Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Old 08 Oct 2008, 17:32   #181
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Originally Posted by mafalda:
Regulamentul nu trebuie modificat ca e prost facut din capu' locului, ci ANULAT si facut alt regulament pe un singur criteru: VALOAREA SCENARIULUI!

As fi de acord cu asta daca in final s-ar proiecta scenariul.
Din pacate, dupa cum stim, scenariul e doar 'coconul' pe care conu regizor il face film, la adapostul 'dudelor' lu nenea producatorul.

Un scenariu bun nu devine neaparat un film bun, nu mai trebuie sa argumentez cred.

Cum sunt apreciati regizorii si producatorii la acest concurs (care, sustin eu, trebuie totusi sa aiba si ei un procent din nota) aici mai trebuie lucrat bine. Si mai ales, cum sa faci sa nu intre in juriu X, care are de platit o datorie catre Y, care l-a servit si el mai demult. Si n-o sa-l refuze, nu-i asa?
Si toate celelalte aspecte de cumetrie legate de acest concurs, juriu, comisii si consilii.
Led-Ze-Pencil is offline   sendpm.gif
Old 08 Oct 2008, 19:15   #182
Proletar
Guru

Proletar

e o treaba complicata...

uite, de pilda, cazul meu de la aceasta sesiune:

am mers cu doua scenarii, "Apocalipsa" (care era la a treia prezenta) si "Sa mori tu".
Apocalipsa a luat acum 6.93.
Deasupra mea erau cel putin zece scenarii cu note mai mici decat al meu care au fost declarate castigatoare.
De ce? Pentru ca producatorii au avut punctaj mai bun decat Casaro-ul meu.
Doua puncte m-au despartit de ultima pozitie eligibila.
Aceste puncte le-as fi putut recupera daca mergeam cu Paradox Film, o casa mai bine cotata decat Casaro...dar sora cu aceasta...
Asadar, chestie de noroc sau de ghinion, in cazul meu.

Cred ca, intr-adevar, cum se spunea intr-un mesaj anterior, trebuie umblat la evaluarea producatorilor si a regizorilor.
Pana una, alta, ramane o anomalie ca scenarii de 4 si 5 sa fie admise...
Old 09 Oct 2008, 09:17   #183
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Originally Posted by Proletar:
Apocalipsa a luat acum 6.93.
Deasupra mea erau cel putin zece scenarii cu note mai mici decat al meu care au fost declarate castigatoare.
De ce? Pentru ca producatorii au avut punctaj mai bun decat Casaro-ul meu.
Doua puncte m-au despartit de ultima pozitie eligibila.
Aceste puncte le-as fi putut recupera daca mergeam cu Paradox Film, o casa mai bine cotata decat Casaro...dar sora cu aceasta...
Asadar, chestie de noroc sau de ghinion, in cazul meu.

Pai daca tot e vorba de noroc sau ghinion, uite ce ghinion i-a purtat Paradox lui Marius Th. Barna cand a facut "Dincolo de Amorica". Sau invers. Asa ca poate e mai bine ca n-ai ales Paradox.
Si tot despre ghinion: ce sa mai zica aia care au luat, cu note destul de bune, dar s-au terminat banii la ei si au obtinut credit 0, fiind ca si picati?
Old 09 Oct 2008, 20:52   #184
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

1.In actualul regulament nota la scenariu nu poate fi contestata.
Asta lasa locul la abuzuri de tot felul din partea comisiei.

2.Notele regizorilor/producatorilor sint menite sa atenueze abuzurile celor din comisie.

Chiar si asa este greu de compensat o nota slaba la scenariu.
2 puncte la scenariu face cit 10 puncte acumulate de un regizor. Pai oare este corect? Pentru 10 puncte la regizor ... ai de tras destul(premii, sepctatori si ce vreti voi!).
Adica 2 puncte la nosta scenariului se inmultesc cu 5 = 10 PUNCTE in totalul final!

Si parca am mai mare incredere in adunarea acelor puncte decit in notele date de comisie. INDIFERENT DE COMISIE.
sergiu puiu is offline   sendpm.gif
Old 09 Oct 2008, 20:59   #185
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

Si in plus ... sint scenarii care la o sesiune sint calcate in picioare de comisie pentru ca sa treaca in fata unei alte comisii.

Sau proiecte trintite la CNC, premiate afara, trintite la CNC si apoi premiate la CNC. Oare cine si cind a gresit?

Am prieteni regizori/producatori care au iesit la unele sesiuni depunctati la calitatea regizorului sau la calitatea producatorului.Asta in ciuda faptului ca au depus de fiecare data actele doveditoare.La o sesiune au un punctaj, la alta un alt punctaj si tot asa.

DAR cu toate astea ... poti face contestatie cerind o evaluare noua pentru calitatea regizorului sau pt. calitatea producatorului.
Pentru scenariu ... ciuciu! Aia ramine, batuta in cuie.
sergiu puiu is offline   sendpm.gif
Old 09 Oct 2008, 22:00   #186
Proletar
Guru

Proletar

@sergiu puiu,

da, am inteles si eu ca nota scenariului nu poate fi contestata.
e ciudat, pentru ca dincolo, la calitate regizor/producator, se lucreaza, intr-un fel, cu lucruri exacte.
deci nu prea ai cum scoate din palarie festivaluri si audienta.
abia la scenariu lucrurile sunt subiective si, prin urmare, contestabile.
Old 10 Oct 2008, 07:20   #187
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

2 puncte la scenariu fac cat 10 la regie - aici s-a ajuns tocmai pentru ca sa se mai atenueze cazurile in care un scenariu prost putea fi tras in sus de un Nicolonescu sau un producator cu portofoliu gras. Au fost cazuri cand scenarii de 3 au trecut si a iesit scandal.
Greutatea cade mai mult acum pe scenariu, ceea ce multi de pe acest forum considera ca e bine - unii chiar cer o pondere de 100% a lui in proiect, dar mie mi s-ar parea gresit. Trebuie totusi facut film, nu ramane un text.

Ca notele la scenarii nu pot fi contestate asta da, e cam oabla. Doar ca nu stiu daca ar fi practic sa se poata contesta: ce ar insemna, propunerea unor noi candidati pentru un alt juriu, votarea lor (eventual contestarea lor si iar votarea) din nou o luna (minim) pentru citit, apoi deliberarea - se cam ajunge in sesiunea urmatoare de concurs. Mai bine iti bagi proiectul in sesiunea asta, care deja a venit.

Asta e, orice joc are reguli. Trebuie jucat dupa ele. Nu iau partea juriului sau onor institutiei cnc, nu zic ca sunt niste ingerasi imaculati pe acolo, dar cum sa faci? Si cand dai examen pentru carnet respecti niste reguli, sau cand aplici pentru o bursa, etc.

Insa. Uitandu-ma din nou pe rezultatele de pe siteul cnc, m-am ales cu doua nedumeriri:
1 - au aparut unele casute galbene, pe ici si colo. Ce e cu oamenii aia, de ce sunt insemnati asa?
2 - la calitatea producatorului, cum de nu e acelasi punctaj pentru un acelasi producator, la aceeasi categorie? Vezi Libra la scurt metraj, si or mai fi, asta am observat eu acum.

Cel ce stie sa zica si la cel ce nu stie, ca la carte asa scrie.
Old 27 Oct 2008, 15:27   #188
Dan Mihu
Senior

Dan Mihu

Originally Posted by Led-Ze-Pencil:
1 - au aparut unele casute galbene, pe ici si colo. Ce e cu oamenii aia, de ce sunt insemnati asa?

Acolo s-au facut unele corecturi fata de pdf-ul postat initial. Nume gresite, litere lipsa etc. Nimic special...
Dan Mihu is offline   sendpm.gif
Old 27 Oct 2008, 23:32   #189
Proletar
Guru

Proletar

mã mai uit pe lista cnc-ului...cea de lungmetraje...mã distreazã titlurile:

câºtigãtoare:

Caii înaripaþi
De ce fierbe copilul în mãmãligã
Tranziþia, bat-o vina!

necâºtigãtoare:

Eroii nu mor
Ochiul ºi pulberea
Comunitatea europeanã
Judecãtorul din noi
Un nebun a fugit cu o fecioarã

foarte tentante...parcã te fac sã dai buzna în sala de cinema!
Old 27 Oct 2008, 23:50   #190
buticut
Guru

buticut

De ce fierbe copilul în mãmãligã :lol: :lol: :lol:
PRICELESS!!

Mwhahahahaha!CANNIBALS!
Se vrea ceva in genu' de ce a traversat puiul strada?

Daca ar fi sa judec dupa titluri, Ochiul ºi pulberea merita vazut .
buticut is offline   sendpm.gif
Old 28 Oct 2008, 00:17   #191
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Cartea "De ce fierbe copilul în mämäligä", de Aglaja Veteranyi, e extraordinarä. S-a pus si în scenä, la Odeon (n-am väzut spectacolul). Ca film, e îngrozitor de dificilä si problematicä, n-ar putea-o ecraniza decât un regisor de calibru greu, gen Puiu, Mungiu, Muntean, Porumboiu... De fata asta, Krisztina Deak, nu stiu nimic...
Pitbull is offline   sendpm.gif
Old 28 Oct 2008, 00:46   #192
buticut
Guru

buticut

Quote:
Cartea "De ce fierbe copilul în mämäligä", de Aglaja Veteranyi, e extraordinarä.

Te cred pe cuvant .
Old 28 Oct 2008, 00:52   #193
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Not good enough. Ia-o si citeste-o (a apärut la Polirom, acu' câtiva ani). Ar fi päcat sä nu - si-mi vei multumi!
Old 28 Oct 2008, 01:17   #194
buticut
Guru

buticut

Ok, atunci adaugata in wish list .
Old 28 Oct 2008, 13:05   #195
mafalda
Guru

mafalda

Neaparat sa vedeti si spectacolul de la Odeon in regia lui Radu Afrim. Baiatul asta e un regizor pe cat de tanar, pe atat de talentat care a trecut se mult de la statutul de "tanara speranta" la cel de "profesionist cu certitudine" !
Spectacolul "De ce fierbe copilul in mamaliga" a luat si premiul UNITER!
Old 28 Oct 2008, 17:14   #196
confuzius
Novice

confuzius

Mi se par interesante si utile referirile la concursul organizat de CNC si la regulamentul acestuia... Parerea mea insa este ca acest tip de concurs, bazat pe un asemenea sistem, a dus la crearea unui mecanism mafiot. Este logic ca un membru al comisiei propus de o anumita uniune de creatie, asociatie, etc., sa promoveze scenariile celor care l-au propus ca membru al jurilui. Ati mai observat probabil ca unii membrii ai comisiei de selectie au colegi, prieteni, se intalnesc in fiecare zi, lucreaza impreuna, ce vreti, sa nu le promoveze asestora scenariile? Data viitoare vine celalat in comisie si uite asa, mana pe mana se spala... Infim de putinele reusite la cateva festivaluri mai importante ale unor filme, se datoreaza efortului personal al regizorului (in primul rand efortul artistic), care isi cheltuie banu' ca sa-si trimita filmul la aceste festivaluri pentru ca nu are incredere in CNC, care este pur si simplu o institutie birocratica...
Cica scenariile bagate in concurs nu sint semnate si nu au nici macar titlul trecut pe ele. Asta s-o creada prostii. Se stie foarte bine ale cui sint... Ati vazut ce raspuns a dat Serbanescu (vezi cncinema.ro) presei la acuzele ce i s-au adus de necorectitudine a concursului. Ca adicatelea cum pot distinsii ziaristi sa atace cu atata aplomb cand uite cine a fost promovat: Puiu, Porumboiu, Mungiu ! Sper ca-ati inteles. In privinta celor trei (pe care eu ii apreciez cu toata sinceritatea) nu va fi nicio problema, oricand vor trece, indiferent ce scenariu vor depune la concurs, de altfel sare presa in capul CNC-ului si ii acuza pe distinsii domni de acolo de lipsa de competenta. Cu alte cuvinte chestia asta cu secretizarea scenariilor este o gogorita... In conditiile in care exista o lipsa de discernamant crasa in a aprecia valoarea unui scenariu, o stare de fapt creata de cativa entuziasti, devine criteriu de evaluare... Sa se schimbe regulamentul de o mie de ori, lucrurile tot asa vor ramane, cata vreme va exista o singura solutie economica de a face film in Romania: CNC-ul. Cred in intreprinderea privata in ceea ce priveste productia de filme, chiar daca (imi dau sema foarte bine) treaba asta in Romania, in vidul legislativ existent, este o chestiune de sacrificiu personal. Ati vazut cum alearga tinerii regizori cu filmele lor, realizate in mod independent, adica prin sacrificiu, pe la festivalurile internationale, ca sa prinda si ei un punctaj cat de cat si sa poata astfel obtine ulterior o finantare de la CNC. Repet, acest sistem de concurs mi se pare o bataie de joc fata de creatorii de film. Cu certitudine este o masura sociala impusa de politicieni, care insa nu functioneaza asa cum si-au propus ei. Realitatea arata ca o buna parte dintre profesionistii din domeniu raman fara ciolan... Naivii de ei se incapataneaza sa tot participe la fiecare sesiune, platind taxe de inscriere care sint din ce in ce mai mari, ca cineva sa-si bata de joc de scenariile lor. Acestia nu inteleg ca muncesc in van si pierd banii de pomana. Sa se desfiinteze acest concurs anacronic, iar creatorii de film sa fie lasati sa se descurce fiecare cum poate. Credeti-ma, chiar si intr-o situatie ca asta se vor face filme, care vor lua si premii, si ceea ce e foarte important, vor readuce spectatorul roman in sala de cinematograf. O intreprindere privata te impune sa cauti solutii. Ai creat un produs, in cazul nostru artistic, esti pus in situatia sa il vinzi, ca sa-ti recuperezi investitia. Adica te vei gandi de la bun inceput cum sa il faci ca sa fie vandabil... Iar CNC-ul cu concursurile lui e o paine de mancat pentru smecheri. A facut filmul, si-a luat banu' si si-a pus mana in cur dupa aceea. In felul asta avem parte de rateuri in proportie de 99 %. Cinematografia romaneasca? Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha ! Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha ! Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha !
Old 28 Oct 2008, 20:01   #197
Proletar
Guru

Proletar

@confuzius

CNC este o institutie utila.
exista si in alte tari unde se fac filme si de catre producatori independenti.
asadar, prezenta CNC in peisajul cinematografic romanesc nu impiedica pe nici un om de afaceri sa investeasca in film.
Old 28 Oct 2008, 23:29   #198
Dan Mihu
Senior

Dan Mihu

Eu inclin sa-i dau dreptate lui confuzius. De fapt, dreptatea nu i-o dau eu, ci cifrele. Sunt curios ce ar fi daca CNC-ul ar fi fortat sa se autoevalueze dupa standardele cu numarul de spectatori aplicate celui mai bun film al regizorilor aflati in concurs? Nu am facut calculele, dar impresia mea e ca de ani buni CNC-ul subventioneaza o productie pe stoc, de proasta calitate, pe o piata extrem de competitiva, in timp ce tot mai putinii consumatori romani prefera filme de import, de cinemateca sau deloc.
Judecand prin prisma asta, eu cred ca CNC-ul ar trebui s-o lase mai moale cu productia si sa stimuleze consumul. Sa re/construiasca cinematografe (prin parteneriat public-privat) si sa subventioneze achizitia de filme romanesti, fara sa impuna titlurile, ci anumite criterii de performanta la vanzarile respectivelor bilete. In felul acesta patronii/managerii de cinematografe vor cumpara ceea ce vrea publicul sa vada si nu vom mai ajunge Dincolo de America...
Problema mi se pare insa mai adanca si tine de o indecizie a majoritatii celor implicati in lumea filmului. Dupa 1989, cinematografia s-a dezbracat de haina ideologica. A defilat goala si cu mintile mai mult ratacite cativa ani, dar acum ar vrea sa se aseze un pic, cat sa decida daca vrea sa devina arta sau industrie. Ar vrea arta, dar ii e foame. Ar vrea industrie, dar ii e rusine. Intre timp, CNC-ul o impinge de la spate sa-si faca numarul, sa-si mai ridice o data poalele-n cap si sa danseze pentru distinsa audienta (iluzorie, daca nu chiar inexistenta) - in timp ce in spatele jalnicului spectacol oferit de cinematografia romana functionarii bifeaza "succesuri" dupa "succesuri".
Old 29 Oct 2008, 00:07   #199
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Mäi, mi se pare interesant ce spui tu aici... S-ar putea ca o asemenea reformulare a strategiei financiare sä fie într-adevär deschizätoarea unei reforme coerente în filmul românesc - nu doar organizate în jurul noilor personalitäti (excelente, si nu putine - dar... încä disparate). Categoric, e o temä de gândire serioasä!
Old 29 Oct 2008, 00:26   #200
Dan Mihu
Senior

Dan Mihu

Multumesc. Am exagerat insa un pic. De aceea mai vroiam sa adaug ca genul acesta de abordare nu exclude concursurile pentru proiectele de film (impropriu numite concursuri de scenarii). CNC-ul ar putea organiza si asa ceva, chiar mai des. Dar nu pe sume mari de bani, ci doar ca forma de validare a respectivului proiect. Evident insa, pentru asta ar trebui sa-si construiasca un corp de evaluatori extrem de profesionisti - adusi chiar si de afara. Un proiect cernut (si ramas) in sita CNC-ului ar putea merge apoi mai departe (cu mai multe sanse), pentru a obtine restul finantarii necesare. Cam ca si pana acum.
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules