Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Film in general

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 01 May 2007, 19:48   #1
neanae
Senior

neanae

Continuarea discutiei de la 'filme supraevaluate...'

[Moderator's note:]
Scuze pentru splitul aiuristic, vina e în parte a mea (n-am fost 100% atent), dar si a variantei românesti a forumului, unde la functia split scrie "împarte mesajul ales", când corect ar fi fost "împarte DE LA mesajul ales". Voisem sä desprind numai anuntul despre recrutarea de figuranti, si când colo am rupt tot topicu-n douä.
Totusi, partial e bine, fiindcä discutia voasträ evoluase pe o directie aparte. Continuati cu spor, cu drag, cu pasiune, nu vä trozniti în cap, nu dati la gioale si nu scuipati coji de seminte pe jos. Vä pupä tata.

* * *

1. exemple de film cu 'disproportie diegetica' (mama, de unde o fi luat tzaranu expresia asta?): triunghiul mortii al lui sergiu nicolaescu, unde soldatii semianalfabeti poarta discutii filosofice despre neam si tzara inainte de batalia de la marasesti; schindler's list, unde personajul principal, prezentat pana atunci ca un om cerebral si echilibrat, incepe sa se smiorcaie la gandul ca, vanzandu-si butonii de aur, ar mai fi salvat 2-3 evrei, desi e clar ca in fond nu are ce sa-si reproseze (aici avem situatia inversa, un om care a fost prezentat ca inteligent si calculat incepe sa se comporte ca un personaj de telenovela, ca sa poata spielberg sa-ti stoarca lacrimi); sling blade, unde personajul principal, desi retardat, are niste replici de mare intelept (tratare din topor a vechiului motiv al nebunului intelept); portiuni din gladiator, unde personajul principal vorbeste ca din carte (nu zic ca e prost sau needucat, dar prea vorbeste ca cicero!) etc etc

2. terific nu exista nici in DEX, editia 1998, nici in DOOM, editia 2005, dar tu esti prea batut in cap ca sa-ti dai seama ca un site web nu e o autoritate in materie de lingvistica. ia dictionarele si uita-te in ele, gagauta! P.S. saracu', ai vrea sa dai si tu o m**e virtuala, ca tot n-ai cu ce sa dai una reala!
neanae is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 May 2007, 20:25   #2
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Neanae,

Afirmi ca:

cred ca gargara religioasa a fost folosita tocmai cu intentia de a-i da un aer profund/serios...

Raspunde_mi te rog la o intrebare: filmul asta ar fi putut rezista fara gargara religioasa, cum iti place tie sa_i zici?

p.s. as aprecia tare mult daca mi_ai raspunde cat de cat decent, fara sa te burzuluiesti pt ca nu ma atrage in mod deosebit sa discutam intr-o maniera conflictuala, ba mai mult decat atat, nu vad sensul...
multumesc.
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 May 2007, 20:33   #3
marx
Guru

marx

Originally Posted by neanae:
1. exemple de film cu 'disproportie diegetica' (mama, de unde o fi luat tzaranu expresia asta?)
deci, tu dle buric urban folosesti doar expresii preluate nefiind capabil sa aditionezi doua notiuni
Quote:
: triunghiul mortii al lui sergiu nicolaescu, unde soldatii semianalfabeti poarta discutii filosofice despre neam si tzara inainte de batalia de la marasesti;
daca esti atat de idiot sa bagi in seama un scenariu de vc tudor atunci totul este explicabil...
Quote:
schindler's list, unde personajul principal, prezentat pana atunci ca un om cerebral si echilibrat, incepe sa se smiorcaie la gandul ca, vanzandu-si butonii de aur, ar mai fi salvat 2-3 evrei, desi e clar ca in fond nu are ce sa-si reproseze (aici avem situatia inversa, un om care a fost prezentat ca inteligent si calculat incepe sa se comporte ca un personaj de telenovela, ca sa poata spielberg sa-ti stoarca lacrimi);
asa, aici e vorba de-o atitudine, nicidecum de-o abordare textuala
Quote:
sling blade, unde personajul principal, desi retardat, are niste replici de mare intelept (tratare din topor a vechiului motiv al nebunului intelept);
patologia psihiatrica nu exclude inteligenta.
Quote:
portiuni din gladiator, unde personajul principal vorbeste ca din carte (nu zic ca e prost sau needucat, dar prea vorbeste ca cicero!)

doar era educat de marc aureliu...

Quote:
2. terific nu exista nici in DEX, editia 1998, nici in DOOM, editia 2005, dar tu esti prea batut in cap ca sa-ti dai seama ca un site web nu e o autoritate in materie de lingvistica. ia dictionarele si uita-te in ele, gagauta! P.S. saracu', ai vrea sa dai si tu o m**e virtuala, ca tot n-ai cu ce sa dai una reala!

esti limitat. de ce te mai scremi?!
marx is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 May 2007, 20:45   #4
neanae
Senior

neanae

illotempore2002,

1. nici nu mi-ar trece prin cap sa te jignesc, atata vreme cat tu ai pastrat un ton civilizat. apreciez faptul ca exista si persoane ca tine pe acest forum, altfel totul s-ar transforma intr-un dialog al surzilor. nu era nevoie sa ma avertizezi, poti sa citesti mai sus si o sa vezi ca nu injur daca nu sunt injurat. e drept ca ti-am raspuns cam in doi peri cand mi-ai spus la ce ma asteptam eu - intai pentru ca era gresit ce ai scris tu acolo, si apoi pentru ca presupunerea ta sugera ca esti cam sceptica in privinta abilitatilor mele intelectuale.

2. cand am spus ca nu mi-a placut 'gargara religioasa', nu am vrut sa zic ca problematica religioasa trebuia exclusa din film, ci ca ea ar fi putut fi tratata mult mai bine. ti-am dat si un exemplu, si anume 'pulp fiction'. deci, ca sa-ti raspund la intrebare, filmul putea rezista fara gargara religioasa, daca ar fi tratat problematica crestina intr-un mod subtil si original.
Old 01 May 2007, 21:10   #5
neanae
Senior

neanae

marx

1. pot sa aditionez 2 notiuni, dar nu-mi plac exprimarile pretentioase. n-ai prins ironia...

2. eu ma refeream la faze de kkt din filme, deci ce scenarist ar fi fost mai indicat decat vc tudor? si 'triunghiul mortii' e film, deci de ce sa-l exclud din discutie? n-ai prins ideea nici in cazul asta... de ce nu ma mira?

3. in faza cu schindler, atitudinea personajului este exprimata printr-un discurs patetic (si complet in raspar cu imaginea lui de pana atunci). cred ca un discurs patetic intra tot la abordare textuala, sau nu stii ce e ala text?

4. personajul principal din sling blade e inapoiat mintal, asta e 'patologia lui psihiatrica'. inapoierea mintala exclude inteligentza, Einstein!

5. nu conteaza de cine era educat maximus, conteaza ca figurile retorice nu prea isi au rostul in discursul unui om care vorbeste din goana calului, pe campul de lupta, in fatza unui public format din soldati needucati care oricum prind doar franturi din ce spune el.

6. limitat esti tu, boule! abia ai invatzat romana si deja te apuci s-o poluezi cu barbarisme, in conditiile in care exista deja nspe sinonime ptr cuvantul tau inventat. nu mai stau sa-ti explic ca limba romana e normata de niste foruri oficiale etc si ca pentru aceste foruri nu exista cuvantul terific. oricum n-ai intelege...
Old 01 May 2007, 21:10   #6
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Neanae,

1. Filmul despre asta este, despre prezenta/absenta divinitatii in vietile oamenilor alora (omenirii in general). Daca e sa imi scurtez dizertatia pe care as face_o acum, as zice ca de fapt, personajul principal in filmul asta e Dumnezeu. Evolutia locotenentului in film este strict legata de aceasta chestiune. Viata lui se va sfarsi din cauza/datorita unei optiuni anume legata de credintza lui religioasa: va alege sa ii ierte pe cei doi pungasi care le-au violat pe maicutze, desi datoria lui era sa ii aresteze. Isi asuma pierderea propriei vietii (precum Jesus, isnt it)?

2. In atari conditii, in care filmul este focusat pe o anumita problema existentialista, de o asemenea amploare, nu vad de ce sa fie discret, subtil, fin, ca sa nu mai spun ca nu e stilul lui Ferrara sa_si trateze subiectele, personajele etc intr_un mod apos, diluat. (daca tu te apuci sa faci un film despre relatia erotica dintre doi amanti, una dintre optiuni ar fi, nu_i asa, sa aratzi cum se desfasoara acea relatie erotica...nu vad de ce te-ar acuza cineva ca exagerezi cu erotismul si ca nu esti subtil) Avem intotdeauna situatii limita in filmele lui, personaje bolnave, medii de trai intolerante care imping comportamentele oamenilor dincolo de granita normalitatii. Daca simpla dragoste pentru o chinezoaica face ravagii in intreg cartierul, cum are sa fie un film despre Dumnezeul unui locotenent decent? Viziunea lui Ferrara asupra filmului este cu totul alta decat a lui Tarantino, si slava Domnului, nu e asa, ca ne dorim regizori si abordari cat mai diferite.

3. Sustin in continuare patetismul inerent aducerii in discutie a Divinitatii. Nu ai argument cand vorbesti despre Dumnezeu, nu poti fi logic, rational, intotdeauna exista riscul imens de a nu fi crezut si luat drept bigot etc. Dumnezeu risca sa fie crezut sau sa fie negat, iar un film despre Dumnezeu la fel.
Old 01 May 2007, 21:20   #7
marx
Guru

marx

marx
...
:sick:
cu cat imbatranesc incep sa-i dau dreptate lui als cand spunea ca nu oricine poate discuta despre filme.
sper sa nu ajung peste 10 ani sa-ti cer si iertare lui als, ar fi insuportabil pt mine

PS: taicanae, ia mai uita-te o data la Sling Blade sa vezi ce fel de "retardat" era personajul lui Thornton.
Old 01 May 2007, 21:29   #8
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Neanae,

Eu nu am vazut filmul cu pricina, Sling Blade,dar din disputa voastra trag concluzia ca tre sa fie autist acel retardat....iar autistii sunt de cele mai multe ori genii...asa ca se justifica foarte simplu (printr_o simpla cautare pe tema asta pe google daca nu prin tratate de psihiatrie) capacitatea lui de a rosti lucruri foarte inteligente....
Old 01 May 2007, 21:33   #9
neanae
Senior

neanae

illotempore2002,

desi discutia a alunecat deja intr-o zona in care nu prea ai cum sa argumentezi pro/contra, o sa-ti raspund:

1. poti sa spui ca filmul este despre prezenta/absenta divinitatii din vietile oamenilor, dar asta nu spune nimic despre calitatea filmului. din tema asta poate iesi un film bun sau nu. eu cred ca a iesit unul mediocru. as putea sa-ti fac observatia ca afirmatia ta e arbitrara sau ca decizia finala a protagonistului e pur si simplu reactia unui om care s-a saturat sa fuga, dar nu vreau sa lungesc prea mult vorba

2. amploarea problemei nu dicteaza modul de abordare. si 'ikiru' al lui kurosawa trateaza o problema de aceeasi amploare, dar cu o elegantza care ii lipseste lui ferara. subtil nu inseamna neaparat apos/diluat, inseamna doar sa nu-l tragi de maneca pe spectator, sa nu reduci totul la cel mai mic numitor comun. nu spun ca voiam ca ferara sa faca filme a la maniere de tarantino, am dat exemplul respectiv doar ca sa arat ca se poate si altfel.

3. nu cred ca existenta sau inexistenta lui Dumnezeu era tema centrala a acestui film. cred doar personajul lui keitel ajunge prea des sa urle ca un caine de pripas, si ca manifestarile astea de exasperare devin repetitive. nu mai intru in discutia despre faptul ca actul lui de clementza il face complice la crima si ca nicio dogma crestina nu ii da dreptul de a acorda o asemenea iertare (poti sa ierti gresitilor tai, dar nu cred ca ai autoritatea morala sa ierti gresitilor altora). in fine, pana la urma tot am lungit vorba. ca sa nu se mai repete, hai sa ne intelegem: daca vrei sa discutam filmul dpdv artistic/estetic, e ok, dar hai sa n-o mai dam in exercitii de hermeneutica.

4. retardatul ar putea sa fie autist, unii autisti sunt genii, deci retardatul ar putea sa fie geniu... nu-ti spun decat atat: un retardat nu poate sa fie geniu, indiferent ce boala are! cele doua notiuni se exclud reciproc. autistii pot avea IQ normal, pot fi genii sau pot fi retardati. Dar nu in acelasi timp, for god's sake! :lol:
Old 01 May 2007, 21:49   #10
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Spuneam doar ca abordarea regizorala este dictata in acest caz de subiect, mesaj. Adica povestea e de asa natura incat TREBUIE sa se intample asa. Ai un politist corupt si degradat ca si personaj principal: cum altfel sa il pui in scena decat drogandu_se, injurand, urland?
Vroiai sa_l prezinte ca pe un baietel sfios, rusinos, care se inroseste cand vede o femeie goala si lesina cand apar doua in acelasi dormitor cu el? Care isi spune rugaciunea de 3 ori pe zi si lasa pe toata lumea sa intre intr_o incapare?

Evident ca un politist corupt si degradat moral si fizic, putrezit, descompus se comporta exact pecum Keitel in Bad Lieutenant. Evident ca nu mai stie cine este si ce rost are pe lumea asta si ajunge sa se creada Iisus!
Old 01 May 2007, 21:53   #11
neanae
Senior

neanae

marx - din cate tin eu minte, era retardat in sensul ca avea un IQ scazut, cam asa, ca tine.
Old 01 May 2007, 21:56   #12
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Nu era retardat, era AUTIST.

Tu nu poti sa accepti ca uneori gresesti? Sau ca unele kestii ne pot scapa?
Old 01 May 2007, 21:56   #13
neanae
Senior

neanae

illotempore 2002, incepi sa ma enervezi. nu m-au deranjat fazele cu drogurile si cu femeile si ce mai scrii tu pe acolo, m-a deranjat gargara religioasa, asta am zis toata ziua! mi-am propus sa nu te jignesc, dar zau acuma, eu ii dau cu religia si tu ma acuzi de pudibonderie! nu esti in stare sa urmaresti un argument, ce dracu'?
Old 01 May 2007, 21:57   #14
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Bine
Old 01 May 2007, 22:00   #15
neanae
Senior

neanae

illotempore2002: doamne, acu ma enervezi si mai tare! autistii sunt persoane cu deficiente emotionale foarte grave, adica nu au sentimente in sensul in care le intelegem noi, or personajul asta din sling blade se imprieteneste cu un baietel pe care e clar ca il iubeste (asa cum iti iubesti un prieten, fara conotatii sexuale ) si cum naiba pui un diagnostic psihiatric unui personaj dintr-un film pe care nu l-ai vazut, iar apoi ai si nesimtirea sa-mi ceri sa recunosc cand gresesc?
Old 01 May 2007, 22:06   #16
marx
Guru

marx

marx - din cate tin eu minte, era retardat in sensul ca avea un IQ scazut, cam asa, ca tine.
vezi, asta e problema ta: traiesti cu impresii si realitatea te striveste...

ps: am observat ca ai folosit "taran si bou" ca termeni alergeni marxisti. asta e un limbaj de truditor. si ti-am cautat si alte postari unde faceai isterii pictate tot in culori campenesti, eu-s mai sensibil si m-am oripilat.
Old 01 May 2007, 22:10   #17
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Nu frate, dar profilul de autist e cat se poate de usor de descifrat si sa fii convins ca nu e vorba doar de niste carente emtionale grave...poate ca si tu le ai, dupa modul in care te exprimi de agresiv, dar bag mana in foc ca nu esti autist, ai vrea tu!...nu a trebuit sa ma uit la film sa_mi dau seama din spusele tale ca NU E RETARDAT ci e AUTIST. Si Rain Man nu se ataseaza dom'le de frate_su, Tom Cruise? Este Rain Man autist sau e retardat si ala?

Hai ca_mi pare rau ca mam bagat in asta. Neanae, mult succes!
Old 01 May 2007, 22:32   #18
Carmine Galante
Guru

Carmine Galante

Send a message via Yahoo to Carmine Galante

@neanae
Ba ce prost esti, ne-ai uimit pe toti.
Carmine Galante is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 May 2007, 22:37   #19
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Neanae,

Nu esti prost! Dar esti fixist nene! Stii tu una si buna in legatura atat cu actul artistic - forma estetica a unui film, mai stii una si buna despre autisti, cum ca sunt incapabili de relatzii afective....si atat....esti blocat in reguli, in principii, in detalii insuficiente...

Ca sa nu mai zic ca am facut un stagiu de o vara intreaga printre autisti si alte patologii asemenatoare in spitalul de psihiatrie iar Marx e medic....
Old 01 May 2007, 22:38   #20
devil_doll
Veteran

devil_doll

:w00t: mi s pare mie sau will this degenerate?...

si asta cu autistii ma amuza..de unde pana unde ideea ca autismul este un fel d insensibilitate...un autist este o persoana (in majoritatea cazurilor prepubescenta) care este dintr-un anumit motiv rupta de realitate...evident ca survin probleme emotionale aici..totusi autistul are o viata interioara, e chiar foarte dotat intelectual (intre retardare si autism e o cale lunga sa ne-ajunga)..singura lui problema e ca nu s poate exprima..intre el si ceilalti oameni exista o bariera..
revenind la filme..va certati pentru niste porcarii..

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules