Go Back   Cinemagia Forum > S.F.ilm: dincolo de realitate

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04 Jan 2010, 17:53   #381
torrance
Novice
 
torrance
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 8
Ca Jim Cameron vrea sa toarne 2 sequeluri la Avatar era oarecum previzibil...

Stirea intr-adevar interesanta este alta : se vorbeste pe la colturi ca George Lucas a asteptat nerabdator sa vada succesul Avatarului la box office pentru a da unda verde celor 3 sequeluri Star Wars 3D
torrance is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2010, 18:17   #382
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Originally Posted by torrance:
3 sequeluri Star Wars 3D
Auleo.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2010, 18:53   #383
torrance
Novice
 
torrance
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 8
Si probabil inainte ne vor fi "servite" primele 6 episoade SW in format 3D... papa Lucas stie cum sa stoarca lamaia
torrance is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2010, 18:57   #384
tailgunner
Guru
 
tailgunner
 
Join Date: Jan 2005
Location: lunar park
Posts: 325
Complexitati poate nu, dar nuante si subtilitati si accente exista in jocul actorilor, desi nu se vad cu usurinta cind altceva ia ochii. Exemple: felul in care Quarritch spune: "Venezuela, that was some mean bush!" sau "They could make me pretty again", sau rinjetul lui de dupa "How does it feel to betray your own species?", sau expresia lui Jake uitandu-se la avatarul lui, sau cind spune "If you love your little forest friends so much...", sau muscindu-si buzele cind Grace i-a zis "One idiot with a gun is enough", sau Neytiri imbunandu-si ikranul cu un "Tan, tan, Seze" sau rizind cind Jake cade de pe cal, sau la "You knew this would happen". As mai putea aminti zeci de astfel de detalii care compun paleta emotionala a filmului. Pacat e ca ea nu transpare prea bine, fiindca factura si dominanta filmului e alta. Cit despre poveste, ca plot e reciclare de alte ingrediente, adevarat, dar de fapt e ceea ce Orson Scott Card numeste "milieu story", in care cel mai important lucru e tocmai milieul, sau mileul . Imi pare rau ca J C a renuntat la unele parti din scriptment, cum ar fi prologul care se petrece pe pamint si explica mai bine ce e cu Pandora si ce cu Pamintul, la niste personaje secundare (un fost avatar driver care a luat-o razna cind niste fiare i-au mincat avatarul in timp ce era conectat, si a carui poveste clarifica istoria relatiilor dintre Navi si oameni). Pentru toate detaliile despre asta:
http://www.chud.com/articles/article...WAS/Page1.html
__________________
You can't give horse tranquilizer to a midget.
tailgunner is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2010, 23:03   #385
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Gorzo, ca de-atâtea ori, pe felie:


Revoluţie? - "Avatar"
Aborigenism de Beverly Hills...

Andrei Gorzo

Dilema Veche, decembrie 2009

În "Avatar", James Cameron întrebuinţează 3-D-ul pentru a crea efecte mult mai subtile decît acela de lucruri-care-vin-peste-noi. Nu vrea ca lumea inventată de el - o planetă numită Pandora - să vină, pur şi simplu, peste noi. O vrea anvelopantă, absorbitoare şi un pic halucinogenă, cu perdele de vegetaţie care se dau la o parte chiar sub nasul spectatorului, cu ghemotoace de puf luminescent care se risipesc prin sala de cinema, cu pămînt pe care călcăm fără a putea şti sigur dacă e chiar pămînt sau doar acoperişul junglei, dacă sîntem sus sau jos, dacă stăm pe ceva ferm sau dacă sîntem suspendaţi. În această versiune fantastică a junglei amazoniene trăiesc triburile Na'vi - nişte humanoizi albaştri, svelţi, înalţi de patru-cinci metri, cu cozi nervoase şi urechiuşe de ied, care merg la vînătoare cu arcuri şi săgeţi, călare pe nişte pterodactili uriaşi, cu aripile colorate la fel de psihedelic ca dubiţele unor hippioţi. Printre ei trăieşte şi o botanistă de pe Pămînt (Sigourney Weaver). Cum nici un pămîntean nu poate supravieţui în atmosfera de pe Pandora, ea foloseşte un "avatar" - un corp de băştinaş (de fapt, unul hibrid - creat prin combinarea ADN-ului ei cu ADN de băştinaş) pe care-l controlează mental; merge la culcare într-o cabină specială şi avatarul pleacă la treabă în locul ei.

Botanista e bine intenţionată, numai că nu e singură. Un complex militaro-industrial de pe Pămînt vrea să-i îndepărteze pe indigeni, pentru a avea acces nestingherit la un minereu preţios. În acest scop infiltrează printre Na'vi un alt avatar - al unui soldat (Sam Worthington). Atît cele două avataruri, cît şi indigenii adevăraţi sînt, din punct de vedere strict tehnic, cele mai "vii" personaje zămislite pînă acum prin procesul tehnologic numit motion capture - în care, pornindu-se de la mimica şi de la gesturile unui actor (care chiar a jucat în faţa camerei), se creează pe computer o altă făptură. Avatarul botanistei chiar păstrează ceva din personalitatea lui Weaver; nu poate fi confundat cu actriţa - e altceva -, dar are ceva din combinaţia ei de inteligenţă amuzată şi fizicitate. Din păcate, nu se poate spune că avatarul soldatului păstrează şi el ceva din personalitatea lui Worthington; nici nu prea ar fi avut cum - acesta e un actor fără trăsături distinctive, "voinic" şi "sensibil" în feluri banale. Dar problema nu e doar că, Worthington neavînd prea multă personalitate, nici avatarul lui nu poate avea. Alegerea unui actor cu mai multă personalitate n-ar fi făcut decît să distragă întrucîtva atenţia de la adevărata problemă, care vine din scenariu.

Problema e că, sub extraordinaritatea şi vitalitatea lor de suprafaţă (mobilitatea muşchilor feţei, a urechiuşelor, cozilor ş.a.m.d.), personajele Na'vi nu sînt altceva decît vechile noastre cunoştinţe, indienii "buni" din westernurile politically correct de pe linia lui "Dancing with Wolves". Da, sînt, cum ar veni, "vopsiţi" în alte culori, iar habitatul lor e altceva decît preria tradiţională, dar noutăţile sînt exclusiv scenografice; tipologiile sînt tot alea vechi şi nimeni nu iese prin nimic din şablon. Avatarul soldatului (adică "albul cel bun") se îndrăgosteşte de o Pocahontas locală, care e mîndră în toate cele, feroce în luptă - şi atît. Eroul atrage asupra lui gelozia unui alt războinic, care e mîndru în toate cele, feroce în luptă - şi atît. Poporul Na'vi e, bineînţeles, un popor de o înaltă spiritualitate (demonstrată prin "spirale" colective şi multe invocări ale Copacului Sacru), pe care apropierea de natură îl face mult superior nouă, ăstora care nu mai vînăm cu arcul şi săgeata.

E oare cu putinţă ca un regizor să-şi merite reputaţia de vizionar, în condiţiile în care gîndeşte atît de convenţional (şi nu doar ca "filozof", ci şi ca povestitor)? Cameron ar spune că nu gîndeşte convenţional, ci simplu - întorcîndu-se la marile naraţiuni arhetipale. Dar aborigenismul lui de-aici e unul recent, de Beverly Hills: nu-şi are rădăcinile în mituri ancestrale, într-un folclor autentic, ci doar în clişeele eco-westernului. Aşa e, Cameron foloseşte 3-D-ul mai bine decît a fost folosit pînă acum şi duce tehnologia motion capture la un nou nivel de performanţă. Dar nici unul dintre personajele cărora le dă viaţă cu ajutorul acestei tehnologii nu are mari şanse de a fi ţinut minte, aşa cum e ţinut minte Gollum din "Lord of the Rings". Dacă "Avatar" e într-adevăr "o revoluţie" şi "un film care va schimba cinema-ul" (aşa cum susţine publicitatea), s-ar putea să fie o revoluţie în acelaşi fel în care "The Jazz Singer", primul lungmetraj sonor, a fost la vremea lui o revoluţie: nu pentru că le-a dat oamenilor personaje pe care să le ţină minte şi replici pe care să şi le recite unii altora, nu pentru că ar fi fost o capodoperă de vizionarism (ca "Metropolis" al lui Fritz Lang) sau măcar un film bun, ci doar pentru că a constituit prima expoziţie de mare anvergură a unei noi tehnologii, care a prins.

* * *

Acu sä vezi fan(dacsii) fan(dosit)-fan(atice)!
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2010, 23:22   #386
ulrich
Guru
 
ulrich
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 430
io n-am vazut inca filmul (desi nu ratez aproape nimic). nushtiu, n-am avut inca o varianta buna, curiozitate etc.
dar, acum, cinstit, chiar vi se pare ca filmu' asta merita atata efort de interpretare?

piatra aruncata intr-un butoi cu ulei, vorba grecului; nici o urma nu va lasa...
__________________
Our lives begin to end the day we become silent about things that matter.
ulrich is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2010, 23:38   #387
tailgunner
Guru
 
tailgunner
 
Join Date: Jan 2005
Location: lunar park
Posts: 325
Cred ca n-are rost deocamdata sa ne intrebam cum si ce va ramine din filmul asta. E amuzant ca aproape aceleasi critici aduse acum Avatarului i se aduceau in 1977 lui Lucas pentru Star Wars: da, vizual impresionant, dar o poveste subtire, ciorba reincalzita, personaje unidimensioanle, dialoguri atroce, etc., cautati doar cronicile vremii. Asta nu inseamna ca Avatar este noul Star Wars, nicidecum, doar ca poate constitui acelasi gen de experienta pentru o alta generatie, si din ce-am vazut in sala, e foarte probabil sa se intample asa. Reputatia de clasic apare in timp. Sa spuna Gorzo ca el se mai uita la Metropolis, ca nu-l cred. Si cu Metropolis, si cu Cetateanul Kane, si cu 2001, si cu Star Wars se petrece ceea ce se numeste "aura". E un efect al istoriei culturale. Asa ca peste un secol, vom vedem (nu noi, posteritatea)
__________________
You can't give horse tranquilizer to a midget.
tailgunner is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2010, 23:41   #388
Redy
Guru
 
Redy
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 676
Originally Posted by Pitbull:
Gorzo, ca de-atâtea ori, pe felie:
Andrei Gorzo
Dilema Veche, decembrie 2009

Dar nici unul dintre personajele cărora le dă viaţă cu ajutorul acestei tehnologii nu are mari şanse de a fi ţinut minte, aşa cum e ţinut minte Gollum din "Lord of the Rings". Dacă "Avatar" e într-adevăr "o revoluţie" şi "un film care va schimba cinema-ul" (aşa cum susţine publicitatea), s-ar putea să fie o revoluţie în acelaşi fel în care "The Jazz Singer", primul lungmetraj sonor, a fost la vremea lui o revoluţie: nu pentru că le-a dat oamenilor personaje pe care să le ţină minte şi replici pe care să şi le recite unii altora, nu pentru că ar fi fost o capodoperă de vizionarism (ca "Metropolis" al lui Fritz Lang) sau măcar un film bun, ci doar pentru că a constituit prima expoziţie de mare anvergură a unei noi tehnologii, care a prins.

* * *

Sunt de acord cu ultima afirmatie, chiar si Cameron a recunoscut chestia asta cand a fost intrebat daca filmul va "revolutiona" cinema-ul. Jackson, Spielberg, Ridley Scott vor sa o foloseasca/au folosit tehnologia respectiva care nu e decat o interfata mai usor de folosit pentru cei nu au cunostiintele lui Cameron in materie de inginerie.

Cu prima afirmatie insa ? De unde a venit ? Eu cred ca raman la fel de iconice ca si Gollum datorita actorilor care le-au jucat destul de bine si mai ales datorita tehnologiei. Cum pot fi uitate niste personaje vazute de atatia oameni ? Ei au fost primii, in plus sunt albastri, inalti, au coada si au un design placut deci nu vad un de ce ar fi uitati.

Probabil ca autorul nu s-a referit la prezenta lor pe ecran ci ca instrument de povestire insa personajele sunt tinute minte din mai multe motive. Gollum pentru mine a fost primul pas, al doilea fiind AVATAR. Il astept si pe al 3-lea spre o experienta cinematografica cat mai buna.
__________________
Cook Pass Babtridge

Last edited by Redy : 05 Jan 2010 at 00:04.
Redy is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 00:16   #389
ulrich
Guru
 
ulrich
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 430
Originally Posted by tailgunner:
Si cu Metropolis, si cu Cetateanul Kane, si cu 2001, se petrece ceea ce se numeste "aura". E un efect al istoriei culturale. Asa ca peste un secol, vom vedem (nu noi, posteritatea)

au, da' ia stai sa caut pe aici, ca am si eu si eu niste cd-uri cu blowjob girlfriends. filmari reusite . sa zic ca or sa fie supuse reevaluarii ? ca efect al "istoriei culturale"?

hai sa-i lasam in pace pe kubrick si pe welles, si pe toti ceilalti barbati albi, morti si celebri (si asta ti-o spune, cu prietenie, un om de stanga)
__________________
Our lives begin to end the day we become silent about things that matter.
ulrich is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 00:42   #390
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Originally Posted by Redy:
Cum pot fi uitate niste personaje vazute de atatia oameni ? Ei au fost primii, in plus sunt albastri, inalti, au coada si au un design placut deci nu vad un de ce ar fi uitati.
Truthfully spoketh!
Cum ar putea fi uitate niste personaje care sunt albastre, înalte, au coadä si un design pläcut?
La fel cum nu poate fi uitat un personaj care e alb-negru, scund, are mustatä si un costum ca toti dracii.
Si o färâmä de geniu.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 01:27   #391
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
E un film misto, nu va mai cacati pe voi.
Asa ar trebui sa ma pis si eu pe MDL ca e un reportaj de cacat facut pe bani multi.
Oops! Chiar o fac!
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 01:45   #392
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Esti off-topic, tinere!
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 01:50   #393
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
Aiurea, am zis ca e un film misto 'Avatar'.
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 03:57   #394
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Doar atât?
Nu.
Deci, mä lasi.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 04:26   #395
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
Mozart is a great composer.
"Avatar" is a beautiful movie.
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 04:42   #396
dansatorul_polimorf
Veteran
 
dansatorul_polimorf
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 223
Avatarul e ca un atlet de heptatlon care a cistigat trei probe si a pierdut patru. Per total o prestatie mediocra, dar cele trei victorii au fost magistrale si pentru ele merita vazut.
Decor, filmari&racorduri (merita studiate) si prestatia personajelor 3d in unele secvente. Si vocea lui Saldana: "When you are ready..."
dansatorul_polimorf is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 04:45   #397
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
I see you, dansatoare..
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 08:07   #398
tailgunner
Guru
 
tailgunner
 
Join Date: Jan 2005
Location: lunar park
Posts: 325
Originally Posted by ulrich:
Originally Posted by tailgunner:
Si cu Metropolis, si cu Cetateanul Kane, si cu 2001, se petrece ceea ce se numeste "aura". E un efect al istoriei culturale. Asa ca peste un secol, vom vedem (nu noi, posteritatea)

au, da' ia stai sa caut pe aici, ca am si eu si eu niste cd-uri cu blowjob girlfriends. filmari reusite . sa zic ca or sa fie supuse reevaluarii ? ca efect al "istoriei culturale"?

hai sa-i lasam in pace pe kubrick si pe welles, si pe toti ceilalti barbati albi, morti si celebri (si asta ti-o spune, cu prietenie, un om de stanga)

very funny. Ai grija sa iasa cd-urile la iveala peste vreo suta de ani, si cel putin vei avea vintage porn.
__________________
You can't give horse tranquilizer to a midget.
tailgunner is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 08:18   #399
tailgunner
Guru
 
tailgunner
 
Join Date: Jan 2005
Location: lunar park
Posts: 325
"A major achievement in cinematography and special effects, (X) lacks dramatic appeal to a large degree and only conveys suspense after the halfway mark."

X = ?
__________________
You can't give horse tranquilizer to a midget.
tailgunner is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2010, 08:23   #400
Cinemania
Cinemaniac
 
Cinemania
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 4,194
X = the new generation of picture-goers?
__________________
It's funny how the colors of the real world only seem really real when you viddy them on the screen.
Cinemania is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 20:55.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells