Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 17 Jan 2007, 20:45   #21
Mala Portugal
Guru

Mala Portugal

Pentru mine Puiu e autorul celui mai bun film romanesc. Nu cel mai bun film romanesc al noului val, nu cel mai bun film de dupa revolutie ci cel mai bun , period. Si mai mult d'atat , tot ce a facut pana acum e argument necesar si suficient sa aiba mana libera chiar daca sinopsisul ala ar fi fost scris pe dosul unui servetel.
Btw, luminati-ma si pe mine de la cate pagini incepe un sinopsis de valoare? :sleep:
Old 18 Jan 2007, 00:17   #22
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Am fost astä searä la Cärturesti, unde s-a lansat cartea lui A.L.S., dupä care a avut loc o discutie amplä: Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean si Tudor Giurgiu, versus presä si invitati, despre tot acest bâlci. S-au spus lucruri interesante, dar acum sunt prea obosit, vi le povestesc mâine. Oricum, trebuie sä-mi sistematizez ideile, cä si Räzvan Penescu mi-a cerut un editorial pentru Liternet pe tema asta.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Jan 2007, 14:39   #23
drudu
Veteran

drudu

I don't know about the rest, dar mie mi-a placut propunearea sa ne legam cu lanturi de usile studiourilor, ca sa nu-i mai lasam pe "sidecsii cinematografiei" sa mai faca filme.

bring on the chains, baby!

in alta ordine de idei, sa ne-o scoata cineva pe miorita din cap, da' repede va rog.
Old 18 Jan 2007, 16:03   #24
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Ai fost si tu acolo...? :huh:
Intr-adevär, faza cu lanturile e cute, iar cea cu Miorita a fost sweet (apropo de ideea cä balada nu vorbeste atât despre "resemnarea în fata mortii", cât despre FRATRICID, si e foarte grav cä fiinta noasträ nationalä se revendicä la asa ceva).
Dar, enfin, revenons...
In afarä de A.L.S., de moderatorul de la Polirom, si de Puiu, Porumboiu, Giurgiu si Muntean, au mai vorbit substantial Valerian Sava si Corina Suteu. Una peste alta, concluziile sunt limpezi: cloaca dinozaurilor are în spate interese multiple, nu numai cele strict bisnitäresti - e o retea de coruptie stratificatä si tentacularä, cu obligatii si contra-obligatii, ca prin toate mafiile de la noi, inclusiv la nivel guvernamental si parlamentar. Deocamdatä, transpar cu claritate interesele de afaceri ale madamei Cornelia Palos (am înteles cä bärba-su va fi producätorul unora dintre proiectele cu cântec) , ca si implicarea concretä a lui Eugen Serbänescu - cel care a insistat pentru coborârea cu un punct al baremului initial, de la 7 la 6, pentru ca anumite proiecte sä treacä de faza "secretizatä" - ceea ce contravine ipotezei lui Radu Muntean, care-l considerä un biet papagal, o marionetä a altora; se pare cä papagalul are si el oarece vested interests, si lucreazä pentru ele, nu se-ncurcä!
Mai e de retinut si cä haita mumiilor are un interes colectiv de a zädärnici viziunile cinematografice moderne, de tip Puiu, Porumboiu, Muntean, tocmai pentru cä ele dau semnalul unei reale schimbäri de conceptie cinematograficä, în sensul actualizärii, care pe ei îi depäseste total. Imaginati-vi-i pe Serj, Geo Saizescu, sau Muresan, într-o panoramä cinematograficä dominatä de profunzimile lui Puiu si experimentele lui Porumboiu! Deja sunt împinsi în suturi spre usa din dos; se strofoacä disperati sä se mai mentinä pânä la colapsul biologic.
De remarcat faptul cä Giurgiu si Muntean, desi laureati ai concursului, s-au solidarizat cu Puiu - chestie care le dä peste nas unor râme (a)morale gen C. Comeagä, Nicolaescu si altii ca e, care acum se stropsesc cä cicä Puiu a protestat de ciudä cä nu câstigase.
In aceeasi ecuatie se înscrie si admirabilul demers al lui Puiu de a restitui banii pentru "...pestii mici". Cum spunea chiar el, asearä: acum doi ani, cu prilejul unui protest similar, i se reprosase ipocrit: "Cum, dom'le, tu le iei banii, si mai ai gurä sä-i înjuri?" Ei bine, acum nu mai încape nici o îndoialä.
S-a mai spus si cä, în momentul de fatä, ministrul culturii ar avea de ales doar între douä extreme: anularea concursului si anchetä la sânge (inclusiv de tip penal - coruptie, trafic de influentä, etc., etc.), si propria demisie.
Evident, nu face nici una, nici alta.
Interviul lui Serbänescu, "scrisoarea deschisä" cätre Puiu, declaratiile oficiale si toate celelalte, formulate într-un amestec de limbaj de lemn si ironie sontoroagä, plus platitudini logoreice împänate cu paradoxuri de o logicä absconsä (vezi mai ales comentariile privind "secretizarea" si "numärul de pagini" - lol!), aratä clar cä adunätura e hotärâtä sä meargä înainte.
Ar fi fost o naivitate sä ne asteptäm la altceva.
Dar ar fi o lasitate sä nu mergem si noi pe mâna lui Puiu, pentru a-i spulbera.
Old 18 Jan 2007, 19:48   #25
Gloria
Super Moderator

Gloria

Originally Posted by Pitbull:
Deocamdatä, transpar cu claritate interesele de afaceri ale madamei Cornelia Palos (am înteles cä bärba-su va fi producätorul unora dintre proiectele cu cântec)

Unde mai pui si ca aceasta doamna Palos (nomen est omen), consilier ministerial, a contribuit la elaborarea "Strategiei privind vanzarea salilor de cinematograf",inaintata Guvernului,in urma careia s-a luat Hotararea cu nr 97/06.12.2006 prin care se va distruge patrimoniul cinematografic al Romaniei.

Fratilor, trebuie sa facem si noi ceva inainte sa ramanem fara cinematografe!
Old 18 Jan 2007, 20:17   #26
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Ia-n te uitä ce frumos se leagä toate!
Cine-a zis cä nu existä coincidente...?
Cine-a zis, bine-a zis! :sleep:
Old 25 Jan 2007, 09:51   #27
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

http://agenda.liternet.ro/articol/37...uitocalie.html
My two pence worth.
Am s-o pun si aici, când oi avea timp - e enooorm de lungä (asa cum nu vä place vouä), si dureazä pânä-i refac peste tot italicele si boldurile (stiti cä io-s chichiricios la bibilurile astea). Pânä una-alta, cititi-o de pe Liternet.
Old 26 Jan 2007, 12:24   #28
gionloc
Guru

gionloc

Originally Posted by Pitbull:
http://agenda.liternet.ro/articol/3728/Pitbull-Mihnea-Columbeanu/C.N.C.-ul-fata-cu-Revolutia-Puitocalie.html
My two pence worth

citit textul...
echivalentul scriptic al unui film de bunuel cu accente gore.

vreo reactie din partea lor, a celor care dau accentele gore prin h-oroarea pe care o introduc in poveste?
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Jan 2007, 13:27   #29
drudu
Veteran

drudu

mda...
ca sa se mai enerveze si altii, ca destul mi-a crescut mie tensiunea:
http://www.cotidianul.ro/index.php?i...ash=6fc22cd469
Old 26 Jan 2007, 14:22   #30
gionloc
Guru

gionloc

Originally Posted by drudu:
mda...
ca sa se mai enerveze si altii, ca destul mi-a crescut mie tensiunea:
http://www.cotidianul.ro/index.php?i...ash=6fc22cd469

dumnezeule... ce logica are!!!

cica Puiu e un maniac, un paranoic.. merge la festivaluri.. si cica e normal sa cistigi treizeci cind mergi la o suta! daca ar merge el cu ultimele filme la o mie.. si daca nu ar fi jurizat de colegii lui de pahar ar cistiga vreun premiu? ma indoiesc!

de cind dracu' valoarea filmului poate fi data prin numarul de spectatori in cazul incare el ruleaza intr-un regim in care nu ai posibilitatea sa alegi!!

cica a venit prea devreme 15?!!? pentru cine? pentru reincarnarea iubitorilor sai pierduti in lumi paralele?

orient express e film greu!! are dreptate: e greu de suportat!!

eu ii doresc numai lui si celor care il sustin modul in care il judeca spectatorii care au vazut si altceva decit Dumnica in Familie si Lacrimi de Iubire!
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Jan 2007, 15:00   #31
drudu
Veteran

drudu

ah, nu, la capitolul "logica" mie cel mai mult mi-a placut:
Quote:
Nici macar nu are scoala Puiu!

Are scoala in Elvetia!

Ce scoala e aia? Nu are, dar nu zic nimic, ca nici eu nu am.
Old 26 Jan 2007, 16:10   #32
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Tocmai veneam încoace, cu linku', da' mi-ati luat-o înainte!

Nu citesc "Cotidianul", da' am väzut coperta si l-am cumpärat. Peste un minut, râdeam ca un nebun, de se uita bulevardu' la mine.
Amicul era oricum idiot din näscare, da' acuma mai e si atins de pala dementei senile.
Regrete eterne, da' cine-i mai dä lui Nicolaescu sä facä film, automat i se aläturä ca nivel mintal.

«"Mircea" e un film extraordinar, un film care a pregätit Revolutia!»
LOOOLLL...!!!!! :w00t: :huh: :o :lol: :shock:

Mä simt dator sä fac o precizare personalä.
Din comisie au fäcut parte si doi profesionisti pe care-i respect: Dinu Tänase si Costicä Chelba.
Ii astept prieteneste sä facä mea culpa, sä facä cunoscute motivele pentru care au fäcut ce-au fäcut, sä-si cearä iertare, si sä ni se aläture în demascarea si anihilarea acestei mafii de impostori si banditi. Ii vom primi cu bratele deschise. Sunt convins cä integritatea lor îi va determina, în cele din urmä, sä facä acest pas.
Old 26 Jan 2007, 17:00   #33
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

"Domnul" S.N. e un mârlan needucat, incult, ignorant, mitoman si prost ca noaptea.
"Maestrul" e un impostor, un hot, un plagiator, un diletant împiedicat, care habar n-are de meserie.
Il cunosc personal, am lucrat cu el, stiu ce vorbesc.
Asa cä aberatii de-astea, pe voma aia de Bubumania, unde e-njurat "Moartea domnului Läzärescu" fiindcä-i madam Bubu felceritä si s-a simtit cu musca pe... cimpilica albä - nu aici.

* * *

Acum, back on topic.
De obicei, Sergiulicä zâmbea dispretuitor la adresa oricui îl ataca - inclusiv fatä de Daneliuc, care a fost dintotdeauna unul dintre cei mai virulenti adversari ai lui. Acum e prima oarä cä face asemenea crize - ati observat cât e de incoerent, isteric, disperat... Se simte clar c-a intrat în panicä, vede cä sfârsitul e aproape, au sä-i ia jucäriie si-au sä-l lase sä vadä încä de viu cum îl uitä lumea si se scurge pe usa din dos a istoriei... Il înteleg pe bietul pulifrici... Pe toti ne vor mânca viermii cândva, da' sä-ncepä când încä mai ai ochi sä-i vezi... si nas sä-ti mirosi putrefactia... Nasol, bä nene.
Old 26 Jan 2007, 20:46   #34
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Vai, dar pärul cärunt i-l respect!
Cu dolveacul äla prost de picä, de dedesubt, am eu ce am...
Si cu caracterul lui mizerabil, de provincial arivist, care n-a fost în stare nici mäcar o facultate sä termine (desi a început trei - scoala de ofiteri de marinä, artele plastice, si politehnica - si pe toate le-a abandonat, când s-a angajat la Sahia era un tehnician amärât) da' d-aia minte cu nerusinare cä cicä are "trei diplome" - diplomele pizdelor mä-sii de agramat si incult!
Si cu faptul cä a fost un bäiat de bani gata, din cercurile nomenclaturii comuniste, care-a primit "Dacii" pe pilele lu' madam Maurer, care-i era amantä.
Si pentru cä a falsificat istoria în filmele lui de curvä masculinä, lingându-i în cur pe comunisti (väzut cu ochii mei; eram în echipä).
In rest, stima noasträ si mândria, Sergiulicä onania!
Old 27 Jan 2007, 01:23   #35
herbert
Guru

herbert

waleu!!!
dur, pamfletar, luminat de o sfanta revolta e Pitbull si, mai ales, are dreptate...
Nicolaescu e penibil pana la greata. intotdeauna l-am considerat prost, aparent si aproximativ, lingand conjucturile si comenzile de partid..., iar acum isi developeaza toata nimicnicia... daca ar fi intelept - dar nu este, cum s-a demonstrat mai sus - ar tacea.
tacerea, nea Serj, salveaza aparentele.
asa - ai belit-o!

P.S. Draga Mihnea (cum naiba sa spun ... draga Pitbull ), am citit scanarea maratonica despre C.N.C. e OK. nu e excelenta, pt ca este bruiata de tonul pamfletar. nu era cazul, dupa opinia mea, nu se potriveste. am ramas, asa, cu o impresie de revolta vesela...
Serj trebuie batut in cuvinte putine, precise si grele...
Old 27 Jan 2007, 11:07   #36
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by herbert:
Draga Mihnea (cum naiba sa spun ... draga Pitbull ), am citit scanarea maratonica despre C.N.C. e OK. nu e excelenta, pt ca este bruiata de tonul pamfletar. nu era cazul, dupa opinia mea, nu se potriveste. am ramas, asa, cu o impresie de revolta vesela...
Serj trebuie batut in cuvinte putine, precise si grele...
Serj trebuie sä fie bätut zilnic, la ore fixe, cu pumnul, peste gurä.
Asa: te duci la el, zici "Serj, e ora zece." Jap, jap, trosc! "Bun, fii cuminte, revin, pa." Trece-o orä. "Serj, e unspe." Zdrang, poc, buf! "Vezi dacä esti prost? See you." Pe urmä: "Serj, e doispe." Pleosc! Etc.
Da, recunosc, mi-am dat drumul prea tare. Oricum, impresia de revoltä veselä a fost intentionatä, pentru cä Puiu e foarte serios si crâncen (si-n cele trei ore când am vorbit în cafenea, se vedea clar cä era încä profund afectat de toatä treaba), asa cä m-am gândit sä fiu complementar, n-am vrut sä am o atitudine redundantä, sä dau întregii chestii o stare prea solemnä... Pe lângä elementele grave pe care le comportä (prejudicierea valorilor culturale nationale, propagarea voitä a confuziei de valori, pagubele financiare imense, delictele penale ale traficului de influentä - si, probabil, mituire), toatä situatia are si zona ei incontestabilä de comic. In fond, ce sunt ästia, cu toatä liota lor de mici lingäi, dacä nu niste pizde belite în mijlocul unei ostiri de coaie flescäite bälängänind ca mucii sub nas? Si-n mijlocul lor, pula moale de Serj, chiräind cä el-îi häl mai tare din parcare. Päi sä nu te umfle râsu'? :lol:
Old 27 Jan 2007, 11:41   #37
Hilton
Novice

Hilton

Pitbull, daca dumneata ai fi stiut unde sa te opresti si (mai cu seama) cind (ai fi fost ...cineva)
Asa (prelungind penibil, la infinit, un mesaj care s-a epuizat decent si cu argumente in art. cu pricina) nu reusesti sa fi decit o ciocanitoare.
Old 27 Jan 2007, 11:43   #38
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Poate cä nu mä intereseazä ca devenitul meu "cineva" sä depindä de diferenta dintre articol si forum. Problema asta ti-ai pus-o?
Old 27 Jan 2007, 17:53   #39
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Ca de obicei, n-ai priceput nimic.
Nicolaescu mi-e foarte drag, de pe vremuri, si am numai amintiri frumoase legate de el. Eram un pusti julit în coate, care habar n-avea ce-i aia cinema, si aberatiile lui îmi pläceau. Nu väzusem filmele pe care le copia, habar n-aveam cä secventele mele favorite erau plagiate, credeam cä le gândise el. Mai târziu, în Buftea, perioada când i-am fost asistent la "Noi cei din linia întâi" a fost cea mai pläcutä din toti cei sapte ani cât am lucrat acolo. Nicäieri nu m-am simtit mai bine decât la echipa lui.
Dar asta nu schimbä cu nimic datele problemei. Propriile mele pläceri de-acu' 20-30 de ani valoreazä exact zero pe lângä räul imens pe care l-a fäcut si încä-l mai face (mai ales acum îl face), Nicolaescu filmului, culturii si economiei românesti. Simpatia mea pentru el nu-i dä nici creier, nici integritate, nici talent, nici studii, nici culturä. Dupä ce nu va mai fi, am sä-i pun din când în când câte o floare pe mormânt. Dar deocamdatä, trebuie sä ajungä acolo. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru toatä lumea. Mortii cu mortii si viii cu viii.
Old 03 Feb 2007, 17:44   #40
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

L'asphyxie des jeunes auteurs roumains
Alors que les subventions sont accaparées par les anciens, la relève, incarnée par Cristi Puiu, doit se tourner vers l'étranger.
Par Luca NICULESCU
QUOTIDIEN : mercredi 31 janvier 2007
Bucarest de notre correspondant

Il se lève puis se rassoit aussitôt, fait les cent pas tout en grattant nerveusement sa barbe de trois jours. Cristi Puiu est furieux. Cet homme au regard perçant, réalisateur acclamé de la Mort de Dante Lazarescu , vient de voir repoussés les deux derniers projets pour lesquels il avait demandé un financement du Centre national roumain de la cinématographie (CNC). «Je n'ai qu'une solution, arrêter de demander des sous au CNC. J'essaierai désormais de trouver des financements en France, en Allemagne ou en Hongrie.»
Ce n'est pourtant pas la première fois que Cristi Puiu ne trouve pas d'argent pour ses projets. Fin 2004 déj�*, le CNC avait rejeté la Mort de Dante Lazarescu , «une histoire sordide, écrite sans talent, traitant d'un sujet local, dans un hôpital poussiéreux de Roumanie et qui, de surcroît, n'intéressera personne» , avait hâtivement tranché un membre du jury. Suite au scandale qu'il avait déclenché, le jeune réalisateur avait finalement réussi �* trouver les fonds nécessaires. Résultat : le film le plus primé de toute l'histoire du cinéma roumain. «C'était David contre Goliath et David a gagné , résume le critique de cinéma Alex Leo Serban. En plus, dire que le film traitait d'un sujet local relevait d'une énorme connerie. On ne peut pas prétendre que la maladie ou la mort soient des sujets particulièrement "locaux" !»
«Vengeance». Pourquoi donc cette récidive du CNC, deux ans après ? Explication de Mihai Chirilov, directeur du magazine culturel Re-publik : «On pardonne tout, mais pas le succès. Cristi Puiu a dérangé le système en place et maintenant celui-ci entend se venger.» Le jury, ce sont des gens plus ou moins compétents et reconnus du cinéma roumain, représentants d'associations de cinéastes et producteurs de films. «Le problème , explique Chirilov, c'est qu'une bonne partie de ces associations sont quasi inexistantes, leur seul but étant d'avoir un représentant dans le jury pour pouvoir arranger les financements. C'est ainsi que des réalisateurs qui auraient dû depuis longtemps partir �* la retraite obtiennent des subventions pour des projets archi-nuls, alors qu'un type comme Puiu est mis hors jeu.»
Face au nouveau scandale provoqué par cette affaire, le CNC est sommé dans une lettre signée par plusieurs représentants de la société civile d'annuler le concours. Le quotidien Gandul («la pensée») n'a cependant pas beaucoup d'espoir : «Le cinéma roumain traverse une longue agonie. En refusant désormais de participer aux concours futurs, Puiu réussira-t-il �* secouer le système ?» s'interroge un éditorialiste.
«Public désorienté». Leo Serban est plus optimiste. «Il y a deux ans, Puiu avait déj�* crevé l'abcès. Son film a connu un plébiscite mondial et ouvert la voie �* d'autres jeunes réalisateurs roumains.» Les trois derniers en date : Le papier sera bleu, de Radu Muntean, Comment j'ai fêté la fin du monde, de Catalin Mitulescu et 12 h 08 �* l'est de Bucarest, de Corneliu Porumboiu, sorti en France le 10 janvier. Trois films, une histoire : la révolution roumaine de 1989. «C'est une pure coïncidence que les trois réalisateurs aient choisi le même thème» , affirme Leo Serban. Une coïncidence qui ne les a pas forcément servis : en Roumanie, les trois films ont été lancés presque simultanément, ce qui a plombé les entrées. «Le public roumain a été désorienté» , avance Mihai Chirilov. En effet, salués par la critique, les trois films n'ont pas remporté le succès escompté, enregistrant entre 15 000 et 20 000 entrées chacun, un score moyen dans un pays où les réseaux de salles de cinéma ne sont pas encore aussi denses qu'en Europe de l'Ouest. «Les Roumains ne sont pas intéressés par le passé récent , estime Leo Serban, et, de plus, ces dernières années, la fréquentation des salles ne cesse de baisser. Les gens préfèrent rester chez eux et regarder la télé...»
Tous ces réalisateurs appartiennent �* la génération des 30-40 ans, sortent de l'unique école roumaine de cinéma mais ne s'en revendiquent pas. «L'école roumaine est dépassée , explique Mihai Chirilov. Ceux qui y enseignent ne connaissent rien des films postérieurs aux années 80.» Du coup, les «jeunes» multiplient les contacts avec les réalisateurs internationaux : �* ses débuts, Cristi Puiu avait travaillé avec le doyen des cinéastes roumains, installé en France depuis trente ans, Lucian Pintilie ; Mitulescu a pour «parrains» prestigieux Wim Wenders et Martin Scorsese ; Alexandru Solomon (auteur de Camarades gangsters, levez-vous , prix du documentaire historique �* Pessac 2004) est en contact avec de nombreuses maisons de production étrangères.
Ambitieux. Par ailleurs, Bucarest est devenu un lieu de tournage recherché, en raison des prix avantageux pratiqués par les studios locaux. Retour �* Cold Mountain, avec Nicole Kidman, Amen, de Costa Gavras ou Jeunesse sans jeunesse , le nouveau film inédit de Francis Ford Coppola d'après un livre du philosophe roumain Mircea Eliade, se sont tournés en Roumanie.
La révolte de Cristi Puiu est emblématique de l'atmosphère qui règne dans le milieu du cinéma roumain. Puiu peut revendiquer les 44 prix récoltés partout par la Mort de Dante Lazarescu . Aujourd'hui, ce cinéaste au lourd passé hypocondriaque voudrait poursuivre son ambitieux projet de six films sur la vie dans la périphérie bucarestoise, dont la Mort de ... constitue le premier volet. Il planche actuellement sur le deuxième épisode : Scènes de crimes .

http://www.liberation.fr/culture/cinema/232042.FR.php
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules