Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 17 Oct 2008, 12:48   #41
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by redmen:
Apropo ... dupa tine care crezi ca ar fi un subiect de film care sa il finanteze CNC si sa faca mandrie Romaniei ?
Un fel de "12 oameni furiosi" - sä zicem: "Sase bäieti destepti".
Un decor, timp real, sase personaje: discutia comisiei C.N.C. la concursul de scenarii.
(Deja încep sä-l väd în minte... :happy: )
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Oct 2008, 13:09   #42
mafalda
Guru

mafalda

Originally Posted by Led-Ze-Pencil:
Revin acum cu discutia despre statul roman ca producator independent, ca am fost provocat si ma bucur.

Hai sa facem o simulare a ceea ce si-ar dori unii:

Care va sa zica avem un scenariu de film, sa zicem Terminator III.
Avem si o casa de productie, sa zicem Paradox Film.
Intra proiectul la CNC, este admis, i se dau bani (presupunem ca are cnc-ul milioanele necesare).
Se face filmul, e un mare boom, succes de casa pe toate meridianele. Incasari garla. Cine ia banii? Paradox Film. Cu ce s-a ales statul roman? Cu un film comercial. Cu ce ne-am ales noi? Vedem un film de actiune antrenant intr-o dupa-amiaza ploioasa, la care insa am participat si noi financiar, nu? Ca din banii de impozite s-a facut acel film.
Si uite asa am contribuit noi la bunastarea lui Paradox Film... si cam atat.

Fondul National Cinematografic din care CNC finanteaza casele de productie film NU sunt bani publici! NU sunt bani din impozitele cetatenilor! Citeste legislatia cinematografica, Ordonanta 39, la capitolul "Sursele de constituire a Fondului National Cinematografic, in care intra un % variabil din minutele publicitare incasate de televiziuni, de le exploatantii de lanturi cinematografice, etc!

Asta nu inseamna ca banii astia trebuie cheltuiti aiurea pe filme proaste, pentru ca nu sunt bani publici
Old 17 Oct 2008, 14:22   #43
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

hai sa vedem:

(1) Fondul cinematografic se constituie din urmãtoarele surse:
a) colectarea unei contribuþii de 2% din preþul de vânzare ºi/sau de închiriere al casetelor video înregistrate, al DVD-urilor sau al oricãrui alt suport înregistrat, care poate fi multiplicat video sau digital, care se adaugã la preþul acestora, plãtibilã de operatorul economic care face vânzarea ºi/sau închirierea angro; operatorii economici distribuitori angro de casete video înregistrate, DVD-uri sau orice alt suport înregistrat, care poate fi multiplicat video ori digital, sunt obligaþi sã transmitã Centrului Naþional al Cinematografiei lista contractelor de vânzare ºi/sau de închiriere încheiate, cuprinzând valoarea acestora ºi datele de identificare a partenerilor contractuali, prezentând ºi licenþele pentru titlurile respective; în cazul filmelor clasificate în Registrul cinematografiei în categoria XXX, cu interdicþie de proiecþie publicã , contribuþia este de 10%;

b) colectarea unei contribuþii de 4% din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de posturile de televiziune publice ºi private, contribuþie care se adaugã la acest preþ ºi care se încaseazã de la agentul de publicitate, de la firma intermediarã cumpãrãtoare a minutelor de publicitate sau de la operatorul economic cumpãrãtor al minutelor de publicitate care este obligat sã transmitã Centrului
Naþional al Cinematografiei lista cu contractele încheiate, cuprinzând valoarea acestora ºi denumirea agenþilor vânzãtori;

c) colectarea unei contribuþii de 3% din preþul minutelor de publicitate vândute din spaþiul programului propriu de cã tre societãþile de televiziune prin cablu, care au licenþã pentru producþia de programe, ºi care se adaugã acestui preþ; plata contribuþiei cãtre Fondul cinematografic se face de postul de televiziune prin cablu;

d) colectarea unei contribuþii de 3% din încasãrile provenite din exploatarea filmelor cinematografice, de orice gen ºi pe orice fel de suport, în cinematografe sau în alte spaþii destinate vizionãrii cu public; obligaþia de platã revine exploatanþilor;

e) colectarea unei contribuþii de 1% aplicatã asupra veniturilor realizate lunar de agenþii economici pentru retransmisia prin cablu, prin satelit ºi prin retransmisia digitalã a emisiunilor de televiziune;

f) colectarea unei contribuþii de 4% din profitul anual realizat de operatorii
economici care organizeazã jocuri de noroc; plata se va face pânã la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent;

g) 50% din veniturile obþinute din vânzarea sã lilor ºi grã dinilor de spectacol cinematografic, precum ºi a terenurilor aferente;

h) dobânda aferentã disponibilitãþilor din contul Fondului cinematografic aflat în Trezoreria Statului;

i) alte venituri dobândite în condiþiile legii.

(2) Sumele datorate pentru contribuþiile stabilite la alin. (1) lit. a) - f) reprezintã cheltuialã deductibilã la calculul profitului impozabil al operatorilor economici respectivi, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.

(3) Contribuþiile prevãzute la alin. (1) lit. a) - f) se aplicã asupra încasãrilor totale realizate, din care s-a dedus TVA aferentã ºi/sau impozitul pe spectacol, precum ºi taxa de timbru cinematografic.

Asta e ordonanta.
Hai sa facem iar o simulare, ca ajuta:
Deci eu am un magazin care vinde dvd-uri. Vand de 100 de coco, dau 2 coco la cnc. Raman cu 98. Din astia, cheltuieli, salarii etc, raman cu profit 10 coco. 16% e impozitul, dau la stat 1,6 coco. Daca nu deduceam aia 2 de la cnc, aveam profit 12 si dadeam la stat 1,92. Prin urmare am saracit statul cu 0,32. Statul, fiind saracit, baga mai putini bani in scoli, strazi, sanatate. (Si macar de-ar face-o bine). Sau mai inventeaza niste impozite. Si uite asa, are omul simplu de suferit.
In plus, cumparatorul de DVD va plati mai mult la magazin, ca si eu ca vanzator vreau sa-mi scot parleala daca tot dau taxe si la cnc si la stat.

De taxele aplicate televiziunii si radioului de stat nu mai zic, ca sunt clar bani publici.

Cum se putea ca un sistem functionand sub obladuirea statului (cnc-ul) sa nu aiba de a face cu banii publici? Ce o fi, hollywood privat?
Led-Ze-Pencil is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Oct 2008, 14:30   #44
mafalda
Guru

mafalda

Daca ai sti la cate discutii din astea am participat, pe subiectul "ba ca-s bani publici, ba ca nu-s"... Am obosit! :huh:
Old 17 Oct 2008, 14:35   #45
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Originally Posted by mafalda:
Daca ai sti la cate discutii din astea am participat, pe subiectul "ba ca-s bani publici, ba ca nu-s"... Am obosit! :huh:

Ghinionul meu. Abia ce ma incalzisem si eu....
Old 17 Oct 2008, 20:45   #46
hellsteed
Cavaler de Veste Buna

hellsteed

Oricum ar fi tre sa ne confruntam cu aceasta situatie si sa razbatem. Daca reusim aici , cred ca vom reusi peste tot.
Old 18 Oct 2008, 00:32   #47
Proletar
Guru

Proletar

eu cred ca, totusi, cinematografia romaneasca nu a iesit inca din criza de scenaristi.
poate ca e o criza de sistem, poate ca e un accident genetic romanesc, nu stiu.
si sa nu-mi mai spuneti de razvan radulescu, va rog.
mi s-a aplecat.
Old 18 Oct 2008, 07:56   #48
hellsteed
Cavaler de Veste Buna

hellsteed

Cine sunt scenatistii la serialul politist de-aacuma de pe Protv ??
Old 18 Oct 2008, 09:02   #49
nibo
Junior

nibo

Originally Posted by hellsteed:
Cine sunt scenatistii la serialul politist de-aacuma de pe Protv ??

Maria Marinescu, Oana Iancu si Denis Dinulescu.
nibo is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Oct 2008, 09:21   #50
hellsteed
Cavaler de Veste Buna

hellsteed

o fi si astia cineva daca n-am auzit de ei...
Old 18 Oct 2008, 11:18   #51
Proletar
Guru

Proletar

Denis Dinulescu e un scriitor cu mult umor...a scris "Japonezul albastru", de exemplu.
plus piesa aia de teatru despre Ceausescu, cu Florin Calinescu.
a mai colaborat si la Academia Catavencu.

Oana Iancu...nu stiu...cunosc o Oana Iancu, de la Sagafilm...o fi ea.
Maria Marinescu...chiar nu stiu...
Old 18 Oct 2008, 12:34   #52
nibo
Junior

nibo

Originally Posted by Proletar:
Denis Dinulescu e un scriitor cu mult umor...a scris "Japonezul albastru", de exemplu.
plus piesa aia de teatru despre Ceausescu, cu Florin Calinescu.
a mai colaborat si la Academia Catavenc

...si scenaristul productiei proteviste "Poveste de cartier" ( intamplator sau nu, cu Florin Calinescu in distributie )
nibo is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Oct 2008, 13:36   #53
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

eu cred ca, totusi, cinematografia romaneasca nu a iesit inca din criza de scenaristi.
poate ca e o criza de sistem, poate ca e un accident genetic romanesc, nu stiu.
si sa nu-mi mai spuneti de razvan radulescu, va rog.
mi s-a aplecat.

si de la mult si numai caviar ti se apleaca. Mai ai nevoie si de altele. Ar mai trebui si alt gen de scenaristi dar DE ACEEASI VALOARE. Aici e problema. Si eu sunt satul de povestile lui RR, care-mi devin deja previzibile nu prin continut ci prin formal, as putea recunoaste un scenariu de-al lui numai vazand filmul, vreau si eu alti povestitori. Un Titus Popovici tanar, actualizat . Or fi?
Old 18 Oct 2008, 13:51   #54
Neuptolem
Banned

Neuptolem

Eu as fi curios cum scrie Pitbull in 2008, cum ar suna un LM al lui silver_boy, NoOne, cum ar fi sa vad in cinema un lung-metraj semnat de Airlight, cum ar fi sa citesc noaptea "Apocalipsa" lui Prolly (Prolly, am citit azi-noapte Umilinta de pe liternet, nu citisem, chiar mi-a placut. mi-am schimbat atitudinea, vezi? ).
Fratilor, nu mai fiti atat de modesti, ati participat la CNC, ce mai vreti? Ca inca nu s-a intamplat, nu schimba nimic, valoarea unei bancnote de 1000$ nu se modifica daca ea se afla in buzunarul unui bogatan ori in buzunarul vostru.
Mai increzatori, putin! Mai lasati-l pe Cioran si pe Miorita si apucati-va de Corut si Donald Trump! 8)
Neuptolem is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Oct 2008, 18:03   #55
Proletar
Guru

Proletar

Originally Posted by Neuptolem:
Mai lasati-l pe Cioran si pe Miorita si apucati-va de Corut si Donald Trump! 8)

Initial, citisem gresit, "Curut", dar m-am linistit.... :huh:
Old 18 Oct 2008, 18:33   #56
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Curut, Corut - tot aia.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Oct 2008, 08:57   #57
Proletar
Guru

Proletar

hm...am revazut lista cu proiectele de lungmetraj din sesiunea de vara a CNC.

din 10 proiecte admise, 9 au acelasi autor si la regie, si la scenariu. :huh:
Old 20 Oct 2008, 09:03   #58
Proletar
Guru

Proletar

si, tot la aceeasi sectiune, dar la proiectele picate, urmatorii scenaristi:

Noah Stollman
Szabolcs Hajdu
Haris Petropoulos
Menelaus Karamaghiolis

si cateva coproductii semnate de regizori celebri precum:

Eran Riklis
Szabolcs Hajdu
Menelaos Karamaghiolis
Shani Grewal
Armand Richelet Kleinberg
Maia Vaptasarova

ce cauta acestia la CNC-ul romanesc??
Old 20 Oct 2008, 20:46   #59
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Szabolcs Hajdu
Menelaos Karamaghiolis
Shani Grewal
Maia Vaptasarova

pam pam!
ce cauta romanii la cnc-ul frantuzesc, sau nemtesc? ca banii ii folosesc romanii, din greu. Chiar trebuie, dupa atata vreme pe forum, sa explicam lucruri simple ca asta?

Mereu o luam de la capat?
Old 20 Oct 2008, 20:59   #60
Proletar
Guru

Proletar

Originally Posted by Led-Ze-Pencil:
Szabolcs Hajdu
Menelaos Karamaghiolis
Shani Grewal
Maia Vaptasarova

pam pam!
ce cauta romanii la cnc-ul frantuzesc, sau nemtesc? ca banii ii folosesc romanii, din greu. Chiar trebuie, dupa atata vreme pe forum, sa explicam lucruri simple ca asta?

Mereu o luam de la capat?

nu, mai, gata.
stai linistit.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules