07:20
Oh, Dior !
Legenda lui Kalinga este o călătorie frumos povestită în satul Buscalan, situat în Kalinga, la nord de Luzon, în Filipine, pentru a explora cultura antică a tribului Kalinga printr-o poveste de dragoste veche. Whang-Odis, ultima femeie „Mombobtok” artistă de tatuaje tribale din Kalinga. Azi are 103 ani şi încă mai face tatuaje tribale pentru amatorii de tatuaje care sosesc în fiecare zi pentru mult căutata artă. Ea îşi povesteşte dureroasa poveste de dragoste pentru un chipeş recrutor din satul vecin, de care s-a îndrăgostit în timp ce-i făcea un tatuaj pentru curajul lui. Legenda lui Kalinga explorează emoţional modul în care cultura veche împinge şi obligă chiar şi pe cei mai înflăcăraţi îndrăgostiţi să se despartă.
08:05
Despre oameni şi bărci
Călătoria cu barca poartă un sentiment nepreţuit de libertate şi oferă noi privelişti nesfârşite tuturor pasagerilor. Pe căile navigabile din întreaga lume, bărcile sunt un instrument esenţial al vieţii de zi cu zi, indiferent dacă transportă bunuri, servesc drept utilităţi sau oferă servicii în zone îndepărtate.
09:00
Forţa naturii
Vremea este universală şi este, de asemenea, extraterestră. Aflaţi mai multe despre vremea spaţială şi cum ne poate afecta pe pământ.
09:30
Forţa naturii
Frumuseţea, magia şi ştiinţa din spatele Aurorelor de la ambii poli ai pământului. Aflăm că ar fi mai mult decât un strat magnetic protector.
10:00
Ultramaratonul Noii Zeelande
Sokotra, o insulă de lângă Cornul Africii, este un sit al patrimoniului mondial Unesco din 2008, dar regulile stricte care le-au permis cândva beduoinilor să-şi protejeze biodiversitatea au fost acum relaxate. 360° GEO Report calcă pe urmele unui căprar yemenit de pe insulă. Multe specii rare sunt ameninţate de creşterea păşunatului extensiv, care afectează chiar şi existenţa căprarilor. La 55 de ani, lui Abdullah Ablihin îi este greu să facă faţă doar cu turma lui de capre. Sokotra, o insulă de lângă Cornul Africii, este un sit al Patrimoniului Mondial Unesco din 2008, dar regulile stricte care le-au permis cândva beduoinilor protejarea biodiversităţii lor sunt acum relaxate. 360° GEO calcă pe urmele unui căprar yemenit de pe insulă. Multe specii rare sunt ameninţate de creşterea păşunatului tot mai răspândit, care afectează chiar şi existenţa căprarilor.
10:55
Întreabă-te
Seg 1 Iridescenţă Seg 2 Chemoluminescenţă Seg 3 Bioluminescenţă Seg 4 Colorarea pietrelor preţioase
11:30
Întreabă-te
Seg 1 Răspuns auditiv evocat vizual Seg 2 Oboseală retiniană Seg 3 Iluzie Müller-Lyer Seg 4 Camera Ames
12:05
Autiştii - au loc printre noi?
Amplasat în inima munților Himalaya, micul regat al Bhutanului a decis să elimine dictatura Produsului Intern Brut și creșterea economică cu orice preț. Un nou indicator de bogăție a devenit acum standardul de aur al țării: Fericirea națională brută. Lansată de al patrulea rege al țării, „noua paradigmă” se bazează pe patru piloni: protecția mediului, conservarea și promovarea culturii bhutaneze, guvernare buna, și dezvoltarea economică responsabilă și sustenabilă.
13:00
Spy
Familie - staţiunea Atlantis the Palm cu delfinii, focile şi parcul acvatic, experienţe în deşert, cum ar fi dune bashing, zborul şoimilor şi călăria cu cămilele, schi interior, cel mai mare mall din lume şi Kidzania.
13:30
Dubaiul meu
Cultură - Prezintă o tabără beduină cu un bătrân beduin care oferă o perspectivă asupra culturii lor bogate, Centrul Sheikh Mohammed pentru Înţelegere Culturală, souk-urile de aur şi condimente, arta caligrafiei şi stilul Emiratelor de îmbrăcăminte.
14:00
Efectele tehnologiei
În acest episod, vedeţi casa viitorului, un loc în care automatizarea, robotica şi conectivitatea se combină pentru a crea o viaţă mai uşoară şi mai durabilă pentru locuitorii săi umani. De la roboţi personali, la grădini hidroponice interioare, firmele de electronice concurează pentru a găsi cele mai intuitive soluţii în vederea automatizării treburilor casnice. Acest episod explorează şi progresele tehnologiei în lumea automobilelor, precum dronele care oferă şoferilor avertizări în avans cu privire la pericolele ce-i aşateaptă, un „robot şoptitor” care vizizează o fabrică de maşini pentru a studia limbajul corpului motorizat şi felul cum Lamborghini face teste de fibră de carbon, în spaţiu. În final analizăm modul în care jocurile de casă şi cursele de drone folosesc inovaţia în vederea extinderii opţiunilor de divertisment.
14:25
Efectele tehnologiei
Echipa explorează St. Albans, un fost sanatoriu, şi surprinde mai multe EVP (fenomene de voce electronică, adică voci ale spiritelor) inclusiv pe cel care a devenit titlul acestui episod.
14:50
Galiţia, pescari în pericol
360° GEO - Report face o vizită la veterinar şi însoţeşte un doctor în viaţa lui zilnică dedicată comorilor înaripate ale şeicilor. Şoimii sunt o parte inerentă a culturii arabe din Emiratele Arabe Unite. Secole la rând, ţara a vânat cu ajutorul acestor răpitori impresionanţi. Aproape fiecare familie deţine cel puţin un şoim. Margit Müller are grijă de sănătatea acestor păsări de pradă nepreţuite. Ea este managera „Abu Dhabi Falcon Hospital” - cel mai mare spital de şoimi din lume.
15:40
Aventuri aproape de casă
În seria de documentare „Aventuri aproape de casă” veţi călători în locuri apropiate, dar şi îndepărtate, pentru a avea parte de aventuri în cele mai frumoase destinaţii. În primul sezon veţi vizita locuri deosebite din California până în Rwanda, Elveţia, Islanda, Utah, Zambia, Mexic, Marele Canion, Georgia (cea din estul Europei), Lousiana, Mauritius şi Seychelles. Această serie de documentare vă va prezenta istoria, cultura şi geografia într-un mod nostim şi pozitiv şi vă va încuraja să exploraţi această lume minunată, începând cu locul în care vă aflaţi!
16:05
Fotbal de stradă
O perspectivă detaliată a modului în care aviaţia a devenit o parte integrală a câmpului de luptă şi a modului în care a evoluat să ajute la schimbarea cursului Primului Război Mondial, condus de implicarea eroică a Canadei. Filmele individuale includ Atras spre Victorie, Aripile Curajului şi Calea Eroilor Aviaţiei.
16:30
Ochiul de sticlă
Cum percepe creierul nostru procesul de citire? Un fost profesor ne va ghida prin această explorare fascinantă a unui mecanism neuronal de înaltă precizie. Documentarul e structurat în jurul unei întrebări centrale: cum explicăm cititul, dezvoltat recent numai de specia noastră, având în vedere procesul lent de evoluţie genetică şi fixitatea biologiei creierului? Stanislas Dehaene propune o ipoteză ştiinţifică uimitoare: reciclarea neuronală. Cu alte cuvinte, invenţiile noastre culturale, cum ar fi cititul, rezultă în devierea funcţiei creierului preexistente.
17:00
Corbii de mare - partea greşită a migraţiei
“Leoparzii de pe Dead Tree Island” ne poartă într-o călătorie HD de neuitat în vieţile acestor 3 feline: Mosweo – o tânără mamă care a fătat 2 pui în abundenţa verii. E solitară din fire şi îşi asumă singură calitatea de părinte. Va putea ea să-şi crească şi să-şi apere puii în acest mediu provocator – concurând cu leii şi hienele şi făcând faţă inundaţiilor şi secetei ? Buddah este masculul dominant leopard de pe Dead Tree Island. El este tatăl puilor lui Mosweo, dar nu le oferă sprijin sau protecţie. Pentru a complica şi mai mult lucrurile, Tipa, puiul ei dinainte, încă împarte acelaşi teritoriu, luptându-se pentru hrană şi reprezentând o ameninţare la adresa noilor pui. Acum este un mascul independent în vârstă de 3 ani şi se mişcă periculos de aproape de vizuina mamei sale. Este un intrus care până acum a fost tolerat. Dar odată cu sosirea noilor pui, el devine un adversar de care trebuie să se ocupe. Tipa rămâne pe teritoriul tatălui său. Constituţia masivă a lui Buddha şi urechile lui mutilate dau un indiciu despre vârsta şi statura sa. Se mişcă cu încredere prin Dead Tree Island şi se luptă cu cei mai enervanţi rivali – babuinii. Eforturile lui Tipa de a vâna şi a-şi asuma propria autoritate sunt naive şi stângace, prin comparaţie. Insula acoperă terenurile naturale de vânătoare ale acestor feline secretoase care sunt aduse împreună de circumstanţe care nu se află în controlul lor, ceea ce duce la tensiuni, drame şi în cele din urmă, tragedii. Mosweo îşi pierde unul dintre pui care cade victimă unui animal de pradă şi îl găseşte pe al doilea paralizat şi pe moarte. Face tot ce îi stă în putere să aline şi să revitalizeze puiul condamnat, dar fără succes. Mosweo e dată afară cu forţa din Dead Tree Island când lui Buddha îi atrage atenţia un nou miros. O nouă femelă puternică şi-a croit drum în teritoriul său iar Mosweo încearcă cu disperare să-i distragă atenţia de la noua sa rivală. Dar noua femelă este în călduri şi se împerechează cu Buddah cimentându-şi astfel propriul loc în grupul leoparzilor de pe Dead Tree Island. Evenimentele contrastante din delta Okavango oferă un fundal de o frumuseţe unică acestor drame care se desfăşoară printre leoparzii de pe Dead Tree Island.
17:55
Cursa pentru viaţă
Prădător versus pradă: în acest episod analizăm trei scenarii de atac-evadare care implică păsări de pradă şi prada lor.
18:25
Cursa pentru viaţă
Crocodili, broască ţestoasă, şerpi şi şopârle - pentru toate aceste creaturi, sângele rece este cu siguranţă un avantaj competitiv.
18:55
Uleiul de argan, aurul alb al Marocului
Columbia este al treilea exportator mondial de cafea din lume. Principalul simbol de statut al regiunilor sale înfloritoare este Jeep-ul Willys. O vom cunoaşte pe Johana, singura femeie care se înscrie la concursul Willys de anul acesta. Acesta este jeep-ul care „a câştigat al Doilea Război Mondial”, modelul a dus mai târziu la crearea legendarului „Jeep”. Aproximativ 600 000 de jeep-uri Willys au fost fabricate de armata SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După 1945, multe Jeep-uri aruncate au fost livrate în Columbia, considerate „mula con motor”, „măgari cu motoare”. În mod normal bărbaţii se află la volanul acestor maşini, dar Johana face excepţie.
19:50
Panica organică
Moda nu înseamnă doar haine şi stil. Ceea ce purtăm ne poate schimba viaţa în bine sau rău. În acest episod ne uităm la modul în care designerii locali şi lanţurile globale răspund la cererea în creştere de modă sustenabilă. Designerul de mobilier Lisa North este pasionată de stilul ei personal, dar se întreabă dacă hainele ei au fost lucrate în condiţii etice. Kelly Drennan, fondatorul Fashion Takes Action(Moda ia măsuri), un grup angajat să reformeze industria modei, explică modul în care materialele toxice şi deşeurile de la hainele convenţionale poluează pământul şi asta ne costă bani. Emily Scarlett, manager H&M, îi face Lisei un tur al showroom-ului lor şi pledează pentru un gigant corporativ care promovează mai mult decât oricine altcineva materialele organice. Dragostea Lisei pentru hainele vintage o inspiră să simplifice o problemă complexă.
07:30
Întreabă-te
Seg 1 Animaţie Seg 2 Iluzii aviatice Seg 3 Dansator rotitor Seg 4 Miraj
08:05
Despre oameni şi bărci
Călătoria cu barca poartă un sentiment nepreţuit de libertate şi oferă noi privelişti nesfârşite tuturor pasagerilor. Pe căile navigabile din întreaga lume, bărcile sunt un instrument esenţial al vieţii de zi cu zi, indiferent dacă transportă bunuri, servesc drept utilităţi sau oferă servicii în zone îndepărtate.
09:00
Misterul dispariţiei albinelor
O privire asupra originii mişcărilor de apărare a libertăţii pe internet care au apărut ca reacţie la reglementarea în creştere a Web-ului de către guverne şi multinaţionale. Internetul a fost creat de hipioţi şi finanţat de armată. Acest şoc cultural a dat naştere unei zone de libertate imposibil de cenzurat sau controlat. Cu toate acestea, asta a încercat să facă de ani de zile un anumit număr de lideri politici, determinând hackerii şi apărătorii libertăţii să intre în arena politică.
10:30
Nomazi mici, ger mare
În urmă cu 10 ani, Europa aproape a asistat la prima moarte a unei pisici prădătoare de la tigrul cu dinți de sabie încoace, când au rămas doar o sută de râși iberici. Și astăzi, râsul iberic este una dintre cele mai amenințate specii de pisici prădătoare din lume. Documentarul îi însoțește pe activiștii pentru drepturile animalelor în lupta lor de a conserva și restabili ultimii râși din lumii. Planul actual este de a muta pisicile în siguranță.
11:25
Taipanul, cel mai veninos şarpe din lume
360 - GEO REport se alătură profesorului Brian Grieg Fry în îndeplinirea misiunii sale palpitante: prinderea celui mai periculos şarpe din lume pentru cercetările sale. Aproximativ 7 dintre cei mai veninoşi 10 şerpi din lume trăiesc în Australia: unul dintre ei este taipanul, despre care se spune că este cel mai veninos din lume.
12:20
De neoprit: epidemia de fentanil
Atenţia canadienilor a fost atrasă pentru scurt timp de titlu: povestea – un număr anormal de mare de decese prin supradoză cauzate de un medicament numit fentanil. A meritat câteva zile de atenţie şi apoi a fost împins de pe scenă de alte preocupări.
13:05
Dubaiul meu
Evenimente - Ziua Naţională, concerte cu Sting, James Blunt şi Katy Perry, cea mai bogată cursă de cai din lume, Cupa Dubai, Festivalul de Artă din Dubai, Festivalul de Literatură din Dubai şi campionatele de polo.
13:30
Dubaiul meu
Mâncare şi Gastronomie - Bogata scenă culinară internaţională din Dubai, festivalul său culinar, cantina de pe plajă, bloggerul veveriţă secret, tururi culinare ale restaurantelor exotice şi bucătăria autentică din Emirate.
14:00
Japonia - Calea ceaiului
Delta Paraná, un labirint de căi navigabile, este situată pe coasta de est a Argentinei, la aproximativ 30 de kilometri nord de Buenos Aires. Acest reportaj îl urmăreşte pe carismaticul căpitan „Chiqui” într-un tur prin Deltă. Regiunea a fost timp de mulţi ani adăpostul artiştilor, al celor care şi-au lăsat joburile în urmă şi al oamenilor solitari. Însă tot mai mulţi cetăţeni descoperă zona idilică, cu consecinţe grave pentru Deltă.
14:55
Împotriva curentului
Filmul este o poveste emoţionantă care se concentrează pe lupta lui Albert (21 de ani), care alege să lupte împotriva cancerului în propriile condiţii, în timp ce încearcă să-i ajute pe alţii din întreaga lume care trec prin aceeaşi experienţă traumatizantă.
15:50
Insulele Falkland, paradisul pinguinilor
Este un tren ce pare fără sfârșit și care transportă minereul de fier scandinav către portul norvegian Narvik. În calea sa, trenul trece pe lângă munți maiestuoși, tuneluri înguste și dealuri abrupte, cufundându-se în fiorduri. Spectaculoasa cale ferată a marcat viețile generațiilor anterioare. Legendara cale ferată Kiruna a văzut vagoane grele, încă din 1903, unele dintre ele cântărind până la 8. 5 tone. Pe vremuri încărcăturile erau transportate cu ajutorul locomotivelor cu abur, în zilele noastre fiind transportate cu ajutorul celor electrice.
16:45
Cod roşu! Marele alb!
Doi specialişti în rechini, Craig O'Connell şi Geremy Cliff îl analizează pe Marele Alb pentru a dezvălui adevărata sursă a abilităţilor sale extraordinare de prădător şi pentru a descoperi secretele unuia dintre cei mai temuţi prădători din lume.
17:35
Mintea îţi joacă feste
Înţelegând cum gândim şi vedem jucându-ne cu creierele nostre. Acest serial explorează modul în care vedem şi interpretăm lumea din jurul nostru cu ajutorul testelor, activităţilor, demonstraţiilor şi explicaţiilor. În fiecare episod experimentăm iluzii vizuale şi auditive, puzzle-uri senzoriale şi trucuri ale creierului din lumea artelor, ştiinţei, naturii şi psihologiei, şi aflăm de ce ne păcălesc simţurile.
17:55
Cursa pentru viaţă
Unii au paşi puternici şi dinţi puternici, unii folosesc otrăvuri şi înşelăciune, aşa că ştim sigur că prădătorii sunt bine echipaţi pentru supravieţuire. Dar acest episod dezvăluie modurile unice în care animalele se protejează.
18:25
Cursa pentru viaţă
Aproape toate animalele care trăiesc în mare sunt prădători - de la peşti mici la mari rechini albi şi stele de mare până la calmar uriaş. Corpurile lor au fost proiectate şi construite pentru a captura prada şi pentru a evita să devină ei înşişi pradă.
18:55
Daţi drumul la cinema !
Scutiţi de cancer, diabet şi posibil Alzheimer, bărbaţii şi femeile de statură mică sunt oameni de ştiinţă intriganţi care încearcă să amâne bolile care apar odată cu vârstă. Ce mecanisme îi protejează pe aceşti mici ecuadoriani de anumite boli? De la Quito la Tel-Aviv şi până în Los Angeles, filmul urmăreşte pas cu pas cercetarea revoluţionară care încearcă să înţeleagă şi să prevină boli precum cancerul şi prezintă modalităţi de a trăi sănătos... cât mai mult timp posibil.
19:50
Uraniul sărăcit - un ucigaş foarte prezentabil
Acest documentar explorează cu mult umor legătura ciudată şi captivantă dintre oameni şi animalele lor de companie. Vom urmări patru stăpâni care au un animal de companie cu totul special. Veţi petrece un timp de neuitat cu aceşti oameni şi animale lor de companie uimitoare: un câine atletic, un porc, o cobra şi un crocodil.
07:20
Yves saint laurentdeschizãtorul de drumuri
În aşteptarea premierei celui de-al 25-lea capitol din emblematica franciză James Bond bazată pe romanele scriitorului britanic Ian Fleming, Sabbatical Entertainment prezintă DOAR PENTRU OCHII NOŞTRI, un documentar captivant în care vom retrăi misiunile agentului 007 din această legendară franciză cinematografică, de la prima producţie de lungmetraj din 1962, "Dr. No", la mult aşteptatul "No Time To Die". În „Doar pentru ochii noştri” veţi cunoaşte toţi actorii care au jucat rolul super spionului: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan şi Daniel Craig. Veţi vedea asemănările şi deosebirile lor în portretizarea farmecului, clasei şi eleganţei binecunoscute, combinate cu abilităţile fizice şi mentale, care face din 007 un super erou în viaţa reală. În „Doar pentru ochii noştri” aducem un omagiu dispozitivelor, ceasurilor, avioanelor, submarinelor, dar mai ales maşinilor pe care 007 le-a folosit de-a lungul filmelor pentru a supravieţui şi a îndeplini atâtea misiuni. Veţi vedea locaţiile fiecărei mari producţii şi veţi admira toate fetele Bond care au înfrumuseţat ecranele alături de încrezătorul agent secret şi personajele negative machiavelice. Iar comploturile lor malefice vă văr da fiori... dacă nu ar fi fost Bond, James Bond.
08:05
Despre oameni şi bărci
Călătoria cu barca poartă un sentiment nepreţuit de libertate şi oferă noi privelişti nesfârşite tuturor pasagerilor. Pe căile navigabile din întreaga lume, bărcile sunt un instrument esenţial al vieţii de zi cu zi, indiferent dacă transportă bunuri, servesc drept utilităţi sau oferă servicii în zone îndepărtate.
09:00
Nu ştiam asta!
Este oraşul iubirii, Paris, Franţa. Întreaga lume îi ştie cea mai celebră construcţie, Turnul Eiffel ! Dar ştiaţi că PARIZIENII au vrut iniţial să-l dărâme ? Vă vom explica de ce şi cum a fost salvat ! Apoi, vom vizita PRIMA PIZZERIE a Americii! Şi vom afla despre începuturile exotice ale rafinatei îngheţate HAAGENDAZS în Bronx, New York!
09:25
Nu ştiam asta !
Într-o zi fierbinte de vară, nimic nu te răcoreşte ca o ACADEA cu fructe îngheţate! Veţi afla cum un băieţel de 11 ani a creat această trataţie dulce şi îngheţată ? Şi, aţi observat vreodată acei stâlpi coloraţi rotitori din faţa FRIZERIEI ? Veţi fi în COPCI când veţi afla care a fost originea lor ! În plus, aflaţi cum un baton de ciocolată care se topeşte a deschis calea inventării MICROUNDELOR !
09:50
Infestare
În fiecare zi există un număr tot mai mare de oameni de hrănit şi în următorii treizeci până la patruzeci de ani va trebui să ne dublăm producţia de alimente pentru a susţine creşterea populaţiei. În acest episod, autorul Julian Cribb examinează infestările care ameninţă aprovizionarea cu alimente.
10:45
Viaţă de câine
A Dog's Life explorează faptele presupuse care se pot baza de fapt pe cercetări defectuoase şi depăşite. Un documentar fascinant şi distractiv care ne face să vedem lumea prin ochii unui câine.
11:30
O contra=istorie a internetului
O privire de anasamblu asupra lui Alexandru cel Mare - din Macedonia până în India. Alexandru cel Mare a avut mereu parte de un statut unic în istorie. Pentru greci şi romani a fost un erou, pentru arabi, un profet, pentru occidentali, un mit. Alexandru cel Mare a răspândit civilizaţia greacă în întreaga lume antică de unul singur până la graniţele Indiei, urmărindu-şi fără încetare inamicul său pe viaţă, Darius cel Mare, regele Persiei. Dar ce a mai rămas azi din „adevăratul” Alexandru? Din viaţa şi mediul lui? Prin numeroasele reprezentări ale eroului şi urmele arheologice ale cuceririi sale triumfale, acest documentar prezintă această figură legendară, care a fost mereu şi continuă să fie o mare sursă de inspiraţie chiar şi pentru artiştii de astăzi. t source of inspiration, even for artists of today.
12:25
Viaţa în infinitul albastru
Acest film dezvăluie varietatea extraordinară a vieţii găsite în vastele întinderi albastre ale oceanului deschis. Aici, toată acţiunea are loc într-o bandă de apă adâncă de 10 metri, chiar sub suprafaţă.
13:15
Copiii - poliţişti din India
Conform unei legi indiene, la moartea unui poliţist, titlul său este transmis fiului său cel mai mare. El este considerat oficial ofiţer de poliţie, chiar dacă este încă minor.
14:10
China dezvăluită - un oraş transformat
China are două viteze cu care mută milioane de oameni în fiecare zi. Un conductor tânăr al unuia dintre cele mai rapide trenuri din lume şi doi piloţi la una dintre cele mai mari companii aeriene din lume văd efectele modernizării şi globalizării în călătoriile lor. Între timp, în centrul oraşului Shanghai are loc o revoluţie recreaţională datorită tinerilor care aleg bicicletele şi skateboard-urile în locul maşinilor.
15:10
Bhutan, în căutarea fericirii
De la Marile Câmpii din vestul Americii până la Munţii Stâncoşi. Pe lângă un mit, acest episod prezintă realitatea emoţionantă şi crudă a Marthei Canary, cunoscută şi ca Calamity Jane, care a trăit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A trăit în epoca ultimelor convoaie către Pacific, a participat la războaiele indiene, a contribuit la construirea oraşelor, a îndurat epidemii, singurătate şi efectele alcoolului, a asistat la naşterea jurnalismului, a contribuit la scrierea poveştii din Vestul Îndepărtat şi a dus viaţa unei femei independente.
16:15
În mare - o scufundare în cunoaştere
Stimularea conservării şi a învăţării despre mediul marin este fundamentală pentru însăşi existenţa noastră. Această serie urmăreşte oamenii de ştiinţă care lucrează în cinci proiecte din cadrul Programului socio-ecologic Petrobras.
17:10
În căutarea lui sultan
În ciuda eforturilor de protejare a tigrilor din ultimele 4 decenii, tigrii continuă să fie vânaţi - braconaţi, otrăviţi şi înghesuiţi în buzunare mici de păduri protejate. Tigrii joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii ecosistemului forestier şi există o nevoie urgentă de a proteja tigrul şi habitatul său. În India şi în întreaga lume, tigrii ne-au captat imaginaţia de secole. Ne-am temut de ei, i-am respectat şi chiar ne-am închinat lor. Dar în vremurile coloniale, au fost vânaţi mii de tigri.
18:00
Sahar şi rechinii
Sarah călătoreşte într-una dintre primele 10 destinaţii de scufundări din Australia (Julian Rocks, Byron Bay, NSW) pentru a se scufunda alături de trei specii de rechini Wobbegong în Parcul Marin Cape Byron. Ea efectuează, de asemenea, un sondaj de stradă pentru a afla ce cred oamenii despre rechini.
18:25
Cursa pentru viaţă
Oceanul poate fi un loc neiertător. Animalele care trăiesc în mare trebuie să se ocupe în mod constant de găsirea hranei şi de protejarea de prădători. Există multe modalităţi de ascundere, apărare şi hrănire şi fiecare tehnică diferită are avantaje pentru diferite animale.
18:50
Cursa pentru viaţă
În acest episod explorăm Cursa Vieţii la scară mică, dar nu mai puţin competitivă sau crudă. Insectele se strecoară prin pământ, ţopăie şi cântă în copaci, sar şi dansează în aer. Există multe motive pentru care insectele au atât de mult succes la supravieţuire.
19:20
Cei mai buni ciobăneşti din Țara Galilor
Locuitorii insulei Idjwi de pe lacul Kivu sunt săraci, dar au un lucru foarte valoros în această regiune a Africii - pacea. Insula Idjwi este situată între Rwanda şi Republica Democrată Congo, chiar în mijlocul lacului Kivu. Deşi înconjuraţi de ani de zile de război şi suferinţă, locuitorii săi au fost mereu feriţi de violenţă. Astfel, zeci de mii de refugiaţi s-au adunat şi s-au stabilit aici. Singura legătură cu continentul este cu ajutorul unei bărci, Nyamizi. Datorită acestui serviciu de transfer, insularii îşi pot vinde recoltele pe pieţele de pe continent şi pot intra în contact cu lumea exterioară. 360°-GEO Report se urcă la bordul bărcii care leagă insula uitată de continentul african.
07:10
Condorul andin - regele cerului
Milioane de păsări marine îşi fac cuibul pe litoralul peruan. Excrementele lor – guano – sunt foarte valoroase și sunt exportate ca îngrășământ în întreaga lume. Agricultura Guano se face manual, la fel ca în perioada incașilor. Doar cei mai puternici dintre bărbați pot îndura munca grea, precum și lunile lungi de izolare pe insulele nelocuite. Duhoarea excrementelor este greu de suportat, iar praful acid arde plămânii. 360° - GEO i-a urmărit pe muncitorii care colectează guano. Un documentar despre insulele suferinței.
08:05
Despre oameni şi bărci
Călătoria cu barca poartă un sentiment nepreţuit de libertate şi oferă noi privelişti nesfârşite tuturor pasagerilor. Pe căile navigabile din întreaga lume, bărcile sunt un instrument esenţial al vieţii de zi cu zi, indiferent dacă transportă bunuri, servesc drept utilităţi sau oferă servicii în zone îndepărtate.
09:00
Nu ştiam asta !
A fost ideea PERFECTĂ de a ne face prietenii blănoşi mai plăcuţi prin casă ! Veţi afla cum a ajuns LITIERA pisicilor în casele noastre. Veţi afla cum o îmbrăcăminte confecţionată din fibre speciale poate opri un glonţ şi de ce aduce ghinion să treci pe sub o scară. În cele din urmă vom TRECE LA SUBIECT şi vom explica povestea din spatele acestei fraze comune !
09:25
Băiatul din sălbăticie
Crescând într-o rezervaţie de vânătoare menită să ajute animalele sălbatice să scape din captivitate, povesteşte cum a început totul şi cum Peter Meyer a supravieţuit unor momente incredibile în sălbăticie.
10:05
Australia sălbatică cu Ray Mears
Ray Mears călătoreşte în regiunea sălbatică îndepărtată a ţinutului Arnhem până la Cooper Creek Billabong. El este acolo în timpul sezonului uscat şi toată viaţa sălbatică este concentrată în apropiere de o întindere îngustă de apă.
10:30
Regele râului
Legendele spun că sunt mâncători de oameni şi că până şi crocodilii se tem de ei. Alţii spun că sunt fantomele râului, „peştii demon” care aduc ghinion. Puţini au fost suficient de norocoşi să vadă unul în realitate iar pentru legedarul pescar Andy Coetzee, să ajungă faţă în faţă cu un Peşte Tigru Goliath e un vis de o viaţă întreagă. El va face aproape orice pentru a-şi alimenta obsesia şi a dezvălui misterele din spatele acestui Piranha african. Andy a călătorit prin toată lumea în căutarea celui mai eluziv peşte de pe planetă. Este încăpăţânat, pasionat şi hotărât şi când vine vorba de pescuit, le-a făcut pe toate. Dar un peşte mare încă îi scapă – Peştele Tigru Goliath ! Prinderea unui astfel de monstru legendar va fi apogeul carierei sale de pescuit. Dar e mai uşor de spus decât de făcut. Peştele tigru este catalogat de pescarii sportivi ca peştele cel mai greu de prins din lume. Andy va avea nevoie de experienţa lui de o viaţă pentru a reuşi în această misiune. Şi e gata să-şi rişte viaţa pentru a-şi îndeplini visul. Călătoria asa începe în Delta Okavango unde se va aventura în ape pline de crocodili pentru a studia Peştii Tigru de sub apă. Doar câţiva oameni s-au scufundat în aceste canale, dar este unul dintre puţinele puncte fierbinţi ale peştilor-tigru de pe planetă, unde îi poate urmări în ape curate. Peştii-tigru şi-au făcut culcuşul în unul dintre cele mai inaccesibile habitate de pe planetă, şi ca atare se ştiu foarte puţine despre acest văr ai peştilor Piranha. Mulţi ar spune că găsirea acestui peşte eluziv în cel mai adânc râu de pe planetă e o misiune aproape imposibilă, dar pe Andy nu-l va opri nimic în calea spre atingerea acestui scop.
11:25
Marele far şi albinele
De la începutul lunii septembrie, aurora boreală dezvăluie tipare magice pe cerul înstelat al Islandei. În același timp, islandezii sărbătoresc „Retir” : oile și caii sunt mânaţi către zonele joase. 4. 500 de oi și 800 de cai petrec 3 până la 4 luni în munții neîmblânziți. Acum, sunt adunaţi. Niciun fermier nu poate mâna singur atâtea animale în zonele joase. Întreaga comunitate ajută.
12:25
Mobilierul de la versailles
Istoria epică 3D a Catedralei din Strasbourg şi a constructorilor ei remarcabili. Un documentar fascinant de la început până la sfârşit. Catedrala din Strasbourg, o bijuterie gotică şi cel mai înalt monument din Occident până în secolul al XIX-lea, a fost atât un vis excentric, cât şi o realizare arhitecturală. Cum a fost posibilă o asemenea minune în Evul Mediu? În spatele faţadei sale elegante din gresie roz şi a faimoasei sale ferestre trandafiri, care se luminează la apus, s-au scurs trei secole şi se află mai mulţi maeştri constructori vizionari ca: Erwin de Steinbach, Ulrich d'Ensingen şi Jean Hült, cu un savoir-faire invidiat în toată Europa. O epopee care îmbină misterul, îndoiala, revelaţia, intrigi şi tragedii. Premiul pentru cel mai bun film documentar 3D - Festival Dimension 3 (Saint-Denis - Franţa).
13:20
India, clinica de tigri
După alegerea sa în funcţia de preşedinte, Jose Mujica a refuzat să locuiască în luxoasa casă prezidențială de stat, optând în schimb să locuiască la ferma soției sale aflată pe un drum de ţară din afara capitalei Montevideo. Mujica a donat aproximativ 90% din salariul său lunar către organizații de caritate, declarând că locuiește pe cel mai nedrept continent din lume, cu cea mai proastă distribuție a bogăției. Pe vremea lui Mujica ca președinte uruguayan, atât sărăcia, cât şi inegalitatea veniturilor , au fost reduse.
14:15
Animalele doctori
Vedeţi cum animalele îşi dezvoltă propriile strategii de asistenţă medicală în această investigaţie plină de umor care provoacă limitele care separă animalele de oameni.
15:15
Cursa pentru apă
În văile îndepărtate ale lanţului Atlas din Maroc, se află un sat Tizi Anoucheg, unde apa este o resursă rară. Berberii sunt singurii oameni care se găsesc în acest mediu dur. Ei transformă văile roşii şi uscate într-un verde luxuriant folosind metode ancestrale de irigare.
16:10
De neoprit: epidemia de fentanil
Atenţia canadienilor a fost atrasă pentru scurt timp de titlu: povestea – un număr anormal de mare de decese prin supradoză cauzate de un medicament numit fentanil. A meritat câteva zile de atenţie şi apoi a fost împins de pe scenă de alte preocupări.
17:00
Sahar şi rechinii
Sarah călătoreşte într-una dintre primele 10 destinaţii de scufundări din Australia (Julian Rocks, Byron Bay, NSW) pentru a se scufunda alături de trei specii de rechini Wobbegong în Parcul Marin Cape Byron. Ea efectuează, de asemenea, un sondaj de stradă pentru a afla ce cred oamenii despre rechini.
17:30
Azore - balenele care aduc mulţi bani
Există o atmosferă de mină de aur în Azore: în apa cristalină trăiesc 21 de specii de balene şi delfini.
18:25
Taipanul, cel mai veninos şarpe din lume
360 - GEO REport se alătură profesorului Brian Grieg Fry în îndeplinirea misiunii sale palpitante: prinderea celui mai periculos şarpe din lume pentru cercetările sale. Aproximativ 7 dintre cei mai veninoşi 10 şerpi din lume trăiesc în Australia: unul dintre ei este taipanul, despre care se spune că este cel mai veninos din lume.
19:20
Canada - teritoriu indian în pericol
Pentru prima dată în istoria medicinei, un pacient cu boala Alzheimer a reuşit să-şi comunice gândurile şi sentimentele. William Utermohlen şi-a pictat distrugerea lentă şi metodică a creierului său. Cu poezie şi tandreţe, acest documentar prezintă pictorul şi lucrările sale aproape de procesul de creare.
07:05
Zbor deasupra pământului
Un tânăr cuplu francez, Clémentine Bacri şi Adrien Normier au pornit într-o călătorie de un an în jurul lumii la bordul unui avion uşor dedicat ştiinţei şi educaţiei. Scopul lor: să ofere sprijin aerian laboratoarelor publice de cercetare, o oportunitate unică de a descoperi activităţi ştiinţifice şi de a le folosi pentru a preda ştiinţa la şcoală. În cercetare, echipajul a implementat tehnici de observare şi modelare care sunt elemente cheie pentru cercetare.
07:35
Zbor deasupra pământului
Un tânăr cuplu francez, Clémentine Bacri şi Adrien Normier au pornit într-o călătorie de un an în jurul lumii la bordul unui avion uşor dedicat ştiinţei şi educaţiei. Scopul lor: să ofere sprijin aerian laboratoarelor publice de cercetare, o oportunitate unică de a descoperi activităţi ştiinţifice şi de a le folosi pentru a preda ştiinţa la şcoală. În cercetare, echipajul a implementat tehnici de observare şi modelare care sunt elemente cheie pentru cercetare.
08:05
Despre oameni şi bărci
Călătoria cu barca poartă un sentiment nepreţuit de libertate şi oferă noi privelişti nesfârşite tuturor pasagerilor. Pe căile navigabile din întreaga lume, bărcile sunt un instrument esenţial al vieţii de zi cu zi, indiferent dacă transportă bunuri, servesc drept utilităţi sau oferă servicii în zone îndepărtate.
09:00
Cei sălbatic
Elefantul colosal. Pădurile tropicale luxuriante din Asia deţin unele dintre cele mai puternice creaturi ale naturii. Fiecare dintre aceşti paşi tăcuţi poartă cu sine greutatea imensă a celui mai mare mamifer terestru din lume.
09:30
Cei sălbatic
Pisici camuflate. Unele animale nu vor fi niciodată discrete, altele se contopesc atât de perfect cu împrejurimile lor încât se pot deplasa fără să fie observate.
10:00
Înălţimile Japoniei - lumea interzisă, lumea colonizată
Există mai mult în peisajul natural al Japoniei decât Muntele Fuji! Descoperiţi numeroşii munţi ai ţării şi etosul oamenilor care locuiesc acolo. Acest documentar arată partea nevăzută a Japoniei!
10:55
Trubadur din Azerbaidjan
Patagonia, un tărâm al vântului necurmat și al naturii virgine, găzduiește cea mai mare pasăre din lume - Condorul andin, cu o anvergură medie a aripilor de 3 metri. În multe locuri această specie a dispărut deja. Ornitologul Lorenzo Sympson studiază păsările de 25 de ani. În ultimul timp s-a concentrat tot mai mult pe animalele tinere. Anul acesta vrea chiar să pună mici camere de filmat în cuiburile păsărilor care să ne ofere o perspectivă unică asupra comportamentelor de reproducere și creștere ale rarului Condor andin.
11:50
Ultimul trenuleţ de bambus din Cambodgia
Văile Nepalului din jurul Munţilor Himalaya, cele mai înalte din lume, sunt casa unui grup special de oameni numiţi Ghurkha. Datorită disciplinei şi rezistenţei de care dau dovadă în lupta lor zilnică pentru supravieţuire, aceştia au servit în batalionul de elită al armatei britanice. De mai bine de 200 de ani, cetăţenii Ghurkha au slujit coroana. În fiecare an aplică peste 25. 000 de persoane pentru un post de Ghurkha, însă doar câţiva sunt aleşi. Cei aleşi se simt ca şi cum ar fi extras lozul cel mare, însă cei respinşi o văd ca pe cea mai mare înfrângere din viaţa lor.
12:45
Ultramaratonul Noii Zeelande
Sokotra, o insulă de lângă Cornul Africii, este un sit al patrimoniului mondial Unesco din 2008, dar regulile stricte care le-au permis cândva beduoinilor să-şi protejeze biodiversitatea au fost acum relaxate. 360° GEO Report calcă pe urmele unui căprar yemenit de pe insulă. Multe specii rare sunt ameninţate de creşterea păşunatului extensiv, care afectează chiar şi existenţa căprarilor. La 55 de ani, lui Abdullah Ablihin îi este greu să facă faţă doar cu turma lui de capre. Sokotra, o insulă de lângă Cornul Africii, este un sit al Patrimoniului Mondial Unesco din 2008, dar regulile stricte care le-au permis cândva beduoinilor protejarea biodiversităţii lor sunt acum relaxate. 360° GEO calcă pe urmele unui căprar yemenit de pe insulă. Multe specii rare sunt ameninţate de creşterea păşunatului tot mai răspândit, care afectează chiar şi existenţa căprarilor.
13:40
În întuneric
O imersiune în inima celei mai mari închisori vest-africane: Abidjan. Situată la marginea pădurii Banco, această închisoare găzduieşte 5. 000 de deţinuţi, dar are o capacitate de 1. 500. Cu ajutorul deţinuţilor, viaţa în interior este organizată şi există un grad de stabilitate.
14:45
India - cea mai mare cantină din lume
Mijlocul lunii iulie, în timpul iernii antarctice, când temperaturile nocturne ating -20 °C, marchează începutul sezonului Centolla în Țara de Foc. Crabii păianjen pot crește până la o jumătate de metru lungime și pot fi prinși doar în decursul câtorvaluni. Este sezonul de vârf pentru pescarii de crabi de la Capul Horn. Luându-și bărcile pe mare, ei vor ridica pescui populara delicatesă din apa îngheţată.
15:45
Secretele unui rege trac
Comunitatea ştiinţifică internaţională e chemată să îşi spună tranşant părerea şi să ofere răspunsuri argumentate. "Înconjuraţi de unde" explorează metodele şi motivaţiile celor mai cunoscute cercetări din domeniu şi clarifică aspecte ştiute deja, totul în contextul social al acestei probleme. O îmbinare rafinată de interviuri, imagini de arhivă, experimente şi animaţie 3D, filmul evaluează clar riscurile estimate legate de telefoanele mobile, oferind o analiză subtilă a neîncrederii crescânde pe care o manifestă societatea faţă de industrie şi rolul fără precedent al ştiinţei în această dezbatere.
16:40
Forţa naturii
O călătorie în interiorul furtunilor de praf pentru a vedea cum se formează şi pentru a afla pericolele şi efectele. O privire asupra ştiinţei norilor şi a modului în care se încadrează în ciclul meteorologic al planetei. Ştiaţi că picăturile de ploaie au forme şi temperaturi diferite, este poate mai interesant decât credeţi?
17:10
Forţa naturii
Valurile de căldură au făcut ca oraşele să se topească literalmente şi sistemele să dea greș, cum să luptăm cu căldura naturii? Când două cicloane se ciocnesc, obţinem efectul Fujiwhara, cum este posibil acest lucru şi cum se manifestă?
17:45
Mintea îţi joacă feste
Înţelegând cum gândim şi vedem jucându-ne cu creierele nostre. Acest serial explorează modul în care vedem şi interpretăm lumea din jurul nostru cu ajutorul testelor, activităţilor, demonstraţiilor şi explicaţiilor. În fiecare episod experimentăm iluzii vizuale şi auditive, puzzle-uri senzoriale şi trucuri ale creierului din lumea artelor, ştiinţei, naturii şi psihologiei, şi aflăm de ce ne păcălesc simţurile.
18:15
Noua frontieră
Alimentează mașinăria naturii; vremea, încurajează și susține viața pe uscat și pe mare. Când apune în Occident, ne dezvăluie miliarde de stele care populează cerul nopții. Studiem soarele îndeaproape și, ca o piatră Rosetta, poate dezvălui secretele tuturor celorlalte stele de deasupra.
18:45
Un an în sălbăticie
Un babuin dintr-una dintre ferme are nevoie de ajutor pentru a fi eliberat dintr-o capcană. Vânătorii se confruntă cu o haită de gheparzi. Jess îi vizitează pe puii nou-născuți. Pungwe au planuri mari de vânătoare pe măsură ce se confruntă cu un bivol nemilos. Vănătorii își demonstrează din nou tacticile lor extraordinare de vânătoare.
19:30
Întreabă-te
Seg 1 Adaptare cromatică Seg 2 Animale care îşi schimbă culoarea Seg 3 Cum vedem culoarea roz Seg 4 Aripi albastre, pene albastre
07:30
Insule europene
Puneţi-vă bocancii de drumeţie, strângeţi-vă şireturile şi haideţi să cunoaştem această insulă ca pe dosul palmei. Deşi pare că nu sunt prea multe de văzut pe Fuerteventura, realitatea e altfel. Trebuie doar să evitaţi locurile turistice clasice. Siturile locale remarcabile au un caracter mai mult natural decât istoric. În 2009, insula a primit statutul de Rezervaţie Naturală UNESCO. Fuerteventura este în primul rând o insulă a plajelor infinite şi frumoase. Sunt atât de mari încât vă veţi bucura mereu de linişte acolo. Fuerteventura are propria ei atmosferă specială, de nedescris. Trebuie doar să o vizitaţi!
08:05
Despre oameni şi bărci
Călătoria cu barca poartă un sentiment nepreţuit de libertate şi oferă noi privelişti nesfârşite tuturor pasagerilor. Pe căile navigabile din întreaga lume, bărcile sunt un instrument esenţial al vieţii de zi cu zi, indiferent dacă transportă bunuri, servesc drept utilităţi sau oferă servicii în zone îndepărtate.
09:00
Cei sălbatic
09:30
Cei sălbatic
Antilopa gnu şi Zebra - cei mai renumiţi drifteri din Africa. Sute de mii de zebre trăiesc împreună în Serengeti.
10:00
Peştele-tigru piranha din Africa
Delta Okavango este unul dintre cele mai bogate ecosisteme de pe Pământ, însă majoritatea fiinţelor sale rar sunt văzute de ochii oamenilor. Ele se ascund sub suprafaţa apei, în complicata lume subacvatică a Deltei. Hipopotami înfricoşători şi crocodili mâncători de oameni păzesc aceste ape, iar scufundările aici sunt considerate extrem de periculoase. Puţini oameni s-au aventurat sub suprafaţă, până acum. O echipă de filmare cu multă experienţă şi o profundă cunoaştere a comportamentului animalelor s-a scufundat în deltă în ultimul an. Experianţa acestora dă la iveală o nouă şi neexplorată sălbăticie, modelată de trecerea memorabilei inundaţii de iarnă din deltă. În fiecare vară, ploile care se adună în Angola se descarcă în râul Okavango River într-o pulsaţie uriaşă. Pe măsură ce se apropie sezonul secetos, unda atinge delta punând în mişcare o serie de reacţii în lanţ. Peisajele se inundă pe măsură ce fluxul trece şi se usucă în urma lui. Aceste forţe modelează vieţa fiecărei fiinţe din viaţa subacvatică din Okavano. Primii care simt efectele viiturii sunt locuitorii peşterilor. Fluxul în creştere ridică mari covoare plutitoare de stuf şi papirus de pe nisip, creând un labirint de grote dedesubt. Peştii elefant şi peştii squeaker vânează în întuneric, dar se tem de un animal de pradă mult mai mare. unt in the dark, but the live in fear of a far larger predator. Somnul cu dinţi ascuţiţi este printre cei mai vorace vânători ai deltei. Ei chinuie peştii mici, dar în schimb sunt vânaţi de crocodili uriaşi. Pe măsură ce unda împinge către delta principală, peştii mici sunt absorbiţi în canalele adânci de dedesubt. Apele se umplu de prădători care se adună la festin cu supă de peşti mici. Unda continuă să împingă tot mai departe în Botswana până când, la apogeul sezonului secetos, izbucneşte pe uscat. Animalele traversează Botswana pentru a întâlni unda dătătoare de viaţă. Turme mari de elefanţi buni de reproducere pleacă peste Kalahari cel lovit de secetă şi merg sute de km pentru a ajunge la delta inundată. Deşi apa oferă viaţă, ea adăposteşte şi moarte. Puii lor cei mici trebuie să traverseze câmpii infestate de crocodili şi să facă faţă leilor în stufărişul des. Nicăieri nu e sigur până când în sfârşit viitura ajunge la capătul călătoriei sale. Pe când ploile ameninţă să aducă sfârşitul sezonului secetos, începe ultimul act al deltei subacvatice. Păsările se înghesuie în zonele de mică adâncime care dispar, pentru a se ospăta cu peştii prinşi acolo iar înfricoşătorii somni se adună într-o armată. Umplu canalele cu sutele şi alungă peştii din stufăriş. from the reeds. Învălmăşeala de vânători face apa să fiarbă şi invită un alt ucigaş la festin. Vulturii pescari coboară unul câte unul şi prind somnii în apele învolburate. Frenezia prădătorilor este în creştere până când în cele din urmă ploaia pune capăt festinului. Sezonul umed marchează sfârşitul viiturii, dar alimentează începutul alteia. Pe măsură ce apele de ploaie se adună tot mai mult pe zonele înalte din Angola, începe sezonulu unei noi unde. Acest film deschide o fereastră asupra unui peisaj neexplorat de o deosebită frumuseţe şi fiinţelor care joacă loteria vieţii şi morţii în el.
10:55
Lamu, insula măgarilor
Bahamas - un arhipelag din vestul Atlanticului care a fost mult timp subiectul multor legende. Peste 700 de insule şi 2. 000 de recife de corali formează această insulă desprinsă din paradis. Insula Cat este una dintre puţinele insule populate pe tot parcursul anului. În 2011 a fost devastată de uraganul Irene, populaţia încă având de suferit consecinţe. Ignorată de turişti şi investitori, mulţi oameni trăiesc în pragul sărăciei. Şomajul şi lipsa de speranţă provoacă depresie în rândul locuitorilor. Câteva femei foarte motivate vin acum cu idei pentru a da speranţă şi a spori economia acestei insule.
11:50
Nomazii din Kârgâzstan
360°GEO - Report îşi petrece zilele de dinainte de Paşte la o fermă de flori. De asemenea, vom face scufundări alături de focile cenuşii jucăuşe din Oceanul Atlantic şi vom dezvălui mult mai mult decât secretele cultivării florilor. În vârful lumii - Landsend în Cornwall - se află Insulele Scilly. Aproximativ 2000 de oameni trăiesc pe aceste insule situate la intrarea în Canalul Mânecii. Unii dintre localnici sunt pescari, dar activitatea lor principală este cultivarea florilor. Curentul Golfului din apropiere oferă insulelor o climă blândă pe tot parcursul anului, şi ca urmare milioane de flori se cultivă de-a lungul Coastei Atlanticului. Ferma Churchtown este specializată pe narcise, aşa că presiunea este mai mare în perioada Paştelui.
12:45
Corbii de mare - partea greşită a migraţiei
“Leoparzii de pe Dead Tree Island” ne poartă într-o călătorie HD de neuitat în vieţile acestor 3 feline: Mosweo – o tânără mamă care a fătat 2 pui în abundenţa verii. E solitară din fire şi îşi asumă singură calitatea de părinte. Va putea ea să-şi crească şi să-şi apere puii în acest mediu provocator – concurând cu leii şi hienele şi făcând faţă inundaţiilor şi secetei ? Buddah este masculul dominant leopard de pe Dead Tree Island. El este tatăl puilor lui Mosweo, dar nu le oferă sprijin sau protecţie. Pentru a complica şi mai mult lucrurile, Tipa, puiul ei dinainte, încă împarte acelaşi teritoriu, luptându-se pentru hrană şi reprezentând o ameninţare la adresa noilor pui. Acum este un mascul independent în vârstă de 3 ani şi se mişcă periculos de aproape de vizuina mamei sale. Este un intrus care până acum a fost tolerat. Dar odată cu sosirea noilor pui, el devine un adversar de care trebuie să se ocupe. Tipa rămâne pe teritoriul tatălui său. Constituţia masivă a lui Buddha şi urechile lui mutilate dau un indiciu despre vârsta şi statura sa. Se mişcă cu încredere prin Dead Tree Island şi se luptă cu cei mai enervanţi rivali – babuinii. Eforturile lui Tipa de a vâna şi a-şi asuma propria autoritate sunt naive şi stângace, prin comparaţie. Insula acoperă terenurile naturale de vânătoare ale acestor feline secretoase care sunt aduse împreună de circumstanţe care nu se află în controlul lor, ceea ce duce la tensiuni, drame şi în cele din urmă, tragedii. Mosweo îşi pierde unul dintre pui care cade victimă unui animal de pradă şi îl găseşte pe al doilea paralizat şi pe moarte. Face tot ce îi stă în putere să aline şi să revitalizeze puiul condamnat, dar fără succes. Mosweo e dată afară cu forţa din Dead Tree Island când lui Buddha îi atrage atenţia un nou miros. O nouă femelă puternică şi-a croit drum în teritoriul său iar Mosweo încearcă cu disperare să-i distragă atenţia de la noua sa rivală. Dar noua femelă este în călduri şi se împerechează cu Buddah cimentându-şi astfel propriul loc în grupul leoparzilor de pe Dead Tree Island. Evenimentele contrastante din delta Okavango oferă un fundal de o frumuseţe unică acestor drame care se desfăşoară printre leoparzii de pe Dead Tree Island.
13:40
Inundații catastrofale
"Floods" este un film dedicat memoriei victimelor marilor inundaţii precum cele din New York, Bangkok şi Xynthia.
14:30
Exilul sfintei Elena
În Paraguay, planta de lufă este folosită pentru a face bureţi vegetali, dar în zilele noastre se poate folosi şi pentru a construi case. 360°GEO - Report o urmăreşte pe Elsa Zaldivar în încercarea ei de a ajuta Paraguayul cu lipsa de locuinţe. Până recent, fabrica de lufa din Paraguay a fost dată uitării. Dar în ultimii ani a revenit cu forţe proaspete – producând bureţi de baie. Astăzi, bureţii de lufa sunt vânduţi în întreaga lume. Potrivit Elsei Zaldivar, lufa este acum folosită şi în construcţia de case. Peisajul rural odată dens împădurit a fost astăzi în mare parte defrişat. Mulţi oameni nu au acces la materiale de construcţie la preţuri accesibile. Ideea acestei cooperativei este să combine resturile de lufa cu deşeuri de plastic pentru a crea un material de construcţie solid pentru pereţii casei.
15:25
Spărgătorul de gheaţă arctic
„Dacă poţi ajunge acolo, poţi ajunge oriunde”. Aceasta este viziunea oamenilor din întreaga lume despre New York. Acest reportaj aruncă o privire în culisele celei mai mici case de operă din lume, aflată în inima New York-ului. Tony Amato, fiul unui măcelar italian, s-a gândit şi el când a venit la New York în anii ´40 că ar putea reuşi, realizându-şi visul de a deţine o operă. Casa are 3 etaje înălţime şi trei ferestre late. Sala nu pare mai mare decât o cameră de zi, însă cele 107 de locuri sunt întotdeauna ocupate. Tony Amato continuă să fie centrul şi piesa de rezistenţă a acestei opere în miniatură. Având o înălţime de aproape 1,5 m, bătrânelul zbârcit pare să fie susţinut de propriile bretele. Vocea lui este persuasivă şi ochii lui sunt strălucitori. Dirijează, cântă, sare, râde şi mormăie, toate în acelaşi timp. La 88 de ani, Maestrul Tony Amato se află la mijlocul ultimei producţii din sezon.
16:20
Panica organică
Alimentaţia şi agricultura au rolul prinicpal în revoluţia organică. Ceea ce mâncăm şi modul în care este crescut ne afectează viaţa tuturor. Asistenta Stew Granger a crescut la o fermă şi vrea să se întoarcă la origini, dar are întrebări despre politica alimentară şi despre siguranţă. Sarah Elton, autoare de bestselleruri şi activistă pentru alimente ecologice, îi face lui Stewart un tur al unei pieţe locale de produse ecologice şi ne explică cum alimentele organice sunt singura modalitate de a hrăni planeta şi de a ne menţine sănătoşi şi în siguranţă. Stewart se întâlneşte cu economistul şi geograful alimentar, profesorul Pierre Desrochers, la Universitatea din Toronto. Profesorul respinge afirmaţiile activistului şi susţine că agricultura intensă, tehnologică, industrială este singura modalitate de a hrăni o populaţie globală. Stewart decide că mâncarea organică este alegerea compătimitoare.
16:40
Forţa naturii
Un instantaneu al anotimpurilor, modul în care acestea lucrează împreună şi menţin globul în echilibru. Furtunile au câteva etape de dezvoltare care se desfăşoară într-o anumită ordine.
17:10
Forţa naturii
Cum se formează curcubeiele şi care este ştiinţa din spatele lor? Ne uităm la cea mai mare grindină înregistrată vreodată şi explicăm de ce vine în atât de multe forme şi dimensiuni. Încălzirea globală este o problemă şi un subiect important şi oferim o perspectivă pe scurt asupra semnificaţiei şi impactului său pe mai multe niveluri.
17:45
Mintea îţi joacă feste
Înţelegând cum gândim şi vedem jucându-ne cu creierele nostre. Acest serial explorează modul în care vedem şi interpretăm lumea din jurul nostru cu ajutorul testelor, activităţilor, demonstraţiilor şi explicaţiilor. În fiecare episod experimentăm iluzii vizuale şi auditive, puzzle-uri senzoriale şi trucuri ale creierului din lumea artelor, ştiinţei, naturii şi psihologiei, şi aflăm de ce ne păcălesc simţurile.
18:15
Mintea îţi joacă feste
Înţelegând cum gândim şi vedem jucându-ne cu creierele nostre. Acest serial explorează modul în care vedem şi interpretăm lumea din jurul nostru cu ajutorul testelor, activităţilor, demonstraţiilor şi explicaţiilor. În fiecare episod experimentăm iluzii vizuale şi auditive, puzzle-uri senzoriale şi trucuri ale creierului din lumea artelor, ştiinţei, naturii şi psihologiei, şi aflăm de ce ne păcălesc simţurile.
18:45
Un an în sălbăticie
Pe măsură ce un an nou începe în inima Africii, sezonul ploios a venit în Delta Okavango din Botswana și, odată cu el, începe un sezon de belșug și surse de apă permanente și abundente. În rezervația de vânat Hluhluwe-Imfolozi din Africa de Sud, un grup de maimuțe samango profită de fructele abundente ale unui smochin. În Thailanda, un grup de macaci rhesus au descoperit un arbore de mango și sunt ocupate să se înfrupte din rodul lui. Înapoi în Delta Okavango, ploile au adus și turme mari de bivoli înapoi în zona Xakanaxa, teritoriul unei puternice haite de lei. Viața și moartea sunt, de asemenea, un lucru inevitabil pentru puii tineri de morus din colonia lor masivă de 50. 000 de păsări de pe insula Malgas de pe coasta Africii de Sud. Pe măsură ce păsările tinere încearcă să-și întindă aripile și să zboare, unele ajung în apă. Multe animale trec prin suferință încă de când se nasc. Pe măsură ce un pui de țestoasă iese din oul lui de pe o plajă din Mozambic, acesta se confruntă cu o călătorie anevoioasă de la cuib până în mare. Și pinguinii africani sunt adaptați la viața pe mare, dar se odihnesc, se înmulțesc și se împerechează pe uscat. Pinguinii din alte părți ale lumii se confruntă cu o provocări incredibile pentru a se reproduce și crește puii. Când vine vorba de creșterea animalelor, câmpiile africane nu sunt mai iertătoare decât cele subantarctice. În această perioadă a anului, câmpiile Serengeti din Tanzania sunt pline de turme de antilope gnu și zebre cu puii lor. Prădătorii nu sunt niciodată departe. Într-o pădure thailandeză, albinele fără ac sunt ocupate să-și construiască un cuib în formă de con într-un copac, unindu-și forțele pentru binele mai mare al coloniei. Barajul Kamfers din Africa de Sud este una dintre cele patru colonii de reproducere a păsărilor de flamingo pitic, ajungând uneori până la 50. 000 de păsări. Soarele apune peste priveliștea spectaculoasă a miilor de păsări de flamingo.
19:30
Întreabă-te
Seg 1 Florile Carrion Seg 2 Aposematism. Seg 3 Strategia cucului Seg 4 Feromoni
07:20
Insule europene
Puneţi-vă bocancii de drumeţie, strângeţi-vă şireturile şi haideţi să cunoaştem această insulă ca pe dosul palmei. Deşi pare că nu sunt prea multe de văzut pe Fuerteventura, realitatea e altfel. Trebuie doar să evitaţi locurile turistice clasice. Siturile locale remarcabile au un caracter mai mult natural decât istoric. În 2009, insula a primit statutul de Rezervaţie Naturală UNESCO. Fuerteventura este în primul rând o insulă a plajelor infinite şi frumoase. Sunt atât de mari încât vă veţi bucura mereu de linişte acolo. Fuerteventura are propria ei atmosferă specială, de nedescris. Trebuie doar să o vizitaţi!
07:45
Călătorie prin istorie
În acest episod explorăm trecutul mai puţin cunoscut al Las Vegas. Vizităm Muzeul Naţional de Testare Atomică pentru a afla cum a fost folosit deşertul din afara Vegas pentru a testa armele nucleare secrete ale Americii. Vizităm şi Fortul Mormon, prima aşezare permanentă a non-nativilor din zonă, ca şi Muzeul Neonului.
08:05
Despre oameni şi bărci
Călătoria cu barca poartă un sentiment nepreţuit de libertate şi oferă noi privelişti nesfârşite tuturor pasagerilor. Pe căile navigabile din întreaga lume, bărcile sunt un instrument esenţial al vieţii de zi cu zi, indiferent dacă transportă bunuri, servesc drept utilităţi sau oferă servicii în zone îndepărtate.
09:00
Georgia - din dragoste pentru vin
Acest documentar îi însoţeşte pe pescarii de Gâşti Scoici într-o excursie pe nişte stânci periculoase. Dar chiar şi acolo populaţia de gâşti scoici scade rapid. Districtul lor este „Costa del Morte” - „Coasta morţii”, unde petrolierul „Prestige” s-a scufundat în 2002. Aici, valurile Atlanticului provocate de vânturile puternice de nord-vest se izbesc adesea de stânci.
10:00
Ucigaşi iscusiţi
Împrăştiate în Africa sunt câteva locaţii iconice care sunt renumite pentru uciderile care au loc acolo. Arene scăldate într-o istorie de sânge, locuri în care reprezentanţii Africii au vânat cu succes de generaţii.
10:55
Insulele Falkland, paradisul pinguinilor
Este un tren ce pare fără sfârșit și care transportă minereul de fier scandinav către portul norvegian Narvik. În calea sa, trenul trece pe lângă munți maiestuoși, tuneluri înguste și dealuri abrupte, cufundându-se în fiorduri. Spectaculoasa cale ferată a marcat viețile generațiilor anterioare. Legendara cale ferată Kiruna a văzut vagoane grele, încă din 1903, unele dintre ele cântărind până la 8. 5 tone. Pe vremuri încărcăturile erau transportate cu ajutorul locomotivelor cu abur, în zilele noastre fiind transportate cu ajutorul celor electrice.
11:50
În mare - o scufundare în cunoaştere
Stimularea conservării şi a învăţării despre mediul marin este fundamentală pentru însăşi existenţa noastră. Această serie urmăreşte oamenii de ştiinţă care lucrează în cinci proiecte din cadrul Programului socio-ecologic Petrobras.
12:45
Împotriva curentului
Filmul este o poveste emoţionantă care se concentrează pe lupta lui Albert (21 de ani), care alege să lupte împotriva cancerului în propriile condiţii, în timp ce încearcă să-i ajute pe alţii din întreaga lume care trec prin aceeaşi experienţă traumatizantă.
13:40
Inundații catastrofale
"Floods" este un film dedicat memoriei victimelor marilor inundaţii precum cele din New York, Bangkok şi Xynthia.
14:30
Înconjuraţi de unde
Confuntându-se cu o epidemie de cancer în rândul adulţilor şi cu răspândirea astmei în rândul copiilor, China şi India sunt mereu în alertă sanitară. Dar nici restul lumii nu e scăpat de efectele nocive ale poluanţilor transfrontalieri.
15:25
Cei sălbatic
Elefantul colosal. Pădurile tropicale luxuriante din Asia deţin unele dintre cele mai puternice creaturi ale naturii. Fiecare dintre aceşti paşi tăcuţi poartă cu sine greutatea imensă a celui mai mare mamifer terestru din lume.
15:55
Şcoala de capturare a animalelor sălbatice
Un student este selectat să tragă cu săgeata din elicopter şi curând este localizată o girafă potrivitî. Locaţia săgeţilor este perfectă iar girafa începe să încetinească pe măsură ce restul echipei intră în acţiune. Girafa devine mai mult decât o provocare, întrucât se luptă cu funia şi se eliberează. În cele din urmă medicamentele îşi fac efectul, iar girafa este subjugată. Echipa efectuează toate controalele, prelevează probe şi anihilează efectul medicamentului în timp util, pentru a o vedea alergând sănătoasă. Lectorii veterinari fac raportul şi trag toate concluziile pozitive şi negative.
16:20
Şcoala de capturare a animalelor sălbatice
Este selectat unul dintre studenţi care localizează curând, din elicopter, un elefant mascul, mare. Săgeata nimereşte cu succes marcajul iar masculului îi trebuie 20 de minute ca să adoarmă. Restul echipei se grăbeşte să introducă datele necesare şi să anihileze medicamentul în decurs de 20 de minute. Lectorii veterinari fac raportul şi trag toate concluziile pozitive şi negative.
16:45
Forţa naturii
Zăpada este o lume fascinantă de cristale la care animalele, plantele şi oamenii au trebuit să se adapteze, pentru a beneficia de cele mai bune atribute ale sale şi pentru a supravieţui la cele mai rele.
17:15
Forţa naturii
Ce este La Nina şi cum este monitorizat? Aflaţi efectele şi acoperirea pe care acest sistem le influenţează. Cum de se numeşte Vară Indiană şi care este explicaţia ştiinţifică din spatele fenomenului?
17:45
Nu ştiam asta !
Înainte de programele de desen pe calculator, a existat o jucărie căreia, dacă îi stăpâneai cele două butoane albe rotunde, puteai face o schiţă perfectă. Vom explica modul în care ETCH A SKETCH a căpătat popularitate. Şi ce a spus cu adevărat Neil Armstrong când a călcat pe lună, răspunsul vă va surprinde! În plus, de unde provine exploziva denumire BIKINI ?
18:15
Nu ştiam asta !
Într-o zi fierbinte de vară, nimic nu te răcoreşte ca o ACADEA cu fructe îngheţate! Veţi afla cum un băieţel de 11 ani a creat această trataţie dulce şi îngheţată ? Şi, aţi observat vreodată acei stâlpi coloraţi rotitori din faţa FRIZERIEI ? Veţi fi în COPCI când veţi afla care a fost originea lor ! În plus, aflaţi cum un baton de ciocolată care se topeşte a deschis calea inventării MICROUNDELOR !
18:45
Un an în sălbăticie
Este aprilie și grupuri mari de rechini cu vârf negru și rechini tigru se adună în largul coastei Africii de Sud. Aceștia așteaptă debutul uneia dintre cele mai spectaculoase migrații în masă ale naturii: migrația anuală a sardinelor. Asemenea curentului oceanic rece care dă naștere unui număr extraordinar de sardine pilchards africane și a prădătorilor lor în timpul Migrației sardinelor, curentul Benguela care curge spre nord de-a lungul coastei aride a Namibiei susține o diversitate remarcabilă de viață. Papagalii călugăr sunt papagali sud-americani extrem de sociabili, ciudați, dar spre deosebire de toți ceilalți papagali, construiesc structuri complexe de cuiburi care pot ajunge la dimensiunea unei mașini, cu compartimente individuale pentru fiecare pereche. Perușii sud-americani nu sunt singurele păsări arhitecți: păsările țesătoare sociale din Africa de Sud construiesc de asemenea cuiburi permanente pe copaci, suficient de mari pentru a găzdui zeci de familii de păsări, care se întind adesea pe mai multe generații simultan. La fel ca păsările țesătoare, și liliecii au tendința de a se adăposti în număr mare. În această perioadă a anului, mamele și puii lor fac parte din colonie, cu puii strâns legați de mamele lor până când sunt înțărcați la vârsta de 6 luni. În Parcul Național Thong Pha Phoom din Thailanda, o pereche de coucali mai mari și-au construit un cuib și au depus 4 ouă. Până acum, bancuri masive de aproximativ 10 milioane de Pilchards din Africa de Sud s-au adunat în apele de coastă ale Africii de Sud și și-au început migrația spre nord. La fel ca delfinii în timpul migrării sardinelor, leii tind să lucreze în echipă atunci când vânează prade mari precum bivolii. Un grup de suricate din Africa de Sud se ocupă de familia lor în creștere. Majoritatea clanului a părăsit deja vizuina familiei pentru a căuta insecte și alte prade mici. În pășunile Deltei Okavango, o pereche de vipere este angajată într-un ritual de împerechere îndelungat.
19:30
Întreabă-te
Seg 1 Iluzia transferului corporal Seg 2 Efect autokinetic Seg 3 Iluzia Lunii Seg 4 Iluzii geometrice
20:15
Panica organică
Casa ta îţi îmbolnăveşte familia? De la produsele de curăţare şi până la covoare, majoritatea caselor noastre sunt pline cu substanţe chimice. Proaspăta mamă Jaya Bone vrea să-şi menţină copilul fericit şi sănătos, dar îşi face griji că nu îşi poate permite o casă ecologică. Aceasta o vizitează pe experta Kym Klopp la magazinul ei de produse pentru un stil de viaţă natural. Kym descrie produsele cheie pentru casă şi mobilierul care pot fi toxice, şi sugerează alternative organice. Brendan Seale, manager de sustenabilitate pentru Ikea, încearcă să o convingă pe Jaya că nu totul trebuie să fie organic pentru a fi în siguranţă. Jaya se străduieşte să facă cele mai bune alegeri pentru fiica ei.
20:40
Cei sălbatici
Sunt prezentate 3 haite de câini sălbatici, haitele Pungwe, Mapura şi Splinters. Vedem 16 pui de Pungwe ieşind pentru prima dată din vizuină. Echipa de filmare de pe motocicletă reuşeşte să înregistreze pentru prima oară cu succes o vânătoare a câinilor sălbatici. Rosemary şi Jess sunt chemaţi urgent să scoată capcana unuia dintre câini. O altă vânătoare este înregistrată de echipa de motociclete şi drone de filmare.
21:15
Noile pete ale leopardului
The Leopard's New Spots este un film documentar despre misiunea unui om de a opri declinul alarmant al populaţiilor de leoparzi din sudul Africii din cauza comerţului cu blănuri pe scară largă.
22:10
Bolivia, drumul morţii
Regiunea este sălbatică și aspră, dominată de vânturi și mări furtunoase. Populația sa e mândră și hotărâtă. Mulți dintre ei își vorbesc și astăzi limba indigenilor. Celții au numit Bretania „Armorica”, „locul de lângă mare”. Atlanticul domină viața aici, unde mareele se înalță, casele de piatră se ascund împotriva furtunilor și unde America face semne din capătul vestic. Bretania se bucură de un statut special printre regiunile franceze. Aspră și accidentată, marcată de dispute de secole între dominația engleză sau franceză, încă se laudă cu o frumusețe și autenticitate uluitoare. Ce înseamnă astăzi să fii din Bretania ?
23:05
Atacuri rapide
În lumea subterană întunecată a pădurii, se întâmplă mult mai multe decât se vede. Sub fiecare stâncă, în spatele fiecărui copac, moartea ar putea fi ascunsă. Când moartea vine în lumea subterană, vine cu viteză!
00:00
Australia sălbatică cu Ray Mears
În Victoria, la sud-vest de Melbourne, în Parcul Naţional You Yangs, Ray Mears se întâlneşte cu cercetătoarea Janine Duffy într-o pădure uscată de eucalipt.
00:30
Australia sălbatică cu Ray Mears
Ray începe prin a urcă folosind o macara de cercetare pentru a obţine o vedere de sus asupra pădurii tropicale; De acolo, el poate vedea poziţia geografică responsabilă pentru această vegetaţie luxuriantă: un lanţ muntos în vest şi marea în est.
01:00
Copiii - poliţişti din India
Conform unei legi indiene, la moartea unui poliţist, titlul său este transmis fiului său cel mai mare. El este considerat oficial ofiţer de poliţie, chiar dacă este încă minor.
01:55
Labirintul crocodililor
Herpetologul Vince Shacks şi cameramanul subacvatic Brad Bestelink merg într-o aventură unică de scufundări cu crocodili pentru a afla mai multe despre aceste sisteme de peşteri şi despre modul în care reptilele le folosesc. Ei sunt primii care ataşează o cameră pe un crocodil, pentru a vedea unde merge.
02:45
Zenit - progrese în explorarea spaţiului
Zenith – Advances in Space Exploration dezvăluie ultime evoluţii şi implicaţiile pe care le au pentru noi toţi.
03:15
Căile lecturii
Există Yeti cu adevărat? După aproape un secol, legendele lui Yeti au devenit subiectul unor studii ştiinţifice de ultimă generaţie. Mai multe echipe din întreaga lume, din Danemarca, Anglia, SUA şi Rusia, se întrec să publice rezultatele revoluţionare, şi anume dovada că un alt hominid, cu rădăcini foarte vechi ne împărtăşeşte existenţa. Acest documentar prezintă echipele implicate în această cursă neobişnuită din întreaga lume şi laboratoarele, analizele părului, amprentele şi ADN-ul, precum şi căutarea probelor din Indonezia şi din rezervaţiile naturale canadiene. Un film fascinant şi amănunţit care îi prezintă, printre alţii, pe paleoantropologul francez Collège de France Pascal Picq.
04:10
Colonii subacvatice
Filmul urmăreşte patru scafandri unici care explorează epave în inima arhipelagului Bahamas pentru a descoperi viaţa neaşteptată pe care o adăpostesc.
05:00
China dezvăluită- ritmul Chinei moderne
Doi fraţi din China rurală se antrenează în arta kung fu în speranţa de a nu mai avea o viaţă la limita subzistenţei. Între timp, copii bogaţi de la oraş urmează cursurile şcolilor engleze private pentru a-şi îmbunătăţi şansele de a studia în străinătate. Dar filantropul preferat al Chinei, Chen Guang Biao, îşi deapănă povestea de la sărăcie la bogăţie dovedind că se poate reuşi în viaţă. Copiii din China rurală poate că au vise minore, dar pentru tinerii din elită care petrec în barurile de pe acoperişurile clădirilor, viaţa e frumoasă.
06:00
Provocarea arhitecţilor - catedrala din Strasbourg
În acest documentar vom însoţi o navă de marfă polară prin Marea Arctică și vom arunca o privire în interiorul spărgătorului de gheaţă cu propulsie nucleară rusesc. De-a lungul coastei de nord a Rusiei, un loc al temperaturilor extreme, se află una dintre cele mai dificile strâmtorile de navigat din lume. Traseul Mării Nordului este o rută de transport maritim de 6. 000 de kilometri prin Marea Polară.
06:55
Insule europene
Puneţi-vă bocancii de drumeţie, strângeţi-vă şireturile şi haideţi să cunoaştem această insulă ca pe dosul palmei. Deşi pare că nu sunt prea multe de văzut pe Fuerteventura, realitatea e altfel. Trebuie doar să evitaţi locurile turistice clasice. Siturile locale remarcabile au un caracter mai mult natural decât istoric. În 2009, insula a primit statutul de Rezervaţie Naturală UNESCO. Fuerteventura este în primul rând o insulă a plajelor infinite şi frumoase. Sunt atât de mari încât vă veţi bucura mereu de linişte acolo. Fuerteventura are propria ei atmosferă specială, de nedescris. Trebuie doar să o vizitaţi!
20:40
Viaţa la poalele unui munte uriaş
360° GEO îl însoţeşte pe David van Gennep, un activist dedicat pentru drepturile animalelor şi echipa sa de voluntari, într-o misiune deosebit de emoţionantă. În spatele dubiţei în care sunt transporatate maimuţele sunt multe emoţii - după o călătorie de 20 de minute, 8 cimpanzei nerăbdători să coboare din maşină, fac brusc linişte. Dintr-odată nu se mai vede podeaua rece de beton şi nici vreo cuşcă care să îi aştepte, ci o zonă naturală plină de copaci, iarbă şi un cer albastru. După ani de închisoare, maltratare şi izolare, acestea vor trebui acum să înveţe să comunice cu cei din jur, să-şi întemeieze familii şi să trăiască în aer liber. „Şoptitorul de maimuţe” David van Gennep îşi şterge lacrimile din ochi. Visul său de o viaţă de a fonda un paradis pentru maimuţele maltratate în Alicante, Spania, devine în sfârşit realitate.
21:40
Zenit - progrese în explorarea spaţiului
Zenith – Advances in Space Exploration dezvăluie ultime evoluţii şi implicaţiile pe care le au pentru noi toţi.
22:10
Muncă murdară în paradisul păsărilor
Munții din nordul Scoției nu reprezintă doar locația reședinței de vară a Reginei, ci găzduiesc și faimoasele Jocuri din Highland. Majestatea Sa, Regina Angliei, merge personal la Braemar în fiecare an pentru a participa la finala acestui eveniment unic. Evenimentele sportive, cum ar fi aruncarea caberului și dansul scoțian pe muzică de cimpoi și alte instrumente, servesc și ca adunări pentru clanurile scoțiene. Pentru membrii clanului care sunt astăzi împrăștiați în întreaga lume, aceste adunări oferă o oportunitate anuală de a se întâlni. Îl vom întâlni pe căpitanul Alwyne Farquharson, șeful clanului Farquharson, la vechiul său castel Invercauld, unde au loc jocurile și adunarea.
23:05
Atacuri rapide
Creaturile deşertului îndură căldură arzătoare şi zero precipitaţii, dar viteza este biletul lor spre supravieţuire. Doar cele mai rezistente şi mai rapide animale supravieţuiesc. Nimic altceva nu are nicio şansă.
00:00
Australia sălbatică cu Ray Mears
Ray călătoreşte pe Marele Drum Oceanic de-a lungul coastei antarctice orientate spre coasta Australiei - cea mai lungă coastă orientată spre sud din lume.
00:30
Australia sălbatică cu Ray Mears
În acest episod, Ray explorează Centrul Roşu al ţării şi arată că deşertul australian este plin de viaţă pentru cei care ştiu unde să găsească apă.
00:55
Ultimii caravanieri ai Saharei
În dens populata Indie, spațiul vital pentru animalele sălbatice se diminuează. Pe tot teritoriul țării se cultivă terenurile și se construiesc case. Singurul centru de reabilitare administrat științific din India oferă adăpost animalelor sălbatice. Aici medicii veterinari Dr. Phulmoni Gogi și Dr. Prasanta Boro au grijă de animalele bolnave și rănite, care au intrat în conflict cu civilizația și cu greu ar fi supraviețuit singure: un bivol febril, o duzină de elefanți orfani și un tânăr rinocer. Cu multă dăruire și răbdare, medicii își propun să mărească treptat gradul de conștientizare al oamenilor, în vederea salvării animalelor sălbatice.
01:50
Îngrijitorii de arbori din California
Cele șase triburi indiene Tsilqhot’in rămase în Canada încearcă să combată comercializarea și exploatarea pământului lor. Indigenii Xeni Gwet'in au pledat pentru a-și asigura în sfârșit drepturile asupra propriilor terenuri, împotriva Coroanei Britanice, într-un proces uriaș care a durat peste 20 de ani. Reprezentând toate triburile indiene, șeful Roger William este reclamantul principal în cel mai important caz din istoria jurisprudenței indigene. Curtea Supremă a Canadei de la Ottawa și-a pronunțat verdictul.
02:45
În întuneric
O imersiune în inima celei mai mari închisori vest-africane: Abidjan. Situată la marginea pădurii Banco, această închisoare găzduieşte 5. 000 de deţinuţi, dar are o capacitate de 1. 500. Cu ajutorul deţinuţilor, viaţa în interior este organizată şi există un grad de stabilitate.
03:45
Ecuador, cealaltă ţară a ciocolatei
Cacao Nacional din Ecuador este, de asemenea, cunoscut sub numele de "Theobroma Cacao" sau "mâncarea zeilor". Păstăile cresc în cele mai îndepărtate regiuni ale ţării, inclusiv în satele mici de-a lungul râurilor Santiago şi Napo.
04:35
Coasta de nord-vest a Pacificului
Pescuit la Prince Rupert, Ha-Nee-Nah Lodge de pe insula Dundas şi la Hecate Strait, de somon Chinook şi halibut de Pacific !
05:00
China dezvăluită- în căutarea avuţiei
În acest episod Claudio Iturra vizitează Sri Lanka. Urcă 5000 de trepte până la Vârful lui Adam sau Pico de Adán în limba spaniolă. Se bucură de minunile naturale și de faimoșii pescari pe picioroange specifici zonei. s.
06:05
Sahar şi rechinii
Sarah călătoreşte într-una dintre primele 10 destinaţii de scufundări din Australia (Julian Rocks, Byron Bay, NSW) pentru a se scufunda alături de trei specii de rechini Wobbegong în Parcul Marin Cape Byron. Ea efectuează, de asemenea, un sondaj de stradă pentru a afla ce cred oamenii despre rechini.
06:30
Sahar şi rechinii
Sarah călătoreşte într-una dintre primele 10 destinaţii de scufundări din Australia (Julian Rocks, Byron Bay, NSW) pentru a se scufunda alături de trei specii de rechini Wobbegong în Parcul Marin Cape Byron. Ea efectuează, de asemenea, un sondaj de stradă pentru a afla ce cred oamenii despre rechini.
06:55
Sahar şi rechinii
Sarah călătoreşte într-una dintre primele 10 destinaţii de scufundări din Australia (Julian Rocks, Byron Bay, NSW) pentru a se scufunda alături de trei specii de rechini Wobbegong în Parcul Marin Cape Byron. Ea efectuează, de asemenea, un sondaj de stradă pentru a afla ce cred oamenii despre rechini.
20:15
Rwanda, tărâmul femeilor
360° GEO - Report l-a însoţit pe furnizorului german Rupert Krapp în tururile sale prin peisajul aspru şi fiordurile pitoreşti din Spitsbergen. Toamna arctică este scurtă. Locuitorii din Spitsbergen se pregătesc de iarna lungă şi întunecată încă de la sfârşitul lunii septembrie. Însă rămâne un grup mic de oameni, compus în mare parte din studenţi, oameni de ştiinţă şi logisticieni: printre aceştia se numără şi Rupert Krapp. Krapp locuieşte în Longyearbyen din 1999, cea mai mare aşezare de pe insula principală. De aici livrează mărfuri tuturor celor care au nevoie de provizii în staţiile lor şi pe vasele lor de cercetare ştiinţifică.
21:10
Anatolia, tărâmul caiselor
Raportul însoțește fermierii austrieci din cel mai înalt munte al țării - Glossglockner - din iulie până la Crăciun, pe tot parcursul schimbării anotimpurilor. Este jumătatea lunii iunie și vara se instalează în văile Tirolului de Est, chiar dacă Munții Hohe Tauern sunt încă acoperiți de zăpadă. În depărtare, Grossglockner sclipeşte într-un alb strălucitor deasupra satului montan tirolez Kals. În această vară, alpiniști din întreaga lume vor escalada Grossglockner. Toni Riepler, ghid montan din Kals, și soția sa Gitti au mult de lucru. Ei administrează „Glorerhütte”, una dintre cele mai vechi cabane montane din zonă. Timp de 3 luni, de la mijlocul lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie, familia locuiește sus, în Alpi. Iarna, ei stau jos în vale.
22:05
Spania - Pompierii cerului
Adesea suntem tentaţi să mergem până la capătul pământului pentru a fotografia specii rare de animale, când unele dintre ele stau la pândă la doar o aruncătură de băţ de noi. Trăim în inima regiunii Ardèche şi am observat urme de castori de ani de zile, fără să reuşim vreodată să-i fotografiem. Am hotărât că de data aceasta vom încerca să ne apropiem cât mai mult de ei. Cu terenurile sale calcaroase şi multe râuri, Valea Cèze este habitatul ideal pentru castori. Apele nu sunt adânci, au un curent blând, maluri pentru cabanele lor şi surse excelente de hrană. Vom merge cu o barcă gonflabilă de-a lungul râului Cèze pentru a observa urmele castorilor, precum şi adăposturile lor. Castorul este o creatură foarte timidă. Precis ca un ceas, preferă să iasă la iveală pe măsură ce se lasă noaptea. Asta înseamnă că avem aproape 15 minute pentru a ne face fotografiile. Lionel Jacob, un naturalist pasionat de castori, ne oferă câteva sfaturi şi trucuri care să ne ajute să ne apropiem de barajele pe care le construiesc. Nu ne-am gândit niciodată că poate fi atât de dificil să ne fotografiem proprii vecini!
23:00
China dezvăluită - minunile lumii vechi
În ciuda ameninţării constante a globalizării, unele tradiţii vechi iubite, cum ar fi chili Szechuan şi hotpots, sunt încă piloni în cultura chineză.
00:00
Misterul materiei întunecate
Acest film încearcă să arate cum invenţia cinematografiei nu a fost deloc inevitabilă şi cum s-ar putea să fi fost un simplu accident. Totul a început pe 28 martie 1798 în inima Parisului, în adâncurile unei încăperi întunecate, când Etienne-Gaspard Robertson a realizat una dintre primele proiecţii ale sale „Fantasmagoria” - făcând umbre şi spectre să danseze. Dar cum am trecut de la perfecţionarea lanternei magice la cinematografia fraţilor Lumière? Invenţia a luat naştere pe tot parcursul secolului al XIX-lea, din încrucişarea imprevizibilă a două căi paralele de cercetare - cea a jucăriilor cu scop educativ şi a fotografiei mişcării. Dispozitivele denumite iniţial optice (kinetograf, zoetropul, praxinoscopul şi fenakistoscopul), fără a uita de revolverul sau pistolul fotografic - au asociat tărâmul jucăriilor cu tărâmul gândirii, reflectând atât o fascinaţie pentru efectele magice produse de animaţie prin viteză, cât şi dorinţa de a înţelege anatomia umană şi de a analiza fenomenul vederii. Toate aceste dispozitive optice au izvorât literalmente dintr-o dorinţă de spectacol şi din dorinţa de a dobândi noi cunoştinţe. Robertson, Reynaud, Plateau, Muybridge şi Marey au dat startul acestei aventuri. Datorită acestor inventatori geniali, vom călători pe tot parcursul secolului al XIX-lea, oprindu-ne la Paris în 1895 în Salon Indien du Grand Café, unde a avut loc prima proiecţie publică de film.
00:55
China dezvăluită- nevoia de viteză
Creatoarea de modă Ji Cheng şi-a prezentat creaţiile la Săptămâna Modei de la Londra, şi precum stilistul A Zhi, începe să lupte cu monopolul mărcilor vestice în China. Noi niveluri de venituri neesenţiale înseamnă că portofelele elitei ajută la finanţarea acestei industrii de frumuseţe în plină ascensiune şi crearea unei pieţe pentru produse de lux pentru vicleana femeie de afaceri Felicity Feng. Oameni de pretutindeni încearcă să se afirme în acest oraş în expansiune, dar ei pot face vitezei luminii a acestuia ?
01:50
Coasta de nord-vest a Pacificului
Parcurgem Portland Canal de la Prince Rupert spre Alaska... şi pescuim halibut Alaskan !
02:15
Guyana, iadul verde al legionarilor
360° Geo - Raportul însoţeşte 2 tineri din legiunea străină în timpul pregătirii lor ca luptători în junglă.
03:10
Pământ sfărâmat
Shattered Ground este un documentar de o oră care priveşte dincolo de retorică şi argumente emoţionale pentru a găsi problemele reale ale fracturării hidraulice, oportunitatea şi potenţialele probleme de sănătate şi de mediu care ne vor afecta pe toţi.
04:05
Viaţa la poalele unui munte uriaş
360° GEO îl însoţeşte pe David van Gennep, un activist dedicat pentru drepturile animalelor şi echipa sa de voluntari, într-o misiune deosebit de emoţionantă. În spatele dubiţei în care sunt transporatate maimuţele sunt multe emoţii - după o călătorie de 20 de minute, 8 cimpanzei nerăbdători să coboare din maşină, fac brusc linişte. Dintr-odată nu se mai vede podeaua rece de beton şi nici vreo cuşcă care să îi aştepte, ci o zonă naturală plină de copaci, iarbă şi un cer albastru. După ani de închisoare, maltratare şi izolare, acestea vor trebui acum să înveţe să comunice cu cei din jur, să-şi întemeieze familii şi să trăiască în aer liber. „Şoptitorul de maimuţe” David van Gennep îşi şterge lacrimile din ochi. Visul său de o viaţă de a fonda un paradis pentru maimuţele maltratate în Alicante, Spania, devine în sfârşit realitate.
05:00
Arhitectura maură
Andaluzia, teritoriul spaniol are o confluenţă de culturi care este reprezentată în arhitectura sa! Vizigot, roman, bizantin şi arab - construcţiile din regiune prezintă toate aceste influenţe. Filmul spune această poveste prin frumoasele edificii din Andaluzia.
06:00
Sahar şi rechinii
Sarah călătoreşte într-una dintre primele 10 destinaţii de scufundări din Australia (Julian Rocks, Byron Bay, NSW) pentru a se scufunda alături de trei specii de rechini Wobbegong în Parcul Marin Cape Byron. Ea efectuează, de asemenea, un sondaj de stradă pentru a afla ce cred oamenii despre rechini.
06:25
Sahar şi rechinii
Sarah călătoreşte într-una dintre primele 10 destinaţii de scufundări din Australia (Julian Rocks, Byron Bay, NSW) pentru a se scufunda alături de trei specii de rechini Wobbegong în Parcul Marin Cape Byron. Ea efectuează, de asemenea, un sondaj de stradă pentru a afla ce cred oamenii despre rechini.
06:45
Sahar şi rechinii
Sarah călătoreşte într-una dintre primele 10 destinaţii de scufundări din Australia (Julian Rocks, Byron Bay, NSW) pentru a se scufunda alături de trei specii de rechini Wobbegong în Parcul Marin Cape Byron. Ea efectuează, de asemenea, un sondaj de stradă pentru a afla ce cred oamenii despre rechini.
20:15
Daţi drumul la cinema !
Scutiţi de cancer, diabet şi posibil Alzheimer, bărbaţii şi femeile de statură mică sunt oameni de ştiinţă intriganţi care încearcă să amâne bolile care apar odată cu vârstă. Ce mecanisme îi protejează pe aceşti mici ecuadoriani de anumite boli? De la Quito la Tel-Aviv şi până în Los Angeles, filmul urmăreşte pas cu pas cercetarea revoluţionară care încearcă să înţeleagă şi să prevină boli precum cancerul şi prezintă modalităţi de a trăi sănătos... cât mai mult timp posibil.
21:10
Sezonul merişoarelor la cape cod
Vom participa într-o o călătorie obositoare prin căldura și seceta din deșert. Pe vremea faraonilor, oamenii treceau prin deșert între ceea ce astăzi numim Sudan și Egipt. Călătoreau pe cămile încărcate cu fildeș, sare, pene de struț și alte încărcături prețioase. Chiar și astăzi triburile beduine urmează aceste rute comerciale antice, dar astăzi, cămilele înseși sunt vândute Egiptului. Numai în Sudan există aproximativ 3 milioane de cămile și aproximativ 200 000 de animale pe an sunt vândute Egiptului. Una dintre cele mai importante, dar periculoase căi duce de la Kordufan prin Darfur până în sudul Egiptului. Se numește Darb al-Arba'in - „Drumul de 40 de zile”. Doar liderii experimentați îndrăznesc să facă această călătoria laborioasă.
22:05
Autiştii - au loc printre noi?
Amplasat în inima munților Himalaya, micul regat al Bhutanului a decis să elimine dictatura Produsului Intern Brut și creșterea economică cu orice preț. Un nou indicator de bogăție a devenit acum standardul de aur al țării: Fericirea națională brută. Lansată de al patrulea rege al țării, „noua paradigmă” se bazează pe patru piloni: protecția mediului, conservarea și promovarea culturii bhutaneze, guvernare buna, și dezvoltarea economică responsabilă și sustenabilă.
23:00
Elefanţii din Thailanda, afară din oraş
Astăzi, doar câteva mii de urși koala trăiesc pe Coasta Koala din sud-estul Queenslandului. În toată Australia au mai rămas doar între 40. 000 și 100. 000 de urși koala. De câteva săptămâni, puiul de koala Neil locuiește cu părinții săi adoptivi, un cuplu căsătorit în vârstă, în stațiunea de pe litoralul Port Macquarie de pe coasta de est subtropicală a Australiei. Puiul orfan a fost găsit fără mamă și are aproximativ nouă luni. Încă are nevoie de multă afecțiune și să fie hrănit zilnic cu lapte. Urșii koala își pot purta singuri de grijă numai după ce împlinesc un an. Primul spital de urși koala din Australia se află în Port Macquarie și a fost înființat în 1973. Indiferent dacă suferă de arsuri sau infecții – urșii koala răniți, bolnavi sau abandonați își găsesc refugiu temporar aici.
00:00
Saint-Pierre şi Miquelon, arhipelagul pierdut
360° GEO - Report face cunoştinţă cu femeile puternice din Rwanda, care au jucat un rol major în stabilitatea politică şi în dezvoltarea economică a ţării. În urmă cu 15 ani, Rwanda a fost scena uneia dintre cele mai înfiorătoare infracţiuni din istoria umanităţii. Grupul etnic majoritar al ţării, hutu, a urmărit grupul etnic minoritar, tutsi. Peste un milion de oameni au fost ucişi în timpul genocidului. Dar astăzi, Rwanda este un exemplu pentru întreaga Africă. Nicio altă ţară de pe continent nu mai are o astfel de poveste şi nu s-a mai schimbat atât de dramatic în ultimii ani - şi asta în ciuda circumstanţelor. Rwanda nu mai este cea mai săracă ţară din Africa şi a obţinut stabilitate politică. Aceste evoluţii sunt atribuite femeilor din Rwanda.
00:55
Nichelul, comoara Kanakilor
În inima Pacificului, în Noua Caledonie, Kanaks luptă pentru independenţa lor de peste 40 de ani şi folosesc nichelul ca armă pentru a-şi atinge scopul.
01:50
Corbii de mare - partea greşită a migraţiei
“Leoparzii de pe Dead Tree Island” ne poartă într-o călătorie HD de neuitat în vieţile acestor 3 feline: Mosweo – o tânără mamă care a fătat 2 pui în abundenţa verii. E solitară din fire şi îşi asumă singură calitatea de părinte. Va putea ea să-şi crească şi să-şi apere puii în acest mediu provocator – concurând cu leii şi hienele şi făcând faţă inundaţiilor şi secetei ? Buddah este masculul dominant leopard de pe Dead Tree Island. El este tatăl puilor lui Mosweo, dar nu le oferă sprijin sau protecţie. Pentru a complica şi mai mult lucrurile, Tipa, puiul ei dinainte, încă împarte acelaşi teritoriu, luptându-se pentru hrană şi reprezentând o ameninţare la adresa noilor pui. Acum este un mascul independent în vârstă de 3 ani şi se mişcă periculos de aproape de vizuina mamei sale. Este un intrus care până acum a fost tolerat. Dar odată cu sosirea noilor pui, el devine un adversar de care trebuie să se ocupe. Tipa rămâne pe teritoriul tatălui său. Constituţia masivă a lui Buddha şi urechile lui mutilate dau un indiciu despre vârsta şi statura sa. Se mişcă cu încredere prin Dead Tree Island şi se luptă cu cei mai enervanţi rivali – babuinii. Eforturile lui Tipa de a vâna şi a-şi asuma propria autoritate sunt naive şi stângace, prin comparaţie. Insula acoperă terenurile naturale de vânătoare ale acestor feline secretoase care sunt aduse împreună de circumstanţe care nu se află în controlul lor, ceea ce duce la tensiuni, drame şi în cele din urmă, tragedii. Mosweo îşi pierde unul dintre pui care cade victimă unui animal de pradă şi îl găseşte pe al doilea paralizat şi pe moarte. Face tot ce îi stă în putere să aline şi să revitalizeze puiul condamnat, dar fără succes. Mosweo e dată afară cu forţa din Dead Tree Island când lui Buddha îi atrage atenţia un nou miros. O nouă femelă puternică şi-a croit drum în teritoriul său iar Mosweo încearcă cu disperare să-i distragă atenţia de la noua sa rivală. Dar noua femelă este în călduri şi se împerechează cu Buddah cimentându-şi astfel propriul loc în grupul leoparzilor de pe Dead Tree Island. Evenimentele contrastante din delta Okavango oferă un fundal de o frumuseţe unică acestor drame care se desfăşoară printre leoparzii de pe Dead Tree Island.
02:45
Misterul dispariţiei albinelor
O privire asupra originii mişcărilor de apărare a libertăţii pe internet care au apărut ca reacţie la reglementarea în creştere a Web-ului de către guverne şi multinaţionale. Internetul a fost creat de hipioţi şi finanţat de armată. Acest şoc cultural a dat naştere unei zone de libertate imposibil de cenzurat sau controlat. Cu toate acestea, asta a încercat să facă de ani de zile un anumit număr de lideri politici, determinând hackerii şi apărătorii libertăţii să intre în arena politică.
04:20
Casele vegetale din paraguay
Hawaii este pentru mulţi paradisul pe pământ. Arhipelagul este o bijuterie veritabilă care are nevoie de atenţie specială. GEO 360° Report urmăreşte îndeaproape patrula de conservare a naturii din Hawaii. Poliţia Departamentelor de Teren şi Resurse Naturale îşi face datoria pe toate insulele arhipelagului. Ofiţerii DTRN inspectează zilnic insulele, patrulând de pe vârfurile munţilor până în adâncurile Oceanului Pacific.
05:15
Japonia, reginele mării
360° GEO - Report însoţeşte familia de nomazi din Kârgâzstan şi cele 600 de animale deţinute de aceştia în timp ce traversează chei şi izvoare montane. Bachit, în vârstă de 40 de ani, îşi câştigă existenţa din cultivarea păşunilor. Un păstor priceput, şi-a dat seama cu mult timp în urmă că în ţara sa natală, în Munţii Tien Chan la graniţă cu China, au loc schimbări majore: vârfurile înalte ale munţilor, unele dintre ele având o altitudine de 7000 de metri, se topesc rapid. Acesta este un efect al încălzirii globale, cu consecinţe globale încă necunoscute. Bachit s-a adaptat noii situaţii: de câţiva ani încoace îşi conduce anual turma uriaşă din sat la o păşune de vară la 3000 de metri altitudine - o aventură riscantă.
06:10
Pescarii de crabi din ţara de foc
Bolivia este o țară a contrastelor: Munţii Anzi cu vârfuri de 5. 800 de metri în vest și Bazinul Amazonului în est. Între acestea: regiunea Yungas și cele mai periculoase drumuri din lume - locul de muncă al camionagiului Julio Gustavo și al vechiului său Volvo. Julio este puţin trecut de 40 de ani și este șofer de camion în Bolivia. Conducerea camioanelor este pasiunea lui, dar nu se poate obișnui cu traficul de pe noile autostrăzi. Preferă în continuare celebrul drum neasfaltat cu lăţime de nici 3 m. Din cauza ratei ridicate a accidentelor și a mortalității, acest drum este cunoscut până astăzi sub numele „Carretera de la Muerte”, adică „Autostrada morții”.
20:05
Întreabă-te
Seg 1 Problema Monty Hall Seg 2 Problema zilei de naştere Seg 3 Dăcăderea cartoforului Seg 4 Paradoxul Hotelului Infinit
20:35
Efectele tehnologiei
În acest episod, vedem modalităţile în care inginerii robotici imită lumea naturală. Bionic Wheel Bot şi Bionic Flying Fox au fost dezvoltate pentru a naviga pe terenuri dificile, ca şi omologii lor biologici. Roboţii precum modelele de inspiraţie canină produse de Boston Dynamic sunt deja utilizaţi în medii periculoase pentru a reduce necesitatea expunerii oamenilor la riscuri. Vom vedea şi cum roboţii acoperă noi zone ale explorărilor spaţiale, cu vehicule autonome inteligente destinate planetei Marte, cu capacităţi mai mari ca oricând, până acum. În final, vizităm anumite medii precum giganticele fabrici de pe platforme maritime, unde roboţii sunt desemnaţi pe o gamă largă de locuri de muncă, inclusiv ca exoschelete pentru lucrătorii umani pentru reducerea riscului de accidentare şi creşterea rezistenţei.
21:00
Efectele tehnologiei
În acest episod, examinăm progresele din domeniul aviaţiei, care includ maşini zburătoare dezvoltate de firme slovace şi japoneze. Firmele de transport în comun iau în considerare şi opţiuni aeriene, Uber fiind unul dintre cei care lucrează la avioane urgane autonome care urmează să zboare pe deasupra traseelor aglomerate, spre puncte de aterizare din centrele oraşelor. Cum cerul viitorului va fi brăzdat de vehicule zburătoare, gestionarea adecvată a traficului aerian e esenţială. În final, analizăm conceptul unui avioon de linie al viitorului. Durabil şi flexibil, acesta incorporează holograme şi reţele neuronale, pentru a asigura un zbor mai captivant şi mai relaxant.
21:25
Fotbal de stradă
Fotbalul de stradă este un fenomen mondial care poate fi jucat de oricine, indiferent de vârstă, sex sau provenienţă. Poate fi jucat oriunde. Nu este nevoie de stadion, linii albe, iarbă sau chiar de pantofi. În fiecare episod din această serie vom merge într-o ţară emergentă în care fotbalul a devenit un mod de a ajuta copiii şi de a le aduce speranţă, schimbându-le obiceiurile. Faceţi cunoştinţă cu aceşti copii care ar putea deveni într-o bună zi unii dintre cei mai mari jucători din lume, la fel ca Ronaldo, Messi, Neymar şi mulţi alţii.
21:55
Fotbal de stradă
Fotbalul de stradă este un fenomen mondial care poate fi jucat de oricine, indiferent de vârstă, sex sau provenienţă. Poate fi jucat oriunde. Nu este nevoie de stadion, linii albe, iarbă sau chiar de pantofi. În fiecare episod din această serie vom merge într-o ţară emergentă în care fotbalul a devenit un mod de a ajuta copiii şi de a le aduce speranţă, schimbându-le obiceiurile. Faceţi cunoştinţă cu aceşti copii care ar putea deveni într-o bună zi unii dintre cei mai mari jucători din lume, la fel ca Ronaldo, Messi, Neymar şi mulţi alţii.
22:25
Salvarea ibexului din Pirinei
Timp de mulţi ani, oamenii de ştiinţă şi instituţiile au luptat pentru a evita dispariţia Bucardo, o capră rară de munte din Pirinei. În 2003, oamenii de ştiinţă spanioli şi francezi au reuşit să cloneze ultimul bucardo. A fost pentru prima dată în istorie când un animal dispărut a revenit la viaţă.
23:15
În căutarea lui sultan
În ciuda eforturilor de protejare a tigrilor din ultimele 4 decenii, tigrii continuă să fie vânaţi - braconaţi, otrăviţi şi înghesuiţi în buzunare mici de păduri protejate. Tigrii joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii ecosistemului forestier şi există o nevoie urgentă de a proteja tigrul şi habitatul său. În India şi în întreaga lume, tigrii ne-au captat imaginaţia de secole. Ne-am temut de ei, i-am respectat şi chiar ne-am închinat lor. Dar în vremurile coloniale, au fost vânaţi mii de tigri.
00:00
Georgia - din dragoste pentru vin
Acest documentar îi însoţeşte pe pescarii de Gâşti Scoici într-o excursie pe nişte stânci periculoase. Dar chiar şi acolo populaţia de gâşti scoici scade rapid. Districtul lor este „Costa del Morte” - „Coasta morţii”, unde petrolierul „Prestige” s-a scufundat în 2002. Aici, valurile Atlanticului provocate de vânturile puternice de nord-vest se izbesc adesea de stânci.
00:55
Noua frontieră
Luna, cel mai apropiat companion celest al nostru. Partenerul nostru de dans indispensabil prin cosmos. Iluminându-ne cerul nopții și trăgându-ne ușor țărmurile. Puțini au pășit pe suprafața ei, deși alura ei rămâne puternică. Încă o dată ne îndreptăm privirele spre ea cu un nou interes și cu scopul de a reveni foarte curând.
01:20
Noua frontieră
Orbitează între noi și Steaua noastră, lumile interioare; ascuns în strălucirea soarelui, adesea vizibil doar la răsărit sau la apus. Venus, prima și cea mai strălucitoare stea de pe cerul serii, iar Mercur, trecător pe discul solar. Sunt jumătate din planetele terestre ale sistemului nostru solar, dar știm atât de puține despre ele. Pe măsură ce începem să aruncăm o privire mai atentă la vecinii noștri, aceștia au mai multe întrebări decât răspunsuri.
01:45
Câinii salvamari de pe lacul garda
Florența, leagănul Renașterii, este astăzi un așa-numit „oraș-muzeu”. Micul oraș este invadat zilnic de mii de turiști. Dar există un sport pe care turiștii de obicei nu îl cunosc: calcio florentino, un joc violent, fără reguli, exclusiv pentru florentini. Luptându-se cu consecințele gentrificării, orașul își pierde identitatea și cetățenii. Dar există încă o modalitate prin care Florența și „fiorentini” își pot exprima propria identitate – „Calcio Storico Fiorentino” (fotbal istoric florentin), un joc care se joacă de 800 de ani la Florenţa, dar doar timp de 3 zile pe an, în luna iunie ! Acest amestec primitiv, dur și periculos de fotbal și box se joacă în una dintre cele mai faimoase piețe din lume, Piazza Santa Croce. Jucătorii pot lovi mingea cu mâinile sau picioarele și își pot opri adversarii în orice mod posibil. Aceste două reguli fac ca acesta să fie unul dintre cele mai dure sporturi practicate vreodată.
02:40
Zona arctică: un băiat devine vânător
ONG-ul indian Akshaya Patra administrează 17 bucătării industriale în opt state indiene și hrănește 120 de milioane de elevi. Aceștia sunt elevi ai căror părinți nu își pot permite să ofere o masă caldă copiilor lor. Doar în orașul Hubli-Dharwad, sunt serviţi în fiecare zi 180. 000 de copii: bucătarii și asistenții pregătesc 250. 000 de naans, 4 tone de orez și 6 tone de legume în doar câteva ore, cu ajutorul unei mulţimi de oale care fierb toată noaptea. O mulţime de șoferi transportă apoi mâncarea la școli - o realizare logistică și organizatorică extraordinară.
03:35
Pe urmele lui Yeti
Cea mai mare bătălie navală din istorie, recreată în întregime în imagini generate pe calculator: un spectacol grandios care ne duce aproape de realitatea istorică. Datorită unui proces tehnologic care combină peisaje reale, actori costumaţi şi imagini virtuale, aceast documentar fictiv absolut unic relatează Bătălia de la Trafalgar, care a strâns la un loc 60 de nave, 35000 de oameni şi peste 5000 de tunuri. O epopee legendară relatată de autorul înfrângerii franceze, Amiralul Villeneuce, sub regia experţilor internaţionali.
04:30
Probleme în ţara lemurilor
Sus, în munţii din nord-estul Madagascarului, trăieşte una dintre primatele cele mai critic ameninţate din lume. Există mai puţin de o mie de exemplare de Sifaka mătăsos şi această zonă de pădure tropicală îndepărtată, cunoscută sub numele de Marojejy-Anjanaharibe-Sud, este singura lor casă.
05:20
Uleiul de argan, aurul alb al Marocului
Columbia este al treilea exportator mondial de cafea din lume. Principalul simbol de statut al regiunilor sale înfloritoare este Jeep-ul Willys. O vom cunoaşte pe Johana, singura femeie care se înscrie la concursul Willys de anul acesta. Acesta este jeep-ul care „a câştigat al Doilea Război Mondial”, modelul a dus mai târziu la crearea legendarului „Jeep”. Aproximativ 600 000 de jeep-uri Willys au fost fabricate de armata SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După 1945, multe Jeep-uri aruncate au fost livrate în Columbia, considerate „mula con motor”, „măgari cu motoare”. În mod normal bărbaţii se află la volanul acestor maşini, dar Johana face excepţie.
06:15
Comori furate
Este cel mai mare muzeu din lume... Muzeul operelor de artă furate de-a lungul secolelor şi niciodată redescoperite. Aceste lucrări bântuie coşmarurile proprietarilor lor şi ocupă zilele a sute de ofiţeri de poliţie din întreaga lume, precum şi a câtorva agenţii private; Nicio ţară sau muzeu important nu poate pretinde că a fost cruţat.
06:55
Insule europene
Puneţi-vă bocancii de drumeţie, strângeţi-vă şireturile şi haideţi să cunoaştem această insulă ca pe dosul palmei. Deşi pare că nu sunt prea multe de văzut pe Fuerteventura, realitatea e altfel. Trebuie doar să evitaţi locurile turistice clasice. Siturile locale remarcabile au un caracter mai mult natural decât istoric. În 2009, insula a primit statutul de Rezervaţie Naturală UNESCO. Fuerteventura este în primul rând o insulă a plajelor infinite şi frumoase. Sunt atât de mari încât vă veţi bucura mereu de linişte acolo. Fuerteventura are propria ei atmosferă specială, de nedescris. Trebuie doar să o vizitaţi!
20:05
Întreabă-te
Seg 1 Mișcarea sacadată a ochilor Seg 2 Mişcarea plantelor Seg 3 Limbajul culorii Seg 4 Daltonism
20:35
Efectele tehnologiei
În acest episod, călătorim cu un zbor de testare spaţială turistică, ce zboară deasupra Pământului. E doar una dintre opţiunile disponibile pentru cei bogaţi în căutare de senzaţii tari, care vor să sfideze gravitaţia într-o călătorie pe deasupra atmosferei. Ne uităm şi la costumele spaţiale concepute de NASA pentru activităţi extra-vehiculare sau pentru plutire în spaţiu. În final, primim şi o actualizare despre proiectul Artemis, planul de trimitere a oamenilor pe lună în acest deceniu. Artemis necesită cooperare între toate agenţiile spaţiale majore pentru construirea unei staţii spaţiale uriaşe numite Gateway care va fi şi platforma de lansare pentru trimiterea unui echipaj pe Marte, în acest secol.
21:00
Efectele tehnologiei
În acest episod analizăm câteva dintre modalităţile în care tehnologia ne ajută să rezolvăm marile probleme de mediu ale epocii noastre. De la sateliţii care cartografiază înălţimea suprafeţei mării şi până la dezvoltarea combustibililor durabili precum hidrogenul, oamenii de ştiinţă îşi folosesc ingeniozitatea pentru a găsi răspunsuri care să ne îmbunătăţească viaţa, în viitor. Printre inovaţiile prezentate în acest episod se numără şi o aeronavă care funcţionează doar cu energie solară, o firmă de tehnologie care îţi foloseşte e expertiza în cartografiere pentru a lupta împotriva inundaţiilor şi un fermier care foloseşte o tehnologie futuristă pentru a proteja tomatele.
21:25
Fotbal de stradă
Fotbalul de stradă este un fenomen mondial care poate fi jucat de oricine, indiferent de vârstă, sex sau provenienţă. Poate fi jucat oriunde. Nu este nevoie de stadion, linii albe, iarbă sau chiar de pantofi. În fiecare episod din această serie vom merge într-o ţară emergentă în care fotbalul a devenit un mod de a ajuta copiii şi de a le aduce speranţă, schimbându-le obiceiurile. Faceţi cunoştinţă cu aceşti copii care ar putea deveni într-o bună zi unii dintre cei mai mari jucători din lume, la fel ca Ronaldo, Messi, Neymar şi mulţi alţii.
21:55
Fotbal de stradă
Fotbalul de stradă este un fenomen mondial care poate fi jucat de oricine, indiferent de vârstă, sex sau provenienţă. Poate fi jucat oriunde. Nu este nevoie de stadion, linii albe, iarbă sau chiar de pantofi. În fiecare episod din această serie vom merge într-o ţară emergentă în care fotbalul a devenit un mod de a ajuta copiii şi de a le aduce speranţă, schimbându-le obiceiurile. Faceţi cunoştinţă cu aceşti copii care ar putea deveni într-o bună zi unii dintre cei mai mari jucători din lume, la fel ca Ronaldo, Messi, Neymar şi mulţi alţii.
22:20
Mintea îţi joacă feste
Înţelegând cum gândim şi vedem jucându-ne cu creierele nostre. Acest serial explorează modul în care vedem şi interpretăm lumea din jurul nostru cu ajutorul testelor, activităţilor, demonstraţiilor şi explicaţiilor. În fiecare episod experimentăm iluzii vizuale şi auditive, puzzle-uri senzoriale şi trucuri ale creierului din lumea artelor, ştiinţei, naturii şi psihologiei, şi aflăm de ce ne păcălesc simţurile.
22:45
Excentricităţile ştiinţei
Omenirea zboară de peste un secol. Încă din anii 1500, Leonardo da Vinci a încercat să construiască o maşină zburătoare. Inspirându-se de la păsări, i-a dat aripi. Din păcate, "Ornithopterul" său nu a funcţionat şi, într-adevăr, avioanele de astăzi nu au aripi mobile!
23:10
Excentricităţile ştiinţei
Răcirea nu mai reprezintă un lux. În zilele noastre este o necesitate. Fără transport şi stocare frigorifică, alimentele proaspete nu ar ajunge atât de uşor la supermarketul nostru. Vă puteţi imagina trăind fără ea?
23:35
Zenit - progrese în explorarea spaţiului
Zenith – Advances in Space Exploration dezvăluie ultime evoluţii şi implicaţiile pe care le au pentru noi toţi.
00:00
Ultimii urangutani din Sumatra
Astăzi există doar 6000 de urangutani care trăiesc în Sumatra. Conform evaluărilor pesimiste, şansele ca această specie ameninţată să supravieţuiască par destul de limitate.
00:55
Noua frontieră
Ne-a stârnit imaginația de milenii: Marte, Zeul Războiului și sursa morții științifico-fantastice a omului. Știm că pe această planeta uscată și sterilă avea cândva rezerve vaste de apă, un cer gros și plin de nori și posibilitatea de a susține viață. Este singurul loc din sistemul nostru solar în afară de pământ în care omul ar putea locui.
01:20
Noua frontieră
Dincolo de centura de asteroizi se întindeau giganții de gheață, unii pot fi văzuți cu ochiul liber, alții doar au fost observați o dată de o sondă. Vom trimite iar camere la marginea sistemului solar, oferindu-ne noi perspective asupra evoluției lumilor noastre.
01:45
Autenticul Bahamas
Slab City poate fi cea mai neconvențională comunitate din America de Nord. Se mândrește cu un amestec de oameni care trec la meserii mai puțin respectate, artiști, hipioți și anarhiști care trăiesc în casele lor cu motor, fără chirie și neinhibați de obligațiile sociale. Slab City nu are nici primar, nici secție de poliție, doctori sau magazine. Nu au nici electricitate, gaz sau apă curentă. În schimb, fiecare poate trăi așa cum își dorește: seniori aventuroși care călătoresc aici în fiecare iarnă în rulote de lux, bătrâni hipioți sau muzicieni fără bani. Până și familia Neill, formată din 8 membri, a fost condusă aici de criza economică și lipsa adăpostului.
02:40
Expediţie în Spitsbergen
Acest documentar prezintă ferma familiei Manns şi asistă la eforturile depuse în micile fructe. Cu o coastă nesfârşită şi păduri multicolore, peninsula Cape Cod de pe coasta de est a SUA e o destinaţie de vacanţă preferată, mai ales în perioada verilor indiene. Peninsula este de asemenea un loc de joacă pentru cei bogaţi care deţin aici reşedinţe de vară. Dar pentru localnici, merişoarele sunt principalul sector de activitate. Aceste mici boabe roşii sunt tot mai iubite în întreaga lume, deşi cultivarea lor rămâne dificilă.
03:35
Cuba - coaforii din Havana
Bolivia este una dintre țările cu cea mai mare varietate de specii de insecte. Acestea au prosperat deosebit de bine în Yungas boliviene de pe versanții estici ai Anzilor. Atât biologii cât și negustorii de animale sunt atrași de ele, în egală măsură. Negustorii de animale le prind și le vând turiștilor și colecționarilor din Europa și Asia, dar cercetătorii încearcă să salveze specii pe cale de dispariție și să păstreze echilibrul ecologic fragil din regiune. Entomologul Fernando Guerra Sernudo este unul dintre ei. Împreună cu localnicii, inițiază programe menite să păstreze varietatea vieții insectelor. Mai presus de toate, este o chestiune care îi iluminează pe cei care trăiesc în Yunga. Niciunul dintre ei nu ar trebui să informeze negustorii și braconierii străini unde pot fi găsite cele mai bune insecte.
04:30
Zenit - progrese în explorarea spaţiului
Zenith – Advances in Space Exploration dezvăluie ultime evoluţii şi implicaţiile pe care le au pentru noi toţi.
05:00
Călătorii în Africa
Africa de Sud are mulți etnici și multe grupuri tribale diferite, dar niciunul nu are o poveste mai fascinantă decât Zulu. Aceștia au fost cândva cei mai de temut războinici din toată Africa și s-au ținut cu înverșunare de această cultură. Sunt și conservatori dedicați și vedem sanctuarele faunei sălbatice pe care le-au creat. Acesta este un popor mândru cu o istorie unică și putem să împărtășim asta cu ei.
05:25
Ecuador, cealaltă ţară a ciocolatei
Cacao Nacional din Ecuador este, de asemenea, cunoscut sub numele de "Theobroma Cacao" sau "mâncarea zeilor". Păstăile cresc în cele mai îndepărtate regiuni ale ţării, inclusiv în satele mici de-a lungul râurilor Santiago şi Napo.
06:20
Mintea îţi joacă feste
Înţelegând cum gândim şi vedem jucându-ne cu creierele nostre. Acest serial explorează modul în care vedem şi interpretăm lumea din jurul nostru cu ajutorul testelor, activităţilor, demonstraţiilor şi explicaţiilor. În fiecare episod experimentăm iluzii vizuale şi auditive, puzzle-uri senzoriale şi trucuri ale creierului din lumea artelor, ştiinţei, naturii şi psihologiei, şi aflăm de ce ne păcălesc simţurile.
06:45
Insule europene
Puneţi-vă bocancii de drumeţie, strângeţi-vă şireturile şi haideţi să cunoaştem această insulă ca pe dosul palmei. Deşi pare că nu sunt prea multe de văzut pe Fuerteventura, realitatea e altfel. Trebuie doar să evitaţi locurile turistice clasice. Siturile locale remarcabile au un caracter mai mult natural decât istoric. În 2009, insula a primit statutul de Rezervaţie Naturală UNESCO. Fuerteventura este în primul rând o insulă a plajelor infinite şi frumoase. Sunt atât de mari încât vă veţi bucura mereu de linişte acolo. Fuerteventura are propria ei atmosferă specială, de nedescris. Trebuie doar să o vizitaţi!
20:05
Întreabă-te
Seg 1 Animaţie Seg 2 Iluzii aviatice Seg 3 Dansator rotitor Seg 4 Miraj
20:35
Efectele tehnologiei
În acest episod, vedeţi casa viitorului, un loc în care automatizarea, robotica şi conectivitatea se combină pentru a crea o viaţă mai uşoară şi mai durabilă pentru locuitorii săi umani. De la roboţi personali, la grădini hidroponice interioare, firmele de electronice concurează pentru a găsi cele mai intuitive soluţii în vederea automatizării treburilor casnice. Acest episod explorează şi progresele tehnologiei în lumea automobilelor, precum dronele care oferă şoferilor avertizări în avans cu privire la pericolele ce-i aşateaptă, un „robot şoptitor” care vizizează o fabrică de maşini pentru a studia limbajul corpului motorizat şi felul cum Lamborghini face teste de fibră de carbon, în spaţiu. În final analizăm modul în care jocurile de casă şi cursele de drone folosesc inovaţia în vederea extinderii opţiunilor de divertisment.
21:00
Efectele tehnologiei
Echipa explorează St. Albans, un fost sanatoriu, şi surprinde mai multe EVP (fenomene de voce electronică, adică voci ale spiritelor) inclusiv pe cel care a devenit titlul acestui episod.
21:25
Fotbal de stradă
O perspectivă detaliată a modului în care aviaţia a devenit o parte integrală a câmpului de luptă şi a modului în care a evoluat să ajute la schimbarea cursului Primului Război Mondial, condus de implicarea eroică a Canadei. Filmele individuale includ Atras spre Victorie, Aripile Curajului şi Calea Eroilor Aviaţiei.
21:55
Băiatul din sălbăticie
Crescând într-o rezervaţie de vânătoare menită să ajute animalele sălbatice să scape din captivitate, povesteşte cum a început totul şi cum Peter Meyer a supravieţuit unor momente incredibile în sălbăticie.
22:40
Excentricităţile ştiinţei
Spre deosebire de credinţa populară, Edison nu a inventat becul. Mulţi oameni au contribuit la invenţie. Prima lampă a fost inventată în jurul anului 70. 000 î. Hr.
23:05
Excentricităţile ştiinţei
Când Alexander Graham Bell a inventat telefonia, invenţia sa a provocat multă agitaţie – totuşi a durat ani până când oamenii au înţeles amploarea acesteia. Ce se întâmplă în acel fir? Cum pot vocile să călătorească?
23:30
Zenit - progrese în explorarea spaţiului
Zenith – Advances in Space Exploration dezvăluie ultime evoluţii şi implicaţiile pe care le au pentru noi toţi.
00:00
Misterul materiei întunecate
Acest film încearcă să arate cum invenţia cinematografiei nu a fost deloc inevitabilă şi cum s-ar putea să fi fost un simplu accident. Totul a început pe 28 martie 1798 în inima Parisului, în adâncurile unei încăperi întunecate, când Etienne-Gaspard Robertson a realizat una dintre primele proiecţii ale sale „Fantasmagoria” - făcând umbre şi spectre să danseze. Dar cum am trecut de la perfecţionarea lanternei magice la cinematografia fraţilor Lumière? Invenţia a luat naştere pe tot parcursul secolului al XIX-lea, din încrucişarea imprevizibilă a două căi paralele de cercetare - cea a jucăriilor cu scop educativ şi a fotografiei mişcării. Dispozitivele denumite iniţial optice (kinetograf, zoetropul, praxinoscopul şi fenakistoscopul), fără a uita de revolverul sau pistolul fotografic - au asociat tărâmul jucăriilor cu tărâmul gândirii, reflectând atât o fascinaţie pentru efectele magice produse de animaţie prin viteză, cât şi dorinţa de a înţelege anatomia umană şi de a analiza fenomenul vederii. Toate aceste dispozitive optice au izvorât literalmente dintr-o dorinţă de spectacol şi din dorinţa de a dobândi noi cunoştinţe. Robertson, Reynaud, Plateau, Muybridge şi Marey au dat startul acestei aventuri. Datorită acestor inventatori geniali, vom călători pe tot parcursul secolului al XIX-lea, oprindu-ne la Paris în 1895 în Salon Indien du Grand Café, unde a avut loc prima proiecţie publică de film.
00:55
Noua frontieră
Aceștia sunt sateliții giganților gazoși. Fiecare este o lume unică și misterioasă. Unele au oceane de apă, gheizere de sulf sau atmosfere de plastic. Unele sunt chiar acum văzute la marginea sistemului nostru solar. Toate merită să fie analizate mai îndeaproape.
01:20
Noua frontieră
Alimentează mașinăria naturii; vremea, încurajează și susține viața pe uscat și pe mare. Când apune în Occident, ne dezvăluie miliarde de stele care populează cerul nopții. Studiem soarele îndeaproape și, ca o piatră Rosetta, poate dezvălui secretele tuturor celorlalte stele de deasupra.
01:45
Daţi drumul la cinema !
Scutiţi de cancer, diabet şi posibil Alzheimer, bărbaţii şi femeile de statură mică sunt oameni de ştiinţă intriganţi care încearcă să amâne bolile care apar odată cu vârstă. Ce mecanisme îi protejează pe aceşti mici ecuadoriani de anumite boli? De la Quito la Tel-Aviv şi până în Los Angeles, filmul urmăreşte pas cu pas cercetarea revoluţionară care încearcă să înţeleagă şi să prevină boli precum cancerul şi prezintă modalităţi de a trăi sănătos... cât mai mult timp posibil.
02:40
Japonia, reginele mării
360° GEO - Report însoţeşte familia de nomazi din Kârgâzstan şi cele 600 de animale deţinute de aceştia în timp ce traversează chei şi izvoare montane. Bachit, în vârstă de 40 de ani, îşi câştigă existenţa din cultivarea păşunilor. Un păstor priceput, şi-a dat seama cu mult timp în urmă că în ţara sa natală, în Munţii Tien Chan la graniţă cu China, au loc schimbări majore: vârfurile înalte ale munţilor, unele dintre ele având o altitudine de 7000 de metri, se topesc rapid. Acesta este un efect al încălzirii globale, cu consecinţe globale încă necunoscute. Bachit s-a adaptat noii situaţii: de câţiva ani încoace îşi conduce anual turma uriaşă din sat la o păşune de vară la 3000 de metri altitudine - o aventură riscantă.
03:35
Condorul andin - regele cerului
Milioane de păsări marine îşi fac cuibul pe litoralul peruan. Excrementele lor – guano – sunt foarte valoroase și sunt exportate ca îngrășământ în întreaga lume. Agricultura Guano se face manual, la fel ca în perioada incașilor. Doar cei mai puternici dintre bărbați pot îndura munca grea, precum și lunile lungi de izolare pe insulele nelocuite. Duhoarea excrementelor este greu de suportat, iar praful acid arde plămânii. 360° - GEO i-a urmărit pe muncitorii care colectează guano. Un documentar despre insulele suferinței.
04:30
Zenit - progrese în explorarea spaţiului
Zenith – Advances in Space Exploration dezvăluie ultime evoluţii şi implicaţiile pe care le au pentru noi toţi.
04:55
Zenit - progrese în explorarea spaţiului
Zenith – Advances in Space Exploration dezvăluie ultime evoluţii şi implicaţiile pe care le au pentru noi toţi.
05:25
Nomazi mici, ger mare
În urmă cu 10 ani, Europa aproape a asistat la prima moarte a unei pisici prădătoare de la tigrul cu dinți de sabie încoace, când au rămas doar o sută de râși iberici. Și astăzi, râsul iberic este una dintre cele mai amenințate specii de pisici prădătoare din lume. Documentarul îi însoțește pe activiștii pentru drepturile animalelor în lupta lor de a conserva și restabili ultimii râși din lumii. Planul actual este de a muta pisicile în siguranță.
06:15
Mintea îţi joacă feste
Înţelegând cum gândim şi vedem jucându-ne cu creierele nostre. Acest serial explorează modul în care vedem şi interpretăm lumea din jurul nostru cu ajutorul testelor, activităţilor, demonstraţiilor şi explicaţiilor. În fiecare episod experimentăm iluzii vizuale şi auditive, puzzle-uri senzoriale şi trucuri ale creierului din lumea artelor, ştiinţei, naturii şi psihologiei, şi aflăm de ce ne păcălesc simţurile.
06:40
Insule europene
Puneţi-vă bocancii de drumeţie, strângeţi-vă şireturile şi haideţi să cunoaştem această insulă ca pe dosul palmei. Deşi pare că nu sunt prea multe de văzut pe Fuerteventura, realitatea e altfel. Trebuie doar să evitaţi locurile turistice clasice. Siturile locale remarcabile au un caracter mai mult natural decât istoric. În 2009, insula a primit statutul de Rezervaţie Naturală UNESCO. Fuerteventura este în primul rând o insulă a plajelor infinite şi frumoase. Sunt atât de mari încât vă veţi bucura mereu de linişte acolo. Fuerteventura are propria ei atmosferă specială, de nedescris. Trebuie doar să o vizitaţi!
jinglebells