Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 25 Oct 2005, 23:10   #221
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Uite, ultimele câteva mesaje de mai sus contureazä foarte clar problema. S-a legat de v-ati completat bine si limpede - A.L.S., Herbert, Regizor28 si Frank. In cele mai multe privinte, sunt de acord cu fiecare dintre voi.
De fapt, relevant aici nu este nici personagiul R.P., nici textuletul lui, ci fenomenul. Adicä:
Cum bine stiti, din tot ce-am spus, eu sunt entuziasmat cu mici rezerve fatä de "M.D.L." - îl consider un film de mare valoare, cäruia cu respect îi reprosez câteva mici defecte usor remediabile. Cum la fel de bine stiti, sunt hiper-înversunat împotriva imposturii si a confuziei de valori (poate chiar cu unele exageräri, îi denigrez din räsputeri pe Daneliuc si Pintilie). Ca atare, n-as fi ezitat sä distrug nici "M.D.L.", dacä-mi fäcea impresia unei noi labe triste cocotate pe piedestal (ceea ce, slavä Domnului, n-a fost cazul).
Or, când te-ncumeti la un asemenea demers demolatoriu, se impune sä ai un arsenal bine pus la punct. Pe de o parte, sä cunosti beton meseria cinematograficä, pentru a putea analiza, demonta si critica. Pe de altä parte, sä gândesti si sä te exprimi în scris ca un maestru.
Pe când acest R.P. e nul pe toatä linia. N-are MATERIE, frate, n-are SUBSTANTA - si nici mijloace n-are. Astfel, isteria lui anti-Puiu se reduce la un scuipat în sus care tot lui îi picä-n ochi. Cu alte cuvinte: e riscant sä te pisi în contra vântului când ai prostata prastie!
Iar concluzia e cä tocmai boala asta atinge proportii endemice pe-o mare întindere din tot ce-nseamnä batalionul cinematografic românesc - atât cäpräriile de creatie (regie, dramaturgie, productie, etc.), cât si cäpräria criticä. Intr-un cuvânt, chiräiala scurt-subtire a lui R.P. nu e decât încä o oglinjoarä care ne-aratä, prin ea însäsi, cum si de ce suntem.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Oct 2005, 21:35   #222
Floydman
Guru

Floydman

poate ca cel mai tragic este ca acest film nu a reusit sa ma revolte sau sa ma emotioneze in vreun fel. pe mine si pe multi altii. normalitatea romaneasca....
Floydman is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Oct 2005, 22:29   #223
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by Floydman:
poate ca cel mai tragic este ca acest film nu a reusit sa ma revolte sau sa ma emotioneze in vreun fel. pe mine si pe multi altii. normalitatea romaneasca....
Da, asta ESTE o dimensiune tragicä! Inertia, amortirea, conditionarea într-ale aberatiei!
Când i-am spus lui B.S.S. cä, pentru mine personal, cel mai tragic moment e când coboarä din casä si-i roagä pe vecini sä aibä grijä de pisici (iar noi STIM deja cä le vor arunca în stradä!), ea mi-a räspuns cä în Olanda, si-n Vest în general, asa ceva ar fi de neconceput - ba chiar, s-ar putea sä-i pascä o amendä grasä pentru o asemenea chestie!
Si totusi... iatä, mai suntem destui oe care ne emotioneazä si ne revoltä! Nu e totul pierdut!
Old 27 Oct 2005, 09:46   #224
raptor
Leprechaun

raptor

http://www.sfin.ro/autor_12/radu_preda.html

.mai luati de aci citeva pareri d'ale lui preda. nu marin(andreea), ci radu.

http://www.youtube.com/watch?v=81bQJGafcjU
raptor is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Oct 2005, 13:10   #225
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Da' mai dä-l mä-n moash-sa! :sick:
Old 27 Oct 2005, 20:00   #226
BeNnY
Guru

BeNnY

Am senzatia ca nu a realizat ca a scris "Unusual Suspects". Cam atat de valide sunt cronicile acestui individ. La beyond the sea e oricum scris prost, fara absolut nimic care sa exprime de ce filmul e bun sau macar de ce i-a placut. E prost (filmul), dar mi-a placut.
Old 27 Oct 2005, 22:43   #227
notorious
NBK

notorious

ar fi misto daca radu asta ar intra pe cinemagia. tipul pare genul ofticat in fata televizorului de regizor si de tam-tamul din jurul filmului si se duce la cinema cu un singur gand: sa nu-i placa.
Old 28 Oct 2005, 00:58   #228
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Päi puteti sä-i scrieti, acolo la "adaugä un comentariu", si sä-i trageti un sut în cur cu cap la compas CineMagia - cine stie, poate se urneste încoace, dacä n-o fi prea încopistrat în glia unde-a prins rädäcini. Eu i-am scris una cu uräri de bine, da' uite cä mi-am amintit prea tärziu sä pomenesc de noi.
Da' acum, totusi, gata cä ne-am offtopicizat SMALL time. Dacä chiar vreti, faceti un topic la Cafenea, ceva gen "Loc de dat cu sutu-n c(ap)uru' lui Radu Preda". Sau un topic special numai cu scribulicii nepricipitori cei mai aberanti. Sau includeti-l într-unul din topicurile despre presä, criticä, etc.
Old 10 Nov 2005, 17:10   #229
raptor
Leprechaun

raptor

.sa vedem ce parere au si vizitatorii site-ului cinemagia. pareri sincere, macar. permiteti sa spicuiesc?

Quote:
Spectator dezamagit

Nu cred ca este cineva in masura sa zica daca publicul roman merita sau nu merita un asemenea film. Personal, cred ca termenul ”film” se cojunga neapat cu verbul ”a vizona”, ceea ce vorbeste despre importanta publicului în sãli. Nu faci filme numai pentru critici sau numai pentru festivaluri, ci si /sau mai ales/ pentru public. M-as bucura sa revenim la timpuri cand la Cannes se vor premia din nou filme precum Kramer contra Kramer, de exemplu, nu unele atat de teziste precum cel al lui Puiu. Nu este rau ca filmul lui Puiu are un mesaj, este rau ca este tezist. Iar replicile care ataca sistemul sunt atat de evidente, incat ti se face jena.

Quote:
Bradley
Sunt de acord cu toti spectatorii dezamagiti.
Asta e film de Oscar????
Mai bine faceau un documentar, poate avea mai multe sanse de a transmite un mesaj direct Ministerului Sanatatii.
Oricum, cei ce fac acum filme in Romania sunt departe de Hollywood.
Pariez ca 10% din cei ce viziteaza site-ul sunt mai talentati numai ca nu li se da nici o sansa.
Merita sa mai revin cu un mesaj?

Quote:
roxi_20
ste cel mai prost film pe care l-am vazut in viata mea.Cred ca putea fi facut si de un amator.Nimic interesant,nimic care sa te tina in suspans,nimic care sa te faca sa il urmaresti.Ma asteptam la mai mult...este un singur fir de actiune...nu este creat pe mai multe planuri...sa fii avut mai multe idei si scene paralele,nici un punct culminant...nimic.Cred ca nu merita nici macar o stea

Quote:
Beretas
Intr-adevar ce bun exemplu si ce rezumat al Romaniei de astazi,nu?Cum spunea cineva: "dam strainilor exact ceea ce vor sa vada".Oare asta ne caracterizeaza pe noi?Doar asta?Incat sa faci un asemenea "elogiu" printr-un astfel de film?Atmosfera asta de imbacseala,de mizerie este prea exagerata.Plus,ma indoiesc ca intre doctori exista un limbaj atat de presarat cu expresii de argou.Gen: ii dai o bormasina in cap si gata..
Din fericire am ocazia sa observ de aproape viata in spitale,si nu e chiar asa cum o arata filmul.Dupa domnul Puiu toti doctorii sunt niste incompetenti,niste aroganti si niste amatori.S-a exagerat mult prea mult.Si tot bine zicea cineva: de aia a si luat premiu la cannes.Ca tot juriul s-a minunat probabil de sistemul foarte gaunos al sanatatii...

.bineinteles, sunti si unii care zic de bine. dar punctul lor de vedere nu e nici pe departe atat de fascinant.

http://www.youtube.com/watch?v=81bQJGafcjU
raptor is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 10 Nov 2005, 17:26   #230
st3fan
Guru

st3fan

Send a message via Yahoo to st3fan
Primul mesaj e cat se poate de pertinent.Trebuie facute si filme pentru public, in primul rand din considerente economice.Degeaba face un regizor un film de arta, neinteles decat de echipa care l-a facut si poate de alti cativa, ca a doua sansa nu mai are.Moare cu arta in brate.
Urmatoarele trei mesaje provin de la cei care au vazut doar suprafata filmului, au observat doar ca se loveste in sistemul medical.
roxy_20 ofera exact viziunea avidului de comercial, de bombe, muschi si gloante la kilogram.("nimic care sa te tina in suspans,nimic care sa te faca sa il urmaresti")
Old 10 Nov 2005, 17:57   #231
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Mä pregäteam sä räspund cu "citate din citat", dar nu mai e nevoie. St3fan a percutat fix si la obiect.
Intr-adevär, acea "roxi" e clar o spectatoare nici mäcar "profanä', ci "ageamie" - auzi acolo argument: "de ce e numai pe un plan, si nu pe mai multe planuri"? :lol:
Primul, într-adevär, are o pozitie de bun simt, dar un aparat analitic limitat - dupä cum se vede mai ales din gugumänia cu "tezismul" - când "M.D.L." NUMAI TEZIST NU E! E crud, e virulent, e nemilos - dar NU tezist! (Numai cä, pentru a observa asta, e nevoie si de putinticä subtilitate. ) Si-apoi, cu ce contra-exemple vine el? "Kramer versus Kramer"?!? :shock: Haida-de!
In fine, o remarcä de ordin general. Sunt printre cei mai dezgustati de mania noasträ din ultimii cinspe ani de a ne ridica poalele-n public ca s-arätäm ce fermecätor de jegosi ni-s budigäii. Am ajuns la un adevärat exhibitionism naturalist-obscen, care numai "atitudine responsabilä" nu se cheamä - n-am sä dau acum excemple, dar unele dintre cele mai concludente sunt chiar la case foarte "mari"!
Si totusi... Lucrurile astea sunt REALE, nu putem sä aplicäm tactica strutului si sä ne facem cä nu le vedem. Nimeni nu pretinde sä filmäm numai Säpânta si elevii olimpici la fizicä, chimie si informaticä. E firesc si necesar ca o parte dintre filmele noastre sä atace bolile de care încä mai suferim. Iar dacä majoritatea peliculelor cu aurolaci, smenari, curve, ghetouri si chizduiri sunt tot atâtea pilde de "asa nu", "M.D.L." este cel mai concludent exemplu de ASA DA!
Old 11 Nov 2005, 23:35   #232
notorious
NBK

notorious

intrebare vis-a-vis de ce a scris st3fan in mesajul precedent: scoate, pna la urma, filmul romanesc profit ?
Old 21 Nov 2005, 13:23   #233
christi
Guru

christi

Send a message via Yahoo to christi
Cea mai completa si laudativa cronica pe care am citit-o pina acum e aici:

http://www.reverseshot.com/autumn05/..._crawford.html

Un mic citat:

"There can be no higher praise for fiction filmmaking. I don't know if it's the one of the greatest achievements in the history of cinema as another Reverse Shotter blogged, but for my money, The Death of Mr. Lazarescu is the finest film of this young century, far and away the best entry in this year's New York Film Festival. "
Old 23 Nov 2005, 21:20   #234
dragosequi
Junior

dragosequi

Cat de aproape e Puiu de fratii Dardenne? Seamana filmele lor?
dragosequi is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2005, 13:49   #235
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

tot atit de aproape pe cit e romania de belgia.
da.
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2005, 16:12   #236
dragosequi
Junior

dragosequi

Pai de ce seamna? Moda, scoala, apropieri stilistice, tendinte generale, dogma 95 etc etc? Am auzit ca ar fi existat o discutie despre Dardenne la TV, eu n-am vazut-o, ce se spunea acolo?
dragosequi is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2006, 14:43   #237
regedit
Veteran

regedit

un film care ar trebui sa fie mandru ca sa scris atat de mult despre el. chiar si pe forumul cinemagia .... si tot e prea mult.

un film de la care noi nu ramanem decat cu ideea ca am vazut un reportaj de stiri detaliat, iar occidentul ramane cu gura cascata ca cineva s-a gandit la un asemenea scenariu.

de fapt, nu s-a gandit nimeni. de fapt este doar o noua exploatare a vietzii de milog. felicitari domnule regizor - sunteti un occidental care stie sa exploateze.
regedit is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2006, 14:59   #238
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Scumpe, un sfat la-nceput de an:
Citeste mai atent topicul, si-ai sä vezi cä esenta asertiunilor tale a fost forfecatä si räsforfecatä, si s-au tras niste concluzii. Dacä nu esti de acord cu ele, încearcä sä le combati cu argumente, DINCOLO de ce s-a spus deja. Altfel, nu faci decât sä te-nvârtesti în jurul cozii, si tot ce-ai scris mai sus se fâsâie big time. E ca si cum ai arunca douä rosii flescäite în sus, si pe urmä te miri cä-ti cad tot tie în cap.
Old 04 Jan 2006, 15:01   #239
regedit
Veteran

regedit

11 pagini ?!
regedit is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2006, 15:05   #240
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Parcurge-le atent cu privirea, si vei identifica destul de usor posturile pertinente.
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules