Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Old 29 Oct 2008, 15:52   #221
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Originally Posted by Once...:
Boogie se vrea si film de public. 15.000 de platitori de bilet hardly qualifies as such.

Pai da. Asta inseamna INCASARi de aproximativ 50.000 euro. Din care la producator cat ajung? Cum naiba sa-si acopere cheltuielile? La cate televiziuni o sa-l vanda? Cate tari or sa-l distribuie la ei?

Mai e cazul sa vorbim daca trebuie sau nu sprijinita cinematografia?
Sau era mai bine ca Boogie sa nu existe, pt ca nu e rentabil financiar?
Led-Ze-Pencil is offline   sendpm.gif
Old 29 Oct 2008, 16:09   #222
Once...
Junior

Once...

Evident ca e bine ca exista Boogie! De ce sa nu existe?? Dar la 15 mii nu prea e film de public... Cat despre televiziune, daca co-producator e Antena 1, prea curand alte televiziuni din tara n-au cum sa-l cumpere, ca Antena are drept de prima difuzare. Iar pentru alte tari, ai nevoie de un distribuitor bun, cum au avut Porumboiu si 432 in Wild Bunch, ca altfel adio si n-am cuvinte. Iar alaturi mentionatele au avut si ceva premii lipite pe afis. Boogie... ce?

Problema nu e daca trebuia sau nu sprijinita cinematografia. Problema e ca, practic vorbind, nu prea sunt doritori la pus umarul. Daca nu se face film de public si daca filmul de arta nu mai ia premii, revenim la situatia din anii 90. Ceea ce nu-si doreste, banuiesc, nimeni.
Once... is offline   sendpm.gif
Old 29 Oct 2008, 18:07   #223
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

Dar incetati cu "arbitrii straini"! Prea sinteti voi convinsi ca in alte tari sint pe toate drumurile doctori in scenarii.
De parca strainii ar fi imuni la farmecele lui Nicu Gheara.

Asta-i din categoria "scenariile sint secretizate". Alta gogoasa menita sa nu faca posibila contestarea notelor de la scenarii.

Mie mai grav mie se pare deja altceva.

Faptul ca exista producatori galonati care depun in concurs proiecte(scenarii) care deja au fost filmate!
La DEBUT-LUNG METRAJ primul de sub linie este proiectul KATALIN VARGA(scenariul si regiaETER STRICKLAND ) !!!
http://www.cncinema.abt.ro/Files/Documents/fls-799.pdf

Dar acest film a fost prezentat la TIFF in 2008 !!! Alooooo! Macar aveti atita minte sa schimbati titlul!

Si producatorul care a depus proiectul in concurs este LIBRA FILM (Tudor Giurgiu).
Deja eu nu mai cred ca juriul este problema CNCului.

Cred ca povestea cu filme terminate care cistiga finantari la CNC sau doar incearca asta merita un topic nou.
sergiu puiu is offline   sendpm.gif
Old 29 Oct 2008, 18:17   #224
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

asta e prea tare!!!

uite si un link pt trailer.
http://vids.myspace.com/index.cfm?fu...eoid=42419 88

Nu se poate, trebuie sa existe o explicatie logica!
Old 29 Oct 2008, 18:23   #225
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

Hai ca-ti mai dau niste exemple de proiecte care chiar au cistigat.
Explicatia?Soricul gros!

Asa cum si Petre Nastase a avut depus la ultima sesiune un proiect la sectiunea DEBUT. Desi debutase avind premiera chiar anul asta.Ce-i drept dupa deadlineul de depunere a proiectelor(undeva in iulie). Poate nu se prind aia, poate nu vede lumea. Eu unul regret ca nu a cistigat, doream sa vad cum reactioneaza minimalistii.
sergiu puiu is offline   sendpm.gif
Old 29 Oct 2008, 22:32   #226
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Originally Posted by sergiu puiu:
Hai ca-ti mai dau niste exemple de proiecte care chiar au cistigat.

hai da!
Abia astept. Ce ma mai distreaza golurile astea in sistem!!! Iti dai seama ca asta sunt.
Old 30 Oct 2008, 18:59   #227
confuzius
Novice

confuzius

Treaba asta cu punctajul pentru regizor nu mi se pare corecta. Regizorul este creator, poate avea o inspiratie extraordinara intr-o anumita perioada cand ar fi capabil, fireste, sa faca un film de nota 10. Iar daca acesta nu are punctajul necesar ca regizor, iaca-ta, nu trece concursul, cu toata inspiratia pe care o are si in pofida formei excelente in care se afla. Pentru producatori, da, cred ca e necesara o ierarhizare conform punctajului fiecaruia... In felul acesta poate se pun si ei pe treaba si incearca sa faca ceva cu filmele pe care le produc. Iar, legat de promovarea filmelor, CNC-ul e aproape inexistent. Ba tocmai aici ar trebui ca domnii de acolo sa se implice mult mai mult. In fond CNC-ul ar pune mai bine accentul pe cele doua activitati inca deficitare: promovarea in tara a filmelor romanesti si legaturile mai intense cu strainatatea...
Old 31 Oct 2008, 06:43   #228
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Originally Posted by confuzius:
Treaba asta cu punctajul pentru regizor nu mi se pare corecta. Regizorul este creator, poate avea o inspiratie extraordinara intr-o anumita perioada cand ar fi capabil, fireste, sa faca un film de nota 10. Iar daca acesta nu are punctajul necesar ca regizor, iaca-ta, nu trece concursul, cu toata inspiratia pe care o are si in pofida formei excelente in care se afla. ...

Asa cum regizorul poate trece si prin perioade de lipsa de inspiratie crasa, cum s-a vazut in toti anii astia cu cei din garda veche. Iar pentru a-i opri a mai face tampenii cred ca e buna treaba cu evaluarea regizorului dupa ultimele 2 filme facute: domnule, esti intr-o faza proasta, du-te si te culca, nu mai strica pelicula degeaba.

E drept ca daca se intampla ca un regizor, dupa cele 2 filme proaste pe care le-a facut, isi revine, ii e mai greu sa intre iar in lucru: are tinicheaua ultimelor 2 legata de coada.

Si mai e o gaura in regulile CNC-ului: nu exista sectie de debut pentru scurt metraj. Adica nu ti se ofera sansa de a INCEPE. Daca vrei sa incepi, o poti face cu lung metraj sau deloc. Dar si la sectia lung metraj e evaluat regizorul, in functie de ce premii a mai luat el cu scurt metrajele pe care le-a facut. Cum sa faci scurt metraj insa, cand nu exista categorie de debut aici? Ca ti-o iau inainte toti ceilalti care deja au facut si au luat si premii.

Vesnica problema cu oul sau gaina. Sau ca atunci cand te duci sa te angajezi undeva: "ati mai lucrat in domeniu? nu. ne pare rau, vrem oameni cu experienta". Dar cum INCEPI ca sa ai experienta?
Old 31 Oct 2008, 11:38   #229
mirodoni
Guru

mirodoni

Send a message via Yahoo to mirodoni
Lucrurile sunt complicate pentru cã nimeni nu vrea sã le simplifice. Se impune, dar cine va impune? separarea etapelor de evaluare a scenariului, a regizorului ºi a producãtorului. Evaluarea regizorului sã se facã dupã “decupajul regizoral”. Aºa cum un scenarist munceºte 2 ani la un scenariu ºi nimeni nu i-l citeºte, ºi regizorul sã scrie decupajul ºi sã demonstreze cã poate face dintr-un scenariu de 10 un film de 10. Nu e sificientã o “concepþie regizoralã” de 3 pagini. Nu e obligatoriu 100% cã dacã a fãcut un film excelent sau foarte slab va continua la fel. Deasemenea, producãtorul, sã demonstreze cã poate scoate un film bun dintr-un scenariu anume. Pentru aceasta, fiecare scenariu promovat, în ordinea punctajului, va avea mai mulþi ofertanþi, regizori ºi producãtori. Deci, pe acelaºi scenariu, vor concura mai mulþi regizori ºi producãtori. Cu condiþia ca selecþia scenariilor sã fie o treabã serioasã. Nu are importanþã dacã regizorii sunt ºi scenariºti, discuþia se poartã separat. Se poate imagina cã un regizor scenarist va face un decupaj perfect pentru scenariul sãu. Cu atât mai bine. Sau poate cã nu.
mirodoni is offline   sendpm.gif
Old 31 Oct 2008, 11:48   #230
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Mi se par toate idei foarte bune.
Da, sa fie etapa selectiei scenariilor, apoi producatorii sa oferteze pt acel scenariu ales, iar regizorul sa-si expuna prin decupaj (si conceptie regizorala) intentia artistica.

Mai e o problema insa: in juriu vor trebui sa fie oameni care stiu sa citeasca un decupaj. Credeti ca Irina Nistor stie? Tocmai a facut parte din juriu in vara asta. (nu vreau s-o defaimez, poate ca stie, am ales la intamplare un exemplu)
Old 31 Oct 2008, 13:10   #231
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Stie. E drept cä are päsärelele ei (da' cine nu le are?), uneori ne nimerim häis si cea apropo de câte-un film, dar la descifrarea profesionalä e pe felie.

Intr-adevär, ideea asta cu etapizarea ar putea rezolva multe! Am sä-ncep s-o arunc din zbor, cä tot am zilele astea niste drumuri pe la C.N.C., apropo de frauda Marilenelor.
Pitbull is offline   sendpm.gif
Old 31 Oct 2008, 13:21   #232
mafalda
Guru

mafalda

@pitbull

Ma bucur ca te obsedeaza chestia asta penala cu Marilenele, inseamna ca o sa faci ceva in sensul asta!
Old 31 Oct 2008, 14:01   #233
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

I'll do my best.
Cum îþi spuneam ºi asearã, la ºampanie:
- m-am säturat de þepe;
- e delirant cã miza a fost trecerea de la o vomã la un cãcat;
- peliculele lui Daneliuc au ajuns o ruºine nu naþionalã, ci planetara! Pãi dacã aflã de ele klingonii, se pun dracu' cu Steaua Morþii pe noi!
Old 31 Oct 2008, 14:11   #234
mafalda
Guru

mafalda

:lol: :shock: :sick:
Old 31 Oct 2008, 14:44   #235
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Of of of...
Se pare ca ai nostri, cu cat au ajuns mai sus, cu atat mai jos decad.
Si inteleg asta in sensul ca daca au ajuns la + 100, nu decad apoi la 0 ci sub, la - 100.
Sper sa nu i se intample asta si lui Mungiu, care a ajuns cel mai sus pana acum.
Old 31 Oct 2008, 14:49   #236
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Sä nu-l uitäm pe Ciulei, care a avut puterea sä se oprascä în momentul când ajunsese CEL MAI SUS.
Old 02 Nov 2008, 19:32   #237
mirodoni
Guru

mirodoni

Send a message via Yahoo to mirodoni
Eu am transmis, în ultimii ani, de mai multe ori în scris, atât la CNC cât ºi Ministerului Culturii, ideea separarãrii etapelor de evaluare a scenariului, a regizorului ºi a producãtorului. De la CNC nu am primit niciodatã nimic, iar de la Minister mi s-a rãspuns cã nu permite legea, ca ºi cum legea o face Cel de Sus. Problema este cã aceia care hotãrãsc acum soarta filmului românesc, aparent indirect, sunt regizorii care sunt ºi scenariºti, uneori ºi producãtori, iar numãrul lor este cam acelaºi cu numãrul producþiilor româneºti posibile într-un an, aºa cã nu au niciun interes sã se facã schimbãri. Cu toate acestea, când se pune problema filmului rãmânesc, se invocã lipsa scenariilor bune. Eu cred cã sunt scenarii, selecþia nu e bunã. Deci presiunea ar trebui sã vinã din altã parte, dar scenariºtii nu sunt asociaþi, iar publicul, singurul doritor de filme bune, nu are niciun cuvânt de spus.
Aº vrea sã cunosc ºi pãrerea altora ºi voi reveni aici cu detalii, dacã n-o luãm off-arãturã, ca de atâtea ori!
mirodoni is offline   sendpm.gif
Old 03 Nov 2008, 21:02   #238
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Originally Posted by mirodoni:
Problema este cã aceia care hotãrãsc acum soarta filmului românesc, aparent indirect, sunt regizorii care sunt ºi scenariºti, uneori ºi producãtori, iar numãrul lor este cam acelaºi cu numãrul producþiilor româneºti posibile într-un an, aºa cã nu au niciun interes sã se facã schimbãri.

Right! Iar problema care ar ramane este ca ca tot ei vor fi si in jurii.
Old 03 Nov 2008, 22:27   #239
confuzius
Novice

confuzius

Sa le dea liber la toti. Si la scenaristi, si la regizori, si la producatori... Cum spuneam anterior, sa se dscurce fiecare cum poate. Liberalizare... Niciun concurs. Smecherii oricum se vor adapta la orice schimbare de regulament. Mai ales ca tot ei vor face schimbarile...
Mafalda, am aflat din mesajul lui Pitbull, ca-ai stat la sampanie cu el ?
Old 03 Nov 2008, 22:56   #240
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Hai, Maffy - recunoaste!
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules