Log in

View Full Version : Arta gătitului

Pages : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9

vave
09 Mar 2010, 11:27
Am observat că de multe ori s-au scris comentarii legate de reţete şi pentru că sunt convinsă că am putea să dezvoltăm subiectul... hai să avem şi unde. :P

În acest moment sunt ajutor de bucătar* la făcut mucenici la cuptor. Am rugat-o ieri pe bunica să se îndure de poftele mele, iar acum... aştept să se dospească şi apoi îi pot modela şi băga la cuptor. :)

StefanDo
09 Mar 2010, 11:48
mie-mi place "ciorba" de macinici din sud :D

StefanDo
09 Mar 2010, 12:00
zi-i ca-i faci la schimb supa crema de conopida

keepwalking
09 Mar 2010, 12:10
daca tot vorbim de mancare, imi recomanda cineva o cura buna de slabire?:-?

copila_satanista
09 Mar 2010, 12:12
cel mai bun mod de a slabi este sa mananci in cantitati reduse si cat mai sanatos + miscare, restul curelor sunt niste tampenii cu care iti distrugi organismul :)
pentru multi asta cu mancatul mai putin + miscare e o metoda la care renunta usor, dar sfatul meu este sa o urmezi pentru ca e cea mai buna si desi la inceput probabil e mai greu, in timp te vei obisnui si ti se va parea o alegere buna
ca tot suntem la capitolul gatit ... incearca sa faci din gatitul de mancaruri cat mai sanatoase o arta... nu trebuie sa gatesti neaparat doar ce au gatit ai nostri, exista foarte multe retete din care poti sa alegi unele noi

Neuptolem
09 Mar 2010, 12:20
Cauta revista "Culturism" pe piata. Apare lunar, din 2-3 numere devii expert in propriul program de slabit. Trebuie sa alergi dar asteapta sa vina primavara. Slabitul fara alergat e ca ingrasatul fara mancare.

Windom
09 Mar 2010, 12:22
O reteta pentru ingrasat nu aveti? Oricit bag in mine, tot ca Masinistul arat...

StefanDo
09 Mar 2010, 12:24
am auzit ca un pahar de bere baut dimineata pe stomacul gol, timp de cateva luni, face minuni :) din pacate nu as putea sa zic ca am si verificat metoda :)

Windom
09 Mar 2010, 12:29
Da eu ma imbat si de la o jumate de pahar (pe stomacul plin).:-<

Cinemania
09 Mar 2010, 12:32
am auzit ca un pahar de bere baut dimineata pe stomacul gol, timp de cateva luni, face minuni :) din pacate nu as putea sa zic ca am si verificat metoda :)

face minuni la burta

Neuptolem
09 Mar 2010, 12:34
O reteta pentru ingrasat nu aveti? Oricit bag in mine, tot ca Masinistul arat...
Nu exista metode pentru ingrasat. Tine de constitutie: ectomorf (slab), mezomorf (normal, mediu), endomorf (predispus la ingrasare).
Daca arati ca Masinistul n-o sa ajungi niciodata gras, in schimb poti sa pui masa musculara pe tine. Iti recomand si tie revista "Culturism", scrie-i lui Florin Uceanu, te rezolva el.

vave
09 Mar 2010, 12:52
Prima tură e la cuptor, a doua aşteaptă.
La mine gătitul [în special când am de făcut prăjituri] mă relaxează... e cea mai bună terapie. :)

copila_satanista
09 Mar 2010, 12:53
Mie imi place sa gatesc pentru prieten si eventual amici care vin pe la noi :D Daca as gati doar pentru mine cred ca ar iesi mai naspa .

movie4
09 Mar 2010, 15:13
specialitatea mea sunt cartofii carbonizati:P

StefanDo
09 Mar 2010, 15:44
eu am 62-64 de kile de vreo 13 ani, sper sa nu-mi creasca fundul cand sar de 30 :D

Judex
09 Mar 2010, 17:06
Pentru slabit, ideea e sa arzi mai mult decat bagi in tine. Organismul depoziteaza caloriile de care nu are nevoie sub forma de grasimi. Din astea ia in vremuri de restriste, ca de exemplu cand faci efort fizic mai mult decat de obicei. Depinde si de metabolismul fiecaruia si de stilul de viata, dar in principiu cativa kilometri zilnic alergare usoara dimineata si evitarea produselor cu continut mare de calorii plus o cina slabuta cu cateva ore bune inainte de somn dau rezultate miraculoase.
Asta e valabil la masculi, ca-i testata pe mine asta-vara/toamna, cu specificatia ca eu am inlocuit alergarea usoara zilnica dimineata cu inot din cand in cand si deplasare cu bicicleta sau pe jos. La 1,82m - de la 95kg in iunie '09 am ajuns de Craciun la 84kg, in conditiile in care sunt bautor inversunat de bere!

Cei care sunt foarte slabi n-ar trebui sa-si doreasca sa puna pe ei grasimi, ci, asa cum spunea si Neuptolem, sa-si dezvolte masa musculara. Iar pentru asta exista exercitii specifice - flotari, genuflexiuni, tractiuni, lucrul la diverse aparate cu greutati etc.

Ceva mai ON: ma apuc de facut aluatul pentru mucenici. :D

StefanDo
09 Mar 2010, 17:08
da' ieri ce-ai păzit?

Judex
09 Mar 2010, 17:09
Ieri am fost after Oscars. :D

anaemona
09 Mar 2010, 17:38

N-ar fi bine sa faci un topic numai cu asta, eventual si sfaturi de fitness?

vave
09 Mar 2010, 18:31
Eram în bucătărie şi îmi mâncam cina, o cană cu lapte alături de pâine cu gem. Mă vede vară-mea şi mă întreabă "dar tu nu vrei să mănânci nimic?" =))
Răspunsul meu fiind: la tine mâncarea e de la friptură în sus?

fdianamaria
10 Mar 2010, 18:13
Mie imi place foarte mult sa gatesc...mai putin sa mananc. Imi place atat de mult, in special partea dulce a artei culinare incat fac acum un curs profi de cofetar patiser. Abia astept sa fac practica la laboratoare.

illotempore2002
11 Mar 2010, 08:28
Tot ce stiu sa fac este o salata foarte bunacu salata verde, ciuperci facute in tigaie cu putin unt, telemea de bivolita, rosii si ulei de masline si oregano. Atat.
Mi-ar placea la nebunie sa invat sa fac supe creme - de ciuperci, sau de broccoli sau de legume. Imi e imposibil, am incercat de 3 ori a iesit atat de oribila incat am aruncat-o la toaleta. Nici macar pisica nu s-a apropiat sa miroasa.

MariaMona
11 Mar 2010, 09:47
Eu iubesc sa gatesc! Ieri seara am facut la cerere vreo 90 de gogosi mici (ca-s mai dragute) din care cam jumate s-au dus. Sunt curioasa daca mai gasesc ceva cand ajung acasa. Azi o sa fac rapid un spanac cand ajung acasa, mai am si supa de rosii si maine e zi de fasole cu ciolan, una din preferatele familiei.

movie4
11 Mar 2010, 09:52
eu stiu sa fac salate si... atat....

copila_satanista
11 Mar 2010, 09:58
Tot ce stiu sa fac este o salata foarte bunacu salata verde, ciuperci facute in tigaie cu putin unt, telemea de bivolita, rosii si ulei de masline si oregano. Atat.
Mi-ar placea la nebunie sa invat sa fac supe creme - de ciuperci, sau de broccoli sau de legume. Imi e imposibil, am incercat de 3 ori a iesit atat de oribila incat am aruncat-o la toaleta. Nici macar pisica nu s-a apropiat sa miroasa.

suna bine salata asta :-?

StefanDo
11 Mar 2010, 11:40
facut aseara supa crema de conopida, e f. simplu daca ai blender

o conopida mare taiata buchetele, pusa la fiert cu doua lingurite de sare. dupa ce s-a fiert (si racit) blender pana se omogenizeaza (mie-mi place mai "teapana", asa ca renunt la aproape toata apa de la fiert), apoi iar in oala la foc ffff mic.

alaturi se topesc 100 de grame de unt si se ingroasa cu o lingura-doua de faina (atentie la cocoloase), dupa care se omogenizeaza cu supa de conopida. Se mai tine pe foc 15 minute, amestecand des, sa nu se prinda. la sfarsit piper alb, sare si o legatura nu foarte mare de patrunjel, taiat marunt-marunt.

Neuptolem
11 Mar 2010, 11:44
e f. simplu daca ai blender
Bogatanule! Huuoo!

keepwalking
11 Mar 2010, 11:44
nu e cam grasa? 100 de grame de unt...hmmm:-?

Neuptolem
11 Mar 2010, 11:50
Ma duc sa-mi iau un hamburger. Frigiderul e gol.

Judex
11 Mar 2010, 11:50
e f. simplu daca ai blender
Bogatanule! Huuoo!
Haiosule! =))

vave
11 Mar 2010, 11:57
Dar salata de conopidă? [făcută cu maioneză şi e asemănătoare cu salata de vinete]. =P~

P.S. Caloriile se adună oricum, ar fi prea ciudat să le tot socotesc la fiecare îmbucătură. :P

Judex
11 Mar 2010, 11:59
Dar salata de conopidă? [făcută cu maioneză şi e asemănătoare cu salata de vinete]. =P~

P.S. Caloriile se adună oricum, ar fi prea ciudat să le tot socotesc la fiecare îmbucătură. :P
Ar vfi interesant sa faci niscai sport. :P

vave
11 Mar 2010, 12:01
Ar vfi interesant sa faci niscai sport. :P

Te referi la mine sau în general? :-?

illotempore2002
11 Mar 2010, 12:10

Eu am avut perioada mea de fanatism in care mancam impreuna cu prietenul meu de atunci un pachet de unt pe zi, pt multe, multe luni, cu paine integrala.....eram efectiv disperati, orice ne gateau parintii zacea in frigider saptamani in sir :D

si nu, nu m-am ingrasat sau ceva :)

StefanDo
11 Mar 2010, 12:22
n-am probleme legate de colesterol si greutate, deci chiar nu ma uit la ce (si cat) pun in mancare :)
oricum, neajutat mananc supa aia intr-o saptamana...

Judex
11 Mar 2010, 13:03
Gizaz, Stef, esti femeie ?????

@vave
In genere

StefanDo
11 Mar 2010, 14:42
nu, judex, nu sunt femeie, ci doar nu obisnuiesc sa mananc DOAR supa crema de conopida in fiecare zi

Judex
11 Mar 2010, 15:15
Yummy! ;)

danT
11 Mar 2010, 15:37

Eu am avut perioada mea de fanatism in care mancam impreuna cu prietenul meu de atunci un pachet de unt pe zi, pt multe, multe luni, cu paine integrala.....eram efectiv disperati, orice ne gateau parintii zacea in frigider saptamani in sir :D

si nu, nu m-am ingrasat sau ceva :)

Ultima descoperire, ca sa zic asa: cica untul face mai bine la colesterol decit uleiul de masline.:|
Me too, un pachet pe zi - lejer. (Si n-am nici pe Dracu' - decit 97de kg (la 1.80), inima e varza, si nici cu plaminii nu ma simt prea in regula:-? , da' in rest e bine!:) )

Judex
11 Mar 2010, 15:49
Bullshit, bro!

MariaMona
11 Mar 2010, 15:52
StefanDo, buna buna aia de conopida. Dar de dovleac ai mancat? E preferata mea supa crema.

MariaMona
11 Mar 2010, 15:58
Poti sa iti faci lasagna cu spanac, rosii si branza. E sanatoasa si buna. Nu mai sta asa un an murind de pofta!:)

danT
11 Mar 2010, 16:08
Bullshit, bro!
:)

rosii si branza.
Very, very naspa combinatie (si mie-mi place:) ), cica fermenteaza - si e mai tare ca beutura in materie de ciroza...:(

omudindulap
11 Mar 2010, 16:12
Şi apoi nu trăim ca să mâncăm, drept care numai de vreun an jumate visez la o lazania. etc.:D

Oamenii de rând trăiesc ca să mănânce şi să bea. Oamenii de valoare mănâncă şi beau ca să simtă că trăiesc.
Zise Socrate.

danT
11 Mar 2010, 16:14
Si muri, bind cucuta...:D (Am ramas cu sechele de la Povesti (http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?p=1502305#post1502305)...:( )

omudindulap
11 Mar 2010, 16:44
Socrate nu e mort. Socrate se transforma.

vave
11 Mar 2010, 16:46
Mai gata cu off topicul!
Ştie cineva cum se fac papanaşii? :D

StefanDo
11 Mar 2010, 16:51
pai nu-i reteta de gogosi? ti-o da mona... :)

vave
11 Mar 2010, 16:55
Eram curioasă cum fac alţii/altele, nu sunt chiar gogoşi. :P

anaemona
11 Mar 2010, 17:05
Wow, toata lumea gateste conopida, de parca asta i-ar fi sezonul.

Aseara am facut si eu, la cuptor, buna zic, dar n-am mai mincat, deja era trecut de 11 noaptea cind a fost gata. Am uitat-o putin cam mult la cuptor pentru ca vedeam un film in timpu asta, film excelent de altfel, pe care vi-l recomand cu caldura - White sheik al lui Fellini, primul film regizat singur, dar atit de fin ironic si fiecare personaj si imagine conturate perfect. Cel putin scena in care sotul vine sa-si recupereze sotia de la spital/sanatoriu si ea plinge intr-un colt al camerei iar el plinge cu niste sunete dubioase stind pe pat, adus de spate, cu spatele spre ea e geniala iar spectatorul care pina atunci poate incerca compasiune pentru sotul disperat sau pentru sotia victima a infantilitatii si foiletoanelor de dragoste promovate in reviste, nu poate decit sa izbucneasca in hohote de ris in fata unei scene atit de absurde.

Revenind la conopida, acum mi-am dat seama ca am uitat s-o "oparesc" sau s-o dau intr-un clocot cum se zice, deci am pus-o cruda intr-un vas de iena, un strat, apoi am presarat brinza sarata, apoi alt strat de conopida si brinza sarata din nou, dupa care am batut 2 oua cu smintina pe deasupra si asta a fost tot gatitul meu. Cred ca a iesit buna desi e putin inegrita.

vave
11 Mar 2010, 17:22
Eram curioasă cum fac alţii/altele, nu sunt chiar gogoşi. :P
Papanaşii adevăraţi nu au legătură cu aluatul de gogoşi, cel puţin aşa-mi amintesc io din copilărie că-i făcea mama: făină, ouă, şi brânză proaspătă de vaci.

Corect şi apoi daţi prin pesmet rumenit. :D

vave
11 Mar 2010, 17:35
Păi după pesmet, zahăr. :-/

StefanDo
11 Mar 2010, 17:37
haideti, fetelor, deschid topicul In suturi!!! ? :)

de placinta cu iaurt ati auzit?

vave
11 Mar 2010, 17:39
haideti, fetelor, deschid topicul In suturi!!! ? :)
De ce?

Uai, plăcintă cu smântână. 8->

anaemona
11 Mar 2010, 17:47

Desigur. Cumperi placinta, cumperi iaurt si le maninci impreuna, miam :)

Gospin
11 Mar 2010, 19:08
eu facui azi ceva, as vrea sa atasez niste poze, dar nu merge!
revin cu reteta :)

MariaMona
11 Mar 2010, 19:42
Mai gata cu off topicul!
Ştie cineva cum se fac papanaşii? :D

De care papanasi? Fierti sau prajiti? Ca sunt doua chestii diferite...

Mie imi place combinatia spanac, rosii, telemea, paste, dar cu lasagna nu am mancat, doar cu tagliatele;)

vave
11 Mar 2010, 19:45
N-am ştiut că există papanaşi prăjiţi. Zi-mi reţeta, te rog! :D

MariaMona
11 Mar 2010, 19:54
1 kg branza de vaci, 400g faina, 2-3 oua, 100g zahar, 1 vf de bicarbonat, coaja rasa de lamaie, 100g gris, ulei, smantana, zahar praf, 1vf sare

Branza se amesteca cu faina, oua, zahar, bicarbonat, coaja de lamaie, gris si sare. Din aceasta compozitie se modeleaza papanasi de forma rotunda, se apasa in mijloc si se prajesc in ulei. Se pudreaza cu zahar praf si se servesc cu smantana si/sau gem.

P.S. Eu din-astia n-am facut, numai fierti:"> . Dar astia imi plac mai mult, iar reteta o am din retetarul de restaurante.

vave
11 Mar 2010, 20:00
Mersi frumos! :D
Mare diferenţă nu este...

illotempore2002
12 Mar 2010, 11:07
Mai fratilor, am mancat aseara la OTA cea mai buna supa crema de dovleac din viata mea (pt cine stie clubul de noapte OTA unde joi noapte se mananca supe....
Supa de dovleac de aseara, crema, avea cea mai fina consistenta pe care am intalnit-o vreodata, smantana e ceva grosier si aspru pe langa textura acelei supe iar gustul.....ametitor...usor dulceag la inceput, iar in cateva secunde usor picant....sa innebunesti si alta nu.

MariaMona
12 Mar 2010, 17:22
Am zis eu ca e buna supa crema de dovleac ;) Acum poate a mea nu-i chiar asa fina, dar tot e delicioasa.

Stiti daca se poate cumpara de undeva din Romania cartea de bucate "Mastering the art of French cooking" a Juliei Child? Mi s-a pus pata pe carte dupa ce am vazut filmul si nu stiu daca sa ma risc sa o comand de pe amazon din UK...:-/

movie4
12 Mar 2010, 18:55
eu stiu sa fac salate si... atat....
si ciuperci la tigaie=P~

vave
13 Mar 2010, 14:17
M-am trezit cu mare chef să fac prăjitura mea cu mere. Zis şi făcut. Din păcate nu mi-a reuşit atât de bine ca altă dăţi pentru că m-am cam contrazis cu bunica şi când cineva mă seacă la cap în timp ce gătesc îmi piere tot cheful. Apropo, voi cum sunteţi la faza asta? De cele mai multe ori prefer să fiu singură în bucătărie când gătesc.
Pentru cei interesaţi de reţetă să îmi spună şi o scriu. Uite... să vă îndulciţi cu nişte imagini. :P

Înainte:
http://i214.photobucket.com/albums/cc205/just_vave/DSC_0003.jpg

După:
http://i214.photobucket.com/albums/cc205/just_vave/DSC_0009-1.jpg
http://i214.photobucket.com/albums/cc205/just_vave/DSC_0017.jpg

Nu am putut folosi prea multă scorţişoară şi zahăr în compoziţie, aşa că le-am rezolvat în alt fel:
http://i214.photobucket.com/albums/cc205/just_vave/DSC_0020.jpg

movie4
13 Mar 2010, 14:23
arata ...delicios=P~
poti sa scrii reteta?

vave
13 Mar 2010, 14:39
Ingrediente: 3 ouă, 12 linguri zahăr, 5 linguri de ulei, 10 linguri de făină, 1 plic praf de copt , 1 lingură scorţisoară, 6 mere.

Se separă ouăle, se bate albuşul spumă apoi se adaugă pe rând zahărul, galbenuşurile, apoi uleiul, făina cu praful de copt, scorţişoara şi la urmă merele curăţate şi rase. De obicei tapetez tava cu o hârtie şi o ung cu ulei şi dau prăjitura la cuptor la foc între mic şi mijlociu. Se lasă cam 40 de minute, dar primele 20 nu deschizi uşa cuptorului.

Reţeta o ştiu de la mama, dar azi am făcut un pic diferit, singurul lucru ce cred că merită amintit este faptul că praful de copt l-am stins cu un pic de oţet. De asemenea să ai grijă să nu pui prea multe mere pentru că aluatul nu va mai creşte cum ar trebui. :-$

omudindulap
13 Mar 2010, 15:22
Dar nu mai bine ne inviti tu la masa?:P

vave
13 Mar 2010, 15:32
Invitaţile se dau individual. :))
Deşi, la cât îmi place să mă plimb, dacă mi se pun dotări la dispoziţie pot să gătesc acasă la "client". :P

SoX
13 Mar 2010, 15:42
http://i214.photobucket.com/albums/cc205/just_vave/DSC_0009-1.jpg

Pe mine ma amuza urmele de furculita lasate pe prajitura aflata in tava. :) Ai ucis-o cu sange rece :) Cam stramba furculita :-?
Esti stangace? :)

vave
13 Mar 2010, 15:48
Alea sunt urmele bunicii care nu s-a putut abţine să nu participe şi ea cu ceva... mai concret.
Nu, nu sunt stângace. :P

SoX
13 Mar 2010, 15:56
Atunci bunica ta e stangace? :))

vave
13 Mar 2010, 15:59
Geez... you have an obsession! :-w :))

SoX
13 Mar 2010, 16:04
@vave - păi şi unde-s merele?! :-O :-O

In pom! ;)

vave
13 Mar 2010, 16:11
În compoziţie.

SoX
13 Mar 2010, 16:21
Ingrediente: 3 ouă, 12 linguri zahăr, 5 linguri de ulei, 10 linguri de făină, 1 plic praf de copt , 1 lingură scorţisoară, 6 mere.

Se separă ouăle, se bate albuşul spumă apoi se adaugă pe rând zahărul, galbenuşurile, apoi uleiul, făina cu praful de copt, scorţişoara şi la urmă merele curăţate şi rase. De obicei tapetez tava cu o hârtie şi o ung cu ulei şi dau prăjitura la cuptor la foc între mic şi mijlociu. Se lasă cam 40 de minute, dar primele 20 nu deschizi uşa cuptorului.

Reţeta o ştiu de la mama, dar azi am făcut un pic diferit, singurul lucru ce cred că merită amintit este faptul că praful de copt l-am stins cu un pic de oţet. De asemenea să ai grijă să nu pui prea multe mere pentru că aluatul nu va mai creşte cum ar trebui. :-$

Lamurita? :D

vave
13 Mar 2010, 16:27
Mersi SoX. :))
Asta voiam să scriu şi eu, am zis în reţetă cum am făcut. :P

SoX
13 Mar 2010, 16:35
Mersi SoX. :))
Asta voiam să scriu şi eu, am zis în reţetă cum am făcut. :P

Ideea e ca a pus niste intrebari de parca s-ar fi asteptat ca merele din compozitie sa fie intregi. :|

SoX
13 Mar 2010, 16:51
Ce parere aveti despre dulceata de trandafiri? :D

vave
13 Mar 2010, 16:58
Ce parere aveti despre dulceata de trandafiri? :D

Am mâncat aşa ceva prima dată anul trecut în vară. Este genială, aminteşte-mi să îţi arăt poză. ;)

Judex
13 Mar 2010, 18:56
Imi face maica-mea varza a la Cluj. :x
Daca n-ar fi fost si meciul in acelasi timp as fi incercat sa invat si eu, sa-mi fac singur pe viitor.

vave
13 Mar 2010, 19:00
Imi face maica-mea varza a la Cluj. :x
Daca n-ar fi fost si meciul in acelasi timp as fi incercat sa invat si eu, sa-mi fac singur pe viitor.

Eu nu mai îmi amintesc bine reţeta, dar îţi garantez că îl cucerisem pe mofturosul de atunci. :)) Oricum luasem informaţii de pe net. :P

StefanDo
15 Mar 2010, 11:10
la capitolul dulceturi: dulceata de soc, de coaja de pepene verde, de nuci verzi si de patlagele verzi

dulceata de trandafiri e perfecta pentru clatite

illotempore2002
15 Mar 2010, 11:52
Doamne, nimic nu mi se pare mai scarbos decat: varza gatita (calita sua cum s-o mai face) si cartofii prajiti :-& Colcaie si una si alta in grasimi infecte, in prajeli care te invadeaza de celulita si sunci, mancarurile astea ar trebui interzise femeilor, ca nu suntem obligati sa le suportam pe grasele imbracate in costum de coaja de portcale :-&

StefanDo
15 Mar 2010, 11:56
tu, silfido, ditamai oala de varza calita (pe care nu e obligatoriu s-o faci cu jumari) contine mai putina grasime decat un pachet de unt :P

copila_satanista
15 Mar 2010, 12:14
si-un pachet de unt e putin sau cum? :))

StefanDo
15 Mar 2010, 12:31
un pachet de unt pe zi manca illo intr-o perioada din viata ei :)

copila_satanista
15 Mar 2010, 12:34
aa pai d-aia probabil acum nu mai poate sa manance nici varza nici cartofi prajiti

illotempore2002
15 Mar 2010, 12:40
pai da, dar mancam disociat, altceva nu mai amestecam :)
in plus, eu am arderile bune, am corp de manechin, imi permit :P

StefanDo
15 Mar 2010, 13:02
aha, deci varza călită este pentru tine doar o problemă de... estetică :D

illotempore2002
15 Mar 2010, 13:05
Si asta, da. In primul rand ca pute, ca de aia e varza. In al doilea rand, va basiti urat dupa ce mancati. In al treilea rand e nesanatoasa (prajeala, uleiuri?). In al patrulea rand arata ca o voma, e cea mai inestetica mancae vazuta de om. Si mai sunt.

StefanDo
15 Mar 2010, 13:08
mancarurile astea ar trebui interzise femeilor, ca nu suntem obligati sa le suportam pe grasele imbracate in costum de coaja de portcale :-&

eu la asta ma refeream :))

paul_aramis
15 Mar 2010, 13:48
M-am trezit cu mare chef să fac prăjitura <i>mea</i> cu mere.

http://i214.photobucket.com/albums/cc205/just_vave/DSC_0017.jpg

una la mână, se vede că eşti ardeleancă. doi la mână, încearcă cu scorţişoara amestecată cu merele rase. trei la mână, pentru cei care nu ştiţi de ce se înţeapă foaia de sus cu furculiţa, e pentru aburii de la sucul de mere.

bun, da' unde-s merele? că asta arată mai degrabă a plăcintă cu brânză ... care se face la fel ca aluat, evident umplutura diferă.

paul_aramis
15 Mar 2010, 13:57
illo, Zimmern zice: dacă ceva arată bine, mănâncă. asta nu înseamnă că dacă ceva arată rău, e şi rău de mâncat. iar varză călită, se vede treaba că nu ai mâncat una de aia ardelenească.

ştefane, nu ştiu la ce spuneţi voi jumări, da' o varză bună se face fără. că jumerile ... se papă cu ceapă roşie. care jumeri, dacă-s făcute aşa cum trebuie, nu-ţi mai pasă de grăsime. care grăsime e de fapt foarte puţină. ccea ce îmi aduce aminmte că în windy city e un sârb care face niişte jumeri .. ca la mama acasă.

Judex
15 Mar 2010, 14:54
Ei, acu' c-a sters moderatorele, repet: varza de la Cluj e geniala! Iti trebuie gust fin si sange imperial sa-i apreciezi calitatile. B-)

marius_em
15 Mar 2010, 15:04
Illo, cat de vanitoasa poti sa fii!
In alta ordine de idei, imi place propunerea ta de a interzice lucruri femeilor.
Ce alte lucruri am putea sa le mai interzicem? mmm.... Durerile de cap! Femeile nu au voie sa aiba dureri de cap. Never ever!

SoX
15 Mar 2010, 15:05
pentru cei care nu ştiţi de ce se înţeapă foaia de sus cu furculiţa, e pentru aburii de la sucul de mere.

Care suc de mere? Stiu ca merele date prin razatoare se storc pana se formeaza o pasta si eventual se adauga scortisoara pentru o aroma mai buna.

bun, da' unde-s merele? că asta arată mai degrabă a plăcintă cu brânză ... care se face la fel ca aluat, evident umplutura diferă.

Pasta de mere se afla intre 2 sau eventual 3 folii de aluat. ;)

illotempore2002
15 Mar 2010, 15:20
Illo, cat de vanitoasa poti sa fii!
In alta ordine de idei, imi place propunerea ta de a interzice lucruri femeilor.
Ce alte lucruri am putea sa le mai interzicem? mmm.... Durerile de cap! Femeile nu au voie sa aiba dureri de cap. Never ever!

Durerile de cap, blugii, fustele mai lungi de genunchi, pantofii plati fara tocuri, bocancii butucanosi de munte ( :-& ) - fetele nu ar trebui sa poarte asa ceva, cafeaua in exces (tot pt celulita), abuzul d cluburi de noapte (produc imbatranire), durerile de burta, shoppingul in exces, fetzele de mironositze, pudoarea in pat, preludiile prea lungi. Eu asta le-as interzice.

Mai zi si tu Marius.

MariaMona
15 Mar 2010, 15:21
Poate ca varza nu e cool, dar eu o iubesc in toate manifestarile ei culinare - varza a la Cluj, varza cu carne, varza calita (fara jumere), varza murata sau salata de varza. Toate mi se par delicioase. Iubesc si cartofii prajiti si untul. Vorba lui Depardieu in filmul Last Holiday (http://www.imdb.com/title/tt0408985/): "You and I, we know the secret to life - it's butter".

anaemona
15 Mar 2010, 15:52
Durerile de cap, blugii, fustele mai lungi de genunchi, pantofii plati fara tocuri, bocancii butucanosi de munte ( :-& ) - fetele nu ar trebui sa poarte asa ceva, cafeaua in exces (tot pt celulita), abuzul d cluburi de noapte (produc imbatranire), durerile de burta, shoppingul in exces, fetzele de mironositze, pudoarea in pat, preludiile prea lungi. Eu asta le-as interzice.

Da cu blugii ce-ai illo? O pereche de blugi cu talie joasa cu un tricou strimt foarte putin deasupra buricului sau nici macar, doar deasupra taliei blugilor, dau foarte bine :)

Cred ca exagerezi cu varza, se poate gati fara grasime, eu n-am idee care-i diferenta dintre varza a-la Cluj si altele dar prefer orice fara grasime, mai putin untul pe piine prajita cu miere sau biscuiti cu unt si cu gem :))

In afara de ciorba de varza, care ar trebui decretata mincare de tortura, orice alta varza e ok pentru mine.

paul_aramis
15 Mar 2010, 18:16
[quote=paul_aramis]Care suc de mere? Stiu ca merele date prin razatoare se storc pana se formeaza o pasta si eventual se adauga scortisoara pentru o aroma mai buna.
Pasta de mere se afla intre 2 sau eventual 3 folii de aluat. ;)
aşa ştii tu. pe la noi (şi pe la vave) merele se dau prin răzătoarea mare (adică pe faţa asta http://www.lapte-romania.ro/imgs/cheesy/razatoare_2.jpg), nu prin aia de le faci piure şi nu se storc, ci se lasă în vas să se scurgă până întânzi foile. care foi sunt foi şi sunt doar două.

acuma ia uită-te la fotografia citată de mie din mesajul lui vave şi zi-mi repede unde sunt merele.

StefanDo
15 Mar 2010, 18:19
eu tai merele in optimi, nu le rad

Judex
15 Mar 2010, 18:23
Vorbeam cu vave mai devreme - sunt doua procedee diferite care dau rezultate diferite. Prajitura de/cu mere inseamna ceva, tarta cu mere cu totul altceva. Dar de unde atata incrancenare pe topicul asta? :-?

SoX
15 Mar 2010, 18:27
În compoziţie.

Ca sa-l lamuresc si pe Paul. :)

paul_aramis
15 Mar 2010, 18:30
mais bien sûr, mon cher>> judex! plăcinta (nu prăjitura) se face cu aluat frământat/bătut (dai în el de-ţi ies ochii) iar tarta cu alut moale (cam ca de chec).

pardon de încrâncenare, da' mă enervă unu pe forumul emigranţilor ş-am rămas în priză ...

paul_aramis
15 Mar 2010, 18:33
no gata că m-am dumirit. io vorbeam de plăcintă cu mere, vave de prăjitură cu mere. ie două lucuri completamente diferite. mă duc să-mi trag două palme de control.

vave
15 Mar 2010, 21:42
mă duc să-mi trag două palme de control.
Fără violenţă, vă rog! ;)

Cinemania
16 Mar 2010, 07:55
Ei, acu' c-a sters moderatorele, repet: varza de la Cluj e geniala! Iti trebuie gust fin si sange imperial sa-i apreciezi calitatile. B-)

Ai avut ocazia sa infuleci o varza in stil bavarez, cu ciolanoi de porc si un Franziskaner la litru ? :D

O persoana sensibila ar da in lesin si ar muri de foame pe acolo. =))

StefanDo
16 Mar 2010, 10:25
ardelenii (si nemtalaii), mai incet cu grasimile! Mi s-a facut rau cand am vazut cum picura grasimea din niste sarmale cat pumnul facute de o ardeleanca, sau cum toarna o bucatareasa gâl-gâl-uri de ulei în pilaf... mie chiar nu mi se pare ca mancarurile grase sunt mai gustoase. voua?

copila_satanista
16 Mar 2010, 10:27
nici mie. mie in schimb imi plac condimentele. cumpar destul de multe feluri si mi se par total mai interesante pentru a da gust decat uleiul. numai k si la astea e aiurea ca mai cumpar si d-alea d gen "pt fruptura", "pt pui" etc nu doar busuioc, cimbru si alte ierburi

paul_aramis
16 Mar 2010, 10:40
păi de ce crezi că ţuica-ţuică la noi are 80 de grade? ceva trebuie să topească grăsimea aia, nu?

Judex
16 Mar 2010, 11:12

Ai avut ocazia sa infuleci o varza in stil bavarez, cu ciolanoi de porc si un Franziskaner la litru ? :D

O persoana sensibila ar da in lesin si ar muri de foame pe acolo. =))
Da, evident! :D
Dar radioerevanian dupa cum urmeaza:
- nu cu ciolanoi, ca nu mai aveau in seara aia, ci cu weisswursten
- nu cu Franziskaner, ci cu ceva berea casei, una nefiltrata si'nca doua filtrate
- insa varza era bavareza si pofta de halau considerabila dupa interactiuni consistente cu niscai taranci salzburgheze

Franziskaner am baut pe coasta Atlanticului, intr-o ceainarie traditionala portugheza! :))

copila_satanista
16 Mar 2010, 15:02
eu prefer vin :P

paul_aramis
16 Mar 2010, 16:35
păi de ce crezi că ţuica-ţuică la noi are 80 de grade? ceva trebuie să topească grăsimea aia, nu? Grade Kelvin, sau de care?! :-O

Ţuica-ţuică nu cred să aibă mai mult de 35-40 (şi asta cea de calitate), iar pălinca nu cred că trece de 60.

PS: mă ofer să o testez, pălinca, că de ţuică mi-s sătulă. N-am mai băut o plăincă de vreo... 2 ani.

(PS1: M-am născut şi crescut în patria ţuicii, adică undeva între Slatina şi Piteşti; ai mei au făcut şi fac încă ţuică (numai de prună) de când mă ştiu:"> )
nu, grade volumetrice. şi când zic ţuică, e ţuică. pe la noi pălinca e aia de se face din alte fructe decât pruna sau din trevere. şi are 80 de grade. data viitoare când mai ajungi prin locurile unde se face ţuică d-aia ca lumea, cere să bei fruntea. de fapt să guşti. că de băut n-aş prea crede.eventual o poţi folosi la frecţie, dacă răceşti.

Cinemania
17 Mar 2010, 09:16
Preferata mea e tuica din pere. Merge perfect la pomana porcului :D

MariaMona
17 Mar 2010, 14:15
Mie nu imi place tuica, dar stiu ca exista si de 80 de grade. Fratele meu si cu vreo 4 prieteni au dat gata intr-o saptamana abia juma de litru :D !

Iata ce am facut pentru azi: Snitel Umplut (http://www.culinar.ro/retete/gateste/5/273/6877/mancaruri/mancaruri-cu-carne/snitel-umplut) si am facut aseara si o Placinta cu visine (http://www.culinar.ro/retete/gateste/3/143/6860/dulciuri/prajituri/placinta-cu-visinefructe) din care mai am doua bucatele :(

paul_aramis
18 Mar 2010, 02:05
Preferata mea e tuica din pere. Merge perfect la pomana porcului :D
no, apăi noi îi zicem pălincă la asta.
şi poate într-o zi, dacă ne apucăm de povestit despre băuturi, vă zic cum mi s-o îmbătat iranianul dintr-un deşt' de ţuică. ţuică-ţuică ...=))

illotempore2002
21 Mar 2010, 16:58
Felicitari, Dragomara, arata foarte bine, ador conopida gatita insa cand am incercat sa fac si eu la cupotor a iesit un fel de voma :-&

Sunt socata de reteta de mai jos, arata mirific, iaurt de migdale??????

http://floridecires7.blogspot.com/

http://img715.imageshack.us/img715/1817/iaurtdemogdale.jpg

Judex
21 Mar 2010, 17:12
Incearca sa nu mai folosesti termenul voma pe topicul asta! :D

copila_satanista
24 Mar 2010, 15:25
eu vreau sa gasesc o reteta faina de cheese cake a la americani =P~

copila_satanista
24 Mar 2010, 16:00
:)) asta am facut eu zilele trecute

copila_satanista
24 Mar 2010, 21:02
eu am pus si nitica maioneza si crema de branza gen almette :D

anaemona
24 Mar 2010, 21:36
Fetelor, dragelor :) eu o sa-mi intind in curind niste avocado pe piine, cu usturoi pe deasupra si-o sa ma gindesc la ciupercile voastre. :))

MariaMona
24 Mar 2010, 22:37
Azi n-am facut decat cartofi prajiti si o salata verde, insa ca sa nu va plictisiti, va arat un tort - facut in decembrie la ziua lui Emi:
http://www.myotherdrive.com/dyn/file/758.473317.24032010.33587.6a64fi/tort+castel4.jpg

copila_satanista
25 Mar 2010, 06:39
MariaMona,
e si-o manutza deja p-acolo :))

MariaMona
25 Mar 2010, 09:29
tentatia era mare

S.naicuL
25 Mar 2010, 16:46
traiasca nevastamea ca e bucatareasa de nota 9.69 :D
la inceput a experimentat toate soiurile de mancaruri pe mine... acu, e din ce in ce mai buna B-)

vave
25 Mar 2010, 20:29
Uneori imi vine cate o pofta sa/si o comit. Azi mi-am amintit de perioada liceului si am executat: chipsuri cu inghetata. :))

paul_aramis
27 Mar 2010, 12:05
no, dacă nu eram pe ignore, ţ-aş fi spus că ficatu' de ghiţă se "face" mai întâi prin macerare în lapte. da' nu pot ca să îţi zic.

paul_aramis
27 Mar 2010, 12:37
ba se poate. da' n-ai tu voinţa aia ...:D

Judex
29 Mar 2010, 17:10
In blnder nu, in chopper da. Bine, nu e tocmai pasat, ci taiat, ciopartit.

Sa stii ca-mi place avatarul tau. Extrem de apetisant. :D

Judex
29 Mar 2010, 17:57
Eu am reusit sa ma razbun halind broaste-n portul Tomis pe un grup care manca peste si incerca sa-mi provoace scarba. :D

MariaMona
29 Mar 2010, 22:42
Morcovii cruzi sigur merg in blender, am facut eu la copii, dar nu se face chiar pasta ca si fiert. Poti sa faci o pasta cu mar crud. Ar trebui sa fie yummy.

vave
31 Mar 2010, 17:32
Mi-ai amintit de:
Suc proaspăt cu mere şi morcovi.=P~ =P~
sau
Mere rase cu morcovi şi biscuiţi. =P~ =P~

MariaMona
01 Apr 2010, 08:40
Ce bunatati faceti de Paste? Eu am facut ieri prajitura mea preferata - Analele istoriei (http://www.gustos.ro/retete-culinare/prajituri/analele-istoriei.html) si am vopsit ouale (din cauza de serviciu si plecare m-am apucat mai repede anul asta). Unde mergem o sa facem ciolan fiert cu salata de cartofi, pasca, ciorba de miel si, daca nu ploua, miel la protap. Voi? A, si drob.

copila_satanista
01 Apr 2010, 08:41
eu nu mai fac nik anu asta k plec la tara si se duce pastele ... o punem de gratare si aia e

Gospin
01 Apr 2010, 09:39
hmm, prajitura cu lămaie, ideea mea, si reteta mea adusa :D. Mai face mama, Carpați, cozonaci, si pască :-?.
Celelalte sa nici nu aud. Drobul nu-l suport, carne de miel nu consum, si orice alt preparat traditional pastelui.
Doar pui... si carne de porc (pe gratar) :)

miercuri
01 Apr 2010, 12:22
Drobul e singra chestie care imi place din meniul de pasti.

Judex
01 Apr 2010, 13:33
Drobul e singra chestie care imi place din meniul de pasti.
Same here. ;)
La mine in familie se mananca totusi si alte preparate traditionale de Pasti, cum ar fi drobul prajit la tava in coji de oua vopsite sau jumatatile de oua fierte in tzatziki, care evident au legatura intre ele. Miercuri, ring any bell? ;)

vave
03 Apr 2010, 17:35
Cred că anul acesta e singura dată când nu voi face prăjituri, mă voi apuca de o salata de fructe cât de curând. :)
Oricum mi-am cumpărat nişte brioşe de ciocolată... o să vreau să încerc şi eu să fac astfel de minunăţii. :D

vave
04 Apr 2010, 22:25
Am rugat-o pe mama să îmi facă Tort cu mere şi azi am mâncat o minunăţie de tort. Este, cred, singurul tort ce îmi place cu adevărat. :D
Mâine o să vin cu reţeta şi cu ceva poze, dacă vă interesează.
Mi-am făcut anul trecut de ziua mea, dar nu mi-a reuşit pentru că am improvizat o cratiţă... deşi la gust a fost pe gustul meu. :)

Judex
04 Apr 2010, 22:28
Poate c-ar trebui sa cauti o reteta pentru tort insiropat cu bun simt.

vave
11 Apr 2010, 15:15
Am mâncat azi o ciorbă de urzici soră cu desfătarea. :D

MariaMona
12 Apr 2010, 10:26
N-am mancat niciodata urzici...:-/ . Aseara am facut o groaza de clatite (ma specializez la clatite in my 30s ca pana acum se rupeau toate...)

vave
12 Apr 2010, 11:10
Până acum mâncasem urzica gătită ca spanacul. Ieri a fost prima dată când am mâncat-o gătită ca supa de salată [sau şelate cum se zice pe aici :P]. E foarte bună! :D
P.S. Ador clătitele. =P~

vave
12 Apr 2010, 13:24
Nu ştiu să spun în cantităţi:

Se iau urzicile, se spală cu atenţie, apoi se pun la fiert în apă. După ce a dat primul clocot se iau, se strecoară, se taie [chiar în strecurătoare] şi se pun într-o oală cu apă ce fierbe. Separat se topesc câteva bucăţele de slănină, care se adaugă peste urzici. Se poate pune opţional şi o mână de orez. După ce s-a fiert se mai adaugă smântâna, mărarul şi usturoi zdrobit. Se mai lasă să dea un clocot se sărează şi e gata.

Sper că n-am uitat nimic. :-?

Neuptolem
12 Apr 2010, 16:12
Vave, nu imi faci si mie cateva retete de primavara pt revitalizare, reloadare? :D
Sa contina legume multe iar carnea sa fie doar de pui. Hai si peste.:)
Am vazut ieri in Transporter 3 cum au "ratat" Curieru' si Pachetu-so-cea-Buna-from-Russia un meniu de peste cu morcovi a la Bucarest. :))
La fructe sa nu te bagi ca de alea ma pot ocupa si eu. Decat daca e si carne la mijloc.
Si vezi si tu sa fie legume, ingrediente, GASIBILE, retete omenesti, nu cu tot felu' de dracii fitzoase, cum ar fi algele si traditionalitatile din Miami ori Singapore.

vave
12 Apr 2010, 16:27
vave, nu imi faci si mie cateva retete de primavara pt revitalizare, reloadare? :D
Cred că te-ar putea ajuta mai bine Dragomara.

Neuptolem
12 Apr 2010, 16:49
vave, nu imi faci si mie cateva retete de primavara pt revitalizare, reloadare? :D
Cred că te-ar putea ajuta mai bine Dragomara.
Nu! Poate ma "otraveste"! :))

vave
12 Apr 2010, 17:03
Păi... şi eu nu te pot "otrăvi"? :-?

Neuptolem
12 Apr 2010, 18:03
Păi... şi eu nu te pot "otrăvi"? :-?
Corect! Prea multa inteligenta inteleapta! Ma duc sa "prostesc" pe altcineva. :))

miercuri
12 Apr 2010, 21:18
Eu de cateva zile cochetez cu ideea de a face sushi, dar momentan e tot in faza de cochetarie...

vave
12 Apr 2010, 21:28
Nu am făcut niciodată, dar am mâncat făcut de un japonez. Nu m-a încântat prea mult, dar oricum mă aşteptam să aibă un gust mai oribil. :)
Îmi place puiul gătit de japonezi. :D

MariaMona
13 Apr 2010, 10:18
Multumesc, vave! Cand imi gasesc curajul si manusile sa culeg niste urzici (sau cand trec prin piata :) ), o sa o fac sigur. Iti spun cum a iesit. Deocamdata urmatoarea pe lista e supa de macris fiindca tocmai ce am primit ieri un castron plin.

vave
13 Apr 2010, 10:47
Oare nu se găsesc la piaţă? Oricum din câte ştiu, posibil să fi reţinut greşit, la urzici se culege doar vârful. :D
De măcriş chiar nu am mâncat niciodată. Te rog să vii cu detalii.

Windom
13 Apr 2010, 11:09
Exista o postata in padure la Reghin cu cele mai gustoase urzici. Secretul consta in ceea ce se afla six feet under.;) >:)

vave
13 Apr 2010, 11:12
Las' c-ajung eu să mă dumiresc ce-i cu pădurea şeea! :-?

copila_satanista
13 Apr 2010, 11:13
Daca-s gustoase poi atunci care-i baiu? si vitamine sa aiba si-i numa bine >:)

copila_satanista
13 Apr 2010, 11:25
Stiind-ul cat de cat pe Windom n-as prea zice :-?

miercuri
13 Apr 2010, 21:01
Nu am făcut niciodată, dar am mâncat făcut de un japonez. Nu m-a încântat prea mult, dar oricum mă aşteptam să aibă un gust mai oribil. :)
Futomaki sushi sunt geniale. Check this (http://www.youtube.com/watch?v=1Hy55UIjaqY) out :D

vave
13 Apr 2010, 21:18
Foarte interesant, tocmai ce mi-am dat seama că nu am mâncat niciodată avocado. :-?
Problema cu mâncărurile asiatice este că nu sunt o mare fană a orezului. :P

miercuri
13 Apr 2010, 21:44
Foarte interesant, tocmai ce mi-am dat seama că nu am mâncat niciodată avocado. :-?

Asta care se gaseste pe la noi e cam necopt saracu', dar asa are un gust uleios bun, dar greu de descris.
Problema cu mâncărurile asiatice este că nu sunt o mare fană a orezului. :P
:-O :(

vave
13 Apr 2010, 21:58
Am sechele cu orezul din timpul celor patru ani de mâncat la cantina studenţească. :">

MariaMona
13 Apr 2010, 22:06
Oare nu se găsesc la piaţă? Oricum din câte ştiu, posibil să fi reţinut greşit, la urzici se culege doar vârful. :D

Se gasesc in piata, doar glumeam.

Supa de macris

Se spala macrisul si se rup coditele. Se taie mare si se caleste 5 minute in unt topit. Se adauga supa de carne (sau apa) si orez. Cand orezul e fiert, se condimenteaza si se drege cu galbenus, frecat cu putina faina si cu smantana la care se adauga treptat supa calda si apoi se toarna in oala.

vave
13 Apr 2010, 22:10
Bănuiesc că are un gust acrişor, dar e bună? :)

SoX
13 Apr 2010, 22:12
Am sechele cu orezul din timpul celor patru ani de mâncat la cantina studenţească. :">
Cantina din liceu. Ce viata... 8-> Ma indopau cu balastru (orez) de parca luam masa intr-un restaurant chinezesc, si digeram conducte (macaroane) la greu.:-&

MariaMona
13 Apr 2010, 22:14
E acrişoară, indeed, dar luând în considerare că sunt din Banat unde oricum nu prea suntem obişnuiţi cu ciorbele şi borşurile, dacă aici e faină, nu e prea acră. E o supă numai bună de primăvară.

vave
13 Apr 2010, 22:19
Cantina din liceu. Ce viata... 8-> Ma indopau cu balastru (orez) de parca luam masa intr-un restaurant chinezesc, si digeram conducte (macaroane) la greu.:-&
Nici chiar aşa! Doar că de atunci sunt câteva reţete pe care nu prea pot să le sufăr. Cum ar fi supa de pui cu găluşte. :|

MariaMona: Am înţeles. Aş încerca, nu atât să o fac, cât să o gust. :P

miercuri
13 Apr 2010, 22:40

Se gasesc in piata, doar glumeam.

Supa de macris

Se spala macrisul si se rup coditele. Se taie mare si se caleste 5 minute in unt topit. Se adauga supa de carne (sau apa) si orez. Cand orezul e fiert, se condimenteaza si se drege cu galbenus, frecat cu putina faina si cu smantana la care se adauga treptat supa calda si apoi se toarna in oala.
Confirm ca e foarte buna, am mancat la Arad, facuta de bunica prietenului. Tot la ea am mancat si supa de mazare, iarasi foarte buna.

vave
13 Apr 2010, 22:42
Am mâncat la Oradea supă de mazăre şi nu mi-a plăcut deloc. Habar n-am de reţetă. :-/

MariaMona
13 Apr 2010, 22:45
Cu aia de mazăre, chiar şi acum am probleme, atâtea feluri sunt de-a o face... cum o fac ungurii, cum o fac românii, cum o fac ceilalţi ca mine care-s corcituri...

Azi am avut Easter Reloaded că soţul meu m-a cadorisit cu un miel şi am avut invitaţi la masă pe cei ce lipsiseră (inclusiv noi:D ). Pe lângă preparatele tradiţionale de miel, am făcut un tort super light cu frişcă şi căpşuni. Niam-nia! (ar zice fetele mele)

vave
13 Apr 2010, 22:47
Cu aia de mazăre, chiar şi acum am probleme, atâtea feluri sunt de-a o face... cum o fac ungurii, cum o fac românii, cum o fac ceilalţi ca mine care-s corcituri...
Supa pe care am mâncat-o a fost preparată de o unguroaică. :)

anaemona
13 Apr 2010, 22:50

Asta care se gaseste pe la noi e cam necopt saracu', dar asa are un gust uleios bun, dar greu de descris.

Oricum, Anaemona m-a pus un picuţ pe gânduri cu reţeta ei de avocado cu usturoi, pe pâine. Dacă aş şti că nu e greţos parcă aş încerca... din nou. :P

Avocado trebuie cumparat mai bine necopt si sa se astepte sa se coaca acasa decit luat copt/prea copt. Eu il cumpar cind e tare ca piatra/iute ca sageata :) si il tin undeva la aer in bucatarie 2-3-4 zile. Trebuie mincat/preparat imediat ce se taie pentru ca se oxideaza foarte repede. E tocmai bun de mincat cind, daca apesi putin coaja se apasa cu usurinta dar daca n-o apesi e inca ferma. Daca e prea copt se vede ca are denivelari naturale in coaja, coaja e retrasa spre interior si in nici un caz nu trebuie cumparat atunci pentru ca probabil ca are deja pete maronii in interior. E bun de mincat cind, daca il intinzi pe piine se poate intinde cu usurinta, ca o bucata de unt care a stat jumate de ora dupa ce l-ai scos din frigider.

O alta reteta, cea care m-a facut sa-mi placa fructul asta cind aveam vreo 12 ani e sa-l prepari ca o salata. Se taie in 2, in lungul fructului si se scoate simburele. In una din jumatati se pune o lingurita de ulei de masline (optional), citeva picaturi de otet, putina sare, putin piper si o lingurita de mustar si se freaca in interiorul cojii (musai!) pina devine cremos, ca o smintina mai groasa. Musai sa se manince direct din coaja altfel jumate din gust si-l pierde :). In cazuri exceptionale se poate minca jumatatea cealalta a doua zi, daca se pastreaza intr-o cutie inchisa ermetic, in frigider si se curata eventual putin la suprafata daca s-a oxidat.

anaemona
13 Apr 2010, 22:56
Confirm ca e foarte buna, am mancat la Arad, facuta de bunica prietenului. Tot la ea am mancat si supa de mazare, iarasi foarte buna.

Nu am mincat in viata mea supa de mazare, banuiesc ca e cremoasa, ca supa crema de conopida, etc.

Am facut o data in viata supa de linte :) A fost buna, dar nu mai repet experienta, am asteptat nu-mi amintesc cite ore sa se-nmoaie lintea aia ~X(

vave
13 Apr 2010, 22:59
Supa pe care am mâncat-o eu era limpede. Mi-ai amintit de supă cremă de cartofi. Ah! acolo minunăţie. :D

miercuri
14 Apr 2010, 00:14

Nu am mincat in viata mea supa de mazare, banuiesc ca e cremoasa, ca supa crema de conopida, etc.

Am facut o data in viata supa de linte :) A fost buna, dar nu mai repet experienta, am asteptat nu-mi amintesc cite ore sa se-nmoaie lintea aia ~X(
Aia pe care am mancat-o eu era tot limpede, cu boabe intregi de mazare in ea.
De linte am mancat la un fast food turcesc, foarte foarte buna, un pic iute. Imi ploua in gura acuma. :P

RomaniaMare
14 Apr 2010, 05:04
Futomaki sushi sunt geniale. Check this (http://www.youtube.com/watch?v=1Hy55UIjaqY) out :D
Din mîncarea japoneză,recomand tuturor sashimi.

MariaMona
14 Apr 2010, 09:49
Supa de mazăre se face cu zahăr şi găluşte de făină.

Avocado nu am cumpărat niciodată, dar am mâncat la prieteni, tăiat cubuleţe în salată, mi s-a părut ok. Aş încerca guacamole, parcă din avocado se face :-/

Sunt câteva feluri de mâncare pe care le consum numai când merg la Bucureşti, aici nu se gătesc - supă de linte, ciorbă de lobodă...

Supă de praz

Se spală bine prazul, inclusiv frunzele verzi care arată bine, tăiate ca să poată fi spălate. Se taie rondele subţiri. Se călesc în puţin ulei, se acoperă cu apă şi se fierb. Se taie 2 cartofi cubuleţe şi se adaugă supei. Se adaugă sare şi piper. Când cartofii sunt fierţi, se pune pătrunjel tocat şi un iaurt. Gata. (Opţional, se pot pune 2 crenvurşti tăiaţi rondele sau se serveşte cu costiţă prăjită). Se serveşte cu crutoane.

SoX
17 Apr 2010, 11:32
Dragomara, tu mananci ca sa traiesti sau traiesti ca sa mananci? /:)

anaemona
18 Apr 2010, 16:12
Arata excelent Drago =D> , dar chiar ca alea sint cantitati de armata :)

S.naicuL
21 Apr 2010, 12:03
aolo.... mi-ai lasat apa in gura :D

RomaniaMare
25 Apr 2010, 02:57
O,Dragomarna! Mi-ai lăsat gura apă! Mă pui să mă duc la non-stop la 03:56 să-mi iau ceva de mîncare!!!
Oricum știu sigur că nu o fie la fel de gustoasă ca mîncarea preparată de tine! :-SS

StefanDo
26 Apr 2010, 14:22
datorita dragomarei s-ar putea sa nu-mi arunc vasul roman, sa cumpar un wok si sa-mi iau niste ficat de pui diseara :)

vave
28 Apr 2010, 09:14
Supă de leurdă [asemănătoare cu cea de salată]

E prima dată când am încercat aşa ceva [şi ca gătit şi ca gustat]. Din nou, nu ştiu să spun cantităţi. :">

Se ia leurda şi se spală bine apoi se taie fâşii subţiri. Într-o cratiţă se pun la topit câteva bucăţele de slănină. Se adaugă apă şi se lasă până dă un clocot. Apoi se pune leurda şi se lasă la fiert [mai mult decât salata pentru că e mai groasă]. După ce a fiert bine se pune smântâna, se sărează, apoi se ia de pe foc. După ce s-a mai domolit un pic se mai pune lapte bătut [să fie mai acrişoară supa].
Opţional se mai poate pune:
- orez în timp ce fierbe leurda;
- mărar înainte de a o lua de pe foc;
- un gălbenuş amestecat cu smântână, după ce cratiţa a fost luată de pe foc.

vave
28 Apr 2010, 14:57
În zona unde locuiesc acum se foloseşte mai rar borşul, de zeama de varză ştiam, dar de zărzărele verzi [verzi ai vrut să scrii?] nu am auzit... sau poate îmi scapă acum.
Oricum supa a fost bună şi... am mâncat şi papanaşi. :x

miercuri
30 Apr 2010, 17:59
Am facut pana la urma sushi si a iesit cum trebuie. In seara asta mai fac o tura si o sa am mai multi degustatori ca prima data! :D

miercuri
30 Apr 2010, 23:54
Am niste poze prapadite facute cu telefonul, dar se intelege, stay tuned :P

anaemona
18 May 2010, 19:07
Drago, pe mine nu ma deranja poza :) oricind sint dornica de o poza de mincare apetisanta si salata ta asa apare.

Daca gasesti kelp (http://en.wikipedia.org/wiki/Kelp) la vreun magazin naturist sa inlocuiesti sarea cu algele astea. Pot fi sub forma de praf sau poti gasi o sare speciala amestecata cu kelp. Pe linga sanatate e si foarte gustos. Sau daca nu-l gasesti, orice alge de mare banuiesc ca sint bune si eu una pun intotdeauna alge in salate.

illotempore2002
19 May 2010, 18:30
Vreau si eu sa ma dau mare ca am gatit supa crema de ciuperci dar nu am fotorafiator sa va arat poze :(
si am mai gatit pasta de ciuperci si piept de pui cu rosii cherry B-)

Judex
19 May 2010, 18:47
Kleine Giraffe, dar n-aveai un Blackberry? Merge si cu ala, nu tre sa faci musai cu Nikon DSLR. :D

Ciuperci cu branza de capra mai faci? :P

rrs85
19 May 2010, 20:06
ma fetelor, stiti ce-as papa eu?! o placinta cu dulma, vreo amatoare?:">

illotempore2002
19 May 2010, 20:43
tre sa rectific. am facut supa crema de mazare !!!!!! nu de ciuperci. pasta e de ciuperci.

@judex
mi s-a bulit blackberry-ul, hate it.

illotempore2002
19 May 2010, 22:11
Bai sa stiti voi de la mine ca sa mananci mancare gatita ingrasa. Cel mai bine e sa mananci nesanatos, haotic si la intamplare. De cand am invatzat sa fac supe creme cred ca am luat 2 kile, baga-mi-as!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
X( X(

Asa ca duca-se-nvartindu-se topicul asta io nu mai dau pe-aici si nici prin bucatarie!

anaemona
19 May 2010, 23:37
Drago, din pacate rechinul "won't do it for me" in primul rind din motive pacifiste. De mi-ar da premiu nemaivazut, dupa ce am vazut Sharkwater (http://www.imdb.com/title/tt0856008/), documentarul, nu o sa ma ating in vecii vecilor vietii mele de un rechin gatit, ar fi impotriva principiilor mele. Pe de alta parte sint de acord cu cei mai priceputi decit mine care zic ca smaller is better. Asta inseamna ca pestii mai mici sint mai sanatosi decit cei mai mari. Pesti de talia rechinului categoric nu sint recomandati pentru sanatate. Din contra, pestii gen scrumbii, macarel, pastrav si in general pestii mici ai apelori dulci sint mai buni.

illo, cum ai facut pasta de ciuperci? eu fac ciuperci cu maioneza si usturoi - un deliciu :) dar n-am idee daca la asta te referi.

rrs85
20 May 2010, 11:58
@Dragorama

ce aveai in pahar?!

illotempore2002
23 May 2010, 19:24
Drago, din pacate rechinul "won't do it for me" in primul rind din motive pacifiste. De mi-ar da premiu nemaivazut, dupa ce am vazut Sharkwater (http://www.imdb.com/title/tt0856008/), documentarul, nu o sa ma ating in vecii vecilor vietii mele de un rechin gatit, ar fi impotriva principiilor mele. Pe de alta parte sint de acord cu cei mai priceputi decit mine care zic ca smaller is better. Asta inseamna ca pestii mai mici sint mai sanatosi decit cei mai mari. Pesti de talia rechinului categoric nu sint recomandati pentru sanatate. Din contra, pestii gen scrumbii, macarel, pastrav si in general pestii mici ai apelori dulci sint mai buni.

illo, cum ai facut pasta de ciuperci? eu fac ciuperci cu maioneza si usturoi - un deliciu :) dar n-am idee daca la asta te referi.

aici e reteta

http://lily-musat.blogspot.com/2009/08/pasta-de-ciuperci-cu-piept-de-pui-si.html

pozele lor mi se par cam lame, dar de bunutz e bunutz.

anaemona
27 May 2010, 20:57
aici e reteta

http://lily-musat.blogspot.com/2009/08/pasta-de-ciuperci-cu-piept-de-pui-si.html

pozele lor mi se par cam lame, dar de bunutz e bunutz.

Mersi, illo, n-am facut niciodata asa ceva, e interesanta.

Stie cineva o reteta simpla de sos alb pentru paste? Fara prea multe calorii, daca se poate :)

illotempore2002
28 May 2010, 08:19
Orice sos alb pt paste e gras pt ca presupune smantana, unt si parmezan, deci....

Aseara am gatit (ma rog, a gatit prietenul meu) penne alárabiata. Cele mai bune paste daca tii la silueta - sosul este extrem de parfumat, de light si de picant (ardeiul iute e anticelulitic). Iar ieri la pranz am dexoperit borsul de praz - incredibil de bun si nu, nu pute a praz :)

anaemona
28 May 2010, 18:36
illo, spune de sosul ala cum se face. Eu as minca paste zilnic, problema e ca cel mai mult imi place sosul alb, care cumparat e jale si facut in casa nu l-am incercat niciodata. In mod normal pun la paste doar sos de rosii eventual amestecat cu ceva pasta de ardei, dar as vrea sa maninc si acasa un sos Alfonso (sau altceva) bun, daca nu-i greu de facut.

Pentru iubitorii de paste o reteta care-mi place mie mult: paste, pot fi penne sau fussili sau altceva banuiesc, dar nu spaghete, sweet peas (http://z.about.com/d/gardening/1/0/N/Q/V_Pea_SnowSweet.jpg) pastaile foarte tinere, sun dried tomato si sos alb. Optional se pot pune si feliute de piept de pui. Daca gasesc o reteta de sos alb promit ca pun poze. :)

illotempore2002
28 May 2010, 20:01
Am facut pana la urma sushi si a iesit cum trebuie. In seara asta mai fac o tura si o sa am mai multi degustatori ca prima data! :D

Jeeezus, ai facut sushi???????????? eu am vazut un filmuletz despre cum se face si m-am pictisit si am obosit uitandu-ma la film, daramite sa mai si fac....mi se pare extrem de dificil sa faci omleta aia specifica pt sushi si toate alea....

illotempore2002
28 May 2010, 20:07
@anaemona

la ce sos te referi, ala alb sau ala al arabiata?

anaemona
28 May 2010, 20:28
illo, sosul arabiata, daca alb n-ai :)

O sa caut in curind pozele cu sushi facut de mine. Nu-i chiar atit de greu si pot spune ca nici prea rau nu mi-a iesit.

Dragomara
28 May 2010, 22:05
@anaemona - nu ştiu de ce simt asta, dar mi-s absolut convinsă că orice am găti noi, tu ne dai oricum clasă. ;) :"> :-*

MariaMona
29 May 2010, 00:37
Stie cineva o reteta simpla de sos alb pentru paste? Fara prea multe calorii, daca se poate :)

Eu fac sosul asta la tortelini si la orice paste, la o adica atunci cand am chef de un sos alb:

Tai julien niste costita, piept afumat (ce ti se pare tie mai putin gras;) ), le dinstui un pic in unt sau in ulei de masline, adaugi smantana, parmezan sau cascaval ras, nucsoara (iar daca vrei sosul Carbonara - usturoi tocat). Torni peste paste si Voila! Cantitatile depind de cate paste faci. La un pachet de paste, sigur trebuie 200-250 ml smantana (in general se foloseste aia dulce pentru frisca, dar merge orice fel de smantana, si din aia din piata).

Ca variatie pe aceasi tema: adauga vreo doua linguri de mustar la sos. Niam-niam!

anaemona
29 May 2010, 01:24
@anaemona - nu ştiu de ce simt asta, dar mi-s absolut convinsă că orice am găti noi, tu ne dai oricum clasă. ;) :"> :-*

Drago, cum ma alinti tu :"> :-* Eu stau in bucatarie doar de nevoie altfel as si uita de existenta camerei asteia :) Prin anii '40 sau inainte, in Bucuresti cel putin, se construiau un gen de apartamente fara bucatarie, cu o chicineta, ceva simbolic, 1-2 metri patrati, loc in care doar sa-ti faci un ceai, o plita mica, in rest sa te duci sa iei masa la sosea, hehe, asa o viata mi-as fi dorit :">

MariaMona, mersi pentru reteta, o s-o testez curind, poate fara costita si neaparat cu usturoi.

Sushi marca anaemona :)

Se cumpara orez special de sushi, otet de orez si seaweed special. Orezul se fierbe normal sa fie nici tare, nici apos, dar boabele sa nu se lipeasca prea tare intre ele. Nici nu mai tin minte reteta originala, dar la o cana micuta de orez nefiert, cind se raceste putin eu pun 2 lingurite de otet (puneam mai bine spus ;) ) si se lasa sa se raceasca. Se intinde un strat subtirel de orez pe foaia de seaweed. In rest se impatureste cu ce se doreste, avocado e cel mai bun pentru mine :)

Cum arata nu-i grozav, dar e mincabil :)

http://img710.imageshack.us/img710/6420/1008037r.jpg

miercuri
29 May 2010, 04:05

Jeeezus, ai facut sushi???????????? eu am vazut un filmuletz despre cum se face si m-am pictisit si am obosit uitandu-ma la film, daramite sa mai si fac....mi se pare extrem de dificil sa faci omleta aia specifica pt sushi si toate alea....
Mie mi se pare destul de fun to make asa, cam ca la ora de lucru manual :P
Omleta nu e asa greu de facut, ideea e sa nu se faramiteze in tigaie cand o aduni intr-o parte. Forma se drege cel mai bine daca o infasori intr-un bamboo mat si o lasi asa sa se raceasca. Cea mai compicata parte la sushi mi se pare rulatul, la inceput puneam prea mult orez si nu se lipeau cand rulam, sau se desfaceau cand ma apucam sa tai, dar dupa al treilea roll m-am cam prins care sunt proportiile. In ele am pus castravete, omleta, morcovi, ciuperci shiitake murate (am gasit la mega image) si somon/ton. Intentionez sa experimentez eventual si cu avocado, creveti, frunze de spanac, ceapa verde... Am si niste poze facute cu telefonul, dar mi-a fost lene sa le uploadez sa le uploadez.

Dragomara
29 May 2010, 06:20
Drago, cum ma alinti tu :"> :-* Eu stau in bucatarie doar de nevoie altfel as si uita de existenta camerei asteia :) Prin anii '40 sau inainte, in Bucuresti cel putin, se construiau un gen de apartamente fara bucatarie, cu o chicineta, ceva simbolic, 1-2 metri patrati, loc in care doar sa-ti faci un ceai, o plita mica, in rest sa te duci sa iei masa la sosea, hehe, asa o viata mi-as fi dorit :">
Unde acum 2 săpt când m-am apucat să fac 2 prăjituri a tb. să caut o juma de oră un accesoriu fără de care robotul nu ar fi mers, şi a tb. să golesc efectiv 2 rafturi ale mobile de bucătărie unde nu-l găseam, şi nu-l găseam, şi toate sunt arhiînghesuite - eu una-mi doresc un hectar din acela de bucătărie, cum au americanii, cu un "aisland" cum îi spune naşiul meu.

Sunt absolut înnebunită după bucătărie/ accesoriile de bucătărie, însă nu prea am spaţiu pentru toate, aşa că periodic fac câte un inventar şi mai donez ceea ce nu-mi place, sau nu folosesc.

Mă rog, asta nu înseamnă că gătesc orice, oricum şi oricând, însă când o fac e numai din plăcere. Dacă aş avea bani aş deschide un restaurant. Şi apoi mi-ar mai plăcea să iau lecţii de bucătari vestiţi etc.

Judex
05 Jun 2010, 21:24
Bai, am la mine un amic, din mama moldoveanca, beat crita, care ma fute la creieri ce buna e mancarea maica-sii ca-i moldoveanca ea. Deci innebunesc! Nu suport mancarea pe care o fac moldovenii, e prea gretoasa, dar si mai gretos e felul in care se lauda cu ea.. Mi-e scarba!
Injurati-ma cat vreti, der prefer oricaand o afumatura adevarata unei afumatori in ziua nuntii. :-&

Dragomara
05 Jun 2010, 21:31
@Judex - nu ştiu cum să-ţi spun ca să nu te simţi jignit - unde văz că asta e la modă aci :D - dar jur cu mâna pe inimă că cel mai bine se găteşte-n Moldova, şi cel mai prost (=gras, aproape fără gust) în Ardeal.

PS: şi evident cele mai frumoase, mai de viaţă sunt moldovencele.

PS1: io una mă născui în Regat :D şi mai bine de juma de viaţă i-am detestat pe moldoveni, asta până i-am cunoscut. :"> :-* Acum îi iubesc, da'să nu-i spuneţi asta lui Keep. :P :P

Judex
05 Jun 2010, 23:29
Deci am avut nevasta moldoveanca, mi-am pierdut 7 ani din viata cu ea si jegosii aia care puneau afumatoarea la 4pm ca sa faca apoi gratar cu aceeasi carne la 9pm.

Iar mancarea din Moldova are atata grasime de-ti vine sa borasti instant, nici nu se compara cu Ardealul unde ai oricand la dispozitie relaxante.

Plus ca moldovencele arata bine ca porcul, cat sunt de lapte. =))
Sa le compari cu ardelencele e o blasfemie!

rvn
05 Jun 2010, 23:36
jude, nu te supara, amice, daca mananci o portie de gulas, mori in secunda urmatoare.
trebuie sa ai stomacul din foaie de cort sa rezisti la atata amestecatura de feluri de carne,paprika,ceapa,usturoi si grasime.
mi-e mila de tine, cand ma gandesc, ca asta-i mancarea care te-asteapta...

Judex
06 Jun 2010, 11:50
Gulasul e superb!!!
Nu-ti face griji pentru mine, unguroaicele-s tare faine cand vine vorba de haleala. ;)

paul_aramis
06 Jun 2010, 15:28
judex, da' murături ştie să pună?

rvn
06 Jun 2010, 19:32
nu cred.da', merge un "kurtos kolacs"dupa aia.ca desert.
windom sa spuna dac-am scris corect.

Dragomara
06 Jun 2010, 21:36
Deci azi a fost prima şi sper că singura dacă când aş fi scos fierea pe loc, şi asta nu că aş fi mâncat cine ştie ce, pe lângă mămăliga şi minunăţia de salată verde cu spanac şi ceapă verde pe care le-am făcut eu am făcut imprudenţă să pap şi o bucăţică de pui cu vin, usturoi şi alte condimente gătit la ceaun, plus o aripioară de pui făcută pe grătar - toate mai mult decât delicioase. No, după toate astea în bicicliteala mea de 15 km spre casă am zis că mor, şi, ironia sorţii nu am avut niciun medicament la mine - cred că am făcut şi o mică insolaţie, unde mi-am petrecut jumate de zi afară, oricum nu vreau să mai văd/ simt/ miros carne de pui tot restul anului. :( :D

Judex
07 Jun 2010, 13:51
e kürtös kolacs. :D

rvn
07 Jun 2010, 14:27
si io ce mama naibii am scris?
prin '82 sau '83 am mancat prima data cozonac unguresc. eram in vacanta cu ai mei, la Tusnad si acolo era o mica patiserie unde se prepara.cred ca-i simt si-acuma mirosul...
acum, am vazut ca se face mai peste tot, dar cozonac din acela, n-am mai savurat niciodata de-atunci.

Judex
07 Jun 2010, 15:27
Daaaaaa, atunci am fost si eu intr-un cantonament cu inotul - am facut inot de performanta - si am halit cozonac secuiesc de m-am spart! :))
Oare ne-am intalnit pe-acolo? :-?

Ipu
07 Jun 2010, 15:44

Pune-te pe studiu, că râd unguroaicele (sau secuiencele) de tine. ;)
Prăjitura aia de-i zic unii români și tulnic(ă) se cheamă kürtős( )kalács în original.

Apropo de specialități de patiserie fabricate pe bară, în România se mănâncă Baumkuchen-ul nemțesc?
http://www.cake100.net/images/sweet/Baumkuchen.jpg

Dragomara
07 Jun 2010, 16:15
prin '82 sau '83 am mancat prima data cozonac unguresc. eram in vacanta cu ai mei, la Tusnad si acolo era o mica patiserie unde se prepara.cred ca-i simt si-acuma mirosul...
acum, am vazut ca se face mai peste tot, dar cozonac din acela, n-am mai savurat niciodata de-atunci.
Pune aci reţeta, te rog, unde deocamdată mama e cea mai bună cozonăreasă pe care-o cunosc. :P

rvn
07 Jun 2010, 16:59
Pune aci reţeta, te rog, unde deocamdată mama e cea mai bună cozonăreasă pe care-o cunosc. :P
reteta o stie ipu mai bine.....
netul te face foarteeeeeeeeeee destept. oricum, el n-a apucat sa manance d-ala, "secuiesc" adica tulnica sau cum naiba s-o numi.
ipule.acum 28 de ani, cand nici macar in plan de concepere nu erai, prajitura, cozonac sau "croasant" nu miroseai decat de sarbatori.si era mereu de-un singur fel.fara atatea fandoseli aduse astazi de-afara.stateau turistii chiar si o juma' de zi la coada, macar sa simta gustul acelui preparat, pe care azi, chiar nu-l mai cumpara nimeni....
si oare de ce?

Judex
07 Jun 2010, 17:00

Pune-te pe studiu, că râd unguroaicele (sau secuiencele) de tine. ;)
Prăjitura aia de-i zic unii români și tulnic(ă) se cheamă kürtős( )kalács în original.

Apropo de specialități de patiserie fabricate pe bară, în România se mănâncă Baumkuchen-ul nemțesc?
http://www.cake100.net/images/sweet/Baumkuchen.jpg
Hai nu ma-nnebuni! =))

Ipu
07 Jun 2010, 19:57
Hai nu ma-nnebuni! =))

Citează te rog numai partea la care te referi, ca să înțeleg și eu (ce anume te-a contrariat).

Judex
07 Jun 2010, 20:06
La tine ma contrariaza tot. =))

rvn
08 Jun 2010, 09:15
La tine ma contrariaza tot. =))
credeam ca sunt singura de aceeasi parere.
si...jude, e posibil sa ne fi intalnit.la lacul SF.Ana.

anaemona
10 Jun 2010, 23:13
Datorita lui Win :-* si DL am avut spor la gatit azi. Win a fost excelent filmuletul, imaginea si muzica din fundal si povestea din tren, a fost un deliciu.

Asadar am gatit quinoa :)) pentru ca aveam asa ceva in casa de acum citeva saptamini si nici o tragere de inima sa caut retete pe internet.

Ingrediente:

quinoa - 1 cana si jumate (mica)
apa - 1 cana si jumate (mare) :D
sweet peas - taiate in lung
ciuperci
sun dried tomatoes - taiate si ele
seaweed
ceva usturoi verde
ulei - n-am pus de masline, am folosit uleiul in care erau rosiile

Quinoa se fierbe relativ ca orezul, asa cum explica si David Lynch :) doar ca eu le-am fiert singure, nu-mi plac broccoli, yuck. Fata de orez are avantajul ca nu se lipeste de oala si nu trebuie amestecate deloc. Dupa ce incepe sa fiarba apa se lasa la foc mic in functie de cit de tari va plac boabele. Dupa 15 minute boabele aratau fluffy si mi-a placut cum au iesit.

http://img704.imageshack.us/img704/8696/000md.jpg

Apoi se calesc in putin ulei: ciupercile, pastaile cu usturoiul si rosiile.

Cind sint toate gata arata asa, inainte sa le amestecam cu quinoa

http://img295.imageshack.us/img295/2285/001fz.jpg

Si in final se maninca, eu mi-am pus o cana de iaurt linga, miam :) n-am avut nici un vin ca lumea. Seaweed-ul se pune de pamplesir si-n loc de sare.

http://img689.imageshack.us/img689/9418/002pjm.jpg

Windom
11 Jun 2010, 06:09
Wow, ma bucur ca ai gasit filmuletzul...educativ.:P Nu credeam ca va avea efectul asta. Arata delicios oricum.:)

Dragomara
11 Jun 2010, 06:13
@anaemona - arată super! NU am mâncat niciodată Quinoa, am citit despre ea în cartea unui nutriţionist englez, şi m-am întrebat dacă s-o găsi şi pe la noi în magazinele de produse naturiste. ;)

În altă ordine de idei ce limbă este cea pe care-o scrii tu aici?! Ultima dată când te-am citit foloseai Limba Română, cea din postarea de mai sus aduce un pic, da'totuşi nu e! :-O :-/ :-?

PS: da'ce porţii mici papi tu!! :">

----------

Io una am gătit fasole păstăi cu usturoi:

http://i49.tinypic.com/255i91g.jpg

Ceapa roşie îmrietenindu-se cu frunzele de ceapă albă, restul cepei albe tocmai ce-l păpasem io, că de, nu m-am putut abţine! :))
http://i48.tinypic.com/2yo51rb.jpg

http://i50.tinypic.com/2z6fq15.jpg

A trebuit să insist nu glumă, unde am pus prea mult usturoi şi unde el ustura în draci! Însă fasolea era foarte dulce şi foarte fragedă. :">
http://i47.tinypic.com/2gydmkm.jpg

FreakDoll
11 Jun 2010, 17:51
Mâine este ziua mamei mele și aș vrea să'i pregătesc mai multe feluri de mâncare .Daca ați putea să'mi dați niște idei, v'aș fi recunoscătoare .Dar nu d'astea complicate și din cine știe ce țări .

copila_satanista
11 Jun 2010, 18:06
incearca sa te gandesti la cam ce ii place in general si poate te inspira. daca ni le zici si noua poate te inspiram si noi :)

FreakDoll
11 Jun 2010, 18:21
incearca sa te gandesti la cam ce ii place in general si poate te inspira. daca ni le zici si noua poate te inspiram si noi :)

Până acum m'am hotărât să fac ciupercuțe cu smântână și usturoi . De plăcut cred că'i place orice , mai ales dacă e făcut de mine :D Mestecă și când nu mă mai uit la ea scuipă în șervețel, ca'n filme =))

copila_satanista
11 Jun 2010, 18:27
:)) eeeh haik nu cred eu ca iese asa tragic. eu la ciuperci/fasole verde cu usturoi pun si maioneza. poate ii faci si un desert ceva :) macar o inghetata frumos ornata (din suflet asa :D) cu fructe si frisca ... numai buna pe caldura asta

FreakDoll
11 Jun 2010, 18:29
Dacă tot știi să faci scrie'mi și mie rețeta că dacă m'am decis să fac asta nu înseamnă ca și știu :D Ms anticipat :D

MariaMona
13 Jun 2010, 23:05
http://www.culinar.ro/retete/gateste/3/144/8816/dulciuri/torturi/nutella-cheesecake

E o prajitura cu o crema din frisca si nutella si blat din biscuiti. Am gasit-o pe facebook si am facut-o alaltaieri. Super simpla - in 15 minute e gata, doar ca trebuie sa stea cateva ore la frigider, si e foarte usoara. V-o recomand!

MariaMona
21 Jun 2010, 10:25
Ultimele mancaruri pozate: tortul papusa de ziua Juliei si mini pizza.

http://www.myotherdrive.com/dyn/file/363.582304.21062010.03456.6a64fi/tort+papusa.jpg

http://www.myotherdrive.com/dyn/file/051.542304.21062010.03435.6a64fi/mini+pizza.jpg

Judex
21 Jun 2010, 11:13
Mini-pizza, mmm, yummy! ;)

anaemona
22 Jun 2010, 18:52
MariaMona, nu zici cum se fac mini-pizza? arata excelent.

MariaMona
22 Jun 2010, 20:05
Ba da, e si foarte buna.

Mini pizza

Ingrediente: 1 aluat de foietaj cogelat din comert de 400-500g (sa fie o foaie, nu patratele), 6 felii sunca presata, ciuperci din conserva, ketchup, cascaval

Se decongeleaza aluatul la temperatura camerei circa 1 1/2h. Se aprinde cuptorul la temperatura medie. Se deruleaza aluatul, se unge cu ketchup, se pun feliile de sunca si se presara cu ciuperci (se poate improviza la umplutura). Se ruleaza aluatul cu ingredientele si daca e f. cald afara se tine vreo 10 minute in frigider. Se scoate, se taie felii care se pun culcate in tava cu hartie de copt. Abia acum se presara pe fiecare felie cascaval ras (daca se pune inauntru, se lipesc prea tare de hartie). Se pun in cuptorul incins pentru 20-25' sau pana se fac. Restul ruladei se tine in frigider pana se pun in cuptor.

(reteta originala preluata de pe culinar.ro este cu un aluat facut in casa, dar e mult mai simplu cu cel cumparat).

anaemona
22 Jun 2010, 20:28
Ce misto! Mi-ai dat o idee super sa-mi fac cu spanac si vad eu ce mai pun pe-acolo. Pina acum cumparam foi din astea, le taiam in patratele si le umpleam cu spanac cu brinza sau ciuperci :)

http://img132.imageshack.us/img132/1536/img1020ao.jpg

dar e munca de mori. Ideea asta, sa le rulezi, mi se pare mai usor de facut, doar ca probabil se mai imprastie continutul :-?

rvn
22 Jun 2010, 21:13
@anaemona, daca-ti plac clatitele si te descurci sa le faci rapid, poti folosi umplutura de spanac pentru
ele. aluatul acela, este aspectuos si simplu(ca-i de cumparat) dar, retine: este plin de grasime si nu-i ca cel pe care l-ai face tu.

Judex
28 Jun 2010, 13:45
Deci tin sa va spun ca am preluat retata de la MariaMona si am pus la copt ceva ce se doreste a fi mini-pizza. Pana la urma cred c-o sa iasa de-a dreptul calzone. :D

Judex
06 Sep 2010, 17:03
Va place mamaliga? Daca da, cum, in ce combinatii?
Mie mi-a facut o pofta nebuna cineva si am ras deja jumate. :D

dragonfly_drk
06 Sep 2010, 17:06
mmmmmmmmmm... mamaliga. preferata mea. mai ales cand e atat de bine facuta de o poti taia cu ata. si desigur, mamaliga e buna cu niste branza buna... sau langa o tocanita de pui... yummy... mi-ai facut o pofta...

Judex
06 Sep 2010, 17:11
N-ai vazut ca si mie imi facuse pofta altcineva? Am transmis si eu mai departe, un fel de leapsa cu pofta de mamaliga. :D

dragonfly_drk
06 Sep 2010, 17:13
Bravos... si acuma o sa fug in bucatarie sa imi fac mamaliga... frumos iti sade?... =))

anaemona
06 Sep 2010, 17:32
Eu am facut tort tiramisu acum 2 saptamini si mi-a iesit bestial :)) poze pun doar la cerere, nu vreau sa am pe nimeni pe constiinta.

Si vreau si eu mamaliga :(( de obicei amestecata cu ou si brinza, dar merge si cu ciulama de ciuperci.

dragonfly_drk
06 Sep 2010, 18:02
daca pui poza cu tiramisu, iti trimit mamaliga prin mail... sper sa nu se toceasca pana la tine... :(

anaemona
06 Sep 2010, 18:11
La cererea libelulei :)

http://img163.imageshack.us/img163/7885/tort1m.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/4094/tort2r.jpg

Astept mamaliga :))

dragonfly_drk
06 Sep 2010, 18:36
oh... stai sa imi revin... imi vine sa musc din ecran... =))... vrei o mamaliga?>....
http://www.drobetaturnuseverin.net/files/images/pastrama.preview.jpg

uite-o... din pacate nu am aparat sa o fotografiez pe a mea... dar am gasit una gustoasa pe net... sper sa iti placa... cat despre tiramisu... OMG... sa ma tina cineva... :-S

MariaMona
07 Sep 2010, 08:55
Fain tirami su, niam-nia!

Mamaliga e una din preparatele mele preferate. O savurez la felul I cu lapte, iar la felul 2, ori clasica mamaliguta cu branza si smantana (eu adaug si unt), ori cu tochitura moldoveneasca (tocanita de porc), ori dupa o reteta vazuta la Radu Anton Roman - straturi - mamaliga, slanina usor prajita, branza de burduf si tot asa! Hai ca deja imi lasa gura apa =P~

Judex - n-ai mai spus, ti-au iesit mini-pizzele, au ba?

copila_satanista
07 Sep 2010, 09:14
e clar! toata cinemagia face mamaliga zilele-astea