Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 18 Jan 2005, 12:21   #1
KORBEN
Guru

KORBEN

It had to start somewhere. So it started there

se vrea a fi un topic despre inceputul cinematografiei
despre filmele pe care daca le vezi nu mai au cum sa`ti placa facaturile gen lotr si starwars
sarind totusi peste intrarea unui tren in gara si stropitorul stropit si peste melies
inceputurile absolut inoubliabile ( :sleep: ) ale horor-ului si ale sf-ului
nosferatu
metropolis
cabinetul dr caligari
am amplasat topikul aici pentru ca mi se pare prin exceleanta de cafenea dar si pentru ca nu intru la fanatic, la clasic nu se prea discuta si la inconoclast nu s-ar incadra
Tell me what to do, tell me what to say
KORBEN is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Jan 2005, 14:33   #2
nume
the mithbuster

nume

Send a message via Yahoo to nume
Re: it had to start somewhere. so it started there

Originally Posted by KORBEN:
am amplasat topikul aici pentru ca mi se pare prin exceleanta de cafenea dar si pentru ca nu intru la fanatic, la clasic nu se prea discuta si la inconoclast nu s-ar incadra
L-ai amplasat prost. Locul lui e la film in general.
nume is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Jan 2005, 15:19   #3
Serghei
Guru

Serghei

Aici pot comenta doar cei din Bucuresti care mai au acces la Cinemateca sau fac scoala de film.

Se gasesc foarte greu lucrari care reprezinta un inceput in cinema-Lumiere,Melies,Griffith,Keaton(Chaplin se mai gaseste),Eisenstein,Pudovkin,Dovzhenko,expresionis m german.

Ce am vazut,Lumiere,restaurat destul de bine,Sunrise a lui Murnau-interesant,da fara a vedea si alte lucrari ale expresionismului german nu stiu ce valoare are,Eisenstein-Crucisatorul,Aleksandr Nevsky si Ivan the terrible-regizor de capatai pt generatiile de dupa el,mai ales in Europa,pe la mijlocul anilor '70 influenta lui e practic nula,odata cu avansul tehnologic filmul s-a dezvoltat in cu totul alte directii.
Serghei is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Jan 2005, 15:33   #4
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Re: it had to start somewhere. so it started there

Originally Posted by nume:
L-ai amplasat prost. Locul lui e la film in general.
Eu as zice ca locul lui e la "Clasic", dar whatever...

Originally Posted by Serghei:
Aici pot comenta doar cei din Bucuresti care mai au acces la Cinemateca sau fac scoala de film.
Trebuie sa-ti dau dreptate.

"Nosferatu" si "Caligari" le-am vazut la TIFF (in ani diferiti) cu acompaniament live. Primul a mers, dar al doilea e grozav. Unul dintre favoritele mele. De "Metropolis" am facut rost asa... neincurajand pirateria... da' nu l-am vizionat cu atentie si e cam fuzzy in capul meu. Nu-mi mai aminstesc sa fi vazut altceva din expresionismul german. Desi am incercat sa fac rost de mai multe, in ultima vreme nu prea am timp sa ma ocup de micile mele hobby-uri...

Din Eisenstein - desi nu e un promotor al filmului SF - am vazut mai mult ("Potemkin", "Ivan", "Nevski") si nu imi place... Acum filmele lui au mai mult valoare istorica decat sa fie opere de arta. Poate il judec prin prisma prezentului, dar unele filme contemporane ("City Lights", "Gold Rush", "Caligari") sunt capodopere si acum si au depasit bareira timpului, chiar daca (pe acoluri) se vede exagerarea, overactingul etc.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Jan 2005, 17:40   #5
Cinemania
Cinemaniac

Cinemania

Originally Posted by Serghei:

Se gasesc foarte greu lucrari care reprezinta un inceput in cinema-Lumiere,Melies,Griffith,Keaton(Chaplin se mai gaseste),Eisenstein,Pudovkin,Dovzhenko,expresionis m german.

Ce am vazut,Lumiere,restaurat destul de bine,Sunrise a lui Murnau-interesant,da fara a vedea si alte lucrari ale expresionismului german nu stiu ce valoare are,Eisenstein-Crucisatorul,Aleksandr Nevsky si Ivan the terrible-regizor de capatai pt generatiile de dupa el,mai ales in Europa,pe la mijlocul anilor '70 influenta lui e practic nula,odata cu avansul tehnologic filmul s-a dezvoltat in cu totul alte directii.

si daca io nu-s din Bucuresti si nu fac nici o scoala de film, pot comenta ca umil cinemaniac?!

ma asteapta acasa urmatoarele:
Aleksander Nevsky
Battleship Potemkin, The
Oktyabr
Bezhin lug
Ivan Groznyj I & II
Mat
Zemlya
Nosferatu
Tabu
Sunrise
Metropolis
M
de Chaplin nu mai zic (o gramada)
and more to come...asa ca nu-ti face griji in privinta accesului la filme rare...se pot face rost, daca te stradui

ce zici? cum vizionez unul, pot sa-mi dau cu parerea etc., etc....?!

anyway...
am vazut M de Fritz Lang...nici acum nu-mi iese din minte personajul Hans (jucat splendid de Peter Lorre)...M e facut cu o precizie extraordinara, suspansul fiind prezent de la inceput pana la sfarsit fara nici o scapare... portretul ucigasului (schizofrenic) de copii este asa de bine conturat incat se poate spune ca M e unul din primele thriller-e psihologice, si inca unul "for the ages"...lui Lang nu i-ai trebuit nu stiu cate efecte ca sa ne prezinte mintea bolnava a ucigasului si sa ne faca pielea de gaina...amintesc aici scena (GENIALA!!!) cu mingea fetei care apare de dupa tufis dupa ce Hans o omoara; o imagine mult mai sugestiva decat orice corp zacand fara viata in iarba...oricat de mult ajungi sa-l urasti pe Hans pt faptele sale criminale, spre final te incearca niste sentimente atat de compasiune cat si de ura chiar fata de cei care vor sa il omoare (scena de final, de ex)...Lang a construit unul din cele mai complexe si mai solide personaje din toata cinematografia.
Old 18 Jan 2005, 19:42   #6
KORBEN
Guru

KORBEN

@nume
da, da vad ca e trendu "atacati p korben"
@ serghei
dac vroiam topic numai pt uitilizatori de bucuresti o spuneam in titlu, provincia nu ma complexeaza
sper ca`ti dai seama ca e absurd sa pretinzi ca fara cinemateca nu poti sa vezi filme vechi, chiar foarte vechi
ai auzit de cd-uri? dvd-uri???
poate chiar, cu destul de mult noroc se gasesc pe caseta sau se dau, din an in paste la tv
Old 18 Jan 2005, 19:47   #7
Nightwane
SadoMasoChrist

Nightwane

si da-i cu PULP inainte....right, Korben?

Well...ce sa zic... ce am vazut eu (de fapt ce-mi aduc aminte)

Nosferatu, Cabinetul Dr. Caligari, Phantom Of The Opera, BAttleship Potemkin, Metropolis, Faust, Calatorie spre luna (or smth) ... ah si White Zombie cu Bela Lugosi si Dracula, si Frankenstein.
Old 18 Jan 2005, 19:51   #8
KORBEN
Guru

KORBEN

acestea fiind spuse,
ideea era ca mi s-au parut absolut senzationale "vechiturile" in cauza
si au trasat mare parte din elementele de baza ale horror-ului si filmului noir
si de ce sa nu marturisesc ma intreb daca ma fascineaza doar pentru ca distanta in timp la face inaccesibile si oarecum mitice sau pur si simplu sunt senzationale
nibelungii lu lang mi se pare mult mai frumos si magic decat toate enspe ore de lotr
in fine, si nibelungii are 4 ore si ceva....
dsp M, ca tot a zis cineva pot spune doar ca numai nemtii puteau sa faca ATUNCI asa ceva twisted
si evident peter lorre RULEZ
caligari la-m vazut la tiff colorat (sper ca manual) si, cu tot fundalu jegos de drum`n`base tot mi s-a parut senzational
daca se discuta in topic poate va spun niste povesti senzationale dsp vaduva lu storker si nosferatu, dsp decorurile din nibelungii, partile animate din metropolis....
dac nu, poa sa ramana un topic gen "nu am acces la cinemateca, deci nu ma pot pronunta"; "asta e un topic foarte prost plasat" "sunt student la film dar nu merg la cinemateca " si alte posturi pline de idei
Old 18 Jan 2005, 20:14   #9
Nightwane
SadoMasoChrist

Nightwane

zi de vaduva si nosferatu. ca-s curios daca sunt si alte chestii pe care nu le stiu

lasa-i sa comenteze..do your thang!
Old 18 Jan 2005, 22:52   #10
Serghei
Guru

Serghei

@ serghei
dac vroiam topic numai pt uitilizatori de bucuresti o spuneam in titlu, provincia nu ma complexeaza
sper ca`ti dai seama ca e absurd sa pretinzi ca fara cinemateca nu poti sa vezi filme vechi, chiar foarte vechi
ai auzit de cd-uri? dvd-uri???
poate chiar, cu destul de mult noroc se gasesc pe caseta sau se dau, din an in paste la tv

Scrie care vrea(si poate),numai ca impartirea asta a cinemtecilor e habotnica.
Am peste 300 de cd-uri si singura sansa sa gasesti expresionism german sau chestii rusesti e sa fie incluse in colectia Criterion(adica sa fie scoase pe dvd)-si alea cu subtitrare engleza.In ce priveste vazutul la tv,fii serios, filmele astea nu o sa fie date niciodata la tv pt ca au relevanta numai pt oamenii care fac scoala de film(sau vor sa o faca).
Old 19 Jan 2005, 04:42   #11
nume
the mithbuster

nume

Send a message via Yahoo to nume
@korben
Era doar o constatare.

@serghei
Incearca sa le iei dupa net, eu am vazut cateva pe acolo. Dureaza, dar merita.
nume is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Jan 2005, 08:58   #12
cherryblossom
Guru

cherryblossom

toata colectia criterion se gaseste pe net...
Old 19 Jan 2005, 09:17   #13
tailgunner
Guru

tailgunner

A propos de modul in care cinema-ul se intoarce asupra originilor sale, interesant e Lumiere et compagnie, in care 40 de regizori contemporani fac cite un filmulet de 50 de secunde cu Cinematographe-ul Lumiere. Printre ei: Lynch, Greenaway, Boorman, Costa Gavras, James Ivory, L. Hallstrom, M. Haneke, A. Kiarostami, A. Konchalovsky, Lelouch, Spike Lee, Wim Wenders, Liv Ullmann, Zhang Yimou si Lucian Pintilie.
Cel mai elaborat e filmuletul lui Lynch, Pintilie filmeaza scena cu elicopterul pe stadion din Subomul, un travelling incintator face Gabriel Axel, Greenaway o chestie hypnotica fara inteles, Yimou un filmulet subversiv pe Mare Zid. Boorman filmeaza behind the scene la filmarile din Dublin pentru Michael Collins: apar Liam Neeson, Aidan Quinn si Stephen Rea si se holbeaza ca niste tantalai la obiectiv, mimind neintelegerea.Si asa mai departe.
Old 20 Jan 2005, 08:34   #14
keyzer soze
Guru

keyzer soze

dar ce ziceti de experimentele vizuale marca leger, duchamp & picabia? sau de dreyer, marele ignorat de pana acum? :shock:
Old 20 Jan 2005, 09:23   #15
Serghei
Guru

Serghei

Nimeni nu contesta valoarea lui Dreyer,insa a fost un regizor izolat,cu prea putine filme si cu cariera mult prea sinuoasa pt a reprezinta un inceput.
Old 04 Jun 2005, 05:38   #16
europe_east
Guru

europe_east

Originally Posted by tailgunner:
A propos de modul in care cinema-ul se intoarce asupra originilor sale, interesant e Lumiere et compagnie, in care 40 de regizori contemporani fac cite un filmulet de 50 de secunde cu Cinematographe-ul Lumiere. Printre ei: Lynch, Greenaway, Boorman, Costa Gavras, James Ivory, L. Hallstrom, M. Haneke, A. Kiarostami, A. Konchalovsky, Lelouch, Spike Lee, Wim Wenders, Liv Ullmann, Zhang Yimou si Lucian Pintilie.
Cel mai elaborat e filmuletul lui Lynch, Pintilie filmeaza scena cu elicopterul pe stadion din Subomul, un travelling incintator face Gabriel Axel, Greenaway o chestie hypnotica fara inteles, Yimou un filmulet subversiv pe Mare Zid. Boorman filmeaza behind the scene la filmarile din Dublin pentru Michael Collins: apar Liam Neeson, Aidan Quinn si Stephen Rea si se holbeaza ca niste tantalai la obiectiv, mimind neintelegerea.Si asa mai departe.

Am vazut si eu acest film. M-au mirat banalitatile pompoase pe care le pot scoate celebritatile astea... intrebare: "de ce faceti film?" raspuns: "pentru a trai"... bleah. Au fost si raspunsuri mai inteligente si mai modeste, nu zic. La fel si cu intrebarea "le cinema, est-il mortel?"-- ce intrebare tampita... singurul raspuns decent si negrandoman e "DA".

Interesante imaginile filmate cu celebra camera totusi: au un farmec deosebit in alb-negrul ala asa de special, cu umbre care plutesc peste imagine, adaugandu-i ceva in plus.... Si sunetul ala nesincronizat. Si parca vezi alte piramide, alt mare zid chinezesc, alt Paris... Arata ciudat modernitatea filmata in alb-negrul ala plicn de umbre... Regizorul african (Gabore?) mi-a placut mult si la fel si Kiorastami (el era, nu, cel cu piramidele si cu "cinema is a sin!" strigat in desert). Mai putin inspirata idee a lui Ullman de a-l filma pe insusi marele Nykvist cum se uita in camera...
europe_east is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules