Si inca ceva despre Concertul lui Radu Mihaileanu, prin prisma lui Ion Sapdaru
Nuntă la Moscova
de Gabriel Andronache | 14 iulie 2008
Războiul dintre „mafiotul“ Ion Sapdaru şi rivalul său va schimba destinul unei orchestre simfonice în cel mai nou film al lui Radu Mihăileanu, „Concertul“ În „Concertul“, actorul ieşean Ion Sapdaru interpretează rolul unui mafiot moscovit, la nunta căruia se are, practic, dau startul aventurilor ulterioare. Un oligarh rus prezent la petrecere va sponsoriza deplasarea vechii orchestre a teatrului Balşoi din Moscova la Paris, pentru susţinerea unui concert la una dintre cele mai mari săli de spectacol de muzică simfonică din Paris, Theatre du Chatelet.
IEŞEANUL: - În „Concertul“ joci rolul unui mafiot rus. Cum te simţi în această postură? E un rol ofertant?
ION SAPDARU: - În primul rând, e prima oară când joc în ruseşte. Filmările s-au desfăşurat timp de şase nopţi la Arenele Romane, loc în care Ion se căsătoreşte cu Maria (Dinulescu), că aşa-i frumos (râde). La nuntă vine neinvitat rivalul meu, Makarov, cu un Hummer şi o liotă de bodyguarzi. Începe să se dea la mireasă şi drept răsplată primeşte de la mine o chitară în cap, motiv de reapariţie a vechilor duşmănii. Scena e un pretext ca muzicanţii prezenţi la petrecere să-şi găsească un sponsor în persoana unui puternic oligarh rus, interpretat de Vlad Ivanov.
- E o nuntă ca-n poveşti...
- Da, cu 1.500 de invitaţi, amazoane călare printre mese, lupte de gladiatori. Partea proastă e că, deşi era nunta mea, nu m-am sărutat cu „nevastă-mea“ cât
m-am sărutat cu mafioţii. Şi o făceam în stilul rusesc, adică pe gură. Numai cu Makarov m-am pupat de vreo douăzeci de ori, de i-am spus lui Mihăileanu: „Dacă mai continuăm aşa, o să-l cer pe el de soţie!“
- Mireasa este interpretată de Maria Dinulescu, o actriţă cu care ai mai colaborat în „California Dreamin’“...
- Maria e o actriţă destul de sinceră, foarte corectă cu textul. Îmi amintesc că, înaintea filmărilor, îmi spunea: „Ion, dar trebuie să fii mai drăgălaş cu mine...“, la care eu răspundeam ritos: „Nu pot, sunt un mafiot rus!“.
- „Concertul“ are în distribuţie actori ruşi, francezi, belgieni...
- Da, şi vreau să subliniez prestaţia unui actor precum Valeri Barinov, foarte cunoscut în Rusia. De asemenea, Vladimir Guskov şi Nikolai Komissarov joacă remarcabil.
- Cum a fost să lucrezi cu Radu Mihăileanu?
- Radu Mihăileanu este un regizor delicat, dar care exasperează prin faptul că face zeci de duble. Operatorul a fost francez, un tip senzaţional. Se filma cu trei camere simultan, ceea ce complica foarte mult munca actorului. Însă începuse să-mi placă acest stil, aducându-mi aminte de scena de teatru.
- Te-ai specializat în roluri de comedie. Te gândeşti şi la o prezenţă dramatică?
- Zilele acestea semnez un contract cu Mediapro pentru un rol de comisar de poliţie. Acolo nu prea voi avea nimic comun cu hazul.
|