Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 05 May 2004, 16:27   #101
dan-marius
Junior

dan-marius

Originally Posted by Eddie:
Penibil. Auzi, sa incepi lucrul la un film prin a-ti cumpara ferma de randare...

Daca nu stii, inainte de Final Fantasy - The Spirits Within au fost jocurile de Playstation (FF7...9). Inaintea jocurilor de Playstation au fost jocurile de SNES (FF3...6). Inaintea lor au fost jocurile de Famicom/NES.
Astea, saracele, aratau cam asa:
http://alexandria.rpgclassics.com/game.php?game=799
Daca ai minte, pricepi ce vreau sa zic.

Cu alte cuvinte Final Fantasy avea in spate o istorie care a dus la aparitia filmului. Problema romanilor la ora actuala este ca nu au asa ceva, iar in lipsa combinatiei bani/idei buna este foarte greu de scris asa ceva. Iar in Romania de gasit o asemenea combinatie la un singur grup de persoane este foarte greu de gasit - de aceea si gramada de porcarii de filme (adica cu o calitate de produs pentru care este indicata hirtia igienica).

Ceea ce incerc sa caut aici este tocmai aceasta combinatie. Iar daca banii existenti la ora actuala nu vor fi suficienti atunci vor fi cautati altii in completarea lor...

Sau poate veti continua sa va zbateti in mocirlã si sa va plingeti de greutatile vietii care va apasa in jos? Eu refuz sa fac asta, insa din pacate pot vorbi numai in numele meu. Nu pot vorbi si in numele vostru.

Yosa Buson (1715-1783)
dan-marius is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2004, 16:32   #102
dan-marius
Junior

dan-marius

Originally Posted by Freaak:
Patraulea are dreptate, "scoala n-are nici o legatura cu talentul". Insa, sa presupunem ca cineva are talent, imi zici tu mie cum o sa reuseasca sa faca un scenariu acceptabil (din punct de vedere al formei, al asezarii, al regulilor) care sa fie bagat in seama si de catre marii producatori (care, crede-ma, nu baga in seama un scenariu care nu este in limita "regulamentului", cu atat mai mult cu cat scenaristul este strain)?

Eu unul incerc sa scriu un scenariu, si-mi este foarte greu sa continui fiindca in fiece zi ma izbesc de noi reglementari, conventii. Nu poti sa scrii scenarii ca si cum ai scrie carti.

Repet inca o data observatia ta absolut adevarata: talentul nu se invata la facultate. Insa facultatea te ajuta sa ti-l exprimi (mai usor).

In mod normal orice scoala ar trebui sa vina in completarea talentului nativ al fiecaruia, insa nu cred ca este cazul scolii din aceasta tara.
Freaak, te-ai gindit ca ti-ar fi mai usor ca primul sau primele scenarii sa le scrii impreuna cu un grup de prieteni sau colegi cu aceleasi preocupari? Poate ar fi mai usor.

Sau sa gindesti o carte sau o poveste pe care sa o scrii ca un scenariu (capitolele mari, scenele) dar care sa o scrii intr-un mod mai apropiat de cartile din librarii? Pentru ca mai apoi sa te apropii de cerintele stricte ale scenariului.

Yosa Buson (1715-1783)
Old 05 May 2004, 16:35   #103
dan-marius
Junior

dan-marius

Originally Posted by patraulea:
Si mai e un lucru pe care-l uita toti:un film ca sa fie bun,trebuie sa aiba un scenariu BETON.In momentul actual,nu avem nici un scenarist mai de doamne ajuta!Si cu un purcoi de bani langa tine,nu ai avea ce face!Sa bagi cateva miliarde intr-un film si sa scoti 200/300 milioane inseamna ca ori esti prost ori idiot!Ca sa nu mai amintesc de distributie si reteaua de cinema care sunt varza!Parerea mea!

Cheia spre succes nu sint banii ci un scenariu controversat dar bine pus la punct ca si constructie. Banii sint doar unealta cu care pui in practica o idee... si ramin doar o unealta.

Yosa Buson (1715-1783)
Old 05 May 2004, 16:41   #104
Alice_Fluture
Guru

Alice_Fluture

Patraulea are dreptate, "scoala n-are nici o legatura cu talentul".

Eu unul incerc sa scriu un scenariu, si-mi este foarte greu sa continui fiindca in fiece zi ma izbesc de noi reglementari, conventii. Nu poti sa scrii scenarii ca si cum ai scrie carti.

Repet inca o data observatia ta absolut adevarata: talentul nu se invata la facultate. Insa facultatea te ajuta sa ti-l exprimi (mai usor).

Eh, pai tu ce faci? Incerci sa ilustrezi niste reguli sau scrii o Poveste? Regulile alea sint mai mult schematice si, mai mult ca sigur, au fost "teoretizate" din practica, dupa studiul a numeroase scenarii, urmarind structura lor, care este aceea ceruta de Poveste. Incearca sa scrii liber, si apoi revino sa modifici daca ti se pare ca ai deviat de la "structura".

Si mai posteaza si tu pe Altelierul de scenaristica, poate trezim lumea pe acolo.
Passion. No one wants to finance the film of a passionless individual. What most people want is to ride your passion. They want to feel that they're part of something magnificent and exciting. And if you're not passionate - fake it. - R. Avary
Alice_Fluture is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2004, 17:43   #105
patraulea
Veteran

patraulea

Cheia spre succes nu sint banii ci un scenariu controversat dar bine pus la punct ca si constructie. Banii sint doar unealta cu care pui in practica o idee... si ramin doar o unealta

O.K.Dar cred ca ar trebui sa lasam deoparte lirismul asta,si sa fim mai pragmatici.Sa nu mai facem filme de "arta"ci filme care sa aduca spectatori in sala.Abia dupa cateva filme comerciale,poate intra si unu de "arta".Cred ca gresesti cand spui ca,cheia spre succes nu sunt banii.Daca nu ai bani,ramai cu scenariu pe hartie si te uiti la le.Il pui in rama si-l agati in cui,dar nici ala nu tine pt. ca e prea gros.Si sub cui,e cosul de gunoi.Daca ai bani si nu ai un scenariu beton,la fel.Faci filmul si apoi pauza.Eu raman la parerea mea:nu avem dom'le nici un scenarist adevarat inca!Aproape toti regizorii(cel putin astia tineri) isi cam scriu ei scenariile.Si eu nu sunt adeptul acestui lucru.Fiecare sa-si faca treaba care o stie cel mai bine.Pt.ca de asta se alege praful de tot...Parerea mea!
:w00t: :w00t: :w00t:
patraulea is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 May 2004, 12:53   #106
pitu
Novice

pitu

toti aveti in oarecare masura dreptate, dar nu putem da vina pe ceilalti pentru ce nu suntem noi in stare sa facem si nu putem face comparatie intre Sergiu Nicolaescu si Lucian Pintilie. E adevarat ca nu poti rezista sa te uiti la un film romanesc si asta nu numai din cauza subiectului ci si din cauza aparatelor proaste cu care s-a filmat, din cauza sunetului, sau ma rog, au filmat atat de prost... ca daca stam sa ne gandim, o gramada de filme au fost lucrate pe pentium 2, iar noi acum ce facem cu atatea posibilitati? :w00t:
pitu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 May 2004, 19:07   #107
dan-marius
Junior

dan-marius

Cheia spre succes nu sint banii ci un scenariu controversat dar bine pus la punct ca si constructie. Banii sint doar unealta cu care pui in practica o idee... si ramin doar o unealta

O.K.Dar cred ca ar trebui sa lasam deoparte lirismul asta,si sa fim mai pragmatici.Sa nu mai facem filme de "arta"ci filme care sa aduca spectatori in sala.Abia dupa cateva filme comerciale,poate intra si unu de "arta".Cred ca gresesti cand spui ca,cheia spre succes nu sunt banii.Daca nu ai bani,ramai cu scenariu pe hartie si te uiti la le.Il pui in rama si-l agati in cui,dar nici ala nu tine pt. ca e prea gros.Si sub cui,e cosul de gunoi.Daca ai bani si nu ai un scenariu beton,la fel.Faci filmul si apoi pauza.Eu raman la parerea mea:nu avem dom'le nici un scenarist adevarat inca!Aproape toti regizorii(cel putin astia tineri) isi cam scriu ei scenariile.Si eu nu sunt adeptul acestui lucru.Fiecare sa-si faca treaba care o stie cel mai bine.Pt.ca de asta se alege praful de tot...Parerea mea!

Atunci ce va impiedica pe voi sa deveniti scenaristi adevarati? Nu va cunosc personal, dar trebuie sa existe macar citiva printre voi care sa aiba experienta cu asta... chiar si experienta data de "scoala" romaneasca de profil. Eu personal stiu prea putine despre regulile scenariului... dar mi-ar place foarte mult sa invat despre ele. Credeti ca ma puteti ajuta cu asta?
Cred ca va pot intrece in a scrie un scenariu bun... chiar si cu aceste lipsuri. Exista cineva care ma poate contrazice?

Yosa Buson (1715-1783)
Old 06 May 2004, 19:27   #108
patraulea
Veteran

patraulea

Daca ai o parere asa de buna despre talentul tau de a scrie scenarii ,dom'le, fa tu 20 de filme si pt.noi!Eu sunt altruist din fire,asa ca ma gandesc sa te las pe tine!Baga MAESTRE!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Old 06 May 2004, 19:54   #109
dan-marius
Junior

dan-marius

Daca ai o parere asa de buna despre talentul tau de a scrie scenarii ,dom'le, fa tu 20 de filme si pt.noi!Eu sunt altruist din fire,asa ca ma gandesc sa te las pe tine!Baga MAESTRE!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oricum nu esti in stare sa faci ceva. Doar sa dai din gura degeaba - tocmai ai dovedit-o.

Yosa Buson (1715-1783)
Old 07 May 2004, 12:46   #110
Eddie
Junior

Eddie

Idee pentru Dan-Marius: fa un search pe Google (www.google.com) cu termenii "free movie scripts", descarca si citeste cateva scenarii faimoase din domeniul care te intereseaza (sf/fantastic, presupun...) si o sa ai macar un punct de plecare. In plus, nu-i nevoie de scoala ca sa poti scrie un scenariu realizabil, ci doar de bun simt. O spune unul care a terminat ASE-ul, dar cu toate astea traieste din scris si are un scurt metraj la activ... :lol:
Cat despre colaborari scriitoricesti... nu-s prea convins ca servesc la ceva. Ce ajuta e senzatia de apartenenta la o comunitate si feedback-ul primit de la unii cu oarece experienta in domeniu. Din cate stiu eu, ai deja parte de asa ceva intr-un anume atelier literar...
Eddie is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 May 2004, 14:52   #111
Alice_Fluture
Guru

Alice_Fluture

Si ce faci cu scenariul, daca nu ti-l ia nici un regizor? Te faci si producator si regizor? Si chiar daca ti-l ia, tre' sa gasesti unul cu pile ca sa-l poata face... same ol', same ol'...

Eu raman la parerea mea:nu avem dom'le nici un scenarist adevarat inca!Aproape toti regizorii(cel putin astia tineri) isi cam scriu ei scenariile.Si eu nu sunt adeptul acestui lucru.Fiecare sa-si faca treaba care o stie cel mai bine.Pt.ca de asta se alege praful de tot...Parerea mea!

Eh, lasa ca unii regizori care-si scriu scenariile singuri nu scriu chiar asa rau sau colaboreaza cu un scenarist, ceea ce e de apreciat si incurajat. Adevarul e ca ai prea multe degete la o mina ca sa-i innumeri...
Passion. No one wants to finance the film of a passionless individual. What most people want is to ride your passion. They want to feel that they're part of something magnificent and exciting. And if you're not passionate - fake it. - R. Avary
Old 08 May 2004, 13:05   #112
patraulea
Veteran

patraulea

Dan a scris:
Oricum nu esti in stare sa faci ceva. Doar sa dai din gura degeaba - tocmai ai dovedit-o.[/quote]

Eu nu vreau sa demonstrez nimic.Faptul ca sunt in stare sau nu,e treaba mea.Si legat de vorbitul prea mult:aici se schimba idei ,daca sti ce e alea!
8) 8) 8)
Old 08 May 2004, 13:07   #113
patraulea
Veteran

patraulea

Alice,vezi ca m-ai citat gresit!Eu nu am spus asa ceva!
Ai grija!Legea dreptului de autor!Era un citat dintr-o alta parere!
:lol: :lol: :lol:
Old 08 May 2004, 21:24   #114
Alice_Fluture
Guru

Alice_Fluture

:? Eu asa am vazut intr-un post de-al tau, putin mai sus pe pagina... Da' parerea cui o citai tu fara ghilimele?
Old 09 May 2004, 10:14   #115
patraulea
Veteran

patraulea

Era vorba de Dan-MArius.Scuze,eu am uitat sa pun ghilimelele de rigoare.O sa ma dau singur in judecata.Daca te uiti putinmai sus,o sa vezi ca am dreptate.
Old 09 May 2004, 18:24   #116
Alice_Fluture
Guru

Alice_Fluture

Ah, da, numai prima parte era de la dan-marius, partea a doua e de la tine... Oricum, my opinions still stand.
Old 10 May 2004, 09:31   #117
Freaak
Senior

Freaak

Send a message via Yahoo to Freaak
Draga Alice, eu incerc sa scriu o poveste, insa trebuie sa respecte anumite reguli (pe care nu le stiu, fiindca toti cei pe care i-am intrebat de carti de scenaristica pana acum nu mi-au raspuns). Pot scrie povestea si pe urma sa aplic si regulile insa, vezi tu, intervine timpul (pe care nu il am din belsug) si factorul mintii, care se odihneste dupa un lung efort (am trait senzatia, crede-ma: simti o sila foarte mare dupa ce scrii la ceva incontinuu; ce-i drept si varsta mea frageda o fi de vina), iar concentrarea asupra transformarii este mica si s-ar putea sa strici mai mult decat sa o imbunatatesti. Asadar, ar trebui sa fac o pauza dupa ce scriu, si dupa aceea sa ma apuc de "litera legii" ca sa zic asa. Pt mine, iti spun drept, ar fi ca si cum as incepe o alta carte. De ce sa fac efort dublu, cand pot sa fac o mare parte din prima.

Discutia aceasta am purtat-o si cu fratele meu, asa ca as mai avea eu multe de spus, dar nu am spatiu si nici timp. Ai dreptate povestea intai si pe urma regulile. Tu ai scris vreodata ...

De postat ceva pe Atelier am postat la caracterizare "Postati aici intai ..." si acolo v-am indrumat spre Worshop unde am propus o oferta. Ricciotto mi-a citit primele doua pagini (si deocamdata si singurele) si mi-a spus ca s-ar putea sa iasa ceva. Vb cu el fiindca va cunoasteti de mai mult timp si o sa iti spuna tie mai multe.

Iar ca sa raspund altcuiva ideea de a lucra intr-un grup am aplicat-o cu cateva zile inainte de sugestie; acum astept raspunsul celorlalti. Povestioara care sta la baza scenariului, am impresia ca este o tehnica de scenaristica, asa ca e bine venita. Stie cineva (intreb a nu stiu cata oara) unde pot gasi manuale de scenaristica ...
Freaak is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 10 May 2004, 11:45   #118
patraulea
Veteran

patraulea

E destul de greu de gasit un manual asa cum vrei tu,si nu stiu daca exista o metoda clasica de scenariu.eu incerc sa-ti spun una,chiar daca e posibil sa ma injure unii dintre "prietenii "nostri de pe aici.Asadar,un scenariu trebuie sa aiba o vizualitate totala.Sa sugereze viitorul film.Se scrie numai la timpul prezent.Sa aiba un ritm.Asta e un element esential.O schema simplaar fi urmataorea:
1.Personajele
2.Ce fac personajele
3.Locul actiunii
4.De ce fac asta
5.Cu cine
6.Cand,timpul
7.Cine este impotriva
Old 10 May 2004, 12:16   #119
zizi
Guru

zizi

he-he-he, e putzin mai complicat decat atat...
Old 10 May 2004, 13:13   #120
Ambra Blu
Banned

Ambra Blu

Stie cineva (intreb a nu stiu cata oara) unde pot gasi manuale de scenaristica ...

Fratre, iti raspund pentru a mia oara: carti romanesti de scenaristica nu egzista (Carabat doesn't qualify). In schimb, citesti fie scenariul lui Mungiu la rahatu' ala de Occident (l-a scos o revista de femei ca supliment), fie citesti direct scenarii americane de pe net, si inveti acolo si formatarea. Un program care face el formatarea ca baietii e Final Draft (eu am 6), apoi poti s aintri pe www.zoetropestudios.com si sa citesti acolo scenarii scrise de baieti tineri, mai mult sau mai putin pro. Last, and least, exista amazon.com care merge sa comanzi carti (gen Robert McKee- Story) daca ai pe cineva in State. Nu inteleg totusi de ce nu citesti cu atentie sectiunea asta de forum - Atelierul, unde s-ar gasi raspunsuri la intrebarile tele.
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules