Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 29 Oct 2008, 13:56   #21
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

"Concurs" poate lipsi linistit, Pita e prezent cu "Nunta de piaträ" - absolut pe merit, si cu cinci clase peste "Concurs".
Dar, într-adevär, absenta lui Nae Caranfil e jenantä - totusi, nu cu "Filantropica", ci cu "E pericoloso sporgersi" - pe departe cel mai bun film al lui la zi, si un film românesc de top-5, nu top-10. Pus în locul "Croazierei", si totul era OK.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Oct 2008, 14:13   #22
Once...
Junior

Once...

Oameni buni! E un top obtinut in urma calcularii voturilor a 40 de oameni. Care n-0au avut o lista data, ci au ales in mod liber cate 10 filme fiecare din tot ce s-a facut in tara asta. Cele 10 din topul final au avut, pur si simplu, mai multe voturi ca altele. Asta nu inseamna ca n-a primit voturi Concurs, Caranfil sau mai stiu eu cine. Pur si simplu, n-au primit suficiente. Iar un top e o chestiune profund subiectiva... duh!... si n-are nicio legatura cu ce ar fi fost corect. Intamplator, niciunul din filmele din topul final nu e musafir nepoftit si fiecare luat in parte merita sa fie prezent in top. Da, un top 20 sau chiar 25 era mai util in ceea ce priveste o trecere obiectiva in revista a calitatii cinema-ului romanesc, dar e un top 10 si cu asta basta. Faptul ca lipsesc multe filme bune nu e decat un nou argument apropo de faptul ca avem, totusi, o cinematografie destul de prezentabila.
Once... is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Oct 2008, 14:25   #23
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

cei 40 de critici au votat astfel incat clasamentul total arata in felul urmator:

1. Reconstituirea (283 pct)
2. Pãdurea spânzuraþilor
(281 pct)
3. Moartea domnului Lãzãrescu (225 pct)
4. 4 luni , 3 sãptãmâni ºi 2 zile (206 pct)
5. Secvenþe (130 pct)
6. Nunta de piatrã (127 pct)
7. La moara cu noroc (116 pct)
8. A fost sau n-a fost? (108 pct)
9. Proba de microfon (75 pct)
10. Croaziera (69 pct)

Finaliºti

Meandre (63 pct)
O noapte furtunoasã (52 pct)
Moromeþii (46 pct)
Concurs (33 pct)
Felix ºi Otilia (32 pct)
E pericoloso sporgersi (31 pct)
Filantropica (30 pct)
Cursa (25 pct)
Balanþa (18 pct)
Iacob (16 pct)
California Dreamin’ (15 pct)
Hârtia va fi albastrã (15 pct)
De ce trag clopotele, Miticã? (12 pct)
100 lei (11 pct)
Lumina palidã a durerii (11 pct)
Marfa ºi banii (10 pct)
O lacrimã de fatã (10 pct)
Pas în doi (10 pct)
Nemuritorii (8 pct)
O varã de neuitat (8 pct)
Glissando (8 pct)
Întoarcerea lui Vodã Lãpuºneanu (7 pct)
Cu mâinile curate (7 pct)
Înainte de tãcere (7 pct)
Directorul nostru (7 pct)
Rãutãciosul adolescent (6 pct)
Capcana mercenarilor (6 pct)
Pepe ºi Fifi (6 pct)
Mihai Viteazul (6 pct)
Actorul ºi sãlbaticii (6 pct)
Pãcalã (5 pct)
Veronica (5 pct)
Binecuvântatã fii închisoare (5 pct)
La capãtul liniei (4 pct)
Rãscoala (4 pct)
Niki Ardelean colonel în rezervã (4 pct)
Cuibul de viespi (4 pct)
Senatorul melcilor (4 pct)
Visul unei nopþi de iarnã (4 pct)
Restul e tãcere (4 pct)
Boogie (3 pct)
Sã mori rãnit din dragoste de viaþa (3 pct)
Faleze de nisip (1 pct)
Operaþiunea Monstrul (1 pct)
Cum mi-am petrecut sfârºitul lumii (1 pct)
Noiembrie, ultimul bal (1 pct)
Falansterul (1 pct)
Dacii (1 pct)
De-aº fi Harap Alb (1 pct)
Old 29 Oct 2008, 14:45   #24
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

@Once:
Da' noi nu le-am fäcut nici un proces de intentie, si nici nu criticäm procedura - comentäm pur si simplu rezultatul final, din perspectiva propriilor noastre opinii. Sä n-o facem?
Old 29 Oct 2008, 14:54   #25
Once...
Junior

Once...

Ba s-o faceti, cum nu, vai de mine?! Doar ca daca tot e sa comentati un clasament, ar fi placut sa va expuneti si propriile clasamente. As vrea sa vad daca vi se pare asa simplu sa le faceti, limitati fiind de acel numar 10. Ce iese, ce ramane, etc...
Old 29 Oct 2008, 15:53   #26
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

OK, päi atuncea, propriile mele clasamente (cu o anumitä aproximatie) ar fi colea (nu Räutu, Dumnezeu sä-l ierte):
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=15545
...si colea (idem):
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=15546
...completate cu comentariile de rigoare, SI voturile confârtatilor cinemagicieni.
Old 29 Oct 2008, 16:02   #27
Once...
Junior

Once...

Stai asa, ca daca inteleg eu bine, topu' lu' matale are 20 de pozitii. Ntz... Nu e chiar acelasi lucru. Nu se poate shrinkui in vreun fel, s-ajunga la 10 pozitii. Cum au fost topurile predate de cei 40. Sa fie egalitate, dar si pentru catei...
Old 29 Oct 2008, 16:11   #28
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Ni:

"Pãdurea spânzuraþilor", Liviu Ciulei
"Patru luni, trei sãptãmâni ºi douã zile", Cristian Mungiu
"E pericoloso sporgersi", Nae Caranfil
"Moartea domnului Lãzãrescu", Cristi Puiu
"Proba de microfon", Mircea Daneliuc
"Nunta de piatrã", Dan Piþa ºi Mircea Veroiu
"Moara cu noroc", Victor Iliu
"A fost sau n-a fost", Corneliu Porumboiu
"Duminicã la ora ºase", Lucian Pintilie
"Secvente", Alexandru Tatos
Old 29 Oct 2008, 17:51   #29
alka
Novice

alka

despre pretul biletelor s-a spus ceva? ca eu n-am gasit pe nicaieri vreun anunt legat de bilete...
alka is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 31 Oct 2008, 10:35   #30
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

8 RON

superb reconstituirea si, intr-adevar, aproape numai tineri in sala
Old 31 Oct 2008, 10:53   #31
mafalda
Guru

mafalda

Aseara am revazut cu placere "Reconstituirea" si am constatat ca e la fel de proaspat ca acum 4 decenii.
Capodoperele sunt ca vinul, timpul le innobileaza!
Old 31 Oct 2008, 12:33   #32
saskiul
Senior

saskiul

<<Dar, per ansamblu, da: SE POATE merge la drum cu aceste zece filme ca fiind cele mai bune ale noastre.>>

....ok, inteleg ca Dan Pita nu e iubit (nici) pentru CONCURS, dar Mircea Saucan?? Oare cei care-au inclus A FOST SAU N-A FOST si CROAZIERA au vazut MEANDRE, 100 LEI?
Old 31 Oct 2008, 12:48   #33
mafalda
Guru

mafalda

Topul, ca orice top, are o doza inevitabila de subiectivitate!
Old 02 Nov 2008, 22:55   #34
Planmaker
Veteran

Planmaker

Send a message via Yahoo to Planmaker
Pitbull, ai putea comenta putin asupra alegerii lui "Duminica la ora 6" in loc de "Reconstituirea"? Mie acesta din urma mi se pare clar mai bun, deoarece este mai captivant si mai plin de semnificatii decat celalalt. Parca e mai imbibat in atmosfera vremii si te invita la reflectie mult mai mult decat "Duminica". Acela parca nu e decat o simpla poveste de dragoste, ceva cam plictisitoare chiar, cu un sfarsit cam previzibil si inserturi ce par fortate (cum e, de exemplu, leitmotivul acela premonitor cu liftul coborand).
"Reconstituirea" reprezinta o fresca aproape completa a situatiei sociale si umane din vremea aia si pot spune ca reuseste sa faca un portret foarte precis al "romanului" tipic, care nu s-a schimbat aproape deloc pana astazi.

In fine... sunt foarte multe de spus despre filmul asta si aproape toate de bine. Asa ca nu inteleg de ce consideri mai bun "Duminica".
Planmaker is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Nov 2008, 23:25   #35
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Intr-adevär, "Reconstituirea" e mult mai complex, mai bogat în semnificatii, si incomparabil mai puternic. Dar, o datä cu aceste ambitii, vin si o serie de neîmpliniri:
- Burta imensä de pe toatä portiunea medianä, când gliseazä într-un epigonism de scoalä cehoslovacä, inutil, greoi si ineficient, în conditiile când, anterior, filmul îsi crease un cu totul alt context expresiv.
- Personajul profesorului Paveliu, ratat din toate punctele de vedere. Emil Botta a fost un mare actor de teatru romantic, din filiatia lui Vraca. In film, trebuia sä fie speculat, ajustat, compensat - nu supralicitat, cum se întâmplä aici (cu atât mai mult, cu cât are un rol de raisonneur moralist, ingrat prin definitie; exacerbarea creatä atât prin stilul propriu al marelui actor, netemperat cinematografic, cât si prin secventa cu bäutura, îl fac sä devinä grosier si didactic).
- Diverse alte secvente la fel de explicite si demonstrative. Unele dintre ele mi s-au pärut asa chiar din 1978, când am väzut filmul prima oarä. Altele mi-au pläcut atunci, dar mä dezamägesc acum, din perspectiva prezentului - deci, nu sunt rele în sine, ci doar... n-au rezistat la proba timpului.
- Multe stângäcii subtile de cadraturä si ritm, proprii omului care face film venind din altä zonä (aici, regia de teatru).

In schimb, "Duminicä la ora sase", film cu ambitii mai modeste, mult mai ponderat si egal cu sine, e mai unitar, mai rotund, mai omogen - si, ca atare, l-am receptat întotdeauna mai incisiv, datoritä echilibrului säu de ansamblu.

Si mai e un factor, care se relevä în timp. Toate defectele pe care le reprosez "Reconstituirii" se regäsesc, din ce în ce mai exacerbate, în filmele ulterioare ale lui Pintilie - ceea ce dovedeste cä nu erau nici "figuri de stil", nici greseli accidentale, nici imperfectiuni remediabile, ci dimpotrivä: expresii ale limitelor lui de fond, ale amatorismului cinematografic pe care timpul si experienta, în loc sä i-l alunge, l-au accentuat tot mai mult.
Old 03 Nov 2008, 01:09   #36
Planmaker
Veteran

Planmaker

Send a message via Yahoo to Planmaker
Da, adevarul e ca "Duminica la ora 6" este singurul film al lui Pintilie, care nu pare a fi facut de Pintilie (probabil cu exceptia lui "Un ete inoubliable", din care n-am vazut decat secvente). Are un stil foarte diferit de restul filmelor lui, tocmai din cauza ca e mai echilibrat, mai aranjat si mai putin zbuciumat decat celelalte. Dar, la urma urmei, tocmai acest "zbucium" constituie forta filmelor lui Pintilie, esenta care le face atat de puternice. Din aceasta cauza, in ciuda anumitor limitari si stangacii, filmele lui au un asa de mare impact asupra spectatorilor. Asa ca lipsa "zbuciumului" face din "Duminica" un film destul de fad.

Pe deasupra, mai am si impresia ca filmul nu a fost "simtit" de Pintilie. Nu pare a transmite o idee in care el sa creada cu putere. Situatia (chiar daca dramatica), e privita foarte rece, fara o prea mare implicare emotionala din partea realizatorului. "Duminica la ora 6" spune o poveste si atat.
Planmaker is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 03 Nov 2008, 01:32   #37
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Se pare cä tocmai aceastä detasare auctorialä i-a fost de folos filmului - autorul reusind astfel sä pästreze justa mäsurä (deziderat al oricärei opere de artä) a cärei încälcare disproportionat de mare e marca majoritätii filmelor lui "în care crede"... Mai ales dupä '89.
Old 08 Nov 2008, 09:38   #38
mafalda
Guru

mafalda

Apropo de "Reconstituirea" lui Pintilie, sa vedeti ce am gasit !

Dosarul nr. 14/1971, filele 2-32: Stenograma vizitei tovarãºului Nicolae Ceauºescu la Casa Scriitorului din Mangalia de Nord (Neptun) 4 august 1971. Original.

Tov. Nicolae Ceauºescu:
Eu consider cã Reconstituirea nu este un film bun. Nu dã nimic pentru cã prezintã denaturat poporul nostru; prezintã acolo ca o gloatã care se aruncã; dar unde aþi vãzut în viaþã, unde? Aºa e clasa noastrã muncitoare, ca o gloatã însetatã de sînge? Sigur, în Occident, ºi ºi la comuniºtii din Occident, noi le-am spus, sînt influenþe greºite; ºi privesc greºit. ªi ei sînt sub influenþa ºi presiunea acestei ideologii strãine, dar noi nu putem sã ne luãm dupã faptul cã tot ceea ce este lãudat în Occident înseamnã cã e o operã de artã. E un film mediocru, puþin spus, pentru cã denatureazã realitatea româneascã ºi clasa muncitoare nu este o gloatã. Nu se poate nici aºa discuta cã acolo a fost bine primit, dar anumite cercuri ºi intenþionat, ºi noi ºtim aceasta, ºi avem ºi datele acestea, dar prea puþin ne intereseazã. Nu în spiritul Reconstituirii trebuie scris ºi creat filme. Sînt de acord sã criticãm serios, dar sã prezentãm poporul nostru aºa cum este el, nu ca o gloatã însetatã de sînge; nu acesta reprezintã poporul român. Sã criticãm anumite defecte în film, în piese, în roman, dar, în acelaºi timp, trebuie sã scoatem esenþialul. Filmul trebuie sã aibã o anumitã orientare, nu orice. Numai ca sã fie dramatism sã vedem anumite instincte la om. Pentru aceasta nu e nevoie de un film. ªi ºtiþi bine cã a stat pe piaþã ºi nu ºi-a scos banii, în România.

:hmm: :sick:
Old 08 Nov 2008, 11:35   #39
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Genial! Seamãnã cu unele posturi de pe unele forumuri (nu ãsta, nu).
Ceauºescu, primul forumist al þãrii!
Led-Ze-Pencil is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Nov 2008, 12:12   #40
mafalda
Guru

mafalda

Cand mai gasesc "panseurile" lui Ceausescu despre arta cinematografica mai pun pe forum!

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules