Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 02 Oct 2010, 10:37   #61
dragonfly_drk
Guru

dragonfly_drk

nem, nem... nu ai cum... fugi la cinema...
Old 04 Oct 2010, 13:01   #62
marius_em
Guru

marius_em

Quote:
Singura chestie notabilă a fost că producătorul de acolo a zis să scriem că filmul se numeşte "Nuntă în Moldova", nu în Basarabia. Pentru că nu sună bine Basarabia acolo.

Trist, dar adevarat. Un vestigiu al moldovenismului sovietic. Si o ofensa la adresa moldovenilor romani, si a romanilor in general, pe care, in opinia mea, o acceptam prea usor. Pentru ca "moldovean" in perceptia celor de peste Prut e foarte diferit de "moldoveanul" romanilor. E o identitate corupta, manipulata in interesul unui imperiu de al carui complex nu putem sa ne scuturam.
Old 12 Oct 2010, 10:06   #63
redmen
Old School Hollywood

redmen

Originally Posted by Pitbull:
N-am pus mana in fata nimanui si n-am amenintat pe nimeni.
I-am sters doar un dos de palma...

Citeam topicul incercand sa imi dau seama despre ce e filmul si m`a amuzat chestia asta.Mi`am adus aminte de un cunoscut de`al meu care a fost intrebat de judecatoare : "Ai batut`o?" iar respectivul a raspuns : "Nu am batut`o,doar i`am dat doua palme." Nu mai zic care a fost sentinta data de judecatoare.

Si ca sa nu fiu off-topic : e bun de ceva filmul,merita vazut?
Old 12 Oct 2010, 11:44   #64
gionloc
Guru

gionloc

Originally Posted by redmen:
e bun de ceva filmul,merita vazut?

in cazul in care intrebai serios, raspunsul e nu
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Oct 2010, 15:49   #65
keepwalking
Guru

keepwalking

Originally Posted by gionloc:
Originally Posted by redmen:
e bun de ceva filmul,merita vazut?

in cazul in care intrebai serios, raspunsul e nu

pe mine ma distreaza scremutul asta intelectual.
Nunta in Basarabia a avut o sala arhiplina la Iasi, fiind insotit de ovatii, minute in sir de aplauze.
redmen, du-te la film, nu mai astepta sfaturi "pertinente" de la "critici"
keepwalking is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Oct 2010, 16:45   #66
c.ghevara
Guru

c.ghevara

Redmen, n-am văzut, dar am să-l văd. Nu că nu l-aş crede pe ginloc, dar merită văzute şi filmele proaste

Last edited by c.ghevara : 12 Oct 2010 at 16:48.
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Oct 2010, 16:55   #67
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Gionloc nu e un "critic", e un critic. (Cu sanse mari de a devenit chiar un Critic cu mare, dacä depäseste cu bine perioada de risc prin care trece acum.)
Redmen, poti avea încredere în el. Retine doar cä exigenta lui e temporar exageratä (dar nu lipsitä de fundamente; este exigenta criticului competent, nu a ageamiului cârcotas).
Altfel, e mai mare rusinea cä un film atât de prost e primit cu aplauze prelungite si ovatii într-un centru major de culturä cum e Iasiul. Explicatii existä, da - dar gravitatea compromiterii rämâne.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Oct 2010, 16:55   #68
redmen
Old School Hollywood

redmen

Am intrebat serios da.Exista un singur cinematograf la mine in oras si va dati seama ca filmele romanesti nu prea sunt bagate in seama aici,dar am vazut afis cu "Nunta in Basarabia" si eram curios daca sa merg sau nu.Nu am nici o problema cu filmele proaste.Orice film are dreptul la macar o vizionare.
Old 12 Oct 2010, 16:58   #69
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Eu zic sä-l vezi. E film românesc, deci important (mäcar la nivel de a fi cunoscut) pentru cultura noasträ nationalä. Si e un rateu onest, nu obscen, ca ale lui Barna, Nicolaescu sau Daneliuc (aici, Gionloc, cu "maneaua" lui cinematograficä, a exagerat).
Old 12 Oct 2010, 17:00   #70
redmen
Old School Hollywood

redmen

Ehh,mai trebuie sa treaca cativa ani si cateva filme ca sa ajunga criticii si publicul (neavizat?) sa placa acelasi film.Dar vorba celor de la Sarmalele Reci : "Ahh ce frumos ... viitorul luminos!"
Old 12 Oct 2010, 17:05   #71
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Nu cred... Discrepanta dintre critici si public(ul neavizat)e fireascä.
Totul e sä se mentinä si la o proportie fireascä - si sä se recunoascä onest rolul criticilor, nu sä fie pusi în ghilimele si desconsiderati ciobänistic (desi... cred cä si ästa e un räu inescapabil...)
Old 12 Oct 2010, 17:12   #72
redmen
Old School Hollywood

redmen

Cum se poate la altii asa s`ar putea si la noi.Oricum majoritatea spectatorilor nici nu citesc cronici ale filmelor,inainte sau dupa vizionarea filmului.
Old 12 Oct 2010, 17:19   #73
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Ceea ce iar nu e bine...
Da', în fine...

Poate si ästa e unul dintre motivele pentru care niciodatä n-am avut film comercial bun: cocäläritudinea publicului. Ca sä faci filme de consum reusite, ai nevoie si de un public decent.
Old 12 Oct 2010, 17:30   #74
redmen
Old School Hollywood

redmen

Publicul poate fi educat,cu greu ce e drept.Dar trebuie sa vorbesti pe limba lui.Nu trebuie sa ii pari superior doar pentru ca el este un nestiutor.Trebuie sa fii prietenul publicului.Nu trebuie sa ii bagi filmul cu forta pe gat.Dupa ani de zile de comunism oamenii sunt tentati sa respinga orice le este "impus",fie el si un film.
Old 12 Oct 2010, 17:42   #75
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Foarte adevärat.
Rolul ästa le revine în primul rând cronicarilor.
In schimb, cinefililor educati si profesionistilor li se adreseazä analistii.
De exemplu, Gionloc face parte indiscutabil din a doua categorie.
Eu încerc sä le acopär pe ambele, de la caz la caz.
Old 13 Oct 2010, 00:00   #76
gionloc
Guru

gionloc

stii cum e cu 'nu'-ul asta de la Nunta in Basarabia?
uite, eu am vazut filmul de doo ori, o data la timisoara, o data la cluj cu prietena-mea. nu il pot recomanda cuiva ca e chiar jenant. ideea e asta: chiar daca intuiesc ca e vorba de un film slab, tot merg sa il vad - inca merg cu inima deschisa - fiindca ma intereseaza ce fac regizorii nostri, asa ca, daca ai astfel de pasiuni, poti sa mergi linistit la cinema, eventual nu singur, sa nu te plictisesti daca nu iti place. pina la urma din cauza unui film prost nu moare niciun spectator (spun asta in speranta ca Boris Vian nu a murit fiindca filmul pe care-l urmarea, ecranizarea unei carti proprii, era suficient de prost incit sa ii provoace un infarct)

@ Pitbull - la ce te referi mai cind spui ca exigenta mea e exagerata? (mai ales ca spui ca textele mele sint adresate mai repede cinefililor)

daca ne gindim la morgen - ceea ce spun eu ca e cliseu in film e altceva? faptul ca personajele sint niste caractere-sablon nu e adevarat? ca asta destabilizeaza partile bune ale filmului - cautarile estetice, faptul ca, totusi, rosteste o idee filmul, asta nu e adevarat? nu e adevarat ca daca filmul era mai bine construit la nivel narativ ar fi fost mult mai bun? pentru mine morgen e un film care satisface cerintele unei distractii facile, dar poate ca e cam putin fata de ce cred ca ar fi trebuit sa fie filmul asta (avind in vedere ideile pe care le spune).
Old 13 Oct 2010, 00:13   #77
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Chiar la începutul controversei noastre despre "Marti..." am expus destul de concret sensurile în care consider exageratä exigenta ta de acum.
Textele tale sunt foarte specializate, greu accesibile pentru marele public (ceea ce e foarte bine - asa ceva este necesar, si cam ducem lipsä). Cum spuneam în topicul aläturat, tu nu esti atât cronicar, cât analist. (Dar asta nu poate modifica gradul de exigentä abordat din unghiul proportiei între calitäti si defecte; va modifica doar nivelul profesional al analizei, fäcând-o mai profundä, mai creatoare, mai solid argumentatä.)
Old 13 Oct 2010, 08:48   #78
gionloc
Guru

gionloc

in cazul Marti, eu cred ca orice calitate posibila devine nesemnificativa in fata felului in care Muntean trateaza povestea, personajele si spectatorii.
tu consideri exagerata treaba asta doar fiindca tie ti-a placut filmul!
nu am vazut argumente care sa puna intr-o alta lumina ceea ce semnalez eu - ca aparatul de filmat e folosit in mod determinist de catre autor, ca viata personajelor e extrem de subtiata, incit tratarea devine superficiala. treaba cu epurarea mi se pare o gluma.

in cazul Morgen sint calitati viabile pe ecran, din pacate schilodite de felul in care arata filmul ca intreg.
Old 13 Oct 2010, 10:41   #79
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by gionloc:
tu consideri exagerata treaba asta doar fiindca tie ti-a placut filmul!
Câtusi de putin.
Existä zeci si zeci de filme, românesti si sträine, de continut sau de consum, care mi-au pläcut incomparabil mai mult decât "Marti, dupä Cräciun" (unele, care mä fac chiar sä dau apä la soareci) si totusi, sunt cel dintâi constient de defectele lor. Deci, nu fac asemenea confuzii, între propriile mele reactii de tip pläcut/nepläcut si raportul real calitäti/defecte din film.
M-am obisnuit sä väd orice film ca pe un sistem; în schimb, sunt tot mai convins cä în cazurile unde te consider excesiv de sever, tu exacerbezi ponderea unor defecte, sau chiar le imaginezi (sincer, e drept), în urma unor analize atât de teoretizante încât îsi pierd relevanta realä - ca de pildä, acrobatia logicä a "folosirii deterministe de Radu Muntean a aparatului de filmat" care ar anula valoarea filmului; regret, dar la asa ceva nu pot aduce argumente, fiindcä afirmatia face parte dintr-un sistem de abordare la care mi-e imposibil sä mä raportez. Cel mult, acel mod de a folosi aparatul de filmat poate fi dezbätut într-un studiu aprofundat asupra filmului, la locul cuvenit - dar nu face parte din criteriile de estimare categoricä a valorii lui; e ca si cum ai zice cä Ion Popescu e un tâmpit, fiindcä foloseste de foarte multe ori o anumitä expresie, sau fiindcä preferä sarmalele-n foi de vitä, când tie-ti plac alea-n foi de varzä (comparatie cam grosierä; stilul lui Radu de a filma nu poate fi acuzat de ticuri gratuite sau pofte nemotivate; mä rog, ideea conteazä).
...Sau, altfel spus: e firesc, ba chiar foarte bine, ca într-o analizä de film sä folosesti elemente din alte domenii culturale (filosofie, logicä, psihologie, stiinte sociale, teoria celorlalte arte, etc.), dar în relatia normalä cu subiectul, care e profesiunea si arta filmului, nu aducându-le pe ele în planul întâi. Pe scurt: primum film-analisare, deinde philosophari!

Last edited by Pitbull : 13 Oct 2010 at 11:12.
Old 13 Oct 2010, 11:32   #80
Pashpix
Guru

Pashpix

Sală arhiplină la proiecţia filmului "Nuntă în Basarabia", la Festivalul Comedy Cluj

CLUJ-NAPOCA (MEDIAFAX) - Sala de la Cinematograful Arta a fost, marţi seară, arhiplină la proiecţia specială a filmului "Nuntă în Basarabia", din cadrul Festivalului Comedy Cluj, filmul urmând să fie programat şi pentru o a doua proiecţie, transmite corespondentul MEDIAFAX

Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori, marţi seară, la ora 21.00, la Festivalul Comedy Cluj, a fost proiectat filmul "Nuntă în Basarabia", urmat de making-of-ul filmului şi o sesiune de Q&A cu echipa filmului în frunte cu regizorul Napoleon Helmis.

"Din cauza numărului mare de spectatori care au dorit să vizioneze «Nuntă în Basarabia» (România, 2010) filmul va fi programat pentru o a doua proiecţie. Aceasta va avea loc vineri, la Cinematograful Arta, de la ora 21.00, în loc de filmul «El Regalo/Cadoul». Comedy Cluj îi asigură pe toţi spectatorii care nu au reuşit să prindă un loc în sală, că vor putea urmări filmul în aceleaşi condiţii de calitate, vineri seara", se arată în comunicat.

Cinematograful Arta are o capacitate de circa 300 de locuri.

Pelicula "Nuntă în Basarabia" era programată pentru o singură proiecţie în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, care are loc în perioada 8-17 octombrie.

Filmul a mai fost proiectat în avanpremieră la ediţia pilot a Comedy, în 2009, şi a primit un feedback pozitiv.

Înainte să ia startul în cinematografe, în urmă cu două săptămâni, filmul a fost prezentat în mai multe festivale de film, fiind prezent la Montreal World Film Festival, la Timishort şi la festivalul de filme indie Kinoshock din Rusia.

La Tallinn Black Nights Film Festival, în decembrie 2009, a fost distins cu premiul special al juriului.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules