View Full Version : Credeti in Dumnezeu
matmircea
28 Oct 2010, 21:45
ar fi cazul sa revenim sa topicul initial :)
dragonfly_drk
28 Oct 2010, 22:10
cred ca ar fi cazul sa va raspund intai si abia apoi sa revenim la oile noastre. asa ca:
@danonino. pentru a putea gandi rational, si pentru a putea ajunge sa ai idei bune, trebuie sa te detasezi de restul problemelor cotidiene. caci daca esti plin de ganduri nu ai cum sa ai idei pentru ca automat, orice ai face, tot acolo o sa ajungi sa te gandesti la probleme mai mult decat la o idee care ar putea sa iti vina intre timp. spre exemplu:
Rapture. merge la scoala. are o zi grea, materii insuportabile si plictisitoare (dau un exemplu de zi pe care multi dintre noi, elevi sau studenti, o avem cateodata). ajunge seara tarziu acasa si ar vrea sa picteze. insa, dupa cum sustine, e irationala. e obosita. mintea ei nu mai gandeste corect tocmai din cauza informatiilor acumulate in timpul zilei, informati care ii umplu creierul si care nu pot disparea decat in timpul somnului, cand sunt stocate acolo unde trebuie, in sertarasele alea ale mintii. bun.. asa ca, oricata experienta ar avea, oricat talent, nu poate sa picteze. si cu toate acestea trebuie sa o faca. si nu numai pentru ca o vrea ci pentru ca are un proect de predat a doua zi. ce e de facut? bun, tu spuneai ca cel mai bine e sa dormi inainte sa te apuci de lucru. foarte corect. mai corect de atat parca nici nu putea fi spus. dar ce ne facem in cazul in care trebuie sa muncesti atunci iar mintea ta da rateuri? simplu. o detasezi, o odihnesti cateva minute ca sa poata reveni la starea ei normala.
@mircea... mai mircea... lucrurile nu sunt asa de usoare precum crezi. exact cum spunea si danonino. e nevoie de mult mai mult ca sa devi un pictor bun. nu e de ajuns sa ai o idee. poti avea sute de idei daca mana ta nu e formata si instruita sa picteze. si ca sa ajungi acolo, ei, e nevoie de mult timp.
@rapture: ai foarte mare dreptate dar numai pe jumatate: munca intelectuala, de cele mai multe ori e mult mai obositoare decat cea fizica. e normal sa fi irationala de la o anumita ora. nu esti singura. toti suntem. insa conteaza foarte mult sa iti cunosti mintea si corpul si sa stii cum sa le conduci tu pe ele si nu ele pe tine. e usor sa spui: "seara nu lucru pentru ca sunt irationala". dar de ce nu incercam sa facem sa nu mai fim irationali seara? totul depinde de modul in care iti educi mintea si corpul. eu aveam zile in care mergeam de dimineata pana seara la facultate si noaptea faceam proiecte. nu aveam nici pe dracu'. cand eram obosita, pur si simplu ma educam si ma manipulam in asa hal, incat, dupa cinci minute ma simteam fresh. mi-am fraierit mintea. nu e greu, dar e nevoie de timp si de exercitiu. exact ca in pictura. am mai scris pe aici pe undeva, la un moment dat, ca mie imi ajunge sa dorm doar trei ore pe noapte si atat. desigur, exercitiul de antrenare al creierului necesita timp si resurse. si de cele mai multe ori mi-e prtea lene sa ma concentrez sa il "fraieresc" asa ca prefer sa imi aman responsabilitatile si sa ma odihnesc pe calea normala, obisnuita. adica somnul.
gata. acum putem reveni la oile noastre.
copila_satanista
29 Oct 2010, 09:31
mai dragonfly te rog eu intelege odata ca nu-i nevoie sa ii dai lu iaurtica atata apa la moara ca si-asa el e cu pasarelele lui. ce pana mea sa stie el cum e cu mintea si arta?? danonino? :))))) nu vezi si tu cat de pe langa e?
tu chiar nu zici rau, eu am adevarate probleme cu mintea mea care e pur si simplu tot timpul obositor de hiperactiva si mi-e foarte greu cateodata sa o linistesc oleak cat sa imi fac starea necesara sa pot canta la clape ...
dragonfly_drk
29 Oct 2010, 09:50
he, he. chiar ma bucur ca cineva intelege in sfarsit ce vreau sa spun...
clape? hmmm... :x
e unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poate face cineva. degeaba, pianul e una dintre cele mai divine muzici. ne dai si noua un link, ceva sa iti vedem talentul? pls. pls... :">
on: adevarul e ca Dumnezeu a lasat pe pamant tot felul de specimene. tot timpul, imi imaginez ca Dumnezeu a creat omul cu personalitate: de animal. spre exemplu: unii au personalitate de maimuta. se scarpina la c... toata ziua si se cauta de paduchi. pupincuristi. mai sunt si cei cu personalitate de leu: mari conducatori, oameni inteligenti care au spirit de afaceri. sau scumpii de Koala. un animalut de om care doarme tot timpul. e depresiv si crede ca viata lui nu are niciun sens. mai sunt multe exemple. insa metafora vietii poate fi interpretata in multe moduri. si exercitiul asta e chiar ok. cand vezi o persoana sa ii atribui un animal ce sa se potriveasca personalitatii sale. e chiar amuzant.
eu cred ca danonino e o hiena. se hraneste cu lesuri, se repezeste asupra lucrurilor care nu i se cuvin. se crede regele junglei chiar daca e un pricajit. e tot timpul pus pe cearta si umbla cu coltii la vedere, in pozitie de atac pana si cand doarme.
chiar ar fi un topic bun asta cu animalele... :))
all in all... Dumnezeu ne-a dat posibilitate creativa. totul vine de la imaginatie. cea care ne ghideaza mai departe. pentru ca pentru pictura, muzica, scris, ai nevoie de imaginatie. si voi spuneti de Dumnezeu ca e rau... uitati ce ne-a lasat... talentul. ca sa nu ne plictisim si sa evoluam intru-un mod cat mai pasnic si mai original. asta e o noua diferenta intre noi ca specie si animalele pe care le-am enumerat mai sus. ;)
copila_satanista
29 Oct 2010, 10:01
tot off, ultimul: poate inregistrez pana la urma ceva si negociem pe mess, nu prea am chef sa arat la toata lumea pentru ca nu cant decat de aproape un an (destul de rar) si nu consider ca am ceva de aratat momentan. in plus cant in special pentru mine nu ca sa fac ceva anume cu asta sau ca sa ma laud.
dragonfly_drk
29 Oct 2010, 10:08
da, da... vreau, vreau... ;). nu conteaza cum canti. pianul e instrumentul meu preferat. si imi place sa ii ascult pe incepatori exact asa cum imi place sa ii ascult si pe marii pianisti. so, cand ai ceva pt mine. pls... da un buzz... :)) (hai k iti bag un id pe pm k tare m-ai facut curioasa... i/m so fuckin' crazy this morning. and i don't know why... :)) )
gata cu off-ul... daca vreti ceva, raportati totul la Dumnezeu. it can't be hard to do that. ;)
matmircea
29 Oct 2010, 11:21
tot off, ultimul: poate inregistrez pana la urma ceva si negociem pe mess, nu prea am chef sa arat la toata lumea pentru ca nu cant decat de aproape un an (destul de rar) si nu consider ca am ceva de aratat momentan. in plus cant in special pentru mine nu ca sa fac ceva anume cu asta sau ca sa ma laud.
hey poate sa fii un geniu k mozart ...:d si eu cant la chitara dar tot incepator is
ps:legat de pian chiar intreba un pianist pe un tip care canta de asemenea la pian de cat timp canta si a zis de 10 ani si i-a raspuns pianistul ...aa acu debea esti incepator :d
netza all apropo
dragonfly_drk
29 Oct 2010, 16:31
neatzas i tie, dar hai sa incercam sa fim on-topic. ;) ca se supara Pit. pe noi si ne sterge... :))
matmircea
29 Oct 2010, 20:38
pai il astept pe pit la continuarea discutiei si vad ca nu ne sincronizam deloc..
dragonfly_drk
29 Oct 2010, 21:01
rabdare, rabdare... va veni
matmircea
29 Oct 2010, 21:19
trist nu pot sta prea mult la 4 dim plec spre cj...
dragonfly_drk
29 Oct 2010, 21:22
nu te grabi... cand va veni timpul, vei primi si raspunsurile la intrebarile pe care le ai. pana atunci posteaza-le aici, si cei care pot, iti vor raspunde.
@Pit: haida nene, te striga lumea pe aici mai rau ca pe un sfant. ce ai patit?
P.S.Mircea, imbraca-te gros, la Cluj e foarte frig. :))
matmircea
29 Oct 2010, 21:25
pai...eu nu prea am intrebari ce ma intereseaza gasesc raspunsul
ps: daca la cj e frig atunci vin in slip :D
dragonfly_drk
29 Oct 2010, 21:26
nu te creeeddd... :)) daca tu vii in slip, eu vin cu Antena 1 si te fac vedeta mare... :))
matmircea
29 Oct 2010, 21:29
sunt destul de mare:)) nici nu sti de unde vin eu...:d
dragonfly_drk
29 Oct 2010, 21:38
as putea sa caut. ori vii cu trenul, ori cu avionul. daca ai ora fixata la 4. daca vii cu trenul, mi-ar fi usor sa te descopar. cu avionul, ar fi mai greu. si mi-e atat de lene... :))
1. Mesaje private :P
2. Fara suparare: "vii", nu "vi", si "stii", nu "sti".
LE: Observ ca primul exemplu a fost doar o intamplare ;)
matmircea
29 Oct 2010, 21:43
1: de acord
2: doamna/domn si veniti sau nu veniti :P
dragonfly_drk
29 Oct 2010, 21:43
ok, Liviu. merci pentru lectia de limba romana si ne vom abtine de acum... :)
dragonfly_drk
18 Nov 2010, 23:07
and I like this one...
:))
http://www.youtube.com/watch?v=xZEO1Lug25s
matmircea
18 Nov 2010, 23:13
mda...religia ...credinta nu se poate descrie in cuvinte... oamenii vor fapte...mda..faptele si minunile se intampla chiar sub nasul nostru si nu le vedem sau nu vrem sa le vedem... la fel cum e vantul...de vazut nu il vede nimeni dar de simtit il simte toata lumea!
noapte buna la toti
danonino
19 Nov 2010, 00:20
Vantul il simti folosindu-te de simtul tactil.
and I like this one...
http://www.youtube.com/watch?v=xZEO1Lug25s
Sau nu.
"Daca Dumnezeu ar fi unul din noi/ Ar fi un strain in autobuz". Melodia propaga ideea, conform careia, Dumnezeu este in noi toti. Atunci, el este si intr-un violator? Si in acei oameni care si-au omorat fiica prin infometare?
dragonfly_drk
19 Nov 2010, 01:06
ba e si in violator, si in mama aia si in noi toti...
numai vezi tu... unii nu Il simt. deaia fac chestii de genu.
matmircea
19 Nov 2010, 08:47
liberul arbitru fratilor....oricum toti vom raspunde pentru binele sau raul care il facem...si fiecare o sa isi ia "rasplata" cuvenita ;)
matmircea
19 Nov 2010, 11:31
punct ochit punct lovit Dragon,dar nu numai ca nu Il simt dar nici nu cred ca exista si asta le da motive sa faca orice! odata ce nu ti-e frica de nimeni si nimic crezi ca poti face orice...daca am fi asa toti ce haos ar fi in toata lumea? pana si africanii sau cine mai stie ce triburi ai frica de cineva care e mai sus de ei
danonino
19 Nov 2010, 13:24
punct ochit punct lovit Dragon,dar nu numai ca nu Il simt dar nici nu cred ca exista si asta le da motive sa faca orice! odata ce nu ti-e frica de nimeni si nimic crezi ca poti face orice...daca am fi asa toti ce haos ar fi in toata lumea? pana si africanii sau cine mai stie ce triburi ai frica de cineva care e mai sus de ei
Asa ma, zi-le tu! "Sa va fie frica de Dumnezeu!"
De ce sa imi fie frica de el? E vreun nenorocit, vreun ticalos?
Capul nu e exista doar pentru a nu va ploua in gat.
copila_satanista
19 Nov 2010, 13:39
matmircea eu vad in tine ceea ce se cheama un religios naiv :)
Daca ajungi la un nivel mai inalt de experienta, cunoastere, inteligenta si alte d-astea, realizezi ca nu iti trebuie ideea unui D-zeu care sta pe pozitie, pregatit sa iti aplice o pedeapsa daca ai calcat stramb ca sa poti fii moral si sa alegi sa nu faci lucruri rele. Astfel de frica a fost intodeauna folosita de cei mai isteti pentru a manipula masele ratacite in prostie sau chiar mediocritate. Incearca sa deschizi putin mai mult ochii si sa gandesti cu propria minte ;)
Daca religia, asa cum este ea inteleasa... ar fi fost uitata de mai multe secole, eu cred sincer ca am fi evoluat foarte mult atat pe plan stiintific, cat si spiritual fata de cum suntem in prezent. Problema este insa cu 2 taisuri. Ca sa reusim sa luam o pozitie dreapta, trebuie automat sa fim mai destepti...
In fine incep sa o dau in diverse si e prea mult de spus si nu am timpul ori cheful necesar.
matmircea
19 Nov 2010, 17:18
matmircea eu vad in tine ceea ce se cheama un religios naiv :)
Daca ajungi la un nivel mai inalt de experienta, cunoastere, inteligenta si alte d-astea, realizezi ca nu iti trebuie ideea unui D-zeu care sta pe pozitie, pregatit sa iti aplice o pedeapsa daca ai calcat stramb ca sa poti fii moral si sa alegi sa nu faci lucruri rele. Astfel de frica a fost intodeauna folosita de cei mai isteti pentru a manipula masele ratacite in prostie sau chiar mediocritate. Incearca sa deschizi putin mai mult ochii si sa gandesti cu propria minte ;)
Daca religia, asa cum este ea inteleasa... ar fi fost uitata de mai multe secole, eu cred sincer ca am fi evoluat foarte mult atat pe plan stiintific, cat si spiritual fata de cum suntem in prezent. Problema este insa cu 2 taisuri. Ca sa reusim sa luam o pozitie dreapta, trebuie automat sa fim mai destepti...
In fine incep sa o dau in diverse si e prea mult de spus si nu am timpul ori cheful necesar.
te-as ruga sa vezi ce am scris despre frica de Dumnezeu si pe urma sa vb
dragonfly_drk
19 Nov 2010, 22:06
am ajuns la concluzia ca asceasta credinta in Dumnezeu sau lipsa ei, ne este data de experienta pe care fiecare o avem in viata. unii dintre noi, vad toate intamplarile din jurul nostru ca pe niste semne. le iau ca atare si chiar le merge. altii merg cu capul inainte, se bazeaza pe ratiune si chiar le merge.
concluzia?
oricat de mult a i crede sau nu in Dumnezeu, e tot una... cel putin aici.
mai incolo, dupa moarte... nu se stie. ;)
mai incolo, dupa moarte... nu se stie. ;)
Vedeti, aici e tot şpilul: cind a aparut religia? atunci cind omul a devenit constient de propria moarte. Va dati seama ce soc a avut. Si atunci ce a zis: hai sa inventez eu o chestie care, pe de o parte sa-mi explice mie de ce trebuie sa indur soarta asta (si a venit cu faza "pedepsei de sus"), iar pe de alta parte, sa gasesc o solutie convenabila la toata tarasenia: ce misto ar fi sa nu se termine totul in momentul fatidic - it ain't much fun... Asa ca hai sa elaboram ceva atit de cool care sa ne astepte dincolo, incit sa merite toate rahaturile pe care le induram aici. Dar sa le scrijelim repede pe ceva pina nu uitam. Dup-aia mai elaboram. Adam si Eva, Cain si Abel, mai vedem noi... Pe moment bine ca ne-am luat o piatra de pe inima si putem dormi linistiti la noapte.#:-S
dragonfly_drk
20 Nov 2010, 10:59
Windom, cum ai ajuns tu la concluzia asta?
Nu e o concluzie, e ditamai setul de truisme.:D La care am ajuns printr-o serie de deductii de bun simt. Opinii de bun simt vs fabulatii - cam la asta se reduce topicul asta. Dar si fabulatiile pot sa fie de bun simt atunci cind sint emise de o judecata neprihanita.<):)
dragonfly_drk
20 Nov 2010, 13:09
hai sa iti spun ceva... de cateva zile vorbisem cu un prieten pe mess. aveam ceva probleme asa ca mi-a sugerat sa citesc acatistul Maicii Domnului. zapacita cum sunt, nu l-am citit si nici nu l-am cautat. nu credeam ca am nevoie de el au ca ma va ajuta in vreun fel. pana azi cand, surpriza... ma intorceam cu mama acasa. pe drum ne-a oprit un tanar. avea in mana niste carti de rugaciuni. mi-a dat unul si a plecat mai departe. si cand m-am uitat pe el, ghici ce era... acatistul de care tocmai vorbisem.
e doar o pura intamplare, conincidenta, sau e si asta o fabulatie?
Pura coincidenta, Jesus freaks are everywhere these days...
dragonfly_drk
20 Nov 2010, 13:22
nu exista coincidente
danonino
20 Nov 2010, 14:29
Ieri, am citit horoscopul, la zodia mea scria ca, din punct de vedere financiar, va fi o zi foarte buna. Sa nu imi vina sa cred, dar in ziua aia am primit bursa.
Nu exista coincidente, sunt sigur toti oamenii nascuti in zodia gemeni, au primit bani, sigur-sigur. Nu exista coincidente.
(Glumesc, evident.)
Ceea ce mi-ai spus tu, e acelasi lucru cu horoscopul. Coincidente exista, sunt niste intamplari, insa multi le impune, le atribuie valoarea de "minune" sau semn.
copila_satanista
20 Nov 2010, 16:07
http://img502.imageshack.us/img502/8241/securedownloadxy.jpg (http://img502.imageshack.us/i/securedownloadxy.jpg/)
Coincidence? I think not!
Geniala poza :))
dragonfly_drk
20 Nov 2010, 22:46
Ieri, am citit horoscopul, la zodia mea scria ca, din punct de vedere financiar, va fi o zi foarte buna. Sa nu imi vina sa cred, dar in ziua aia am primit bursa.
Nu exista coincidente, sunt sigur toti oamenii nascuti in zodia gemeni, au primit bani, sigur-sigur. Nu exista coincidente.
(Glumesc, evident.)
Ceea ce mi-ai spus tu, e acelasi lucru cu horoscopul. Coincidente exista, sunt niste intamplari, insa multi le impune, le atribuie valoarea de "minune" sau semn.
danonino, horoscopul e o labareala... e o metoda de a fraieri lumea. hai sa fim seriosi acum, viitorul nu poate fi citit si nici nu va putea fi vreodata... in fond, ce rost ar mai avea viata asta, daca eu as stii ca azi castig la loto?
nu poti sa spui ca faptul ca ai primit bani si ti-a spus la horoscop ca ii vei primi e o coincidenta bizara... e pur si simplu un fapt. putea foarte bine sa scrie ca o sa fii falit, ca tot primeai banii aia.
@copilo, e editata, nu? ca altfel nu are cum sa fie... :))
danonino
21 Nov 2010, 09:41
tu nu te prinzi de cea mai evidenta aluzie sau ironie.
hellsteed
21 Nov 2010, 12:09
Windom , let's go to JESUS camp... :)) Have you seen that shit ?
Windom iti zice tata Eliade de caracterul religios omului si primele manifestari. N-a aparut atunci cand omul a fost constient de propria moarte... Manifestarile religioase celebreaza viata, ciclul vietii. Moartea e doar una din etape. Expun si eu un ciot de idee.
Cautati si cercetati, cetiti ceva ca ceea ce spuneti voi sunt cioturi din idei expuse de mari ganditori ai unor vremuri.
Religia s-a nascut din si se mentine prin frica. Omul cind e zimbaret si celebreaza viata nu sta sa cugete de unde-i vine oare fericirea si cine-i responsabil, n-are de ce sa caute explicatii si sa imagineze scenarii...
hellsteed
21 Nov 2010, 15:16
Ui ce frumos zice Tarkovski... Si cum iti spune baga la cap, indreptand camera usor spre ureche. http://cipripop.blogspot.com/
matmircea
21 Nov 2010, 20:51
prieteni...ma simt obligat sa va mai arat odata ce a spus :
Parintele Rafail Noica
Despre frica lui Dumnezeu
Ma gandesc sa spun cateva cuvinte despre frica lui Dumnezeu fiindca este "inceputul intelepciunii". Dar tare mi-e ca nu intelegem noi ce este frica lui Dumnezeu, frica de Dumnezeu; adica, sa-ti fie frica de Dumnezeu daca faci rau, si atuncea, de frica batului, sa nu faci nici aia, nici ailalta? Dar atuncea, daca ne este frica de Dumnezeu in felul acesta, cum propovaduim noi un Dumnezeu al dragostei, si unde este dragostea daca ne este frica de Dumnezeu asa cum ne este frica de un caine rau?
Dar atunci ce este frica lui Dumnezeu? Am cunoscut un suflet foarte bun care, ca sa se pazeasca de rele, si-a agatat in odaie o icoana, sau mai bine zis un tablou, unde se arata Judecata de Apoi, si mai ales chinurile iadului. Si atuncea nadajduieste, cand ii vin ganduri rele, ca uitandu-se la chinurile iadului sa se infricoseze si sa se ajute ca sa le taie. Spunea ca, la inceput, mergea tactica aceasta a nevointei, dar acuma se uita cu indiferenta la toate ororile pe care le arata tabloul, si inceputul intelepciunii parca nu se inteleneste in inima ei. Dar imi venea sa zic: Frica de iad, frica de chinuri este aceeasi cu frica de Dumnezeu, sau cand altii gandesc ca, tot asa, se infricoseaza cu gandirea la draci si la tot ce ne fac ei? Dar atuncea imi vine gandul: Frica de drac, asta este frica de Dumnezeu? Adica, Dumnezeul nostru este dracul? Ori Dumnezeul nostru este iadul?
Frica de Dumnezeu. Dar mie imi place, acolo unde se poate, unde fraza ingaduie, imi place mai mult sa spun "frica lui Dumnezeu," fiindca expresia asta are un diapazon mai larg, inseamna mult mai multe lucruri, precum as vrea sa va pun lucrul acesta in gand acuma, din tineretele voastre. Tot cuvantul dumnezeiesc are un diapazon mult mai larg decat orice cuvant omenesc. Cu ajutorul Domnului o sa incep sa va vorbesc despre asta.
Prefer "frica lui Dumnezeu", intai, fiindca "frica de Dumnezeu" prea mult sugereaza ca ti-e frica "de"; si atunci, daca ti-e frica "de" - fie Dumnezeu, fie un balaur - ce faci? Fugi si te ascunzi. Dar asta-i tocmai gresala pe care a facut-o Adam; ca, poticnindu-se si neascultand de Dumnezeu, vine Dumnezeu in Rai, si Adam aude glasul lui Dumnezeu in Rai, in "racoarea serii", si fuge si se ascunde dupa copac.
Dar pe noi Biserica ne invata nu sa ne ascundem, ci sa ne marturisim: spovedanie. Adica ce este spovedania? Noi venim la Dumnezeu si ne dezvaluim. Nu ca Adam, asteptand pe Dumnezeu sa zica: "Adame, unde esti?" "Apai m-am ascuns, fiindca eram gol". Si atunci Dumnezeu sa zica: "A, dar cine ti-a aratat ca erai gol? Nu cumva ai mancat din rodul acela de care ti-am spus Eu sa nu mananci?" Si iata ca Dumnezeu ii face spovedania lui Adam. Si pana la urma ce se intampla? Adam, cand s-a infatisat inaintea lui Dumnezeu, isi acoperise goliciunea cu frunze de smochin. Dar cand s-a terminat, tragic, tot dialogul acesta - tragic, fiindca Adam si-a pierdut frumusetea cea dintai, si nu si-a regasit-o prin marturisire, prin pocainta - cand Adam a pierdut Raiul in care se desfata, ce a facut Dumnezeu cu Adam? Iata ca l-a imbracat cu "haine de piele".
Aceste haine de piei sau haine de piele - si expresia are multe intelesuri, pe care o sa le invatati, dar ma limitez astazi la una: Nu e oare haina de piele o imbracaminte, un acoperemant mai desavarsit decat frunzele de smochin? Adica, atuncea cand a iesit o cearta, cum ar fi, intre Adam si Dumnezeu, Adam a ramas imbufnat in starea lui si nu s-a intors ca sa spuna lui Dumnezeu: "Da, Doamne, asa cum ai zis, asa am facut. Am mancat din rodul din care mi-ai spus sa nu mananc, si uite ce s-a intamplat. Credeam ca mi se deschid ochii ca sa-i ridic la Dumnezeu, ca asa mi-a zis sarpele, atuncea cand Tu mi-ai spus ca aveam sa mor - si uite ca am murit, uite ca duhovniceste am murit. Mi s-au deschis ochii, si ce-am vazut? Goliciune si rusine. Dar de ce rusinea asta? Am pierdut harul Tau, am murit!"
Adam nu a spus asta. A ramas "in aer": "Iata, femeia pe care Tu mi-ai dat-o, ea mi-a dat sa mananc, si bineinteles ca am mancat." A cui e vina? A lui Dumnezeu. Si deci, zic ca Dumnezeu, bland, a incercat prin Eva sa-l mantuiasca pe Adam, dar nici Eva nu s-a aratat a fi ce a fost mai tarziu Maica Domnului, care prin dragostea ei, prin smerenia ei sa mantuiasca pe Adam. Si Eva ca prin cearta a marturisit: "Apai sarpele m-a amagit." Si de aceea zic "cearta", ca nici Adam nu s-a pocait, nici Eva nu s-a pocait, adica nu s-au imblanzit catre Dumnezeu, nu s-au smerit cu starea aceasta, minunata pentru cine a gustat catusi de putin o data smerenia, ca sa dea ocazie lui Dumnezeu sa se arate bland si milostiv, indurat, iertator, vindecator; ca, dupa uraciunea pacatului, Dumnezeu sa-i vindece, si Raiul sa nu fie pierdut. Si a ramas cearta.
Si au plecat de catre fata lui Dumnezeu, si Raiul s-a inchis cu Arhanghelii si cu Serafimii; si cu sabie de foc! Si iarasi zic, Dumnezeu ce a facut? I-a acoperit, le-a acoperit rusinea goliciunii cu haine mai desavarsite decat au putut ei sa isi creeze. In aceasta vedeti iubirea nesfarsita a lui Dumnezeu. in cearta fiind, Dumnezeu i-a miluit mai mult decat au putut ei insisi sa se miluiasca.
Apai daca Dumnezeu este asa, de ce sa nu mergem la Dumnezeu de la inceput si sa spunem, cum ziceam adineauri ca ar fi trebuit sa faca Adam: "Da, Doamne, ara pacatuit, dar iti cer iertare; Doamne, am pacatuit, dar din viata nu vreau sa cad!" - fiindca nici Dumnezeu nu vrea sa cadem din viata.
Frica de Dumnezeu, in sensul prost al cuvantului, este ce a desavarsit pacatul in Adam: despartirea de Dumnezeu. Dar nu a desavarsit-o total, ca pocainta mai este, dar a pecetluit intr-o oarecare masura starea de pacat.
O, daca Adam ar fi inteles "frica de Dumnezeu" ca pe frica lui Dumnezeu cea adevarata.. Vedem in cei ce au trait cu frica lui Dumnezeu, in Sfinti, in Parinti, in Psalmii care ne vorbesc: frica lui Dumnezeu este ceva ce apropie pe om de Dumnezeu. Apai cum mai este frica, daca te apropie, si nu te desparte?
Frica lui Dumnezeu este una din trairile iubirii, cand ti-e frica sa pierzi pe Dumnezeu, caci este asa de pretios, asa de drag, asa de iubit, asa de dulce sufletului. Harul lui Dumnezeu este asa incat, cand il pierzi, intr-adevar ai inteles ce inseamna moarte. Ca "moarte" nu inseamna in primul rand despartirea sufletului de trup, ci despartirea duhului omului de catre Duhul cel Sfant, de harul lui Dumnezeu. Asta este moartea, si de asta suferim noi toti. Si atuncea, cunoscand harul, noi avem mai multa experienta decat Adam, tocmai fiindca cunoastem raul. Adam a cunoscut numai binele si, cum zicem noi, "i s-a urat cu binele", cum ar fi. Nu ca i se urase - dar nu l-a pretuit; in sensul acesta s-a urat cu binele, ca nu a stiut sa-l pretuiasca.
Daca unul dintre noi primim har de la Dumnezeu, apai harul naste o oarecare teama, cu plangere. Cum a venit in mine? Cine se salasluieste in mintea mea? Ce este ce mi-a schimbat acum toate gandurile, toate simtirile? Dar, lucru si mai infricosat: cum sa-l pastrez? Cum sa nu-l pierd? Si cu cat e mai puternic harul, cu atat este mai puternica frica. Unii vorbesc de "teroare," totusi nu in sensul urat al cuvantului: o "teroare" sa nu pierzi aceasta, harul acesta asa de pretios. Dar, o, cat de usor se pierde! Un gand, cat de mic, care nu este in armonie cu el, si s-a dus! Dar nici nu stii ca s-a dus. Te trezesti dintr-o data: A, unde este? Unde este ceea ce-mi era atat de scump? Era pentru mine atat de bine. Cum sa-l mai aflu?
Si daca vine harul acesta la inceputul vietii, se pierde - fiindca omul nu stie sa traiasca fara pacat, si nu stie sa nu-l piarda. Dar daca continua educatia sfanta a omului, revine harul. Dar totusi sufletul il simte de asa o gingasie, incat te apuca o groaza cum sa nu-l pierzi. Si frica aceea care merge pana la groaza, aceea este frica lui Dumnezeu. Aceea este, daca vreti, frica de Dumnezeu, frica sa nu-L pierzi pe Dumnezeu, Cel ce te-a facut. Este deja "in samanta" dragostea lui Dumnezeu, dragostea de Dumnezeu, dragoste care, in nesavarsirea noastra, in starea noastra de pacat, se manifesta ca o frica, frica de a fi nevrednici de frumusetea aceasta nespusa.
Si va spun si lucrul acesta: va rog sa nu va inchipuiti ce poate fi frumusetea aceasta; ci sa cereti lui Dumnezeu sa v-o arate si sa v-o dezvaluie, sa o traiti in sufletele voastre, in inimile voastre, in oasele voastre, in carnurile voastre, ca este reala, si daca nu e reala, nici nu avem nevoie de ea. Va spun asta ca preot al Bisericii Ortodoxe, ca monah de mai bine de treizeci de ani. Daca tot ce se propovaduieste in Biserica noastra este numai o filosofie, in lada de gunoi cu ea! Ma iertati ca vorbesc asa brutal, dar vreau sa stiti ca este adevar. Dumnezeu este adevar, si adevarul se traieste; este cu putinta, literal, sa fie trait pana "in oasele tale".
Literal in oasele tale? Sfantul de care v-am mai vorbit, si va mai vorbesc si altii, Sfantul Siluan, spune ca harul cel mare patrunde pana in oasele omului, si de aceea oasele acelui om dupa moarte devin moaste. Moastele nu sunt doar "oseminte", moastele sunt oseminte sfintite de salasluirea harului Duhului Sfant pana in oase, si se simte in inima, in suflet, in minte, in trup, si pana in oase! Si de aceea va cer, tot ca monah al Bisericii, nu incercati sa va inchipuiti, fiindca toate inchipuirile sunt o caricatura groaznica in comparatie cu ce este adevarul harului.
Ce este? Traiti in adevar, cereti lui Dumnezeu: "Daca esti adevarat, Doamne, trezeste-ma si pe mine! Scoate-ma din negura in care sunt. Iar pentru pacatele mele mustra-ma, Parinte, cu blandete, ca sunt slab, dar da-mi Tu strigatul celui care se mistuie, si da-mi puterea caintei, dar arata-mi-Te! Fa ca viata mea sa fie adevarata, daca esti Dumnezeul adevarului." Si spun aceasta fiindca Dumnezeu, ori este adevar, ori nu avem nevoie de El. Si aceasta o spun din incredintarea pe care o am din putina mea experienta, dar si prin adeverirea multor sfinti, pe care pe unii i-am cunoscut din carti, dar si in viata.
Frica lui Dumnezeu atuncea incepe sa fie "inceputul intelepciunii" - inceputul, nu intelepciunea! Fiindca sfarsitul intelepciunii este dragoste, asa de puternica, incat nu mai ramane nici urma de frica, cum ne spune Apostolul Ioan intr-una din Epistolele lui. inceputul intelepciunii este frica lui Dumnezeu, si frica lui Dumnezeu este dulce, desi poate sa mearga pana la groaza. Si, sa stiti, cum o descria Parintele nostru Sofronie, ca e datatoare de viata, nu este covarsitoare, zdrobitoare, cum este teroarea si frica. Este datatoare de viata, si o simti ca pe un dar pretios, pe care instinctiv nu vrei sa-l pierzi. Nu instinctiv, intuitiv, dar am intrebuintat cuvantul acesta care este mai aproape de intelegerea noastra. Precum instinctul ne face, ne impinge, ne calauzeste, daca vreti, in viata materiala, trupeasca, asa si intuitia in viata duhovniceasca.
Frica lui Dumnezeu atuncea naste in noi o alta frica de pacat decat cele pe care le-am descris la inceput, fiindca, vazand ca sunt lucruri care nu sunt in armonie cu frumusetea aceasta nespusa si absolut de nedescris, dar reala, si ca frumusetea aceasta e asa de gingasa, ca o poti pierde, de nici nu stii ca s-a dus, dar te trezesti fara ea, te apuca o teama de orisice nu este in armonie cu aceasta. Si "orisice-ul" care nu este in armonie cu aceasta, acela este pacatul.
ps:cine nu stie cine e sa caute pe google :D uitati-va in comentariile din urma ce am discutat cu pitt aceleasi discutii sunt
paul_aramis
21 Nov 2010, 21:19
sigur, e frumos să filozofezi (mai ales cu cuvintele altuia). e frumos dar fără acoperire.
pentru că întrebarea tot rămâne: pentru ce au fost alungaţi Adam şi Eva din Ra? pentru ce şi-au pierdut "mântuirea"? că doar nu pentru că au mâncat din pomul cunoştiinţei (sau cunoaşterii, sau binelui şi răului, sau cum io zice fieşcare). ci preventiv. sau pentru că dumnezeu - obosit după cele 7 zile de muncă - a uitat să le pună poprire şi la pomul vieţii...
hellsteed
21 Nov 2010, 21:24
Ca tot aduci vorba de Noica...
Vezi ce zice taica-so despre pilda fiului ripisitor... Ce frumos zice Noica ...
matmircea
21 Nov 2010, 21:24
sigur, e frumos să filozofezi (mai ales cu cuvintele altuia). e frumos dar fără acoperire.
pentru că întrebarea tot rămâne: pentru ce au fost alungaţi Adam şi Eva din Ra? pentru ce şi-au pierdut "mântuirea"? că doar nu pentru că au mâncat din pomul cunoştiinţei (sau cunoaşterii, sau binelui şi răului, sau cum io zice fieşcare). ci preventiv. sau pentru că dumnezeu - obosit după cele 7 zile de muncă - a uitat să le pună poprire şi la pomul vieţii...
pentru ca oricat as incerca sa vorbesc cu, cuvintele mele nimeni nu ma asculta...m-am gandit daca scriu ce a scris "cineva" poate ma fac inteles dar efectul e acelasi
dar problema e CREDETI SAU NU IN DUMNEZEU? ca doar asa se numeste topicul
matmircea
21 Nov 2010, 21:25
Ca tot aduci vorba de Noica...
Vezi ce zice taica-so despre pilda fiului ripisitor... Ce frumos zice Noica ...
eu am dat un exemplu banal..dar sunt mii si mii de exemple numai sa vrei sa le citesti :)
paul_aramis
21 Nov 2010, 23:50
...pentru ca oricat as incerca sa vorbesc cu, cuvintele mele nimeni nu ma asculta...m-am gandit daca scriu ce a scris "cineva" poate ma fac inteles dar efectul e acelasi
dar problema e CREDETI SAU NU IN DUMNEZEU? ca doar asa se numeste topicul
păi cin' să te asculte? cine are cap să judece s-a săturat de atâtea vorbe, frumoase e drept şi meşteşugit întoarse din condei, dar goale de conţinut, de esenţă.
marius_em
22 Nov 2010, 00:04
n-ati obosit cu topicul asta?
de curiozitate, m-am uitat si in urma, cam la fiecare zece pagini, se tot reiau aceleasi idei, aceleasi tabere, cu aceleasi argumente.
LE: Si aceeasi concluzie: cei care cred, cred, cei care nu cred, nu cred.
paul_aramis
22 Nov 2010, 00:14
marius, "lucrarea întru Domnul e fără de hodină"
marius_em
22 Nov 2010, 00:17
sincer nu sunt un adept al religiei canonice, predate, uneori chiar impuse. cine vrea sa creada, e liber, atata vreme cat nu intervine in gandirea celui de langa el. in opinia mea, religia (D-zeu, providenta, divinitatea), sunt in fiecare dintre noi, in fiecare clipa, de la nastere pana la deces, sub forma unor notiuni mult mai importante decat cele biblice, si anume Constiinta, Toleranta, Altruismul, Adevarul, Dreptatea, Daruirea, Iubirea.
aici intervine religia canonica: cum sa faci un om ignorant (oriunde in lume turma > elita) sa inteleaga ca detine aceste notiuni si ca ar fi mai fericit folosindu-se de ele? printr-o carticica... plina de povesti, de metafore, de oameni simpli, precum el, care se inalta tocmai prin aceste calitati. din acest punct de vedere, Biblia e geniala. insa daca deja aplicam acele povesti, si nu le transpunem in viata noastra ca niste simple indrumari, cadem in ridicol, si in pierzania intelectuala, care intr-un final ne va afunda intr-o mare de ignoranta.
religia prost inteleasa este cel mai periculos drog posibil. religia bine aplicata poate reprezenta o sursa de implinire spirituala.
e destul de evident ca in afara noastra, cat si in noi, ceva exista, acel ceva care insufla viata, care ne face sa plangem, sa radem, sa iubim, sa ajutam. insa doar cand vom intelege ca nu sunt personajele din carte, ci suntem noi insine care putem dezvolta aceste puteri miraculoase, ca biblia nu reprezinta adevarul, ci doar un ghid spre el, de-abia atunci vom fi gata sa trecem la urmatoarea etapa in evolutie.
buticut
30 Nov 2010, 14:43
n-ati obosit cu topicul asta?
de curiozitate, m-am uitat si in urma, cam la fiecare zece pagini, se tot reiau aceleasi idei, aceleasi tabere, cu aceleasi argumente.
LE: Si aceeasi concluzie: cei care cred, cred, cei care nu cred, nu cred.
Apropo de asta, uitasem sa iti mai raspund. Oricum s-a rasuflat deja, discutia noastra ramanand cu multe pagini in urma si oricum, nu mai aveam prea multe de scris :D. Chiar daca am fost inteleasa gresit la inceput, trebuie sa recunosc ca ti-ai aparat bine punctul de vedere, desi eu raman la al meu :D.
danonino
30 Nov 2010, 15:53
sincer nu sunt un adept al religiei canonice, predate, uneori chiar impuse. cine vrea sa creada, e liber, atata vreme cat nu intervine in gandirea celui de langa el. in opinia mea, religia (D-zeu, providenta, divinitatea), sunt in fiecare dintre noi, in fiecare clipa, de la nastere pana la deces, sub forma unor notiuni mult mai importante decat cele biblice, si anume Constiinta, Toleranta, Altruismul, Adevarul, Dreptatea, Daruirea, Iubirea.
Egoismul, minciuna, apatia, trisatul, ura, ele ce sunt?
copila_satanista
30 Nov 2010, 15:55
Idealul tau in viata? :-/
Pitbull
30 Nov 2010, 16:05
Nu numai atât.
Sunt si träsäturile absentei lui Dumnezeu - numit si "providentä, divinitate" de cätre Dooma, în mesajul säu de un remarcabil bun-simt si nivel rational.
@danonino: in lipsa valorilor, ce reprezinta transpunerea crezului suprem in every-day-life, apar, desigur, si actiunile/trairile/neregularitatile descrise de tine mai sus. din pacate, totul e supus imperfectiunii, cu atat mai mult Universul, sau Omul. daca Biblia era urmata intocmai, strict partile pozitive, n-ar mai fi fost nevoie de ea, nu? am fi ramas la primul capitol, in Paradis, cu strabunicii Adam si Eva. insa, acestia gresind, nu era logica ca si "urmasii" sa fie predispusi la greseala? din moment ce ne-a fost atrasa atentia ca insusi Copiii originari au calcat stramb, depindea doar de noi sa nu le urmam exemplul. din pacate nu s-a intamplat asa, nu mereu. esentialul la Biblie nu e sa citim, ci sa aplicam, cat putem, prin persoana persoana. unii au ales sa aplice pildele mai putin armonioase, atata tot.
later edit: thanks Pitbull !
ps: in opinia mea, o reconciliere cu Providenta, unitara si completa, e foarte improbabila...
danonino
30 Nov 2010, 16:55
Sa spunem ca sunt necesare supravietuirii in aceasta lume.
Pentru un baiat omniprezent, Dumnezeu cam lipseste in aceasta lume, de foarte mult timp as spune.
sau, altfel spus:
pentru niste notiuni atat de facile, altruismul si afectiunea colectiva cam lipsesc in aceasta lume, de foarte mult timp am putea spune.
e un cerc vicios, noi il blamam pe El, iar la randul nostru suntem blamati. esentialul e ca nu e nimeni vinovatul suprem pentru lucrurile urate/rele/nedrepte. e doar mersul timpului, al naturii. daca era o lume perfecta, stateam toti in pijamale bej si beam lapte de broccoli (ca sa-l parafrazez, trunchiat, pe Sly Stallone in Demolatorul)...
buticut
30 Nov 2010, 18:09
Sa spunem ca sunt necesare supravietuirii in aceasta lume.
Daca aceste trasaturi negative nu s-ar fi manifestat pe pamant in primul rand, acum tu nu ai vorbi despre supravietuirea in lume, ci pur si simplu despre existenta ta. Cand nu exista nici ura, nici invidie, nici egoism, grija ta este cea de a trai, nu de a supravietui.
Intr-adevar, cateodata am impresia ca Dumnezeu doarme sau e orb, fiindca sunt oameni care au totul fara sa merite, iar altii nu au nimic si merita tot. Cel care a spus ca in viata asta fiecare primeste ceea ce merita, in mod evident nu a dus vreodata lipsa de ceva. Altfel, cum ai putea sa ii spui unui copil care doarme intr-un pat de carton ca are ceea ce merita? Cum ai putea sa ii spui unei familii care are ca acoperis cerul instelat, ca are ceea ce merita? Cum ai putea sa ii spui unei mame care isi ingroapa copilul ca a primit ceea ce a meritat?
De multe ori il acuz pe Dumnezeu poate nedrept - nu pentru ca as crede ca de la el vin relele, ci pentru ca nu face nimic pentru a le opri. Cel mai mult ii "reprosez" de ce a permis ca anumite lucruri sa se intample. Cred ca omul in mare parte isi face norocul cu mana sa, dar in unele situatii... este mai presus de el. Dar da, de cele mai multe ori, noi insine suntem responsabili de ceea ce se intampla in lume, insa ne concentram prea mult pe efecte: acolo s-a intamplat aia, dincolo aia si uitam ca toate pornesc de la cauza, adica de la noi. Noi suntem cauza si e timpul sa ne schimbam noi insine, ca sa putem schimba lumea in care traim. Toleranta e unul dintre cuvintele-cheie.
Pitbull
30 Nov 2010, 18:50
Cel mai mult ii "reprosez" de ce a permis ca anumite lucruri sa se intample.
Päi nu noi l-am rugat? Nu ne milogim de El, de mii si mii de ani, sä ne lase "libertatea"...?
...Dar, în fond, tu însuti formulezi räspunsul corect, în continuare:
Cred ca omul in mare parte isi face norocul cu mana sa, dar in unele situatii... este mai presus de el. Dar da, de cele mai multe ori, noi insine suntem responsabili de ceea ce se intampla in lume, insa ne concentram prea mult pe efecte: acolo s-a intamplat aia, dincolo aia si uitam ca toate pornesc de la cauza, adica de la noi. Noi suntem cauza si e timpul sa ne schimbam noi insine, ca sa putem schimba lumea in care traim. Toleranta e unul dintre cuvintele-cheie.
Nu contenesc sä mä amuz de lipsa totalä de logicä a asa-zisului "ateism" lansat de alde Marx si Engels, ca sä facä misto de contingentul papagalicesc al septelului - în spetä, exprimat prin deplinul nonsens al unor atitudini ca aia de mai-napoi de-aici: la o fazä, smiorcäialä cä "religia îngrädeste libertatea individului", blablabla... în clipa urmätoare, cä "de ce ne dä voie Doamne-Doamne sä facem toate cäcaturile"! Päi hotärâti-vä, utecistii lu' tata, sau pionieri, soimi ai patriei, ce-oti fi... Si pânä vä hotärâti, sugeti o acadea si sedeti. Sau, stiti ceva...? Mai multe acadele. Si sedeti si cugetati. Sau poate numa' sedeti.
dragonfly_drk
30 Nov 2010, 19:37
Eu chiar nu inteleg ce castiga Dumnezeu in momentul in care ne vede pe unii dintre noi cum ne zbatem in mocirla. Uneori am impresia ca ori El, ori destinul sunt foarte sadice, ironice... etc. Cum dracu' sa lupti ani intregi si sa fi urmarit numai de ghinioane? Nu inteleg. Asta e deja rautate.
Asta cred ca e singurul lucru pe care nu il mai inteleg. Candva il intelegeam, pana cand, int-o zi... m-a izbit un gand... acela ca poate, Dumnezeu sta undeva Sus si se distreaza. Pentru ca, sa fim seriosi, noi am fost facuti dupa chipul si asemanarea Lui, nu? Asta inseamna ca si El are porniri de glume rasuflate.
Asta daca intradevar exista, caci pe zi ce trece, tot mai mult tind sa cad din nou in extrema cealalta... a celor "liberi".
buticut
30 Nov 2010, 19:37
Imi pare rau de cei care dinainte sa se nasca sunt condamnati la o viata plina de lipsuri. Victimele colaterale....de ce exista? De ce nu putem fi fiecare responsabili pentru ceea ce facem? De ce trebuie sa plateasca si altii pentru ceea ce facem? De ce s-a rastignit Iisus pentru noi, cand mai bine muream noi toti ca sa ne ispasim pacatele? I know, unul pentru toti si toti pentru unul, dar e greseala mea si imi asum responsabilitatea :-<. Of course, nu ma astept sa primesc vreun raspuns, sunt mai degraba intrebari retorice. Ma simt ca un razboinic care duce o lupta launtrica, in tacere.
expresia "strigator la cer", in multe cazuri, ar trebui sa fie "strigator in jur". daca analizam multe lucruri oribile ale societatii de astazi, am fi uimiti de cate am "realizat" pe aceasta planeta. razboaie inutile ce duc la saracie si suferinta, colapsuri economice ce duc la mizerie si deznadejde. ce e cel mai grav, e ca ne-am pierdut speranta in noi, nu in destin. God has nothing to do with all this... El e doar un exemplu, nu un binefacator. are grija de noi prin iubirea ce-ar trebui sa ne-o purtam. daca am fost atat de destepti incat sa terfelim acest dar, atunci ne meritam soarta. pacatul exista, insa, ca in acest vartej de rautate haotica, pica si unele suflete inocente. insa pentru asta, avem un singur vinovat, si anume noi, de-a lungul minunatei noastre istorii.
farfui33
01 Dec 2010, 04:08
Probabil s-a mutat. Nu mai sta in cer pentru ca am ajuns deja acolo. Nu sta nici pe langa noi, pentru ca am reusit sa vedem mai departe.
>:) >:) >:) >:) >:)
Medicate
03 Dec 2010, 22:15
Imi pare rau de cei care dinainte sa se nasca sunt condamnati la o viata plina de lipsuri. Victimele colaterale....de ce exista? De ce nu putem fi fiecare responsabili pentru ceea ce facem? De ce trebuie sa plateasca si altii pentru ceea ce facem? De ce s-a rastignit Iisus pentru noi, cand mai bine muream noi toti ca sa ne ispasim pacatele? I know, unul pentru toti si toti pentru unul, dar e greseala mea si imi asum responsabilitatea :-<. Of course, nu ma astept sa primesc vreun raspuns, sunt mai degraba intrebari retorice. Ma simt ca un razboinic care duce o lupta launtrica, in tacere.
Cei ce se nasc astfel sunt sursa unei prostii imense facute de niste...PROSTI !
Oameni care se gandesc doar la ...sex , bautura , dar nu se gandesc ca urma pe care o lasa talpa vietii urmeaza a fi una dezastruoasa atat pentru ei cat si pentru ea. Sunt inconstienti din toate punctele de vedere, mereu am zis, dom'le daca e sa faci un copil, macar gandeste-te daca ai cu ce sa-l intretii. Pentru ca asa ceva nu poate sa aduca nimic bun nici pentru tine nici pentru copil(i).
Si da, dupa cum spuneai un pic mai sus, nici eu nu-i suport pe cei ce se nasc si traiesc in puf, nelipsindu-le absolut nimic, dar daca stai si analizezi putin situatia vei descoperi ca roata chiar se intoarce la un moment dat. Am vazut recent un caz ce m-a amuzat pe jumatate. O tipa de 18 ani, parinti pudrezi de bogati, a primit de majorat un BMW X6, tin sa precizez ca abia luase permisul. La doua zile dupa, a dat peste un pieton pe trecere si a intrat cu masina intr-un market ce se afla in apropiere. Pedeapsa e simpla: daune pietonului plus puscarie. Intrebarea e in felul urmator: Cum naiba, parintii aia cu cap, deoarece sunt oameni inteligenti , avand functii inalte in domenii ce nu tin cont atat de mult de politica, au putut sa-i cumpere o masina atat de puternica unei ploade ce de mult nu mai are picioarele pe pamant ?
Toti primesc la un moment dat ceea ce merita...cu toate ca uneori asteptarea pare sa nu mai ia sfarsit.
danonino
04 Dec 2010, 09:38
Si pietonul cu pricina, merita el sa fie lovit de o masina?
Nu. In viata, primesti ceea ce primesti, nu ceea ce meriti.
Medicate
04 Dec 2010, 11:40
De unde stii ca acel pieton nu merita asa ceva ? Nu ai de unde cunoaste trecutul , poate chiar prezentul, unui om pe deplin.
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 12:20
adevarul e ca tot ceea ce se intampla se inatampla cu un scop. daca te calca masina nu trebuie neaparat sa fie pentru ca ai gresit. poate acel pieton avea nevoie de experienta asta.
multi dintre noi gresim si nici macar nu realizam cat rau facem. tocmai de aceea e nevoie din cand in cand ca viata asta sa ne dea cate o palma sau doua sau trei, pana cand realizam unde gresim.
matmircea
04 Dec 2010, 12:25
aici intervine religia canonica: cum sa faci un om ignorant (oriunde in lume turma > elita) sa inteleaga ca detine aceste notiuni si ca ar fi mai fericit folosindu-se de ele? printr-o carticica... plina de povesti, de metafore, de oameni simpli, precum el, care se inalta tocmai prin aceste calitati. din acest punct de vedere, Biblia e geniala. insa daca deja aplicam acele povesti, si nu le transpunem in viata noastra ca niste simple indrumari, cadem in ridicol, si in pierzania intelectuala, care intr-un final ne va afunda intr-o mare de ignoranta.
religia prost inteleasa este cel mai periculos drog posibil. religia bine aplicata poate reprezenta o sursa de implinire spirituala.
e destul de evident ca in afara noastra, cat si in noi, ceva exista, acel ceva care insufla viata, care ne face sa plangem, sa radem, sa iubim, sa ajutam. insa doar cand vom intelege ca nu sunt personajele din carte, ci suntem noi insine care putem dezvolta aceste puteri miraculoase, ca biblia nu reprezinta adevarul, ci doar un ghid spre el, de-abia atunci vom fi gata sa trecem la urmatoarea etapa in evolutie.
mai bine nici eu nu puteam zice :)
matmircea
04 Dec 2010, 12:27
Nu numai atât.
Sunt si träsäturile absentei lui Dumnezeu - numit si "providentä, divinitate" de cätre Dooma, în mesajul säu de un remarcabil bun-simt si nivel rational.
pitt te asteptam...de mult dar greu mai apari :d
poate acel pieton avea nevoie de experienta asta.
Poate chiar, in spiritul invataturilor crestine, isi dezlipeste mecla de pe asfalt si, cu ultimele puteri, ingina: "Marsalier! Vreau marsalier!":x
matmircea
04 Dec 2010, 12:38
Eu chiar nu inteleg ce castiga Dumnezeu in momentul in care ne vedepe unii dintre noi cum ne zbatem in mocirla. Uneori am impresia ca ori El, ori destinul sunt foarte sadice, ironice... etc. Cum dracu' sa lupti ani intregi si sa fi urmarit numai de ghinioane? Nu inteleg. Asta e deja rautate.
Asta cred ca e singurul lucru pe care nu il mai inteleg. Candva il intelegeam, pana cand, int-o zi... m-a izbit un gand... acela ca poate, Dumnezeu sta undeva Sus si se distreaza. Pentru ca, sa fim seriosi, noi am fost facuti dupa chipul si asemanarea Lui, nu? Asta inseamna ca si El are porniri de glume rasuflate.
Asta daca intradevar exista, caci pe zi ce trece, tot mai mult tind sa cad din nou in extrema cealalta... a celor "liberi".
dragon..dragon...tu chiar crezi ca Dumnezeu e un imparat de pe vremea romanilor care ii place sa se uite la asa-zisele lupte cu gladiatori? si noi am fi doar simple "papusi" eu n-as crede...si sunt mi si mii de cazuri chiar pe vremea romanilor cand crestinii erau torturati si supusi la o multime de chinuri si ei zambeau si se rugau,pana si cei care ii torturau ramaneau uimiti dar de unde curajul si taria aceasta? de ce erau ei asa ?pentru ca...ii ajuta tot Dumnezeu..rasplata lor dincolo este mult si mult mai mare...trupul e trecator..acu esti tanar si maine esti bosorog daca mai apuci...oare care e scopul omului pe pamant?mantuirea...
Nu mai behaiti dupa pastor, mai bine sustineti-va propriile convingeri, daca aveti asa ceva. Ca de aprobat si gudurat e simplu.
matmircea
04 Dec 2010, 12:43
Nu mai behaiti dupa pastor, mai bine sustineti-va propriile convingeri, daca aveti asa ceva. Ca de aprobat si gudurat e simplu.
te-as ruga sa te uiti cateva pagini in spate sa vezi ce "behaiam"eu cu pitt si pe urma sa vorbesti sau sa scrii :)
Poate inainte de culcare, sa-mi vina somnul mai repede.
danonino
04 Dec 2010, 12:51
De unde stii ca acel pieton nu merita asa ceva ? Nu ai de unde cunoaste trecutul , poate chiar prezentul, unui om pe deplin.
adevarul e ca tot ceea ce se intampla se inatampla cu un scop. daca te calca masina nu trebuie neaparat sa fie pentru ca ai gresit. poate acel pieton avea nevoie de experienta asta.
multi dintre noi gresim si nici macar nu realizam cat rau facem. tocmai de aceea e nevoie din cand in cand ca viata asta sa ne dea cate o palma sau doua sau trei, pana cand realizam unde gresim.
Ia-o pe asta! (http://www.click.ro/actualitate/romani_in_lume/Republica-Moldova-bebelus-inecat-AUDIO_0_999500041.html)
Tu ce zici? A vrut Dumnezeu sa ii pedepseasca pe parinti?
Dar copiii vatamati de incendiul din maternitatea Giulesti? Sigur ei, cei care nu au murit, o sa ii multumeasca lui Dumnezeu pentru acest eveniment. O sa incerce sa isi dea seama de scopul lui Dumnezeu, unul nobil desigur.
Hitler a provocat un intreg razboi mondial, lui Dumnezeu nu i-a pasat. Stalin semna la intamplare moartea unor oameni. Din nou, lui Dumnezeu nu i-a pasat. Sau poate, cum ati zis voi, Dumnezeu a ingaduit asta, El asta isi dorea si altii o faceau in locul lui. Cum sa iti exprimi iubirea fata de adeptii tai?Doar omorandu-i sau dand cu masina peste ei. Mai nou, am inteles ca Dumnezeu a adus cutremurul din Haiti.
Dar Papa a dat cu masina peste cineva?
Lui Dumnezeu nu ii pasa de mine, de tine, de noi.
@ Windom ai fost genial. Minunat postul.
matmircea
04 Dec 2010, 12:54
Poate inainte de culcare, sa-mi vina somnul mai repede.
eu as incepe de acum poate o sa te ia somnul... maine
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 13:16
danonino, poate a vrut sa ii pedepseasca pe parinti, poate pe copil, poate pe preot. numai ei stiu ce greseli au facut.
(stii cum se zice: "cel care e fara de pacat sa arunce prima piatra." ;))
cert e ca tragediile care se petrec, in general, si nu le gasim un rost, il au si ele...
daca nu ar fi trait Hitler sau daca nu ar fi existat comunismul, lumea nu ar fi invatat ce a invatat atunci, din greselile pe care le-a facut. si mai bine sa fie razboi cand sunt arme putine, decat sa fie razboi in 2010, cand avem o gramada de porcarii care ar putea foarte usor sa stearga omenia de pe fata pamantului. Noi primim ce meritam atunci cand suntem pregatiti sa infruntam pericolele.
in fond, unde ar mai fi evolutia daca nu am avea si probleme care sa ne impinga putin de la spate?
P.S. Windom, chiar ca esti tare. Am ras copios... =))
la faza cu pietonul... hmmm... am impresia ca ai inteles ce am vrut sa spun dar ai preferat sa glumesti. nu-i nimic, eu am ras. intotdeauna rad la glumele bune.
si in ceea ce priveste "pastorul", tind sa fiu de acord cu Windom. in fond, nu trebuie sa obligam pe nimeni sa se alature unei discutii. daca el va binevoi sa vina de bunavoie si nesilit de nimeni, vom citi cu atentie ceea ce are de spus.
pana atunci, ramanem la accidente si la mecle lipite de asfalt... si desigur la marsalier... :))
chuckyfan
04 Dec 2010, 14:16
Acum ca sa ma bag si eu, in opinia mea fiecare ne meritam soarta.
Ala ca l-a pulverizat acceleratul, ala ca s-a nascut orb + surd + mut + fara maini si picioare sau oricare alt om de pe planeta asta.
PS: Gigi Becali nu-si merita soarta, el trebuia sa ramana in varful muntelui si sa sufle in curul oilor;)
FreakDoll
04 Dec 2010, 15:08
Cum sa'si merite soarta un nou'nascut care se naste diform sau cu cine stie ce probleme?Voi ganditi ce spuneti?
Sunt convinsa ca, daca, Doamne fereste, v'ati fi nascut voi cu o malformatie sau ati fi suferit un accident in timp, nici nu v'ar mai fi trecut prin cap asemenea ganduri.
chuckyfan
04 Dec 2010, 15:45
Dar nu m-am nascut. Si eu imi merit soarta asa cum altul si-o merita. Asta e conceptia mea si daca e gresita tot a mea ramane:)
FreakDoll
04 Dec 2010, 15:53
:))))) Doamne.Facem haz de necaz, dar e imposibil sa nu razi cand citesti asa ceva.
buticut
04 Dec 2010, 16:13
Daca e sa generalizam, probabil ca ne meritam soarta. Dar suntem atat de unici in felul nostru, ca e un pacat sa spui ca fiecare are ce merita. Si tot ajungem la cele spuse de mine...victimele colaterale :-<. Suntem egali in fata lui Dumnezeu si totusi pe pamant sunt atatea diferente intre noi. Unii au tot, altii n-au nimic. Degeaba stim ca in mormant nu luam cu noi posesiile materiale si ca sufletul conteaza, daca avem o viata de tot rahatul. Intr-adevar, imi traiesc viata dupa anumite principii si am grija de sufletelul meu :), dar pe langa asta mai am nevoie si de altele, ca tot omul. Toate se intampla dintr-un anumit motiv, but God knows ca de cele mai multe ori motivul e un mister total pentru mine. I believe in God, dar nu il inteleg mereu. Poate ca pacatuiesc cu asta, but hey, nu aspir la perfectiune, ci imi asum defectele.
Funny, Win :))!
Neah...in spiritul invataturilor crestine, pietonul o sa strige: "I'm alive! I'm alive!" :D.Teoretic, un bun crestin ar trebui sa vada partea plina a paharului. A dat masina peste mine, mi-am rupt niste oase, dar macar sunt inca in viata :)).
chuckyfan
04 Dec 2010, 16:15
Neah...in spiritul invataturilor crestine, pietonul o sa strige: "I'm alive! I'm alive!" :D.Teoretic, un bun crestin ar trebui sa vada partea plina a paharului. A dat masina peste mine, mi-am rupt niste oase, dar macar sunt inca in viata :)).
Eu stiam ca trebuie sa intoarca si celalalt obraz, deci ceea ce spune Windom e destul de " in morala crestina" , nu?
paul_aramis
04 Dec 2010, 17:42
Cum sa'si merite soarta un nou'nascut care se naste diform sau cu cine stie ce probleme?Voi ganditi ce spuneti?
Sunt convinsa ca, daca, Doamne fereste, v'ati fi nascut voi cu o malformatie sau ati fi suferit un accident in timp, nici nu v'ar mai fi trecut prin cap asemenea ganduri.
păi nu asta se zice la cartea sfântă? că fiecare primeşte ce merită? ăia buni ajung în rai, ăia răi ajung în iad.
a, pardon am uitat: copiii pătimesc pentru păcatele părinţilor. că aşa e drept. că dumnezeu e bun şi milostiv. cum zice vorba românească, bate şaua să priceapă iapa.
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 19:17
si copilul ala diform isi merita soarta... si nu plateste pentru greselile parintilor. plateste pentru insasi greselile pe care le-a facut in another life.
da, e usor sa spui, "sunt o victima colaterala". si mie mi-ar placea sa ma complac in situatia asta. sa spun, am o viata de kkt, pentru ca asa a vrut Dumnezeu si nu merit nimic din toate astea. Dar daca intradevar ar fi asa, nu as mai lupta ca sa am o viata mai buna. sa ies din mizerie. so, in tot raul si un bine. asta daca sti sa gandesti. daca nu, ramai la victimele colaterale si te uita soarta intr-o ghena de gunoi... >:)
asta e diferenta intre perfectionisti si cei care se multumesc cu ceea ce au. pentru ca, in fond, ideea asta cu "primesti ceea ce meriti" are un substrat mult mai adanc decat ceea ce implica aceste simple cuvinte. trebuie doar sa ajungi la el si sa il respecti intocmai. si atunci vei intelege... pardon, veti intelege. toti!!! ;)
Medicate
04 Dec 2010, 19:19
Daca vorbesti despre o viata anterioara deja intri pe alte taramuri. Reincarnarea nu tine de crestinism ci de budhism , din cate imi aduc aminte. Asa ca nu prea merge treaba cu nou-nascutii.
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 19:33
no, no, no stai un pic Medicate... uita-te putin mai sus, ca e explicata si treaba cu vietile... atat de mine cat si de Pitbull... ;)
buticut
04 Dec 2010, 20:17
da, e usor sa spui, "sunt o victima colaterala". si mie mi-ar placea sa ma complac in situatia asta. sa spun, am o viata de kkt, pentru ca asa a vrut Dumnezeu si nu merit nimic din toate astea. Dar daca intradevar ar fi asa, nu as mai lupta ca sa am o viata mai buna. sa ies din mizerie. so, in tot raul si un bine. asta daca sti sa gandesti. daca nu, ramai la victimele colaterale si te uita soarta intr-o ghena de gunoi... >:)
asta e diferenta intre perfectionisti si cei care se multumesc cu ceea ce au. pentru ca, in fond, ideea asta cu "primesti ceea ce meriti" are un substrat mult mai adanc decat ceea ce implica aceste simple cuvinte. trebuie doar sa ajungi la el si sa il respecti intocmai. si atunci vei intelege... pardon, veti intelege. toti!!! ;)
si copilul ala diform isi merita soarta... si nu plateste pentru greselile parintilor. plateste pentru insasi greselile pe care le-a facut in another life.
Nu-ti doresc sa ajungi mama unui asemenea copil. Trust me, daca s-ar intampla asta, l-ai vedea pe Dumnezeu cel putin temporar, intr-o cu totul alta lumina si intrebarea: "Cu ce a gresit el?" ar persista in mintea ta precum un vierme.
Oh come on, this is bullshit. Daca faci greseli intr-o viata, logic e sa le platesti in viata respectiva, nu sa platesti in prezent pentru greselile trecutului, care poate nici nu au existat. Nu cred in moartea propriu-zisa ca sfarsitul unei existente. Cred ca exista ceva dincolo de moarte, fiindca sufletul va ramane viu atata timp cat va exista cel putin o persoana care sa se gandeasca la tine. Nu murim, ci pur si simplu ne continuam viata intr-o alta forma si spatiu, intr-un loc fara adresa, dar la care putem ajunge mereu prin gandurile si sentimentele noastre. Cand cineva drag ne paraseste, o parte din el ramane cu fiecare persoana care l-a cunoscut si l-a iubit, pentru mine asta e reincarnarea - faptul ca acel om isi continua existenta prin noi, nu ca se transforma in furnica din gradina sau mai stiu eu ce vietate. El e acolo, dar in acelasi timp e si aici, cand dorim sa il simtim aproape.
Sa fii victima colaterala nu inseamna sa stai cu mainile incrucisate, asteptand sa pice din cer ceva, ci inseamna pur si simplu asta, sa fii o victima. Cum te descurci mai depparte, e alta treaba; daca alegi sa-ti plangi de mila sau daca incerci sa faci bici din rahat, transformandu-te din victima intr-un supravietuitor. De cate ori nu mi-am spus ce viata de rahat am?! Si totusi, m-am zbatut sa ies din el si inca ma zbat...poate ca nu-mi voi atinge aspiratiile in totalitate, dar macar o sa am satisfactia ca am incercat.
Paul, primim ce meritam atunci cand se face repartizarea Rai-Iad :D. Problema mea e ca nu primeste fiecare ce merita cat timp traieste pe pamant....
matmircea
04 Dec 2010, 20:53
eu am un prieten foarte bun care i-a murit copilul..avea max 4 ani..de cancer localizat in encefal unde sunt majoritatea nervilor ...a stat 1 an de zile la spitalul oncologic cu el,a fost prin sua..spania..nici o sansa de operatie...nimeni nu a fost de acord pt ca stia ca moare pe masa de operatie..insa la cj l-a operat un geniu de neurochirurg dar a fost normal numai 6 luni dupa care a paralizat complet...s-a chinuit asa vre-un an de zile..nici nu va puteti inchipui cum..a murit...prietenul meu si tatal lui..a vrut sa doarma langa crucea lui asa de mult l-a iubit..a trecut cativa ani...au mai venit 2 copii...si e fericit...e adevarat ca nu l-a uitat si nici nu o sa il uite vreodata...si acum este un foarte bun crestin,merge la biserica,a facut un an teologia dar din mai multe motive a renuntat dar plangand..si stiu ca nu o sa renunte pana nu o termina...deci..omul se uita la trup...Dumnezeu la suflet...asa ca fiecare reactioneaza in diferite feluri la moartea celor dragi..dar el e un exemplu pt mine ca avea n-motive sa il urasca pe Dumnezeu dar dinpotriva il iubeste..concluzia?
paul_aramis
04 Dec 2010, 20:58
Paul, primim ce meritam atunci cand se face repartizarea Rai-Iad :D. Problema mea e ca nu primeste fiecare ce merita cat timp traieste pe pamant....
nici atunci. conform aceleiaşi teologii "creştine". cine-i şmecher se descurcă...
matmircea
04 Dec 2010, 21:04
da...sunt oameni si oameni dar merita sa invatam din experienta celor mai buni, nu neparat sa acuzam si pe Dumnezeu de ex...poate i-a fost copilului mai bine sus..a scapat de suferinta,putea sa il huleasca pe Dumnezeu...dar de ce urmam noi de fiecare date exemplele negative?cand exemple pozitive sunt o gramada?pt ca numai raul il vedem, binele niciodata...
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 21:04
@buticut. stiu ca mi-as pune intrebarile astea. In fond nimeni nu vrea sa aiba un copil care sa aiba anumite probleme... e normal sa te indoiesti de existenta lui Dumnezeu in momente de cumpana. Dar e important sa treci peste ele. In fond, El asta vrea sa vada. Daca poti sa treci peste ele. Am vazut foarte multe cazuri de copii care s-au nascut cu probleme la nastere. Si parintii nu au dat vina pe Dumnezeu. Au luptat pentru copilul lor si au reusit sa ii ofere o viata normala. Totul depinde de cum gandesti si daca reusesti sa ajungi in stadiul in care sa crezi cu adevarat in miracole.
cat despre faza cu plata in viata cealalta, eu cred ca lucrurile stau in felul urmator. Si acum iti voi spune din propria mea experienta de viata. Am cunoscut oameni batrani, foarte rai... care nu realizau cat de mult rau le fac celor din jur. Dumnezeu isi face datoria. In fiecare zi, le da un semn. Le arata ca nu e bine ce fac. In schimb, ei nu vad... asa ca nu ramane decat sa plateasca dupa moarte.
in alta ordine de idei:
nu zic ca nu mi-e mila de copilasii aia. As fi de gheata daca as spune asta. Si nu sunt. Imi pare rau de fiecare care il vad ca are probleme... si din pacate, vad tot mai multi in ultima vreme. Daca pot sa ajut, ajut. Daca nu pot, sper ca se va rezolva cumva. E de datoria noastra sa ne ajutam unul pe celalalt... insa, daca la sfarsit, cu tot ajutorul din lume, copilul nu se reface... deja nu mai depinde de noi, si e clar ca ceva nu e bine...
uite... sunt multi copii care au ajuns la tv. Au fost ajutati iar acum sunt bine. Multi, insa, au ramas in anonimat. Isi duc viata de pe o zi pe alta si se tarasc... exact ca un vierme, cum spuneai si tu. E vina lor? Da... e vina parintilor? da... nimeni nu ii poate ajuta daca ei nu cer ajutorul...
spuneai ca nu primim ceea ce meritam pe pamant... da-mi, te rog, un exemplu de persoana care nu a primit ceea ce a meritat. sau si mai bine... uita-te putin la tine: apoi intreaba-te: "nu primesc ceea ce merit?"
cred ca raspunsul il stii deja... eu cel putin, il stiu.
omudindulap
04 Dec 2010, 21:16
da-mi, te rog, un exemplu de persoana care nu a primit ceea ce a meritat
Bebelusii din Giulesti. Meritau o viata. Au primit-o?!
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 21:29
trebuia sa se intample si asta la un moment dat... pentru ca oamenii sa se trezeasca la realitate si sa realizeze ce sistem defectuos este cel al sanatatii in Romania.
Si parintii nu au dat vina pe Dumnezeu.
Nici eu n-as da vine pe el, dar in cazul meu e mult mai simplu motivul. Apropo, am avut o polemica cu 4 prieteni pe tema asta, toti credinciosi si toti au vrut sa-mi arate ca atunci cand voi avea nevoie voi incepe sa cred in Dumnezeu, ca asa au patit si ei, cand au trecut prin momente grele au avut nevoie sa creada in ceva. Oare oamenii de care vorbesti tu mai sus nu simteau nevoia acelui ajutor psihic?
cat despre faza cu plata in viata cealalta, eu cred ca lucrurile stau in felul urmator. Si acum iti voi spune din propria mea experienta de viata. Am cunoscut oameni batrani, foarte rai... care nu realizau cat de mult rau le fac celor din jur. Dumnezeu isi face datoria. In fiecare zi, le da un semn. Le arata ca nu e bine ce fac. In schimb, ei nu vad... asa ca nu ramane decat sa plateasca dupa moarte.
Si in experienta ta de viata doar ai vazut ca oamenii batrani pot fi si rai sau chiar ai vazut ceva care seamana cu un minim argument in a-ti sustine afirmatiile? De exemplu i-ai vazut ajungand in iad, platind dupa moarte? Sau poate ai vazut semnele care le-au fost date zilnic... de fapt imi retrag ultima idee. Neved underestimate a believer, signs are everywhere...
Asta mi-a adus aminte de http://www.youtube.com/watch?v=RVFpjj594IQ
uite... sunt multi copii care au ajuns la tv. Au fost ajutati iar acum sunt bine. Multi, insa, au ramas in anonimat. Isi duc viata de pe o zi pe alta si se tarasc... exact ca un vierme, cum spuneai si tu. E vina lor? Da... e vina parintilor? da... nimeni nu ii poate ajuta daca ei nu cer ajutorul...
Modul asta de gandire arata cat de gretoasa poate fi credinta uneori. Saptamanal ma duc si ma scald intr-un miros puternic de formol combinat cu aroma de cadavru si greata de acolo nici nu se compara cu cea provocata de astfel de idei tembele si absurde, cu care nici macar nu sunteti de acord in interiorul vostru, dar le scoateti pe gura cu intentia stupida de a explica credinta care va ajuta pe voi sa va simtiti mai impliniti.
spuneai ca nu primim ceea ce meritam pe pamant... da-mi, te rog, un exemplu de persoana care nu a primit ceea ce a meritat. sau mai si mai bine... uita-te putin la tine: apoi intreaba-te: "nu primesc ceea ce merit?"
Kubrick nu a primit Oscar-ul pentru regie! Chestia cu "nu primesc ceea ce merit?" poate fi intrepretata atat de usor in mii de feluri incat sa se potriveasca cuvintelor tale. Cu atat mai usor poate fi intrepretata de o persoana religioasa...
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 21:42
tot ce pot sa spun despre postul tau, Liviu... e ca m-a amuzat teribil clipul... =))
(asta era intentia, nu? sa amuze... nu? :-S )
trebuia sa se intample si asta la un moment dat... pentru ca oamenii sa se trezeasca la realitate si sa realizeze ce sistem defectuos este cel al sanatatii in Romania.
Faptul ca cineva n-a gandit si a pus aparatul ala pe dupa nu stiu ce dulap nu prea spune mare lucru despre sistemul sanitar. Din atatea argumente ce puteau fi nascocite pentru situatia asta probabil exista cateva zeci mai bune. Cat despre sistemul nostru sanitar cu totii am realizat de mult timp ca era defectuos, nu aveam nevoie de Dumnezeu sa ne dea un semn prin care sa omoare cateva vieti care meritau cu siguranta asta. "Ha evil babies! Thought you got away with it?! Maybe in your previous life, but not in this one!" Ah stai ca de fapt nu Dumnezeu i-a omorat, el a dat un semn chiar prin noi, noi am omorat bebelusii, care oricum meritau sa moara pentru ca plateau pentru alte pacate mai vechi, deci Dumnezeu n-are nici o vina. Sincer, poate deveni mai penibil de atat?!
Daca tot crezi cu atata indarjire in ceea ce spui, nu ti-ar conveni sa fii tu semnul ala pentru sistemul sanitar? Sau poate persoana la care tii cel mai mult? In primul caz ai scapa prea usor, daca semnul ar fi o persoana foarte draga tie ai avea ocazie sa vezi ce pacatoasa a fost in viata ei anterioara.
tot ce pot sa spun despre postul tau, Liviu... e ca m-a amuzat teribil clipul... =))
(asta era intentia, nu? sa amuze... nu? :-S )
Asta si partea cu greata. Faptul ca nu ti-a trezit nimic partea respectiva ma face sa :-& Damn, too late, ma duc sa ma spal...
omudindulap
04 Dec 2010, 21:51
WTF?:-O
Cand o sa-ti moara tie copilul, doamne fereste, atunci sa te vad. Da, nu-i nimic, mi-a murit copilasul, dar macar oamenii vor realiza ca....
Ce cacat! Trezeste-te, femeie!!!!!!!X(
Scuze, dar nu m-am putut abtine.
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 22:17
no, nu sariti ca nu e chiar asa...
desigur, recunosc, nu am fost in pielea parintilor acelor copii... si nici nu as fi vrut sa fiu, sincer.
ce vroiam sa spun e ca totul se intampla cu un motiv... si pana nu ne dam seama care e ala... pfff... pula, (sorry de limbaj) ca multe om mai indura.
@liviu, am inteles ce vroiai sa spui cu greata... dar stii tu cum se spune... tacerea zice multe... ;)
am preferat sa tac, dar acum te inteb:
ce te-a ingretosat atat de mult? faptul ca sunt de vina parintii si copiii...?
hai sa iti spun ceva: daca un copil are probleme iar parintii il lasa asa cum e si nu il ajuta, vina cui e?
daca un copil e batut de parinti iar copilul sta si indura, vina cui e?
omudindulap
04 Dec 2010, 22:24
Daca eu iti dau un picior in fund, sunt convins ca nu-l vei considera vinovat pe D-zeu (vei spune ca meritai). In schimb, daca tu te nasti fara un picior, din motive neimputabile nimanui, atunci incepi sa-ti pui intrebari.
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 22:29
da, imi pun intrebari... si mai mult de atat... pe langa intrebarile pe care mi le pun, incerc sa rezolv "problema asta"... ;)
si sa-mi vad de viata...
am vazut multi oameni cu probleme... unii erau complexati, altii se ascundeau in spatele unui optimism exagerat care trada durerea din sufletul lor. si cu toate astea, au devenit oameni realizati. au avut momente de stralucire care i-a propulsat si le-a dat idei... idei pe care si-au cladit viata.
si sunt fericiti... chiar daca, de multe ori se intreaba: "de ce?". dar apoi realizeaza cat de multe au facut... lucruri pe care, poate, daca nu ar fi avut problemele alea, nu le-ar fi facut.
deci, din nou... totul se intampla cu un scop... chiar daca de multe ori, scopul ala e marginalizat de intrebarile pe care omul le pune, automat...
atunci cand semeni de-ai nostri fac rau altora( vietati, in general, dar mai ales altor oameni) cu buna stiinta, ar trebui sa-si pimeasca pedeapsa, cu varf si indesat, in primul rand pe cea lumeasca si apoi pe cea divina( daca exista, fiindca sincer, aproape de fiecare data cand aud vorbindu-se de ea, nu cred ca se poate intampla aievea).
buticut
04 Dec 2010, 22:38
^^Asta e ideea, sa nu ne pierdem prea mult in intrebarile ale caror raspunsuri probabil nu le vom afla niciodata...cautand raspunsurile, viata trece pe langa noi. Insa uneori, izbucnirile de genul: "De ceeee?" sunt inevitabile...
Si nu, omoratul bebelusilor nu pare genul de wake-up call pe care l-ar alege Dumnezeu...
atunci cand semeni de-ai nostri fac rau altora( vietati, in general, dar mai ales altor oameni) cu buna stiinta, ar trebui sa-si pimeasca pedeapsa, cu varf si indesat, in primul rand pe cea lumeasca si apoi pe cea divina( daca exista, fiindca sincer, aproape de fiecare data cand aud vorbindu-se de ea, nu cred ca se poate intampla aievea).
Eu mai degraba sunt adepta justitiei morale, fiindca cea "legislativa" nu pedeppseste tot ce e gresit in lume. E gresit sa nu ai ce manca, sa nu ai unde sa dormi, sa nu ai unde sa lucrezi, sa nu pot sa-ti asiguri minimul necesar. E chiar mai grav cand esti privat de drepturi datorita interventiilor oamenilor meschini. Se comporta inuman, gresesc...sa plateasca. Aici si acum.
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 22:39
atunci, cum va explicati moartea bebelusilor? :-S
raspunsul la "de ce" e simplu: unii suntem buni, altii rai...
raii sunt nascuti sa-i terorizere, raneasca si chiar omoare pe aia buni...
selectia naturala: cei puternici , supravietuiesc prin forta.
discutiile sunt fara sens, intr-adevar...
atunci, cum va explicati moartea bebelusilor? :-S
este efectul unei guvernari dezastruoase in ultimii 20 de ani. si a lasitatii celor care stiau de riscurile existente si au tacut malc.
ce ironie. acum 30 de ani, medicii erau arestati daca faceau avorturi, acum viata copiiilor din Romania nu mai conteaza deloc pentru stat.
*repeatadly hits the table with his head*
Ma duc pana la toaleta, oare cum pot explica asta?
Ok, back. Ar putea fi faptul ca, datorita unei instalatii proaste sau ce era acolo, a avut loc un incendiu, bebelusii se aflau acolo si nu-i ca si cum ar fi putut pleca. Nu erau supravegheati la momentul respectiv si au fost arsi. Poate parea suprinzator, dar asta se intampla de obicei intr-un incendiu. Si mai surprinzator poate parea faptul ca se si moare din cauza asta. Si asta e explicatia. Stiu ca e infinit mai complicata decat faptul ca platesc pentru pacatele din vietile anterioare sau eu mai stiu ce, dar cam asta e situatia...
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 22:53
da Liviu... inteleg ce vrei tu sa spui, dar totusi...
care e scopul? de ce s-a intamplat? de ce tocmai ei... si uite ca ajungem la intrebare... ;)
sau vrei sa spui ca e ceva de genu... ok, au murit... multi au mai murit si inainte si vor mai muri, asta e, Dumnezeu sa ii odihneasca in pace... si gata, viata merge inainte?
buticut
04 Dec 2010, 22:54
God doesn't kill people. People kill people..."direct" sau "indirect", cum a fost cazul bebelusilor, care au murit datorita neglijentei umane. Tocmai ca NU trebuia sa se ajunga la asa ceva...
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 22:55
da, dar DE CE?... asta tot va intreb... eu am gasit un raspuns. ati spus ca nu e bun... atunci, care ar fi ala?
buticut
04 Dec 2010, 22:57
Pentru ca omul e un inconstient, care actioneaza fara sa se gandeasca la rezultate si care abia cand vede efectul devastator al actiunilor sale, se gandeste ca poate ar trebui sa procedeze altfel. Asta e unul dintre lucrurile pe care ni le facem cu mana noastra, fara interventie divina. As fi vrut doar sa intervina ca sa o previna.
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 23:00
ok. multumesc pentru raspuns...
ar trebui sa departajam raul facut cu buna stiinta, de cel facut neintentionat , din pura intamplare sau din motive de lipsa de discernamant.
daca am face asta, atunci am putea delimita pedepsele: meritate sau nemeritate. lumesti sau divine. asa cred eu...
paul_aramis
04 Dec 2010, 23:02
iote învârtitură-n juru' cozii:
- X e diabolic şi îi face lui Y. Y tace şi suferă, convins fiind că toate astea nu sunt decât încercări la care îl supune dumnezeu şi el trebuie să sufere ca să se izbăvească. întrebare: la sfârşitul vieţii lor "pământene", cine ajunge în rai şi cine în iad?
matmircea
04 Dec 2010, 23:02
de ce si iar de ce...moartea copilasilor e un mizilic pe langa ce se intampla in lumea intreaga...crime..violori..de ex. ce se intampla in africa...totul dar obsolut totul e vina noastra (a oamenilor) fie ca recunoastem fie ca nu,ce s-a intamplat acolo cu copilasii aceea nu numai o singura persoana e de vina ci tot sistemul,e plin de spagari incepand de la femeia de servici pana la ministru..si acolo in spitalul acela trebuia sa fie mai multe asistente nu una singura..si tot asa....
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 23:03
iote învărtitură-n juru' cozii:
- X e diabolic şi îi face lui Y. Y tace şi suferă, convins fiind că toate astea nu sunt decât încercări la care îl supune dumnezeu şi el trebuie să sufere ca să se izbăvească. întrebare: la sfârşitul vieţii lor "pământene", cine ajunge în rai şi cine în iad?
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX ajunge in iad
si y in Rai... >:)
buticut
04 Dec 2010, 23:04
You're welcome :). Well, asta e opinia mea, you're entitled to your own. La urma-urmei si eu cred in Dumnezeu, doar ca vad anumite lucruri intr-o alta lumina. Pana la urma si acel "Asa a vrut Dumnezeu" e uneori folosit ca pretext pentru ca omul sa fie in mare parte absolvit de vina. Au murit acei copii fiindca asa a vrut Dumnezeu. Bullshit, au murit datorita neglijentei noastre.
matmircea
04 Dec 2010, 23:06
oricine poate ajunge in rai...dar majoritatea prefera iadul :D
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 23:08
bine spus... =D>
iote învărtitură-n juru' cozii:
locuri caldute se gasesc in ambele, stai fara grija...
tocmai de-aia, trebuie sa fim siguri ca ne facem dreptate singuri, fara sa asteptam judecata picata din cer, ca aia poate sau nu sa vina, ca si Dumnezeu face gratieri...
paul_aramis
04 Dec 2010, 23:12
ăăăăăăăăăăăăă, wrong aswer!
ambii ajung în rai. Y pentru că a suferit (şi ajunge în rai şi numai pentru că suferinţa îi pe plac lui dumnezeu) iar X tot în rai ajunge, pentru că:
- el nu a fost decât unealta lui dumnezeu prin care Y şi-a căpătat dreptul la viaţa veşnică.
sau pentru că:
- deşi a dus o viaţă plină de "păcat" şi l-a chinuit pe Y, înainte să o mierlească X se pocăieşte şi e iertat. că doar asta e învătătura creştină, şi avem exemple în biblie...
dragonfly_drk
04 Dec 2010, 23:15
asa putem sa o intoarcem ca la Lpoiesti si sa spunem ca amndoi o sa ajunga in Iad.
x pentru ca l-a chinuit pe y si y pentru ca nu a facut nimic ca sa il opreasca pe x.
Doamne, subiectivismul asta... ne omoara.
sunteti incredibil de naivi.
danonino
04 Dec 2010, 23:58
Mi se pare ca am mai spus asta, nu are nimic, reiau:
“Vrea Dumnezeu să împiedice răul dar nu poate? Atunci este neputincios.
Poate dar nu vrea? Atunci e răuvoitor.
Vrea şi poate? Atunci este diabolic.” - Epicurus
dragonfly_drk
05 Dec 2010, 00:08
ai mai spus-o. nu trebuie sa te repeti. ti-am inteles mesajul... ;)
Pitbull
13 Dec 2010, 17:27
Un articol mai vechi:
Întortocheatele căi ale exorcizării - Cazul Tanacu
Căile Domnului sunt nebănuite, şi adeseori El îngăduie nenorociri cutremurătoare, ca un preţ şi o cale spre izbăvirea ce va urma. De bună seamă, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul crimei de la Tanacu.
Moartea Irinei Cornici a fost un sacrificiu necesar pentru ca, prin efectele sale zguduitoare, să antreneze încetarea unei stări de fapt care de mult timp se impunea să ia sfârşit. Sunt ani de zile de când constat, cu stupoare, cum pe lângă numeroase alte acte degenerate (rapacitatea lumească faţă de bunurile însuşite samavolnic, în cârdăşie cu comuniştii, de la Biserica Greco-Catolică, monstruosul păcat al trufiei vădit prin scandalul din jurul Catedralei Mântuirii, desconsiderarea arogantă a tuturor celorlalte confesiuni şi a spiritului ecumenic, sub pretextul satanic că ortodoxia ar fi singura "dreaptă credinţă" (pornind strict de la semnificaţia lingvistică a titulaturii), sau diabolica prigonire a minorităţilor sexuale - ca să citez numai cele mai flagrante fapte), Biserica Ortodoxă Română se complace într-o atitudine (pasivă şi activă totodată), faţă de acest fenomen controversat şi grav al posesiunilor demonice.
"Legiune este numele meu"... oare?
Mă întreb care este nivelul de informare şi cultură al înalţilor prelaţi, din moment ce, după cum se vădeşte, habar nu au de câteva adevăruri elementare. Ca mirean, le cunosc deja de zeci de ani, şi numai fiindcă m-a preocupat problema şi m-am documentat. E admisibil ca un număr atât de mare de clerici (cu funcţii înalte, mai ales!) să ignore asemenea realităţi? S-au desfăşurat studii de milenii, s-au scris milioane de pagini în cunoştinţă de cauză, iar în ultimele două secole ştiinţele clasice şi-au adus şi ele o contribuţie însemnată întru clarificarea situaţiei.
În fine, pentru cine nu ştie - şi din păcate se pare că sunt destui! - să reiterăm esenţialul:
E o copilărie să ne imaginăm că această lume ar fi bântuită de nenumăraţi draci zburdalnici care n-au altceva de făcut decât să se încuibe în sufletele oamenilor. Adevăraţii diavoli sunt relativ puţini la număr şi destul de distanţaţi de realitatea materială. Amintindu-ne atât de "demonul perversităţii" postulat de Poe, cât şi de unele precepte elementare ale psihologiei şi ale moralei creştine (şi nu numai), înţelegem că cea mai mare parte a răului provine din propriile noastre slăbiciuni umane. Nimeni dintre cei ce repetă zilnic vorba din popor "dracu' m-a pus" nu se gândeşte măcar o clipă că l-ar avea pe Satana în el. Iar realitatea e că explicaţii similare există şi pentru cazurile extreme, asimilate posesiunii demonice.
Majoritatea covârşitoare a aşa-ziselor "posesiuni" nu sunt decât fenomene clinice (isterie, schizofrenie, paranoia, şi alte stări psihopatologice, în diverse forme, grade şi combinaţii). Se impune să precizăm că Însuşi Iisus era conştient de acest lucru, iar majoritatea exorcizărilor menţionate în Sfintele Scripturi nu erau, în fond, decât vindecări realizate de El în deplină cunoştinţă de cauză, folosindu-Şi puterile terapeutice fireşti pentru un Mesia. (Probabil că, dacă ar fi declarat adevăratele simptome şi afecţiuni, rezultatul n-ar fi fost decât o crucificare prematură!) Atât în vremurile biblice, cât şi acum, cazurile de posesiune autentică erau şi rămân extrem de rare. Există motive şi cauze aprofundate în acest sens, şi numai spaţiul ne împiedică să le expunem în amănunt.
Ca atare, se cuvine să cităm exemplul Bisericii Catolice faţă de posesiune şi exorcisme, exemplificată mai cu seamă prin practicile Ordinului Iezuiţilor.
Spirit creştin, sau sado-masochism?
În mod firesc, orice caz suspect de posesiune trebuie să înceapă prin a fi examinat riguros de specialişti laici (psihologi, psihiatri, neurologi), în cadrul unei expertize detaliate şi adeseori prelungite. Numai în momentul când simptomatologia şi/sau terapeutica medicală se vădesc depăşite de situaţie, se poate accepta ipoteza posesiunii veritabile, pentru a se proceda în consecinţă.
Expertiza metapsihică proprie acestei etape secunde este la rândul ei extrem de metodică, şi nu poate fi efectuată decât de exorcişti specializaţi, cu experienţă (desigur, cu sau fără contribuţia percepţiei extrasenzoriale, din partea exorcistului însuşi, dacă o are activată, sau dintr-a unui medium acreditat). Procedeul este complex şi comportă diverse tehnici de testare. Abia după obţinerea acestei confirmări se poate trece în sfârşit la aplicarea ritualului exorcist.
De ce atâtea complicaţii? se vor întreba unii. Dintr-un motiv foarte simplu:Ritualul de exorcizare este extrem de sugestiv (firesc: rolul lui e acela de a învinge, prin forţă spirituală, voinţa malefică a unui demon). Ca atare, există oricând riscul ca, pe această cale, să se fortifice o impresie falsă de posesiune, sau chiar să se imprime acolo unde ea de fapt nici un exista, în conştientul sau subconştientul pacientului. Simplist spus, în cazul unei persoane nevropate sau psihopate supuse exorcismului, se prea poate ca rezultatul să nu constea decât în agravarea bolii.
Pe de altă parte, se impune să precizăm un alt aspect, relevat tot prin cazul crimei de la Tanacu.
Tocmai prin inspiraţia lor divină, ritualurile de exorcizare nu presupun niciodată elemente violente, abuzive sau agresive. Singura modalitate justificată de a folosi forţa este cea restrictivă, prin imobilizarea (fermă, dar cu menajamente!) a pacienţilor, care sub imperiul posesiunii reacţionează, de regulă, violent la adresa celor din jur sau chiar împotriva lor înşile. În rest, exorcismul constă din rugăciuni specializate, practici rituale inofensive faţă de fiinţa fizică şi spirituală a victimei, post, meditaţie, concentrare, şi aşa mai departe. Abuzurile de natura celor de la Tanacu şi din alte cazuri nu sunt decât relicve ale perioadelor obscurantiste şi dogmatice din istoria bisericii, mai cu seamă din epoca de funestă amintire a Inchiziţiei.
(Apropo, cât de degenerate sunt practicile autoflagelării, ale crucificării voluntare şi alte asemenea perversiuni sado-masochiste, atât de practicate încă în întreaga lume, şi cât de contrare Cuvântului lui Iisus, care nu aşteaptă de la noi decât pietate, smerenie, iubire de aproape şi respectarea cu credinţă a Sfintelor Taine şi a celorlalte canoane bisericeşti! Acolo avem într-adevăr de-a face cu lucrarea diavolului, sub travesti creştin.)
Aşadar, ce-am mai putea spune despre cazuri ca acelea de la Sihăstria, pe care cu consternare le-am văzut mediatizate de atâtea ori? Exorcisme cu public şi camere TV, la grămadă, oficiate improvizat, asupra unor persoane aduse în pripă de rude şi, după toate probabilităţile, bolnave psihic sau de nervi?
Ei bine, am mai putea spune ceva - un lucru extrem de grav şi relevant!
Exorcişti on air
Posesiunea demonică (reală sau aparentă), este un factor care ţine de cea mai strictă intimitate. Indiferent dacă bietul om e realmente victima unei entităţi malefice, sau doar a unei afecţiuni neuropsihice, o asemenea nenorocire nu poate face obiectul mediatizării, fie şi din simplul motiv că ţine de viaţa personală. În plus, cum bine ştim, subiecţii au manifestări oribile, groteşti, înjositoare, de care nu ei sunt vinovaţi - şi nimeni nu are dreptul să le expună public.
Pe de altă parte, forţa necuratului asupra comunităţii umane stă în mare măsură tocmai în mediatizare. Prezenţa lui în gândurile, sentimentele şi conştiinţa noastră (fie şi într-o ipostază negativă), îl fortifică: pe scurt, şi diavolul are tot interesul să-şi facă reclamă! Ca atare, mediatizarea de orice formă a posesiunilor şi exorcismelor, departe de a aduce vreun folos credinţei legitime, nu face decât să amplifice susceptibilitatea la influenţe diabolice.
Şi, desigur, există şi aspectul invers: tocmai prin faptul că se confruntă cu forţe negative atât de mari, exorcistul trebuie să se afle la un nivel cât mai apropiat de cel al sfinţeniei, ceea ce presupune obligatoriu ultima şi cea mai grea treaptă a Sfântului Ioan Scăraru: smerenia. Volens-nolens, un exorcist care se lasă privit, fotografiat, filmat în timpul slujbei, inspiră uimire, admiraţie, adoraţie chiar; praful se alege de desăvârşirea smereniei lui. Numai Mântuitorul, şi poate alţi câţiva sfinţi autentici, aflaţi deja cu mult deasupra celor Treizeci de Trepte, îşi puteau îngădui să exorcizeze în public; puritatea lor sacră intangibilă, precum şi influenţa mesianică pe care o răspândeau în jur, transformau eventualul "eveniment mediatic" într-o formă de evanghelism legitim.
Scurt pe doi: arătaţi-mi un exorcist în mass-media, şi vă voi arăta un impostor.
Din câte se ştie, Papa Ioan Paul al II-lea a oficiat numai trei exorcisme, iar asupra lor planează tăcerea. Publicul nu are cunoştinţă despre ele, iar cercetătorul interesat trebuie să facă eforturi semnificative pentru a se informa. Credeţi că e o întâmplare?
Cine, unde, când şi cum?
Se mai spune şi că al treilea exorcism al Sfântului Părinte a eşuat, ceea ce din nou este un fapt reprezentativ: adevăraţii demoni pot fi fiinţe astrale foarte puternice, şi singurii sută la sută infailibili în combaterea lor sunt sfinţii de obârşie divină, supra-umană (Iisus, Sfinţii Arhangheli, etc.) sau cei ajunşi incontestabil în acele înalte sfere (Fecioara Maria, Sfinţii Apostoli şi alţi asemenea Păstori). Altminteri, muritorii de rând, inclusiv cei mai cuvioşi dintre monahi, nu sunt decât oameni peste care Duhul Sfânt s-a pogorât în mai mică sau mai mare măsură. Chiar şi cei asupra cărora posteritatea se pronunţă prin canonizare pot fi uneori supuşi greşelii.
Şi-atunci, nu putem decât să ne întrebăm: cât de calificaţi pentru exorcizare sunt numeroşii preoţi despre a căror eventuală sfinţenie nu atestă decât mărturiile propriilor enoriaşi? Ca să nu mai vorbesc despre degeneraţii de factura lui Corogeanu, asupra cărora e destul de clar care "duh" s-a prăvălit!
Pe parcursul eforturilor mele de documentare, am consultat cândva, la începutul anilor '80, doi duhovnici: părintele ortodox Ion Teodorescu, din Bucureşti, şi părintele romano-catolic Szabo Bela, din Teiuş. Întrebându-i despre posesiunea demonică, nici unul dintre ei nu mi-a spus o vorbă în legătură cu ritualurile de exorcizare. Amândoi au insistat asupra rugăciunilor, sacramentelor şi canoanelor bisericeşti.
Ar trebui să fie clar pentru toată lumea: nu orice preot e calificat pentru a oficia exorcisme, la fel cum nu orice medic poate interveni chirurgical. Un preot de rând, pătruns desigur de Sfântul Spirit, va îndruma orice caz suspect de posesiune spre cei pregătiţi să intervină - iar din partea lui, îl va ajuta pe năpăstuit cu asistenţă duhovnicească.
În concluzie, autorităţile române, atât laice cât şi ecleziastice, sunt datoare să procedeze neîntârziat, în colaborare, la reglementarea acestor situaţii. Este firesc şi lăudabil faptul că episcopul de Huşi, PS Ioachin, a reacţionat prompt, trecându-i în rândul mirenilor pe Corogeanu şi oile (în sens panurgian, nu pastoral!) rătăcite din anturajul lui. Dar cu-o răspopire nu se face mântuire, aşa că iată câteva măsuri obligatorii: Instituirea unui aparat de expertiză judicioasă asupra cazurilor suspecte de posesiune, implicând atât specialişti mireni, cât şi monahi. Din partea B.O.R., eliminarea oricăror forme de ignoranţă şi desuetudine relativ la abordarea exorcizării în rândurile bisericii, trecându-se la atitudini şi metodologii moderne. Intrarea oricărei forme de posesiune (autentică sau nu) sub incidenţa legilor privitoare la protecţia imaginii persoanei, asemenea problemelor proprii medicinii, sexualităţii, infracţionalităţii juvenile, etc., şi respectarea acestor legi de către mass-media, sub supervizarea instituţiilor abilitate în acest sens.
Atrag atenţia că se impune abordarea cât mai rapidă şi responsabilă a problemei. Pentru a pune un punct necesar de brutal: cu dracu' nu te joci!
Pitbull (Mihnea Columbeanu)
26 iunie, 2005
Bucureşti, România
E o copilărie să ne imaginăm că această lume ar fi bântuită de nenumăraţi draci zburdalnici care n-au altceva de făcut decât să se încuibe în sufletele oamenilor.
E o copilarie mai mare decit credinta in Dumnezeu? Ori in Mos Craciun? Daca raul provine din slabiciunile umane, nu se poate admite ca si binele tot de la noi provine pina la urma? Cum poate cineva sa considere doua lucruri la fel de abstracte ca fiind, una "copilarie", iar cealalta "realitate irefutabila"? Care e acel element concret care le deosebeste?
Pitbull
14 Dec 2010, 13:37
Mai cititi, mä, si voi topicul înainte de a vorbi.
Ce tot puneti întrebäri la care s-a räspuns deja?
Chiar dacä räspunsurile date deocanmdatä nu sunt definitive (cum nici n-ar putea fi vreodatä), mäcar preluati discutia de la nivelul lor si duceti-o mai departe - nu vä tot întoarceti înainte de ele, cä ne-nvârtim în jurul cozii si nu facem nici o scofalä
andreyuzzu
18 Dec 2010, 11:58
Eu cred ca exista Dumnezeu . Lasand la o parte ca a creat tot ce vedem pe aceasta planeta , ganditi-va cum s-a intamplat ca soarele si luna sa fie pozitionate perfect fata de Pamant . Luna care ne apara de meteoritii care vin spre Pamant si soarele care ne da lumina fara sa ne afecteze. Altfel nu era posibila viata pe Terra.
ganditi-va cum s-a intamplat ca soarele si luna sa fie pozitionate perfect fata de Pamant
As pune problema invers, gandeste-te cum Pamantul a fost pozitionat perfect fata de Soare. Desigur, e aceeasi chestie, dar ai avut o formulare tipica de credincios, toate ne sunt puse noua la dispozitie, noi suntem centrul tuturor lucrurilor.
Trecand peste detaliul asta minor, daca nu s-ar fi ajuns la pozitia asta nu ti-ai fi putut pune intrebarea asta. Acum nu stiu cat de multa incredere ai in stiinta, dar se crede ca Pamantul a fost o planeta fara viata timp de 1 miliard de ani din cei 4.5 miliarde ca varsta totala. Nu totdeauna au fost conditii favorabile vietii. Apoi, daca nu era planeta noastra putea fi alta localizata la o distanta potrivita pentru viata, ba chiar ar putea fi chiar in momentul asta undeva in univers. Din pacate n-avem resursele sa verificam chestia asta nici intr-o vecinatate relativa a sistemului nostru solar. Galaxia noastra e mare, iar universul...
Iar chestia cu Luna care ne apara de meteoriti... nu stiu cat de mult ne apara ea avand in vedere multiplele cratere gasite pe suprafata Pamantului. Nu mai zic de teoria disparitiei dinozaurilor. Cand a fost ultimul meteorit cu adevarat mare de care ne-a aparat Luna?
andreyuzzu
18 Dec 2010, 12:53
Am vazut un documentar despre Luna in care se spunea ca Luna e distrusa cam 80% din cauza meteoritilor.
Oare se va afla vreodata daca exista si alte civilizatii pe alte planete in universul asta infinit? Eu totusi cred ca exista.
dragonfly_drk
18 Dec 2010, 16:51
de e existat exista. asta e clar. ar fi chiar culmea sa fim numai noi in tot universul asta. si nici macar nu suntem atat de destepti si de evoluati... :-S
cat despre Dumnezeu. Offf, El chiar exista. In fond cine ar putea sa iti dea ceva si apoi sa iti ia inapoi dupa o vreme? cine ne da emotii, speranta, dorinta ca apoi sa ne dea peste bot si sa zica: "ha, te-am fraierit..."
Dumnezeu da cu mare placere, dar iti si ia inapoi. Asta e cel mai trist le El.
paul_aramis
18 Dec 2010, 17:03
deci există civilizaţii extraterestre? şi pe alea tot dumnezeu le-a creat? tot după chipul şi asemănarea "lor"? şi au şi ele biblie? da' la ele vine iisus?
după cum zic ăştia pe aici, OMG! sau OMFG!
dragonfly_drk
18 Dec 2010, 17:05
si tu, Paul, ce intrebari pui... eu zic sa le dai un call sa vezi ce iti spun. :))
paul_aramis
18 Dec 2010, 17:24
păi le-aş da, da' am o problemă: distanţa temporală până la cel mai apropiat sistem solar e de 4.36 ani. distanţa fizică e cam greu de acoperit cu un cablu telefonic (nu văd cine ar putea instala 41.296.088.512.815,192* de kilometri de cablu) nu îmi rămâne decât să îi apelez pe mobil. fac eu rost cumva de număr (desigur, de îndată ce aflu numărul de la informaţii galactice), da' acu' devine problema cotoioasă: numa' până ne gratulăm şi le zic ce vreau trec 17 ani. şi-n 17 ani, vorba lu' Nastratin, ori mor io, ori moare extraterestru', ori se întrerupe conexiunea şi trebuie s-o luăm de la capăt....
Notă: da aţi citit bine distanţa până la cea mai apropiată stea e de mai mult de un miliard de ori circumferinţa Terrei
dragonfly_drk
18 Dec 2010, 17:31
eu zic sa le trimiti un mail ca ii mai simplu. si in 17 ani, chiar daca tu nu vei mai fi, or fi altii... eu iti preiau cu bucurie parola si adresa... >:)
paul_aramis
18 Dec 2010, 17:57
am încercat deja cu e-mailu', da' e lag-u prea mare... aşa că nu am obţinut decât
http://www.youtube.com/watch?v=g2ZbSb9--Dc
şi poştariu meu electronic e cam puturos. după 5cinci zile de încercări nereuşite de livrae a a mesajului a renunţat.
danonino
18 Dec 2010, 19:19
Eu cred ca exista Dumnezeu . Lasand la o parte ca a creat tot ce vedem pe aceasta planeta , ganditi-va cum s-a intamplat ca soarele si luna sa fie pozitionate perfect fata de Pamant . Luna care ne apara de meteoritii care vin spre Pamant si soarele care ne da lumina fara sa ne afecteze. Altfel nu era posibila viata pe Terra.
Dumnezeu e fenomenal! Rulz!
O singura nelamurire am: Dumnezeu a rezolvat niste integrale de gradul 175 sau ne-a pus planeta "din ochi"?
marius_em
24 Dec 2010, 10:52
deci există civilizaţii extraterestre? şi pe alea tot dumnezeu le-a creat? tot după chipul şi asemănarea "lor"? şi au şi ele biblie? da' la ele vine iisus?
după cum zic ăştia pe aici, OMG! sau OMFG!
Aliens are God's side project. :)
Pitbull
24 Dec 2010, 10:58
Ete, side! C-om fi noi buricu' Universului!
Toti suntem variante echivalente.
sergiuseling
29 Dec 2010, 12:15
Mie mi se pare ciudat să existe extratereștrii.
Desigur pentru cei ce nu cred în Dumnezeu e ceva normal. Adică dacă noi am apărut din întâmplare de ce n-ar apărea și alții?
Dar dacă Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea Lui și și-a trimis fiul să se jertfească pentru noi nu văd de ce ar mai exista extratereștrii echivalenți cu noi.
Oricum până una alta nu există nicio dovadă cum că ar exista, fiecare își poate imagina ce vrea și nu prea poate fi contrazis.
chuckyfan
30 Dec 2010, 15:23
Desigur pentru cei ce nu cred în Dumnezeu e ceva normal. Adică dacă noi am apărut din întâmplare de ce n-ar apărea și alții?
Dar dacă Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea Lui și și-a trimis fiul să se jertfească pentru noi nu văd de ce ar mai exista extratereștrii echivalenți cu noi.
Oricum până una alta nu există nicio dovadă cum că ar exista, fiecare își poate imagina ce vrea și nu prea poate fi contrazis.
Daca Iisus era extraterestru?:-?
paul_aramis
30 Dec 2010, 16:14
nu-ţi fă probleme, extratereştrii nu există. doar nu se spune nimic de ei în biblie de ei. şi dacă la biblie, care e cartea de căpătâi a mai mult de o treime din populaţia lumii nu zice nimic, atunci nu se există.
ceea ce îmi aduce aminte de un banc din copilărie:
- Domnule maior, un OZN tocmai a aterizat în curtea unităţii!
- Locotenente, revino-ţi! Are formă de farfurie?
- Nu.
- Atunci are formă de trabuc?
- Nu!
- Are multe luminiţe colorate de jur împrejur şi sclipeşte ca un brad de Crăciun?
- Nu!!
- Au coborât din el nişte fiinţe mici, de culoare verde, cu ochii ca la melc şi cu nas şi urechi în formă de pâlnie?
- Nu!!!
- Atunci locotenente eşti un dobitoc! Toată lumea ştie că extratereştrii nu există! Marş la post!
Înainte de a ieşii, locotenentul se întoarce spre superiorul său şi îl întreabă:
- Domnule maior, dar cu omuleţii mici de culoare portocalie, cu ochii ca de broască şi cu nas şi urechi în formă de căpşună ce facem?
PS: ăia de l-au prăjit pe Bruno şi i-au tras-o lui Galileo, tot aşa ziceau: Bă, noi suntem centru la univers! Şi soarele se-nvârte dupe noi!
chuckyfan
30 Dec 2010, 16:30
cest articol a fost scris de Austin Cline, un ateist radical, care s-a apucat acum să-L ia în derâdere pe însuşi Iisus Hristos.
Cine este Austin Cline? Acest personaj este implicat în educarea pe Internet a oamenilor în ateism, agnosticism şi umanism secular de mai bine de 10 ani. El este director regional al Consiliului pentru Umanism Secular.
El a terminat Facultatea de Arte al Universităţii din Pennsylvania. Apoi, a mai sudiat la Universităţile din Zurich şi Munchen, unde s-a ocupat de religie şi filosofie.
El afirmă că atât ateismul, cât şi agnosticismul sunt neglijate în cultura populară, în ciuda popularităţii recentelor cărţi despre ateism.
Să vedem ce are de spus acest ateist:
Dacă Iisus a murit şi a fost îngropat, şi apoi a ieşit din mormânturi după trei zile, asta înseamnă că Iisus a fost un zombie? Nu există poveşti despre Iisus mâncând creierii oamenilor, dar nu ne-am aştepta ca credincioşii săi să creadă aşa ceva. Creştinismul predică “devorarea” lui Iisus, dar nu în sensul literal.
Dacă Iisus e capabil să-ţi ofere viaţă eternă, presupun că a deveni un mort viu e o modalitate de a obţine acest lucru. Nu e un lucru mai putin credibil decât explicaţiile tradiţionale oferite de creştini cu privire la cum şi de ce Iisus îţi va asigura o viaţă eternă. Într-adevăr, petrecându-ţi eternitatea ca zombi care caută să vâneze creiere nu sună foarte atrăgător, dar nici descrierile paradisului nu sunt atât de atrăgătoare. Cel puţin, vânarea de creiere este o activitate orientată spre un scop; în paradis, nu faci absolut nimic.
Cu siguranţă, nu sunt primul care atrage atenţia asupra legăturii lui Iisus cu zombii. Exista odată un site foarte bun, denumit “Zombie Jesus”, dar n-a durat prea mult, şi astfel n-am putut citi arhivele. Mi-aş fi dorit să fi salvat acel site, atunci când mai era disponibil.
Tu i-ai oferi creierul lui Iisus zombi?
Asta-i aberaţia domnului Austin Cline. Ce pot să zic…m-a lăsat fără cuvinte. Asta e atitudinea unui om raţional, ateist. Dacă ar fi atât de “raţional, ar înţelege că “învierea morţilor” din creştinism nu înseamnă literalmente ieşirea morţilor din cimitire, ca nişte zombi, ci are un alt sens, figurat şi profund, pe care oameni ca el nu-l pot înţelege niciodată. E vorba de învierea sufletului uman, de trezirea la realitate a conştiinţei umane, de conştientizarea esenţei divine. Până când o să înţeleagă acest lucru dl. Austin Cline, îi urez “Dumnezeu să te ierte”!
Asa-i ca-i plauzibila faza?
paul_aramis
30 Dec 2010, 17:30
barem pune ghilimele la citate, să ştim de e de la tine ce e de la alţii.
că aşa e o varză.
Probabil doar ultimul rand ii apartine, restul fiind citat (utilizarea diacriticelor de exemplu). Ce poate fi de comentat... omul a inteles esenta ateismului, chiar daca chestia respectiva pare o gluma.
chuckyfan
30 Dec 2010, 19:36
No, amu-i bine?
Pitbull
30 Dec 2010, 22:31
Aberatia aia cu zombiile o ignor. E o insanitate retardatä. Asa-zisul "ateist radical" e si mai redus decât Alimänescu (Räzvan Vasilescu), în "Portretul luptätorului la tinerete" - un fel de cârpaci analfabet dar cretin si violent, ajuns politruc.
Ba nu, nu e nimic ciudat.
Si pentru cei ce cred în Dumnezeu e normal sä existe extraterestri. Ba chiar e obligatoriu. E o tâmpenie vecinä cu blasfemia, sä crezi cä Dumnezeu ne-a creat numai pe noi, în tot Universul.
N-am apärut din întâmplare, am apärut cu un rost. Asa a orânduit El lucrurile - si pentru noi, si pentru ceilalti.
Faptul cä Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea Lui și și-a trimis fiul să se jertfească pentru noi nu exclude prin nimic existenta extratereștrilor echivalenți cu noi. Fraza ta, Sergiu, e la fel de logicä precum ai spune: "Dacä la noi plouä când sunt nori si e soare când e senin, nu väd de ce ar exista trotinete în California."
Nu mai faceti varzä din problemele stiintifice (si SF) si credinta în Dumnezeu. Nu sunt doar compatibile, nu sunt doar complementare, sunt unite indisolubil.
Si, iertat sä fiu, mai fac o precizare: mi se pare cel putin deplasat sä emiti päreri despre asemenea probleme, când nici mäcar nu stii sä scrii corect româneste. Mai întâi limba maternä, apoi filosofia, multumesc.
de fapt, noi am avut nevoie sa credem in ceva si-atunci l-am inventat pe EL.
o mare amagire...
si o durere nesfarsita atunci cand doresti din toata inima sa faca ceva sa nu mai suferi si nici macar nu da vreun semn...
danonino
31 Dec 2010, 11:00
Daca sa discutam din punctul ala de vedere, Dumnzeu a aparut datorita dorintei de rezbunare, dorinta neimplinita. Un sclav este batut de stapan, el nu poate riposta, asa ca, se roaga la Dumnezeu, sa asteapta ca Dumnezeu sa il razbune acum sau in viata de apoi. Nu din compasiune a aparut Dumnezeu, nu cred ca religia asta a pornit de la bogatii vremii, a pornit de la cei asupriti, de la cei saraci. Care si ei, fiind tot oameni, nu erau manati de un sentiment nobil, cum ar fi compasiunea, nu, pe ei ii caracteriza ura fata de statutul social, al lor sau al altora.
Dumnezeu nu a aparut pentru ca au vrut oameni sa fie mai buni, nu. Motivul nevoii lui Dumnezeu era acela ca oamenii vroiau razbunare si erau dispusi sa o accepte oricand. Redus la cateva cuvinte, din punct de vedere sentimental, Dumnezeu a aparut din dorinta de razbunare pe care lasii o aveau nesatisfacuta.
Deschizand ochii si acum, vei observa aceeasi mentalitate. Cati ii injura pe guvernanti, ca mai apoi sa zica "Lasa ca Dumnezeu le vede pe toate/ O sa aiba grija Dumnezeu de ei"? Dumnezeu e acest Batman, razbunatorul lasilor.
Majoritatea nu aveti alt raspuns decat "Exista un scop. Dumnezeu ne-a creat cu un scop". Si atunci, de ce nu ne-a spus si noua scopul? Aia saraci, care cica vor fi fericiti, aia sunt saraci si chiar prosti, matematica de clasa a 9 fiind zenitul intelegerii lor. De ce nu le spune Dumnezeu scopul lui, scopul ala suprem? 17 mii de vieti daca ar trai aia, tot nu ar descoperi scopul vietii, propus de Dumnezeu. Nu toata lumea are intelectul lui Einstein. Omul exista de zeci de mii de ani, care e scopul? Nu a putut sa il zica Dumnezeu in acesti zeci de mii de ani? Si mai tare, scopul dinozaurilor care a fost? Sa fie staruri in Jurassic Park?
In aceste multe milenii, Dumnezeu nu s-a aratat, nu. Scrie intr-o carte, care nu are la baza vreo dovada istorica veritabila, cum ca Dumnezeu i-a vorbit lui Moise si ca si-a trimis fiul la noi. De atunci, se pare ca nu a mai vorbit deloc, a intrat in silenzio stampa. Nu a avut nimic de obiectat cand s-a organizat cruciada copiilor, nici cand papa contabiliza pacatele, nici cand oamenii erau arsi pe rug, spanzurati sau decapitati pentru asa zisele erezii. A tacut din gura cand americanii i-au macelarit pe amerindienii. Am avut parte de tacerea lui si cand niste oameni au inventat SIDA. Poate aceste lucruri sunt prea mici ca ele sa fie observate de un Dumnezeu omniprezent, dar el nu a vazut, sau poate a vazut si a tacut, cele 2 razboaie mondiale, care mondiale fiind, era cam complicat in a nu le observa.
De ce a vrut Dumnezeu sa ne creeze? Se simtea singur, nu putea sa isi ia un caine? Sigur, Dumnezeu e bun si din bunatate ne-am nascut. Si ne-am nascut cam violenti.
Ai Carramba! De mîine se porneşte popa cu cerşitul.:-bd Ori poate ne scuteşte de bani, fiind an de criză, aşa, în bravul spirit creştinesc?:-? Nouă ne e repartizat un osînzos care-i abureşte anual pe bătrîni: "La toţi ne e greu", "Domnul e sus şi le vede pe toate", facînd cu dreapta semnul crucii, iar cu stînga palmînd discret ofranda la buzunar. Two years later. Popa are 2 Mertzane în garaj, bătrînii au rămas cu credinţa in Domnul...
Pînă pe la 10 ani mă ţineau cu forţa la "botez", de zici că puneam în scenă Exorcistul. Apoi am învăţat să mă tirez discret în ziua respectivă...
L.E. Breaking News. Cica de anul asta si apa cu care te stropeste e pe bani.:-O Anul trecut şi-a făcut plinul de la noi de la robinet tipul ala care umblă cu bili după popa. Nu ştiu pe unde au sfinţit-o, poate pe scara. Aşadar am stat tot timpul pe un rezervor de apă "sfinţibilă" şi nici măcar nu mi-am dat seama...
windom,
ai nota 10 de la mine...
nu stiu cum se face, dar chestia asta cu navalirea fetelor bisericesti prin casele oamenilor, cu "craciunul" sau "botezul" ar putea fi foarte bine considerata de catre stat o activitate lucrativa foarte buna de impozitat.
nu stiu, oare nu se intreaba nimeni de ce popa n-are casa de marcat in spatele busuiocului si tarif afisat?
naivi sunt destui, destepti sunt aia care profita de asta. bravo lor!
Din punctul asta de vedere, cel mai trist e in mediul rural. Mai au si tupeul sa ceara suma fixa, nu conteaza ca anumiti oameni n-au cu ce sa plateasca factura de la lumina. Jefuire mascata.
Reputatia preotilor de la tara e de multe ori indoielnica, iar mentalitatea, mai ales a batranelor, e si mai low ca nu contesta nimic, "popa e sfant".
sergiuseling
02 Jan 2011, 23:08
Si pentru cei ce cred în Dumnezeu e normal sä existe extraterestri. Ba chiar e obligatoriu. E o tâmpenie vecinä cu blasfemia, sä crezi cä Dumnezeu ne-a creat numai pe noi, în tot Universul.
N-am apärut din întâmplare, am apärut cu un rost. Asa a orânduit El lucrurile - si pentru noi, si pentru ceilalti.
Faptul cä Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea Lui și și-a trimis fiul să se jertfească pentru noi nu exclude prin nimic existenta extratereștrilor echivalenți cu noi. Fraza ta, Sergiu, e la fel de logicä precum ai spune: "Dacä la noi plouä când sunt nori si e soare când e senin, nu väd de ce ar exista trotinete în California."
Ba mai degrabă e ceva de genul: "Dacă la noi plouă când sunt nori și e soare când e senin, nu văd de ce ar exista centauri în California."
Desigur se poate să existe, doar că momentan nu i-a văzut nimeni și nicio dovadă concretă cum că ar exista nu există.
Mă tot gândesc la un motiv pentru care ar exista extratereștrii și nu găsesc. Dar poate așa sunt eu: am nevoie de dovezi pentru a crede ceva, iar în acest caz nu găsesc nici măcar un scenariu plauzibil.
sergiuseling
02 Jan 2011, 23:28
windom,
ai nota 10 de la mine...
nu stiu cum se face, dar chestia asta cu navalirea fetelor bisericesti prin casele oamenilor, cu "craciunul" sau "botezul" ar putea fi foarte bine considerata de catre stat o activitate lucrativa foarte buna de impozitat.
Trebuie să existe voință pentru a face asta, dar cum stau lucrurile părerea generală e că nu se dau bani suficienți pentru biserici și apoi să-i mai și impozitezi pe cei care-i donezi către Biserică ar fi o sinucidere electorală.
Știu eu destule cazuri de deputați și senatori care aveau ca principal program electoral sprijinirea bisericilor. Și dacă pentru asta au fost votați fiți voi siguri că se vor da bani de la buget și nici pomeneală de impozitare.
Când vom avea și noi biserici care să nu mai trebuiască renovate sau să nu mai fie în construcție, iar numărul lor să crească astfel încât să încapă toți oamenii înăuntru neînghesuiți atunci poate se va schimba ceva.
Cum să spun e ilogic să crezi că atât timp cât bisericile sunt în construcție sau în renovare și mai toate sunt neîncăpătoare poți să le și impozitezi.
Pitbull
04 Jan 2011, 00:06
Mă tot gândesc la un motiv pentru care ar exista extratereștrii și nu găsesc. Dar poate așa sunt eu: am nevoie de dovezi pentru a crede ceva, iar în acest caz nu găsesc nici măcar un scenariu plauzibil.
E plin de scenarii plauzibile. Nu ti le pot însira pe toate aici, într-un topic de forum. Documenteazä-te.
Terminä cu dovezile. Tu esti un om credincios, îti folosesti inteligenta, credinta si deductia rationalä, n-ai nevoie de dovezi. Ce faci, pici în plasa asa-zisilor atei?
copila_satanista
04 Jan 2011, 10:18
Sa nu admiti posibilitatea enorma de a descoperi pe viitor fiinte extraterestre inteligente mi se pare de-a dreptul pueril...
sergiuseling, motivul pentru care tu existi il stii? :-/ cat despre scenarii plauzibile... studiile si statisticile si logica (toate urland in cor) nu-ti spun nimic in privinta extraterestrilor, in schimb faptul ca a luat D-zeu in mana niste pamant si a suflat in el si l-a facut pe Adam si dp aia din coasta lui pe Eva si amandoi au facut o droaie de copii care au reusit sa dea nastere omenirii (frati fiind!) e clar si limpede 8-}
Pitbull
04 Jan 2011, 11:13
Asta e o gresealä tipicä pentru schematismul de gândire (atât bigot, cât si asa-zis ateist): sä iei Geneza ca pe o fabulä.
Nimic din ceea ce scrie acolo nu "s-a întâmplat la un moment dat" - ci, dimpotrivä, toate se întâmplä permanent. Adam si Eva nu au existat ca "persoane" - ei sunt douä simboluri, reprezintä masculinul si femininul, yin si yang, arhetipurile. Omul nu a fost "izgonit din Rai" niciodatä - acel asa-zis episod reprezintä o metaforä a faptul cä accesul nostru la divinitate e conditionat de initiere/iluminare/mântuire. Practic, toatä acea "poveste" din primele cärti ale Facerii este, de fapt, o profundä si esentializatä alegorie initiaticä a conditiei umane si a relatiei dintre om si Dumnezeu.
Ar fi foarte interesant sä vedem ce mesaje si precepte similare le-a däruit Dumnezeu fiintelor inteligente de pe alte planete - în functie de propriile lor conditii de existentä. Si cum nimic nu ne garanteazä cä vom avea acces la asa ceva într-un viitor tangibil, nu ne rämân decât speculatiile SF. Nu degeaba, subgenul SF-ului religios e unul dintre cele mai fascinante! Când mä gândesc la Heinlein, Ursula K. LeGuin, Frank Herbert... wow!
copila_satanista
04 Jan 2011, 11:34
Asta e o gresealä tipicä pentru schematismul de gândire (atât bigot, cât si asa-zis ateist): sä iei Geneza ca pe o fabulä.
Problema e mai mult ca e greseala foarte multor religiosi ;) stilul asta incetosat de gandire ma deranjeaza defapt. Culmea e ca, desi eu nu ma consider religioasa (inca nu stiu unde se termina limitele religiozitatii si in ce s-ar incadra ceea ce gandesc eu despre toata treaba asta), admir totusi metaforele Bibliei si cred ca le interpretez destul de just. In general accept si inteleg faptul ca nu toti oamenii au capacitatea, cunostiintele si mediul necesare pentru a gandi deschis si sunt constienta ca si eu sunt departe de a fi perfecta, dar cateodata cand vad prea multa cantitate de ceatza ma racaie pe neuroni si mai dau p-afara.
sergiuseling
04 Jan 2011, 21:45
E plin de scenarii plauzibile. Nu ti le pot însira pe toate aici, într-un topic de forum. Documenteazä-te.
Terminä cu dovezile. Tu esti un om credincios, îti folosesti inteligenta, credinta si deductia rationalä, n-ai nevoie de dovezi. Ce faci, pici în plasa asa-zisilor atei?
Orice pleacă de la niște dovezi. Dacă nu există nici cel mai mic sâmbure de dovadă atunci totul e speculație. Să dau alt exemplu extratereștrii sunt ca vampirii: din miliarde de oameni nici unul nu se transformă după moarte? Că doar sunt miliarde. La fel e și cu extratereștrii din miliarde de planete chiar pe nici una nu există viață inteligentă?
În altă ordine de idei credința în Iisus e o credință bazată pe fapte, Iisus chiar a Înviat din morți. Biblia e plină de date și evenimente reale.
Și eu unu nu cred în metafore biblice și mai știu eu ce alte chestii de genul. Sunt de acord că dat fiind faptul că au trecut mii de ani unele evenimente nu sunt redate exact și pot fi deformate. Dar nu văd de ce ar minți Moise în Geneză. Și la urma urmei dacă ești capabil să accepți că Iisus a Înviat din morți și prin urmare poate modifica legile naturii de ce nu se poate accepta că Dumnezeu a creat lumea în 6 zile?
Dacă o dăm în metafore imediat ajungem la faptul că și Învierea lui Iisus a fost o metaforă și că nu a avut loc și e cam gata cu creștinismul.
Pitbull
04 Jan 2011, 22:19
Sorry, comparatia aia cu vampirii e artificioasä si complet ilogicä (din nou, ca aia la care am räspuns cu trotinetele din California - aiureala cä cicä "nu pot exista extraterestri, pentru cä Dumnezeu l-a fäcut pe om dupä chipul si asemänarea Lui"; ce-are coada vacii cu stampila primäriei...?!?) Construieste-ti mai temeinic argumentatiile, evitând capcanele analogiilor facile si nefunctionale.
Pe de altä parte, existä destule indicii ale realitätii extraterestilor (pe lângä motivatia rationalä si statisticä a existentei lor). Oricum, a crede sau a nu crede în ei (cu rezerve amândouä, cäci nu se pot adopta pozitii categorice în nici unul dintre sensuri) nu are nici o legäturä directä cu subiectul religiei. Sunt lucruri complet diferite. Nu incompatabile, doar diferite: la fel de diferite ca pantoful si furculita.
Nu se poate accepta cä Dumnezeu a creat lumea în sase zile (la modul propriu; evident, termenul "zile" simbolizeazä sase etape majore), din cel putin câteva motive elementare:
- nu existau zile (cum sä existe, înainte de a exista stele si planete?)
- oricum, zilele ar fi fost irelevante, de vreme ce ele se raporteazä la câte o planetä în sine (Pämântul sau oricare alta), iar Dumnezeu e total, absolut, omniprezent, UNIVERSAL, nu planetar; dacä ar putea exista "blasfemii" (concept imaginar absurd, în fond), am putea spune cä o asemenea conceptie contravine însäsi notiunii de Dumnezeu, prin faptul cä-L limiteazä (adicä tocmai motivul pentru care dogmatismul religios este, de fapt, un cancer al credintei);
- o aberatie de acest fel n-ar folosi la nimic; dimpotrivä, e chiar nocivä: le-a dat apä la moarä denigratorilor.
Sä nu uitäm un lucru: Geneza contine cel putin un non-sens complet pueril, în locul unde spune cä Dumnezeu ar fi creat Soarele, Luna, si stelele ca sä lumineze Pämântul! Dac-o luäm ad litteram, ne facem de râsul curcilor. Sensul acelei fraze e mult mai profund si subtil, iar profetii care au scris-o, neavând cunostinte de astronomie, au simplificat-o pe întelesul epocii lor; nici o problemä - nu era un tratat stiintific. Nici nouä n-o sä ne impute nimeni, peste mii si mii de ani, eventualele prostii pe care le scriem acum, potrivit actualului nostru nivel de cunostinte si gândire.
ATENTIE! Nu cädeti în capcana irationalismelor de tip: "dacă ești capabil să accepți că Iisus a Înviat din morți și prin urmare poate modifica legile naturii de ce nu se poate accepta că Dumnezeu a creat lumea în 6 zile?" Absolutizarea arbitrarului înseamnä HAOS, adicä opusul lui Dumnezeu, a cärui prerogativä este ORDINEA. Chiar si doza de liber arbitru pe care a permis-o pentru ca realitatea sä poatä exista e foarte riguros determinatä.
Dumnezeu ne-a fäcut ca sä gândim rational, nu ca sä ne autoanihiläm prin fanatisme oarbe deghizate în credintä.
sergiuseling
04 Jan 2011, 22:48
Orice ai spune despre extratereștrii e artificial. În fine puțin sarcasm nu strică zic eu.
Mie mi se pare mie că tu vrei să explici cu gândirea ta rațională cum a creat Dumnezeu lumea. La un moment dat tot trebuie să faci un salt de credință, rațional nu poți explica totul.
Mie unul mi-e tot una dacă Dumnezeu a creat în 6 zile lumea și arăta exact ca acum câteva mii de ani sau dacă a tot lucrat pe ea în 6 etape de milioane de ani pentru a o aduce la o anumită formă (cam ce vrei tu să spui presupun).
Pitbull
04 Jan 2011, 23:09
Mie mi se pare mie că tu vrei să explici cu gândirea ta rațională cum a creat Dumnezeu lumea. La un moment dat tot trebuie să faci un salt de credință, rațional nu poți explica totul.
Evident - dar asta doar din cauza limitelor noastre umane de netrecut. Ratiunea divinitätii e impecabilä - numai cä, evident, nouä ne rämâne inaccesibilä. Totul e sä stim sä plasäm saltul de credintä la locul lui - în functie de puterea de cunoastere a fiecäruia dintre noi.
sergiuseling
04 Jan 2011, 23:27
Să înțeleg că saltul de credință se face doar pentru a explica ceea ce poți explica rațional?
Nu știu de ce, dar asta am impresia că vrei să spui.
Pitbull
04 Jan 2011, 23:33
Mai bine zis: se face pentru a-ti pästra credinta si atunci când tu nu-ti mai poti explica rational lucrurile (din cauza propriilor tale limite, nu dintr-a altcuiva).
corinka
05 Jan 2011, 16:00
Ai Carramba! De mîine se porneşte popa cu cerşitul.:-bd Ori poate ne scuteşte de bani, fiind an de criză, aşa, în bravul spirit creştinesc?:-? Nouă ne e repartizat un osînzos care-i abureşte anual pe bătrîni: "La toţi ne e greu", "Domnul e sus şi le vede pe toate", facînd cu dreapta semnul crucii, iar cu stînga palmînd discret ofranda la buzunar. Two years later. Popa are 2 Mertzane în garaj, bătrînii au rămas cu credinţa in Domnul...
Pînă pe la 10 ani mă ţineau cu forţa la "botez", de zici că puneam în scenă Exorcistul. Apoi am învăţat să mă tirez discret în ziua respectivă...
L.E. Breaking News. Cica de anul asta si apa cu care te stropeste e pe bani.:-O Anul trecut şi-a făcut plinul de la noi de la robinet tipul ala care umblă cu bili după popa. Nu ştiu pe unde au sfinţit-o, poate pe scara. Aşadar am stat tot timpul pe un rezervor de apă "sfinţibilă" şi nici măcar nu mi-am dat seama...
windom,
ai nota 10 de la mine...
nu stiu, oare nu se intreaba nimeni de ce popa n-are casa de marcat in spatele busuiocului si tarif afisat?
naivi sunt destui, destepti sunt aia care profita de asta. bravo lor!
Din punctul asta de vedere, cel mai trist e in mediul rural. Mai au si tupeul sa ceara suma fixa, nu conteaza ca anumiti oameni n-au cu ce sa plateasca factura de la lumina. Jefuire mascata.
Reputatia preotilor de la tara e de multe ori indoielnica, iar mentalitatea, mai ales a batranelor, e si mai low ca nu contesta nimic, "popa e sfant".
Parca aici era topicul despre Dumnezeu, nu despre popi...
Pai e vorba de biznisu' care implementeaza credinta, cica. In aceeasi oala-s toti, da-i in bgiata lor...(:|
chuckyfan
05 Jan 2011, 17:25
Pe aici nici macar nu vine popa ( de vreo 10 ani s-a cam shmecherit). Vin doar diaconii si cativa alcoolici ai satului:)
PS: Anul asta am primit si un calendar bonus pentru binevointa noastra de a da 60 de lei:D
Crezi in Dumnezeu?O intrebare la care majoritatea crestinilor raspund cu "da",evident acelasi lucru si pentru musulmani,budisti etc, fiecare crede in Dumnezeul lui fie ca se numeste Dumnezeu sau Allah sau Buddha.Notiunea asta de 'Dumnezeu' a aparut cand inca omul era in 'noroiul' evolutiei si spargea nuci de cocos,vana rame samd.Aici a intervenit selectia naturala,pentru ca omul a inceput sa se inmulteasca ,datorita imbuntatirii calitatii vietii ,iar unii indivizi erau mai puternici altii mai slabi(cum dealtfel se intampla si azi),altii mai limitati si unii mai 'evoluati'.Stim ca omul este si el un animal,care se deosbeste prin capacitatea craniana mare de restul regnului,dar tocmai pentru ca este un animal are insticte care se pot vedea si acum,unul din ele este 'instictul turmei',se pot observa la turmele de bizoni din Africa,cand se uita boul conducator(seful0 in spate se uita si restul cam asa stau lucrurile si cu omul ,doar ca unii indivizi (de Homo Sapiens)au inteles ca pot folosi asta in propriile scopuri,devenind astfel lideri,dealtfel se poate observa si acum prezenta instinctului asta ,pentru ca oamenii au nevoie de lideri,unii sunt mai prostii altii mai destepti,asta e!Dar lideri nu au devenit cei puternici din punct de vedere muscular ci cei carora le mergea 'bibilica' iar pentru ca atunci cand ala mare si prost isi va da seama cat este de prost ,au fost inventati zeii pentru ca ala sa stie ca daca va indrazni ii ca cadea o lumina din cer (fulger) in cap,nu va avea succes la vanatoare etc(bineinteles asta dupa ce limbajul s-a dezvoltat cat de cat) de aceea liderii lumii nu sunt cei mai puternici dintre noi ,la propriu, pentru ca puterea este cunoasterea nu muschiul,intelegerea mintii omului aduce puterea.In timp ideea asta s-a generalizat,zeii au devenit populari peste tot astfel a luat nastere religia care in general era politeista,(marile popoare antice erau politeiste).De ex romanii aveau zeitati aproape pentru orice,iar ca sa le mearga bine se faceau jertfe umane(aici vorbesc de America;mayasi,incasi,azteci si popoarele Nazca) sau animale,mai rar cele din regnul vegetal.Cu timpul cultura si civilizatia au evoulat ,dar exista clasa privilegiatiilor si cei asupriti acestia din urma s-au refugiat intr-o religie monoteista ,crestinismul,mult mai bine structurata ca celelalte religii.Faptul care a declansat raspandirea globala a crestinismului a fost Imperiul Roman si martirii pe care i-a creat precum si momentul estential ,descris in fiecare an de Sfintele Pasti dar si de dorinta umana de detasare de vechile traditii,de innoire,ajutata fiind si de intelectualii(apostolii) care au fundamentat crestinismul prin scrierile lor si prin raspandirea sa.Dar naivitatea umana intervine de fiecare data,pentru ca s-a ucis in numele crestinismului(cruciadele),a fost folosit ca mijloc de propaganda ,a iscat ura intre oameni(schisma de la 1054,crizele iconoclaste,arianismul,nestorianismul) lucru care doar 'divin' nu este!.Acelasi lucru este valabil si pentru budism si pentru toate cele 3000 de confesiuni religioase.Cartile lasate de fiecare religie trebuie interpretate si luate literar.Interpretarea gresita acestora duce la lucruri extrem de urate pentru umanitate (Al 2 -lea razboi mondial,Hittler,vanatoare de evrei).Omul are nevoie de lideri,are nevoie sa creada in ceva,fie ea reincarnarea sau viata dupa moarte.Intrebarea vine:Sa credem in Dumnezeu sau sa NU credem?Eu raspund cu citat al unui mare om;"Mai bine sa crezi si sa nu existe,decat sa nu crezi si sa existe".
Pitbull
05 Jan 2011, 19:34
Clar, dom'le! :|
buticut
05 Jan 2011, 23:50
Crezi in Dumnezeu?O intrebare la care majoritatea crestinilor raspund cu "da"
Interesul meu in a-ti citi post-ul integral a scazut drastic dupa ce am dat peste asta.
Pitbull
06 Jan 2011, 00:00
Adicä ce vrei sä zici, cä majoritatea crestinilor räspund cu "nu"? :-?
(Eu am rezistat cam pânä pe la aia cu turmele de bizoni...)
buticut
06 Jan 2011, 00:08
Stii tu ce vreau sa zic :D (asta e in lipsa de un punch-line). E ora cand my funniness e in MODE: OFF (vezi gluma ratata de la "La Multi Ani").
Uuu m-ai luat, chit ca rabdarea e punctul meu forte. Ce sa-i faci, daca inceputul nu promite, tind sa renunt :(.
PS: Anul asta am primit si un calendar bonus pentru binevointa noastra de a da 60 de lei:D
@-)@-)@-)
corinka
06 Jan 2011, 08:27
Pai e vorba de biznisu' care implementeaza credinta, cica. In aceeasi oala-s toti, da-i in bgiata lor...(:|
Dumnezeu e una, biznisu' a alta, important e sa faci distinctia.
Iar sa il critici pe Dumnezeu pentru ca popa e asa si pe dincolo, e ca si cum ai spune, dupa ce ai vazut un film prost, ca cinematografia nu e arta, ci o prostie, pentru ca filmele sunt proaste.
Ai citit Jurnalul fericirii? Daca nu, ti-l recomand. Este o lectura interesanta, nu doar pentru crestini. Asta asa, pentru ca puneai in aceeasi oala credinta cu popii...
copila_satanista
06 Jan 2011, 09:30
Interesul meu in a-ti citi post-ul integral a scazut drastic dupa ce am dat peste asta.
Trebuia sa ai rabdare pana la sfarsit ca acolo e si mai si : Intrebarea vine:Sa credem in Dumnezeu sau sa NU credem?Eu raspund cu citat al unui mare om;"Mai bine sa crezi si sa nu existe,decat sa nu crezi si sa existe".
profunzime totala ce sa mai :))...dovada pura ca un text bine presarat cu date istorice si fraze estetice nu este neaparat in regula.
Dumnezeu e una, biznisu' a alta, important e sa faci distinctia.
Fac distinctia, doar ca nu o sa deschid un topic separat cu popi doar pentru a o demonstra. Ca apoi poate o sa fie necesar si un topic cu devieri sexuale si tot asa... Stufoasa treaba.
Adicä ce vrei sä zici, cä majoritatea crestinilor räspund cu "nu"? :-?
(Eu am rezistat cam pânä pe la aia cu turmele de bizoni...)
Sa stii ca, chestia asta cu 'instinctu' nu e inventata de mine,s-a demonstrat,intr-un documentar foarte interesant pe NatGeo.;)
Pitbull
06 Jan 2011, 13:40
Da' nici nu te bänuiam de asa ceva...! :D
Trebuia sa ai rabdare pana la sfarsit ca acolo e si mai si : Intrebarea vine:Sa credem in Dumnezeu sau sa NU credem?Eu raspund cu citat al unui mare om;"Mai bine sa crezi si sa nu existe,decat sa nu crezi si sa existe".
profunzime totala ce sa mai :))...dovada pura ca un text bine presarat cu date istorice si fraze estetice nu este neaparat in regula.
Care parte nu este in regula?Spune-mi sa ma corectez:).Poate strucura,dar depinde cum interpretezi...si sa stii ca la citatul ala nu e nimic de ras,are foarte mare dreptate!
Da' nici nu te bänuiam de asa ceva...! :D
Mi se pare cam ironic.:)
Pitbull
06 Jan 2011, 13:42
Sigur cä nu e nimic de râs!
Si eu îl cunosc, am stat de vorbä mai deunäzi, de särbätori. Stiu cä are foarte mare dreptate!
Doar "cam"...? :-?
Sa stii ca multi zic "da" fara a sti ce inseamna Dumnezeu(asa cum se invata din clasele mici),fara a sti "Tatal nostru",fara a sti ,notiunile elementare...cum am mai zis depinde de modul in care interpretezi textul!
Pitbull
06 Jan 2011, 13:46
Depinde si de modul cum cunosti limba maternä... ;)
Depinde si de modul cum cunosti limba maternä... ;)
Mai mult ca sigur nu la nivelul domniei voastre, dar eu zic ca destul de bine,chiar daca textele mele sunt incorecte pe alocuri sau in totalitate(pentru semele de punctuatie) dar macar dezacorduri sau repetitii excesive ale aceluiasi cuvant nu sunt...recunosc mai am de tras pana la corectitudinea cu care unii useri de aici scriu.
copila_satanista
06 Jan 2011, 13:54
@ Vortex
Pai... am apreciat intentia de a-ti expune punctul de vedere atat de frumos, ma duce cu gandul la o compunere. Problema este ca ai inceput cu majoritatea crestinilor care raspund "da" , ai continuat cu niste idei un pic prea amestecate si naiv povestite (gen instinctul de turma in cazul caruia nu era nevoie sa exemplifici cu bizonii .. ca stie tot omu' cum sta treaba si bizoni vs religie cam ustura la ochi) si ai terminat cu concluzia seaca "Mai bine sa crezi si sa nu existe,decat sa nu crezi si sa existe" , o fraza prea putin solida...
Te rog intelege ca ideea de crestin in sine presupune sa crezi in D-zeu :) ca acel crestin intelege mai multe sau mai putine e partea a doua. Mai bine ne povesteai cum majoritatea crestinilor au limite grave in gandire ....
Mi-a placut totusi ca ai incercat sa arati cam cat de naivi si influentabili pot fi oamenii, ce pagube s-au facut prin intermediul religiei si ce impact si intentii pot avea liderii ... ceva ceva stii tu, dar slab ai descris.
@ Vortex
Pai... am apreciat intentia de a-ti expune punctul de vedere atat de frumos, ma duce cu gandul la o compunere. Problema este ca ai inceput cu majoritatea crestinilor care raspund "da" , ai continuat cu niste idei un pic prea amestecate si naiv povestite (gen instinctul de turma in cazul caruia nu era nevoie sa exemplifici cu bizonii .. ca stie tot omu' cum sta treaba si bizoni vs religie cam ustura la ochi) si ai terminat cu o concluzia seaca "Mai bine sa crezi si sa nu existe,decat sa nu crezi si sa existe" , o fraza prea putin solida...
Te rog intelege ca ideea de crestin in sine presupune sa crezi in D-zeu :) ca inteleg mai multe sau mai putine e partea a doua. Mai bine ne povesteai cum majoritatea crestinilor au limite grave in gandire ....
Mi-a placut totusi ca ai incercat sa arati cam ce pagube s-au facut prin intermediul religiei si cam ce impact si intentii pot avea liderii ... dar tot slab descris.
Recunosc ca textul nu e prea bine structurat si exemplele sunt prea 'vulgare' (cum ai zis si tu ,ca ustura la ochi)in context .Incercam sa explic nevoia de a sti ca exista divinul si modul in care se profita de asta,precum si gravele consecinte ale limitarii gandirii,a lipsei de interpretare a textelor biblice si luarea lor la propriu.
copila_satanista
06 Jan 2011, 14:07
There u go :) si daca iti spun si pontul ca "a sti" se foloseste cu un singur i cu exceptia momentelor cand il folosesti pentru pers. a II-a singular, cred ca am rezolvat .
There u go :) si daca iti spun si pontul ca "a sti" se foloseste cu un singur i cu exceptia momentelor cand il folosesti pentru pers. a II-a singular cred ca am rezolvat .
Asta o stiam ,serios ,o greseala din graba ,am apasat de 2 ori pe 'i'.:P
copila_satanista
06 Jan 2011, 14:12
Cred ca a fost elementul decisiv pentru Pit ca sa spuna "Depinde si de modul cum cunosti limba maternä... ;)"
Pitbull
06 Jan 2011, 14:13
Sa stii ca multi zic "da" fara a stii ce inseamna Dumnezeu(asa cum se invata din clasele mici),fara a stii "Tatal nostru",fara a stii ,notiunile elementare...cum am mai zis depinde de modul in care interpretezi textul!
Vezi cä si aici ai apäsat din grabä de douä ori douä ori* pe i. Serios.
Sa stii ca multi zic "da" fara a stii ce inseamna Dumnezeu(asa cum se invata din clasele mici),fara a stii "Tatal nostru",fara a stii ,notiunile elementare...cum am mai zis depinde de modul in care interpretezi textul!
Vezi cä si aici ai apäsat din grabä de douä ori douä ori* pe i. Serios.
06 Jan 2011, 14:21
E valabil si pentru mine. :">
Si eu m-am gräbit... De fapt, nu e de douä ori douä ori, ci de trei ori douä ori: 3 x 2 = 6.
StefanDo
06 Jan 2011, 14:29
vortex, nu mai cita intreg mesajul imediat anterior (este evident ca la el te referi ;) ) decat daca vrei sa subliniezi un anumit fragment al lui
Suntem oameni,gresim fiecare intr-o masura mai mare sau mai mica.
copila_satanista
06 Jan 2011, 14:34
Pitbull eu am fost mai finuta, nu cred ca merita chiar atata cicaleala pentru ca pare a avea intentii bune.
Nu-i nimic,foarte bine face,asa ma perfectionez,invat sa scriu cat mai corect romaneste.
Fratilor intru Domnu', eu, chipurile, am fost off topic cu popa, voi ce faceti cu limba? Back on topic, pls!
A fost doar un schimb amical de observatii si critici toate pentru mine ,binevenite,bineinteles,pentru ca sunt si gratis si bune,pentru cultura mea.:)
marius_em
06 Jan 2011, 15:22
Sa credem in Dumnezeu sau sa NU credem?
Eu raspund cu citat al unui mare om;"Mai bine sa crezi si sa nu existe,decat sa nu crezi si sa existe".
Pariul lui Pascal. Plecat de la o pozitie de agnostic, folosind un rationament pragmatic, egoist, contrar oarecum doctrinei crestine, ajungand la credinta, sau mai degraba incercand sa justifice rational credinta.
Pascal a fost prin excelenta un agnostic, incertitudinea fiind centrul filosofiei sale, insa a considerat ca e pe o pozitie pierzatoare, si ca trebuie sa aleaga pentru a castiga. Conform rationamentului sau, atractiv de altfel, decizia e mai buna decat incertitudinea, in orice sens ar fi fost ea. Cu toate astea, daca rationamentului in sine, mecanismului logic nu i se pot gasi hibe dpdv rational, criticile apar in privinta datelor de intrare, in privinta premiselor de la care porneste.
Adica sa spui ca nu pierzi nimic daca tu crezi ca D-zeu exista, si iti traiesti viata cu aceasta credinta, si totusi D-zeu nu exista, e o regula ce poate i s-a potrivit lui Pascal, punctual. El suferind de ipohondrie, filisofia asta i-a convenit. Chiar si asa, si Pascal a vazut acest pariu ca pe o alegere intre ratiune si fericire, recomandand adormirea intelectului prin participarea la toate ritualurile ce implica credinta in D-zeu, adica mersul al biserica, impartasania, etc.
Ori tocmai asta inseamna un compromis, un sacrificiu, inseamna sa pui ratiunea in plan secund, sa depui efort, sa investesti timp cu gandul la un castig incert.
Premisa de la care porneste e ca daca exista D-zeu si tu crezi, vei castiga o viata infinita. Insa sunt si aici riscuri. In care D-zeu sa crezi? Si chiar daca l-ai nimerit pe cel corect, nu e de ajuns, urmeaza o serie de reguli pe care trebuie sa le respecti, reguli de conduita. Si aici, e incert ca sunt mai multe religii ce cred in acelasi D-zeu, care reguli de conduita? Atentie nu neapearat de moralitate, care se subinteleg, plecand de la premisa ca omul care isi pune problema daca sa creada sau nu, e un om ce are si a respectat in viata sa niste principii.
Astfel, folosind acelasi mecanism rational, putem reformula pariul lui Pascal:
Daca D-zeu nu exista, si tu crezi ca exista, ai mai multe de pierdut, decat daca el exista, si tu nu crezi.
Depinde pe ce pui accentul, pe riscuri, sau pe potentiale castiguri. Pe ce ai in mana, sau pe vrabia de pe gard.
In orice caz, incertitudinea reapare.
copila_satanista
06 Jan 2011, 15:27
Ca tot veni vorba de asta ... sa va povestesc rationamentul meu : nu am cum sa spun despre anumite raspunsuri daca sunt sau nu valabile si atunci le las pur si simplu in cutia cu "incerte" . Atunci cand nu reusesc sa stabilesc daca ceva exista sau nu, ma dau deoparte si nu spun cum ca eu cred sau eu nu cred ci spun ca e ceva care ma depaseste. Ramane sa ma documentez si sa imi pun totodata problema ca nu cumva chiar intrebarea sa fie gresita (aici e prea mult de explicat).
buticut
06 Jan 2011, 16:22
^ Facepalm...
Iarasi generalizam? Vorbesti de preoti si de religii ca si cum ar fi ceva evil. Nu cred in preoti, pentru ca unii sunt ipocriti...mda :-S. Iar sa folosesti religia ca pe un pretext pentru actiunile josnice ale oamenilor (Razboaiele Sfinte de ex) mi se pare o aberatie. Nu religia ne spune sa omoram pe cutare si pe cutare, ci noi vrem sa interpretam in acest mod invataturile sfinte, pentru a ne scuza faptele, asa cum si parintii dau vina pe jocurile violente care influenteaza comportamentul copilului intr-un mod nefast, in loc sa se uite in oglinda pentru a descoperi adevaratii vinovati. Pai ori credem, ori nu mai credem.
Cred ca in mai toate religiile si chiar si in cele mai controversate culte, cum ar fi de ex. Scientology, gasim niste dogme valide. Din toate putem extrage niste invataturi mai mult sau mai putin de folos. De exemplu Dianetica sustine ca omul are capacitati nelimitate, care insa nu se pot manifesta in prezent, precum si faptul ca cel mai bine te ajuti tu singur. It's not a bad point, mai ales daca luam in considerare efectul Placebo, cand uneori mintea noastra este responsabila pentru vindecare - deci e clar ca nu ne exploatam mintile la potentialul maxim. Nu exista o religie mai buna ca alta...cine suntem noi sa spunem ca Dumnezeul nostru e mai tare decat al lor? Si asa, topicul asta se bazeaza pe opinii si nu pe facts, iar opiniile nu pot fi corecte sau gresite. Personal, respect pe oricine imi arata ca este demn de respect, judecand oamenii dupa comportament si nu dupa beliefs.
Premisa de la care porneste e ca daca exista D-zeu si tu crezi, vei castiga o viata infinita. Insa sunt si aici riscuri. In care D-zeu sa crezi? Si chiar daca l-ai nimerit pe cel corect, nu e de ajuns, urmeaza o serie de reguli pe care trebuie sa le respecti, reguli de conduita. Si aici, e incert ca sunt mai multe religii ce cred in acelasi D-zeu, care reguli de conduita? Atentie nu neapearat de moralitate, care se subinteleg, plecand de la premisa ca omul care isi pune problema daca sa creada sau nu, e un om ce are si a respectat in viata sa niste principii.
Daca alegi sa crezi in Dumnezeu doar pentru a-ti asigura un posibil loc pe lista celor ce vor avea parte de viata vesnica, conform Bibliei, e in van, fiindca asta e credinta din "interes". Nu simti cu adevarat ca ar exista, ci pur si simplu crezi in el pentru ca in cazul unui scenariu apocaliptic, sa ai o vesta de salvare. Credinta apeleaza la simturi, la sentimente...crezi pentru ca simti ca exista si pentru ca ai nevoie de cineva mai presus ca tine, care sa-ti alimenteze sperantele intr-un viitor mai...ehm, fericit. God is hope. Nu stiu, mie cel putin mi se pare inutila credinta in el asa, doar de forma, pe simplul considerent ca nu ai nimic de pierdut facand asta. Teoretic, ar trebui sa ne "amintim" de Dumnezeu nu doar cand avem nevoie de serviciile sale, ci si atunci cand vine vorba sa-i multumim sau pur si simplu sa-l preacinstim on a daily basis. Cand eram mica, mama ma sfatuia mereu sa citesc prima data rugaciunile de multumire si abia pe urma sa ii cer ceva. De atunci m-am mai indeppartat de Dumnezeu, dar asta ar trebui sa fie o regula valabila si in viata de zi cu zi. Intotdeauna multumeste inainte de a cere mai mult :). Poate gresesc, dar vis-a-vis de Dumnezeu...si cred ca am mai spus asta, nu sunt genul de persoana care ii atribuie lui meritele pentru tot binele din viata mea, asa cum nici nu-l fac responsabil de tot raul din lume. Cele mai multe lucruri, bune sau rele, ni le facem cu mana noastra.
Pentru mine, Dumnezeu e unul singur...ce e diferit e felul in care ne raportam la el. Ca unii il numesc Allah, iar altii Dumnezeu e mai putin relevant. Om vedea la sfarsit daca l-am nimerit pe cel corect :), insa important este ca aceasta credinta in sa aiba o influenta pozitiva asupra ta, sa te faca o persoana mai buna, de ex. sa-ti masori vorbele/actiunile, gandindu-te mereu ca iadul te asteapta in cazul in care duci o viata indecenta. Credinta isi are rostul atunci cand simti ca esti mai bun datorita ei.
Atunci cand nu reusesc sa stabilesc daca ceva exista sau nu, ma dau deoparte si nu spun cum ca eu cred sau eu nu cred ci spun ca e ceva care ma depaseste.
Asta e o varianta care nu-ti da prea multe batai de cap :D. In cazul meu, important este nu neaparat sa caut sa ajung la un raspuns clar, ci sa realizez daca intrebarea pusa are relevanta, daca merita sa caut raspunsul si daca m-ar ajuta cu ceva daca l-as afla. Multe chestii ma deppasesc si pe mine, dar incerc sa nu ma impiedic de ele, ci sa merg mai depparte, la urmatoarele dileme, daca consider ca irosesc prea mult timp cu cele curente. Nu e superficialitate, ci pur si simplu acceptarea faptului ca unele lucruri nu te vor duce la vreun rezultat satisfactor. De cele mai multe ori insa, suntem [I]in denial, iar asta ne face uneori sa uitam sa traim.
Apropo, I really like marius_em, chiar daca poate inca mai crede ca sunt naiva :)). As spune mai degraba ca sunt sentimentalista si idealista...naiva, neah, not really. Marius, you're really good, ultima oara aproape ca mi-ai distrus apararea, fiindca dai mereu niste argumente foarte greu de atacat.
Autencititatea bibliei poti sa o pui in discutie doar daca faci referire la micile greseli(intentionate sau nu) in traducere si daca e sa ne luam dupa "biblia secreta" si ultimele interpretari ale bibliei unele fragmente schimbate intentionat acum 1700 de ani si prin secolele XIV-XV-XVI de un papa sau de altul(putin mai corupti si sub influente regale).
Lucrurile facute de om in numele lui Dumnezeu nu sunt deloc jalnice!Daca te referi la o constructie,colinda Europa ,gasesti multe destul de impresionante daca te referi la fapte in numele lui Dumnezeu ...sa-ti dai viata pentru pentru simplu fapt ca nu vrei sa renuti la religia ta si crezi cu toata fiinta e totusi maret (chiar daca unii inclina spre prostesc).
buticut
06 Jan 2011, 20:13
Daca te referi la mine DA imi permit sa generalizez cand vine vorba de preoti si de religii.
Generalizarea. Worst. Mistake. Ever.
Un mic exemplu: El ne zice ca atunci cand ne rugam sa zicem numai tatal nostru, iar ei pac aplica slujbe lalaite de 4 ore in biserici,
1) Nimeni nu te obliga sa stai in Biserica pe toata durata slujbei.
2) Si atunci cum explici existenta numeroaselor carti de rugaciuni, daca doar Tatal Nostru trebuie citita?
3) Daca n-ar fi Biblia, n-ai avea guidelines si nici nu ai stii ce presupune sa fii crestin
In principiu cam tot ceea ce a facut omul in numele lui Dumnezeu e cam jalnic !
Si ce vina are religia, popa si biserica?
buticut
06 Jan 2011, 22:37
2) Si atunci cum explici existenta numeroaselor carti de rugaciuni, daca doar Tatal Nostru trebuie citita?
2) SI David a scris psalmi, si eu pot scrie carti de rugaciuni ! Nu inteleg ce existenta vrei sa iti explic :))
El ne zice ca atunci cand ne rugam sa zicem numai tatal nostru
Acu' e mai clar?
buticut
06 Jan 2011, 22:49
*rolls eyes
Sau chiar asa vag m-am exprimat incat sa fie nevoie de lamuriri x 3? He's totally missing my point :(. Ce voiam sa spun este ca, daca Tatal Nostru ar fi singura rugaciune recomandata, atunci celelalte nu si-ar mai avea scopul si prin urmare, nu ar trebui sa mai existe carti continand si alte rugaciuni. Tatal Nostru e cea mai importanta, dar nu singura importanta ;).
buticut
06 Jan 2011, 22:58
N-am spus ca ma dau in vant dupa slujbe de 4 ore, nici ca asist la ele des. De fapt nici nu-mi mai amintesc cand am fost ultima oara la Biserica. Spun doar ca nimeni nu te obliga sa stai acolo de la inceput pana la sfarsit. Deci nu crezi in institutia Bisericii fiindca slujbele sunt prea lungi (:| si nici in preoti, pentru ca aparent asumi ca daca unul e pervers, toti sunt.
Cat despre Tatal Nostru, pe langa ea mai sunt si rugaciunile de requests, de multumire, de cinstire etc etc si isi au si ele rostul. La urma urmei fiecare se poate ruga cu cuvintele sale, dar nu vad de ce ai da la o parte toate celelalte rugaciuni, doar pentru ca Tatal Nostru e unul dintre cele mai elocvente modele de rugaciune .
I know what an opinion means, thank you! Si nu sunt de acord cu a ta. Daca vei bate in retragere de fiecare data cand cineva nu va fi de aceeasi parere cu tine, nu cred ca vei avea parte de prea multe conversatii. My two cents. De fapt, daca nu am avea opinii diferite, care ar mai fi farmecul discutiilor?
dragonfly_drk
06 Jan 2011, 23:05
eu nu cred ca Tatal Nostru este cea mai importanta rugaciune. mai este una... care parca, parca e mai importanta.
daca toti crestinii stiu tatal Nostru, asta nu e pentru ca e cea mai importanta ci pentru ca asta e cea mai accesibila. ea cuprinde majoritatea lucrurilor pentru care cineva trebuie sa se roage. insa sunt rugaciuni facute in mod special pentru anumite lucruri. Tatal Nostru este cea rugaciunea pe care o invata pentru prima data un elev la scoala... insa una dintre cele mai importante rugaciuni, care nu trebuie lasata deoparte este Crezul. mult mai complexa si mai completa din punctul meu de vedere.
insa, in fond si la urma urmei, ce conteaza ce rugaciune spui? poti sa spui si "Inger, ingerasul meu". important e cum o spui si ce simti in momentul respectiv.
@Boog. cred ca pentru tine mersul la biserica se rezuma la a sta si a asculta niste oameni ce spun... insa biserica nu deaia e facuta ca sa te duci acolo de ochii lumii. de multe ori am intrat in biserica si am stat doar 5 minute. nu conteaza cat stai in biserica. conteaza sa stii de ce te duci si sa te rogi in asa fel incat, atunci cand iesi de acolo sa te simti mai impacat cu tine insati. ai simtit vreodata liniste in sufletul tau cand ai iesit din biserica? daca nu, inseamna ca te-ai dus degeaba si esti indreptatit sa fi revoltat.
sergiuseling
06 Jan 2011, 23:25
Dacă tot e Tatăl nostru de la sursă și ăla-l știi iartă-le și lor (preoți, biserică, etc) greșelile precum vrei să ți le ierte Domnul ție.
buticut
06 Jan 2011, 23:33
Am zis doar ca nu suport ipocrizia unor preoti! Era doar o opinie si nu o revolta :))
Gud' Night
Fixed. For God's sake, nu mai generaliza. Ok, daca te face sa te simti impacat cu tine insuti, stick to Tatal Nostru, chit ca e bine de retinut faptul ca rugaciunile nu sunt de un singur tip si ca se recomanda "cate putin din toate". Intr-adevar, te rogi cu sufletul, cu cuvintele tale sau folsind cuvintele altora, dar e bine sa nu spui/ceri mereu acelasi lucru :).
Bine, eu spun ce e bine in concordanta cu teoria, atata cat imi amintesc din ea. Sa nu credeti ca ma dau drept exemplu sau ca practic mereu ceea ce predic, dimpotriva. I have quite a lot of sins si stiu asta.
dragonfly_drk
07 Jan 2011, 09:04
[QUOTE=sergiuseling]
Poi sa-i ierte al de sus ca eu nu am nici un amestec cu ei.
din cate stiu eu chiar in rugaciunea Tatal Nostru e ceva de genu: " Si ne iarta noua gresalele noastre
Precum si noi iertam gresitilor nostri". in concluzie, daca tu nu ii ierti pe cei din jur, degeaba astepti ca Dumnezeu sa te ierte. si cum nu ii ierti, am impresia ca tot degeaba te rogi. mai bine nu o face, serios... dcat sa faci mai mult rau, luand in deradere tot ceea ce Dumnezeu a creeat, mai bine esti nepasator pentru ca decat sa iti bati joc si sa fusaresti, mai bine nu faci nimic.
copila_satanista
07 Jan 2011, 09:28
Atunci cand nu reusesc sa stabilesc daca ceva exista sau nu, ma dau deoparte si nu spun cum ca eu cred sau eu nu cred ci spun ca e ceva care ma depaseste.
Asta e o varianta care nu-ti da prea multe batai de cap :D. In cazul meu, important este nu neaparat sa caut sa ajung la un raspuns clar, ci sa realizez daca intrebarea pusa are relevanta, daca merita sa caut raspunsul si daca m-ar ajuta cu ceva daca l-as afla. Multe chestii ma deppasesc si pe mine, dar incerc sa nu ma impiedic de ele, ci sa merg mai depparte, la urmatoarele dileme, daca consider ca irosesc prea mult timp cu cele curente. Nu e superficialitate, ci pur si simplu acceptarea faptului ca unele lucruri nu te vor duce la vreun rezultat satisfactor. De cele mai multe ori insa, suntem in denial, iar asta ne face uneori sa uitam sa traim.
Nu m-ai inteles foarte bine :) Nu fac chestia asta ca sa nu am batai de cap ci pentru ca asa mi se pare cel mai ok sa gandesc. Nu confunda faptul ca ma dau deoparte si spun ca ma depaseste cu ignoranta. Poate m-am exprimat putin sec... cand am spus ca ma dau la o parte era in sensul ca prefer sa privesc totul cu luciditate decat sa ma apuc sa dau niste pareri de genul "cred" sau "nu cred".
danonino
07 Jan 2011, 16:25
In alta ordine de idei.
Care e rostul rugaciunilor? De ce are Dumnezeu nevoie de atatea laude? E vanitos? Nu se simte bine, daca nu e laudat?
Sigur imi veti raspunde: "Prin rugaciune comunici cu Dumnezeu". Aham. Tatal Nostru este spus in 40 de limbi. Dumnezeu e poliglot? Vorbeste fluent toate limbile lumii?
Sa presupunem ca exista o legatura cu divinitatea. Ea este activata prin rugaciune? E ca un buton de on/off? Ma gandesc ca Dumnezeu, tot fiind atat de atotputernic, atotstiutor si omniprezent, se poate descurca si fara rugaciuni, poate vorbi si asculta gandurile spuse in cele mai ciudate si necunoscute forme. De ce trebuie invocat prin rugaciune? Un simplu "Salut" nu functioneaza? Nu te va asculta Dumnezeu daca nu ii spui rugaciunea inainte?
Am facut curatenie si de acum incolo o sa sterg toate postarile fara rost si off topic. Giugiuliti-va pe mirc, nu aici.
j0hanna
22 Jan 2011, 01:56
Eu inca nu inteleg acest topic...Pare a fi o curiozitate puerila a unui om indecis, care vrea sa creada si el in "ceva" in care cred toti.. E greu sa innoti contra curentului.nu? Si daca as fi raspuns sec, cu DA sau NU, acestei intrebari .. s-ar fi schimbat oare ceva in ordinea, sau dezordinea sublima a acestui univers ? sau oare ..promotorul topicului..mi-ar fi adus argumente PRO sau CONTRA? Nu prea cred.. E prea ocupat cu nimicuri.. vorba aia..Nu mai am timp a da raspunsuri..nici timp de intrebari nu am...Totusi multumim pentru aceasta intrebare MARE, dar simt, ca nimanui nu-i pasa in ce cred sau in ce nu cred eu . Hai sanatate!
Monotone
22 Jan 2011, 13:35
la multi ani
Iamsaved
22 Jan 2011, 21:19
Eu una cred intr-o putere superioara oamenilor,daca unii vor s-o numeasca Dumnezeu sau Allah sau Buda sau mai stiu eu cum,treaba lor,eu nu am un nume.Pe de alta parte nu pot sa suport preotii.
j0hanna
23 Jan 2011, 01:03
[SIZE="7"]Nici eu nu cred in ei, Undeva in biblie scrie " nu exista un alt mijlocitor intre om si Dumnezeu decat omul Iisus Hristos ", asadar "meseria" lor nu ar trebui sa mai existe...In momentul Rastignirii lui Isus , perdeaua dinlauntrul templului s-a rupt in doua, perdea ce simboliza ca accesul la altarul Domnului nu il aveau decat preotii... acest fapt ridica un mare semn de intrebare...[/SIZE ]... asa ca ,daca credeti in acel Cineva, Dumnezeu, sau oricum l-ati numi , adresati-va Lui direct, fara intermediari..
PS[nu dati cu bata, imi valorific doar dreptul la opinie]
Cinemania
23 Jan 2011, 01:16
El crede in noi ?
j0hanna
24 Jan 2011, 01:03
Uneori..nici Noi Nu Credem In Noi...
Eu una cred intr-o putere superioara oamenilor,daca unii vor s-o numeasca Dumnezeu sau Allah sau Buda sau mai stiu eu cum,treaba lor,eu nu am un nume.Pe de alta parte nu pot sa suport preotii.
Nu ai un nume pentru acea putere in care crezi ,dar e aceeasi la care se inchina cei ce o numesc respectiv la crestini,budisti si musulmani?De aici se intelege ca nu iti pasa ce fel de "putere" e forta in care tu crezi, ci doar ca tu crezi...cam riscant ,dupa mine,pentru ca poti la fel de bine sa crezi in altceva decat in ceea ce crezi tu ca e bine.Daca e sa fie aceeasi putere cu cea pe care restu' o numesc inseamna ca totusi ai un nume pe care probabil nu vrei sa-l folosesti;In acest caz ideiile,notiunile tale pentru credinta sunt aceleasi cu ale celorlalti,prin anaolgie insemnand ca aveti acelasi nume pentru aceeasi forta.Daca ai aceleasi confesiuni cu o religie,sa zicem crestinismul,nu poti pur si simplu sa faci cum te taie capu'!In orice disciplina exista o ordine,o randuiala si nu cred ca tu stai toata ziua,te rogi,tii post,te abtii de la pofte trupesti,sufletesti si altele,lucruri pe care le fac preotii,chiar daca in mare parte iti par blagoslovii fara rost,ei iti fac un serviciu,preotul nu este un titlu ci o slujire!
omudindulap
25 Jan 2011, 23:14
:|
http://img225.imageshack.us/img225/2590/newpictureux.png
dragonfly_drk
25 Jan 2011, 23:20
saracu Iisus... are numa 8 prieteni... =)) tre sa il caut, jur... =)) =)) =))
poate asa o sa am si eu bani... :))
L.E. si e scris si gresit numele... =))
matmircea
25 Jan 2011, 23:50
baietii si fetele care sunt mai noi pe acest topic am rugamintea sa cititi de la inceputul threadului ce s-a discutat si pe urma sa postati si parerile voastre eu zic ca e destul de interesant;)
matmircea
25 Jan 2011, 23:51
El crede in noi ?
pai de ce ne-a mai creeat daca nu credea in noi ?
matmircea
25 Jan 2011, 23:52
saracu Iisus... are numa 8 prieteni... =)) tre sa il caut, jur... =)) =)) =))
poate asa o sa am si eu bani... :))
L.E. si e scris si gresit numele... =))
dragon..nu asa o sa ai banii...
matmircea
25 Jan 2011, 23:53
Am facut curatenie si de acum incolo o sa sterg toate postarile fara rost si off topic. Giugiuliti-va pe mirc, nu aici.
asa sa faci ca eu cred ca ce s-a discutat pana acum e suficient parerea mea :)
dragonfly_drk
25 Jan 2011, 23:54
dar oare ne-a creeat? si acum o luam de la capat....
concluzia: unii cred, altii nu... simplu...
ia mai bine, decat sa vorbiti despre crezut si necrezut... sa incercati sa gasiti un subiect mai intereSant pe tema asta... vorbiti si voi despre Biblia de la Vatican, vorbiti alte chestii... ca de astea cred ca so plictisit si Dumnezeu si striga in gura mare: "INCHIDETI THREADU' CA VINE POTOPU' !!!"
L.E. Mircea, era o gluma... Gooooooooooood !!!!!!
matmircea
25 Jan 2011, 23:58
i know..i know :d
bernadett
16 Feb 2011, 17:48
Sigur ca exista si cred in EL
SNOWMAN34
19 Apr 2011, 16:04
M-am pierdut de Dumnezeu intr-o zi de iunie a anului trecut.
De atunci, nu mi s-a mai intamplat nimic bun, si nimic rau, am tot ce imi trebuie, si sunt in acelasi timp, mai gol decat un pui de om abia nascut...
Am cumplit de multe zile proaste, si nopti in care as vrea sa dorm, si sa nu ma mai trezesc.
Aceasta este Saptamana Mare, il voi cauta si eu pe Dumnezeu, poate il regasesc...
Fiti mai buni, ajutati-i pe cei de langa voi, macar cu ingaduinta voastra...
chuckyfan
19 Apr 2011, 16:36
Eu l-am gasit intr-o cutie cu bomboane:-?
Eu l-am gasit intr-o cutie cu bomboane:-?
Si eu la fel, dar am facut intoxicatie alimentara.:-&
SNOWMAN34
19 Apr 2011, 18:14
Minunat, MINUNAT.
Inseamna ca sunteti doi oameni fericiti in felul vostru. :)
Si va rog sa ma credeti ca v-o spun din inima, fara vreo urma de invidie... :)
indiferrent
19 Apr 2011, 18:42
Exista ceva mai presus decat omul care si-a facut cel putin odata aparitia in viata fiecaruia dintre noi. Nu cred in expunerea religioasa care ne este bagata pe gat si care nu are nicio logica si niciun argument concret. Nu cred in Biblie, nu cred in biserici, nu cred in toata afacerea asta mizerabila care nu are ca scop decat sa pacaleasca oamenii.
Lieutenant
19 Apr 2011, 19:24
Deja utilizatorul "indiferrent" a sumarizat tot ce aveam de gand sa spun :P
http://28.media.tumblr.com/tumblr_ljso6dX10m1qaglo2o1_500.jpg
AndreiStefan
19 Apr 2011, 20:19
Asta e un subiect tare delicat,profund ce a fost, este si va fi dezbatut multi ani de acum incolo.
Eu unul prefer sa nu contrazic pe nimeni, nici pe cei care cred cu tarie in existenta unei fiinte supreme, nici pe cei ce se abat de la aceasta idee.
Singurul meu gand mai "limpede" referitor la acest subiect are ca baza 2 caracteristici strans legate una de cealalta: Perceptia si Influenta
- Perceptia fiecaruia asupra lucrurilor, fie ele de natura fizica sau spirituala.
- Influenta la care suntem toti supusi din nastere, de catre cei din jur cu care intercationam, ei fiind "motorul" formarii principiilor,ideilor si personalitatii pe care fiecare individ ar trebui sa o dezvolte la o anumita varsta.
Opinia unuia poate diferi de a altuia pe marginea oricaui subiect, in functie de perceptia fiecaruia si de gradul de influenta la care a fost supus fiecare in formarea uneor idei,principii.
Dar aici intervine ceva de care omul este strans legat...dovezi/trairi...pentru ca in sinea noastra noi nu putem accepta un adevar decat daca acel adevar a intersectat perceptia noastra si a lasat o urma(dovada) a interactiunii...mai concret daca nu-l atingem/vedem/auzim/simtim pe Dnzeu nu putem crede in el, sau nu avem convingerea totala asupra existentei lui.
De aceea subiectul asta e ca o lupta contra "morilor de vant"...fiecare poate alege orice cale catre adevar, cu un avantaj pt cei ce nu cred, datorita lipselor de "dovezi" atat ravnite si necesare in existenta noastra...insa acest avantaj nu inseamna si un adevar pt ca nimeni indiferent de procente nu poate sustine inexistenta atat timp cat suntem constransi la un nr de simturi si la niste reguli de Fizica, ceea ce ne neindreptateste in a ne declara stapanii adevarului si a existentei anumitor "factori".
Prefer sa cred ca "natura" acestei fiinte supreme si al opusului ei(fam.Diavol) este defapt "simtul" ce nu a fost definit sau caracterizat...cel care ne indruma sa luam deciziile corecte sau gresite in viata pt a satisface bunastarea noastra si a celor din jur sau pt a cauza acestora.
Acest simt poate fi suma tuturor principiilor, a trairilor dar mai ales a personalitatii...iar acest total da nastere unui Dnzeu...al meu...al tau...al fiecaruia...uneori atat de asemanator, alteori atat de diferit.
In concluzie, nu neg si nici nu aprob existenta unui Dumnezeu atat timp cat definitia existentei acestuia este constransa de aceleasi reguli la care suntem supusi si noi.
Dar un singur lucru ramane clar...cei care merg la biserica pt a aprinde o lumanare sau a spune o rugaciune, nu merita blamati ATAT TIMP cat aceste experiente nu sunt de natura falsa si au ca efect o stare de bine...de optimism...de implinire sufleteasca/mentala...atunci cand atingi rezultatele acestea n-ai cum sa nu crezi in ceva, indiferent de natura definitorie
Gebeleizis
20 Apr 2011, 04:10
Eu cred în Dumnezeu și mă mândresc cu asta, dar am rezerve în privința Bisericii.
danonino
20 Apr 2011, 06:16
De ce?
Lieutenant
20 Apr 2011, 09:22
O sa raspun si eu la intrebarea asta. E simplu. Pentru ca Biserica se bazeaza pe sfintenia oamenilor, a preotilor, lucru care, in mod evident, nu exista decat in rarissime cazuri. Cand Biserica va renunta la dogma stupida care interzice oamenilor sa fie ...oameni, si isi va baza regulile exclusiv pe toleranta, iubire, bunatate, ajutor reciproc, etc, atunci voi merge si eu acolo. Pana atunci incerc sa fiu un om cat mai bun si nu vad de ce as avea nevoie de Biserica pentru asta.
marllenn
20 Apr 2011, 10:02
O sa raspun si eu la intrebarea asta. E simplu. Pentru ca Biserica se bazeaza pe sfintenia oamenilor, a preotilor, lucru care, in mod evident, nu exista decat in rarissime cazuri. Cand Biserica va renunta la dogma stupida care interzice oamenilor sa fie ...oameni, si isi va baza regulile exclusiv pe toleranta, iubire, bunatate, ajutor reciproc, etc, atunci voi merge si eu acolo. Pana atunci incerc sa fiu un om cat mai bun si nu vad de ce as avea nevoie de Biserica pentru asta.
Bine zici :)
Urasc traditiile de Sarbatori. Urasc Sarbatorile.
Ce legatura are pastrama de oaie cu Iisus? A fost cozonacul la rastignire?
Toata lumea zice "Pai, asa se face. Trebuie sa facem, sa pregatim." De parca Jesus ar fi fost vreun bucatar. Sau poate a detinut un restaurant, numit "La gratarul lui Iisus", avand angajata trupa de lautari a lui Sf. Petru si Maria Magdalena ca animatoare.
Alta tampenie. "Nu se spala de sarbatori!" Poftim? In primul rand, din punctul de vedere al traditiei, nu prea mai spala nimeni rufe, adica nu in sensul clasic. Civilizatia si tehnologia au evoluat de atunci, nu mult dar destul pentru ca spalarea rufelor sa se faca prin o apasare de buton.
In al doilea rand, care ar fi problema cu spalatul? Si daca speli, crezi ca o sa iti faca ceva Dumnezeu? Nu ii face nimic unui pedofil, ar fi un Dumnezeu absurd daca ai presupune ca pe tine, care ai spalat o camasa, te pedepseste si ca iubitorul copiilor de 7 ani, scapa nepedepsit.
Mi se pare penibil sa reduci divinitatea la o cutie de detergent. Sa consideri ca Dumnezeu nu are alta treaba decat sa-ti supravegheze masina de spalat. Spune multe despre lucrul sau fiinta in care crezi.
"Duminica, in aceasta duminica e Pastele, invie Iisus." Esti tu sigur? Au gresit data de nastere a lui Iisus cu vreo 5-4 ani. Se observa ca nu prea se pricep la matematica.
De acord cu tine, mai ales la faza cu spalatul .
Lieutenant
23 Apr 2011, 16:41
@ danonino, cred in Dumnezeu intr-un sens general, nu dogmatic. Creatorul implicit a toate. Restul sunt detalii...
Cu siguranta fiinta asta responsabila de Creatie doesn't really give a fuck despre religii, ce multumiri ii aducem noi, si alte nimicuri d'astea... Suntem aici, avem o viata, depinde de noi cum ne-o traim si cum ii ajutam pe altii sa si-o traiasca... DACA e ceva dupa, se va hotari acolo...
;)
mazette
23 Apr 2011, 19:36
Daca Dumnezeu a creat lumea, atunci cine L-a creat pe Dumnezeu?
chuckyfan
23 Apr 2011, 20:35
Daca Dumnezeu a creat lumea, atunci cine L-a creat pe Dumnezeu?
Cica a existat dintotdeauna, probabil statea intr-un cort in neant:)
20 de minute, dar daca aveti timp, rabdare si o minte deschisa, veti gasi si raspunsuri la unele intrebari existentiale (http://www.youtube.com/watch?v=LN3iyWufTpw)
arnoldroland
24 Apr 2011, 10:44
Da ;)
da. si am motivele mele sa o fac :)
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.