Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 26 Mar 2011, 14:18   #321
jansic
Guru
 
jansic
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bright Side of the Moon
Posts: 1,026

Nu spun reteta oricui!
jansic is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Mar 2011, 22:49   #322
BikeRider
Banned
 
BikeRider
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 34
Jansic, hai, te rugam, un grup de oameni ai muncii, da-ne si noua reteta!
BikeRider is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 02:38   #323
paul_aramis
Guru
 
paul_aramis
 
Join Date: Apr 2009
Location: în ţara laptelui
Posts: 2,347
lasă tu cartofii, de ăia ştie să facă orişicine. până şi ăia de la McDonalds. mai bine bagă tu reţeta la gogoşarii ăia muraţi. că deja mi-e o poftăăăăă! mai ales dacă-s pregătiţi de-o unguroaică de la Cluj, Ay caramba!
__________________
"Şi voi porni. Simplu. Toţi indienii mor astfel, în hamacurile lor. Se leagănă uşurel. Când totul se sfârşeşte, înseamnă că au plecat spre o altă viaţă, mai frumoasă."
Fernand Fournier-Aubry
23.11.1901 - 20.12.1972
paul_aramis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 04:04   #324
BikeRider
Banned
 
BikeRider
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 34
Se ia una bucata unguroaica din Cluj si se roaga sa pregateasca niste gogosari murati.
BikeRider is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 04:39   #325
paul_aramis
Guru
 
paul_aramis
 
Join Date: Apr 2009
Location: în ţara laptelui
Posts: 2,347
acilea la mine degeaba o rog, că nu se găsesc gogoşari. c-aşa o rugam pe nevastă-mea, săsoaică de la Sibiu. aşa că, cu ce? avere voinţa da' nema puterinţa!
__________________
"Şi voi porni. Simplu. Toţi indienii mor astfel, în hamacurile lor. Se leagănă uşurel. Când totul se sfârşeşte, înseamnă că au plecat spre o altă viaţă, mai frumoasă."
Fernand Fournier-Aubry
23.11.1901 - 20.12.1972
paul_aramis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 04:51   #326
BikeRider
Banned
 
BikeRider
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 34
No, da si tu un search dupa les hongroises in Wisconsin State Journal:
http://host.madison.com/wsj/

Apropo, uite aici niste halau:
http://www.saveurs-de-hongrie.com/entree.htm
Nu ti se pare ca salamul ala e de Sibiu?

PS
Salutari doamnei! Saxona, ai?
BikeRider is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 05:11   #327
paul_aramis
Guru
 
paul_aramis
 
Join Date: Apr 2009
Location: în ţara laptelui
Posts: 2,347
unguri mai puţini. nemţi, sârbi, ceva polaci şi italieni cât cuprinde.

salamu' de Sibiu de fapt nu e de Sibiu.

şi yep, saxonă.
__________________
"Şi voi porni. Simplu. Toţi indienii mor astfel, în hamacurile lor. Se leagănă uşurel. Când totul se sfârşeşte, înseamnă că au plecat spre o altă viaţă, mai frumoasă."
Fernand Fournier-Aubry
23.11.1901 - 20.12.1972
paul_aramis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 05:22   #328
BikeRider
Banned
 
BikeRider
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 34
Da, auzisem si eu niscai povesti cu salamul de Sibiu care n-ar fi chiar de Sibiu. Poti detalia? Chiar e un subiect interesant.
BikeRider is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 05:43   #329
paul_aramis
Guru
 
paul_aramis
 
Join Date: Apr 2009
Location: în ţara laptelui
Posts: 2,347
păi e de Mediaş. că acolo s-a "născut". da' e de fapt import din vest, cred că ceva de pe la nemţi.
__________________
"Şi voi porni. Simplu. Toţi indienii mor astfel, în hamacurile lor. Se leagănă uşurel. Când totul se sfârşeşte, înseamnă că au plecat spre o altă viaţă, mai frumoasă."
Fernand Fournier-Aubry
23.11.1901 - 20.12.1972
paul_aramis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 06:25   #330
BikeRider
Banned
 
BikeRider
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 34
Ioan T. Morar zice altceva:
Quote:
Salamul de Sibiu s-a născut la Sinaia!
Moravuri grele
15 Iul 2009 de Ioan T. Morar | 2243 vizualizari

Prezența pe mese a feliilor subțiri, foarte subțiri, de salam de Sibiu era semn de mare lux înainte de ’89! Dar chiar și după! Pentru că salamul de Sibiu era un fel de legitimație de bunăstare, scos la iveală doar în ocazii speciale, la protocoale, la mesele cu străinii! Salamul de Sibiu a fost și este un blazon culinar.

Deși se numește de Sibiu, el a fost făcut de frații Dozzi (Filippo și Davide), mezelari italieni, stabiliți la Sinaia. Fabrica de acolo, SalSi, pre numele ei actual, funcționează și azi, desigur, modernizată, ca unitate a firmei Angst. Denumirea vine de la faptul că, atunci cînd se exporta mai ales spre Ungaria, salamul de la Sinaia trecea prin vama Sibiu. Dar dincolo de exporturi, salamul cu pricina a văzut lumea mult și bine. Multă vreme, fiecare călător român care mergea în străinătate pe cont propriu avea în raniță bastonul de salam de Sibiu!

Au apărut mai multe firme care fac salam de Sibiu, dar, totuși, la o degustare paralelă, cu ochii închiși, veți simți diferența dintre un original și mai multe copii.

Într-un interviu de care-mi amintesc cu plăcere, luat de Eugen Istodor doamnei Simina Mezincescu, aceasta spunea, delicat: „Majestatea Sa, Regele Mihai, îngăduie salamul de Sibiu“.
BikeRider is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 06:56   #331
paul_aramis
Guru
 
paul_aramis
 
Join Date: Apr 2009
Location: în ţara laptelui
Posts: 2,347
Ioan T. Morar greşeşte (de fapt nu zice el, ci alţii): fabrica de la Mediaş a luat fiinţă în 1890 şi producea salam uscat încă de la 1900. exporturile acestei fabrici de făceau prin vama Sibiu (logic, fiind la 50 de km distanţă de Sibiu) şi nu ale celei de la Sinaia (btw, am locuit aproape 5 ani gard-în-gard cu fabrica de acolo şi nu se compară cu ce se făcea la Mediaş) aflată la 150 de km distanţă şi care eventual ar fi folosit vama Braşov pentru astfel de operaţiuni. fabrica de la Sinaia a luat fiinţă de abia în 1910.

cel mai probabil italienii şi-au denumit produsul "de Sibiu" tocmai pentru că el exista deja pe piaţă.
__________________
"Şi voi porni. Simplu. Toţi indienii mor astfel, în hamacurile lor. Se leagănă uşurel. Când totul se sfârşeşte, înseamnă că au plecat spre o altă viaţă, mai frumoasă."
Fernand Fournier-Aubry
23.11.1901 - 20.12.1972
paul_aramis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 07:00   #332
BikeRider
Banned
 
BikeRider
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 34
Exact la asta ma gandeam si eu - denumirea produsului datorita existentei. Am un amic, muresean, a carui mama este sinaianca - mi-a zis exact acelasi lucru pe care l-ai scris tu.
BikeRider is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 21:48   #333
caessar
Junior
 
caessar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 32
Lasagna





caessar is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 22:00   #334
rvn
Scorpia cinefiscalitatii
 
rvn
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 4,621
mmmm......!!!!!!!!!!!!!
arata senzational!
am "troa" variante pentru sursa manoperei:
1.mama
2.sotia
3.gagica
avand in vedere ca exista o sansa infima ca tu cezarica sa fii bucatar, ai putea sa ne bifezi varianta adevarata?
nu de alta,dar vreau sa aflu in detaliu manevrele de lucru. asta, in cazul in care n-a fost cumparata sub forma semipreparata si doar finalizata in cuptorul aragazului tau.

Last edited by rvn : 27 Mar 2011 at 22:03.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Mar 2011, 22:26   #335
caessar
Junior
 
caessar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 32
hhhmmm...
am sa raspund pe rand la intrebarile tale:
1 acesta nu este un produs semi-preparat, urasc produsele alea, deobicei au acelasi gust chimical..
2 acesta nu este opera mamei mele;oricum nu mai locuiesc cu partintii, si deci ar fi cam greu sa o prepare ea..
3 nu apartine nici iubitei mele, cel putin nu preparatul, ca la "infulecat" participa ...
Singurul lucru care nu l-am preparat astazi au fost foile, nu de alta dar ar mai fi adaugat inca vreo ora jumate la timpul total de preparare.
P.S. pentru mine gatitul este un hobby, imi place sa gatesc tot timpul ceva nou, care sa arate foarte bine si bineinteles care sa aiba un gust desavarsit.
De altfel toti prietenii mei stiu sa gateasca chiar bine
caessar is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Mar 2011, 02:24   #336
OmarBravo
Banned
 
OmarBravo
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 15
Arata exceptional lasagna. Nu prea inteleg de ce se presupune ca trebuie sa fii femela ca sa reusesti aia.
OmarBravo is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Mar 2011, 08:34   #337
rvn
Scorpia cinefiscalitatii
 
rvn
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 4,621
Originally Posted by caessar:
hhhmmm...
am sa raspund pe rand la intrebarile tale:
1 acesta nu este un produs semi-preparat, urasc produsele alea, deobicei au acelasi gust chimical..
2 acesta nu este opera mamei mele;oricum nu mai locuiesc cu partintii, si deci ar fi cam greu sa o prepare ea..
3 nu apartine nici iubitei mele, cel putin nu preparatul, ca la "infulecat" participa ...
Singurul lucru care nu l-am preparat astazi au fost foile, nu de alta dar ar mai fi adaugat inca vreo ora jumate la timpul total de preparare.
P.S. pentru mine gatitul este un hobby, imi place sa gatesc tot timpul ceva nou, care sa arate foarte bine si bineinteles care sa aiba un gust desavarsit.
De altfel toti prietenii mei stiu sa gateasca chiar bine
cezarescule, n-am glumit.astept descrierea manevrelor de lucru.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Mar 2011, 17:36   #338
caessar
Junior
 
caessar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 32
desi ma simt mai bine: am evoluat de la cezarica la cezarescu

In primul rand conteaza f mult foile pt ca eu am folosit si de la o firma romanesca si nu au fost bune, asa ca recomand Barilla Emiliane sau daca chiar vrei un gust original poti sa le faci in casa

I. Pt. foi: 1 kg faina, 12 galbenusuri, apa, sare
Coca se intinde cat mai subtire (e f. elastica) Foile se dau prin faina si se oparesc (doar se scufunda de cateva ori)

II. Pt. sos ragu: 1 ceapa mare, 1 morcov mediu, 1 ardei gras mediu, 2 conserve de carne de vita (sau carne de vita tocata)
Legumele se calesc in 3-4 linguri ulei, se adauga carnea pasata.
In cazul in care se foloseste carne cruda se adauga cand legumele incep sa se inmoaie si se calesc impreuna aprox. 1 h, se adauga apa suficienta sa fiarba carnea si apoi se mai fierbe la foc mediu 1,5-2 h
Se adauga aprox 1 litru, 3-4 linguri pasta de tomate, boia dulce, piper, vegeta, nucsoara - dupa gust. Se scade pana devine un sos lichid.

III. Alte ingrediente: 300 g parmezan, 600 g mozarella sau cascaval, 1 cutie mica bechamel (eu nu l-am facut niciodata in casa )

Se pune un strat de sos in tava si apoi un rand de foaie+ un rand de sos. La mijloc se pune cascavalul ras si se adauga bechamel din loc in loc si pe marginile foilor. Deasupra de tot se pune un strat de parmezan si din nou bechamel
Se tine la cuptor aprox. 30-40 min la foc mediu spre mic.
Spre ca m-am facut inteles. Daca mai aveti intrebari va raspund
caessar is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Mar 2011, 21:38   #339
rvn
Scorpia cinefiscalitatii
 
rvn
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 4,621
da, eu am!
1.de ce trebuie calita carnea de vita o ora??????
deja e tocata. mi se pare cam mult.de regula,aplic aceeasi metoda cand gatesc ardei umplut si nu calesc mai mult de 15 min.legumele cu carnea,orezul si sosul de rosii.
si mai am o regula:intai calesc putin carnea ca sa se coaguleze sangele si apoi legumele...
2.pe fundul vasului asezi intai un strat de sos,nu o foaie?ma gandesc la aderenta...
3.12 galbenusuri nu sunt cam multe?intreb asta,fiindca nu prea sunt amatoare de preparate care contin multe oua...
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 28 Mar 2011, 22:07   #340
caessar
Junior
 
caessar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 32
1.reteta de sos ragu am invatat-o de la un italian pur-sange, care insista ca, calirea trebuie facuta la foc mic, pentru ca respectiva carne sa se faca in "suc propriu". de altfel, e carne de vita si deci chiar daca tocata este mai dura.
2. din proprie experienta am constatat daca asezi prima data o foaie pe fundul vasului aceasta ramane nefacuta si de obicei se arde rau de tot spre final. daca pui prima data sos, acesta va fi in mare parte absorbit de foaia de deasupra.
3.aceeasi explicatie ca la punctul 1: italianu' e de vina .. tot el zicea ca, coca pentru orice fel de paste, mai ales foi de lasagna, trebuie sa fie foarte elastica.
daca cumperi din comert paste care nu au ou ai sa vezi diferenta si la acelea, daca o sa cumperi ce ti-am recomandat vei observa diferenta fata de alte foi la culoare si textura, iar la gust differenta e majora.
caessar is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:45.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells