View Full Version : Ultima Carte Citita
Pages :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
Chambord
29 Oct 2009, 10:03
Mi-a luat ceva timp sa o duc la capat dar here it goes:
V. (1963)
Autor: Thomas Pynchon
Pynchon e un Salinger mai cult. In rest aceeasi "fuck-it attitude" intr-o revarsare rocambolesca de situatii si personaje. Dar plusul lui Pynchon e si caderea lui caci romanul e lung si de pe la mijloc incolo pierde din suflu. Asta nu il face mai putin uimitor.
Nota: 9 / 10 (foarte bun)
"Cititorul" de Bernhard Schlink
Cartea dupa care s-a facut filmul din 2008 cu acelasi nume. Bineinteles ca este mai buna cartea. Nu imi sta in fire sa dau note la orice, dar pot sa zic ca e o carte care merita citita...mai ales daca v-a placut filmul.
Acum citesc: Spaime si Scarbe in Las Vegas, cartea dupa care s-a facut filmul cu acelasi nume din `98 cu Depp si Del Toro.
The Women hard payed by Jose M. Carretero.Mi-a luat o noapte intreaga :D, odata inceput pe la 7 seara nu m-am putut opri.
miercuri
29 Oct 2009, 23:12
Acum citesc: Spaime si Scarbe in Las Vegas, cartea dupa care s-a facut filmul cu acelasi nume din `98 cu Depp si Del Toro.
N-as prea zice ca e cu acelas nume filmul, avand in vedere ca traducerea titlului e una din cele mai infioaratoare...
Ancient
29 Nov 2009, 19:50
Incendierea Reichstagului ,de Eduard Calic
johnny89
30 Nov 2009, 12:31
Ultima carte citita ar fi Eseu despre orbire de Saramago, filmul respecta mult opera scrisa dar cartea bate intotdeauna filmul zic eu.
Acum citesc Cain si Abel de Archer care se anunta a fi poate cea mai frumoasa carte citita, am vazut si filmul la tv acum cativa ani dar e bine ca anu imi amintesc mare lucru.
illotempore2002
30 Nov 2009, 23:30
Inimi cicatrizate, Max Blecher.
Beletristica de liceu. imi pare rau ca nu mi-a iesit in cale atunci, ca as fi rezonat mai bine. la varsta asta, trecuta prin atatea greutati si dezamagiri ( :P ) cancerul tuberculoza osoasa nu ma impresioneaza.
parca toti bolnavii sunt la fel in spitalul cu pricina si mai mult decat atat, parca citeam Muntele Vrajit de Thomas Mann intr-o editie scurtata.
Dar e drept, autorul homodiegetic sufera, se indragosteste, se dezindragosteste, se muta din spital intr-un desert de unde vede marea, cara un ghips enorm si greu dupa sine permanent, in vreme ce prietenii ii mor, unul cate unul. Cam atat.
Cica se joaca la teatru in regia lui Afrim.
miercuri
30 Nov 2009, 23:58
autorul homodiegetic
naratorul :P
La mine ultima carte citita a fost I Am Not Myself These Days de Josh Kilmer-Purcell. Este vorba de memoriile autorului de pe la mijlocul anilor 90 cand se mutase la New York si lucra ziua la o agentie de publicitate si noapte ca drag queen prin diverse cluburi si barulete. Se simte ca e o carte scrisa din inima, plina de umor chiar daca tonul este pe alocuri coplesitor de nostalgic. Ar iesi un film foarte misto din cartea asta, sper sa se intample cat de curand.
illotempore2002
01 Dec 2009, 00:41
Si-acum sa citim Factorul uman al lui Graham Green. Ce misto sunt cartile cu spioni!
Michel Braudeau. Cafea. Cafenele
O carte usurica, placuta, ca pentru o dupa-amiaza linistita.
Si inca ceva usurel, dar mustind de umor amar:
Un volum coordonat de Radu Paraschivescu, intitulat Racani, pifani si veterani - Cum mi-am petrecut armata. Povesti de catanie spuse de Serban Foarta, Dan C. Mihailescu, Traian Ungureanu, Dumitru Radu Popa, Radu Naum, Calin-Andrei Mihailescu, Catalin Stefanescu, Cristian Tudor Popescu, Robert Serban, Adrian Georgescu, Nicolae Strambeanu, Tudor Octavian, Catalin Mihuleac.
TZurtzur
01 Dec 2009, 21:25
Cimentul e dur, e dens, te învăluie, sufocă plantele, şterge urmele, acoperă mirosurile şi estompează amintirile.
Cimentul din « grădina » lui Ian McEwan prezervă. Prezervă o unitate sau acea fractiune de unitate rămasă dintr-o familie.
În momentul în care ceva se schimbă radical, încerci să te adaptezi noii situaţii, cât mai bine posibil, printr-o remodelare a sistemului de valori. Astfel, când părinţii lor mor, cei patru fraţi pentru a putea rămâne împreună îşi îngroapă mama în beci, în ciment. Acţiunile lor îi fac, însă, să îşi modifice şi comportamentul : Jack îşi ignoră igiena, se masturbează zilnic şi citeşte aceeaşi carte de nenumărate ori, Sue ţine un jurnal în care vorbeşte cu defuncta ei mama, povestindu-i acesteia tot ceea ce se întâmplă, Julie începe să aibe relaţii amoroase, iar Tom se îmbracă în haine de fetiţă sau se preface a fi un bebeluş.
Atunci cand micul lor univers e tulburat şi toate piesele din acest fragil joc de domino se prăbuşesc, nu le mai rămâne nimic de făcut decât să ignore realitatea pentru a prelungi o ultima stare de beatitudine.
Finalul acestei carti îmi aduce aminte de tagline-ul din filmul ‘La Haine’ : « jusqu’ici tout va bien !».
E si film:
http://www.imdb.com/title/tt0106535/
TZurtzur
01 Dec 2009, 23:02
stiu, l-am vazut
dar e mai buna cartea
Dominic
02 Dec 2009, 00:22
7 ani apocaliptici - Confesiunile Contelui Incapucciato, Ion Tugui.
cremaxx
02 Dec 2009, 19:35
Martin, George RR - Regii nisipurilor
Am citit prima data aceasta carte cand eram mai mic. Mai de curand mi-am adus aminte de acesta carte si am cautat sa vad daca a aparut vreun film ceva despre Regii Nisipurilor insa nu am gasit nimic. Tin minte ca am vazut un episod din zona crepusculara,daca nu ma insel,care era facut dupa aceasta carte ....Am recitit aceasta carte cam acum 1 an si asta doar din cauza ca nu am gasit un film sau acel episod , altfel sigur nu o mai reciteam.:)
miercuri
02 Dec 2009, 20:43
Cimentul e dur, e dens, te învăluie, sufocă plantele, şterge urmele, acoperă mirosurile şi estompează amintirile.
Cimentul din « grădina » lui Ian McEwan prezervă. Prezervă o unitate sau acea fractiune de unitate rămasă dintr-o familie.
În momentul în care ceva se schimbă radical, încerci să te adaptezi noii situaţii, cât mai bine posibil, printr-o remodelare a sistemului de valori. Astfel, când părinţii lor mor, cei patru fraţi pentru a putea rămâne împreună îşi îngroapă mama în beci, în ciment. Acţiunile lor îi fac, însă, să îşi modifice şi comportamentul : Jack îşi ignoră igiena, se masturbează zilnic şi citeşte aceeaşi carte de nenumărate ori, Sue ţine un jurnal în care vorbeşte cu defuncta ei mama, povestindu-i acesteia tot ceea ce se întâmplă, Julie începe să aibe relaţii amoroase, iar Tom se îmbracă în haine de fetiţă sau se preface a fi un bebeluş.
Atunci cand micul lor univers e tulburat şi toate piesele din acest fragil joc de domino se prăbuşesc, nu le mai rămâne nimic de făcut decât să ignore realitatea pentru a prelungi o ultima stare de beatitudine.
Finalul acestei carti îmi aduce aminte de tagline-ul din filmul ‘La Haine’ : « jusqu’ici tout va bien !».
Asta a fost primul McEwan citit acum cativa ani si cu aceleasi impresii am ramas si eu. Filmul e so-so.
miercuri
08 Dec 2009, 17:08
Mie Enduring Love mi-a parut un din cartile mai slabute ale lui McEwan. Parca prea scolareasca, scrisa extrem de ingrijit si calculat, dar fara zvac.
Maytrei de Micea Eliade, un roman erotic si realist.
Acum m-am apucat sa citesc Prima noapte de dragoste intaia noapte de razboi de Camil Petrescu mi-a fost recomandat.
miercuri
09 Dec 2009, 19:00
Maytrei
Fara a vrea sa par rea, se scrie Maitreyi. bucura-te de liceu in continuare :)
@bremen - nu am citit On Chesil Beach inca. Din cele pe care le-am citit numai The Confort of Strangers mi s-a parut mai slaba. In romana cred ca a fost tradusa la Polirom ca Mangaieri straine
Mersi frumos miercuri. Am sa ma bucur si multumesc pentru ca mi`ai atans atentia asupra greselii .
Lili1982
14 Dec 2009, 10:25
Am terminat de citit saptamana trecuta, Simbolul Pierdul... marca Dan Brown ! Mi s-a parut peste celelate carti din serie... De data asta profesorul Langdon... vede granita dintre viata si moarte la propriu ! Chiar vreau sa vad ce regizor se incumeta sa faca si filmul :) ! O sa fie o adevarata provocare ! ;)
http://img192.imageshack.us/img192/1640/38979441.jpg (http://img192.imageshack.us/i/38979441.jpg/)
manwithamoviecamera
14 Dec 2009, 12:21
e o carte pierduta. dan brown asta e un scriitoras pierdut printre altii.
miercuri
14 Dec 2009, 13:27
Deja s-a tradus? S-au grabit oamenii. Din cate am inteles e cu masoni la Washington :P
Lili1982
14 Dec 2009, 14:59
Deja s-a tradus? S-au grabit oamenii. Din cate am inteles e cu masoni la Washington :P
Pai eu am cumparat-o in avans de acum 2 luni si pe baza cuponului am ridicat-o din libraria Noi saptamana trecuta... A iesit spre vanzare un fel de limited edition inainte de lansarea oficiala. Si da...e cu masoni la Washington :) ! Si e chiar foarte palpitanta actiunea...
shadowofnight
14 Dec 2009, 19:43
Stephen King - Shining:D
TZurtzur
14 Dec 2009, 22:01
http://www.polirom.ro/_images/carti_normale/dacati-aplacutscoala,muncaosa-tiplacasimaimult-3452.jpg
DACA TI-A PLACUT SCOALA, MUNCA O SA-TI PLACA SI MAI MULT
Ultima carte a lui Welsh cuprinde 5 povestiri, cu iz grotesc si final imprevizibil.
As vrea sa-mi fi placut toate, dar din pacate doar 2 mi s-au parut interesante.
TZurtzur
14 Dec 2009, 22:17
''Sentimentul de impostura '' trebuie sa recunosc, nu am citit-o, dar am 2 prieteni care mi-au zis ca e o mare ineptie, desi apoi au facut apoi recenzii favorabile (pt a face publicitate).
illotempore2002
16 Dec 2009, 12:03
[QUOTE=bremen1980]Ai avut vreodata sentimentul ca nu meriti lucrurile pe care le ai ??Simti ca ocupi un post pentru care altul ar fi mai bun decit tine ??Te miri cum de te iubeste femeia (barbatul) desi ar putea gasi pe altul (alta ) de zece ori mai destept/frumos/bogat decit tine ?Simti ca poti pierde tot ce ai realizat deoarece este cladit pe ceva subred -tu .Inseamna ca esti un IMPOSTOR
Raspuns la intrebarile de mai sus: DA
Ultima mea carte citita - Cum sa prinzi pestele cel mare de David Lynch. Meditatie transcedentala, cum sa faci sa te simti bine printre oameni, cum sa te linistesti ca te apuca amocul, cum sa vezi lumea. Cum sa fii creativ si ce este bine sa simti. Printre picaturi aflam si multe lucruri despre filmele lui, cum le-a facut, cum le-a simtit.
illotempore2002
16 Dec 2009, 12:05
Ai avut vreodata sentimentul ca nu meriti lucrurile pe care le ai ??Simti ca ocupi un post pentru care altul ar fi mai bun decit tine ??Te miri cum de te iubeste femeia (barbatul) desi ar putea gasi pe altul (alta ) de zece ori mai destept/frumos/bogat decit tine ?Simti ca poti pierde tot ce ai realizat deoarece este cladit pe ceva subred -tu .Inseamna ca esti un IMPOSTOR
Ultima mea carte citita - Cum sa prinzi pestele cel mare de David Lynch. Meditatie transcedentala, cum sa faci sa te simti bine printre oameni, cum sa te linistesti ca te apuca amocul, cum sa vezi lumea. Cum sa fii creativ si ce este bine sa simti. Printre picaturi aflam si multe lucruri despre filmele lui, cum le-a facut, cum le-a simtit.
illotempore2002
16 Dec 2009, 12:10
De ce nu-mi merge quote-ul?
X( X( X( X( X(
StefanDo
16 Dec 2009, 12:11
ai uitat sa pui un /
Ancient
18 Dec 2009, 20:39
Unde se avanta vulturii [ Where Eagles Dare ] - Alistair MacLean
Iti recomand si filmul. Cartea e superba, am citit-o de doua ori si a doua oara mi-a placut mai mult.:) O alta carte buna a lui Alistar MacLean este "The Guns of Navarone". Carte ecranizata la randul ei cu Anthony Quinn in distributie.
Ancient
19 Dec 2009, 15:12
am vazut si filmul,da cum! :D In ziua in care am terminat cartea mi-am descarcat filmul. ( defapt mai am de urmarit ultimele 15 minute din film) - dar ma deranjeaza ca filmul sufera unele modificari fata de carte.
Parca si numele unor personaje sunt schimbate, nu?
Ai avut vreodata sentimentul ca nu meriti lucrurile pe care le ai ??Simti ca ocupi un post pentru care altul ar fi mai bun decit tine ??Te miri cum de te iubeste femeia (barbatul) desi ar putea gasi pe altul (alta ) de zece ori mai destept/frumos/bogat decit tine ?Simti ca poti pierde tot ce ai realizat deoarece este cladit pe ceva subred -tu .Inseamna ca esti un IMPOSTOR
A aparut si versiunea in limba romana? Eu am un exemplar comandat din US, eram curios daca au scos-o si romanii. Se vorbea la un moment dat si de traducerea in ro a cartii Lynch on Lynch dar nu stiu daca s-a mai realizat... Il prefer pe Lynch atunci cind vorbeste despre filme (fascinant), decit atunci cind o ia pe razoare cu meditatiile lui (plictisitor, chiar enervant)...
Ancient
19 Dec 2009, 16:07
Parca si numele unor personaje sunt schimbate, nu?
Da,numele celor 3 tradatori -care sunt destul de stersi in film fata de carte ; si unde mai pun ca Clint Eastwood,desi isi interpreteaza rolul formidabil,nu e potrivit pentru personajul Schaffer (acesta fiind scund,si foarte glumet - exact opusul personajului pe care Clint il interpreteaza).
illotempore2002
19 Dec 2009, 16:32
@Windom
Da, a aparut si in romana de ceva vreme, minim 2 ani cartea lui Lynch despre Cum sa prinzi pestele cel mare. Initial am tratat cartea la fel, am zis wtf meditatie transcedentala, ce-i cu dubioseniile astea? Insa daca te apuci s-o citesti relaxat, fara judecati de valoare inainte, o sa vezi ca e chiar foarte natural si logic modul in care exlica Lynch geneza ideilor sale, cum isi explica el copilaria si cariera, optiunile in viata....mai mult decat atat, mi-a trezit o curiozitate reala despre centrele de meditatie unde cica esti lasat intr-o camera singur sa meditezi, desigur, cu un anume ambient si o anume mantra.
Plu ca, repet, ai bonusul unor povestiri despre filmele lui deci nu citesti cartea degeaba, ea iti face o introducere mai mult decat demna in lumea creatiei lui.
Am citit si eu cartea si a fost o experienta placuta, insa mult mai fascinanta mi s-a parut Lynch on Lynch, acolo descoperi mai multe despre Lynch, ca regizor, ca om, despre ideile, ciudateniile sale. Ceea ce nu prea imi place la el, in ultima vreme, este faptul ca regizorul a lasat locul "spiritualistului", nu se mai prea ocupa de film, vorbeste despre pacea mondiala, tine conferinte, umbla prin toata lumea si parca s-a saturat de facut filme.:( Mediteaza de pe vremea lui Eraserhead, daca nu ma insel, insa acum a ajuns ca asta sa-i ocupe tot timpul se pare...
Mai jos, un interviu destul de interesant (acolo unde vorbeste despre filme) cu el:
http://fora.tv/2009/11/15/David_Lynch_in_Conversation
Eu am fost abonat citeva luni la davidlynch.com si cu prilejul asta am fost invitat in Bucuresti la o conferinta pe tema meditatiei transcedentale (nu de catre el, de catre altcineva) insa nu am reusit sa ajung. Ca in cazul comunismului, ideile sint ok insa mult prea naive si greu de pus in practica...
hellsteed
19 Dec 2009, 20:26
am vazut si eu interviul... mi-a placut cand a vorbit de felul in care face legaturile intre idei si cum il inspira anumite experiente.
Monica_Mihai
21 Dec 2009, 17:26
Ultimele citite ( pentru ca am obiceiul sa citesc cate doua-trei in paralel ) au fost : Cum m-am lasat de gandit http://www.librariabucuresti.com/Carti-Cum-m-am-lasat-de-gandit-0-3187-1-.htm si O pasare pe sarma http://www.polirom.ro/catalog/carte/o-pasare-pe-sirma-3068/ .
illotempore2002
25 Dec 2009, 21:36
Scarabeul in musuroi, fratii Strugatki.
Uber-cooli cainii Capatanosi, care au niste capete imense si care sunt mai complecsi si mai inteligenti decat oamenii. Spionaj SF, mister, enigma, personaje aparte si o curiozitate intretinuta pe tot parcursul cartii.
Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldricht de catre domnul Philip K. Dick.
Precum multe dintre operele sale si aceasta este una SF in care tema abordata este intrebarea: Ce este -un- Dumnezeu? Oarece cunostinte in domniul religiei sunt necesare pentru a putea intelege intru totul mesajul transmis de Dick.
miercuri
29 Dec 2009, 17:42
Ieri intro librarie doi tipi si-o tipa ,toti pe la 18-19 ani:
F:-E filmul ala cu Jeremy Irons
B:-Nu stiu cine-i asta
F:-E ala care a jucat in filmul ala cu un pedofil
B2:-Era si o carte dupa care s-a facut filmul ,''Lorena ''
F:-Da era o carte scrisa de Nabuco
B:Cum ??? ,Nabucodonosor :))
F:Hai sa-i intrebam pe astia poate au cartea ;filmul mie mi-a placut foarte mult
In Carrefour doua tigănci se uitau la sticlele de la raionul cu bauturi .Zice una :Eu nu prea le stiu fă da le beau
Sincer cred ca ii prefer p-astia decat pe snobii care citesc Lolita si zic ca e un roman erotic si vorbesc despre dragostea mistuitoare dintre HH si Lolita si mai scot fel de fel de interpretari siropoase. :P
Rapture
29 Dec 2009, 18:00
. Pentru el cartile ,filmele ,muzica sunt doar pentru ratati.Banii,masinile si pipitele conteaza ''Ba o carte nu tine de foame ''
'apai e grav .
Chambord
30 Dec 2009, 14:52
trebuie pusa mana pe asta
http://www.humanitas.ro/files/media/drumul.pdf
miercuri
30 Dec 2009, 17:12
Trebuie trebuie :D povesteam si cu Windom pe topicul cu asteptari pentru 2010
Nu stiu de audiobookuri, n-am cumparat niciodata si nu sunt convins ca as asculta nici daca mi s-ar oferi gratis; prefer lectura clasica sau macar pe baza de litere, fie si in format digital din lipsa de printer.
Insa ideea cu piratarea cartilor suna bine. :D
adelyky
31 Dec 2009, 02:40
Eu inca citesc Scrisoare de dragoste de Mihail Drumes..si mi se pare foarte interesanta cartea. este o poveste spusa din doua puncte de vedere impartita in 3 parti..
miercuri
04 Jan 2010, 16:40
Singurul audiobook cu care am avut cat de cat rabdare a fost Lolita citita de Jeremy Irons, dar si asa nu rezistam sa ascult mai mult de juma de ora fara sa adorm.
moltisanti88
04 Jan 2010, 23:37
Gogol - Suflete Moarte.
Ce pot sa mai zic? E o carte excelenta pe care am citit-o in aceasta "vacanta". Mi-a placut foarte mult umorul cu care Gogol a tratat situatiile cu care s-a confruntat personajul principal, Cicikov. In acelasi timp am apreciat detaliile personajelor secundare si descrierea incaperilor. Pur si simplu parca am fost acolo langa Cicikov incercad sa negociez cu oameni cat se poate de diferiti. M-am simtit minunat, e o carte geniala :).
De`abia astept sa`l recitesc pe Jules Verne.Toate cele 40 de volume vor aparea in fiecare miercuri (13 ianuarie) la Adevarul.
moltisanti88
05 Jan 2010, 13:32
încearcă şi Balzac, cu siguranţă îţi va plăcea.
De Balzac am citit doar "Beatrix" in urma cu ceva timp. Nu e neaparat cea mai buna lucrare a lui dar ai anticipat corect fiindca intr-adevar mi-a placut :). Cand voi mai avea timp am sa-i citesc si "Comedia Umana".
miercuri
05 Jan 2010, 14:00
Primul volum din Suflete moarte este de geniu, pacat ca se strica oarecum impresia daca citesti imediat dupa aceea volumul doi care a ramas mai mult neterminat. Recomand si nuvelele lui Gogol, daca ti-a placut romanul. :)
keepwalking
05 Jan 2010, 14:11
bineinteles, recomand "Mantaua" lui Gogol:)
as vrea sa-mi recomandati ceva din gama unei literaturi "reci"....adica o literatura lipsita de siropozitate, sa aiba fraze scurte, limpezi, fara figuri de stil sforaitoare.
as vrea sa-mi recomandati ceva din gama unei literaturi "reci"....adica o literatura lipsita de siropozitate, sa aiba fraze scurte, limpezi, fara figuri de stil sforaitoare.
Perfect! Inca cineva caruia nu-i plac figurile de stil intr-un roman. ;) Iti recomand Spaime si Scarbe in Las Vegas de Hunter S. Thompson. Tuturor carora le-am recomandat-o, mi-au multumit.:)
keepwalking
05 Jan 2010, 14:31
Perfect! Inca cineva caruia nu-i plac figurile de stil intr-un roman. ;) Iti recomand Spaime si Scarbe in Las Vegas de Hunter S. Thompson. Tuturor carora le-am recomandat-o, mi-au multumit.:)
parca am vazut titlul asta la un film difuzat pe cinemax zilele trecute.
o sa-l caut:)
For God's sake, e un Terry Gilliam din 98, cu o distributie de te doare mintea, in frunte cu Johnny Depp si Benicio Del Toro. :-O
E unul dintre filmele mele preferate. Si filmul si cartea sunt superbe.
@Judex ... Pe langa un Depp, dupa parerea mea la cel mai bun rol al lui si un Benicio del Toro care s-a ars cu o tigara intr-una dintre scene ca sa dea o doza de realism, mai e si o Christina Ricci la vreo 20 de ani cu capul plin LSD.
miercuri
05 Jan 2010, 14:46
parca am vazut titlul asta la un film difuzat pe cinemax zilele trecute.
o sa-l caut:)
Tocmai citesc asta acuma, in engleza, ca traducerea dupa titlu, ma cam sperie. Ce e interesant e ca romanul e partial inspirat din fapte reale si a fost publicat initial in Rolling Stone sub forma de reportaj.
Spaime si scirbe in Las Vegas poate fi cumparata de la Polirom cu 10RON.
miercuri
05 Jan 2010, 16:19
Spaime si scirbe in Las Vegas - hm... eu, una, n-aş da nici măcar 10 lei pe acest tip de literatură, însă filmul a avut cel puţin o calitate, şi anume aceea că m-a trezit din când în când, şi categoric acela este unul dintre tipurile de umor după care mă dau în vânt.
Nu inteleg cum vine obiectia asta fata de carte, daca nu ai nimic cu filmul. Subiectul e acelas.
miercuri
05 Jan 2010, 16:36
Pai in felul asta ai putea sa excluzi de pe lista ta de viitoare lecturi orice carte ecranizata.
keepwalking
05 Jan 2010, 22:12
hm, chestia asta cu diferenta intre carte si ecranizare e relativa.
de pilda, ecranizarile dupa romanele englezesti de epoca sunt mult mai bune decat cartile, cel putin in opinia mea.
pe de alta parte, nu am vazut inca o ecranizare indeajuns de buna a romanelor lui Dostoievski.
sau Zorba grecul, care nu a reusit sa depaseasca calitatea versiunii scrise a lui Kazantzakis.
asadar, dragomara, nu cred ca se poate spune ca, in general, adaptarea filmica e mai slaba decat cartea.
SoricicaMov
06 Jan 2010, 22:57
Magicianul lui John Fowles e o hidra, raspunzi unei intrebari si raspunsul se transforma in alte doua intrebari si tot asa... pana ce intregul se incheaga intr-un joc clar-obscur al unui jongler cu matriosci
Avem un tinerel cu hormonii saltareti ce se lasa atras intr-o sarada psihologica pe o insula izolata din Grecia, maestrul de ceremonii fiind un batran bogat si misterios care pas cu pas patrunde prin stimuli intelectuali si erotici (aici intra in scena doua gemene blonde ce il au pe vino'ncoa) in lumea interioara a tanarului, aceasta dovedindu-se a fi un tinut pustiit si macinat de furtunile instabilitatii morale; usuratic si lipsit de aptitudini scriitoricesti (la care in secret aspira), Nicholas Urfe, profesoras englez, este purtat pe culmile extazului si ale agoniei, pentru ca in final, oglindit in propria micime, neputincios si marunt, sa se arate incapabil de a invata o lectie sanatoasa siesi din experimentul de metateatru la care este supus, pe care nu il intelege si caruia nu ii sesiseaza subtilitatile; vesnic aspirant, rebel, nestatornic, Urfe este un anti-erou, un proteu intelectual, condamnat biologic la mediocritate si fragilitate a principiilor, un falsificator de imagine, fragmentar si ratacit in labirintul propriilor slabiciuni
Deci, o carte buna dar deprimanta; oricum, citind-o vei simti cum te arde soarele Greciei si cum ti se face pofta de apa sarata, de creste golase si de imaginarul mediteranean, univers paradisiac cu marea umbrita de pini si portocali, de maslini si vita de vie
http://www.pravaliacucarti.ro/Magicianul-poza-t-D-n-4-1817.jpg
SoricicaMov
06 Jan 2010, 23:35
Ok. Incearca De ce fierbe copilul in mamaliga, Aglaja Veteranyi. Te va surprinde brutalitatea cuvantului scris, purificat insa prin trairile intense din spatele realitatii dure.
Pitbull
07 Jan 2010, 02:04
Bunä recomandare, bravo!
Suptscriu si eu, Keepy!
Acu' niste ani, într-o searä, am deschis-o din curiozitate - si pân-sä mä dumiresc, trecusem de jumatea ei!
Magicianul lui John Fowles e o hidra, raspunzi unei intrebari si raspunsul se transforma in alte doua intrebari si tot asa... pana ce intregul se incheaga intr-un joc clar-obscur al unui jongler cu matriosci
Avem un tinerel cu hormonii saltareti ce se lasa atras intr-o sarada psihologica pe o insula izolata din Grecia, maestrul de ceremonii fiind un batran bogat si misterios care pas cu pas patrunde prin stimuli intelectuali si erotici (aici intra in scena doua gemene blonde ce il au pe vino'ncoa) in lumea interioara a tanarului, aceasta dovedindu-se a fi un tinut pustiit si macinat de furtunile instabilitatii morale; usuratic si lipsit de aptitudini scriitoricesti (la care in secret aspira), Nicholas Urfe, profesoras englez, este purtat pe culmile extazului si ale agoniei, pentru ca in final, oglindit in propria micime, neputincios si marunt, sa se arate incapabil de a invata o lectie sanatoasa siesi din experimentul de metateatru la care este supus, pe care nu il intelege si caruia nu ii sesiseaza subtilitatile; vesnic aspirant, rebel, nestatornic, Urfe este un anti-erou, un proteu intelectual, condamnat biologic la mediocritate si fragilitate a principiilor, un falsificator de imagine, fragmentar si ratacit in labirintul propriilor slabiciuni
Deci, o carte buna dar deprimanta; oricum, citind-o vei simti cum te arde soarele Greciei si cum ti se face pofta de apa sarata, de creste golase si de imaginarul mediteranean, univers paradisiac cu marea umbrita de pini si portocali, de maslini si vita de vie
http://www.pravaliacucarti.ro/Magicianul-poza-t-D-n-4-1817.jpg
Foarte buna cartea, intr-adevar, dar cind vine vorba de Fowles, preferata ramine Colectionarul.:x
SoricicaMov
07 Jan 2010, 09:16
De ce fierbe copilul in mamaliga, Aglaja Veteranyi.
n-aţi prea fost atenţi la cerinţele lui keepwalking, recomandarea asta e un pic cam poetică pentru el.:P
Cartea nu are strop de sentimentalism fad si figurile de stil limpezi si incisive si extraordinar de frumoase nu au nimic sforaitor, deci, eu consider ca am respectat cerintele. Nu cred ca era cazul sa-i recomand un lexicon. <):)
Exact ce mai lipsea, o chestie care sa rapeasca 90% din placerea cititului...
miercuri
07 Jan 2010, 12:28
Arata cam cel mai bine dintre device-urile de gen pe care le-am vazut pana acum, dar pana cand nu o sa vina cu varianta dubla care se pliaza pe verticala la mijloc, sa-l pot tine in doua maini, eu nu cumpar nimic de genul.
Avantajele ar fi ca nu se mai face risipa de hartie, poti sa ai o biblioteca vasta fara sa te gandesti la lipsa de spatiu si care nu te complice la mutat, poti sa pleci cu cinci carti in vacanta fara sa cantareasca in valiza...
Dar momentam ma multumesc cu cartile clasice, in cativa ani o sa fim niste nostalgici, cei dintre noi care vor mai citi pagini tiparite.
omudindulap
09 Jan 2010, 16:03
Ultima carte citita este Rodul pamantului, de Knut Hamsun. Un roman rural, nu chiar asa cum m-as fi asteptat dupa Foamea. Acum m-am apucat de Copilul divin, Pascal Bruckner, de care am mai citit si recomand Luni de fiere (roman sado-maso) si Hotii de frumusete
SoricicaMov
09 Jan 2010, 19:52
The Amazing Maurice and his Educated Rodents, o delicatesa Terry Pratchett
Nota 10 pentru umor, aforisme si ritm antrenant, personaje credibile (ha ha, desi unii sunt soareci si o pisica :D care culmea! vorbesc, analizeaza si fac diferenta dintre bine si rau)
A must read, definitively !!!
http://www.sfsite.com/~silverag/maurice.jpg
Federico
09 Jan 2010, 20:23
"Drumul",de Corman McCarthy.Probabil am sacrificat filmul dar o aveam de ceva timp si cand am mai si aflat ca filmul vine abia in martie rabdarea mea s-a terminat.E un roman foarte cinematografic,e visul oricaru regizor.M-a prins foarte bine,cum se intampla foarte rar cu cartile la mine.Au fost cateva momente demne de un film,dupa intensitatea cu care le-am trait(vezi cazul folosirii primului glont,si finalul,care e sfasietor).Oricum,astept cu nerabdare filmul care pare chiar promitator(dupa poster,soundtrack si distributie,cele mai importante repere ale mele cand prejudec un film).
M-am apucat să citesc Sunt o babă comunistă! de Dan Lungu şi până acu cartea e frumoasă.
...şi am terminat de citit Unul, nici unul şi o sută de mii de Luigi Pirandello. Carta e un fel de Seinfeld literar. De la o mică remarcă, personajului principal îi răsar tot felul de idei şi întrebări.:)
omudindulap
20 Jan 2010, 02:01
Credeti oare ca, daca ar sti ce ii asteapta, oamenii ar mai accepta sa se nasca?
Pe scurt, este vorba despre o mama insarcinata care decide sa-si instruiasca plozii nenascuti inca din primele saptamani de sarcina, ajutandu-se de tehnici moderne. La sase luni, cei doi gemeni ajung sa aiba intelectul unui student model, stapanind matematica, istoria, filozofia si stiintele naturii. Cu ceva timp inainte de a iesi in lume, cei doi afla ceea ce ii asteapta dincolo de adapostul matern, razboaie, molime, suferinte, astfel ca se intreaba daca sa iasa sau nu.
http://www.librariaonline.ro/images/products/librariaonline.ro/Copilul_divin.jpg
illotempore2002
24 Jan 2010, 18:46
Voi scuipa pe mormintele voastre, Boris Vian. Cum am zis si in alalalt topic, autorul a pus pariu cu editorul lui ca va scrie un roman intr-o saptamana. Si l-a scris doar ca e mai degraba o "nuvela", termenul de roman fiind prea complex pt ce este aceasta carticica.
E foarte entertaining s-o citesti dar nu te alegi cu mare lucru la final. E povestea razbunarii unui barbat aparent alb de culoare, dar care se trage din negri, asupra unei bogate familii de albi, prin seducerea si uciderea celor 2 fiice.
Singurul motiv pt care o recomand este ca se citeste extrem de repede, undeva in jurul a 3 - 4 ore.
miercuri
24 Jan 2010, 19:15
A pus un pariu ca va scrie un roman pulp intr-o saptamana :P si a mai scris inca trei pe acelas stil in afara de asta. Dar nu sunt reprezentative pentru Vian.
illotempore2002
24 Jan 2010, 19:29
Sunt convinsa ca nu e reprezentativ pt Vian, altfel nu ar fi fost atat de apreciat, pt niste povestioare de spus in pauza de masa la cantina.
unui barbat aparent alb de culoare...
Huh?
illotempore2002
24 Jan 2010, 22:11
Personajul este negru ca provenienta, insa pt ca la un moment dat stramosii lui au inceput sa se cupleze cu albi, el a ajuns sa nu mai fie evident negru.
Termenul nu este ... mulatru ?!
illotempore2002
24 Jan 2010, 22:28
Pai nu e mulatru, fir-ar sa fie, toata lumea il ia de alb, tocmai asa a reusit sa se strecoare in familia unor bogatasi albi care aveau sclavi negri in casa si ii urau pe negri, pt ca aceasta familie l-a luat drept alb. Of!
StefanDo
24 Jan 2010, 22:40
nu m-am uitat inapoi sa verific, dar daca illo vorbeste despre pata umana, imaginati-va cat de greu de inghitit este ideea in cazul ecranizarii: "mulatrul" este anthony hopkins!
keepwalking
24 Jan 2010, 22:48
Singurul motiv pt care o recomand este ca se citeste extrem de repede, undeva in jurul a 3 - 4 ore.
Asa am citit eu Alchimistul, in 2 ore, in sala de lectura a unei biblioteci. :)
Rapture
28 Jan 2010, 18:39
Imi puteti recomanda si mie cateva carti care merita cu adevarat citie ( de orice gen ) ? N-as vrea sa fac un topic separat pentru asta. Multumesc anticipat :D .
Chambord
28 Jan 2010, 18:53
Baga "1984" de George Orwell. O gasesti in librarii sau la orice biblioteca. It's a masterpiece, it's cool and it's fucking life-changing, i mean it ! It's a good place to start ;) ;)
miercuri
28 Jan 2010, 19:18
The Picture of Dorian Gray de Oscar Wilde, cu recomandarea de a sta departe de o anumita ecranizare oribila :D
Nostalgia de Mircea Cartarescu
Maestrul si Margareta de Mihail Bulgakov
illotempore2002
28 Jan 2010, 19:22
si Toba de tinichea a lui Gunter Grass.
The Collector - John Fowles, my favourite...:x
Leviathan - Thomas Hobbes
Esentiala.
Rapture
28 Jan 2010, 19:55
Ramasei placut surprinsa. Multumesc mult. Tututor. :)
illotempore2002
28 Jan 2010, 20:18
te asteptam sa ne zici cand le-ai citit ce parere ti-au facut. ca sa vedem ca nu ne-ai intrebat degeaba, multumim si noi.
Rapture
28 Jan 2010, 20:32
Dupa ultima carte pe care am terminat-o de citit mi-am dat seama ca nu-s asa de buna la ales carti. Nu am cerut recomandari degeaba.
Romanul adolescentului miop de Eliade ai citit?
Ar fi varsta... ;)
Rapture
28 Jan 2010, 21:23
Va ajunge in mainile mele in mai putin de o saptamana; cam umbla prin mana fiecarui elev din clasa, imi astept randul . Oricum, nu-s prea incantata de cartile pe care trebuie sa le citim pan' la bac...nici macar profu' de romana nu-i . Mi-ar placea sa fie inlocuite cu ale lui Shakespeare, imi place ce scrie! :D
hellsteed
28 Jan 2010, 21:24
Tocmai ma pregateam sa postez ca am citit Romanul Adolescentului Miop si booom @-) .... ai pomenit de ea.
Va ajunge in mainile mele in mai putin de o saptamana; cam umbla prin mana fiecarui elev din clasa, imi astept randul . Oricum, nu-s prea incantata de cartile pe care trebuie sa le citim pan' la bac...nici macar profu' de romana nu-i . Mi-ar placea sa fie inlocuite cu ale lui Shakespeare, imi place ce scrie! :D
Cine te impiedica sa citesti Shakespeare? Engleza nu faceti? Literatura universala?
Rapture
28 Jan 2010, 22:03
Am citit . Nu, nu am studiat deloc Shakespeare la scoala, asta e si problema. As prefera de 1000 de ori sa studiez Shakespeare in locul povestioarelor de juma' de pagina cu Beowulf.
O sa faceti si Shakespeare. Ar fi absurd altfel.
miercuri
28 Jan 2010, 23:15
Am citit . Nu, nu am studiat deloc Shakespeare la scoala, asta e si problema. As prefera de 1000 de ori sa studiez Shakespeare in locul povestioarelor de juma' de pagina cu Beowulf.
Daca aveti in manual Beowulf o sa urmeze si Shakespeare, faceti dupa English My Love/Perspectives cumva? Daca da, atunci o sa faceti Romeo & Juliet in a 9a, Macbeth si Hamlet in a 10a si in a 11a Midsummer Night's Dream. Daca tin eu bine minte.
Rapture
29 Jan 2010, 09:02
English my love it is, desi nu cred ca o sa-l studiem prea mult oricum.
on: Despre Omul Frumos - Dan Puric
Incearca sa gasesti Romeo si Julieta in traducerea lui Leon Levitchi.
Im.Kino
29 Jan 2010, 10:17
Asta numai daca nu e dispusa la un mic efort numit "lectura in original"...
Si mentioneaza-l si tu si pe Dutescu, ca doar a lucrat cu Levitchi...
Im.Kino
29 Jan 2010, 10:31
Moi? Wat een idee! Para nada...
Looking for Mr. Goodbar - o lectura destul de light, nu e o carte atit de controversata pe cit se zice. Pe masura ce te apropii de final, devine tot mai interesanta, dramatismul se accentueaza. Trebuie sa vad si filmul, pentru a face o comparatie...
hellsteed
30 Jan 2010, 17:26
Celluloid Heroes and Mechanical Dragons - ar fi un must pentru cinefili si literati
Cred că aici a mai zis cineva de ea. Grădina de ciment de Ian McEwan, frumoasă, ciudată...pe gustul meu. La un moment dat speram să nu se termine cum s-a terminat. Mi s-a părut ciudat pentru că de obicei îmi place finalurile triste. Finalul deloc previzibil, adică mi-am dat seama de ce avea să se întămple cu zece pagini înainte de sfărşit. Personajele sunt frumoase în ciudăţenia lor, iar stilul autorului m-a convins să îi cumpăr şi celelalte cărţi. A apărut şi film, The Cement Garden.
Next on the list:
Supleantul
Chambord
03 Feb 2010, 11:00
Poveste despre dragoste si intuneric [A tale of love and darkness] (2002)
de Amos Oz
Un bildungsroman si o lectie de istorie si de umanism intercultural
nota: 9 / 10 (foarte bun)
illotempore2002
03 Feb 2010, 11:21
Ce fain scrie Amos Oz, am citit acum cativa ani Black box. Tot atunci a fost si invitat la un festival/eveniment de lteratura de la Mangalia si a dat un interviu foarte frumos.
Stilul este extrem de soft, delicat dar patrunzator, despre micile dileme ale vietii, nelinistile traiului, in conditiile in care ai mai tot ce iti poti dori. In directia asta, Black Box se aseamana cu spionii plictisiti ai lui Graham Green, care duc o viata non-James Bond, cu un job prafuit, linistit, arareori tulburat de cate o inspectie sau otravirea vreunui coleg atunci cand e suspectat ca ascurs informatii.
hellsteed
03 Feb 2010, 11:44
Divina Comedie - "Lazarescu" Dante "Remus"
O citesc cu voce tare patruns de rimele ce se infiripa si multitudinea de cuvinte incratimate. E ca o lectie de pronuntie.
Un mic citat pentru scenaristi.
" Fapta-i iute, scrisu-i greoi".
Chambord
05 Feb 2010, 14:44
http://pantacruel.blogspot.com/2010/02/dialog-cu-o-omleta-cormac-mccarthy.html
=))
miercuri
05 Feb 2010, 17:46
I don't always agree with pantacruel, dar lurkuiesc pe blogul ala de multa vreme and I kind of really love it. Nu stiu daca e vreo legatura intre autor si forumul nostru, I always wondered.
Convorbiri cu Octavian Paler de Daniel Cristea-Enache
A fost prima carte la care de la bun început ştiam că, la sfârşit, personajul principal moare [ultima sa replică a fost în 29 aprilie 2007, el murind în 7 mai].
Mi-a plăcut enorm, deşi pe alocuri "dialogul" dintre cei doi a fost greoi pentru mine din simplul motiv că perioada predecembristă mă depăşeşte. S-a "simţit" faptul că Octavian Paler nu a mai apucat să îşi editeze răspunsurile prin faptul că în anumite paragrafe se repetă. Totuşi nu o face într-o manieră deranjantă. Aduce numeroase referiri la cărţile sale, iar aici am mari lacune, pe care intenţionez să le rezolv. :D
Nu mi se mai întâmplase de multă vreme să lăcrimez citind o carte. În toamna lui 2006 se întreba retoric dacă o fi ultima lui toamnă... momentul acela mi-a dat fiori pe şira spinării.
Confesiunile unui cafegiu, mi-a luat cam o luna, dar de fiecare data cand citeam ma binedispunea. Cred ca este cea mai buna carte pe care am citit-o vreodata! E drept, nu am citit multe :)
Disciple
05 Feb 2010, 22:34
Eu nu's asa profund precum voi si am dat gata "Shining" de Stephen King.
Multe de spus si de bine: cred ca tensiunea, groaza si angoasa au dansat cel mai bine in romanul asta alaturi de personajele excelente, putine la numar, ce-i drept, dar sclipitor lucrate:
Jack, Wendy si micutul Danny care in ecranizarea lui Kubrick seamana izbitor cu fratele meu si Halloran care impune respect.
In primul rand aviz amatorilor si in al doilea rand un deget mijlociu pentru detractori. :D
Henrik Eberle si Matthias Uhl - DOSARUL HITLER - Ed. Meditatii 2007
Ilie Nastase cu Debbie Beckerman - Autobiografia MR. NASTASE - RAO 2004
Si am inceput Calin Hentea - ARMATA SI LUPTELE ROMANILOR - Nemira 2004
In primul rand aviz amatorilor si in al doilea rand un deget mijlociu pentru detractori. :D
Shining e unul dintre putinele cazuri in care nu am strimbat din nas atunci cind am observat neconcordantele crase dintre carte si ecranizarea lui Kubrick. Sint doua capodopere ale genului - literatura, respectiv, film horror - asa ca nu exista motive de cotcodaceala.:-$ Mick Garris, the usual director atunci cind vine vorba de a-l ecraniza pe King, a incercat o noua adaptare, extrem de fidela de data asta, a romanului, cu rezultat destul de nefericit insa - 6 ore de relativ plictis...(:| So... King isn't always the king...:D
Disciple
06 Feb 2010, 08:44
Nici nu ma gandeam la film cand aratam degetul mijlociu ci ma la gandeam la asa zisi "oameni culti" care il considera pe King doar un autor comercial.
P.S.: imi place filmul in egala masura.
Stiu la ce te refereai. King este un autor comercial, insa unul foarte talentat. L-am citit de cind ma stiu (Carrie a fost primul roman citit). Are si romane extrem de reusite (majoritatea) dar are si citeva slabute (Dreamcatcher de ex.). IT a inceput la un moment dat sa ma plictiseasca un pic (nu e un repros la adresa lui Pit:P ), pur si simplu descrierile acelea din partea a doua, spre final, mi s-au parut prea out of this world. In general, atunci cind ai ca eroi principali copii de 12-13 ani, e greu sa iei in serios teroarea... Ecranizarile, cele realizate pentru televiziune, sint destul de slabutze. Mick Garris nu e un master of horror, desi ii pastoreste pe restul...:D
Nu am citit inca epopeile The Dark Tower si The Talisman, poate in viitor...
Disciple
06 Feb 2010, 09:18
Ar fi o chestie sa scriem un scenariu pentru Gerald's Game si platim drepturi de autor 1$. :D
Gerald's Game e categoric una dintre favoritele mele. Probabil si cel mai greu de ecranizat. Cu un rezultat satisfacator, desigur...
Pitbull
06 Feb 2010, 10:53
"Palatul Viselor", de Ismail Kadare.
Wow! :x
(Särumânamult, Dorothy!)
Iar înainte, "Tablourile lui Fidelman", de Bernard Malamud.
Yes! :x
(Särumânalafeldemult, Caranfilo!)
hellsteed
06 Feb 2010, 11:03
Memoriile Lui Eliade
manwithamoviecamera
11 Feb 2010, 20:14
Cioran - Exerciţii de admiraţie :)
o carte buna pt liceeni, pt cei maturi...destul de slaba.
*corina, sper sa nu te superi, dar ori itzi alegeai corina de la cour( corina de la curte...princiara) ori corina le coeur, le coeur= inima, iar la coeur=inimoi sau ceva de genul acesta:P
miercuri
11 Feb 2010, 21:36
Coeur e masculin in franceza, genitivul ar fi "du coeur" adica de+le. "la" e articolul pentru feminin, oricum ai da-o.
SoricicaMov
11 Feb 2010, 21:42
DuCoeur, DuBoeuf... Francezii astia... ;)
Cinemania
12 Feb 2010, 08:05
omelette du fromage!!!!!!!!!!!!!!
SoricicaMov
12 Feb 2010, 10:14
J'aime Dexter :x
keepwalking
15 Feb 2010, 14:01
pasiunea scriitorilor pentru "Ultimul....":
1. Ultimul mohican
2. Ultimul Don
3. Ultimul jurat
4. Ultimul templier
5. Ultimul sufleu la Paris
6. Ultimul tarm
7. Ultimul supravietuitor
8. Ultimul Jihad
9. Ultimul meu suspin
10. Ultimul tango la Paris
11. Ultimul paradis
12. Ultimul imparat
13. Ultimul kamikaze
14. Ultimul capitol
15. Ultimul pahar
etc etc etc....
hellsteed
15 Feb 2010, 15:24
Istoria credintelor si ideilor religioase - Eliade
hellsteed
15 Feb 2010, 16:06
Asta ascult si eu seara in format mp3 :
http://img98.imageshack.us/img98/4329/678z.jpg
N-am ajuns la capitolele de mai sus... sunt la Brahmanism si hinduism -primele filozofii si tehnici ale salvarii
miercuri
15 Feb 2010, 16:14
Momentan citesc o chestie mai putin serioasa, un roman cu niste gay in anii '80 la Paris. Ii zice Buenas Noches Buenos Aires si e scris de Gilbert Adair. :)
Inainte de asta am citit unul din romanele berlineze ale lui Christopher Isherowood - Mr Norris Changes Trains. Si am mai citit si Night (http://en.wikipedia.org/wiki/Night_(book)) de Elie Wiesel.
One Flew Over the Cuckoo's Nest - o carte absolut DEMENTIALA (sic!). Nu-mi vine sa cred ca am trecut-o cu vederea pina acum...:"> Pacat ca acea imaginatie debordanta a Sefului nu a reusit sa fie transpusa pe ecran. Oricum, superba carte, superb film.
Geografia Economica Mondiala (Cristian Braghina/Ionel Muntele)
SoricicaMov
15 Feb 2010, 18:37
Geografia Economica Mondiala (Cristian Braghina/Ionel Muntele)
=)) Cat m-a torturat manualul asta =))
manwithamoviecamera
15 Feb 2010, 23:52
One Flew Over the Cuckoo's Nest - o carte absolut DEMENTIALA (sic!). Nu-mi vine sa cred ca am trecut-o cu vederea pina acum...:"> Pacat ca acea imaginatie debordanta a Sefului nu a reusit sa fie transpusa pe ecran. Oricum, superba carte, superb film.
si eu sunt de parerea ca filmul e sub carte!! si cu destul. dar, daca n-ai citit cartea inainte, filmul e interesant, actorii destul ok. cartea mi s-a parut si putzin horror, si mai profunda.
illotempore2002
16 Feb 2010, 07:47
Cartea e sub film. E o carte ca oricare alta. Filmul in schimb devine esenta cea mai selecta a cartii.
E o carte ca oricare alta.
No hai no... Finalizeaza macar ideea: ca oricare alta, din aceeasi categorie valorica - a cartilor importante, macar pentru o anumita generatie...
Nu cred ca e prea sanatos sa comparam prea mult cartea si ecranizarea - dauneaza si uneia si alteia.
Sunt de acord cu Girafel aici - Milos a povestit mai bine decat Kessey. ;)
BLACK-SPIDER
18 Feb 2010, 17:13
Arthur Conan Doyle - Cainele din Baskerville. Dupa ce am vazut filmul am zis sa pun mana si pe carteB-)
klaudya_e
19 Feb 2010, 01:11
Zece negrii mititei - Agatha Christie
alexandru_d
19 Feb 2010, 07:35
De veghe in lanul de secara - J.D.Salinger
ilustra.films
19 Feb 2010, 12:05
Notes from Underground - (inca)O minunata, comica dar adevarata incursiune in arta literara a lui Dostoievski.
L.E.
Lectura placuta
thir13en
19 Feb 2010, 15:48
Romanul adolescentului miop - Mircea Eliade
andreiu7z
20 Feb 2010, 19:02
In urma cu cateva zile am terminat de citit trilogia lui Mario Puzo compusa din: The Godfather, Ultimul don si Omerta, carti care au stat la temelia filmului The Godfather. Cu o fluiditate a scrisului iesita din comun, Mario Puzo a reusit sa prezinte in detaliu viata familiei Corleone. Evenimentele sunt prezentate intr-un mod inconfundabil.
Ca de fiecare data cartea bate filmul.
Recomand tututor trilogia!
miercuri
22 Feb 2010, 00:16
Goodbye to Berlin - Christopher Isherwood, e romanul/povestirea care sta indirect la baza musicalului Cabaret, dar de fapt e o mancare de peste destul de diferita. Cred ca primul meu bookcrush pe 2010, pur si simplu o carte asa de frumoasa, atmosferica, un portret al Berlinului decadent de dinainte de Hitler. Mi-a mers direct la inima. Nu e un roman propriu zis, ci o colectie de nuvele.schite inspirate de anii pe care Isherwood i-a petrecut la Berlin in tinerete, cu personaje recurente absolut memorabile si acelas narator pasiv si totodata nostalgic. Isherwood e un scriitor mult prea underrated, merita sa fie undeva acolo sus cu Huxley, Orwell, Maugham. O sa citesc si A Single Man cat de curand, ca tot vreau sa vad si filmul.
Ingeri si Demoni! :) Mi-a placut la nebunie! Urmeaza Codul lui Da Vinci si Simbolul Pierdut.
Ultima carte (de fapt, re)citita? Hm...,hmm..., :"> pardon de expresie, Gnozele dualiste ale Occidentului (IPC)... Dar asta a fost de mult, cind nu eram inca asa de inteligent, 8-} si mai trebuia sa citesc (macar) cind si cind cite ceva - ca-n vorba aia (o stiti): oricit ai fi de curat tot trebuie sa te mai speli din cind in cind...;)
Lili1982
24 Feb 2010, 10:51
Foarte buna cartea... abia astept sa vad filmul saptamana viitoare ;) !
Eu vizualizam un alt sfarsit, dar e bun si cel din carte.
http://img220.imageshack.us/img220/8930/21510156.jpg (http://img220.imageshack.us/i/21510156.jpg/)
MariaMona
26 Feb 2010, 17:41
Ultimele trei:
In numele trandafirului, Umberto Ecco
Engelby, Sebastian Faulks
O luna de duminici, John Updike
shadowofnight
01 Mar 2010, 16:51
Kate Mosse - Labirintul
EDIT! Mi-a placut, in mare. E putin cam prea lunga si mult prea bogata in descriere, dar bine documentata si interesanta. Doua fire narative, unul cu un final dragut, dar celalalt lasa de dorit. Totusi, eu zic ca merita citita.
moltisanti88
01 Mar 2010, 16:53
Scurtă istorie a timpului, Stephen Hawking.
ilustra.films
01 Mar 2010, 20:46
The Death of Ivan Ilyich, Leo Tolstoy
Asterneti si cite o impresie, o parere, despre cartea respectiva, poate astfel veti stirni si altora curiozitatea...;)
illotempore2002
01 Mar 2010, 22:05
Scurtă istorie a timpului, Stephen Hawking.
Chiar asa, cum ti s-a parut asta? Ai inteles paradoxul gemenilor? dar mai ales, ai inteles cum anume se curbeaza timpul in jurul gaurilor negre sau quasarilor? Eu inteleg ecuatia curbarii spatiului, dar pe a timpului imi este imposibil.
Poate gasesc lamuririle in Universul intr-o coaja de nuca pe care dat fiind ca am dat o carutza de bani, as face bine s-o si citesc curand.
illotempore2002
01 Mar 2010, 22:13
Ultima carte citita: Alfred Adler, Sensul Vietii.
Despre cum omul are de indeplinit minim 3 misiuni, numite si sarcinile vietii: sarcina muncii, sarcina relatiei de iubire si sarcina insertiei in social. Cum apar tulburari ale sentimentului de comuniune sociala la copiii pana in varsta de 3 ani si cum asta le tulbura definitiv traseul in viata. Cum te dezvolti ca personalitate daca esti primul nascut dintre fratii tai, daca esti al doilea sau al treilea (samd). Mai precis zis, constelatia familiei. Si despre de ce s-a certat Adler de Freud si despre cum il face Adler cu ou si cu otet pe Freud :)
marius_em
02 Mar 2010, 11:47
Amintiri si povesti mai deocheate, de Djuvara. N-am mai citit Djuvara pana acum si nici nu cred ca o sa mai citesc dupa asta.
illotempore2002
02 Mar 2010, 11:59
Pai de ce?
marius_em
02 Mar 2010, 12:49
Il gasesc greoi de citit, si foarte personal in stil. E doar o parere personala si subiectiva. Alti prieteni cred, contrar mie, ca ofera o placere de citit asemanatoare lui Creanga.
John Keats - So Bright and Delicate. Love Letteras Poems of John Keats to Fanny Brawne
Superba
Rapture
03 Mar 2010, 20:50
Romanul Adolescentului Miop - Mircea Eliade
O mie nouă sute optzeci şi patru - George Orwell ..intr-adevăr, o capodoperă
Colecţionarul - John Fowles . Ţin să precizez că multe dialoguri dintre Miranda si G.P. mi-au adus aminte de dialogurile dintre mine si mentorul meu. Felul în care îl vede, personalitatea lui, tot (mai puţin stadiul în care ajung cei 2, din fericire) . Grozavă carte! :D
Colectionarul e una dintre cartile mele favorite, am citit-o de doua ori, e un roman senzational.
Nu cred ca e vorba de bani, "Caliban" e un tip atrofiat dpdv social si nici o suma de bani nu ar fi rezolvat o asemenea problema.
Normal, Terence Stamp magnific ca intotdeauna. Citisem mai intii cartea si mi-a fost cam greu sa ma acomodez cu Samantha Eggar in rolul Mirandei...
Chambord
03 Mar 2010, 21:18
you do realize u owe me a beer 4 this, don't you ?:)
Chambord
03 Mar 2010, 21:20
Orwell -am fost impresionat doar ''Ferma animalelor ''Din triunghiul magic: 1984 ,''Noi '' de Zamiatin si'' Minunata lume...''de Huxley prefer cartea lui Zamiatin
Am citit si eu "Noi" dar chiar anterioara fiind lui '84 nu are nici pe departe aceeasi forta.
Rapture
03 Mar 2010, 21:59
you do realize u owe me a beer 4 this, don't you ?:)
I do. :D
....noh, aproape uitaşi ca eşti luat
Chambord
03 Mar 2010, 22:00
Dar bere am voie sa beau :D
SoricicaMov
03 Mar 2010, 22:03
O bere din cele 1984... Asta ca sa-mi bag si eu nasul unde nu-mi fierbe halba cu bere :P
Chambord
03 Mar 2010, 22:05
ba tu ejti mai rau k kolonelu Hans Landa :-?
Disciple
04 Mar 2010, 16:10
IT - Stephen King in traducerea lui Mihnea Columbeanu aka Pitbull. Primul volum.
Azi am dat-o gata citind ultimele 100 de pagini la scoala. Ar fi potrivita o analiza mult mai amanuntita, dar prefer sa citesc si al doilea volum care ma asteapta pe birou si apoi sa spun ce am de spus.
shadowofnight
04 Mar 2010, 22:18
IT - Stephen King in traducerea lui Mihnea Columbeanu aka Pitbull.
Cat de tare!!!
ON: http://www.crime-scene.ro/wp-content/themes/GoldenPalace/images/poe.jpg
Povestirile respective sunt: Crimele din Rue Morgue, Misterul Mariei Roget, Scrisoarea Furata, Pisica Neagra si Tu esti Ucigasul.
Foarte tare!:D
Chambord
11 Mar 2010, 13:45
wow, i want that
Chambord
11 Mar 2010, 15:59
ma refeream la domnishoara Seberg :)
claudiu-daniel-lugoj
12 Mar 2010, 14:06
Ultima a fost comoara maiasilor,mie unul mia placuto.
omudindulap
12 Mar 2010, 14:36
Ultima a fost comoara maiasilor,mie unul mia placuto.
Audiobook, cumva? :-? Atentie la gramatica !
shadowofnight
13 Mar 2010, 13:41
Monstru din Prag - H. P. Lovecraft
Foarte tare!:x
Masenka - Vladimir Nabokov
Foarte frumoasa:x
Acum citesc Lolita:x
portofel
19 Mar 2010, 13:33
Hmmm,ultima carte citita?Nu stiu daca e chiar asa importanta,desi mie mi-a placut foarte mult.''Singur pe lume'',de Hector Malot.Bineinteles ca mai am multe romane preferate,mai ales ca lectura este unul din hobby-urile mele.Ma bucur ca s-a deschis aceasta discutie.
miercuri
20 Mar 2010, 14:42
Christopher Isherwood - A Single Man
tot si tot mai mult imi place Isherwood, pentru mine e unul din cei mai buni prozatori englezi din secolul 20. Nu inteleg de ce nu e mai citit.
Chambord
22 Mar 2010, 10:34
Romanul deceniului - Orbitor de Mircea Cărtărescu
http://agenda.liternet.ro/articol/10906/Dana-G-Ionescu-Dan-Boicea/Romanul-deceniului-Orbitorde-Mircea-Cartarescu.html
miercuri
22 Mar 2010, 11:04
Eu nu am citit niciodata Aripa Dreapta pe motiv ca vreau sa le recitesc pe primele doua si aman la nesfarsit asta. De cand a aparut tot zic ca 'in urmatoarea vacanta de vara' si ma tem ca in curand nici nu o sa mai am vacante de vara.
Cum m-am lasat de gandit. Mic tratat pentru intelectuali epuizati. Hannes Stein
Desi mi-a fost recomandata ca o carte "foarte buna" pe mine nu m-a cucerit nici macar un strop. Intr-adevar ironia este delicioasa si trimiterile iti dau de... gandit [ :-? ], dar poate ca nu i-am inteles bine sensul pentru ca, asa cum spuneam, nu mi-a prea placut.
LadyStarlight
22 Mar 2010, 17:04
"Ceata" -Miguel de Unamuno
mi-a placut tare mult. a "curs" lin. nu mi s-a parut ca s-a pierdut vreun moment in metafore "de umplutura" . iar personajele sunt unele exceptionale tocmai prin normalitatea lor si prin felul in care, intr-un final, isi accepta conditia, renuntand a se mai pierde in mascari si asa nereusite.
portofel
24 Mar 2010, 19:36
Am citit diferite genuri de romane,dar printre preferatele mele ramane ''Ion'' de Liviu Rebreanu.Am citit-o intr-o vacanta de vara,pe nerasuflate,dorindu-mi sa nu se fi terminat,iar la sfarsit mi-a lasat o oarecare tristete in suflet.Cred ca usurinta de a citi o carte se datoreaza in mare parte modului in care aceasta este scrisa,a talentului autorului de a atrage cititorul in lumea romanului.
shmekerila
25 Mar 2010, 08:46
Jurnalul fericirii - Nicolae Steinhardt, o carte densa si superba in acelasi timp. O carte ce simt nevoia s-o mai citesc incaodata. BUGHI MAMBO RAG
portofel
26 Mar 2010, 17:58
''Primarul din Casterbridge''merita citita.Oadevarata lectie de viata,pt cei ce vor sa inteleaga.
Thomas Hardy.
enjoy.life
26 Mar 2010, 19:13
Agatha Christie - Zece negri mititei
enjoy.life
27 Mar 2010, 18:50
Audrey Niffenegger - Soția Călătorului în Timp
Cartea, este mult mai bună decât filmul. O recomand. Nu prea este ăsta genul meu de cărți, dar chiar mi-a plăcut.
Andrey9211
29 Mar 2010, 22:59
Sven Hassel - Wheels Of Terror parca!
moltisanti88
30 Mar 2010, 09:49
Un veac de singuratate, Gabriel Garcia Marquez.
klaudya_e
30 Mar 2010, 15:58
Livada de visini - Anton Pavlovici Cehov
enjoy.life
30 Mar 2010, 17:52
Cartea mea preferata :)
Ultima carte citita ar fi Vampirii sudului volumul 2,da este si ecranizat pe HBO:True blood!
E foarte tare cartea!:D
miercuri
31 Mar 2010, 21:25
Oh doamne, nu-mi vine sa cred ca exista baieti care citesc carti cu Sookie. Ar trebui sa-ti fie jena.
shadowofnight
01 Apr 2010, 20:29
Ar trebui sa-ti fie jena.
De ce?:))
Lasa baiatul sa citeasca ce ii place. :P
P.S. Dupa rezumatul pe care l-am citit pe Wikipedia...nu pare sa fie mai rea decat Twilight.
miercuri
01 Apr 2010, 21:08
E mult mai fun decat Twilight, dar e in mod cert scrisa de o femeie pentru femei. :P
LadyStarlight
01 Apr 2010, 21:50
cosmetica dusmanului- amelie nothomb
RomaniaMare
03 Apr 2010, 22:21
"Prin foc si sabie" de Henryk Sienkiewicz.
RomaniaMare
03 Apr 2010, 22:22
Cartea mea preferata :)
Foarte buna cartea! M-a impresionat profund!
portofel
05 Apr 2010, 16:15
Tess D'Urberville,deThomas Hardy.Bine, am citit-o mai demult,dar am simtit nevoia sa -mi reamintesc de ea.
shooter
06 Apr 2010, 13:38
eu o sa incerc sa gasesc filmul facut dupa romanul Tess of the D'Urbervilles.exista o ecranizare din 1998 cred.
shooter
06 Apr 2010, 13:41
EGIPTUL FARAONILOR. de ROBERT COHEN
iondindeal
06 Apr 2010, 21:43
Papillon - Henri Charriere
La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami
iondindeal
09 Apr 2010, 13:57
Am citit`o mai demult
SCOTT FROST
DALE COOPER: VIATA MEA, BENZILE MELE
enjoy.life
09 Apr 2010, 16:04
Thomas Harris - Tăcerea mieilor
shadowofnight
10 Apr 2010, 21:16
Alice Sebold - The Lovely Bones (Minunatele Oase, in traducere)
Am gasit intro povestire scrisa de Ernst Junger ('' O intilnire primejdioasa ' ) o veche anecdota despre mizantropul Timon :
'Se mai spune că odată, pe cînd atenienii erau strînşi la adunare, Timon se urcă la tribună; datorită
caracterului neaşteptat al împrejurării se aşternu o mare linişte plină de aşteptare ; atunci Timon spuse : «Atenieni, am şi eu o bucăţică de pămînt pe care a crescut un smochin; de smochinul acesta s-au spînzurat o mulţime de cetăţeni. Cum am de gînd să clădesc pe locul acela, am găsit de cuviinţă să anunţ lucrul în mod public, pentru ca, dacă mai sînt printre voi ama
Are si o continuare?:-/
klaudya_e
14 Apr 2010, 02:31
Nu o recomand celor carora nu le plac povestile siropoase de dragoste. Subiectul ar fi bun dar stilul in care e scrisa nu a reusit sa ma atinga
P.S. I LOVE YOU - CECELIA AHERN (http://static.cinemagia.ro/img/db/movie/01/45/46/ps-i-love-you-964876l.jpg)
Chambord
14 Apr 2010, 09:36
Iubi, tu despre ce carte vorbesti ?
klaudya_e
14 Apr 2010, 10:13
:) despre P.S. I LOVE YOU de Cecilia Ahern dupa care a fost facut si filmul in care actorii principali sunt Gerard Butler si Hilary Swank. Am pus si imaginea in cazul in care e cineva interesat s-o citesca;) Inca nu am vazut filmul..sper sa fie mai bun decat cartea..desi de obicei nu se intampla asta
portofel
14 Apr 2010, 18:36
Ruggero Zangrandi ''Trenul de Brennerro'',o carte tulburatoare,despre traumele traite de un detinut intr-un lagar de concentrare. Dar nu e ultima carte citita,a trecut mult timp de cand am lecturat-o.
RomaniaMare
17 Apr 2010, 18:28
Îndușmăniții eu același crez de Radu Mihai Crișan. E o carte despre Corneliu Zelea-Codreanu și Ion Antonescu.
Chambord
23 Apr 2010, 13:33
Un Om Sfarsit (Un Uomo Finito) [1913], de Giovanni Papini
Despre Papini, Borges a spus ca a fost "pe nedrept uitat" de posteritate. Si e normal (corect politic) sa fie asa atata timp cat acest ganditor a pendulat toata viata intre ateism ofensiv, catolicism vocal si fascism asumat. Dar dincolo de indoielile si erorile cetateanului Papini ramane acest roman, oglinda zbuciumului unui Om care a vrut cu pasiune, inteligenta si sete de cunoastere sa se ridice deasupra tuturor si a sfarsit "ucis" sub prea marea povara pe care a vrut sa o poarte pe umeri.
Nota: 10 / 10 (esential)
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/401/6351/3594950/1/papini.jpg
Holy Mother Of God!
Willkommen! ;)
miercuri
23 Apr 2010, 16:53
Un Om Sfarsit (Un Uomo Finito) [1913], de Giovanni Papini
Despre Papini, Borges a spus ca a fost "pe nedrept uitat" de posteritate. Si e normal (corect politic) sa fie asa atata timp cat acest ganditor a pendulat toata viata intre ateism ofensiv, catolicism vocal si fascism asumat. Dar dincolo de indoielile si erorile cetateanului Papini ramane acest roman, oglinda zbuciumului unui Om care a vrut cu pasiune, inteligenta si sete de cunoastere sa se ridice deasupra tuturor si a sfarsit "ucis" sub prea marea povara pe care a vrut sa o poarte pe umeri.
Nota: 10 / 10 (esential)
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/401/6351/3594950/1/papini.jpg\
Eram mai necoapta cand am citit cartea asta, dar asa nesuferita mi s-a parut :P
hellsteed
23 Apr 2010, 17:11
Pe Eliade l-a marcat foarte mult Papini , in adolescenta, pe care l-a si intalnit dupa.
NykoloveRobPatzz
23 Apr 2010, 17:16
Ultima carte? :-? hmmm :-? Romeo si Julieta
iondindeal
23 Apr 2010, 17:25
Albert Camus Strainul
veronica210
23 Apr 2010, 20:24
cititi orice carte de la Frederic Beigbeder...are niste replici sarcastice nemaipomenite :D
Chambord
25 Apr 2010, 18:44
@miercuri, hells: Citita pana in 20 de ani, poate sa te inspire si/sau sa te enerveze. La 30 de ani poate doar sa-ti placa foarte mult :P E chiar genul de "cartea de sub perna" pt un spirit enciclopedic ca Eliade.
Animalutz10
25 Apr 2010, 21:19
Cezar Petrescu - Fram ursul polar
Cât de tare! Eram în vacanţa dintre a treia şi a patra când am citit-o, parcă. Am şi plâns! :)) Oricum o carte ce mi-a plăcut mult.
Daniel Defoe - Robinson Crusoe... o recitesc aproape in fiecare an!
S.naicuL
26 Apr 2010, 16:45
Cât de tare! Eram în vacanţa dintre a treia şi a patra când am citit-o, parcă. Am şi plâns! :)) Oricum o carte ce mi-a plăcut mult.
poate e si tipul/tipa cam pe la aceasi varsta sau pe undeva p`aproape, cine stie :-?
klaudya_e
26 Apr 2010, 21:01
O povestire de-a lui Edgar Allan Poe - Masca Mortii Rosii are doar 7 pagini:D
shadowofnight
26 Apr 2010, 21:40
Edgar Allan Poe - Masca Mortii Rosii
E foarte tareeee:x
Si ca sa nu fiu prea off....
Ma tot chinui de vreo luna sau doua cu Enigma Otiliei. @-)
:-O :-O :-O
Mie mi s-a parut o lectura destul de lejera si chiar mi-a placut.
Am detestat cartea aceea. :))
miercuri
27 Apr 2010, 01:29
@miercuri, hells: Citita pana in 20 de ani, poate sa te inspire si/sau sa te enerveze. La 30 de ani poate doar sa-ti placa foarte mult :P E chiar genul de "cartea de sub perna" pt un spirit enciclopedic ca Eliade.
Eu am citit-o pe la 15 ani, inspirata tocmai de laudele lui Eliade din Romanul adolescentului miop, dar am ramas cu asa o oroare de Papini, nu cred ca o sa ma intorc vreodata la el, desi mai am si Gog acasa si n-am auzit decat de bine de ea.
copila_satanista
27 Apr 2010, 08:47
Cu Enigma m-am impacat, dar Ion mi s-a parut prea de oameni simpli la minte :-/ desi nu aveam cine stie ce varsta cand o citisem
O povestire de-a lui Edgar Allan Poe - Masca Mortii Rosii are doar 7 pagini:D
;) subscriu...
shadowofnight
27 Apr 2010, 14:38
Ma simt ceva mai bine stiind ca nu sunt singurul:P.
copila, nici mie nu mi-a placut Ion:D. De fapt, singura carte de pe lista 'lecturilor obligatorii' de anul asta care mi-a placut a fost Baltagul.
Si tocmai mi-am adus aminte de cartea mea preferata scrisa de un roman, Pasaport pentru moarte:x. A mai citit-o careva?
GianLuca
27 Apr 2010, 19:08
andre gide- pivnitele vaticanului
eagle.eye
30 Apr 2010, 12:09
Rebecca - Daphne du Maurier. Acum am inceput Sotia calatorului in timp, dar din pacate nu prea mai am timp de asa ceva...
Charline Harris - clubul mortilor(True blood)
Apropo de tragedia din Grecia, poate ca ar trebui (re)citita cartea lui Nikos Kazantzakis, Hristos rastignit din nou (http://www.humanitas.ro/humanitas-fiction/hristos-rastignit-din-nou).
MariaMona
17 May 2010, 10:01
"Povestiri dupa piesele lui Shakespeare" de Charles and Mary Lamb. Am luat-o initial sa familiarizez fetele cu Shakespeare, dar pana sa ajung sa le citesc lor, am citit-o si eu si taica-meu si am savurat-o. O recomand oricui - fie ca nu iti place teatrul si vrei sa stii despre ce scrie Shakespeare, fie ca iti place Shakespeare si vrei sa iti reamintesti cele mai importante piese (sau pentru copii - fetelor le-a placut "Romeo si Julieta").
Cecelia Ahern - P.S. Te iubesc, ca tot vazusem si filmul... :">
RomaniaMare
18 May 2010, 00:45
1989 Prabusirea Imperiului Sovietic de Victor Sebestyen. O recomand tuturor celor care vor sa inteleaga mai bine istoria si specificul regimurilor socialiste/comuniste din Europa anilor '40-'89.
RomaniaMare
18 May 2010, 00:59
Regimurilor. ;)
Multumesc pentru atentionare,deja am corectat.
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.