Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Animatie

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12 Sep 2008, 11:54   #1
Pelicula
Senior
 
Pelicula
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 138
Pif si Hercule in Romania

Nu stiu daca sunt printre voi si pasionati de banda desenata, sau pur si simplu doar nostalgici, dar fac un mic anunt pentru cei care au crescut cu Pif si Hercule. Nu e vorba de ceva oficial, ci doar de un pont, pentru cine are timp si e interesat.

Asociatia Creatorilor de Banda Desenata din Romania invita la editia din 2008 a Salonului BD de la Constanta doi membrii ai redactiei Pif Gadget: scenaristul Francois Corteggiani si desenatorul Marc (Mircea) Arapu. Corteggiani a semnat numeroase scenarii cu Pif si Hercule - inca din anii 70 - in timp ce Marc Arapu (stabilit in Franta inca din '76) a preluat personajul Arthur,fantoma justitiara dupa decesul lui Cezard.

Partea romana il prezinta pe Valentin "Bubu" Cristescu -pe care unii il cunosc din UNIVERSUL COPIILOR -, care, in perioada 1995-1997, a desenat personajele Pif si Hercule pentru varianta romaneasca a Pifului. Performanta e notabila, fiind singurul desenator din fostele tari comuniste care l-a desenat pe Pif. Bulgarii si (cred) polonezii s-au multumit sa scaneze vechile benzi desenate, in timp ce "Pif Surprize" s-a ambitionat sa scoata episoade noi.

Printre invitati e ca sigura participarea lui Alexandru Ciubotariu (Ciubi). Probabil Marian Mirescu, Valentin Tanase si Serban Andreescu.

Salonul va avea loc intre 24 si 26 octombrie, la Muzeul de Arta din Constanta.
Pelicula is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Sep 2008, 22:34   #2
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Pentru mine, Pif a fost un zeu. Pânä prin '66-67, stäteam cu tata la coadä la difuzarea presei de pe Doamnei (între Academiei si Victoriei), duminica, sä-l iau. Pe urmä, de când a trecut la varianta cu Gadget, ai mei dädeau spägi la chioscari, sä li-l retinä - iar între 1971 si 1975, am fost în sfârsit abonat! In '75, când s-au sistat complet abonamentele în România, parcä mi-ar fi murit câinele... (Ceea ce, în fond, era aproape adevärat!)
Dar...
In 1978, mi-a cäzut întâmplätor în mânä un Pif nou, si nu mi-a venit sä cred ce searbäd si anost era... Si n-am mai regretat cä mä päräsise când încä mai era în putere...
Dupä 1990, desenele animate cu Pif si Hercule la televizor. Altä labä tristä...
Peste alti câtiva ani, jalnica încercare a lui Sorin Stefänescu (care mi-e bun prieten, toatä stima pentru el - dar uneori face niste greseli dezastruoase) de a-l reînvia pe Pif in România. (Era ca-n povestea aia cu "trei dorinte", în care când pärintii cer sä le învie fiul, se trezesc cu el noaptea la usä, zombificat, venind direct de la cimitir.)
Iar asocierea lui Pif cu Bubu e de-a dreptul o impietate. E fix ca Valentina (ha! Coincidentä de nume? ) Hassan cântând "Ken Lee, tulibu dibu douchoo":
http://www.youtube.com/watch?v=2LTLEVC-sfQ
De fapt, de Bubu mä leagä si alte amintiri halucinante... (vezi mesajul al 15-lea):
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=118152
Iar acu doi ani, pe vremea asta, erupsese si pe-aici, spammând tot forumul, de-a trebuit sä-l bannäm.
Singurul Pif autentic a fost cel original - perioada Arnal si Mas.
http://lambiek.net/artists/m/mas_r.htm
Dintre toti invitatii la salon, plecäciuni pentru Vali Tänase si Mirescu.

Pif, dormi în pace. :love: Nu vom uita niciodatä cum ne-ai luminat copiläria!
http://pifethercule.free.fr/index.html
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 14 Sep 2008, 16:53   #3
Pelicula
Senior
 
Pelicula
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 138
pitbull, mi-e greu sa fac o apreciere pe baza celor spuse de tine pentru ca tu si cu vali aveti ceva de impartit. nu-l cunosc personal, dar "Bubu si Clementina" au fost eroii copilariei mele. prin '94 infiintasem un fan club B&C in bucuresti (mai exista unul in constanta). nu stiu ce sa zic, probabil ca citeam acele benzi desenate prin ochii unui copil. banda desenata de care vorbesti a fost facuta de vali integral (scenariu si desene), si e slaba pentru ca vali e un scenarist slab. el e doar desenator, dar probabil ca a fost nevoit sa "comita" si cateva scenarii proprii, foarte putine si foarte slabe. cel cu biblioteca il stiu, iti pot da ca exemplu inca vreo trei, insa restul de 90% erau scrise de Sandu Alexandru, si mi se par ok din toate punctele de vedere, sau cel putin din punctul de vedere al unui copil de 10 ani. Bubu aviator, masina timpului, Bubu spion m-au amuzat copios. vali a fost autorul cel mai publicat din perioada aceea. il vei regasi si in dictionarul benzii desenate a lui dodo nita, sau pe internet, daca vei cauta cu google:
http://lambiek.net/artists/c/cristescu_valentin.htm
cat despre Pif Surprize, scenariile ii apartineau lui dan ogrezeanu, vali semna doar desenul. si desenul era foarte bun, chiar mai bun decat ce publica pif acuma. nu ma mira ca la constanta se va intalni cu unul din principalii scenaristi ai lui pif. daca esti familiar cu perioada chance-mas poate ca ai auzit si de francois corteggiani. in rest sper ca vali sa deseneze pentru si piful francez, pentru ca merita.
Pelicula is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 14 Sep 2008, 17:29   #4
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Da, observatiile tale sunt obietive si juste. Strict on-topic, cred cä am rämas prea atasat de adeväratul Pif, al anilor '60-75, ceea ce mä face refractar fatä de orice epigonisme si ciorbe reîncälzite de mai târziu.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 14 Sep 2008, 21:04   #5
Pelicula
Senior
 
Pelicula
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 138
Si eu sunt, atunci cand vine vorba de Naruto de pe Jetix sau alte productii cu caft. Cat despre Pif, n-ar fi rau sa ne amintim ca Le Jeune Patriote, devenit ulterior Vaillant, Le Journal de Pif si in final Pif Gadget, a fost totusi revistuta tineretului republican, o organizatie de orientare comunista. Insusi Cabrero Arnal, refugiat spaniol, a fost un comunist notoriu. Nu un comunist confectionat de tancurile sovietice, ci un comunist prin convigere. Primele stripuri din L'Hummanite infatisau un catelus sarac, care cutreiera strazile in cautarea unui os. Un mic proletar pricajit. Aluzia era clara. Iar Arnal a facut, prin '72 parca, o vizita in redactia CUTEZATORII, unde a dat mana cu acelasi Ovidiu Zotta, ca de la comunist la comunist. Arnal l-a desenat pentru CUTEZATORII pe robotelul Minitehnicus, personaj preluat ulterior de (pe atunci) tanarul Radu Marian. Asta ca sa-ti raspund la ce mi-ai dat sa citesc. In plus revista CUTEZATORII avea multe benzi desenate foarte putin comuniste, chiar mai putin decat episoadele cu partizani si nazisti din Vaillant. Livia Rusz era o desenatoare excelenta.
Pelicula is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 14 Sep 2008, 21:11   #6
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Ai dreptate, îmi amintesc bine toate astea, si e foarte util cä le relatezi aici. Intr-adevär, orientarea comunistä a redactiei Vaillant era notorie. Pe-atunci, încä nu constientizam, dar ulterior, privind retrospectiv, multe mi s-au lämurit. Cele mai ridicole erau predicile egalitariste ale lui Rahan, care cum nimerea peste câte-un nou trib, cum începea sä le recite din tata Marx - inclusiv "toti cei-care-merg-în-picioare sunt frati" si (sic!) "omul nu e näscut sä fie sclav!" (Mä rog, ei erau putin în mezolitic, da' asta-i partea a doua... Mä mir cä nu vorbea si despre exploatarea omului de cätre om, si despre regimul burghezo-mosieresc).
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 15 Sep 2008, 11:42   #7
Floydman
Guru
 
Floydman
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 842
cred ca pif-urile mele (perioada 75-82 si respectiv 90-92) zac si acum pe undeva printr-un dulap pe la parintii mei sau prin pod pe la bunica de la Ploiesti...

nu ascund ca eu asa am invatat franceza. cred ca asta spune totul despre cat de mult mi-a placut revista si ce a reprezentat pentru copilaria mea...
deci, mi-e egal ca erau comunisti. si apoi un comunist din convingere nu e in sine un om rau, e doar un om...pacalit si dez/ne - orientat. (de cele mai multe ori).

am vazut si un exemplar an 2008. chiar doua. nu mai au farmec...


PS: imi amintesc ca in copilarie Pif-urile erau un fel de bullion dollars. adevarat aur pentru trocuri, pariuri si vanzari intre noi, picii ceausisto-tranzitati.
Floydman is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 15 Sep 2008, 12:43   #8
Pelicula
Senior
 
Pelicula
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 138
Cam adevarat, in plus comunismul isi devoreaza visatorii (vezi cazul Lucretiu Patrascanu). Da io zic sa nu o luam pe panta comunismului. Ideea e ca Piful a reprezentat mult pentru copilaria voastra asa cum UNIVERSUL COPIILOR si bedeurile cu Bubu&Clementina au insemnat pentru copilaria mea. A fost o nebunie frumoasa, aveam in piept insigne de serifi ai revistei (numerotate, eu ma apropiam cu patru numere de Anda Calugareanu) si unii mai norocosi se alegeau si cu cate un autograf sau un desen cu Bubu.


Si nu sunt singurul care isi aminteste:

http://subiectiv.ro/netu/bloguri-azi-jup/

http://www.metalfan.ro/forum/viewtop...e4d f41f1fcdb

(postarea lui Delicious V)

http://www.igu.ro/latrecut/?p=592

si parca mai sunt cateva.
Pelicula is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 15 Sep 2008, 15:15   #9
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Originally Posted by Floydman:
nu ascund ca eu asa am invatat franceza. cred ca asta spune totul despre cat de mult mi-a placut revista si ce a reprezentat pentru copilaria mea...
Idem la fel de asemenea.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Sep 2008, 10:31   #10
Floydman
Guru
 
Floydman
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 842
@Pelicula...

Universul Copiilor a fost continuatoarea publicistica a Cutezatorilor...aveam si eu multe numere din ea...

mai era o revista cand eram eu foarte tzanc...nu mai stiu cum se chema...era acolo o BD - Aventurile lui AVI, cu un avion...
Floydman is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Sep 2008, 10:50   #11
Pelicula
Senior
 
Pelicula
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 138
Nu prea, e invers. Universul Copiilor e fostul supliment al ziarului Universul, transformat de comunisti in Cutezatorii, in timp ce Dimineata Copiilor (supliment pentru prescolari) devine Soimii Patriei. Cam asa s-au petrecut lucrurile si cu Organizatia de Cercetasi, care a devenit Organizatie de Pionieri.
Pelicula is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Sep 2008, 14:45   #12
marx
Guru
 
marx
 
Join Date: Apr 2003
Location: STIINTA "U" CRAIOVA-o iubire alb/albastra-
Posts: 1,671
Originally Posted by Pelicula:
Nu prea, e invers. Universul Copiilor e fostul supliment al ziarului Universul, transformat de comunisti in Cutezatorii, in timp ce Dimineata Copiilor (supliment pentru prescolari) devine Soimii Patriei.
eu stiam ca Dimineata Copiilor, postbelic, intai s-a numit Luminita, si apoi Soimii....
marx is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Sep 2008, 15:06   #13
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Ce stiu eu:
"Dimineata copiilor" (vechi) fusese condus de Nicolae Batzaria.

In anii '60 (deci când aveam 0-10 ani), apäreau:
- "Arici Pogonici"
- "Luminita"
- "Cravata Rosie" -> (1967) "Cutezätorii"
Prin 1970, s-a fondat si "Racheta cutezätorilor" (modelism)

1990:
"Cutezätorii" -> "Universul copiilor" (Zotta).
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Sep 2008, 18:23   #14
Se7en
Veteran
 
Se7en
 
Join Date: Apr 2008
Location: Capalnitza
Posts: 211
"Chahut" de Gilles Cuvelier, foarte fainutz.
Se7en is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Sep 2008, 19:28   #15
Pelicula
Senior
 
Pelicula
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 138
Trustul Universul a scos doua suplimente pentru copii: Universul Copiilor si Dimineata Copiilor. Ambele au fost conduse de Nicolae Batzaria (Mos Nae) si desenate de Marin Iorda si Neagu Radulescu. Evolutia a fost asa:

Universul Copiilor --> Cutezatorii --> Universul Copiilor.

Pentru Universul Copiilor '90 au lucrat Valentin Tanase, Valentin Cristescu si Pompiliu Radulescu.

Ovidiu Zotta a fost redactor atat la Cutezatorii cat si la Universul Copiilor (perioada '90).
Pelicula is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Sep 2008, 22:31   #16
marx
Guru
 
marx
 
Join Date: Apr 2003
Location: STIINTA "U" CRAIOVA-o iubire alb/albastra-
Posts: 1,671
Originally Posted by Pelicula:
Trustul Universul a scos doua suplimente pentru copii: Universul Copiilor si Dimineata Copiilor. Ambele au fost conduse de Nicolae Batzaria (Mos Nae) si desenate de Marin Iorda si Neagu Radulescu. Evolutia a fost asa:

Universul Copiilor --> Cutezatorii --> Universul Copiilor.

no, ai lacune mari. in primul rand Universul si Dimineata nu faceau parte din acelasi trust (Adevarul si Dimineata erau impreunate. Universul era concurenta).
N. Batzaria a fost pana in 1936 dir la Dimineata copiilor, apoi a plecat redactor la Universul-ziarul principal, in locul sau venind, in 1936, la Dimineata, Marin Iorda care a stat pana in 1938.

Universul si Cutezatorii au intre ele si alta denumire. vezi mai sus.
marx is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Jul 2009, 23:30   #17
Mikala
Guru
 
Mikala
 
Join Date: Jul 2009
Location: Hell
Posts: 350
Inca mai stiu melodia de la inceputul serialului :X
__________________
" It has been said that something as small as the flutter of a butterfly 's wing can ultimately cause a thyphoon halfway around the world " - Chaos Theory

" Vanity - definitely my favourite sin. " - Al Pacino [ Devil's Advocate ]
Mikala is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Aug 2010, 08:14   #18
ZAQWSXCDE
Novice
 
ZAQWSXCDE
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14
la adresa:http://www.lumea-copiilor.ro/enciclo...roi_uitati.php

detalii:

Eroii uitati din revistele de altadata
LUMEA COPIILOR
Poate ca nu credeti, dar revista "Lumea Copiilor” are respectabila varsta de 84 de ani. Primul numar a aparut in 1922. Este una dintre primele reviste pentru copii editate in Romania.


SUPLIMENTE
Printre revistele care au mai aparut in perioada dintre cele doua razboaie mondiale se mai numara „Universul copiilor” si „Dimineata copiilor”, suplimente dedicate celor mici de catre doua ziare importante din acele timpuri.


CUTEZATORII
In timpul copilariei parintilor vostri, cele mai cunoscute reviste erau „Cutezatorii” si „Luminita”. „Arici Pogonici”, o revista cu multe ilustratii, se adresa celor mai mici cititori. In anii ’70, o revista franceza care aparea si la chioscurile de ziare din Romania, numita „Pif”, a captivat mii de copii.


PERSONAJE
De-a lungul anilor, in aceste reviste, care astazi mai pot fi gasite doar la biblioteca, au aparut numeroase personaje. Unele au devenit eroi de desene animate. Noi am sters praful de pe vechile colectii de reviste si i-am redescoperit. Cine stie? - poate ca intr-o buna zi, unii dintre ei vor „reinvia”.


MINITEHNICUS
In anii ’80, intre revista autohtona „Cutezatorii“ si revista franceza „Pif “ a existat o stransa colaborare. Catelusul Pif, eroul revistei, a fost creat de un desenator spaniol, José Cabrero Arnal. In 1969, aflat in vizita la redactia „Pif Gadget” din Paris, Mihai Negulescu, redactorul-sef de la „Cutezatorii”, s-a intors cu un nou personaj BD desenat tot de Arnal. Minitehnicus era un robotel plin de imaginatie. Minitehnicus a fost preluat apoi de mai multi desenatori romani, printre care si Radu Marian, care inventeaza doua noi personaje: pustiul Tiristor si robotul Lita.


# Stiati ca…? La o privire atenta, fata omuletului lui Gopo e compusa dintr-un joc de cifre: 10=11. 1 este gura; 0, nasul; = schiteaza ochii, iar 11 formeaza cele doua cute ale fruntii.
# In 1970, la primul concurs national de benzi desenate, pe adresa redactiei „Cutezatorii” au sosit nu mai putin de 4.100 de planse cu desene.
# Desenatorii de benzi desenate Sandu Florea, Livia Rusz, Mircea Arapu au fost nevoiti, din cauza cenzurii, sa plece din tara.


Omuletul lui Gopo
Ion Popescu - Gopo a fost un celebru caricaturist si regizor roman. Personajul inventat de el in 1956 avea un cap lunguiet si burtica rotunjita. Filmul despre calatoria omuletului in cosmos, numit „Scurta istorie”, a adus creatorului sau premiul cel mare la cunoscutul Festival de la Cannes, in 1957. Aventurile desenate ale omuletului au fost publicate in anii ‘60 in revistele „Cravata Rosie” si „Luminita”.

In 1981, Gopo a regizat filmul „Maria Mirabela”, lansand alte trei personaje indragite de copiii de atunci: broscoiul Oache, licuriciul Scaparici si omida Omide.


Mihaela
Nu exista parinte din ziua de azi care sa nu-si aduca aminte de Mihaela, fetita cu codite, si de catelusul ei, Azorel. Mihaela a fost inventata de caricaturistul si desenatorul Nell Cobar. De pe hartie, Mihaela a ajuns pe micul ecran, intr-o lunga serie de desene animate. Intre 1970 si 1980, filmuletele, care durau doar zece minute, se terminau in fiecare seara la ora 19.00, cu pupici trimisi de Mihaela micutilor care mergeau la culcare.


Haplea
Unul dintre cele mai importante personaje de benzi desenate din Romania este Haplea. A fost desenat de Marin Iorda pe scenariile lui Nicolae Batzaria. Peripetiile lui Haplea si ale familie sale - Coana Frosa, Haplina si Haplisor - au aparut in mai multe reviste pentru copii, intre 1924 si 1970. Marin Iorda este si realizatorul primului desen animat romanesc, „Haplea“ (1927). Un alt desenator, Pascal Radulescu, a publicat intre 1938 si 1940 „Peripetiile lui Haplea“ sub pseudonimul Mos Nae.


Ratoiul Mac
"Aventurile lui Mac" au fost create de desenatoarea de origine romana, din Ungaria, Livia Rusz. A publicat in „Luminita“ si „Arici Pogonici“.


ARICI POGONICI
Micul personaj intepacios a dat numele unei reviste pentru prescolari. Serialul „Nazdravaniile lui Pogonici” a fost desenat in 1970 de celebrul caricaturist si ilustrator Eugen Taru.
ZAQWSXCDE is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:14.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells