Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Old 01 Oct 2008, 11:53   #101
Proletar
Guru

Proletar

Locul lor va fi luat de catre altii, nu e nici o indoiala.
Eu sunt convins ca, de acum inainte, toate proiectele semnate de catre regizorii "noului val" vor lua finantare fara probleme.
Old 01 Oct 2008, 11:54   #102
mafalda
Guru

mafalda

Sa te auda Dumnezeu!
Old 01 Oct 2008, 11:56   #103
films4all
Guru

films4all

Poate pentru ca au luat premii and all..si ei merita. Chiar merita sa spuna ceva si au ce spune. Problema mare ii la nulitati si faptul ca inca sunt finantate. Acolo e buba...
Old 01 Oct 2008, 11:58   #104
films4all
Guru

films4all

Originally Posted by mafalda:
Daca ai sti cat ma framanta asta!
:sleep: incearca sa faci asta.
Dar doar daca stii ca nu ai ce face.. chiar nu poti schimba nimic .. atunci nu-ti ramane decat sa: :sleep:
Old 01 Oct 2008, 12:07   #105
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Sunt foarte multe proiecte castigatoare de care nu se mai aude nimic. Daca va uitati pe site-ul CNC-ului la toate rezultatele afisate de cativa ani incoace, veti vedea cat de putine titluri au devenit chiar filme. Ce raman restul? Proiecte avortate? Productii pentru care inca se cauta suplimentari de buget? Din cate stiu, banii din bugetul unui film nu pot trece la alte proiecte (teoretic) deci? Banii aia, creditele alocate, s-au incasat? Ce s-a facut de ei? S-au returnat? Macar scenaristii si-au luat banii pe ce au scris? Iata cateva nelamuriri, daca stie cineva sunt nerabdator sa aflu. Multumesc.
Led-Ze-Pencil is offline   sendpm.gif
Old 01 Oct 2008, 12:29   #106
mafalda
Guru

mafalda

Ma bucur ca a castigat Cornel Porumboiu dar ma gandesc ca el nu are nevoie de finantare CNC. Ar putea sa-i dea taica-su in fiecare an cateva miliarde sa faca un film. Sa lase pe alti regizori care sunt buni si merita sa-si evidentieze talentul dar care nu au posibilitatile financiare ale lui Papa Porumboiu!
Old 01 Oct 2008, 13:52   #107
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Ma bucur ca a castigat Cornel Porumboiu dar ma gandesc ca el nu are nevoie de finantare CNC. Ar putea sa-i dea taica-su in fiecare an cateva miliarde sa faca un film. Sa lase pe alti regizori care sunt buni si merita sa-si evidentieze talentul dar care nu au posibilitatile financiare ale lui Papa Porumboiu!

Nu-mi place modul asta de a gandi.
Si de ce?
1. Merita Porumboiu sa i se dea bani sa faca filme? Merita. Merita Nichitus sau Geo Shaize? Nu merita. Deci sa nu li se dea lor.
2. Corneliu e una, taica-sau e alta. Nu cred ca ii da bani asa, cum i-ar da sa-si ia o prajitura, sa faca film. I-a dat, e clar, a vazut ca a facut bine, bravo lui, dar pana cand?
3. Corneliu, pe cate stiu, incearca sa isi castige banii singur, independent de taica-su.
4. Daca ar intra in sistem privat, porumboiu s-ar putea sa fie vrand nevrand directionat inspre profit, ceea ce aduce a "film comercial". S-ar cam termina cu el si stilul lui, nu?

Sa nu-i transformam baiatului faptul ca are tata bogat intr-un handicap. Mai ales ca are si talent. Regizorii buni de care spui, care merita sa faca film, sa-si ia banii in locul cazaturilor de regizori care inca mai produc tampenii si zborseli pe pelicula, acolo e buba.
Old 01 Oct 2008, 13:59   #108
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Mi-ai luat-o înainte, punct cu punct. Aceleasi lucruri voiam sä le spun si eu, dar n-aveam stare sä-mi organizez ideile atât de clar, am altele pe cap în clipa asta. Oricum, îti dau dreptate pe deplin.
Pitbull is offline   sendpm.gif
Old 01 Oct 2008, 14:23   #109
mafalda
Guru

mafalda

Eu ma gandeam la unii absolventi de regie film talentati si care asteapta de ani de zile sa debuteze si ei. Au dreptul sa li se dea sansa asta dar vad ca CNC-ul da bani putin pentri debutanti, nu incurajeaza tinerii talentati.
Pe listele de la sectiunea "debut" LibraFilm a lui Giurgiu ii debuteaza pe Dan Chisu si pe Fanny Ardant! Merci frumos! As dori ca producatorii sa sustina proiectele unor tineri absolventi de regie talentati.
Old 01 Oct 2008, 14:28   #110
Proletar
Guru

Proletar

da, si eu zic ca, atata timp cat poate lua bani de la stat, de ce sa n-o faca porumboiu?
sunt altii care au luat de acolo fara sa-i merite.
si eu m-am gandit ca ar putea taica-sau sa ii dea un milion de euro sa faca un film.
dar de ce sa-i dea, cand alti banditi iau de la stat pentru niste vrajeli de filme?

insa, mi-e teama de un lucru:

fosta mafie sa nu fie inlocuita de noua mafie a regizorilor din "noul val".
ok, sunt buni, dar daca vor incepe ei sa "aranjeze apele", va fi bine sau nu?
Old 01 Oct 2008, 14:44   #111
Pashpix
Guru

Pashpix

Iata ce a scris presa despre recent incheiatul concurs de proiecte, despre care se tot vorbeste aici.

Cristi Puiu a cãzut la pace cu CNC

Cotidianul

Lungmetrajul „Intermediar” de Corneliu Porumboiu a luat cea mai mare notã la concursul CNC, iar „Aurora” lui Cristi Puiu s-a ales cu cele mai multe fonduri. Însã instituþia dã bani ºi pe mâna unor regizori expiraþi precum Alexa Visarion, Geo Saizescu sau Cristina Nichituº.
Un credit în valoare de 1.585.000 de lei (cea mai mare finanþare) i-a revenit cineastului Cristi Puiu (foto) pentru proiectul „Aurora”, în urma sesiunii de concurs organizate de Centrul Naþional al Cinematografiei (CNC) în iunie-iulie 2008. Regizorul pânã acum certat cu instituþia a obþinut aproximativ cu un milion mai puþin decât ceruse ºi al doilea punctaj la categoria de lungmetraj, în faþa lui clasându-se Corneliu Porumboiu, cu proiectul „Intermediar” (1.488.000 de lei).

Potrivit declaraþiilor regizorului, el va începe filmãrile la acest lungmetraj în noiembrie; în rolul principal va fi distribuit Dragoº Bucur, iar Porumboiu încã mai lucreazã la scenariu ºi la finalizarea castingului.
Tot la lungmetraj, Igor Cobileanschi a primit finanþare pentru „Afacerea Est”, iar Adrian Sitaru, pentru „Din dragoste cu cele mai bune intenþii”. Însã CNC a furnizat credite consistente ºi lui Alexa Visarion (1.460.000 de lei), lui Geo Saizescu (al doilea ca mãrime, 1.540.000 de lei) ºi Cristinei Nichituº (1.197.000). Întrebat cu privire la calitatea viitoarelor lungmetraje pe care le aºteaptã de la aceºti regizori cu eºecuri masive la activ, actorul Mircea Diaconu s-a referit la calitatea generalã a proiectelor: „Au fost niºte copii absolut penibile ale filmelor americane de duzinã, ºtanþe perfecte, teroriºti români, o mizerie”.

Câºtigãtorul din acest an al Palme d’Or pentru scurtmetraj, Marian Criºan, a obþinut al doilea punctaj la scurtmetraj pentru „Camelia”, dar proiectul sãu „Confesiunea” a rãmas sub linie. Cristian Mungiu a ieºit pe locul patru cu scurtmetrajul „Malpensa” scris de Ioana Uricaru. Cum fiecare casã de producþie are o limitã de credit pe care îl poate lua de la CNC, MediaPro Pictures ºi Libra Film au scurtmetraje câºtigãtoare de Octavian Strunila, Sebastian Voinea ºi Paul Adrian Pintea, respectiv de Andrei Tãnase ºi de Viorel Timaru, finanþate cu 0 lei.

La documentar, cel mai mare punctaj ºi l-a adjudecat Alexandru Solomon, pentru „Capitalism - Reþeta noastrã”. CNC va credita patru debuturi în lungmetraj, cel mai costisitor fiind cel al lui Dan Chiºu, „Ursul”, (995.000 de lei). Instituþia va contribui ºi la pelicula lui Fanny Ardant, „Cenuºã ºi sânge”, dar ºi la lungmetrajele semnate de Dragoº Iuga ºi Cornel George Popa.

Printre perdanþii acestei sesiuni a concursului CNC se numãrã Ioan Cãrmãzan, Stere Gulea, Horaþiu Mãlãele, Mihai Mãnuþiu, Petre Nãstase, Tudor Voican (care a câºtigat însã la proiecte de dezvoltare de lungmetraj, ca ºi Tudor Giurgiu), Vladimir Tismãneanu, Marius Barna ºi Dumitru Budralã.
Pashpix is offline   sendpm.gif
Old 01 Oct 2008, 14:57   #112
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Eu ma gandeam la unii absolventi de regie film talentati si care asteapta de ani de zile sa debuteze si ei. Au dreptul sa li se dea sansa asta dar vad ca CNC-ul da bani putin pentri debutanti, nu incurajeaza tinerii talentati.
.

Daca ne uitam bine, sunt 3.400.000 roni la sectiunea debut. E ceva, aproape un milion de euro. Cine debuteaza, asta e adevarat, poate nu sunt cei mai indicati. Dar cine ar fi fost, din lista aia, ii stim? In caz ca notele s-au dat pe bune (naiv, stiu) asta e piesa, asa se joaca, intra cei cu punctajele mai mari. Vor mai participa si poate vor lua. In naivitatea mea am totusi incredere ca daca un scenariu e bun cu adevarat nu are cum sa nu intre odata si odata. E ca si cu tipii care au incercat la IATC chiar si zece ani si pana la urma au intrat. (Ce or mai face ei acum oare?)
Si ca chestie: Petre Nastase nu are premiera in toamna asta?? Cum de a mai intrat la "debut" in sesiunea asta? Daca lua? Avea 2 debuturi? Incalcite sunt caile cnc-ului...
Old 01 Oct 2008, 16:19   #113
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Da, filmul lui Petre Nästase, "Dragoste pierdutä", are vizionarea de presä luni, 6 octombrie, ora 10:30, la Mall Vitan - deci, vom descâlci atunci cäile... sper... cred... nu stiu...

Proletar a zis bine: înainte de a pune în discutie finantarea lui Porumboiu, sä eradicäm Saizestii si Nichitutele, iar banii lor sä-i däm tinerilor talentati. APOI, da: putem discuta si la nivelul Porumboiu.
Old 01 Oct 2008, 16:30   #114
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Originally Posted by Proletar:
insa, mi-e teama de un lucru:

fosta mafie sa nu fie inlocuita de noua mafie a regizorilor din "noul val".
ok, sunt buni, dar daca vor incepe ei sa "aranjeze apele", va fi bine sau nu?

ar fi prea frumos sa nu se intample asa, ar fi cea mai buna dintre lumile posibile.

Vor mai creste buruieni si la anul? Va mai fi foamete si la anul? Va mai fi coruptie? Cand a fost dat jos un rege rau a venit in locul lui neaparat unul mai bun?

De mizeriile astea nu scapa nici tarile mai civilizate. In Franta crezi ca e pe bune concursul asta? Sau nu se da spaga si acolo?

Fiecare generatie ia de la capat greselile alora mai vechi. Sa ne gandim la anii "de aur" cu Pita, Daneliuc, Pintilie, in forma lor cea mai buna. Erau si ei pe atunci un fel de Porumboiu, Puiu si Mungiu. Si uite ce-au ajuns.
Old 02 Oct 2008, 08:48   #115
mafalda
Guru

mafalda

Ganditi-va ca peste 10-15 ani, regizorii de atunci ii vor numi "dinozauri" pe Cristi Puiu, Mungiu, Porumboiu... Si daca vor avea dreptate?
Daca Puiu, Mungiu, Porumboiu vor avea soarta lui Mircea Daneliuc?
Daca vor uita si ei sa faca filme bune?
Old 02 Oct 2008, 09:42   #116
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Maffy, chiar trebuie sä fii ATAT de präpästioasä? E ca si cum ai zice: "Dacä într-o zi vä veti trezi într-o dräcie d-aia ca-n «Saw»?"
Serios acum, nu cred cä e cazul. Autodistrugerea lui Daneliuc s-a produs brusc, ca urmare a unei experiente traumatice (desi de sens pozitiv: Revolutia, cu trecerea la "libertatea totalä de expresie"), pe fond psihopat. A fost un fenomen aparte, greu repetabil.
Eventual, am putea lua ca reper degradarea treptatä si inexplicabilä a lui Märgineanu - o personalitate complet opusä: om normal, echilibrat, de mare bun-simt. Nici acum nu înteleg ce s-a întâmplat cu el.
Nu se comparä nici cu dinozaurii (Nicolaescu, Muresan, Saizescu, etc.), care niciodatä n-au avut o esentä realä de profesionalism serios; cu sau färä studii, la ei totul era spoialä, care a luat ochii cât i-a luat, da' pe urmä, fâs.
Old 02 Oct 2008, 09:54   #117
mafalda
Guru

mafalda

Da, Daneliuc e un tip cu probleme psihice care i-au subminat talentul. Pacat! Dar eu banuiesc ( desi sper sa ma insel, sa nu fie asa) ca la asa ceva ar putea sa ajunga, in timp, si Cristi Puiu!
Old 02 Oct 2008, 10:00   #118
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Ar fi un cosmar...
Old 02 Oct 2008, 10:00   #119
gionloc
Guru

gionloc

@mafalda,
ioi, daca as primi cota la o casa de pariuri, as pune oricind o suma pe faptul ca puiu mungiu si porumboiu NU vor uita sa faca filme. chiar daca tot ce vor face nu va fi la nivelul MDL, 432, AFSNF - tot vor fi filme!
insa, din cum suna sinopsisu la Aurora, cred ca va fi mai bun decit MDL... tema, cel putin, e indreptata spre una dintre marile mele plceri ca spectator, asa ca astept filmu' cu mare interes.

apoi, un tip care a luat palme d'or intr-o competitie cu Silent light, banishment, fatih akin, paranoid park, etc etc, pentru ca a produs un film proaspat, un cinema viu, nu are cum sa ajunga dinozaur.
gionloc is offline   sendpm.gif
Old 02 Oct 2008, 10:02   #120
gionloc
Guru

gionloc

Da, Daneliuc e un tip cu probleme psihice care i-au subminat talentul. Pacat! Dar eu banuiesc ( desi sper sa ma insel, sa nu fie asa) ca la asa ceva ar putea sa ajunga, in timp, si Cristi Puiu!

of of of...
gionloc is offline   sendpm.gif
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules