View Full Version : Ultima Carte Citita
Pages :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
bremen1980
22 Dec 2010, 11:44
Am citit acum 4 ani ''Zgomotul alb '' de Don Delillo ,carte aparuta la Leda -Corint.De citeva zile am ascultat-o in format audio in engleza.Exceptionala carte ,un exemplu pentru sofisticatii nostri scriitori care forjeaza la greu forma dar o cam dau in bara la continut.Prin cuvinte (aparent )banale Delillo face o fotografie ( sau mai bine zis un Cat Scan ) Americii anilor '80: violenta ,frica ,sex ,droguri ,medicamente miraculoase ,televiziune omniprezenta ,consumerism ,si mai presus de toate frica de moarte ( acel zgomot alb ,zgomotul de fond al vietii -white noise ).Practic mai mult de 50 % poate fi citata . Astept o asemenea carte si despre perioda anilor 2000.
The supermarket shelves have been rearranged. It happened one day without warning. There
is agitation and panic in the aisles, dismay in the faces of older shoppers. They walk in a
fragmented trance, stop and go, clusters of well-dressed figures frozen in the aisles, trying to
figure out the pattern, discern the underlying logic, trying to remember where they'd seen the
Cream of Wheat. They see no reason for it, find no sense in it. The scouring pads are with the
hand soap now, the condiments are scattered. The older the man or woman, the more carefully
dressed and groomed. Men in Sansabelt slacks and bright knit shirts. Women with a powdered
and fussy look, a self-conscious air, prepared for some anxious event. They turn into the wrong
aisle, peer along the shelves, sometimes stop abruptly, causing other carts to run into them.
Only the generic food is where it was, white packages plainly labeled. The men consult lists, the
women do not. There is a sense of wandering now, an aimless and haunted mood, sweet-
tempered people taken to the edge. They scrutinize the small print on packages, wary of a
second level of betrayal. The men scan for stamped dates, the women for ingredients. Many
have trouble making out the words. Smeared print, ghost images. In the altered shelves, the
ambient roar, in the plain and heartless fact of their decline, they try to work their way through
confusion. But in the end it doesn't matter what they see or think they see. The terminals are
equipped with holographic scanners, which decode the binary secret of every item, infallibly.
This is the language of waves and radiation, or how the dead speak to the living. And this is
where we wait together, regardless of age, our carts stocked with brightly colored goods. A
slowly moving line, satisfying, giving us time to glance at the tabloids in the racks. Everything
we need that is not food or love is here in the tabloid racks. The tales of the supernatural and
the extraterrestrial. The miracle vitamins, the cures for cancer, the remedies for obesity. The
cults of the famous and the dead.
Chambord
10 Jan 2011, 13:57
Bullet Park (1969), de John Cheever
O fresca a Suburbiei americane scrisa cu un amestec de umor fin si tristete si un ochi permanent deschis catre absurdul si suprarealismul din everyday life. Fluent si perfect ecranizabil, e unul din acele mici mari romane despre care la sfarsit te intrebi cum de n-ai auzit de el pana atunci.
10 / 10 (esential)
http://www.ziaruldeiasi.ro/files/cms/z_is/archive/2009/11/11/bullet_park.jpg
Un secol cu Neagu Djuvara . Am cumparat-o cu Jurnalul National, cartea este un interviu acordat de Neagu Djuvara unui ziarist , interviu referitor la viata lui, peripetii, razboi, fuga, serviciul in cadrul ministerului de externe , casatoria etc. O lectura interesanta. Recomand
the_fairy
10 Jan 2011, 16:36
Mai nou m-am apucat sa citesc trilogia lui J.R.R. Tolkien :D cartile le-am primit cadou de la mama si primul volum l-am dat gata in 3 zile ;)) acum sunt la cel de-al doilea catre final.
Mai nou m-am apucat sa citesc trilogia lui J.R.R. Tolkien :D cartile le-am primit cadou de la mama si primul volum l-am dat gata in 3 zile ;)) acum sunt la cel de-al doilea catre final.
Foarte misto seria!!!
"Cutia cu fantome" de Joe Hill, cand am cumparat cartea nici nu am stiut ca autorul este baiatul lui Stephen King. E draguta, frumos scrisa, dar cam atat. Luata la pret intreg (52lei), nu se merita, eu am luat-o la reducere asa ca nu imi pare rau.
E frumoasa trilogia lui J.R.R. Tolkien. Eu am citit-o cand a aparut (1998).
miercuri
14 Jan 2011, 15:16
E frumoasa trilogia lui J.R.R. Tolkien. Eu am citit-o cand a aparut (1998).
Tin sa te informez ca trilogia a aparut de fapt prin anii 50 ;)
klaudya_e
14 Jan 2011, 15:52
probabil se referea cand a aparut in limba romana;)
klaudya_e
17 Jan 2011, 17:39
Shining - Stephen King
mi-ar fi placut s-o citesc inainte sa fi vizionat cele 2 ecranizari...chiar si asa mi-a placut f. mult pt atmosfera pe care reuseste s-o creeze, pt detaliile care nu pot fi surprinse atat de bine intr-un film
portofel
17 Jan 2011, 18:34
Jonathan Aycliffe REGASIREA
Nu pot spune ca e cine stie ce ,dar am citit-o intr-o zi cand aveam pana de curent(vreo 2 zile a tinut) pana-n sarbatori si a fost carte a potrivita pentru ziua potrivita,usor de citit, cu un continut interesant.
bremen1980
18 Jan 2011, 11:10
Ma lupt cu primul volum din ''In cautarea timpului pierdut '' de Marcel Proust.Foarte ,foarte iritant si dificil de urmarit.20 de pagini scrise de Marcelică te seacă de energie si te lasă epuizat.
Parcă deschizi usa unei debarale si se pravalesc peste tine mormane de haine ,incaltaminte ,unelte grele ,carti ,reviste,jucarii , .Asa si la Proust :matusi ,rude ,cladiri ,mirosuri ,plante ,senzatii diverse.Deviza 'simt enorm si vaz monstruos'' i se potriveste perfect . O fi el un mare si revolutionar scriitor dar dupa ce termin volumul asta nu vreau sa mai dau nas in nas cu el.Basta.
Viata e prea scurta pentru idiosincraziile altora .
Eu citesc acum Robinson Crusoe - Daniel Defoe din care mai am jumatate :) si este o carte captivanta si abia astept sa aflu finalul.
klaudya_e
18 Jan 2011, 17:54
Ma lupt cu primul volum din ''In cautarea timpului pierdut '' de Marcel Proust.Foarte ,foarte iritant si dificil de urmarit.20 de pagini scrise de Marcelică te seacă de energie si te lasă epuizat.
Parcă deschizi usa unei debarale si se pravalesc peste tine mormane de haine ,incaltaminte ,unelte grele ,carti ,reviste,jucarii , .Asa si la Proust :matusi ,rude ,cladiri ,mirosuri ,plante ,senzatii diverse.Deviza 'simt enorm si vaz monstruos'' i se potriveste perfect . O fi el un mare si revolutionar scriitor dar dupa ce termin volumul asta nu vreau sa mai dau nas in nas cu el.Basta.
Viata e prea scurta pentru idiosincraziile altora .
m-ai facut facut curioasa:)
eu acum citesc Shogun si in paralel Eroare judiciara- Anne Holt care ar trebui sa fie un thriller politist dar ma plictiseste ingrozitor(:|
portofel
18 Jan 2011, 18:19
dar de ce trebuie cineva sa citeasca o carte pana la final , daca nu -i place?
klaudya_e
18 Jan 2011, 18:48
dar de ce trebuie cineva sa citeasca o carte pana la final , daca nu -i place?
:) pt ca am primit-o cadou si nu vreau sa las lucrurile neterminate..poate o sa devina interesanta mai tarziu
completati si aici:
Top 5 - carti citite (http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=97561)
SNOWMAN34
18 Jan 2011, 18:52
"Oameni de nisip si zgura" - Paolo Bacigalupi
Plasata in viitorul indepartat, cu personaje abia recognoscibile ca fiind umane, Oameni de nisip si zgura examineaza si comenteaza omenirea, progresul tehnologic si dragostea noastra pentru solutii simple la probleme complexe.
Proza scurta, de citit.
bremen1980
19 Jan 2011, 10:24
Am fost cam nedrept ieri cu nea Proust si trebuie sa indrept situatia.Este adevarat ca invalmaseala din primele pagini te duce cu gindul la primul sfert de ora din Inception (din care n-am inteles la inceput nimic ) dar apoi drojdia se lasa la fund si lucrurile devin mai clare.
Aseara am inceput sa-l sap mai bine si vad ca a inceput sa-mi placa.:-?
Monotone
19 Jan 2011, 10:37
Boris Vian - Iarba Rosie
(M-am regasit complet in povestea personajului principal, ceea ce a fost destul de inspaimantator)
"Boris Vian s-a născut în 1920 la Ville d’Array, lângă Paris, într-o familie burgheză, ca fiu al lui Paul Vian, beneficiarul unei rente care reușea să asigure cu ușurință nevoile financiare ale întregii familii și al Yvonne Woldermar Ravenez, care provenea la rândul ei dintr-o familie înstărită.
La 5 ani, Boris știe să scrie și să citească, la 8 ani i-a citit deja pe Corneille, Racine și Molière. La vârsta de 12 ani a contactat o febră reumatică urmată de tifos, boli care-i vor marca sănătatea pentru întreaga viață. La vârsta de 17 ani a învățat să cânte la trompetă. A studiat la Liceul Versailles și și-a luat diploma în inginerie civilă în 1942.
A debutat în 1943 cu "Verocquin et le Plancton". În timpul războiului a scris cronici muzicale în ziarul "Le jazz hot" și a compus el însuși cântece. Între acestea, cel mai bine vândut a fost "Le deserteur" (1955), un cântec despre războiul din Algeria, pe care autoritățile franceze l-au interzis. De asemenea, a scris scenarii și a fost actor de film. A tradus în franceză scriitori americani: Raymond Chandler, William Tenn, Henry Kuttner, Ray Bradbury. Deși nu a fost luat în serios ca scriitor în timpul vieții, s-a remarcat în cercurile existențialiste și postsuprarealiste. În 1952 a fost ales membru în Colegiul de Patafizică ( știința soluțiilor imaginare -unde îl are alături, între alții, pe Eugen Ionescu), inițiat de Alfred Jarry. Literatura pe care o scrie nu-l prea ajută să-și câștige pâinea de zi cu zi și e silit să practice alte meserii. În 1956, "rezultat al unui surmenaj neîntrerupt, grefat pe o inimă destul de anemică", după cum marturisește chiar Vian, face un edem pulmonar. Boala de inimă i se agravează, pieptul îi vibrează vizibil. Pe 23 iunie 1959, cel ce spusese odată "voi muri înainte de 40 de ani", se duce să asiste la avanpremiera unui film făcut după "Voi scuipa pe mormintele voastre", cartea sa "scandaloasă". E împotriva acestei ecranizări și ar vrea ca numele să nu-i apară pe generic. Dimineața a uitat să-și ia medicamentele. La zece minute după începerea filmului, inima încetează să-i bată."
klaudya_e
19 Jan 2011, 13:24
au aparut urmatoarele titluri din colectia Adevarul
Colectia 101 carti de citit intr-o viata (http://www.adevarulshop.ro/produse.aspx?colectie=128)
bremen1980
20 Jan 2011, 11:19
De la nenea Proust : ''ea extrăgea din acumularea acestor zile monotone la care ţinea atît de mult, aşteptarea unui cataclism domestic,limitat la durata unei clipe, dar care ar sili-o să realizeze o dată pentru totdeauna una din acele schimbări pe care le recunoştea ca fiindu-i salutare şi la care nu se putea hotărî singură''
MariaMona
23 Jan 2011, 16:48
Sotul meu, Michael de Amos Oz - o carte foarte bine scrisa, m-a impresionat cum scriitorul s-a pus atat de bine in pielea unei femei. Dar pesonajul acelei femei m-a enervat foarte tare - astfel - 7,5
Anticarul din Kabul de Asne Seierstad - o carte despre Afganistanul de dupa 11 septembrie. E a treia carte despre aceasta tara citita in ultimele 2-3 luni, dar e cea mai faina. Imi place stilul autoarei - un stil concis, obiectiv, cu mare atentie la detalii. Se simte ca e jurnalista. Foarte buna carte. 10
22 Indigo Place by Sandra Brown
bremen1980
24 Jan 2011, 11:02
Sotul meu, Michael de Amos Oz - o carte foarte bine scrisa, m-a impresionat cum scriitorul s-a pus atat de bine in pielea unei femei. Dar pesonajul acelei femei m-a enervat foarte tare - astfel - 7,5
Am incercat si eu sa-l citesc pe Oz si desi am inceput vreo 3 carti scrise de 'mnealui n-am terminat nici macar una :"> .
Citesc acum in jurnalul meserias scris de Jules Renardsi tradus la Nemira .E mai plin ca un mall la inaugurare cu tot felul de bunatati miezoase.Cartea merge citita incet pentru a fi digerata corespunzator .Are materiale inflamabile cum se spune .De la ironii caustice, la tragisme de speriat copiii batrini .In plus o anecdotica bogata plina de Verlaine ,Hugo ,Gide s.a cunoscuti .
Sa spicuiesc niste citate :
''-De ce tineti mortis sa traiti la Paris ,scumpa domnisoara ?V-ar sta atit de bine intr-un bordel de provincie .''
''-Moartea celorlalti ne ajuta sa traim ''
''-28 octombrie ;Iata ce fel de oameni poti intilni la comisariatul de politie.Inspectorul :
-Citi copii ai ?
-Cinci ,nu .sase .Ba nu ,cinci.
-Cum asta .!Cinci sau sase ??
-Parca sase ,domnule comisar
-Unde locuiesti ??
-Pe strada Legendre
-E-n regula .Poti pleca .
-Ah va rog sa ma iertati ,domnule comisar ,am zis strada gresita .Dar nu-i asta ;e cea de alaturi.
-De cind locuiesti pe strada asta ?
-De un an
-Si nu-i stii numele ??
-L-am uitat ,domnule inspector.
Asemenea oameni au dreptul sa voteze ,ca si domnul Ernest Renan ''
''-Pasarea intra intr-un tufis ca o acadea intr-o gura barboasa ''
''-Trebuie sa iubim natura si oamenii in ciuda noroiului ''
''-Descrierea unor tarani se poate face si fara greseli de ortografie ''
-''Sarmana femeie ,te pling .Doar adulterul te mai poate salva
-Prietene drag
-Da dar nu cu mine ''
Am incercat si eu sa-l citesc pe Oz si desi am inceput vreo 3 carti scrise de 'mnealui n-am terminat nici macar una :"> .
Citesc acum in jurnalul meserias scris de Jules Renardsi tradus la Nemira .E mai plin ca un mall la inaugurare cu tot felul de bunatati miezoase.Cartea merge citita incet pentru a fi digerata corespunzator .Are materiale inflamabile cum se spune .De la ironii caustice, la tragisme de speriat copiii batrini .In plus o anecdotica bogata plina de Verlaine ,Hugo ,Gide s.a cunoscuti .
Sa spicuiesc niste citate :
''-De ce tineti mortis sa traiti la Paris ,scumpa domnisoara ?V-ar sta atit de bine intr-un bordel de provincie .''
''-Moartea celorlalti ne ajuta sa traim ''
''-28 octombrie ;Iata ce fel de oameni poti intilni la comisariatul de politie.Inspectorul :
-Citi copii ai ?
-Cinci ,nu .sase .Ba nu ,cinci.
-Cum asta .!Cinci sau sase ??
-Parca sase ,domnule comisar
-Unde locuiesti ??
-Pe strada Legendre
-E-n regula .Poti pleca .
-Ah va rog sa ma iertati ,domnule comisar ,am zis strada gresita .Dar nu-i asta ;e cea de alaturi.
-De cind locuiesti pe strada asta ?
-De un an
-Si nu-i stii numele ??
-L-am uitat ,domnule inspector.
Asemenea oameni au dreptul sa voteze ,ca si domnul Ernest Renan ''
''-Pasarea intra intr-un tufis ca o acadea intr-o gura barboasa ''
''-Trebuie sa iubim natura si oamenii in ciuda noroiului ''
''-Descrierea unor tarani se poate face si fara greseli de ortografie ''
-''Sarmana femeie ,te pling .Doar adulterul te mai poate salva
-Prietene drag
-Da dar nu cu mine ''
Pare foarte interesanta cartea! Ai ales niste citate extrem de amuzante!
bremen1980
28 Jan 2011, 11:26
In ultimele 3 luni am o pofta de lectura care ma sperie .Devorez carti (cu pagini sau in format audio ) la greu desi am crezut ca dupa sarbatori o sa mai opresc.Numai in ianuarie :Ballard cu Nopti de cocaina ;Cervantes -Don Quijote ;Proust -In cautarea ...;Martin Amis -Banii ;Paul Auster -In tara ultimelor lucruri ;Jules Renard -Jurnal ;P.K.Dick -Jucatorii de pe Titan + audio books : R.Chandler : Farewell, My Lovely ;Nabokov -Lolita ;Ballard -The Crystal World & The Drowned World ;P K.Dick -Dr .Bloodmoney ;Herodot -Istorii +ceva lucrari de istorie romana
Am uitat-o pe Virginia Woolf cu Anii pe care s-a nimerit s-o citesc tocmai cind au dat astia la tv The Hours
miercuri
28 Jan 2011, 13:02
In ultimele 3 luni am o pofta de lectura care ma sperie .Devorez carti (cu pagini sau in format audio ) la greu desi am crezut ca dupa sarbatori o sa mai opresc.Numai in ianuarie :Ballard cu Nopti de cocaina ;Cervantes -Don Quijote ;Proust -In cautarea ...;Martin Amis -Banii ;Paul Auster -In tara ultimelor lucruri ;Jules Renard -Jurnal ;P.K.Dick -Jucatorii de pe Titan + audio books : R.Chandler : Farewell, My Lovely ;Nabokov -Lolita ;Ballard -The Crystal World & The Drowned World ;P K.Dick -Dr .Bloodmoney ;Herodot -Istorii +ceva lucrari de istorie romana
Am uitat-o pe Virginia Woolf cu Anii pe care s-a nimerit s-o citesc tocmai cind au dat astia la tv The Hours
Impressive. Eu in ianuarie am inceput cam tot atatea carti si n-am terminat nici jumate. :(
bremen1980
03 Feb 2011, 11:15
Publicul vrea mereu actiune : Don Quijote evita in ultimul moment un duel si iata si reactia celor care cascau gura : ''Cu toţii înalţau osanale '' biruinţei ''lui don Quijote, măcar că cei mai mulţi dintr-înşii rămaseră mîhniţi şi cuprinşi de întristare văzînd că nu se făcuseră între ei fărîme potrivnicii cei aşteptaţi cu atîta înfrigurare , întocmai ca şi băietanii de pe uliţe, care se posomorăsc cînd osînditul pe care-l aşteaptă nu mai este spînzurat, pentru că l-au iertat fie pricinaţii, fie judectorii.''
In The Other Guys :
Listen, we all know that you're
scumbag and nobody cares about you.
That's worse than what I was saying.
I'm not going to lie to you, Don.
People down here started to murmur
that you don't have the balls to do it.
-I don't care.
- Yeah, I say you can do it.
I mean I don't want you to
jump but you have the capability.
-Oh look he's flying.
http://www.youtube.com/watch?v=elgN3_vyx6E
http://www.hollywoodnews.com/wp-content/uploads/2010/08/Other-Guys-Mark-and-Will-JUMPER.jpg
SNOWMAN34
03 Feb 2011, 15:54
Groapa de Eugen Barbu
(prin amabilitatea lui iiii) :D
Oamenii si locurile unui Bucuresti de altadata, in antiteza cu "Calea Victoriei" lui Cezar Petrescu.
Buna - de citit
danonino
03 Feb 2011, 19:40
Shining - Stephen King
Tare, tare. Mi-a placut mult. Captivanta. Pasajele despre bal, cand hotel prindea viata, m-au sedus complet.
Personajele sunt foarte bine conturate, te conectezi oarecum telepatic cu ele datorita cartii care iti permite sa le vezi gandurile.
alexandru_d
03 Feb 2011, 22:10
Substanta M - Philip K. Dick
Nota 2.
Groapa de Eugen Barbu
(prin amabilitatea lui iiii) :D
Oamenii si locurile unui Bucuresti de altadata, in antiteza cu "Calea Victoriei" lui Cezar Petrescu.
Buna - de citit
un om care apreciaza. bv copilul meu
andreiu7z
09 Feb 2011, 10:40
Arthur & George by Julian Barnes; 2 biografii interesante care, într-un final, se întrepătrund. Dacă autorul nu s-ar fi afundat atât de tare în detalii şi descrieri inutile era mult mai interesantă. Cartea este scrisă intr-un stil fluent, cursiv, lesne de citit.
danonino
09 Feb 2011, 11:06
Stiti vreo librarie "fizica", care sa existe cu pereti si usa, de unde pot cumpara carti scrise de Denis Lehane?
Am vazut 3 filme facute dupa cartile lui, toate mi-au placut foarte mult. Sunt curios in legatura cu scriitura.
miercuri
09 Feb 2011, 12:23
In afara de Shutter Island nu stiu daca s-a mai tradus ceva. Iar Shutter Island ar trebui sa fie pe la Carturesti, Diverta etc.
the_fairy
09 Feb 2011, 12:24
@danonino
incearca anticariatele, chiar gasesti orice si la preturi rezonabile :)
klaudya_e
09 Feb 2011, 15:09
http://www.librarie.net/autor/13556/dennis-lehane
mie mi se pare mult mai simplu pe net
Azi am terminat de citit Lichidati Parisul - Sven Hassel :) pe care o recomand.
Azi am terminat de citit Lichidati Parisul - Sven Hassel :) pe care o recomand.
si pana la urma cum il chema pe porcul acela? =))) buna lectura oricum
da...:))) chiar asa. Nici ei nu stiau ori Golden Bush ori Saerimner :))))
Vreau sa citesc toata seria lui Hassel, toate cartile sunt la fel de captivante ca si prima :)...sper :D
lichidati parisul nu este prima. eu le-am citit pe toate, le si am chiar. le gasesti pe la anticariate, la cel de pe doameni e numai una Gestapo la 8.9 ron. dar cel mai bine cauti la anticariatii de la universitate.
the_fairy
10 Feb 2011, 12:55
Sven Hassel gasesti la anticariatul de pe strada Doamnei ( undeva pe langa biblioteca Adevarul, cea aproape de Universitate ), e bine dotat, gasesti orice :D e raiul pe pamant!!!! Si pe aceeasi strada mai gasesti un anticariat micut unde se gasesc de toate :)
tin sa te contrazic fairi. la ala am fost eu zilele trecute si aveau numai GEstapo :D
the_fairy
10 Feb 2011, 13:54
hmmm... eu am fost acum 3 zile si am vazut mai multe de Sven Hassel, dar poate le-au dat menawhile. oricum e un anticariat bine dotat si aduc mereu carti :D which is a very good thing!
Adevarat. de cate ori merg acolo ma apuca nervii ca nu am destui banuti sa imi iau mai multe carti :D mi-am luat Idiotul de Dostoievski , de la edita aia de la adevaru , am dat pe aman2 volumele 13.9 ron
danonino
10 Feb 2011, 21:41
Referitor la Idiotul.
Nu imi place deloc stilul si nici subiectul nu l-am gasit atragator. Am renuntat dupa primele 300 de pag. Ma asteptam la mult mai mult avand in vedere receptia buna de care se bucura si acum cartea.
:-? Eu am renuntat la cel de-al doilea volum. Personajele sunt uimitor de bine construite, dupa parerea mea, doar ca se pune accent prea mare pe anumite intamplari, ia de vezi scrisoarea de adio a nu-stiu-cui... Cred ca asta m-a impiedicat s-o termin. Candva o sa revin totusi asupra ei.
andreiu7z
11 Feb 2011, 08:10
:-? Eu am renuntat la cel de-al doilea volum. Personajele sunt uimitor de bine construite, dupa parerea mea, doar ca se pune accent prea mare pe anumite intamplari, ia de vezi scrisoarea de adio a nu-stiu-cui... Cred ca asta m-a impiedicat s-o termin. Candva o sa revin totusi asupra ei.
E bine de voi că le puteți abandona în cazul în care nu vă place. Eu in schimb mă simt obligat să o duc la bun sfârșit, indiferent că e bună sau rea.[-(
bremen1980
11 Feb 2011, 10:28
Cormac McCarthy ''Meridianul sîngelui'' :
''The captain leaned back and folded his arms:
-What we are dealing with, he said, is a race of degenerates. A mongrel race, little better than niggers. And maybe no better. There is no government in Mexico. Hell, there's no God in Mexico. Never will be. We are dealing with a people manifestly incapable of governing themselves. And do you know what happens with people who cannot govern themselves? That's right. Others come in to govern for them.
The captain was watching the kid. The kid looked uneasy.
-Son, said the captain. We are to be the instruments of liberation in a dark and troubled land. That's right. We are to spearhead the drive. We have the tacit support of Governor Burnett of California. ''
Si Marcelică cu volumul al doilea din ''În căutarea timpului pierdut '' ,adică '' La umbra fetelor în floare care cînd se ofileşte moare ''
bernadett
11 Feb 2011, 19:22
Harry Potter
Cormac McCarthy ''Meridianul sîngelui''
si eu sunt pe cale sa termin blood meridian, distruge
bremen1980
17 Feb 2011, 11:01
Am terminat de citit ''Meridianul sîngelui'' si nu pot face altceva decit s-o recomand mai ales celor care au apreciat ''No country for old men ''.Spre deosebire de NCFOM ,in ''Meridianul sîngelui'' violenta si grotescul sunt omniprezente precum aerul. O scriitura scurta si la obiect ce aminteste de limbajul frust al Vechiului Testament biblic. Nu exista mila pentru nimeni si nimic,nici din partea naturii nici din partea omului.Ce slab este strivit fiind nimicit de indienii scalpatori ,nelegiuitii fara Dumnezeu sau de setea din mijlocul desertului mexican .
Bonus :o galerie de personaje care par sa se intreaca intre ele pentru marele premiu ,cel mai odios om .Premiu cistigat de departe de Jude ,un adevarat Antichrist ,gata sa-ti reteze capatina in timp ce-ti recita poezie franceza sau dialoguri platoniciene. Un spîn carismatic ce aminteste de Mr. Kurtz din Heart of Darkness.
klaudya_e
17 Feb 2011, 17:26
Am reusit sa termin de citit Eroare judiciara - Anne Holt
http://bucuresti.24fun.ro/out/articles/big/articles/eroare_judiciara/c18fddderoare-judiciara-web.jpg
N-o recomand
andreiu7z
17 Feb 2011, 17:31
http://bucuresti.24fun.ro/out/articles/big/articles/eroare_judiciara/c18fddderoare-judiciara-web.jpg
N-o recomand
Bine că ne-ai atenţionat :)
N-o recomand
eu n-am mai gasit-o ca se vandusera toata gazetele si nu mai aveam chef sa caut alte chioscuri ca erau -5 grade afara :D pana la urma se pare ca nu merita efortul si nici n-am sa ma plimb sa o mai cumpar :))
shagrath
19 Feb 2011, 18:03
Lord of the Flies - William Golding
bremen1980
19 Feb 2011, 18:07
Lord of the Flies - William Golding
Am citit-o si eu si mi-a placut .Am vazut si filmul lui Peter Brook dar tot cartea este mai buna.
ShakespeareLove
19 Feb 2011, 19:42
Procesul,de Kafka.
klaudya_e
28 Feb 2011, 01:07
Tinerete fara tinerete - Mircea Eliade
"...Marea lui descoperire ar fi aceasta: că întrebarea: „Ce facem cu Timpul?" exprimă suprema ambiguitate a condiţiei umane. Căci, pe de altă parte, oamenii - toţi oamenii! - vor să trăiască mult, să treacă, dacă s-ar putea, de suta de ani; dar în imensa lor majoritate, îndată ce-au ajuns la 60-65 de ani şi ies la pensie, adică devin liberi să facă ce vor, oamenii se plictisesc: descoperă că n-au ce face cu timpul liber. Iar pe de altă parte, pe măsură ce omul înaintează în vârstă, timpul interior îşi accelerează ritmul, astfel că acei, foarte puţini, care ar şti ce să facă cu timpul liber, nu izbutesc să facă mare lucru..."
ionutt-
28 Feb 2011, 01:53
Arthur Hailey - ROTILE
bremen1980
28 Feb 2011, 11:55
''Brighton Rock '' -Graham Greene in execelenta traducere facuta la Polirom de catre Andrei Gorzo .Emotionantă povestea crudului Pinkie ,pustiul de 17 ani care-si facea dreptatea cu cutitul in lumea gangsterilor londonezi.
Am ascultat -o si in format audio ,am si filmul din 1947 si astept si ecranizarea din 2010 .
http://www.piata-cartii.ro/poze/1083.jpg
LadyStarlight
01 Mar 2011, 15:55
Maestrul si Margareta- Mihail Bulgakov
the_fairy
03 Mar 2011, 15:07
Concert din muzica de Bach - Hortensia Papadat-Bengescu
alexandru_d
03 Mar 2011, 22:14
Shining - Stephen King
O recomand. King reuseste sa iti trezeasca interesul cu majoritatea scrierilor sale. Pe primul loc pentru mine ramane insa "Metoda respiratiei".
bremen1980
04 Mar 2011, 10:34
Am inceput ''Cartea lui Daniel '' de E.L.Doctorow- poveste ce pleaca de la cazul real al sotilor Rosenberg ,executati in 1953 pentru spionaj in favoarea U.R.S.S. -ului .Cartea se ocupa de cei doi copii ,Daniel si Susan in turbulentii ani '60 .
Concluzia unui erou al carţii : ''Ei continuă să ne-o tragă ''
DwightBlack
05 Mar 2011, 11:45
Cormac McCarthy - Drumul
shagrath
05 Mar 2011, 15:26
John Steinbeck - Of Mice and Men
ricutza
05 Mar 2011, 17:17
John Steinbeck - Of Mice and Men
una din cartile mele preferate
bremen1980
05 Mar 2011, 18:02
De la Steinbeck am citit doar Tortilla Flat .Foarte distractiva.La polul opus ''Of mice and men '' si ''The Grapes of Wrath'' despre care stiu ca sunt deprimante :(( .
''Of mice and men'' -am vazut filmul cu G.Sinise si J.Malkovich.Nu-l pot ierta pe Malkovich pentru ceea ce-i face minunatei Sherilyn Fenn X(
A citit cineva ceva de Will Self ??? Am facut rost de ''Cartea lui Dave '' dar nu prea am chef de ea zilele astea.
MariaMona
05 Mar 2011, 23:48
Mai sunt de Steinbeck si La rasarit de eden (East of Eden - filmul cu James Dean) si foarte frumoasa Iarna vrajbei noastre (de la Shakespeare citire "Now is the winter of our discontent") - pe amandoua le recomand.
ricutza
06 Mar 2011, 13:45
Mai sunt de Steinbeck si La rasarit de eden (East of Eden - filmul cu James Dean) si foarte frumoasa Iarna vrajbei noastre (de la Shakespeare citire "Now is the winter of our discontent") - pe amandoua le recomand.
minunate amandoua... East of Eden e o alta carte preferata a mea, singura alaturi de Ferma Animalelor citita de trei ori pana acum (in conditiile in care cred ca am doar 4 carti pe care le-am citit de-a lungul timpului de mai multe ori)
WildR0se
07 Mar 2011, 19:37
Patrick Graham – Evanghelia după Satana
...o recomand tuturor pasionatilor de thriller istoric. Pentru cei interesati, mai multe detalii aici:
http://suspans.ro/literatura/recenzii/si-diavolul-citeste-nu-i-asa
MariaMona
08 Mar 2011, 10:03
Cantareata cheala - Eugen Ionesco - minunat de absurd! 10
DwightBlack
14 Mar 2011, 20:43
Naghib Mahfuz - Baietii de pe strada noastra
klaudya_e
15 Mar 2011, 17:20
Naghib Mahfuz - Baietii de pe strada noastra
merita citita?
DwightBlack
15 Mar 2011, 21:07
fara niciun dubiu: DA. cateva informatii despre autor, roman si critici regasiti aici:
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/traduceri-baietii-de-pe-strada-noastra-5167091/
danonino
15 Mar 2011, 22:12
Vreau sa citesc "L'Instinct du mort" (Killer Instinct) scrisa de Jacques Mesrine. Problema e ca nu o gasesc. Stie cineva unde o pot gasi?
Romana sau engleza, fizica sau e-book. La dracu', ma bag sa citesc si daca e in spaniola sau franceza!
bremen1980
16 Mar 2011, 18:23
Cu cit citesc mai multa literatura cu atit sunt parca mai deprimat.Bine , am parca si un dar alegind mereu cartile care sa-mi puna cheful la pamint.
''Sute si sute de liceeni cad in intimul ,in sublimul si prea delicatul viciu solitar.Si citeva duzini de fete asteapta ( ce asteapta ,Dumnezeule mare ? de ce le amageste toata lumea ??) ,cu mintea plina de vise aurite ....
...Pe pustiul care cinta flamenco l-a lovit cu piciorul o tirfa beata . Singurul comentariu pe care l-a facut copilul a fost unul puritan:
-Ce dracu ' ,asta-i ora sa umbli beata ?? Ce te faci mai incolo ?? ''
Fragmente din ''Stupul'' celebra carte publicata de Camilo Jose Cela si aparuta la Polirom .Madridul la inceputul anilor'40 .Un oras jegos plin de curve ,fomisti ,someri ,poponari mamosi ,poeti ratati ,paznici drojdieri ,babe codoase gata sa vinda pustoaice de 13 ani bogatasilor perversi.Sute de personaje care se intersecteaza in povestirile din stupul madrilean .
General SS - Sven Hassel
Ma bucur ca am inceput sa citesc seria lui Hassel care inainte am zis ca nu ii nu stiu ce carte de duzina dar dupa ce am citit primele volume, de fapt citind primul "Lichidati Parisul" mi-am dat seama ca este o carte excelenta si care merita neaparat citita, iar apoi urmand "Blindatele Mortii" si in cele din urma "General SS". Sunt 16 volume care cred ca sunt la fel de bune si palpitante ca si primele pe care le-am citit pana acum. Daca va plac relatarile despre Cel De-al Doilea Razboi Mondial va recomand aceasta serie sau oricare carte din serie.
MariaMona
17 Mar 2011, 09:26
Cred ca am citit cartile din seria Sven Hassel acum vreo 15-20 de ani, dar chiar le-as reciti ca mi-au placut foarte mult.
aliku23
18 Mar 2011, 01:20
Una clasica - Wuthering Heights . ( Noroc cu Adevarul :)) )
General SS - Sven Hassel
Ma bucur ca am inceput sa citesc seria lui Hassel care inainte am zis ca nu ii nu stiu ce carte de duzina dar dupa ce am citit primele volume, de fapt citind primul "Lichidati Parisul" mi-am dat seama ca este o carte excelenta si care merita neaparat citita, iar apoi urmand "Blindatele Mortii" si in cele din urma "General SS". Sunt 16 volume care cred ca sunt la fel de bune si palpitante ca si primele pe care le-am citit pana acum. Daca va plac relatarile despre Cel De-al Doilea Razboi Mondial va recomand aceasta serie sau oricare carte din serie.
bravo. felicitarile mele
General SS e cea cu Stalingradul?
da aceea este...cu Stalingrad :)
ricutza
20 Mar 2011, 22:43
Si eu am citit-o recent (cam acum vreo doua luni) desi ii trecuse vremea. Dar mi-am propus anul asta sa mai recuperez din clasicii necititi in liceu.
In Wuthering Heights m-au enervat personajele care mi-au amintit de stilul lui Stendhal din Rosu si Negru. Mi-am dat seama ca imi e foarte greu sa citesc o carte in care protagonistii opereaza fara absolut nici un fel de logica, condusi de tot felul de sentimente care mai de care mai penibile.
Si tot din seria clasicilor, tocmai am terminat Far From a Madding Crowd de Thomas Hardy. In prima jumatate a cartii eram total pierduta din cauza limbajului si a salturilor spatio-temporale. Dar m-am obisnuit cu stilul si spre final chiar m-a prins. E interesant asa sa vezi cum s-a ajuns de la Jane Austen la Virginia Woolf si James Joyce. Stilul lui Hardy in cartea asta mi se pare clar un experiement, dar sunt convinsa ca a insemnat destul de multe pentru urmasii lui. Si e oricum remarcabil cum surprinde anumite caracteristici specifici feminine ;)
NightChild
21 Mar 2011, 23:59
Dolores Claiborne - Stephen King
Ultimele doua: Doctor Faustus - Thomas Mann şi Minunata lume noua - Aldous Huxley.
DwightBlack
22 Mar 2011, 23:32
Draga Theo - corespondenta fratilor van Gogh
Mercutio
23 Mar 2011, 03:41
Minunata lume noua - Aldous Huxley.
aha, deci asa se traduce pe romaneste Brave New World.
am ascultat cartea audio citita de Michael York. remarcabil! (se gaseste pe net)
Minunata lume noua - Aldous Huxley.
aha, deci asa se traduce pe romaneste Brave New World.
am ascultat cartea audio citita de Michael York. remarcabil! (se gaseste pe net)
E excelenta, mult mai buna decat 1984 a lui Orwell. Asemanarile dintre profetiile lui Huxley si actuala societate sunt extrem de acute. Citind romanul esti inclinat sa fii dezgustat de ceea ce se intampla in New World State, dar treptat iti schimbi oarecum parerea, sau cel putin incepi sa te indoiesti de actuala forma de guvernare a societatii si esti tentat sa crezi ca altfel ar fi mai bine.
portofel
23 Mar 2011, 09:56
Si eu am citit-o recent (cam acum vreo doua luni) desi ii trecuse vremea. Dar mi-am propus anul asta sa mai recuperez din clasicii necititi in liceu.
In Wuthering Heights m-au enervat personajele care mi-au amintit de stilul lui Stendhal din Rosu si Negru. Mi-am dat seama ca imi e foarte greu sa citesc o carte in care protagonistii opereaza fara absolut nici un fel de logica, condusi de tot felul de sentimente care mai de care mai penibile.
Si tot din seria clasicilor, tocmai am terminat Far From a Madding Crowd de Thomas Hardy. In prima jumatate a cartii eram total pierduta din cauza limbajului si a salturilor spatio-temporale. Dar m-am obisnuit cu stilul si spre final chiar m-a prins. E interesant asa sa vezi cum s-a ajuns de la Jane Austen la Virginia Woolf si James Joyce. Stilul lui Hardy in cartea asta mi se pare clar un experiement, dar sunt convinsa ca a insemnat destul de multe pentru urmasii lui. Si e oricum remarcabil cum surprinde anumite caracteristici specifici feminine ;)
''La rascruce de vanturi '' am citit-o si eu iarna asta , iar despre Thomas Hardy pot spune ca e printre autorii mei preferati. Bine-ai zis ca stie sa surprinda anumite caracteristici feminine, de fapt eu cred ca omul asta a inteles perfect firea femeii, modul de a gandi in diferite situatii ale vietii.''Primarul din Casterbridge , '' Tess d' Urberville'', ''Idila pe un turn'' , ''Iubita'' si ''Departe de lumea dezlantuita'' sunt romanele lui pe care eu le-am citit, dar mai sunt cateva pe lista mea pe care inca n-am avut placerea sa le prind.
Sa revin totusi la ultima carte citita de mine saptamana trecuta si anume ''Nu privi inapoi'' , Diana Stainforth , o carte din care la momentul actual al vietii mele am cu adevarat ce invata, poate ca imi reprezinta viata intr-o oarecare masura.
bremen1980
23 Mar 2011, 18:06
Cu doi ani in urma Lanark-ul lui Alasdair Gray m-a dat pe spate .Cind am vazut inca o carte de-a lui aparuta la Polirom am cascat ochii. La sperante mari ,dezamagiri mari.O mediocritate mai mare si mai plicticoasa ca ''Batrani indragostiti '' rar am intilnit.Am dat deja jumatate de carte gata si mai mult de 6/10 nu cred ca merita .
SNOWMAN34
24 Mar 2011, 23:56
Jocul cu mărgele de sticlă - Hermann Hesse
Nu e "ultima carte citita", mai exact, am nevoie de curaj sa ma re-apuc de ea dat fiind ca nu e tocmai o lectura facila.
Jocul cu mărgele de sticlă - Hermann Hesse
Nu e "ultima carte citita", mai exact, am nevoie de curaj sa ma re-apuc de ea dat fiind ca nu e tocmai o lectura facila.
E pe biroul meu si e urmatoarea pe care vreau sa o citesc. Am asteptari mari, mai ales dupa ce Lupul de stepa si Siddartha mi-au facut impresii extrem de placute.
In ceea ce priveste gradul de dificultate a lecturii, chiar Hesse spunea despre unele dintre operele sale ca ar trebui citite de persoanele de peste 40 de ani.
NightChild
29 Mar 2011, 10:20
George Orwell - 1984
portofel
29 Mar 2011, 12:26
Mi-am amintit astazi de o carte deosebita, pe care am citit-o mai demult, dar care m-a marcat ''O viata de rezerva'' Jody Picoult . S-a facut si un film dupa acest roman , pe care insa ,n-am avut inca ocazia sa-l vad.O recomand!
bornfree
29 Mar 2011, 19:25
Banksy - Arta la zid o citesc in sensul ca ma uit la poze
enjoy.life
29 Mar 2011, 20:39
Sara Gruen - Water for Elephants
klaudya_e
29 Mar 2011, 22:00
Shogun-James Clavell - ar fi putut reduce cu usurinta nr. paginilor:) ..la inceput am fost f incantata de poveste dar treptat parca si-a pierdut stralucirea
DwightBlack
29 Mar 2011, 22:52
Eric Ambler - Epitaf pentru un spion
aaandra.
31 Mar 2011, 00:05
Visatorii, Gilbert Adair
mi-a placut mai mult filmul (http://www.cinemagia.ro/filme/the-dreamers-visatorii-8467/).
MariaMona
05 Apr 2011, 08:52
Am terminat duminica dimineata la 3 seria Millennium de Stieg Larsson - mi s-a parut o carte stralucita - un thriller politist care te tine cu sufletul la gura si o eroina/anti-eroina ciudata, dar cu care nu poti sa nu simpatizezi. I feel sad...:( Tot timpul ma simt asa cand termin o carte buna, mai ales cand citesc la ea o saptamana (4 volume).
margott
07 Apr 2011, 15:18
Umiliti si Obiditi - F.M. Dostoievski
DwightBlack
07 Apr 2011, 19:30
Sven Hassel - Legiunea blestematilor
Anna-Maria
08 Apr 2011, 19:22
Razboi si pace de Lev Tolstoi - o carte foarte frumoasa si interesanta! Nu am apucat sa vad decat o ecranizare moderna (pare-mi-se din 2007), dar o astept si pe cea mai veche! Va recomand cu caldura acest minunat roman!
NightChild
09 Apr 2011, 00:30
Bram Stoker - Dracula (foarte buna cartea, o recomand cu caldura)
andreiu7z
11 Apr 2011, 11:00
Citind Prinţesa gheţurilor, scrisă de scriitoarea suedeză Camilla Lackberg, am avut parte de un puzzle poliţist imprevizibil şi bine închegat. Firul narativ, solid contruit, te ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină a cărţii.
Paraiah
11 Apr 2011, 11:03
Traficantul de arme - Dr. House :)
klaudya_e
11 Apr 2011, 11:16
e buna?
miercuri
11 Apr 2011, 19:01
Don DeLillo - Mao II ... eh, meh... concept interesant, lectura cam slabuta.
Paraiah
12 Apr 2011, 10:25
e buna?
dap mi-a placut ...acum depinde mama a zis ca descrie prea mult starea personajelor si ce gândesc in momentul respectiv.
Acum citesc: The Art of Happiness Dalai Lama
alexandru_d
12 Apr 2011, 19:41
Tinereţe fără tinereţe - Mircea Eliade
Domnişoara Christina - Mircea Eliade
Le recomand celor care prefera fantasticul lui Eliade si nu numai.
Iar eu iti recomand Sarpele si/sau Lumina ce se stinge, in caz ca...
Am terminat Magicianul de John Fowles, dar am citit-o vreo luna si ceva cu pauze foarte dese. Nu m-a atras neaparat, era s-o abandonez de doua ori din cauza plictiselii.
Gebeleizis
13 Apr 2011, 04:42
Timothy Ryback - Biblioteca lui Hitler.
klaudya_e
13 Apr 2011, 08:20
Solaris - Stanislaw Lem
Mi-ar fi placut sa nu stiu subiectul, dar am vazut anul trecut filmul lui Soderberg. O recomand tuturor
the_fairy
13 Apr 2011, 09:28
Portocala mecanica - Anthony Burgess, acum de abia astept sa vad filmul :D am preferat sa citesc intai cartea, care mi-a si placut mult.
andreiu7z
13 Apr 2011, 13:16
Portocala mecanica - Anthony Burgess, acum de abia astept sa vad filmul :D am preferat sa citesc intai cartea, care mi-a si placut mult.
Te invidiez!
marllenn
13 Apr 2011, 18:21
Tocmai am terminat de citit Traficantul de arme o carte placuta :D
Recomandari careva ;) :) ?
Tania26
13 Apr 2011, 19:59
Muntele vrajit, Thomas Mann.
Sa se mai plictiseasca si altii. :))
LadyStarlight
13 Apr 2011, 22:19
cimitirul din praga- umberto eco
bremen1980
15 Apr 2011, 11:50
Graham Swift -''Ultima comanda'' --Polirom - dupa ce s-a intimplat saptamina trecuta cu alş am dat( neintentionat) peste o carte cu urmatorul subiect:3 prieteni si fiul adoptiv strabat Anglia pentru a-i imprastia cenusa lui Jack Dodds .Cartea este scrisa pe mai multe voci si fiecare personaj are ocazia sa-si reaminteasca modul in care destinul personal s-a intersectat cu cel al lui Jack.O evocare cu accente elegiace dar care nu cade in patetisme ieftine.
George Orwell -Omagiu Cataloniei -Polirom - razboiul civil din Spania vazut de Orwell in calitate de combatant
In ultima vreme am citit o gramada de carti aparute in 2010 la Polirom sau la Humanitas.Motivul este simplu : biblioteca aflata la 5 minute de blocul meu a primit marfa noua si am astfel acces gratuit la multe bunatati la care ma holbam inainte in librarii .Este o bibliotecă pentru şcolari dar este destul de bine aprovizionată.In plus pot sa vad de acasa baza lor de date ,noutatile aparute ,data de returnare a unei carti ,samd.
Citesc acum Blood Meridian a lui McCarthy, in original, o intreprindere destul de dificila avind in vedere stilul autorului. Pur si simplu n-am rezistat tentatiei, descrierile plastice si dialogurile sint o desfatare de-a dreptul. La traducere se pierde din farmec.
Am terminat Padurea Spanzuratilor de Rebreanu, a fost faina, sper sa fi inteles tot in legatura cu actiunea si personajele. De altfel, la ce vreme oribila a fost in ultimul timp a fost cartea perfecta de citit.
Cred ca o sa termin pana duminica si Igluuri in desert de Dan Scroggins, se anunta captivanta pana acum.
bremen1980
15 Apr 2011, 18:06
Citesc acum Blood Meridian a lui McCarthy, in original, o intreprindere destul de dificila avind in vedere stilul autorului. Pur si simplu n-am rezistat tentatiei, descrierile plastice si dialogurile sint o desfatare de-a dreptul. La traducere se pierde din farmec.
Vrem ecranizare !!!! Daca ar mai fi trait Sam Peckinpah ....
Mai ai putintica rabdare, ca vine si aia. In 2015. Traiesc fratii Coen. Traieste Mr. Hillcoat.:D
miercuri
16 Apr 2011, 00:31
Graham Swift -''Ultima comanda'' --Polirom - dupa ce s-a intimplat saptamina trecuta cu alş am dat( neintentionat) peste o carte cu urmatorul subiect:3 prieteni si fiul adoptiv strabat Anglia pentru a-i imprastia cenusa lui Jack Dodds .Cartea este scrisa pe mai multe voci si fiecare personaj are ocazia sa-si reaminteasca modul in care destinul personal s-a intersectat cu cel al lui Jack.O evocare cu accente elegiace dar care nu cade in patetisme ieftine
Am citit-o si eu acum cativa ani, iar la momentul acela mi-a placut, insa nu pare sa fie una din acele lecturi care sa-mi ramana pregnant in memorie. Aduce mult cu As I Lay Dying a lui Faulkner, dupa parerea unor critici, aduce chiar prea mult.
In schimb de Swift recomand din toata inima Waterland, aia e genul de carte pe care as citi-o la nesfarsit.
alexandru_d
16 Apr 2011, 02:08
Citesc deja Sarpele, multumesc. :)
in caz ca ...:-/
bremen1980
16 Apr 2011, 11:05
Graham Swift -''Ultima comanda'' --Polirom - dupa ce s-a intimplat saptamina trecuta cu alş am dat( neintentionat) peste o carte cu urmatorul subiect:3 prieteni si fiul adoptiv strabat Anglia pentru a-i imprastia cenusa lui Jack Dodds .Cartea este scrisa pe mai multe voci si fiecare personaj are ocazia sa-si reaminteasca modul in care destinul personal s-a intersectat cu cel al lui Jack.O evocare cu accente elegiace dar care nu cade in patetisme ieftine
Am citit-o si eu acum cativa ani, iar la momentul acela mi-a placut, insa nu pare sa fie una din acele lecturi care sa-mi ramana pregnant in memorie. Aduce mult cu As I Lay Dying a lui Faulkner, dupa parerea unor critici, aduce chiar prea mult.
In schimb de Swift recomand din toata inima Waterland, aia e genul de carte pe care as citi-o la nesfarsit.
A fost primul meu Graham Swift si ma declar multumit.La Faulkner am putut sa inghit cu placere doar ''Zgomotul si furia ''.Am mai incercat si ''Catunul '' dar parca eram in ''Morometii '' varianta americana .Prea multi tarani ,cai ,recolte ,samd.
LadyStarlight
18 Apr 2011, 19:32
femei- charles bukowski
DwightBlack
18 Apr 2011, 21:55
August Strindberg - Salonul rosu
the_fairy
19 Apr 2011, 14:01
Daniel Pennac - Domnilor copii
LadyStarlight
20 Apr 2011, 09:24
giovanni papini- gog
Citesc deja Sarpele, multumesc. :)
in caz ca ...:-/
In caz ca nu le-ai citit :)
klaudya_e
22 Apr 2011, 17:46
Procesul - Franz Kafka
Lumea imaginata de Kafka m-a purtat prin mai multe stari: claustrare, uimire, inversunare, furie, chiar m-a si amuzat la un moment dat. O recomand!
Procesul - Franz Kafka
Lumea imaginata de Kafka m-a purtat prin mai multe stari: claustrare, uimire, inversunare, furie, chiar m-a si amuzat la un moment dat. O recomand!
Nu e nicio lume imaginata, e chiar lumea in care te-ai nascut, lumea pe care o vezi cand iesi in strada si e pur si simplu lumea in care traiesti .
klaudya_e
22 Apr 2011, 18:39
Procesul - Franz Kafka
Nu e nicio lume imaginata, e chiar lumea in care te-ai nascut, lumea pe care o vezi cand iesi in strada si e pur si simplu lumea in care traiesti .
e pura fabulatie ...e departe Romania de lumea creata de Kafka
Procesul - Franz Kafka
e pura fabulatie ...e departe Romania de lumea creata de Kafka
Imi pare rau pentru tine daca ai inteles ca Procesul e pura fabulatie.
PS: Eu nu ma refeream la Romania, ci la om, in general.
klaudya_e
22 Apr 2011, 18:44
/QUOTE]
Imi pare rau pentru tine daca ai inteles ca Procesul e pura fabulatie.
PS: Eu nu ma refeream la Romania, ci la om, in general.
sa ma anunti si pe mine cand te aresteaza cineva si nu-ti spune care sunt drepturile
alexandru_d
22 Apr 2011, 21:31
Şarpele - Mircea Eliade
O opera specifica lui Eliade cu "un fantastic ademenitor".
Balanţa - Ion Băieşu
Franturi dintr-o viata plina. Recomand.
bremen1980
23 Apr 2011, 18:45
Balanţa - Ion Băieşu
Franturi dintr-o viata plina. Recomand.
Misto scenele cu venirea trenului ;tiganul acordeonist cu 'emoragia .:))
Mă apuc de 'Ţarmul Syrtelor'' de Julien Gracq .A mai citit-o cineva ??
mazette
23 Apr 2011, 19:07
J. D. Salinger - De veghe in lanul de secara. Geniala!
klaudya_e
23 Apr 2011, 19:18
J. D. Salinger - De veghe in lanul de secara. Geniala!
am adorat cartea astaAi citit-o cu traducerea noua sau veche?
Misto scenele cu venirea trenului ;tiganul acordeonist cu 'emoragia .
Balanta e cartea mea preferata dar, spre rusinea mea, nu am mai citit altceva de Baiesu:D
Ai mai continuat sa citesti In cautarea timpului pierdut? Asteptam sa citesc o recenzie facuta de tine pt ca imi place cum punctezi plusurile si minusurile unei carti fara sa dezvalui din subiect
mazette
23 Apr 2011, 19:21
cu traducerea noua, cred
LadyStarlight
23 Apr 2011, 19:32
din varful degetelor- Sarah Waters
klaudya_e
23 Apr 2011, 19:34
cu traducerea noua, cred
Traducerea veche e facuta de Catinca Ralea si Lucian Bratu, iar cea noua de Cristian Ionescu care a adaptat-o pentru tinerii de astazi. Eu am citit putin din varianta noua si nu mi-a placut sa vad ca a inlocuit cuvantul "amarata" cu "nasoala", etc. Aici e traducerea veche:
http://www.scribd.com/doc/300862/JD-Salinger-De-veghe-in-lanul-de-secara
mazette
23 Apr 2011, 19:44
Cuvantul original era "lousy". Se poate traduce prin mai multe feluri..
Mie mi-a placut traducerea cea noua :) Parca se potriveste mai bine generatiei actuale
andreiu7z
25 Apr 2011, 14:39
Acum mi-am procurat-o. Sa ma anunti si pe mine daca e buna! Eu mai am pana ajung la ea.
mazette
25 Apr 2011, 18:10
Invingatorul este intotdeauna singur- Paulo Coelho
Ciudata...
ieucumine
26 Apr 2011, 05:59
Patrick Suskind-Parfumul
bremen1980
26 Apr 2011, 11:46
Klaudya am citit două primele volume si planuiesc sa le citesc si pe celelalte in anii urmatori.Proust te solicita si nu poti sa-l citesti in tramvai sau in metrou.Trebuie sa ai ceva timp la indemina pentru ca lectura cartilor sale te prinde greu dar cind te prinde esti inghitit.Este asemenea unui medicament care-si face efectul mai greu si risti sa -ti provoci o supradoza daca esti grabit.Genul de carti pe care trebuie sa le citesti incet ,cu creionul in mina si cu o perioada de rumegare indelungata . (asemenea unei văcuţe :D ==
Acum mi-am procurat-o. Sa ma anunti si pe mine daca e buna! Eu mai am pana ajung la ea.
Foarte buna carte ,inrudita intro mare masura cu scriitura proustiana(fara increngatura genealogica specifica lui Proust).Descrieri indelungate ,mare ,deşert,nostalgie ,amor ,tradare.
O carte de moda veche (in sens bun ).
miercuri
26 Apr 2011, 15:49
Citesc Mitraliera de lut a rusului contemporan Viktor Pelevin, printre cele mai amuzante chestii de care am dat in ultima vreme.
andreiu7z
26 Apr 2011, 21:10
Klaudya am citit două primele volume si planuiesc sa le citesc si pe celelalte in anii urmatori.Proust te solicita si nu poti sa-l citesti in tramvai sau in metrou.Trebuie sa ai ceva timp la indemina pentru ca lectura cartilor sale te prinde greu dar cind te prinde esti inghitit.Este asemenea unui medicament care-si face efectul mai greu si risti sa -ti provoci o supradoza daca esti grabit.Genul de carti pe care trebuie sa le citesti incet ,cu creionul in mina si cu o perioada de rumegare indelungata . (asemenea unei văcuţe :D ==
Foarte buna carte ,inrudita intro mare masura cu scriitura proustiana(fara increngatura genealogica specifica lui Proust).Descrieri indelungate ,mare ,deşert,nostalgie ,amor ,tradare.
O carte de moda veche (in sens bun ).
Mulțumesc!
MariaMona
27 Apr 2011, 15:39
Am inceput-o acum vreo luna, am citit maximum 3 zile sau 40 de pagini si am lasat-o deocamdata balta... Are un ritm mult prea lent. Poate n-am fost eu in starea potrivita sa o citesc sau poate n-am ajuns la ce e interesant. Bafta! ;)
klaudya_e
28 Apr 2011, 19:58
Portocala mecanică - Anthony Burgess
Am vazut mai intai filmul si credeam ca o sa fie mult mai violenta cartea
INTERVIU CU UN VAMPIR de ANNE RICE
Portocala mecanică - Anthony Burgess
Am vazut mai intai filmul si credeam ca o sa fie mult mai violenta cartea
Eu o citesc acum si mi se pare...violenta. Cartea e horrorshow, abia astept sa vad si filmul.
klaudya_e
30 Apr 2011, 21:00
Cartea e horrorshow,
:)) Eu cat am citit-o am tot folosit cateva cuvinte din carte(horrorshow, lițofața,etc.) si mi s-a spus ca devin enervanta daca le mai folosesc si dupa ce termin cartea:)
Chiar sunt curioasa cum o sa ti se para filmul (am obs ca the_fairy i-a dat doar 8)
andreeeeeeea
30 Apr 2011, 21:30
"Le vieux homme et la mer" de Ernest Hemingway. pe alocuri plictisitoare, dar mi-a placut.
danonino
30 Apr 2011, 21:34
Interviu cu un vampir de Anne Rice
Ce nume ciudat are americanca, Orez. Exista si la noi, nume de familie ca acesta?
Am luat-o pentru ca am vazut filmul. Am citit-o, mi-a placut. La prima vedere, e descurajanta, 320 de pagini pline cu povestire. Te mai incurci uneori, cand vine vorba de replicile personajelor.
E mai mult fantastico-filosofica, daca o exista termenul asta:)) , daca nu, l-am inventat eu. B-) TM
miercuri
30 Apr 2011, 23:30
Cartea e horrorshow,
:)) Eu cat am citit-o am tot folosit cateva cuvinte din carte(horrorshow, lițofața,etc.) si mi s-a spus ca devin enervanta daca le mai folosesc si dupa ce termin cartea:)
Traducerea nu e una din celemai fericite...
alexandru_d
01 May 2011, 14:42
Roşu şi Negru - Stendhal
A prelungit prea mult "desfasurarea actiunii" iar pana sa ajung la punctul culminant mi se pierduse din rabdare. Ideala pentru model de "love story" insa si cu aspecte de (auto)motivare.
Mi-a placuuut Portocala mecanicaaa :)
Chiar daca am avut parte de-o traducere nefericita, limbajul specific si-a avut rostul, n-a facut decat sa introduca cititorul in lumea unui Cincisprezece Ani, viclean si nemilos.
In ultima parte a cartii actiunea s-a desfasurat cam fortat, in rest I totally liked it.
O si recomand.:)
Papillon mi-a parut captivanta.
Urmeaza Luni de fiere, de la care am mari asteptari. A citit-o cineva?
MariaMona
02 May 2011, 21:44
Eu. Daca esti mai pudica, e socanta, daca nu, e ok - exagerata, dar interesanta. Oricum e altceva.
miercuri
02 May 2011, 21:49
Chiar daca am avut parte de-o traducere nefericita, limbajul specific si-a avut rostul, n-a facut decat sa introduca cititorul in lumea unui Cincisprezece Ani, viclean si nemilos.
Tocmai asta-i buba, in original Alex are un limbaj foarte pompos, demagogic, deloc genul de limbaj la care te-ai astepta de la asa o bruta juvenila. Iar pe langa asta, mai foloseste tot felul de cuvinte rusesti sau de inspiratie ruseasca, ceea ce la vremea publicarii cartii, in plin Razboi Rece, iarasi iese in evidenta. Rusa era pana la urma o limba tabu. In romana nu prea transpare aspectul asta.
Pai am vazut fimul, cam stiu despre ce e vorba.
Am citit cateva pagini din ea si mi-a placut stilul.
MariaMona
02 May 2011, 22:13
Cartea bate filmul si in cazul de fata, chiar si la "imagini" socante. Lectura placuta!
In ultima parte a cartii actiunea s-a desfasurat cam fortat, in rest I totally liked it.
O si recomand.:)
Papillon mi-a parut captivanta.
Urmeaza Luni de fiere, de la care am mari asteptari. A citit-o cineva?
Da,si intamplator e chiar ultima carte citita,Sambata am terminat-o.Am vazut si filmul,inainte sa citesc cartea.Mie mi s-au parut egale in ceea ce priveste calitatea.In esenta mesajul e acelasi chiar daca e transmis usor diferit.Cartea are mai multe "scene" socante,dar nu cred ca Polanski si-ar fi permis sa arate in film scene scatofilice a la Salo.Difera foarte mult finalul(e mai reusit cel al cartii,cel al filmului e de-a dreptul optimist pe langa acesta).M-a cam calcat pe nervi folosirea perfectului simplu in povestirea lui Franz.
bremen1980
03 May 2011, 12:06
Faza este ca-mi place Pascal Bruckner dar nu in postura de scriitor ci ca eseist ,filozof ,gargaragiu.Am citit doua ,trei carti din aceste categorii si mi-au placut .Am incercat si literatura lui dar ''nu m-a lucrat ''
In ultima vreme :-excelenta lucrare istorica scrisa de Tony Judt despre Europa postbelica.O caramida esentiala ( aproape 800 de pagini )pentru pasionatii de istorie dar si pentru ceila(n)lti.Cititi cartea daca vrei sa intelegi ce inseamna UE,NATO,modelul social democratic suedez,de ce nu ne iubesc vest europenii pe noi astia din est ,de ce In anii '50 in parcurile elvetiene erau afisaje cu :''interzis cîinilor si italienilor '',de ce revoltele din anii'60 au dus la cinismul din anii' 70-'80,de ce intelectualii din Romania incearca sa se agate de modele culturale care sunt depasite de 30 de ani in Occident .
-volumul 3 (ultimul ) din lucrarea istorica colectiva :''Istoria corpului'' -editura Art .In secolul 20 bietul corp are cel mai mult de suferit .Este analizat tot mai adinc de catre chirurgi ,biologi ,radilogi ,geneticieni .Este ciopirtit de obuze ,mitraliat ,incendiat ,gazat .carbonizat ,radiat,electocutat ,acidentat.Este antrenat si prelucrat de antrenori ,militari .chrurgi ,stlisti .
Este psihanalizat ,cronometrat ,masurat,deificat (sportivi ,artisti ).
-Roland Barthes ''Mitologii " - chiar daca vechile mitologii au disparut o societate nu poate exista fara o plasa mitologică care să-i dea un sens.In loc sa mai crezi in zine ,duhuri ,elfi ,zei si alte minuni crezi in stiinta ,stat ,democratie ,cultura .Privirea lui Barthes se indreapata atunci spre noile mituri laice ale societatii capitaliste :aspiratorul ,sportul ,concediul ,martienii ,automobilul ,televizorul.
Umorul este omniprezent si stilul spumos si jucaus mi-a amintit de Andrei Plesu :-O .Daca periem marxismul unor analize (marxism inevitabil in Franta anilor '50) raminem cu pastile destul de consistente valabile si astazi.Iatăun exemplu : '' Reclamă pentru profunzime
Am arătat că, astăzi, reclama pentru detergenţi subliniază cu precădere ideea de profunzime: murdăria nu este smulsă de pe suprafaţa obiectului, ea este eliminată din locurile cele mai ascunse. Toată reclama pentru produsele de înfrumuseţare se sprijină pe un soi de reprezentare epică a ceea ce este mai intim. Micile cuvinte înainte ştiinţifice, menite să introducă publicitar produsul, îi recomandă să cureţe în profunzime, să elimine în profunzime, să hrănească în profunzime, pe scurt, să se infiltreze cu orice preţ. Paradoxal, pielea se dovedeşte, cu uşurinţă, a fi îndatorată unor rădăcini adânci, unui strat de bază de reînnoire, cum spun unele produse, numai în măsura în care ea este în primul rând suprafaţă, însă suprafaţă vie, adică muritoare, susceptibilă de a se usca şi de a îmbătrâni. Medicina permite de altfel să i se dea frumuseţii un spaţiu profund (derma şi epiderma) şi să le convingă pe femei că ele sunt produsul unui fel de circuit germinativ, unde frumuseţea inflorescenţelor depinde de hrana rădăcinilor.
Prin urmare, ideea de profunzime este generală, nu există reclamă unde ea să nu fie prezentă. Despre substanţele ce trebuie infiltrate şi convertite în sânul acestei profunzimi, nimic precis; se indică doar că este vorba de principii (înviorătoare, stimulative, nutritive) sau de sucuri (vitale, revitalizante, regenerante), un întreg vocabular molieresc, uşor complicat cu un grăunte de scientism (agentul bactericid R 51). Nu, adevărata dramă a acestei mici psihanalize publicitare este conflictul dintre două substanţe inamice, care-şi dispută subtil drumul "sucurilor" şi al "principiilor" către câmpul profunzimii. Aceste două substanţe sunt apa şi grăsimea.
Ambele sunt moralmente ambigue: apa este benefică, deoarece toată lumea vede foarte bine că pielea îmbătrâneşte şi se usucă şi că pieile tinere sunt proaspete, pure ("o umezeală" proaspătă, spune un produs oarecare); tare, neted, toate valorile pozitive ale substanţei carnale sunt dintr-o dată simţite ca fiind întinse de apă, umflate ca o rufă, stabilite în acest ideal de puritate, curăţenie şi prospeţime pentru care apa este cheia generală. Din punct de vedere publicitar, hidratarea profunzimilor este aşadar o operaţiune necesară. Cu toate acestea, infiltrarea unui corp opac de către apă nu pare uşoară: se crede că apa este prea volatilă, prea uşoară, prea nerăbdătoare pentru a putea ajunge în acele zone cripturale unde este elaborată frumuseţea. Şi apoi apa, în fizica ei carnală şi în stare liberă, apa decapează, irită, se întoarce la aer, face parte din foc; ea nu este benefică decât închisă, stăpânită. ''
http://oi51.tinypic.com/68a9w5.jpg
http://oi56.tinypic.com/negtp2.jpg
andreiu7z
09 May 2011, 09:43
Roza din Alexandria - by Manuel Vázquez Montalbán ed. Art
Citind romanul am avut parte de o surpiză plăcută, în sensul că, nemaicitind nimic scris de Manuel Vázquez Montalbán, cu acestă scriere m-a captivat suficient de mult de a nu lăsa cartea din mână. Ca şi puncte forte ale acestui roman, au fost descrierile siropoase şi continuitatea firului epic.
Un mic dezavantaj, dacă pot să-l numesc aşa, a fost faptul că punctul culminant putea fi mult mai bine dezvoltat.
Creionând in linii mari romanul, avem parte de un thriller exotic, în care cadavrul mutilat al unei tinere îl pune la treaba pe faimosul detectiv Pepe Carvalho (protagonistul unei serii de romane scrise de Manuel Vázquez Montalban).
Zilele si noptile unui student intarziat - Gib I Mihaiescu
the_fairy
09 May 2011, 13:10
John Fowles - Magicianul
Asta e the best book i ever read!!!!! Am terminat-o de o saptamana si tot m-as reapuca sa o citesc! O recomand cu caldura.... ce-i drept celor care au radbare sa citeasca aprox 750 pagini fara sa se plictiseasca ;)
Azi am terminat Suflete Moarte de Gogol.Pe cat de tare m-a impresionat primul volum pe atat de crunt m-a dezamagit al doilea(nu doar pentru ca lipsesc bucati mari din el).Dar primul volum e minunat,intra cu usurinta in top 3 carti citite pana acum.E clar ca Gogol l-a influentat foarte mult pe Bulgakov,exact acelasi stil umoristico/satiric care abia mascheaza seriozitate temelor abordate.
bremen1980
11 May 2011, 18:36
Miercuri sa stii ca m-am apucat de ''Pamintul apelor'' (ed.Univers ;1997).Profesorul ala de istorie e pe sufletul meu si as fi vrut sa -l am ca profesor :D .
miercuri
12 May 2011, 21:45
Miercuri sa stii ca m-am apucat de ''Pamintul apelor'' (ed.Univers ;1997).Profesorul ala de istorie e pe sufletul meu si as fi vrut sa -l am ca profesor :D .
Yay! Astept cu interes impresiile!
Da,si intamplator e chiar ultima carte citita,Sambata am terminat-o.Am vazut si filmul,inainte sa citesc cartea.Mie mi s-au parut egale in ceea ce priveste calitatea.In esenta mesajul e acelasi chiar daca e transmis usor diferit.Cartea are mai multe "scene" socante,dar nu cred ca Polanski si-ar fi permis sa arate in film scene scatofilice a la Salo.Difera foarte mult finalul(e mai reusit cel al cartii,cel al filmului e de-a dreptul optimist pe langa acesta).M-a cam calcat pe nervi folosirea perfectului simplu in povestirea lui Franz.
Cartea asta e un lant de idei, descrieri, scene socante, tipologii umane, care alterneaza frumos.
Inceputul, apogeul si degradarea sentimentului de iubire, mascat de scene crude si de o poveste neobisnuita intre doi oameni.
Mi-a placut.
dragonfly_drk
15 May 2011, 23:29
Allan Pease - Limbajul Trupului...
singurul lucru pe care pot sa il spun dupa ce am citit cartea asta este: >:) >:) >:)
klaudya_e
16 May 2011, 20:29
Orele - Michael Cunningham
Este o carte buna dar mi-a placut mai mult ecranizarea lui Stephen Daldry (probabil distributia "e de vina":) )
http://www.makemehappy.ro/uploads/mall/products/26468orele_-_michael_cunningham.jpg
symonakatalina
18 May 2011, 16:25
Ultima mea carte lecturata este scrisa de Emilie Bronte, The Two Children. Este un poem dedicat in mare parte persoanelor care au copii cat si celor care inca se mai gandesc la conceapa copcii.
bornfree
18 May 2011, 20:54
China Mieville - Consiliul de fier, mi a placut ca e un pic iesita din tiparele genului
the_fairy
19 May 2011, 09:24
Patty Diphusa - Pedro Alomodovar
O carticica mult prea plina de pornografie in prima parte, dar interesanta in cea de-a doua.
Azi ma apuc de Luni de fiere :D
Se pare ca e la moda Luni de Fiere:))
the_fairy
19 May 2011, 13:03
Yep :P si cum imi e la indemana, that it's what i shall read!
bremen1980
20 May 2011, 11:01
Terminat ''Pamintul apelor '' - Au englezii astia o fixatie cu apele ,marile ,oceanele ,baltile ,plajele -(am citit Virginia Woolf -''Valurile'',Iris Murdoch -''Marea ,Marea'',John Banville -''Marea '',Ian McEwan -''Pe plaja Chesil'' )''Pamintul apelor'' este buna dar fara sa ma atinga prea tare la inimioara.Obsesia cu razboiul nuclear(si sfirsitul istoriei) m-a cam secat. 8.5/10
Mai am un pic si termin Jonathan Coe '' Ce hacuiala '' -carte scrisa in 1994 in care este analizata marirea unei familii cu ajutorul coruptiei si minariilor facute .Sunt dezvaluite increngaturile politico-economice din societatea britanica postbelica.Madam Thatcher este lovita la greu si acuzata de toate relele din lume . In mare ,o plingareala stingista.
Coe asta nu prea m-a dat pe spate asa ca n-o sa-l mai frecventez.in viitor.
@bremen bacsi, sint curios, cam in cit timp dai gata o carte? De tanti Iris vreau sa ma apuc si eu. O incurajare, ceva?
bremen1980
20 May 2011, 12:19
Daca nu ma uit deloc seara la televizor bag si 100 de pagini mai ales ca astea la Polirom se citesc cam la 40-50 de pagini pe ora.De la 18:00 cind ajung acasa pina pe la 01:00 sau 02:00 cind adorm tot sa citesc.Sufar si de insomnie si nu adorm in fata televizorului ci bag lecturi nocturne.
In medie merg la 1.5 -2 carti pe saptamina ( o beletrista ;) + o istorie /sociologie ,/politologie /filozofogargarologie ).
Dupa Coe il am pe teava pe Robert Graves cu ''Eu ,Claudiu ''
Am si avantajul ca am o biblioteca aproape si nu cheltuiesc prea mult cu noutatile.Baga baietii astia cam tot ce apare pe la Polirom ,Humanitas ,Nemira ,samd
De la Iris Murdoch mi-a placut ''Marea ,marea''
Cartea asta e un lant de idei, descrieri, scene socante, tipologii umane, care alterneaza frumos.
Inceputul, apogeul si degradarea sentimentului de iubire, mascat de scene crude si de o poveste neobisnuita intre doi oameni.
Mi-a placut.
Intrebarea de 1 mil de dolari...filmul sau cartea?
Dupa Coe il am pe teava pe Robert Graves cu ''Eu ,Claudiu ''
Sa incerci si miniseria de la BBC, dupa.;)
Mi-a placut.
Intrebarea de 1 mil de dolari...filmul sau cartea?
Cartea. Mereu mi-au placut mai mult cartile.
LE: Am castigat ?
Intrebarea valoreaza 1 milion de dolari, raspunsul era doar pentru a-mi satisface curiozitatea:P
Mie mi-au placut la fel de mult, poate chiar un pic mai mult filmul. Si nu e vorba ca mi-ar place mai mult filmele decat cartile (desi de o vreme asa e).
miercuri
20 May 2011, 15:15
Terminat ''Pamintul apelor '' - Au englezii astia o fixatie cu apele ,marile ,oceanele ,baltile ,plajele -(am citit Virginia Woolf -''Valurile'',Iris Murdoch -''Marea ,Marea'',John Banville -''Marea '',Ian McEwan -''Pe plaja Chesil'' )''Pamintul apelor'' este buna dar fara sa ma atinga prea tare la inimioara.Obsesia cu razboiul nuclear(si sfirsitul istoriei) m-a cam secat. 8.5/10
Mai am un pic si termin Jonathan Coe '' Ce hacuiala '' -carte scrisa in 1994 in care este analizata marirea unei familii cu ajutorul coruptiei si minariilor facute .Sunt dezvaluite increngaturile politico-economice din societatea britanica postbelica.Madam Thatcher este lovita la greu si acuzata de toate relele din lume . In mare ,o plingareala stingista.
Coe asta nu prea m-a dat pe spate asa ca n-o sa-l mai frecventez.in viitor.
Ce sa faca si englezii, daca sunt asa insulari. :p Vad ca te-ai suspus la o cura cu britanici contemporani.
Speram ca o sa mearga mai tare la corazon Waterland. Mie in general imi plac cartile astea care dezvolta mitologii personale, iar scriitura lui Swift mi s-a parut de o fluididate extraordinara. :x
De Coe am citit The House of Sleep mai de mult, page turner, gender bending si tot asa cu perioada Thatcheriana, foarte reusit in orice caz. Pe-asta cu haicuiala am inceput-o la un moment dat, dar ceva nu prea s-a lipit si treubuia s-o returnez la British Council. La fel am patit si cu Rotters' Club, tradus la noi Clubul Ptregailor, dar as vrea sa revin la Coe la un moment dat.
@Win - Eu de Iris Murdoch am citit The Bell si zic eu ca a fost o introducere buna, e si ceva mai scurta ca Marea,marea. :)
bremen1980
20 May 2011, 18:28
Pai tocmai mitologiile alea nu le-am gustat .Am un prieten mare cititor care-mi reproseaza ca nu gust deloc fantasy ,vampiri ,urzeli ale tronurilor ,troli,gnomi ,hobiti si alte minuni.
De citiva ani pot sa-i citesc si pe englezi.Acum 10-15 ani m-ar fi plictisit ingrozitor.Se pare insa ca atunci cind imbatrinesti :-O si lecturile devin mai asezate.Gata cu nebuniile sud-americane, cu lirismele frantuzesti si eroismele s.f./policier americane.
Am trecut cu bine si prin perioada Cioran /Elide /IonescOO iar cu ''boierii mintii '' (Plesu ,HRP,Licheleanu ) am percutat doar cind eram puber si nu napirlisem inca.
Va mai aduceti aminte de voga Coelho.Am citit si eu'' Magicianul'' si mi-a placut insa n-am mai continuat.Acum sunt multi cei care se leapada de Coelho ca de Satana dar uita ca lacramau la greu cu ceva ani in urma la opurile maistrului :D
danonino
20 May 2011, 19:45
Am citit o singura carte de Coelho, Alchimistul. Mi s-a parut a fi penibila, filosofie de mana a 3a .
Recunosc că am avut o perioadă Coelho. Am citit vreo 8 cărţi de el, eram în perioada liceului şi ne luam cărţile în aşa fel încât să citim cât mai multe. Mi-au plăcut atunci.. cred că ultima carte citită de el a fost Zahir, în anul întâi de facultate. Nu îl reneg, doar că acum nu mă mai atrage stilul.
Ultima carte citită a fost Arta Războiului, Sun Tzu. O carte scurtă, dar complicată... poate exagerez sau poate traducerea nu m-a ajutat prea mult.
Acum citesc Un om norocos de Octavian Paler. Nu cred că va exista vreo carte de Octavian Paler care să nu mă impresioneze.
Titul : Capitanul Apostolescu si dubla enigma
Autor : Horia Tecuceanu
Gen : Roman politist
Nota : 8/10
Am "reprogramat-o" pe Iris deoarece, intre timp, mi-a facut cu ochiul Ian McEwan si a sa Gradina de Ciment. Sint doar la capitolul 3 si deja imi place omul. Naughty, naughty...:x
omudindulap
21 May 2011, 10:11
Am citit-o si eu acum ceva vreme. Acum ma gandesc sa vad si filmul, cu Charlotte Gainsbourg :>
Si ca tot veni vorba de ecranizari, am gasit ieri una dupa Foamea lui Knut Hamsun. Abia astept!
bremen1980
21 May 2011, 10:44
Am "reprogramat-o" pe Iris deoarece, intre timp, mi-a facut cu ochiul Ian McEwan si a sa Gradina de Ciment. Sint doar la capitolul 3 si deja imi place omul. Naughty, naughty...:x
Am auzit despre o surpriza pe care poti s-o faci unui prieten care este nerabdator sa vada un film /sa citeasca o anumkta carte.Il suni si ii povestesti amanuntit cum se termina filmul/cartea :)) .
Hai sa-ti scriu cum se termina '':P ''
miercuri
21 May 2011, 13:47
Gradina de ciment a fost si la mine primul McEwan, una din cele mai sumbre ale lui. :D Cu filmul n-am prea avut rabdare, e asta, cam de categorie B.
the_fairy
23 May 2011, 12:16
Romanul cocainei - M. Agheev
klaudya_e
25 May 2011, 19:04
Nopti albe - Dostoievski - povestire
tanarul fara nume si-ale lui 4 nopti de iubire..abia astept sa vad ecranizarea lui Luchino Visconti
Domolul
25 May 2011, 22:40
Arta exploatarii de sine-Jakob Schrenk
Nu radeti , nu e autoeducare, e jurnalistica .:)
MariaMona
25 May 2011, 23:18
Trei intr-o barca de Jerome K. Jerome. Nu stiu cum de am ratat cartea asta pana acum (si am terminat facultatea:"> ), dar e bine intr-un fel ca mai pot fi surprinsa placut. O carte plina de umor, am citit-o in cateva ore. Ieri seara am citit primele 150 de pagini (din 200) si m-am oprit fiindca era fooooarte tarziu, nu inainte de a rade singura in hohote de nu stiu cate ori. Azi am terminat-o. Super faina! 9 din 10. Mi-as dori sa o citesc si in original...
omudindulap
29 May 2011, 16:19
Umilirea - Philip Roth - un roman de buzunar, presarat cu niscaiva pasaje porno, asa cum ii sta bine oricarui roman care se respecta. Cartea prezinta drumul spre haul vesnic al unui actor ale carui performante artistice isi pierd din stralucirea de odionioara si incercarea sa de a-si recupera tineretea in bratele unei lesbiene.
miercuri
30 May 2011, 09:22
Asta e din romanele de batranete ale lui Roth. Tot scoate cate unul pe an, mereu de mici dimensiuni, dar nu prea mai are verva de odinioara. Unii suspecteaza ca ar fi felul lui de a face presiuni pentru Nobel. :P
Chambord
30 May 2011, 13:06
A propos de Roth, unii se indoiesc ca in 20 de ani de acum inainte isi va mai aduce aminte cineva de el. N-as fi atat de drastic, dar in mare, cred ca au dreptate.
http://www.guardian.co.uk/books/2011/may/18/judge-quits-philip-roth-booker
the_fairy
31 May 2011, 11:13
Luni de fiere - Pascal Brukner
Ceva mai greu de digerat cartea asta, dar m-a captivat. Imediat dupa ce am terminat-o am vazut filmul... Mare ti-e gradina Doamne!!!! O fi el Polansky, dar si-a batut joc de carte!!! Actorii sunt plati, insipizi, artificiali.... Dar cred ca cel mai tare m-a deranjat modul in care a reinterpretat-o... a schimbat prea multe chestii si i-a iesit o mare varza! In fine...
Tihna - Atilla Bartis
Cat pe ce o sa abandonez din cauza injuriilor aduse la adresa romanilor, dar am terminat-o intr-o zi. O carte ciudatica, pe alocuri enervanta datorita limbajului repetitiv, dar per total o carte tihnita :P
:( Coyote ti s-a parut insipid? Nici Emanuelle Seigner ori Kristin Scot Thomas nu au fost rele (hihi). Despre Hugh Grant poti sa spui ca e inspid..dar asa e si personajul lui din film..Sincer, cred ca si de asta l-a ales Polanski. Si chiar nu mi s-a parut ca, cartea a fost "reinterpretata". Sunt schimbate unele scene, unele detalii(ca de exemplu faptul ca Oscar e american, si nu francez) dar nu cred ca asta a afectat in vreun fel ideea pe care e construit atat filmul cat si cartea (disolutia cuplului modern). Pentru mine aste e cel mai bun film al lui Polanski din cele pe care le-am vazut pana acum.
bremen1980
31 May 2011, 11:35
A propos de Roth, unii se indoiesc ca in 20 de ani de acum inainte isi va mai aduce aminte cineva de el. N-as fi atat de drastic, dar in mare, cred ca au dreptate.
Sunt de acord ca in ultima vreme Roth scoate o gramada de balarii dar cred ca are si niste carti valabile si peste 30 de ani.''Pastorala americana'' si ''Complotul impotriva Americii '' .Un scriitor care a devenit serios cu timpul si a reusit sa treaca peste eticheta de scriitor de pornografii usurele (Portnoy's Complaint ).
In ''Pastorala americana'' chiar m-a surprins prin conservatorismul lui .
Momentan citesc si recitesc The making of Taxi Driver.
MariaMona
03 Jun 2011, 14:41
Am citit compendiul Thriller scos de Reader's Digest - chiar daca sunt rescrise, romanele mi-au placut, iar acum recitesc seria lui Isaac Asimov Fundatia - am ajuns la volumul 4 Marginea fundatiei. O serie super! O recitesc cu cea mai mare placere!
Cu doi de A:P Marginea...e preferata mea din serie. Golan is the best:D
miercuri
04 Jun 2011, 12:59
Uhm, lol. :P
Hai sa ne mai amuzam un pic cu niste bombaneli literare din putul gandirii. http://www.guardian.co.uk/books/2011/jun/02/vs-naipaul-jane-austen-women-writers
si dupa aia sa faceti testul Naipaul -> http://www.guardian.co.uk/books/quiz/2011/jun/02/naipaul-test-author-s-sex-quiz
Eu am scos 6 din 10.
omudindulap
04 Jun 2011, 13:19
Eu am scos 6 din 10.
Idem.
Chicago sub teroare - Kenneth Allsop - - Un roman foarte bun din perioada prohibitiei din anii 20' la americani .Prezinta ascensiunea si decaderea lui Al Capone de care banuiesc ca a-ti auzit cu totii.
Nota mea : 8/10
MariaMona
04 Jun 2011, 15:51
Eu am scos 6 din 10.
Idem.
Double idem.:) Dar oare sa fi fost aceleasi sase???
miercuri
04 Jun 2011, 18:42
Nu stiu de voi, dar eu l-am bifat chiar pe Dl Naipaul ca fiind femeie :P
dragonfly_drk
04 Jun 2011, 21:15
after the test, I clearly need to read more books by man....
cica asta imi zice... hmmm...:-? dar eu nu prea citesc carti scrise de femei... something smells fishy.:-/
Cristina_
04 Jun 2011, 21:18
after the test, I clarly need to read more books by man....
cica asta imi zice... hmmm...:-? dar eu nu prea citesc carti scrise de femei... something smells fishy.:-/
Sandra Brown?
dragonfly_drk
04 Jun 2011, 21:19
looolll.... never.:-O
Cristina_
04 Jun 2011, 21:19
Lol :D
mvpsebi
04 Jun 2011, 21:28
"You scored 10 out of a possible 10
Brilliant: you are as sexually acute as Sir Vidia."
:))
Anna-Maria
04 Jun 2011, 21:40
You scored 7 out of a possible 10
Ce pot sa spun este ca pe mine nu ma prea intereseaza daca citesc o carte scrisa de un barbat sau de o femeie, important este subiectul ei :D
Acum citesc Arthur Gould Lee - Coroana contra secera si ciocanul
Men are clearly more talented.
miercuri
04 Jun 2011, 22:19
Men are clearly more talented.
Oh really?
dragonfly_drk
04 Jun 2011, 22:24
clar x2... :)
Daca tot folosim o alta limba in exprimare, macar s-o folosim cum trebuie.
Men are clearly more talented putea sa fie la fel de bine si I clearly hate men, dar..scrise altfel..
miercuri
04 Jun 2011, 22:32
Uhm, intregea idee a 'testului' era sa ia la misto aberatiile lui Naipaul referitoare la suprematia scriitorilor barbati.
Dar vad ca voua vi se pare ok sa puneti la indoiala by default calitatea realizarilor unei clase intregi de persoane, doar pentru ca acele persoane au avut ghinionul de a se naste femei, iar prezumtia de talent se pare ca s-ar aplica numai barbatilor.
Dragonfly, un pic de solidaritate, wtf.
E na, n-am pus nimic la indoiala. Dar vad ca tie ti se pare ok sa tragi concluzii pripite "by default". N-am zis ca "prezumtia de talent se aplica doar barbatilor", de fapt am scris un singur cuvant:)) Daca vrei sa facem un mic experiment enumera tu 10 scriitoare si enumar si eu 10 scriitori, apoi vedem care lista arata mai bine:P
dragonfly_drk
04 Jun 2011, 22:49
Dragonfly, un pic de solidaritate, wtf.
:-S ok, ok...:-<
miercuri
04 Jun 2011, 22:52
@White1 - Ideea e ca n-ai cum sa demonstrezi indiferent decat mii de liste faci, ca barbatii sunt mai talentati ca femeile. Si nici ca femeile sunt mai talentate ca barbatii. Exista talente uriase de ambele parti, slava domnului. Exista antitalente de ambele parti. Exista si categoria mediocriilor. Cantitativ sunt mai putine scriitoare per total, insa tot cantitativ, sunt mai multi scriitori prosti doar prin prisma faptului ca scriitorii barbati sunt per total mai multi.
Tot ce incerc sa subliniez e ca o conceptie de genul "barbatii sunt clar mai talentati" e sexista. Prin asta insinuezi ca si cea mai talentata femeie, tot nu poate fi la fel de buna ca un barbat.
Hmmm, am zis eu "orice barbat e mai talentat decat orice femeie?". Nici macar nu am insinuat asa ceva, nu-s chiar asa de ingust la minte si nici chiar asa de misogin:P Sincer, dupa cum reactionezi mi se pare ca deja m-ai bagat intr-o anumita categorie. Si tocmai tu ne atragi atentia sa nu generalizam:)) . Talente uriase de ambele parti, nimic de comentat (cred ca eu le-am cam ratat pe alea femine totusi), eu doar cred ca talentul barbatilor-scriitori e mai urias decat cel al femeilor scriitoare.
miercuri
04 Jun 2011, 23:44
eu doar cred ca talentul barbatilor-scriitori e mai urias decat cel al femeilor scriitoare.
In traducere libera, orice barbat scriitor de valoare, e mai de valoare decat o femeie scriitoare de valoare.
Faptul ca gandesti asa te plaseaza intr-o anumita categorie. Sorry.
Mai ales cand nici macar nu-mi dai de inteles ca te-ar fi preocupat sa citesti autori-femei.
eu doar cred ca talentul barbatilor-scriitori e mai urias decat cel al femeilor scriitoare.
Si asta te plaseaza intr-o anumita categorie. Sorry.
In a celor care au o opinie? :P Nu-i ca si cum parerea lui nu are nicio baza. Diferenta intre parerile voastre e ca folositi unitati de masura diferite...
Eu am terminat acum vreo saptamana Blood Meridian. Daca fratii Coen ar fi avut ceva cojones (ca sa ramanem in atmosfera cartii) ar fi ecranizat asta, nu ar fi facut un remake prafuit. Si dupa ecranizarea unui personaj negativ memorabil in persoana mortii ar fi adus unul poate si mai al dracului, adica chiar pe dracul in persoana. Oricum nu-mi pot imagina alti regizori care sa fie in stare de asa ceva, poate candva or face si pe asta....
miercuri
04 Jun 2011, 23:54
Si asta te plaseaza intr-o anumita categorie. Sorry.
In a celor care au o opinie? :P Nu-i ca si cum parerea lui nu are nicio baza.
O opinie baza pe o prejudecata. :-/
In lume exista doua categorii de oameni: cei care impart oamenii in categorii si cei care nu fac asta. Se pare ca amandoi facem parte din aceiasi categorie:D Acum, referitor la interesul meu vizavi de autori-femei: desi poate pare greu de crezut sexul scriitorilor Nu e unul din criteriile pe baza carora imi aleg cartile pe care le voi citi (oare pentru tine e?). Ma iau si eu dupa ce mai aud, pentru ca din pacate am trecut de perioada in care citeam orice imi pica in mana. Asa ca ce vina am eu daca in umila mea ignoranta am auzit de Dostoievski, Sienkiewicz, Goethe ori Hemingway si nu de vreo scriitoare extraordinara? E drept, deja am vazut vehiculate nume ca Sandra Brown. Asta plus Agatha Christie cred ca ar fi un bun punct de pornire:P Trecand peste ironiile ieftine pe care le-am asternut cu atata darnicie aici, as fi mai mult decat bucuros sa aud cateva sugestii legate de acest subiect (si nu pentru a le compara cu numele de mai sus).
LE:spune-i prejudecata daca vrei, da si aia e bazata pe ceva:))
In traducere libera, orice barbat scriitor de valoare, e mai de valoare decat o femeie scriitoare de valoare.
Faptul ca gandesti asa te plaseaza intr-o anumita categorie. Sorry.
Mai ales cand nici macar nu-mi dai de inteles ca te-ar fi preocupat sa citesti autori-femei.
Nu o sa imi editez din nou mesajul si o sa-mi permit sa fac un dublu post. Puteai sa faci si tu la fel (adica sa lasi alt post). Acum te joci cu intelesul cuvintelor. AI "tradus liber" cum ti-a convenit tie. Iar. Cand nu o sa te mai grabesti sa tragi concluzii eronate o sa continuam.
miercuri
05 Jun 2011, 01:13
Uite de exemplu, Jane Austen (http://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Austen), pe care Naipaul a boscorodit-o pe foarte nedrept in interviul ala. O scriitoare de un pragmatism extraordinar, careia s-a gasit el sa-i puna eticheta de 'sentimentalism' pentru ca e femeie.
Apoi tot la englezi o avem pe George Eliot (http://en.wikipedia.org/wiki/George_Eliot), una din cele mai celebre cazuri de scriitoare ca s-a vazut fortata sa publice sub pseudonim masculin pentru a evita prejudecatile. Iar printre victorieni este la fel de mare ca Dickens si Hardy.
Surorile Bronte, Mary Shelley, Virginia Woolf, Edith Wharton, Gertrude Stein? :)
edit: poti sa vezi ca mi-am editat mesajul la exact 5 minute dupa ce l-am postat. e dreptul meu sa-mi editez mesajele. am "tradus liber" pentru a scoate in evidenta ce m-a deranjat la afirmatia ta.
klaudya_e
05 Jun 2011, 07:30
Stapanul cantecelor - Orson Scott Card
http://imagini.cartea.ro/carti_74/Carte_Stapanul-Cantecelor_74914c.jpg
Am ales un roman de sine statator fiind prima scriere de-a lui Card pe care o citesc. Nu pot sa zic ca am fost extrem de impresionata (poate am avut eu asteptari prea mari) dar lectura a fost suficient de placuta sa ma faca curioasa sa citesc si altceva M-a luat prin surprindere descrierea relatiilor intime, iar finalul destul de grabit te intristeaza putin.
Uite de exemplu, Jane Austen (http://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Austen), pe care Naipaul a boscorodit-o pe foarte nedrept in interviul ala. O scriitoare de un pragmatism extraordinar, careia s-a gasit el sa-i puna eticheta de 'sentimentalism' pentru ca e femeie.
Apoi tot la englezi o avem pe George Eliot (http://en.wikipedia.org/wiki/George_Eliot), una din cele mai celebre cazuri de scriitoare ca s-a vazut fortata sa publice sub pseudonim masculin pentru a evita prejudecatile. Iar printre victorieni este la fel de mare ca Dickens si Hardy.
Surorile Bronte, Mary Shelley, Virginia Woolf, Edith Wharton, Gertrude Stein? :)
edit: poti sa vezi ca mi-am editat mesajul la exact 5 minute dupa ce l-am postat. e dreptul meu sa-mi editez mesajele. am "tradus liber" pentru a scoate in evidenta ce m-a deranjat la afirmatia ta.
Si e dreptul meu sa ma plang de asta:P Pai te-a deranjat pentru ca ai interpretat gresit. De Mary Shelley am citit Frankenstein si mi s-a parut ingrozitor de anosta. O sa revin asupra subiectului dupa ce ma mai pun la punct:P
Klaudya_e, nu am citit nimic de Orson Scott Card, dar stiu ca e cunoscut pentru trilogia cu Ender (Jocul Lui Ender, Vorbitor In Numele Mortilor si Xenocid). Si ca tot era vorba de asta, din domeniul SF am citit o carte destul de interesanta si foarte "barbateasca" scrisa de fosta sotie a lui Norman Spinrad, N. Lee Wood (Copiii Lui Faraday se numeste cartea).
Acum citesc Diplomatia, de Kissinger.
the_fairy
05 Jun 2011, 14:12
The Shining - Stephen King
M-a captivat inca de la inceput si m-a tinut cu sufletul la gura pana la final. Acum astept sa mai treaca ceva timp ca sa vad filmul. Am asteptari mari de la Jack Nicholson, am o vaga impresie ca i se potriveste rolul lui Jack Torrance de minune :D
Dupa reactia de la Bitter Moon am o mica banuiala ca nici asta nu o sa-ti placa:">
Una din cele mai recente carti citite ( nu pot sa zic "ultima" pentru ca sper sa mai citesc) a fost La Chambre des Dames, urmata de Le Jeu de la Tentation, scrise de Jeanne Bourin. O cronica extrem de bine documentata despre societatea medievala, vazuta dintr-o alta perspectiva decat cea a Inchizitiei, a vrajitoriilor, a ignorantei, carti ce au insemnat o reala delectare pentru mine. Dar prin acest post as vrea sa raspund si unei provocari. Nu cred in feminism si ridicarea in slavi a femeii, cum ca femeile ar fi niste valori reale, niste diamante nedescoperite, neapreciate cum se cuvine, in domeniul artei sau muzicii sau literaturii. Doamnele enumerate intr-un post anterior nu vin decat sa confirme exceptia de la regula. Femeile pot scrie, si unele, din nefericire, o si fac. Asta nu inseamna ca reprezinta un segment important al artei. Cele care au reusit sa se faca remarcate artistic, si in viata lor cotidiana au iesit din tiparele feminismului, nu au fost niste delicate si niste romantice incurabile, au fost niste femei oarecum masculinizate (cel putin in gandire, daca nu si in comportament). Nu trebuie sa ne supere faptul ca femeia nu e ridicata la rang de geniu artistic, nu are datele genetice care sa ii permita asta. Iar statutul de muza incontestabila al marilor scriitori, muzicieni, pictori ar trebuie sa ne fie suficient pentru orgolilul nostru nemasurat.
miercuri
05 Jun 2011, 23:33
Voua chiar vi se pare normal ca unei femei sa ii fie puse la indoiala realizarile pentru ca e femeie? Wow.
Exceptia de la care regula? Ca femeia isi are locul la cratita? Pe cand barbatilor, tuturor barbatilor, le sunt destinate lucruri marete, pentru ca s-au nascut barbati si au inzerstrarea "genetica"?
Feminismul nu se refera la ridicarea in slavi a femeii, doar misoginia se refera la ridicarea in slavi a barbatilor.
Pe bune, cum poti sa spui ca niste autoare care sunt citite la peste o suta de ani de cand au scris, care au avut o influenta deosebita asupra perioadei in care au scris si dincolo de ea, care sunt considerate in unanimitate clasice, nu reprezinta "un segment important"? De ce n-ar reprezenta? Doar pentru ca sunt femei? In ce masura reprezinta un segment important scriitorii barbati contemporani lor care se bucura de acelasi statut?
klaudya_e
05 Jun 2011, 23:42
white sustinea ca femeile care scriu nu sunt atat de numeroase, nu ca nu sunt importante
de ex eu nu stiu nicio scriitoare de SF
miercuri
05 Jun 2011, 23:49
Ursula K. Le Guin (http://en.wikipedia.org/wiki/Ursula_K._Le_Guin) e un nume mare in SF & Fantasy
Faci afirmatii prea radicale la fiecare post. Sincer, cred ca esti mult mai subiectiva decat noi in privinta acestui subiect. Nu pricepi ca nu le punem la indoiala realizarile pentru ca sunt femei ci pentru ca realizarile sunt indoielnice? Sau inferioare sub raportul calitate/cantitate celor facute de barbati? Nu e o pozitie misogina, e doar o parere. la restul presupun ca o sa-ti raspunda Igor (care nu cred ca poate fi misogin, pt ca e fata).
LE:uite ca de LeGuin am uitat, chiar mi-a placut foarte mult Mana Stanga a Intunericului. Dar nu se compara cu Asimov, Herbert, Phillip K. Dick si altii.
N-am pus la indoiala realizarile femeilor. Au meritele lor in ceea ce au realizat.Te agati de idee ca ptbull-ul. Prin exceptie spuneam femeile is mult mai putin numeroase in a fi artiste desavarsite comparativ cu barbatii. Si da, barbatii sunt in stare de lucruri marete si de lucruri josnice. Femeile la fel. Femeile pot fi mame desavarsite, sotii extraordinare, au capacitatea enorma de a ierta si simti lucruri, insa rareori pot fi artiste de talie mondiala. Nu neaparat ca le trimitem la cratita, dar hai sa fim seriosi...comparand artistii barbati cu artistele..cine castiga ca numar, influenta, maretie, recunoastere? Singura chestie pe care trebuie sa o retii ca fiind un adevar incontestabil, fara sa te ofuscheze peste masura, e ca femeile sunt mult mai putin numeroase in a crea arta. Nu e misoginism, nu e nedreptate, e realitate
miercuri
06 Jun 2011, 00:04
Faci afirmatii prea radicale la fiecare post. Sincer, cred ca esti mult mai subiectiva decat noi in privinta acestui subiect. Nu pricepi ca nu le punem la indoiala realizarile pentru ca sunt femei ci pentru ca realizarile sunt indoielnice? Sau inferioare sub raportul calitate/cantitate celor facute de barbati? Nu e o pozitie misogina, e doar o parere. la restul presupun ca o sa-ti raspunda Igor (care nu cred ca poate fi misogin, pt ca e fata).
1. Spui un lucru, iar apoi te contrazici. De ce realizarile unei femei nu pot fi judecate de sine statator, fara a fi comparate cu realizarile unui barbat? CE ANUME FACE REALIZARILE FEMEILOR INFERIOARE CALITATIV REALIZARILOR BARBATILOR? Tot trantesti chestia asta de parca ar fi un adevar universal valabil ceea ce nu e, pentru ca nu poate fi demonstrat, iar pe langa asta, scriind o asemenea aberatie insulti o gramada de minti feminine stralucite care chiar au realizat ceva pentru posteritate. Spui lucrurile astea de parca realizarile tuturor barbatilor sunt din principiu fara de cusur. Chiar nu va dati seama ca e aberant?
2. Repet ca este o parere misogina, baza pe prejudecata fundamentala ca femeia este inferioara barbatului.
3. E foarte trist, dar si femeile pot fi misogine.
Cat despre raportul cantitativ, chiar e nevoie sa-ti aduc aminte ca pana acum vreo suta de ani dreptul femeilor la exprimare si la educatie era aproape inexistent?
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.