Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 18 Jun 2008, 14:11   #1
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

HBO ROMANIA-cine decide ce filme romanesti se cumpara?

O intrebare.

Cine trage sforile la HBO-ROMANIA? Cine decide ce filme romanesti sint sau nu cumparate si difuzate de HBO-ROMANIA?
Nu intreb cine ia spaga!

Am vazut ca a fost difuzat INGERUL NECESAR(regia: Gica Preda). Pai asa ar avea loc si TANCUL, si LOGODINICII IDN AMERICA, si DUPA EA. Toata lumea.

Daca ai filmul cumparat/difuzat de o televiziune din Romanica se lasa cu puncte la CNC. Pentru cei ce nu stiu cum sta treaba cu CNCul urmeaza un scenariu. Fictiune pura!

Sa zicema ca avem in dulap un film de kkt. Dar in sertarul cu sosete ne-au ramas ceva bani pentru cadouri.
Filmul este cumparat(nu conteaza suma! sa zicem ca pe 500 euroi) si difuzat de 5 televiziuni(nu conteaza de ce tip! televiziuni sa fie potrivit regulamentului de concurs CNC). Pentru fiecare televiziune REGIZORUL dar si PRODUCATORUL primeste UN PUNCT!
Adica 5 televiziune=5 puncte! Asta in situatia in care din premii faci greu 5 puncte! 10 televiziuni=10 puncte.
Si apoi vine REGIZORUL sau PRODUCATORUl cu tupeu la CNC pe motiv ca are in desaga puncte.

PRICEPUT?
sergiu puiu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Jun 2008, 19:27   #2
rocky
Veteran

rocky

Nu stiam asta cu cnc-ul. Pe bune, chiar crede cineva ca ingerul necesar a rulat "cu succes" la hbo? sau nu conteaza daca nu se uita nimeni, trebuie bifat?
Suna cam ca vechile sticle si borcane si musetel, nu conta ca le cumparai, in tabel erai bifat ca ai contribuit. Nasol, ce sa zic.
Ce ma deranjeaza pe mine e ca tinerii s-au luptat o tira, apoi si-au strecurat chestii pentru ei in regulament, apoi s-au divizat, apoi au devenit ca si cei vechi, doar ca ei cred ca "asa e in economia de piata, trebuie sa te strecori oricum pe oriunde si sa faci obrazul gros".

Din pacate, nici macar nu cred ca e neaparat vorba de ce spui tu, draga sergiu puiu. E strict chestie de prietenii si de mila si de sila si de interes, uneori combinate, nu cred ca e la vreunul cazul sa fie doar una, clara.
Am zapat si eu peste ingerul necesar si era ceva.... halucinant. la fel am dat si peste altele. Pe de alta parte, se intimpla fenomenul ciudat ca, daca vezi un lucru iar si iar fie si din intimplare incepi sa te obisnuiesti cu el si la un moment dat nu ti se mai pare chiar asa infect ca la inceput.
Deci, daca vrei la hbo, imprieteneste-te cu oamenii de acolo. Punct. Sint niste oameni ca oricare altii, unul singur il stiu ca e toba tobei de film, dar si el are dreptul la subiectivitatile lui, si nici macar nu cred ca hotaraste el ce filme se cumpara. De regula, cred ca se discuta la nivel directorial, iar directori la hbo au fost ingineri, neveste de soti si altii asemenea.
rocky is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Jun 2008, 20:56   #3
rocky
Veteran

rocky

Si hai sa nu-l miniem pe Dumnezeu, totusi. Hbo a fost de mare exceptie foarte mult timp. Si ani de zile a fost unicul canal nepolitizat, lucru foarte important pentru sanatatea mintala a multora dintre noi.
Acum, a inceput sa dea filme romanesti. Era normal sa mai lase stacheta, totusi nu prea avem cu zecile, au dat dintre cele premiate pe cele care nu aveau contract cu altii, si in rest ce s-au mai convins ei ca poate ar merge, la gramada. Nici eu nu ma omor dupa selectia lor, dar au fost si unele bune. Important e trendul, ca vor mai lua si altele, iar asta ii poate stimula pe unii sau pe altii.
rocky is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Jun 2008, 21:14   #4
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

tocmai

Eu vorbeam si in calitate de consumator ONEST de HBO. Adica in calitate de tembel care chiar plateste un abonament pentru HBO.

Nu zic, acum este din ce in ce mai mare tentatia de a cumpara un decodor din OBOR. Chit ca o sa-mi mijesc ochii la unele filme ca sa vad imaginea mai clara!

Eu ramin la parerea ca difuzarea de catre HBO este menita doar sa aduca puncte celor ce depun proiecte la CNC.

Un prieten regizor care a avut parte de premii multe si babane tocmai mi-a demonstrat ca nu poate obtine nota maxima pentru CALITATEA REGIZORULUI.
De ce?
Pai din premii si selectii poti obtine MAXIM 15 puncte din 25.
In timp ce din difuzari pe televiziuni poti obtine 10 puncte. Cum vine asta?
Este normal?

Si vorba prietenului meu ... ce are a face talentul regizorului cu difuzarea filmului? Pentru difuzarea/distributia unui film firesc ar fi fost sa fie punctat DOAR PRODUCATORUL.
Ca sa te convingi ca este asa arunca un ochi pe anexa 11c din regulamentul de concurs(vezi ultima sesiune). Este anexa care stabileste modul-aberant!-in care este notat regizorul debutant.
Old 21 Jun 2008, 17:20   #5
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

anexa 11C

aveti aici ANEXA 11C-Calitatea regizorului debutant

Anexa nr. 11c

Calitatea regizorului debutant

__________________________________________________ ________
Criteriul Nota Coeficientul Total
de importanþã punctaj
1. Festivaluri internaþionale
Recunoaºtere internaþionalã pentru un film
de scurt metraj sau studenþesc (la alegere)
realizat
a) Premii internaþionale
- la festivaluri de categoria A 10 1
- la alte festivaluri 0,7
- la festivaluri studenþeºti 0,6
b) Selecþii
- la festivaluri de categoria A 0,5
- la alte festivaluri 10 0,3
- la festivaluri studenþeºti 0,2
(punctajul maxim este de 15 puncte)
__________________________________________________ ___________
2. Succes comercial 10 pentru cel
- Numãr de televiziuni naþionale sau puþin
internaþionale care au achiziþionat filmul 10 televiziuni
9 pentru cel
puþin
9 televiziuni 1
..............
(Punctajul maxim este de 10 puncte) 1 pentru cel
puþin o
televiziune
Total punctaj (maximum posibil 25 de puncte)

Membrii comisiei de selecþie
..................................................
..................................................
Old 22 Jun 2008, 12:52   #6
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
o data cu aderarea Romaniei la UE, am fost obligati s ane modificam si anumite puncte in ceea ce priveste legislatia audiovizualului. Astfel ca o telviziune sa aiba in continuare licenta sa emita pe a anumita frecventa, trebuie sa respecte anumite conditii.
Nu stiu exact daca sunt precizari explicite despre filmele nationale (daca exista un anumit procent de filme din Romania care trebuiesc difuzate) dar stiu ca exista precizari legate de un procent de productiile europene. nu stiu exact cifra, dar cred ca 10-15% din filmele transmise de HBO trebuiesc sa fie filme europene.
E normal deci ca HBO sa prefere sa cumpere filme din Romania decat din Spania, Olanda sau Suedia, din simplul motiv ca sunt mai ieftine de achizitionat. daca alte televiziuni se scot cu stiri, talk-showuri sau mai stiu eu ce, si isi permit s anu dea filme romanesti decat dcaa sunt foarte bune, HBO-ul nu poate face chestia asta...oricum, ramane de apreciat c anu dau toate ciurucurile...
Old 22 Jun 2008, 18:54   #7
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

pai ...

Pai INGERUL NECESAR la ce categorie intra?

Si legile europene la care faci referire nu-ti impun sa cumperi productii recente din cite stiu eu. Adica preferam sa vad niste filme mai prafuite de timp dar BUNE.

Dar de ce nu spune nimeni CINE decide ce filme cumpara/difuzeaza HBO-Romania?
Exista o persoana sau mai multe carora le poti trimite un film romanesc spre vizionare?
Pina la urma asta era intrebarea mea.
N-am vazut anunturi in ziare ... "HBO-Romania este interesata de difuzarea unor productii recente.Va rugam insistent sa va trimiteti filmele la casuta postala ...."

Dar poate n-am fost eu atent!

Chiar nu va pute?
Old 22 Jun 2008, 21:53   #8
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

chiar daca ridici niste intrebari interesante, exagerarile tale le arunca putin in derizoriu. Iti dai seama ca "negocierea" dintre producator/regizor si HBO se face in privat, eventual prin contactarea postului de catre echipa si nu invers.

iar filmul lui Preda nu este chiar atat de prost, oricat de multe decizii neispirate s-ar fi luat la scrierea si producerea lui. Ingerul necesar nu e nici Logodnicii din America si nici Legiunea straina sau Ticalosii, prin urmare ar trebui apreciat macar pentru "curatenia" lui. Mie mi se pare perfect onorabila achizitionarea lui de catre HBO.

maine am sa scriu la ei sa-i intreb care-i procedura exacta prin care se achizitioneaza spre difuzare un film romanesc
Old 22 Jun 2008, 22:07   #9
Supastar
Guru

Supastar

Send a message via Yahoo to Supastar
Originally Posted by StefanDo:
maine am sa scriu la ei sa-i intreb care-i procedura exacta prin care se achizitioneaza spre difuzare un film romanesc
si pe urma sa spui la noi ce ti-au raspuns!
Supastar is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Jun 2008, 09:47   #10
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

bravo, supa, ai batut tot la faza asta, ca olanda

raspunsul HBO:

"HBO este din ce in ce mai interesat de (noul) cinema romanesc - incepand din 2006 si-a propus sa-l sustina veritabil, de unde ideea achizitionarii de scurt metraje pe care publicul ne-amator de festivaluri nu are unde sa le vada si ambitia difuzarii lung metrajelor notabile de data recenta, cu conditia sa fie in premiera si exclusivitate

Criteriul de selectionare este acelasi in ambele cazuri (lungi si scurte) - calitatea.
Omul responsabil de selectie evalueaza filmele iar apoi departamentul de achizitii contacteaza distribuitorul in vederea obtinerii drepturilor pentru pay tv."
Old 23 Jun 2008, 17:11   #11
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

si?

Pai daca este asa de onorabil filmul INGERUL NECESAR ... de ce nu spui si CINE decide achizitionarea.

Nu are motive sa se rusineze.

Si ce inseamna un "film curat"? Bine focusat, bine etalonat in laborator, cu optica luminoasa, actori cu prestatie mediocra dar curat imbracati?

Sau te-a fascinat albul si albastrul din film? Ambitia de a imbraca personajele in alb ca sa le arati tuturor ca o sa expui corect desi este mai greu este de clasa primara in ATF/UNATC.

INGERUL NECESAR este doar o RECLAMA LA PERLAN de peste 1 ora. Dupa mintea mea daca la final ANCA(asa o cheama pe domnisoara frumusica imbracata in alb?) scotea din buzunarul de la piept o pungutza de perlan pt ca apoi sa ne spuna zimbind spre camera ..."ce pacaleala v-am tras! toata povestea este doar o reclama la PERLAN! CNCul are nevoie de o sapuneala. "
Vine apoi noul val de cineasti si sterge clabucii.
Old 23 Jun 2008, 17:23   #12
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

dar ...

dar anexa 11C din regulamentul de concurs nu te deranjeaza?

te deranjeaza doar faptul ca nu-mi place Ingerul Necesar?

Ingerul Necesar era doar un pretext pentru o discutie despre regulamenttul de concurs.

Chiar nu intelegeti ca regulamentul este facut ca sa se instituie un monopol al firmelor(case de productie) care au apucat sa mulga bani de la CNC si care au avut noroc de premii/selectii?

din 100 de puncte(maxim) 50 de puncte se pot obtine pt scenariu(50 puncte pt. nota 10 la scenariu), 25 pt calitatea regizorului si 25 pt calitatea producatorului.

IAR LA SECTIUNEA SCURT METRAJ NU SE MAI IAU IN CALCUL PUNCTELE ADUSE DE REGIZOR!!!
Si uite asa regizorul este nevoit sa apeleze la o casa de productie care sa-i aduca puncte.

Old 23 Jun 2008, 17:31   #13
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

am intrebat si cine se ocupa de selectie

raspunsul a fost: "Este o echipa, nu este un singur om. Sunt reprezentanti locali si regionali in acest proiect."

imaginea unui nene care primeste spaga si apoi arunca filmul cu un bobarnac in grila HBO mi se pare cam extrema

bineinteles, cred ca esti un om rezonabil si ca accepti pareri diferite in ceea ce priveste ingerul necesar.
Old 23 Jun 2008, 20:35   #14
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
in alta ordine de idei, pe mine chair nu ma dernajeaza ca HBO-ul da filmele romanesti mai recente...daca oricum nu ma indur sa dau bani sa le vad la cinema, macar sa le vad la TV altfel nu mai stiu deloc ce se intampla in cinematografia romaneasca....
Old 24 Jun 2008, 11:16   #15
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

cine?cine?cine?

Si echipa este formata din cine?

Avem echipa, avem valoare!

Un lucru stiu sigur, filmele se cumpara pe sume de toata jena. Si dat fiind audienta postului ... singurul calcul pe care si-l poate face un producator/regizor tine de povestea cu CNC. Asta cu "imi difuzeaza HBO filmuletul si o sa ma cunoasca poporul" nu tine.
Adica ... bani pe film=subtire rau, audienta postului=subtire, puncte in viitoarele evaluari la CNC=1 punct bun.
:love:

Nu stiu, mai este madam Nicolau pe post de SERIF la HBO-Romania?
Radu Nicolau, fost sef la stiri(TVR-in perioada Stere Gulea-Alina Mungiu) si in prezent serif la o firma ce face distributie de film, ce parere o avea despre politica postului nasit de sotia sa?
Una buna sper.

Si uite cum am devenit brusc un tip mai putin rezonabil. Pt. ca am dat nume. Si daca o sa spun eu cine/ce la HBO-Romania iar o sa sara lumea pe mine. Cica-s invidios, psihopat etc.
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules