Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 12 Jun 2008, 12:47   #1
Pashpix
Guru

Pashpix

"Pistruiatul"

Jurnalul Naþional a ajuns deja la cel de-al 3-lea DVD cu episoadele serialului PISTRUIATUL. Ce pãrere aveþi despre aceastã peliculã?

Aventuri cu Pistruiatul (Ediþie de Colecþie, Jurnalul)

O tulburãtoare poveste în imagini, dar ºi în cuvinte despre vieþi ºi experienþe unice, cu interpreþi precum Sergiu Nicolaescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tãnase, Peter Paulhoffer, Reka Nagy, Draga Olteanu Matei, Constantin Codrescu, Vistrian Roman, Margareta Pogonat, Aurel Giurumia, Zephi Alºec, Ion Dichiseanu, Viorel Comãnici ºi Haralambie Boroº.

Un personaj special, viu, misterios, purtãtor de lumi ºi de poveºti. Fãrã pretenþii, fãrã preþiozitãþi, simplu ºi natural. Costel Bãloiu a dat viaþã unui personaj prin ochii cãruia puteam vedea nevãzutul ºi cuprinde necuprinsul. Micii spectatori erau confidenþii, complicii din spatele micului ecran, cei care îi þineau pumnii strînºi Pistruiatului cînd avea o problemã.

REFUGIU. Cu toþii am reþinut din "Pistruiatul" exact atît cît reþin copiii zilelor noastre dintr-un film "H2O". Este foarte greu sã rãzbaþi în mintea copilului ºi a adolescentului – toate materialele lor propagandistice aveau mai multe tãiºuri; ele scãpau din mînã celor care le lansau. Un om care vedea "Pistruiatul" uita de regimul comunist pentru cîteva momente.

Costel Bãloiu, sau Bilã, cum i se spunea pentru cã avea o memorie fantasticã, a dat astfel viaþã acestui personaj jucîndu-ºi cu uºurinþã rolul. Spontan, cu o mutriþã de vulpiþã ºmecherã, debordînd de inteligenþã micul interpret avea sã cucereascã o þarã întreagã cu pistruii lui desenaþi, pãrul vopsit ºi imaginaþia fãrã limite. Personajul exista dinaintea filmului, fiind eroul unor benzi desenate din revista "Cutezãtorii". "Francisc Munteanu, regizorul, a cerut, în timpul probelor, sã dãm o replicã dupã cum ne tãia capul, ceva care sã nu fie cuprins în scenariu, iar eu am fost mai inspirat. Francisc Munteanu a strigat: «Gata, ãsta e Pistruiatul!»", spune domnul Bãloiu.

LA FILMÃRI. L-au vopsit roºcat, i-au desenat pistrui. Vreme de peste nouã luni, cît au durat filmãrile, ºcoala ºi familia lui Bãloiu s-au mutat în platou. Conceput iniþial ca serial de televiziune, cu 10 episoade a cîte 30 de minute, apoi transformat în lungmetraj, "Pistruiatul" a fost filmat în mare parte la Cluj ºi Oradea. Mama ºi fratele de numai 5 ani ai lui Costel l-au însoþit pretutindeni.

"Francisc Munteanu a ºtiut sã speculeze întotdeauna cea mai micã urmã de talent a unui om ºi îmi pare rãu cã lumea l-a cam uitat. Eu sînt convins cã dacã Francisc Munteanu nu ar fi murit, destinul meu era altul. Þinea foarte mult la mine. Îmi spunea Bilã. Pentru cã reþineam repede. Dacã citeam o filã A4 o datã sau de douã ori memoram tot. Stabileam ce filmãm pentru a doua zi. Îmi dãdea scenariul ºi îmi spunea: «Mîine aveþi secvenþa cutare. Citeºte, dacã þi se par cuvinte greoaie, pe care nu le poþi exprima, scrie cu creionul deasupra ºi eu vãd»... Îmi lãsa oportunitatea de a fi spontan", declarã protagonistul în Ediþia Specialã de mîine.

DESPRE ACTORI ªI ECHIPÃ. "Nu mi-a fost greu sã joc alãturi de acei actori minunaþi. Era un sentiment de respect exact ca ºi cum eu, ca o persoanã normalã, aº da mîna cu preºedintele unei þãri. Doar în faþa lui Gyorgy Kovacs, comisar în "Pistruiatul", aveam un trac nejustificat. Avea un calm ºi cînd punea mîna aºa sub barbã, mã termina. Era un gentleman, era distins. Cu Sergiu Nicolaescu, în naivitatea mea de copil, eram prieten. Cu el era altceva. Am o pozã cu el de care eram mîndru. Filmul nu ieºise încã ºi eu o purtam dupã mine ºi o arãtam tuturor. Eram tare mîndru de ea. Cînd mi se spunea: «Nu te cred» bãgam mîna în buzunar, o arãtam ºi colegii mei erau terminaþi...

Impactul cel mai mare l-a avut scena cu neamþul cu "Was ist das sicriu", cînd îi ducea armele. "Rãspunsul meu ºmecheresc a fost lucrat mult. Regizorul mi-a explicat «Pe tine te-a enervat vreodatã cineva, aveam eu o profesoarã de istorie care chiar mã enerva, i-ai dat vreo replicã din suflet, dar sã fie cu dus ºi întors?» Am fãcut repetiþii, dar nu mergea. «Mai accentueazã». Pînã la urmã a ieºit ºi ca dovadã mulþi nu-ºi aduc aminte 75% din replicile din film, dar pe asta cu «Mã-ta» nu a uitat-o nimeni!"

Costel Bãloiu a mai jucat în "Roºcovanul", "Nemuritorii", "Noi, cei din linia întîi", dar ºi-a lãsat amprenta în sufletele românilor de pretutindeni cu "Pistruiatul". Era serialul care scotea, pentru cîteva minute, românii din cenuºiul rutinei zilnice.

TALENTAT
"Costel mi s-a pãrut un copil foc de isteþ, isteþimea venind dintr-o inteligenþã nativã. Avea un firesc
pe peliculã, am vãzut niºte material înainte de a filma. El, în general, dupã pãrerea mea, dar ºi a criticilor, la vremea respectivã, a fãcut vogã"
Ion Dichiseanu
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Sep 2008, 09:13   #2
mafalda
Guru

mafalda

Pacat ca acel pusti, Costel Baloiu, nu si-a cultivat talentul actoricesc si la maturitate. Ar fi ajuns un actor destul de bun. S-a multumit sa fie un simplu sofer de texi!
Old 08 Sep 2008, 16:48   #3
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Regretabil, dar si explicabil... Fäcea parte dintr-o familie cu probleme (tin minte cä locuiau în Titan, pe Postävarului), era un om simplu, nu avea formatiunea de caracter necesarä cultivärii unui talent si pentru a urma cu credintä a unui drum atât de anevoios... Nu l-am cunoscut niciodatä, dar stiu multe despre el, de la prieteni comuni. Ca persoanä, era onest, deschis, harnic - un om pe care te puteai baza oricând. (Ca taximetrist la Cobälcescu, în conflictele sindicate, lupta pentru drepturile colegilor.) Dar era genul de subordonat, de scutier credincios - nu de lider, sau mäcar de self-made man. Ca sä e realizeze, ar fi avut nevoie de un mentor - iar Frantz si Sergiu, singurii care au crezut în el, nu s-au implicat pânä la capät.
Anecdotic: odatä, prin jurul lui 2000, cred, l-a invitat Andreea Marin la "Stupize, stupize". Ii adusese în vizitä fiul din Canada, unde-l dusese fosta madam Bäloiu, dupä divort. "Poanta" era cä, cicä, nu-l läsaserä sä intre în tarä, pentru o neregulä cu viza... Evident, peste cinci minute bäiatul a apärut în studio si s-au îmbrätisat pe "Te invit aiiici... Este seara taaa..."
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules