăreşte îndeosebi implicaţiile morale, sentimentale sau lirice, iar aici avem de-a face cu Capek, Lem, Harlan Ellison, Gérard Klein, Lino Aldani - şi, în genere, vasta majoritate a autorilor consacraţi pentru care premisele "scientiste" mai mult sau mai puţin precise constituie doar motivaţia unor dezvoltări mai curând emoţional-afective.
Privit din această perspectivă, "The Time Traveler's Wife" se impune ca un SF simplu, tuşant şi necesar. Dacă stăm să-l luăm la bani mărunţi, e plin de gratuităţi, inadvertenţe şi omisiuni structurale - cum ar fi:
- prea simplista atribuire a crono-instabilităţii protagonistului pe seama unei particularităţi genetice; e necesară în scopul dezvoltării finale a plotului (relaţia cu fiica şi situaţia acesteia), dar rămâne extrem de lacunară la nivel de pornire;
- ignorarea factorului spaţial: da, Henry călătoreşte arbitrar în timp, dar şi în spaţiu; nu se regăseşte niciodată în acelaşi loc, dar în alt moment (başca mişcarea Pământului prin spaţiu!); totuşi, despre translaţiile în spaţiu (fie arbitrare, fie motivate), nu se suflă o vorbă;
- eludarea parametrilor limită: toate salturile par să aibă loc într-un cadru referenţial restrâns la intervalul şi arealul vieţii protagonistului; o dată nu-l vedem întorcându-se într-un timp anterior naşterii lui, sau pomenindu-se în Sahara, Siberia, pe Ganymede sau la Pătârlagele - în schimb, la sfârşit constatăm că face unele salturi în viitor, dincolo de momentul propriei sale morţi (dar nu cu mult!);
- o mai clară definire a relaţiei dintre aleatoriu şi sistemic, în privinţa salturilor: se insistă pe incontrolabilitatea lor, dar nu se spune nimic despre recurenţa anumitor parametri (în special, pădurea de lângă casa Clarei);
- absenţa unui real factor de risc: în majoritatea salturilor, singura problemă e aceea de a apărea gol în locuri publice; despre aterizări pe autostrăzi, în înaltul cerului, sau în acelaşi loc cu vreun corp masiv (în ziduri, în munţi, în pământ, în adâncul oceanului), şi alte asemenea "accidente" cu un potenţial letal imens, nici o vorbă - cu excepţia finalului, care de altfel îi va fi şi fatal;
- rămân neexplicate unele deplasări cu ţintă foarte precisă - de exemplu, reîntâlnirea cu propria mamă, în metrou, înaintea morţii acesteia, sau reîntoarcerea la propria nuntă, pentru a-şi juca rolul de mire în ceremonie (cu câţiva ani mai vârstnic - detaliu bine punctat), după ce el cel "crono-sincron" dispăruse pe neaşteptate;
- momentul declanşator al poveştii: accidentul de maşină soldat cu moartea Annettei, din care Henry scapă numai datorită primului său salt în timp, la vârsta de şase ani; revenind din viitor, personajul adult îl revede pe eul său copil (acesta fiind un motiv central al filmului: reîntâlnirile lui cu sine) şi-l linişteşte - dar, ulterior, îi spune tatălui său că a revizitat de zeci de ori acel accident, privind neputincios cum îi murea mama; ca atare, acolo ar fi trebuit să apară zeci de exemplare ale lui Henry (fie şi măcar sugerate ca nişte umbre, siluete, prezenţe neclare prin împrejurimi) - ceea ce-mi aminteşte de excelentul truc din povestirea "Let's Go to Golgotha", de Garry Kilworth, unde Iisus e condamnat de nimeni alţii decât... viitorii săi adoratori creştini, reveniţi în trecut ca turişti temporali, costumaţi de epocă, să asiste la crucificare, şi care la întrebarea lui Pilat răspund în cor: "Barraba!", conform instrucţiunilor precise ca nu care cumva să schimbe trecutul!
...Şi ar mai fi încă multe de atacat, pentru cine are exerciţiul receptării şi al disecării poveştilor despre călătorii în timp, cu logica lor aparte (numai subiectul paradoxurilor temporale a aşternut fluvii de cerneală). Problema e că scenariul lui Bruce Joel Rubin (după un roman de Audrey Niffenneger) nu se preocupă în mod special de aceste evoluţii logice, şi are bunul-simţ de a lăsa zona lor în penumbră (la modul: "poate se pune şi problema lor, pe undeva, dar nu e relevantă pentru povestea noastră"), insistând asupra laturii umane a dramei: sentimentele personajelor, crizele de cuplu, traumele de a ajunge inevitabil să cunoască diverse fapte cruciale din viitor, etc. E bine găsit şi elaborat sub-plotul transmiterii genetice a instabilităţii temporale, cu pierderile de sarcină anterioare naşterii Albei, precum şi cu felul în care ea însăşi va reuşi să şi-o controleze şi s-o folosească. Până la urmă, totul rămâne doar o poveste foarte personală, concentrată asupra microcosmului familial, (fapt subliniat şi prin formula aleasă pentru titlu: "Soţia călătorului în timp"). Mai concret spus, pe Niffeneger a interesat-o nu atât raţiunea şi rigoarea cât de cât "hard" ale salturilor în timp, cât implicaţiile de tip psiho-afectiv ale acestora în viaţa personajelor - ceea ce plasează filmul la extremitatea cea mai "soft" a genului SF.
Drept pentru care, putem încheia aici această scurtă incursiune în teoria şi practica specifice science-fiction, pentru a trece la trăsăturile de tip mainstream. Rubin a construit un scenariu în genere coerent şi corect articulat, deşi rămâne cam confuz pe alocuri, la nivelul epic şi cel al informaţiilor strict necesare pentru o urmărire inteligibilă; se combină eficient, totuşi, cu regia germanului Robert Schwentke (ajuns la al cincilea lung-metraj, fără antecedente notabile), care reuşeşte performanţa unei naraţiuni sobre şi cursive, destul de captivante, marcată de accente emoţionante autentice - mai ales pe parcurs (m-a tuşat în special întâlnirea Henry-Annette din metrou), căci înainte de final se remarcă o anumită glisare spre supralicitarea melodramatică, îndeosebi vis-a-vis de perspectiva morţii şi impactul ei asupra personajelor. Dezamăgitoare, din nefericire, soluţia scoasă din buzunar pentru a-l ucide pe Henry - un simplu accident de vânătoare, ca rezultat al altui salt haotic în timp, tocmai pe locul din pădure unde se materializa el de obicei la întâlnirile cu Clare în copilărie; deşi amorsat cu ocazia primei apariţii a lui Mark Abshire (o "puşcă cehoviană" la propriu, dar aplicată schematic), nu semnifică nimic special. Totodată, însă, epilogul cu revenirea lui Henry după moarte, printr-unul din ultimele lui salturi în viitor, se constituie într-o inspirată prelucrare după străvechiul leit-motiv al apariţiei "duhurilor".
Eric Bana se achită în genere onorabil de un rol accesibil (şi lipsit, din păcate, de amplitudinea pe care i-ar fi putut-o oferi resursele dramatice ale poveştii), iar Rachel McAdams, cu frumuseţea ei remarcabilă, îi dă replica în cheie potrivită. Inspirată folosirea surorilor Tatum şi Hailey McCann, două fetiţe interesante fizionomic şi cu date actoriceşti promiţătoare, în rolurile Albei la vârstele de patru-cinci şi nouă-zece ani (deşi, din nefericire, şi de data asta se expediază rapid şi comod o situaţie atât de generoasă ca aceea a întâlnirii unui personaj cu sine însuşi - mai ales că e vorba de o dezvăluire crucială: viitoarea moarte a tatălui).
Ca să conchidem, în pofida gratuităţilor, a simplismelor şi a diverselor sale recursuri facile, filmul se ţine totuşi acceptabil în mai toate balamalele, şi are meritul de a propune un eşantion de SF uman credibil sub acest aspect - chiar dacă nu şi convingător până la capăt. Se urmăreşte cu interes viu şi, pe cât de mult dezamăgeşte la nivel logic, tot pe atâta reuşeşte să emoţioneze.

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
5 noiembrie, 2009, h. 22:00-23:55
Bucureşti, România
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Nov 2009, 18:01   #2
miercuri
Guru
 
miercuri
 
Join Date: Jan 2008
Location: internetz
Posts: 2,063
O sa-l vad si eu, dar intai sa citesc cartea, deci poate peste vreun an asa.
miercuri is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Nov 2009, 10:08   #3
StefanDo
Super Moderator
 
StefanDo
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3,571
cartea e clar mai buna si multi zic ca fara sa o fi citit nu prea lasi filmul sa te prinda

oricum, chiar nu inteleg de ce se spune despre acest film ca e SF, mie mi s-a parut mai degraba o poveste de dragoste de genul "invinge toate obstacolele", aici obstacolul fiind o boala. Una mai speciala, dar tot o boala handicapanta din punctul de vedere al relatiei.
__________________
This is not THE END...
StefanDo is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Nov 2009, 11:33   #4
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Originally Posted by StefanDo:
chiar nu inteleg de ce se spune despre acest film ca e SF
Deplasarea în timp ca urmare a unei anomalii genetice este o premisä SF. Super-soft, desigur, cum am si arätat insistent în analizä, dar tot SF.

Sigur cä este...
Originally Posted by StefanDo:
...o poveste de dragoste de genul "invinge toate obstacolele", aici obstacolul fiind o boala. Una mai speciala, dar tot o boala handicapanta din punctul de vedere al relatiei
...dar asta exclude componenta SF?
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Nov 2009, 13:49   #5
StefanDo
Super Moderator
 
StefanDo
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3,571
da, tehnic calatoria in timp tine de domeniul SF-ului

dar in cazul acestui film eticheta de SF strica, face publicul sa se astepte la altceva, de unde si primirea dezamagitoare
__________________
This is not THE END...
StefanDo is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Nov 2009, 14:45   #6
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Adevärat, dar cauza e o prejudecatä - inertia viziunii tehniciste a SF-ului. Se aplicä publicului cu un nivel cel mult mediu de educatie culturalä. Existä atât de multe filme, cärti, picturi si alte opere de artä SF care nu au nimic tehnicist.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 15 Jul 2010, 09:41   #7
Hattifnatt
Junior
 
Hattifnatt
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 55
Originally Posted by Pitbull:
Adevärat, dar cauza e o prejudecatä - inertia viziunii tehniciste a SF-ului. Se aplicä publicului cu un nivel cel mult mediu de educatie culturalä. Existä atât de multe filme, cärti, picturi si alte opere de artä SF care nu au nimic tehnicist.

True! Am citit recent si va recomand cu caldura "The Sparrow" si "Children of God", Mary Doria Russell. Nu stiu daca s-o fi gasit cineva sa le publice si la noi intre timp, dar cica vor sa faca film dupa prima.
Hattifnatt is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Aug 2010, 17:33   #8
ricutza
Babyface Killer
 
ricutza
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 2,221
Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
Am vazut filmul. Mi-a placut extrem de mult de ea si mi s-a parut o alegere extrem de inspirata.
In rest, filmul mi s-a parut foarte schematic. Era de asteptat sa nu fie tot ce e in carte dar totusi, relatiile cu familia puteau sa fie mai detaliate.
Plus ca mi se pare ca ar fi fost mult mai ok ca filmul sa fie cu voice over...nu stiu de ce s-au incapatanat sa-l faca fara....
__________________
"Nobody puts Baby in the corner"
ricutza is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Aug 2010, 18:45   #9
Lecart
Guru
 
Lecart
 
Join Date: Mar 2007
Location: Constanta
Posts: 323
haha, nu credeam ca exista un topic anume pentru filmul asta, mai ales la "Acum pe ecrane" - a rulat la noi pana la urma?

(un spoiler, de preferat a se citi dupa vizionare)

L-am vazut acum ceva timp si la un moment dat, nebanuind discutiile de aici, m-am infipt in cateva dezbateri pe boardul imdb (intreband in mare de inesteticul ilogicii unor situatii si contrastul intre a nu influenta/altera viitorul si a profita de castigul la loto, pe care il numisem atunci trisare in scenariu)

Intr-adevar, toata lumea insista ca filmul este mult mai slab decat cartea, unde ai spatiu si mijloace in voie pentru a dezvolta povestea in cauza, dar consider ca se putea realiza ceva mai inchegat si in film.

Calatorul mi s-a parut prea bland, sau, cum sa spun, prea feminizat, prea resemnat, parca era tras la un xerox melodramatic, mai multa energie dezvolta sotia lui, drept pentru care alegerea titlului mi s-a parut inspirata. Si se simte puternic ca povestea apartine unei femei.

Cu toate astea, la nivel de SF soft romantic, cum bine explica Pitbull mai sus, e un film reusit.

@Stefan

In ceea ce ma priveste, sunt de acord cu etichetarea ca SF, desi punctul tau de vedere e complet valabil. Insa, daca plecam de la premisa ca NU ar fi un SF, atunci cum l-ar primi publicul care se asteapta (conform etichetelor) la o poveste reala, palbabila? S-ar astepta ca in final aceste calatorii sa fie fie niste vise, fie imaginatia unui personaj, s.a.m.d. Ar aparea o frustrare care la ridicarea de pe scaunul salii de cinema s-ar concluziona cu: "hai frate, ce-i cu SF-u' asta?"
Lecart is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 16 Sep 2018, 09:53   #10
carmen_angelus_romila
Guru
 
carmen_angelus_romila
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 576
Am sa tin seama de recomandarile propuse...!
carmen_angelus_romila is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 09:15.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells