Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 24 May 2013, 14:08   #1661
Chambord
x

Chambord

Ce-a papat azi Mungiu la pranz

CITIZEN CANNES ‏@CITIZENCANNES 17m

#Cannes2013 Au menu du jury aujourd'hui : Aoïli au Suquet
https://twitter.com/CITIZENCANNES/st...824513/photo/1
Old 24 May 2013, 15:14   #1662
sigalia
Guru

sigalia

Originally Posted by anaemona:
Originally Posted by sigalia:
ce alternativa mai buna de indulcire s-ar gasi ?
Siropul de stevie nu mi se pare ca poate fi amestecat cu cafeau atunci cand o gatesti.Am vazut in magazine si tablete de stevie,a incercat cineva ?

sigalia, daca nu bei sucuri/cola si alte chestii care sa contina mult zahar eu nu mi-as face deloc probleme in privinta a 1-2 lingurite de zahar.

Alternative sint:

- mierea neprelucrata/incalzita - o pui in cafea dupa ce ai facut-o si nu mai e chiar fierbinte, nu o fierbi cu apa.
- daca nu consumi mult zahar si vrei sa-ti bei cafeaua cu placere cumperi un zahar mai scump cum e cel din nuca de cocos. Alta alternativa ar fi apa de cocos - sincer, nu stiu daca a aparut in Romania si ar putea sa fie ambalata in metal ceea ce nu e indicat.
- daca vrei sa stii exact ce pui in cafea cumperi curmale, le pui in apa citeva ore/peste noapte si apa aia o folosesti ca indulcitor. Daca ai un blender bun poti chiar sa faci o pasta si s-o folosesti asa.

anaemona,multumesc mult.
Eu cu cafeaua sunt de-a dreptul fixista,adica nu o fac decat la ibric,pe foc,cu caimacul intact( opera de arta asa ca amestecatul mierii ar ridica zatul din ceasca si ar rupe pelicula de caimac.
Am sa testez celelalte variante,stiu ca o lingurita de zahar nu te devasteaza dar ma interesa principial o alternativa.
Chiar am sa caut zahar de cocos.

Ai raspuns complet polemicii cu zaharul,nu mai e nimic de adaugat(ce discutii ametitoare!...)
Faptul ca dependenta de dulce afecteaza diferit pe unii sau pe altii nu minimalizeaza problema si nici efectele .Parerea mea este ca adictiile alimentare si consumarea hranei pe post de drog sunt insuficient constientizate..Dincolo de consecintile vizibile (obezitate si toata pleiada de boli tacute precum diabetul & comp.) ceea ce mancam influenteaza decisiv felul in care ne simtim,si asta e o miza sufcienta pentru mine.
sigalia is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 May 2013, 19:45   #1663
anaemona
Guru

anaemona

Originally Posted by rvn:
din pacate, intoarcerea la natura, la origini, este doar un slogan. prea putini sunt cei care mai mesteca mamaliga cu facaletul in ceaonul de pe pirostrii si prea putini sunt dispusi sa-si prepare pasta de curmale, in blenderul din bucataria de la bloc.
.

Eu chiar n-am spus ca m-as intoarce in natura ca acum 100 de ani, dar m-as intoarce asa, pe jumate. In primul rind imi place sa traiesc in oras (imi asum riscul sa inghit aerul asta poluat ) in al doilea rind n-as face fata fizic la munca de la tara, daca ar trebui sa traiesc din asta. Dar n-as zice nu sa stau in centrul orasului, inconjurata de cafenele si boutique-uri si sa am un petec de curte pe care sa cresc mai de moft, mai in serios, tot ce am eu chef sa maninc - si daca se poate sa fie un oras cu o clima cit mai calda, Spania, Italia, sudul Frantei

suntem cobaii industriei alimentare moderne si sunt convinsa ca avem capacitati fenomenale de adaptare la experimentele biochimice de care avem parte datorita ei. oricum, daca nu murim cu totii in urmatorii 50 de ani, inseamna ca poate veni linistit sfarsitul lumii, ca noi aratam deja ca niste tutankamoni.

De murit n-o sa murim chiar asa usor, dar nici bine n-o sa ne fie (vorbesc de generatiile viitoare) daca nu schimbam ceva radical.

Corpul se adapteaza si el cit poate, dar mai nou sint tot mai multe riscuri de la virste cit mai mici. Un exemplu e diabetul de tip B, acum citeva zeci de ani era intilnit la oameni peste 40-50 ani iar acum procentul a crescut enorm (in ultimii 20 ani) si apare la adolescenti sau chiar copii sub 10 ani.

Originally Posted by Twinsen:
E o imagine foarte idilica pe care o ai despre "viata naturala de odinioara". Bacteriile care te omoara sunt foarte naturale. Fantanile de la tara contin apa contaminata in proportie mult mai mare decat cea din orase. Vacile sunt mulse cu mainile murdare in galeti curatate sumar. Am unele indoieli ca fiecare crestea pe vremuri trestie de zahar langa morcovii din gradina proprie - dintre cei care aveau gradina proprie....

Twinsen, ziceam doar de 100 de ani, deja eram in era zaharului prelucrat, doar ca oamenii de la tara de atunci nu-l mincau pe piine, nici macar in piine nu-l puneau, cum se face acum.

Tare as vrea sa vad si eu niste date cu citi oameni au murit/s-au imbolnavit pentru ca au baut lapte de la coada vacii si aveau miinile murdare. Nici n-am adus vorba de bacterii, dar daca se murea pe-atunci erau microbi luati de pe unelte, taieturi la cimp - tetanosul e infectie mortala - si posibil sa fi fost si alti microbi care nu erau depistati - unele femei mureau la nastere de conditii neigienice dar altele veneau cu copilul in poala de la cimp, fara sa fi fost nici un medic/moasa linga ele. Nu cred ca era o incidenta mare de decese din mincare, poate ciupercile sa fi fost o cauza, asta e gaselnita secolului 20/21, sa pasteurizam totul ca sa distrugem microbii, BS.

Evidenta arata ca dincolo de toata panica cu mancarea "toxica" si viata "nesanatoasa", de fapt speranta de viata a crescut constant. Adica traim tot mai mult. Sa stai toata ziua aplecat cu grebla si lopata, sub soarele arzator nu era tocmai grozav pentru sanatate, in pofida imaginii naiv-pastorale. Sa mananci zi de zi aceeasi tip de mancare, ca deh in ograda proprie nu cultivi caju sau nuca de cocos, iar nu era neparat cea mai buna sursa nutritiva.

La mine in familie virsta atinsa a scazut de 3 generatii incoace si nu-s din neam de voievozi, Mai mult, cu 3 generatii in urma, strabunicul meu n-a striut ce-i boala, bunica mea a avut probleme de sanatate si tot asa pe panta descendenta.

Nu zic de familia mea, e nereprezentativa, media sperantei de viata a crescut, dar care sint downsize-urile? Sa umbli cu flacoanele cu medicamente dupa tine ultimii 10-15 ani din viata, pentru mine nu-i o solutie viabila - care-i scopul prelungirii vietii in cazul asta?

Si oricum, ultimele cercetari arata ca de fapt nu e asa. Generatia actuala e prima generatie, dupa o panta ascendenta, care are speranta de viata mai mica decit generatia parintilor lor. Chiar exista cel putin un documentar frantuzesc pe tema asta, poate o sa gasesc in curind titlul.
Old 25 May 2013, 04:06   #1664
anaemona
Guru

anaemona

Dupa atitea discutii e cazul sa mai si gatim.

In your face Gordon Ramsey!

Acum citeva zile imi spune copilul ca daca ii gatesc orice face GR, maninca orice, cu conditia sa arate macar aproximativ cum arata la el. Asa ca am ales 2 videouri si in numai o ora am reusit sa fac tot ce a facut el cu ajutoare, fara sa am absolut nimic pregatit dinainte. Eu cred ca daca el ar stii de existenta mea nu s-ar mai chinui sa faca show-ul Hell's Kitchen, m-ar angaja pe mine chef principal si lucrurile ar merge struna acolo

Hai sa nu ma mai laud. Poza nu-i excelenta, astea sint niste resturi, dupa ce grosu fusese deja mincat.

Pita + chickpeas lemon and feta cheese si sticky lemon chicken + champ (piure + ceapa verde pe romaneste - interesanta combinatie)

Old 25 May 2013, 08:39   #1665
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

Eu chiar n-am spus ca m-as intoarce in natura ca acum 100 de ani, dar m-as intoarce asa, pe jumate. In primul rind imi place sa traiesc in oras (imi asum riscul sa inghit aerul asta poluat ) in al doilea rind n-as face fata fizic la munca de la tara, daca ar trebui sa traiesc din asta. Dar n-as zice nu sa stau in centrul orasului, inconjurata de cafenele si boutique-uri si sa am un petec de curte pe care sa cresc mai de moft, mai in serios, tot ce am eu chef sa maninc - si daca se poate sa fie un oras cu o clima cit mai calda, Spania, Italia, sudul Frantei
astea sunt mici dorinte burgheze, pe care...cine nu si le-ar dori? e ca si cum te-ai uitat la un film despre viata plictisitoare pe care o duce o femeie cu bani foarte multi, intr-un conac de la tara sau dintr-o suburbie luxoasa si care, ca sa-si umple timpul, se-apuca de gradinarit.
o,draga mea, visele sunt cele mai placute forme ale inchipuirii noastre. ne place sa visam ca sa avem un tel de atins in viata.
cred ca esti constienta ca, pe jumate, n-ai cum sa te intorci. si nici pe de-a-ntregul.
cu cat suntem mai cuceriti de avantajele civilizatiei moderne, cu atat ne dorim mai mult lucrurile vechi, iar valoarea acestora creste, fiindca atunci le pretuim cel mai mult, cand le simtim lipsa.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 May 2013, 16:05   #1666
Malombra
Guru

Malombra

rvn, nu numai femeile plictisite se ocupă de grădinărit. noi am avut grădină, deşi şi mama, şi tata lucrau.
ceva ce nu se înţelege, pentru că văd că se gîndeşte la un mod foarte maniheist aici. nimeni nu vrea să se întoarcă în vremurile întunecate, nimeni nu vrea să renunţe la beneficiile civilizaţiei, nimeni nu predică stilul de viaţă amish, deşi nu văd ce e rău cu el. dar hai să nu mitologizăm marea capacitate de igienizare e produselor datorate industriei. am văzut ferme din occident. înainte de muls, ugerul se şterge cu o cîrpă înmuiată în apă caldă. atît. problemele pe care le are danone o dată la 2 ani, epidemiile de e-coli, carnea infestată vin din creşterea industrială a cărnii, nu din cea de casă. puiul care dă alergii şi mîncărimi lucrătorilor de la kfc e crescut industrial. în fermele de bovine crescute pentru carne, se întîmplă de multe ori ca animnalele să stea pînă la burtă în excrement. puii crescuţi cu hormoni dezvoltă necroze la picioare, pentru că scheletul nu ţine pasul cu pasa de carne care se dezvoltă prea repede şi literal "li se taie picioarele". deci hai să nu o dăm cu mituri, că nu merge. nu putem să ne întoarcem, dar sincer nu văd nici cine cere asta. eu nu am cerut-o. dar din cînd în cînd, merită să mergi în piaţă să cumperi o mînă de măcriş în loc de o pungă de cipsuri. obişnuinţele alimenatre ţin de obişnuinţă, nu de altceva. nu vrei să-ţi schimbi obişnuinţele, foarte bine, dar atuncii fii bun şi recunoaşte că e pentru că nu poţi şi nu vrei, şi nu pentru că alţii ar avea aere.
Malombra is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 May 2013, 16:18   #1667
Malombra
Guru

Malombra

iaca ceva fain

Malombra is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 May 2013, 17:57   #1668
chuckyfan
Guru

chuckyfan

E o imagine foarte idilica pe care o ai despre "viata naturala de odinioara". Bacteriile care te omoara sunt foarte naturale. Fantanile de la tara contin apa contaminata in proportie mult mai mare decat cea din orase. Vacile sunt mulse cu mainile murdare in galeti curatate sumar. Am unele indoieli ca fiecare crestea pe vremuri trestie de zahar langa morcovii din gradina proprie - dintre cei care aveau gradina proprie...

Asta e gândirea de orăşean care habar n-are cu ce se mănâncă viaţa la ţară. De-aş fi primit câte o ciocolată ori de câte ori am întâlnit câte unul din ăsta, acum aş fi mort

Nu cunosc o singură persoană care să fi avut probleme pentru că a băut lapte muls cu mâna sau pentru că a băut apă din fântână. Eu însumi am copilărit cu aşa ceva şi n-am avut nici cea mai mică problemă. Pot spune chiar că am sistemul imunitar al unui semizeu. N-am răcit de vreo doi ani, pentru că de alte boli nu poate fi vorba.

PS: Nici fructele nespălate, culese din copac şi mâncate pe loc nu te îmbolnăvesc / omoară.

Mi-a fost dor de forumul ăsta. Cred c-o să mai rămân pe aici
chuckyfan is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 May 2013, 18:33   #1669
MikkaelWolfganger
Guru

MikkaelWolfganger

Exact!Apa aia pe care ne-o livreaza noua la robinet e apa doar cu numele.E o diferenta enorma intre apa scoasa de la put si minunile astea tratate si rastratate.Apa care se livreaza in Bucuresti cel putin nu se poate bea direct de la robinet(desi am avut ceva tentive).Ori o fierbi bine, ori o faci ceai, ori mai bine te duci si iti iei apa plata la 5 kile din magazin.

Cum zicea si chuckyfan.Asta e atitudine de orasean.Nu moare nimeni dintr-un fruct nespalat sau dintr-o oala de lapte in care se scapa 3 cacareze (scuze de imagine).Cand eram copil mancam pamant literalmente, ma scaladam in cele mai insalubre baltoace, mancam tot felul de balarii si totusi nu am fost niciodata la spital, iar pe medicul de familie il vizitez din curtoazie.

Nu incurajez, Doamne fereste, evitarea medicilor sau a spitalelor, dar nici exagerarile de tipul: dezinfecteaza orice fruct cu clor inainte de a-l manca ,nu imi sunt pe plac.
MikkaelWolfganger is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 May 2013, 15:39   #1670
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

Originally Posted by Malombra:
rvn, nu numai femeile plictisite se ocupă de grădinărit. noi am avut grădină, deşi şi mama, şi tata lucrau.
m-am referit exact la contextul in care isi imagineaza anaemona ca si-ar cultiva singura verdeturile si legumele preferate.asta in primul rand, in al doilea rand, cred c-ai inteles gresit. eu nu am spus niciodata ca hrana produsa in propria gospodarie ar fi nesanatoasa, din contra, chiar am scos in evidenta diferentele dintre alimentele prelucrate si acelea la care te referi tu.
nu-ti inchipui ca habar n-am cum este la tara, fiindca te inseli. si mai mult, pot compara.
toata lumea doreste sa cumpere produse naturale, sau ecolologice, cum se numesc mai nou.
lucrul asta chiar ca suna a fantasmagorie. cel putin, pentru mine. agricultura nu se mai practica demult, cum se practica odinioada, nici macar cum se practica la nivelul anilor 70-80.
comunistii au gresit enorm cand au cooperativizat agricultura si au incurajat taranii ramasi fara pamant ca sa se mute la oras si nu cred, ca-n vecii vecilor, se vor mai putea popula satele romanesti, asa cum erau odinioara. hai, sa privim un pic si sa ne dam seama, cine produce si unde, alimente ecologice. si daca ele ajung vreodata pe masa noastra, sunt doar ocazional si pentru foarte putina vreme.
nu te gandi ca eu n-as locui intr-un loc linistit, cu aer curat si clima blanda. asta-i fateta idilica a vietii la tara, aceea care ne place cel mai mult. in realitate, sa muncesti zilnic, chiar si bucata de petec de pamant aferenta casei, inseamna sa sapi, sa plivesti, sa culegi, sa irigi, sa fertilizezi, sa combati invaziile de insecte...chestii pe care nu le faci in nici un caz "pe mofturi".
in 20-25 de ani vor muri toti batranii de la sate. sa vedem cine mai mulge vaca si coseste fanul. si sa nu-mi spui ca pustimea care-si traieste viata ca liliecii, pe internet, va avea vreodata chef sa faca asta. eu, una, sincer, nu cred.
Old 26 May 2013, 16:12   #1671
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

azi am gatit un fel de mancare de sezon: sarmale in foi de vita. gasiti frunze pe toate tarabele cu verdeata. nu trebuie decat sa le scufundati cateva secunde in apa clocotita unde se voi inmuia si isi vor schimba culoarea, din verde inchis in kaki si apoi, dupa ce se racesc, vor fi numai bune pentru infasurat amestecul de carnita si orez. stiu ca vita nu este pe placul multora, dar n-am rezistat sa nu va arat poze, cu gandul ca aceia carora le adora, o sa le fac pofta si o sa dea fuguta, sa-si gateasca si ei.
IMG_0203.JPG
IMG_0213.JPG
IMG_0214.JPG
IMG_0237.JPG
@T., stiu ca n-am respectat dimensiunile. te rog sa nu ma certi.

Last edited by rvn : 26 May 2013 at 16:15.
Old 27 May 2013, 15:11   #1672
anaemona
Guru

anaemona

Eu nu-s impresionata de succesul baietilor alora care si-au propus sa ia Cannes-ul cu asalt, cu toate masinile din el . Pina una alta mi-am propus sa-l distrug pe GR, cu propriile lui retete (who doesn't know how to make scrambled eggs ) si daca asa nu merge, il atac cu niste urzici culese cu minuta mea. Am avut noroc sa mai gasesc netrecute acum 2 zile, in locul pe care-l stiu de ani de zile iar ieri am ajuns intr-un alt loc unde am gasit tone, la umbra, fragede si frumoase, nu ma mai saturam sa ma uit la ele (de cules nu eram pregatita). Oricum, ce as mai putea face din urzici in afara de mincarea clasica? Nu vreau sa pun in congelator si am cules cit sa maninc zi de zi timp de 2 saptamini, mi-e ca o sa ma inverzesc si eu ca Milarepa daca maninc numai urzici

Old 27 May 2013, 21:40   #1673
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

uau! arata bine bruschetele. sunt cu somon. bun si nesimtit de scump.
Old 31 May 2013, 15:53   #1674
anaemona
Guru

anaemona

Mersi rvn, nu stiu daca am vreun merit pentru cum arata somonul ala, clar orice faci cu somon afumat e bun. E scump, dar nici nu maninci un pachet intreg o data.

Daca nu era clar ca I have my issues pot sa va arat in ce a constat jumatate din micul meu dejun, flori de kale. Sint absolut delicioase. Daca le-ar vinde in restaurante ar trebui sa fie la preturi astronomice.

Old 31 May 2013, 16:52   #1675
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

Quote:
=anaemona, clar orice faci cu somon afumat e bun. E scump, dar nici nu maninci un pachet intreg o data.
ah,desigur ca nu mananci un pachet intreg la o singura masa,sarea si gustul de afumat te-ar dobori. am avut ocazia sa mananc si proaspat, in stare cruda. este o experienta pe care n-as repeta-o frecvent. chestie de obisnuinta.dar, imi place mult, pe gratar, "direct" proportional cu pretul.
IMG_0140.JPG

Last edited by rvn : 31 May 2013 at 17:18.
Old 31 May 2013, 19:55   #1676
Twinsen

Twinsen

am avut ocazia sa mananc si proaspat, in stare cruda. este o experienta pe care n-as repeta-o frecvent. chestie de obisnuinta.
Eu as repeta-o foarte frecvent, dar n-am unde in orasul meu. De fapt in general in Romania nu prea ai unde... Poate doar la Benihana in Bucuresti, dar inteleg ca acolo preturile sunt astronomice.
  Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 Jun 2013, 13:07   #1677
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

( De fapt in general in Romania nu prea ai unde... Poate doar la Benihana in Bucuresti, dar inteleg ca acolo preturile sunt astronomice.
la un restaurant de cinci stele de pe Calea Dorobantilor este exclus sa mananci ieftin. tocmai de aceea si cei care au oferit informatii despre Benihana pe internet, au tinut sa mentioneze ca este de preferat sa mergi acolo in ziua de salariu. ma rog, daca exista, inseamna ca au clienti. pe care-i jupoaie, desigur. si nu ma refer numai la oamenii de afaceri japonezi care se afla ocazional in Romania. sunt destui bogati si pe plaiurile noastre care-si permit sa incerce asemenea experiente culinare destul de des. citind ce "personalitati" il prefera, m-am gandit imediat cat de simplu iti poti rafina personalitatea, fara ai nici cea mai mica idee despre cultura si istoria unei tari careia ii adori bucataria. oare strainii pe care-i aud la tv laudandu-ne mititeii si sarmalutele, sunt sinceri sau doar snobi?
Old 13 Jun 2013, 10:18   #1678
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

stiu ca asa ceva nu-i demn de un topic unde se pretinde arta,dar, m-am gandit sa va zgandaresc cheful de a merge la mare.
IMG_0195.JPG
IMG_0208.JPG
IMG_0210.JPG
IMG_0225.JPG
am pus poze cu toate fazele de lucru, ca nu cumva sa credeti ca as fi putut sa-i cumpar gata facuti de la vreo dugheana.
Old 13 Jun 2013, 17:24   #1679
anaemona
Guru

anaemona

rvn, in a 3-a poza ce e? ciulama sau usturoi sau smintina?

Adevarul e ca pestii mici gen sardine si heringi sint cei mai buni pe care-i putem minca. Au mai putin mercur decit pestii mari (tuna e foarte rau din punctul asta de vedere) si sint excelenti pentru sistemul nervos. Nu sint sigura de prajire, n-am idee daca s-ar putea face mai safe la cuptor. Sint multi, multi ani de cind am fost la o prietena de-a mamei mele si a facut un castron imens, mai mult de un ceaun plin de pesti din astia si au fost nemaipomeniti. Ultima oara cind am mincat de la taraba, la mare, m-am imbolnavit si nici c-am mai mincat de-atunci.
Old 13 Jun 2013, 19:33   #1680
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

rvn, in a 3-a poza ce e? ciulama sau usturoi sau smintina?
este o combinatie intre cele doua. initial, am vrut sa fac un sos alb putin mai lejer, cu putin unt si o lingurita de amidon, dupa care, m-am razgandit, am luat de pe foc si dupa cataeva minute am pus peste, smantana, usturoi pisat si patrunjel tocat. a iesit buna.

si..desigur, prajirea nu este recomandata, indiferent de ceea ce torturam in uleiul incins.
insa, din experienta mea si cred ca si altii pot confirma ceea ce sustin eu, anumite retete, nu se pot realiza fara aceasta hulita de catre dieteticieni, prajire.
safe-ul de care spui tu, ar fi un fel de varianta pentru cine pofteste iremediabil la asa ceva si tine un regim alimentar sever, pentru o anumita afectiune. consider ca, o data la nu siu cat timp (oricum, destul de rar), nu-i un capat de lume daca ne satisfacem astfel de pofte.
sincer, eu n-as manca niciodata pestisori gatiti asa, nici la mare, nici pe la colturi de strada.
macar sa stiu ca uleiul acela este la prima ardere, adica fix din tigaia mea.

Last edited by rvn : 13 Jun 2013 at 21:10.
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules