Log in

View Full Version : Articolul zilei - viata bate filmul

Pages : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9

Alex Leo Serban
01 Apr 2007, 10:01
rau a ajuns tzara asta

ACUM s-a prins toata lumea k nume asta (carmine) e omu lui?! k d aia stie tot c mishk?

Mala Portugal
01 Apr 2007, 13:33
Altfel, ce sä zic? N-am eu sensibilitäti d-astea, fac bancuri cu subiect religios cât încape, în conceptul de "blasfemie" nu cred, da' asa zisa sculpturä e o vomä, iar alegerea momentului sare-n ochi si ea; iar au dat äia drumu' la atei si bolsevici frustrati.
eu as fi fost mandra sa fiu imortalizata in ciocolata. adica ce material mai nobil s-ar fi putut gasi? daca ar fi fost din argint nu s-a fi suparat nimeni. ma intristez cand vad ca ciocolata nu e apreciata la adevarata ei valoare :huh:

Pitbull
01 Apr 2007, 14:37
No problem, cred cä si eu as fi simtit la fel. Cu conditia sä fie o sculpturä misto. Din ce-am väzut în pozä, aräta ca o scârbosenie. Iar în afarä de mâini întinse si genunchi îndoiti putin la stânga, NIMIC nu aducea cu Iisus - deci, mai era si gratuitä. Singurul clenci rämânea calamburul din jurul cuvântului "sweet" (ieftin, prea ieftin pentru o asemenea mizä).
In plus, dacä eu eram sculptorul si voiam sä fac statuia lui Nae Caranfil în putulica goalä, îl sunam pe mobil si-l întrebam: "Bä Nae, esti de acord?" Sau, dacä era vorba de Bose, Dumnezeu sä-l ierte, îi întrebam familia. Si oricum n-as fi fäcut-o cu ocazia parastasului.
Got my point?

Mala Portugal
01 Apr 2007, 14:56
"Don't go to church on Sunday
Don't get on my knees to pray
Don't memorize the books of the Bible
I got my own special way
Bit I know Jesus loves me
Maybe just a little bit more

I fall on my knees every Sunday
At Zerelda Lee's candy store

Well it's got to be a chocolate Jesus
Make me feel good inside
Got to be a chocolate Jesus
Keep me satisfied"

1. profani sunt cei care cred ca ciocolata nu merita onoarea
2. ce s-o fi intamplat cu simtul umorului?

[/i]

PETROLIBERALUL
01 Apr 2007, 15:19
Am scapat de Tariceanu. Traiasca Basescu, Patapievici si Liiceanu.

Pitbull
01 Apr 2007, 15:20
1. profani sunt cei care cred ca ciocolata nu merita onoarea

Deci sä înteleg cä eu, care cred cä ciocolata merita onoarea unei sculpturi cu adevärat frumoase, în împrejuräri în care s-o putem savura linistiti (vizual - si gustativ eventual), färä discutii si controverse, sunt sacrosanct, nu? ;)

2. ce s-o fi intamplat cu simtul umorului?

Yote-l:

Maria Magdalena alerga prin Ierusalim, fugäritä de farisei cu cataroaie. Apare Iisus :
- Stati! Cel färä de päcat, acela sä arunce primul piatra!
Liniste...
Deodatä... BOINGGG!!! O cärämidä, drept în capu' femeii.
Iisus:
- Mamä, mä disperi! :((

Alex Leo Serban
01 Apr 2007, 15:43
un isus din ciocolata ar fi unicul fel in kre - in c ma priveste - l-as putea inghitzi :P

Pitbull
01 Apr 2007, 16:17
un isus din ciocolata ar fi unicul fel in kre - in c ma priveste - l-as putea inghitzi :P
Stai... :?
un isus (...) ar fi unicul fel in kre - in c ma priveste - l-as putea inghitzi
Adicä, :huh: mai pe scurt:
un isus (...) ar fi unicul fel in kre (...) l-as putea inghitzi
Deci... :shock:
isus (...) ar fi (...) fel[ul] in kre (...) l-as putea inghitzi [pe isus]
Aha. :hmm:
Da. :sleep:
Am priceput. :happy:

Alex Leo Serban
01 Apr 2007, 17:03
probleme dorele?? :lol:

silver_boy
22 Apr 2007, 15:52
le combate bine costinel
brava

C.T.P. Presedinte
Costi Rogozanu
(cotidianul, 22 Aprilie 2007)

Cristian Tudor Popescu face parte din categoria aparte a jurnalistilor cu ambitii mari politicienesti. E la fel de sensibil la aprecierile multimilor, pe cit e de sensibil la atentia pe care i-o acorda oamenii politici.

Jurnalistul de tip C.T. Popescu isi doreste cu ardoare sa conduca din umbra. E bintuit de visul romantic al demiurgului istoric, al demonului creativ care influenteaza decisiv mersul destinului omenirii. Starea de extaz este atinsa in momentul in care jurnalistul cu pricina poate spune cu inima deschisa ca el a influentat soarta tarii. Am vazut citeva astfel de momente orgasmice, traite de C.T.P. in direct, in care povestea cit de important a fost faptul ca tocmai el a moderat dezbaterea finala dintre candidatii la presedintie din 2004, Traian Basescu si Adrian Nastase. Si Andrei Gheorghe avea un discurs asemanator - credea cu tarie ca un talk-show al sau a influentat decisiv electoratul. Chiar si Cristoiu, omul PSD-ului, a simtit o vina profunda cind „a pierdut“ alegerile, vina pe care si-o rascumpara pe Antena 3. Toti au avut impresia ca au plonjat din studiouri direct in istoria tarii. Astfel de megalomanii nu au ce cauta in presa profesionista, nu fatis. Sint oameni cu orgoliu imens care au ramas incremeniti intr-un tipar cumplit al anilor ’90: jurnalistul cu superputeri, care poate sa faca politica fara sa fie numit politician.

Un zvon circula de citeva luni: C.T. Popescu, candidat la presedintie. Cred ca a si negat o data o astfel de virtualitate. Acum, zvonul a fost reimprospatat de PSD, care l-ar fi trecut pe lista drept un candidat dezirabil. Daca Popescu ar accepta o astfel de oferta, presa romaneasca ar avea de cistigat. S-ar trece mai repede de o etapa de-a dreptul reactionara in jurnalismul romanesc: politicieni cu acoperire de ziaristi. Scirbirea generala afisata de C.T. Popescu este un soi de demagogie pe invers. Este o retorica simplista de ecleziast comercial prin care cistigi mase enorme de simpatizanti. Este acel politicianism de tip Titanic Vals: „Va rog, nu ma votati!“.

Nu stiu ce ar avea de pierdut clasa politica, dar mediul jurnalistic ar avea sigur de cistigat daca C.T. Popescu si altii din vechea garda si-ar asuma postura de politicieni. Mi s-ar parea mult mai sanatoasa o campanie electorala care sa-i includa pe Rosca Stanescu sau pe C.T. Popescu. As prefera asta in locul unui continuu jurnalism „sub acoperire“. Au cistigat nefiresc de mult pentru niste ziaristi, sint multimilionari. Sint si oameni de afaceri care isi ascund prosperitatea sub masti ingrijorate. De ce atita ipocrizie? De unde atita ingrijorare inventata? Dintr-un instinct feroce de politician balcanic. Ar fi un moment bun pentru iesirea din „transeele“ presei. Mai ales ca acum nu mai sint transee, ci simple birouri moderne cu fatade de sticla. Asadar, domnule C.T. Popescu, va urez succes in campania electorala, dar doar daca participati fara masca de ziarist. Va multumesc.

marx
22 Apr 2007, 16:44
acum m-a convins rogozanu ca e un adevarat imbecil.

herbert
22 Apr 2007, 18:50
bun comentariul lui Costi Rogozanu... CTP e, uneori, ca o placa stricata. "gandeste" in singurattea biroului de la "Gandul" cate o schema, de obicei shocanta (paralela Basescu=Ceauseascu), si o tirajeaza pe toate televiziunile... e cam disperat, n-are masura...
pe de alta parte, constat ca Rogozanu il cam are in vizor pe CTP. cred ca am citit vreo 5 comentarii ale lui despre jurnallistul-show-incruntat CTP.

marx
22 Apr 2007, 19:02
bun comentariul lui Costi Rogozanu... CTP e, uneori, ca o placa stricata. "gandeste" in singurattea biroului de la "Gandul" cate o schema, de obicei shocanta (paralela Basescu=Ceauseascu), si o tirajeaza pe toate televiziunile... e cam disperat, n-are masura...
hehehehe
Sherbetule, te-ai zaharisit de tot....

Carmine Galante
22 Apr 2007, 20:23
ACUM s-a prins toata lumea k nume asta (carmine) e omu lui?! k d aia stie tot c mishk?
In sfarsit ti-a picat si tie fisa. Deh, la o varsta inaintata percutezi mai greu.

@marx
Iarta-l, asteapta cu infrigurare noile tarife la gaze naturale, noroc ca a dat coltzu' ierbii in R.M.

Alex Leo Serban
22 Apr 2007, 20:53
lol
cine vbeste d picat fisa cu intirziere!!! :lol:
pai asta era un comentariu la vbalentin nicolau = omu lu carminume
din aceeasi shatra

Carmine Galante
22 Apr 2007, 21:31
valentin nicolau = omu lu carminume
Yeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaa, care o sa vina iar pe functie mare acum. Sunt curios daca o sa mai auda cineva de giurgiu =))))) :lol: :lol: :lol: Sa-ti amintesc ca presedintele nostru e Nicu Vacaroiu ? =)))) :lol: :lol:

din aceeasi shatra
E mare shatra si o sa va amaneteze pe toti. =)))))) :lol: :lol:

Airlight
08 May 2007, 19:10
http://www.romanialibera.ro/a94089/basescu-2-va-ramane-basescu-1.html

Un interviu foarte interesant, daca aveti rabdarea si atentia de a-l citi pe tot. Se cam spun niste lucruri acolo.

Airlight
13 May 2007, 22:06
http://www.hotnews.ro/articol_72436-Ministrul-Educatiei-s-a-facut-de-ras-in-fata-unor-elevi-de-scoala-generala.htm

dac-o scriam noi ziceati ca-i prea groasa..

herbert
14 May 2007, 22:45
pe culmile linguselii poetice...
adrian paunescu intr-o scrisoare de iubire catre ceausescu.
aici: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=10754&art=28722&cHash=25a30737fo
pentru cine a uitat, paunescu este senator psd.

Proletar
14 May 2007, 22:56
pe culmile linguselii poetice...
adrian paunescu intr-o scrisoare de iubire catre ceausescu.
aici: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=10754&art=28722&cHash=25a30737fo
pentru cine a uitat, paunescu este senator psd.

Din cate am inteles citind scrisoarea si interviul, Paunescu incerca sa scape niste oameni din belele.
Mi-a placut si chestia cu CM de Fotbal.
Ca a invelit toate aceste lucruri intr-un ambalaj lingusitor are prea putina importanta.

Carmine Galante
14 May 2007, 22:57
Mi-e dor de dumneavoastra. Sarut mina tovarasei Elena Ceausescu, asptept sa ma chemati si sa va spun inca o data aici:

Traiasca Ceausescu!

Traiasca Libertatea!

Traiasca Romania!

:lol:
Paunescu a recunosc ca a fost porc si comunist. Jalnic personaj cu toate ca a facut si fapte bune. Vadim in schimb nu admite nici pana azi ca a lins-o pe leana in cele mai intime locuri chiar si acum, cand baietii au scormonit in arhiva tvr-ului si "culmea", l-au descoperit pe tribun cum o gadila in versuri pe chimista.

RIP
14 May 2007, 23:01
Basescu e dat in reluare de pe Euronews acu pe Antena 3

Airlight
24 May 2007, 06:47
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/04/04/AR2007040401721.html

europe_east
28 May 2007, 12:26
fain articol!! and here is the match, ladies and gentlemen, Joshua Bell and the art without frame:
http://www.youtube.com/watch?v=hnOPu0_YWhw

Airlight
28 May 2007, 13:06
Genial e_e, mersi frumos. aveam audio in articol, dar imaginea e esentiala pentru momentul respectiv.

Inca o data mersi.

herbert
20 Jun 2007, 12:01
doamnelor si domnilor cumani!
va felicit cu ocazia aflarii adevarului:
http://www.hotnews.ro/articol_76245-Revolutia-lui-Djuvara-Romanii-erau-numiti-cumanii-negri.htm

klein
20 Jun 2007, 13:21
doamnelor si domnilor cumani!
va felicit cu ocazia aflarii adevarului:
http://www.hotnews.ro/articol_76245-Revolutia-lui-Djuvara-Romanii-erau-numiti-cumanii-negri.htm
ete na! nu inseamna ca suntem cumani acum. dar e bine ca se mai gaseste cate cineva sa puna punctul pe i si sa rascoleasca niste pagini de istorie batute-n cuie de curentele nationaliste.
in schimb, mi se par cam deplasate intrebarile lui Istodor sau cum il cheama. sunt la misto, sau cum? :?

herbert
20 Jun 2007, 13:36
acest Istodor este sumar si foarte oral :D
e incarcat de exclamatii si mirari proletare, deoarece nu-l tine cureaua pt un dialog normal, civilizat, in care sa sugereze macar ca are idee despre ce discuta. pe scurt: ma enerveaza.
sa-l ai in fata pe Neagu Djuvara si tu sa fii onomatopeic-plebeu.

klein
20 Jun 2007, 13:43
hm, nu-sh ce sa zic?! i-a luat si lui Nicolaescu un interviu acum juma de an si acolo chiar mi-a placut fiindca era direct si nu s-a sfiit sa ii puna intrebari deranjante, sa ii spuna clar parerea despre el. cred ca este printre putinele interviuri interesante pe care le-am citit.
dar de data asta... nu stiu ce sa cred. face misto? joaca rolul romanului de baza, deci nationalist? sau chiar e scandalizat? :?

ulrich
20 Jun 2007, 16:04
o replica la ridicolul text al stapanului lui siegfried:
http://www.gandul.info/dacia-felix.html?4237;350216

Faber
11 Jul 2007, 09:32
[Vanghelie nu e singurul!! :sick: ]

Primar cu 2,50 la limba romana

Pentru Florinel Negraru, primarul comunei ialomitene Platonesti, examenul de maturitate s-a dovedit o incercare mult prea grea.

La 40 de ani, edilul a terminat abia anul acesta studiile cu frecventa redusa la Grupul Scolar Alimentar Fetesti, profilul chimie industriala, si s-a inscris increzator pentru Bacalaureat. (...)
http://www.evz.ro/article.php?artid=313106

Articolul e de acum doua zile, dar cred ca poate fi citit si asa, din 'arhiva'...

Pitbull
16 Jul 2007, 20:06
Scribuliciul zgribulit Gelu Trandafir, a cärui oplosire la un cotidian serios ca "România liberä" rämâne o perpetuä enigmä, iar se ilustreazä cu un textulet fix ca-n plin obsedant deceniu, doar cu haina-ntoarsä pe dos!
http://www.romanialibera.ro/a101124/isteria-globala.html

Acu' juma' de veac, Pästorel îl încondeia pe Sadoveanu cu urmätoarele douä epigrame:

"Intr-un secol agitat
Nu e lucru de mirare
Cä mâncäm cu toti rahat.
Numai eu mä foarte mir
Când aud pe Sadoveanu
Cä räcneste ca golanu'
Cä-i serbet de trandafir!"

si:

"Sadoveanu, filo-rus
Stä cu curu' spre apus
Ca sä vadä tot Apusul
Cum aratä-n fatä rusul!"

Exact acelasi tip de lingäu al lui Big Brother, acum-într-o-nouä-prezentare, ne inspirä urmätoarele parafraze:

"In mileniul nou si pur,
Nu e lucru de mirare
Cä unii mai ling în cur
Numai eu mä foarte mir
Când îl vad pe Sadoveanu
Redivivus, în golanu'
Zis si Gelu Trandafir!"

si:

"Gelu al lui Unchiu' Sam
Stä cu curu' spre Islam
Pânä când, sorbind din bragä,
Tot Islamu-o sä i-o tragä!"

Carmine Galante
18 Jul 2007, 22:19
Noul sef de tarla la tvr e Alexandru Sassu , hahahahahahahahahahahahaha.

Alex Leo Serban
19 Jul 2007, 07:40
da si?
car :sick: ne ga :sick: te park zicea k o sa fie valentin nicolau (din ac etnie)?
(asta ar merge si la 'amintiri'! :D )

Carmine Galante
19 Jul 2007, 10:02
E tot PSD. :lol:

Proletar
19 Jul 2007, 21:29
Din putzul gandirii

"Nicaieri in Vechiul sau in Noul Testament nu veti gasi nimic de rau despre comunisti"
Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova

Carmine Galante
19 Jul 2007, 21:52
Din putzul gandirii

"Nicaieri in Vechiul sau in Noul Testament nu veti gasi nimic de rau despre comunisti"
Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova
Interesant, dar de Igor Smirnov (http://www.roportal.ro/stiri/stirea-528565.htm) nu ai nimic?

Proletar
19 Jul 2007, 22:15
nu am nimic, dar m-a amuzat chestia asta:

Presedintele autoproclamatei Republici Transnistrene, Igor Smirnov (foto), a obtinut un nou mandat de cinci ani la conducerea regiunii speratiste, in urma scrutinului desfasurat duminica. Scrutinul a fost validat cu citeva ore inainte chiar de inchiderea sectiilor de votare, cind prezenta la urne depasise pragul electoral de 50% :shock: :shock: :shock:

Carmine Galante
19 Jul 2007, 22:27
Oare aceasta tara se poate vizita, are circuit turistic? Pe net nu e nimic. Am vazut ceva pe Antena3, pompos numit film documentar, realizat de un anume Petricã Rãchitã. Zic pompos pentru ca reportajul (titulatura potrivita pentru materialul montat de antena3) nu prea era documentat, nu avea imagini de arhiva mai deloc (decat chestii decupate prost dupa niste vhs-uri vechi) si colaje ciordite cu camera ascunsa care aratau constructii sovietice butucanoase si multi militieni.

Cica la Tiraspol e viata daca ai bani. Femei garla, cluburi de noapte luxuoase care bat la cur si p-alea din occident si multe masini rare de super lux. Smirnov asta ar fi cel mai bogat presedinte din lume in timp ce populatiei profund rusificate i se da mancare expirata retrasa de la marile hipermarketuri din Rusia, pentru ca altfel ar muri de foame cu cei 20 de dolari venit lunar mediu pe luna. Paradoxul e ca in cluburile lui Smirnov, care are si Sheriff Tiraspol, o cafea si un pachet de tigari costa 30 de dolari.
Iata si linkurile :

http://andreibadin.blogspot.com/2007/07/documentar-despre-transnistria-i-grupul.html

http://www.fc-sheriff.com/

Proletar
21 Jul 2007, 00:45
"Nick Nolte bea pana nu se mai poate tine pe picioare"

Un titlu care ma binedispune....

Faber
24 Jul 2007, 10:07
http://tru.blog.cotidianul.ro/2007/07/24/noul-dogmatism-e-stingist-si-academic/

un text de interes general..

faza cu arabii care se lafaie prin europa la adapostul intelighentiei occidentale iti da fiori reci pe spinare... :((

Supastar
25 Jul 2007, 22:24
intelighentiei

f.uckin' hate that word! :sick:

Proletar
26 Jul 2007, 18:28
Irinel, esti un nesimtit!

Irinel Columbeanu si-a inregistrat numele la OSIM pentru a se asigura ca va fi numai al lui si ca nimeni nu-l va folosi in prejudiciul sau. 'Mi-am inregistrat toate variantele de nume. Atat Irinel Columbeanu, cat si Columbeanu separat', ne-a declarat milionarul de la Izvorani. Nimic anormal daca ne gandim la notorietatea omului de afaceri. Numai ca Irinel nu este singurul roman care se numeste Columbeanu. Celorlalti Columbeni nu le-a picat deloc bine gestul milionarului si reactia lor este vehementa: 'Este mai mult decat nesimtire ce a facut Irinel. Este ceva absurd! Si pe mine ma cheama Columbeanu, am scris numeroase carti, am regizat filme si nu mi se pare corect ca el sa inregistreze numele la OSIM', ne-a declarat revoltat regizorul Mihnea Gheorghe Columbeanu.

Libertatea de azi, 26 iulie...

Pit, ai sarit la gatul virinelului:)

Pitbull
26 Jul 2007, 23:33
N-am särit, mä, la nici un gât! :D

Aia au întors declaratiile mele cum au vrut ei. Dimpotrivä, eu am fost amuzat si cam miserupist. Ei mä tot întrebau: "Da' nu vi se pare o nesimtire?" / "Nu stiu, dom'le, nu mi-am pus problema... Mi se pare mai degrabä o chestie absurdä, ca-n Urmuz si Ionescu!" Despre cärtile si filmele mele am vorbit în treacät - ei m-au întrebat, eu le-am spus cä am fäcut douä filme, iar acum träiesc din tradus (drept pentru care, au fortat-o si pe asta în context!)

De fapt, azi-noapte am si postat o "Precizare" acolo, pe blogul articolului, în care spuneam toate astea, si încheiam cä nu-i nimic, nu mä supär pe ei: "Libertatea e un tabloid, nu o gazetä serioasä, iar angajatii ei trebuie sä mänânce si ei o pâine! Succes si pe viitor, bäieti! ;) "
Si uite c-au sters-o! Nu le-a convenit! :P

Proletar
26 Jul 2007, 23:39
pai ti-ai gasit si tu sa pomenesti de Urmuz si Ionescu unor reporteri de la Libertatea...:)

ziarul e mai mult decat jenant.
s-a transformat intr-un fel de "infractoarea roz"...

Carmine Galante
27 Jul 2007, 04:18
ziarul e mai mult decat jenant.
s-a transformat intr-un fel de "infractoarea roz"...
Pai da, unii se mandresc ca scriu de multi ani intr-o asa mizerie. :lol: :lol: :lol:

Proletar
02 Aug 2007, 00:04
Miron Mitrea si-a cumparat o vila de 450.000 de euro in Austria.

...Ziarul „Romania libera“ consemna recent declaratia lui Viorel Hrebenciuc, care spunea ca familia Mitrea este plecata in Alaska, la vinatoare si pescuit.

Da' Mitrea Cocorii cand se duc, un' se duc?

herbert
02 Aug 2007, 00:45
bocetul asta ortodox la moartea lui Teoctist imi provoaca o stare de... uluiala, ca sa evit o formulare mai radicala, nu ma indurereaza... poate din cauza ca nu am avut nici un respect, nici macar metafizic pt patriarh. uite un comentariu excelent pe acest subiect, scris de lucida si curajoasa Alina Mungiu-Pippidi, sora lui Cristian Mungiu - ieseni, moldoveni...:

Decorat si in Paradis

Alina Mungiu-Pippidi
Joi, 02 August 2007, Romania libera

Hotarat lucru, ortodocsii au ghinion. Nu ca a murit Patriarhul Teoctist, pentru ca asta a facut, nu a decedat, nu a trecut in nefiinta, nici nu si-a luat vacanta in imparatia cerurilor sau a plecat la o plimbare prin gradina lui Dumnezeu, cum sugereaza titlurile din presa, ci a murit, bine peste media de varsta a barbatului roman, dupa ce fusese poreclit de colegii nerabdatori Nemuritorul-Highlander pentru intarziere. Nimic iesit din comun, ghinionul vine numai din faptul ca un eveniment banal, moartea unui personaj foarte romanesc, putin rau si prea putin bun, caldicel in vremuri care aveau nevoie de oameni mai intregi (care in Polonia se gaseau), devine in mainile industriei opiniei publice de la noi evenimentul kitsch al anului. si asta in timp ce alti crestini foarte vocali au probleme de imagine, pentru ca micile lor intimitati, ca au fost securisti sau ca isi insala nevestele cu cine apuca, au devenit brusc foarte publice si ipocrizia lor devine evidenta pentru toata lumea.
As spune ca oamenii politici sunt primii vinovati, daca nu ar da tonul si oameni din biserica. Episcopul Calinic se repede sa scrie la Evenimentul Zilei. Exceptionala ocazie sa isi mai vada numele in ziar! El are de raportat o profetie a unui grec care a prezis ca acesta va fi anul mortii patriarhului. Grecul, daca o fi existat vreodata, era probabil un pagan, pentru ca un crestin nu crede in asemenea superstitii, dar nu as vrea sa ma mir de greci, deoarece, adusi la exasperare de biserica lor nationala ortodoxa, antieuropeana si cu pretentii de biserica de stat, au inceput, mai nou, in numere mari, sa se roage zeilor Olimpului in temple antice, desi Ministerul Culturii grec ii persecuta, pretinzand ca acestea sunt lacasuri de cultura, nu de cult, uitand ca si Nôtre Dame e la fel. Dar Vadim Tudor il bate pe Calinic de departe. El l-a visat pe patriarh mort si pe el insusi plangand la capataiul lui. El stie si cine este criminalul: dusmanii lui Ceausescu si ai lui, care in 1990 l-au facut pe patriarh, in scurtul interval in care nu s-a prins incotro se indreapta Romania, sa se retraga la manastire, plus satanistii de la CNSAS (asta suna bine) care l-au persecutat in tot felul. Patriarhul insa a fost mai tare decat satanistii, dovada ca dosarul lui si ale tuturor celorlalti au ramas inchise si au de patimit azi doar ierarhii ca Nicolae Corneanu, care au avut curajul sa marturiseasca si sa se pocaiasca. Fraieri au mai fost! Ei au devenit astfel singurii securisti dovediti, in vreme ce ceilalti se bucura de o perfecta imunitate. Daca mai si mor, au parte de intreaga solidaritate a vechii retele comuniste, zilele astea mai ortodoxa ca niciodata. Fosti lideri UTC fac emisiuni lacrimogene. Fostul ziar al partidului comunist se depaseste pe sine si orice urma de bun gust scriind lungi editoriale siropoase despre raposatul desprins parca din Filocalie. Or fi avand vreo idee cat e de enorma afirmatia? Ma indoiesc. Marele crestin Nicolae Vacaroiu declara printre cruci ca acum e momentul sa facem Catedrala Neamului. Comunistii astia nu isi uita planul nici peste 20 de ani, asa e, catedrala mai lipsea in ansamblul faraonic de pe Splaiul Dambovitei, trebuie sa o facem, si propun sa il ingropam si pe dl Vacaroiu acolo langa patriarh, ca si faraonii se ingropau cu admiratori cu tot. Cand ma gandesc la toti acesti oameni pe care comunismul (organizat de ei) nu ii lasa sa isi desfasoare credinta in intreaga ei splendoare, imi dau de-a dreptul lacrimile. Mai sunt, desigur, si Voiculescu, si Iliescu, si Traian Basescu, care si ei fac ce pot. Cel din urma i-a decernat patriarhului Steaua Romaniei post-mortem. Dar raposatul avea deja decoratii de la alti presedinti, si a decora mortii nu are nici un sens. Plus, momentul nu e bine ales, mai e un an pana la alegeri, si lumea risca sa uite, daca nu vine vreun consilier cu ideea salvatoare sa i se mai dea una la pomenirea de un an. Alt crestin de circumstanta, Rasvan Popescu de la CNA, s-a trezit si el sa interzica emisiunile de divertisment in ziua inmormantarii. Poate nu a aflat ca divertismentul principal e chiar succesiunea patriarhului, la care se va duce o competitie strasnica intre alte personaje cu dosar, unii mai luminati, altii mai din topor, si care va fi prezentata de presa noastra crestina cu avantul epic si vocabularul cu care ne sunt descrisi sotul Romanitei impuscand infractorul sau liceanul Bogdan sarind de pe balconul iubitei sale. Sa interzica asta CNA, daca poate!
Raposatul patriarh s-a cait cu ceva vreme inainte de a muri, a recunoscut ca ii pare rau ca nu a protestat cand Ceausescu demola biserici (cum au facut-o cativa intelectuali). Cum dosarele CNSAS la asemenea personaje considerate si dupa moarte bune de muls de catre oamenii politici nu le vom vedea pe lumea asta, nu ne ramane decat sa presupunem ca ele sunt cunoscute pe lumea cealalta si Dumnezeu va judeca in cunostinta de cauza. Toti suntem pacatosi, deci nu ne ramane decat sa speram ca o sa il ierte. In conceptia pe care o impartasea si raposatul, Dumnezeu nu ne judeca oricum dupa fapte, de asta in lumea ortodoxa nu prea renteaza sa fii bun, ci numai dupa credinta. Eu, care, adolescenta, l-am auzit pe patriarh proslavindu-l pe Ceausescu, l-am gasit si atunci plin de credinta. Credinta numarul unu l-a ajutat sa strabata cu brio comunismul si tranzitia. Cu credinta numarul doi e de sperat ca se va descurca pe lumea cealalta. E grozava lumea asta ortodoxa de dupa comunism, la care s-a ajuns la o asemenea coabitare armonioasa a credintelor, si nu pot intelege de ce membrii altor confesiuni nu le lasa balta si nu o imbratiseaza pe a noastra, care e atat de avantajoasa.

Alina Mungiu-Pippidi este presedinte fondator al SAR si cercetator asociat al Colegiului St. Antonys din Oxford

Pitbull
02 Aug 2007, 06:03
Mmm, bun articol. Tipa e inteligentä ca de cele mai multe ori, si-n linii mari are dreptate (n-o sä iau acum la puricat vreo douä trei argmente minore care cred cä ar invita la discutii). Toti au uitat total cä Teoctist a fost politruc încä de prin 1947, si mai ales trocul din 1990, când Iliescu l-a repus în scaun cu conditia sä facä din B.O.R. instrument electoral fesenist. Pe tot parcursul carierei personajul o cochetat constant cu simonia. ASTA e cel mai important.

Carmine Galante
02 Aug 2007, 09:59
Excelent articol. 11/10 Se stie ca PF a ars-o la greu cu Ceausescu si cu securitatea. Ma scarbesc colajele de stiri cu chenar negru, muzica funebra si politicieni care plang la catafalc. In romanica media de varsta la barbati e de 56 de ani (in continua scadere). PF avea 92.
Ce ma mai scarbeste e fostul ministru al culturii, R. Teodorescu care manca rahat cu polonicul pe realitatea tv (la un moment dat mima si un fel de lacrimele timide) cum a salvat de la demolare Teoctist bisericile din Bucuresti. Cica a vrut Ceausescu sa darame cladirile Patriarhiei si sa mute institutia in locul fostei manastiri Vacaresti (care fusese si ea demolata), PF a tras toate sforile posibile (adica a intervenit pe la securistii din anturajul lui Ceausescu) s-o transforme in laborator al Universitatii Teologice deorece era prin lege stipulat ca orice facultate sa aiba laborator. Si astfel PF si-a salvat sediul. Aplauze !

Faber
02 Aug 2007, 19:02
Se stie ca PF a ars-o la greu cu Ceausescu si cu securitatea.

O dovada (clara) in sprijinul afirmatiei de mai sus:

http://img357.imageshack.us/img357/5318/politicianog7.jpg

Pitbull
03 Aug 2007, 01:54
Hehe, bunä contributie, dar de o valoare mai mult iconicä decât de continut (prezenta patriarhului în M.A.N. era un fel de formalitate de protocol). In schimb, dovezi mult mai concludente aici:
http://www.romanialibera.ro/a102585/cumpana-patriarhului.html
Vezi în special:
- aprobarea explicitä de cätre Teoctist si întregul sinod al B.O.R. a planului de exterminare a locuitorilor Timisoarei, 18 decembrie 1989 (din fericire, cum stim, n-au mai avut timp s-o facä);
- relatiile conspirative cu Gelu Voican-Voiculescu, si cu celebrul securist Artur Silvestri (nume real: Târnäcop).
Teoctiste, Teoctiste... Naspa extemporal ai de dat acum în fata Domnului... Si ce ne facem, cä fituicile le confiscä Petru, la poartä...?

Proletar
05 Aug 2007, 20:42
am citit azi pe imdb o chestie care m-a intrigat...

la pollul zilei, cei de pe imdb au zis cam asa: "Suntem tristi de plecarea dintre noi a lui Michelangelo Antonioni...ca omagiu, care este filmul vostru preferat?" si urma o lista cu filmele lui Antonioni pe care cititorii imdb sa le voteze....

ei bine, din 7571 de voturi exprimate...4899 (64,7%) au ales optiunea "Inca nu am vazut un film de Antonioni"

mi se pare incredibil... :((
si ma intreb cam care e proportia idiotilor care acceseaza si voteaza filmele de pe imdb...

jeleu
05 Aug 2007, 22:45
la sondajul de ieri, procentajul celor care nu vazusera un film de bergman era de 45%. daca rasturnam sondajele, totusi, avem un procent de 55% la bergman si 35% la antonioni. extins la nivelul intregului site, mi se pare un procentaj absolut decent pentru publicul majoritar al site-ului (pana in 29 de ani, iubitor de tabloide).
antonioni nici n-a fost prea indragit de public, in general a avut scoruri modeste la incasari. sa fim seriosi, majoritatea telespectatorilor s-au dus la l'avventura cu gandul ca vor vedea un thriller iar la l'eclisse sperand la o noua romanta cu delon.
dar nu le reprosez nimic, cum sunt sigur ca si altii nu-mi reproseaza ca inca n-am vazut nimic de pabst sau dovjenko.

Proletar
05 Aug 2007, 22:54
@jeleu

da, dar chiar si asa...
cat de tolomac poate fi cineva si tot sta intr-o noapte, butoneaza telecomanda, ajunge pe tcm si tot se impiedica de blow up sau zabriskie point...
hmm...desi, daca nu-ti plac filmele de o anumita calitate, nu te opresti mai mult de 2 secunde pe tcm...

Faber
06 Aug 2007, 21:25
Un alt articol pe tema mortii d-lui Teoctist:

Vampirii lui Teoctist

Cristian Patrasconiu

Politicienii au fost marile staruri ale prohodului Patriarhului Teoctist si ale zilelor din preajma acestuia. Spectacolul oferit de acestia a fost, deopotriva, previzibil si dezgustator.

http://cotidianul.ro/index.php?id=12893&art=33453&nr=2&cHash=de245dff80

(Stiu, trebuia sa-l fi pus de dim., am uitat insa atunci de el...
Cei care nu ati parcurs astazi presa, aveti timp acum si sunteti interesati de subiect dati click ca merita citit art.-ul. :D )

Carmine Galante
06 Aug 2007, 21:43
Niste evenimente placute m-au scutit de funerariile PF si de reluari acestora. :sleep:

Airlight
24 Sep 2007, 20:16
http://www.hotnews.ro/articol_84896-VIDEO-60-000-de-broaste-testoase-eliberate-in-Mexic.htm

Pitbull
12 Oct 2007, 13:38
Oana Pellea a castigat procesul cu Gigi Becali

-- Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri apelul declarat de Gigi Becali in procesul pe care i l-a intentat Oana Pellea pentru ca a folosit fara drept imaginea tatalui ei, mentinand sentinta instantei inferioare, care il obliga pe acesta sa plateasca actritei 350 de milioane de lei vechi.

Instanta l-a mai obligat pe Becali la plata unor cheltuieli de judecata in valoare de 2000 de lei. Decizia Curtii poate fi atacata cu recurs la instanta suprema. Oana Pellea i-a chemat in judecata, in solidar, pe Gigi Becali si Partidul Noua Generatie pe motiv ca, in timpul campaniei electorale, ar fi utilizat imaginea tatalui ei, difuzand fara drept, la televiziuni, un videoclip. Ca despagubire, Oana Pellea i-a cerut lui Becali doua miliarde de lei vechi. Inainte de pronuntarea sentintei instantei inferioare, audiat ca martor, regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat ca nu i-a fost cerut niciodata acordul pentru folosirea imaginii actorului Amza Pellea in rolul lui Mihai Viteazul. Nicolaescu a declarat ca l-a informat pe Becali ca, daca doreste sa cumpere filmul, trebuie sa se adreseze Centrului National de Cinematografie.

Andrei GHICIUSCA

http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-10-12&id=227882

Excelent! :D Acu' un an jumate, conversam cu Oana despre astea, si-mi povestea cât are de furcä mereu cu gäinarii care furä imaginea lui Amza. Odatä, unii l-au înfipt într-un clip publicitar, si când s-a ajuns la discutii, au luat-o cu säru-mâna, hai sä ne-ntelegem... Si ce credeti cä i-au oferit? $200 si-un buchet de flori! :oops: :x :sick:
Acu' sä-l vedem pe Nea Jiji! Te pomeni c-ajunge pân-la Strasbourg...

Carmine Galante
13 Oct 2007, 00:50
[b]Oana Pellea a castigat procesul cu Gigi Becali
In vis. Gigi are o armata de avocati plus cai de atac. S-a jurat pe morti ca nu o sa-i dea nici un leu cersetoarei. :sick:

Alex Leo Serban
14 Oct 2007, 15:10
GO OANA GO!
('cersetoare'?! tipic pt un moftangiu kre habar n-are c e aia copyright sa considere k Oana Pellea n-ar fi in dreptu ei sa-i ceara ciobanului a-roman c i s cuvine...)

Carmine Galante
15 Oct 2007, 19:28
35.000 de lei noi daune. ii vinde ieftin imaginea lu' tac-su'. :lol:

Alex Leo Serban
16 Oct 2007, 09:03
deci nu ii 'vinde' nimic: pur si simplu taxeaza un furt d imagine!
si nu conteaza suma ci gestul...
DUH!
ps 'tac-su' & 'cersetoare': ia uitati cum s vorbeste dspr 2 mari actori! :x
administratorii cinemagiei n-au nimic d comentat? k dk nu o sa-i spun eu oanei p - poate s mai lasa cu un proces... ;)

herbert
16 Oct 2007, 11:19
galantul are interventii de compresor rablagit...
nu stie, nu simte cum, de ce si pentru ce?
solutia - sa taca!

Carmine Galante
16 Oct 2007, 22:59
deci nu ii 'vinde' nimic: pur si simplu taxeaza un furt d imagine!
si nu conteaza suma ci gestul...
DUH!
Ba da, cere 350 de milioane vechi daune morale, suma derizorie (aproximativ zece mii de euro la cursu' de azi), pentru imagine unuia dintre cei mai mari actori ai Romaniei. Deci vinde imaginea parintelui diavolului pe zece mii de euroi, bani cu care iti iei o masina rulata din Germania.
Daca nu conta suma trebuia sa ceara 1 leu nou, ad manum, cu scuze publice de rigoare. ;)
ps 'tac-su' & 'cersetoare': ia uitati cum s vorbeste dspr 2 mari actori! :x
Da , marea actrita care n-a excelat decat in Vulpe vanator al lui Stere Gulea (acolo face un rol de exceptie) se prostitueaza pe bani in rahatul ala de soap difuzat de pro tv lunea - Un pas inainte sau asa ceva. :sick:

o sa-i spun eu oanei p - poate s mai lasa cu un proces... ;)
O sa-i dau adresa si datele intr-un mail sa stie pe cine sa dea in judecata. Astept cu real interes.
Argumente domnilor, nu vorbe-n vant aruncate de dragul de a scrie ceva. ;)

Alex Leo Serban
17 Oct 2007, 06:09
faptul k p oana pellea n-ai vazut-o decit in vulpe vinator si in acea telenovela arata imensitatea ignorantei tale...
in primu rind k nu, oana nu s 'prostitueaza' intr-o telenovela, ci isi face meserie - si ink f bine!
si doi: p linga roluri senzationale in teatru, a facut si un excelent rol d compozitie in 'children of men', film nominalizat la oscaruri - dar probabil k n-ai auzit d el :P

Carmine Galante
17 Oct 2007, 10:43
in primu rind k nu, oana nu s 'prostitueaza' intr-o telenovela, ci isi face meserie - si ink f bine!
Bine. :lol:

herbert
18 Oct 2007, 02:56
Romania - schita de portret.
un comentariu excelent - care, eventual, mai poate fi completat - de Horia Roman Patapievici.
Se intituleaza "Ce fel de tara e tara in care traim?" si poate fi citit la acest link: http://www.evz.ro/article.php?artid=327149

Carmine Galante
18 Oct 2007, 18:56
E bine scris da' nimic nou sub soare.

herbert
22 Oct 2007, 11:40
Despre ai nostri bravi compatrioti-hoti.
Smecheria s-a nascut in Romania...
link:http://www.hotnews.ro/articol_87478-Smecheria-s-a-nascut-in-Romania.htm

Proletar
05 Nov 2007, 23:18
acum au dat astia pe otv corespondenta pe e=mail a elodiei cu amantul sau.

elodia pomeneste de o carte preferata de amandoi, doar ca-i poceste numele, scrie "de ce iubim filmele" in loc de "de ce vedem filme", cartea lui alex!
si mai facuse referire la "sunt o baba comunista", a lui dan lungu.

nebanuite sunt caile cititorilor...

silver_boy
05 Nov 2007, 23:45

elodia pomeneste de o carte preferata de amandoi, doar ca-i poceste numele, scrie "de ce iubim filmele" in loc de "de ce vedem filme", cartea lui alex!
si mai facuse referire la "sunt o baba comunista", a lui dan lungu.

nebanuite sunt caile cititorilor...

da, da, Elodia stia sa...transeze anumite lucruri

crissis
06 Nov 2007, 00:20

fii serios, crezi ca sepepistul ala e preocupat de analiza relatiei dintre cinema si subiect? as crede ca elodia se gandea la romanul lui cartarescu, e mai intrat in constiinta publicului si mai ofertant pentru un cuplu romantic (no offence, alex). dar nu stiu, n-am lecturat corespondenta

herbert
06 Nov 2007, 00:30

fii serios, crezi ca sepepistul ala e preocupat de analiza relatiei dintre cinema si subiect? as crede ca elodia se gandea la romanul lui cartarescu, e mai intrat in constiinta publicului si mai ofertant pentru un cuplu romantic (no offence, alex). dar nu stiu, n-am lecturat corespondenta
eu cred ca elodia se gandea si la una si la alta...
cartea lui leo e un bun public si ar putea fi citita - chiar conspectata cu folos - si de carmine galante. asa ca, libertatea lecturii!

Carmine Galante
06 Nov 2007, 02:23
cartea lui leo e un bun public si ar putea fi citita - chiar conspectata cu folos - si de carmine galante.
NIET ! (http://www.youtube.com/watch?v=twW_riHWz_4)

Alex Leo Serban
06 Nov 2007, 05:43

SUNT CONSTERNAT!
sper din toata inima sa fie vba dspr volumul d povestiri (deci nu 'roman', crissis!) al lui mircea, si nu d cartea mea!!!... ma mai keama astia sa dau cu subsemnatu la parket sau mai stiu eu unde :lol:

oricum, 'elodia' asta - dk nu exista trebuia inventata, nu?

ps dk un autor ar avea libertatea & puterea d a interzice o carte a sa unui/unor cititor(i), as face-o neintirziat - in ce-l priveste p 'aka nume'! :sick:

crissis
06 Nov 2007, 15:35
n-am citit nici cartea ta nici povestirile (credeam ca-i roman) din volumul de ce iubim femeile. mi-au placut mult nostalgia si levantul dar am lasat balta orbitor la jumatatea primului volum.

poate totusi sepepistul e cinefil si are cont pe cinemagia :lol:

silver_boy
06 Nov 2007, 18:41
foarte bun art. lu nea costi(ta) prognozanu
ASA E! -:

Eliade si Cioran in lupta cu hotii
Costi Rogozanu
Aparut in editia din 6 Noiembrie 2007

"Una dintre cele mai raspindite timpenii legate de mai marea timpenie a „imaginii Romaniei in lume“ este aceea de a combate prejudecatile strainilor cu o stereotipie a „marilor valori romanesti“.

Marile valori se impart de obicei intre nume mari de intelectuali, Eliade, Ionesco sau Cioran, toti plecati tocmai pentru ca se sufocau intr-o cultura asa mica (unii au plecat si din cauza unor orientari ideologice care aveau sa-i bintuie toata viata), si tabara marilor sportivi, Hagi, Nadia, Mutu. E replica noastra universala pentru orice perceptie negativa. Cind romanii sint numiti hoti, corupti, incapabili, pac!, scoatem ful de asi cu niste sportivi in coada. Cultura adevarata nu poate face reclama, nu poate fi propagandistica. Ca sa existe un efect, trebuie ca Romania sa aiba tot timpul reprezentanti de top in mari universitati, scriitori tradusi cu un mare succes etc. Nu are asa ceva. Brancusi e exemplul tipic de „exceptie“. Mai toate numele pomenite par sa se fi afirmat in ciuda faptului ca erau romani. Sa mai citim si din Ionesco cel tinar care se minuna de provincialismul romanesc si-si facuse program din a parasi grabnic Romania?

Exista comunitati in interiorul carora trebuie sa te impui: nu vii cu valori din sport si le opui valorilor culturale. Astea-s discutii de bodega. Sportivii au competitia lor, scriitorii pe a lor, iar competitia in educatie si buna conduita cetateneasca se afla in cu totul alt plan (ex.: ne-ar placea sa traim in Luxemburg, dar dati repede un nume de scriitor mare luxemburghez!). Din punctul meu de vedere, in acest moment se da o batalie importanta si intre diverse grade de demagogie si politicianism. Iar citiva politicieni italieni se situeaza in posturi echivalente cu unii demagogi romani.

O infractiune a unui american nu se va rezolva aici cu un roman bun de Paul Auster sau Don deLillo. O infractiune a unui francez in Romania nu va fi diminuata nici de noua carte a lui Houellebecq, nici de ultimul gol al lui Henry. Nu poti combate prejudecatile unor straini legate de o natiune sau minoritate cu mari istorici ai religiilor sau cu mari atacanti de la Fiorentina. Singurul remediu de „imagine“ ar fi critica civilizata a formelor demagogice de exploatare a unor tragedii. Sau, dupa unii, eventual sa aranjam un duel televizat (in noroi, poate) intre Eco si Patapievici."

Carmine Galante
06 Nov 2007, 19:14
ps dk un autor ar avea libertatea & puterea d a interzice o carte a sa unui/unor cititor(i), as face-o neintirziat - in ce-l priveste p 'aka nume'! :sick:
The Spider Situation... ghici cine e Spider? :)))) (http://www.youtube.com/watch?v=v8wJt59Q6So)

Proletar
06 Nov 2007, 19:40
poate totusi sepepistul e cinefil si are cont pe cinemagia :lol:

pai, adresa de e-mail a sepepistului era aceasta: [email protected]

cam seama cu id-ul tau :?

crissis
06 Nov 2007, 20:29
:w00t:

Supastar
13 Nov 2007, 09:38
http://news.bbc.co.uk/player/nol/newsid_7090000/newsid_7091600/7091635.stm?bw=bb&mp=wm&asb=1&news=1&ms3=54

ministrul german de externe s-a luat de mana cu ministrul francez de externe si impreuna au inregistrat o piesa R'n'B pro-imigratie cu influente turcesti.

si domnul ministru cioroianu ar putea scoate o piesa hip-hip despre exilul cioroilor!

cornel
14 Nov 2007, 08:56
Din pacate se pare ca stirea zilei este ca Ion Iliescu are blog.
Ma intreb oare ce mai vrea omul asta de la viata?
In timp ce Bill Clinton si Mihail Gorbaciov se tin de conferinte prin intreaga lume (pe bani frumosi), la noi nea Nelu descopera marketingul politic...

Pitbull
14 Nov 2007, 13:03
Odatä, la un târg, mä plictiseam si am deschis din curiozitate o "carte" a lui Tätuka Ilici. Si brusc, parcä mi-a tras cineva heblul în cap. BEZNA mi s-a fäcut în minte! Gol, vid! Dupä scurt timp, când partenerul de editurä mi-a spus ceva, m-am trezit. Am väzut cä parcursesem câteva pagini (douä, trei... nu mai stiu.) Si am devenit constient si de ceea ce-am descris mai sus.
Har Domnului, existä atâtia veleitari care umplu hârtia cu platitudini, truisme, betie de cuvinte si vid de idei, limbaj de lemn (inevitabil!) si interminabile redescoperiri ale rotii (sau, cum constatä Cornel, ale marketingului politic). Da' la Bunicuta, au atins un efect de-a dreptul paranormal! Te zombificä!

Proletar
14 Nov 2007, 23:01
Superpenibile lamentarile lui Teo Trandafir vizavi de Adrian Sarbu:

Evenimentul Zilei:

"Daca se mai poate ceva? (adica sa se intoarca in protv) Nu! Niciodata! Eu mi-am recunoscut greseala si mi-am cerut iertare. Dar nu e vorba de iertare aici, ca n-are ce sa ierte. M-a uitat (el, Sarbu) Nu mai exist pentru el. Eu sunt nimeni"

Cotidianul:

"Ma rog in fiecare zi sa aud un semn de la Sarbu"

Cazeemeer
15 Nov 2007, 08:43
E o boala destul de comuna asta. I-am vazut si pe Mandruta, si pe Teo (in alt context) spunand chestii de gen "Cu Pro-ul nu te poti pune, poti doar sa ai impresia asta" si vorbind cu un fel de amestec de loialitate si nostalgie desi ambii plecasera de mult de la trustul lui Sarbu. Nu cred ca e vreun alt trust care sa starneasca reactii de genul asta.

Supastar
19 Nov 2007, 11:28
cotidianul pe prima pagina
V-ati dona organele in caz de moarte cerebrala? (http://cotidianul.ro/index.php?id=15730&art=39096&cHash=69ef7a2e41)

e laudabila initiativa, dar totusi....:hmm:

eu, unul, M-AS dona organele! :sleep:

voi?

lady_mystyque
19 Nov 2007, 19:01
MI-AS in primul rand :P

si da si eu una mi-as dona organele interne in schimb nu mi-as dona pielea si ochii astea nu macar atat lasati-mi si mie ! ochii mei nu never bine nu ochii cu totul dar corneea se poate dona dar tot nu.... imi plac ochii mei si is ai mei nu ii mai dau la nimeni!
ceilati ce ati dona si ce nu... ca sa fim mai specifici! :)

Supastar
19 Nov 2007, 20:15

daca tot n-ai observat ironia, de ce nu m-ai corectat si cu VI-ATI ?

lady_mystyque
19 Nov 2007, 23:23

daca tot n-ai observat ironia, de ce nu m-ai corectat si cu VI-ATI ?
missed it my bad :P

Proletar
19 Nov 2007, 23:26
nu va pricep.

e corect "V-ati dona...."

lady_mystyque
19 Nov 2007, 23:32
nu va pricep.

e corect "V-ati dona...."
nu chiar
adik in vb de zi cu zi si cand citesti textul rapid nu remarci ... si de asta am ratat si eu asta... ni se pare corect dar de fapt varianta corecta in acest caz e vi-ati ... pt ca nu v-ati dona pe voi va.... ci vi-ati dona - organele dumneavoastra vi le-ati dona(vi-ati dona)

asa cred
oricum cred ca sunt admise ambele forme asa cum se intampla de obicei cu greseli usuale acceptate ... ca si la filosof(varianta corecta) si filozof (varianta acceptata datorita vorbirii orale)

Pitbull
20 Nov 2007, 00:52
vorbirii orale
La äia care vorbesc nazal, anal sau ombilical nu se acceptä?

crissis
20 Nov 2007, 00:54
ce naiba e kestia asta vi-ati ? simtul natural al limbii refuza formula

Supastar
20 Nov 2007, 12:03
ce naiba e kestia asta vi-ati ? simtul natural al limbii refuza formula
du-te cu simtul la control.

sau, mai bine, verifica-ti simtul aici:
1. Voi v-ati dus sa va plimbati.
2. Voi vi-ati scos copii la plimbare.

StefanDo
20 Nov 2007, 12:20
vi-ati suna perfect, doar cu copiile am o mica problema... :)

crissis
20 Nov 2007, 14:50
@ supa
aberezi

voi ceilalti care sunteti convinsi ca vi-ati este formula corecta, spuneti pls in ce texte / pagini / paragrafe ati intilnit-o. astept referinte exacte

Neuptolem
20 Nov 2007, 16:10
vi-ati
Nu am auzit in viata mea combinatia asta. De unde draq' vine "I"-ul ala???
Ok, vi-am dat de gandit! ;) :?

StefanDo
20 Nov 2007, 16:25
dupa o scurta reflectie, revin. E doar v-, nu vi- :oops:

Cazeemeer
20 Nov 2007, 16:32
This is a tough one.
Pe de o parte, exista urmatoarele analogii:
Mi-as dona organele -> Mi le-as dona
Ti-ai dona organele -> Ti le-ai dona
Si-ar dona organele -> Si le-ar dona
N-ar fi nefiresc in acest context sa fie
Vi-ati dona organele -> Vi le-ati dona

Doar ca...
Ne-am dona organele -> Ni le-am dona
Adica nu e neaparat aceeasi forma in cele 2 variante.
Ce mi se pare mie e ca, in general, forma pronumelui in cazul asta nu depinde de forma din a doua propozitie, cat de cea obisnuita din structuri ca "Mi-ar da", "Ti-au oferit", "Ne-a dat" , adica "V-", nu "Vi-".
Plus ca suna complet straniu.
Asa ca de data asta cred ca votul meu merge catre Cotidianul, nu catre Supastar.

Neuptolem
20 Nov 2007, 17:16
This is a tough one.
Pe de o parte, exista urmatoarele analogii:
Mi-as dona organele -> Mi le-as dona
Ti-ai dona organele -> Ti le-ai dona
Si-ar dona organele -> Si le-ar dona
N-ar fi nefiresc in acest context sa fie
Vi-ati dona organele -> Vi le-ati dona

Doar ca...
Ne-am dona organele -> Ni le-am dona
Adica nu e neaparat aceeasi forma in cele 2 variante.
Ce mi se pare mie e ca, in general, forma pronumelui in cazul asta nu depinde de forma din a doua propozitie, cat de cea obisnuita din structuri ca "Mi-ar da", "Ti-au oferit", "Ne-a dat" , adica "V-", nu "Vi-".
Plus ca suna complet straniu.
Asa ca de data asta cred ca votul meu merge catre Cotidianul, nu catre Supastar.
Cazeemeer, esti profesor de romana? La liceu, generala, high school, universitate? :D
PS: Mai usor cu grevele alea ca aveti vacantza 4 luni pa an! ;)

Supastar
20 Nov 2007, 21:58
e de bun simt si ilustrativa/demonstrativa urmatoarea paralela:

- eu m-am dus la piata.
- eu mi-am luat haina de pe cuier.

- tu te-ai dus la piata.
- tu ti-ai luat haina de pe cuier.

- el/ea s-a dus la piata.
- el/ea si-a luat haina de pe cuier.

- noi ne-am dus la piata.
- noi ne-am luat hainele de pe cuier.

- voi v-ati dus la piata.
- voi vi-ati luat hainele de pe cuier.

- ei/ele s-au dus la piata.
- ei/ele si-au luat hainele de pe cuier.

e usor observabil ca acolo unde este implicata si o posesie se modifica forma scurta a pronumelui. de altfel e logic sa existe o diferentiere acolo unde se poate, iar in cazul persoanei a II-a plural se poate: "v-" & "vi-"

cel mai bine se poate face paralela cu persoana I singular ("m-" si "mi-") pentru ca ambele forma sunt constituite dintr-o consoane plus-minus un "i".
voua va suna bine: "eu m-am luat haina de pe cuier"? la fel cum nici mie nu imi suna mie : "voi v-ati luat haina de pe cuier" !

Cazeemeer
20 Nov 2007, 22:33
Cazeemeer, esti profesor de romana? La liceu, generala, high school, universitate? :D
PS: Mai usor cu grevele alea ca aveti vacantza 4 luni pa an! ;)
Nu, si nu m-am mai apropiat de gramatica de prin generala, dar asta nu e un motiv sa nu imi dau cu parerea (ca nici Supastar care a deschis discutia nu e mai indreptatit).
Astept insa opinia cuiva calificat realmente in domeniu, ca altfel discutia nu se mai termina.

Neuptolem
20 Nov 2007, 22:35
voi vi-ati luat hainele de pe cuier.
Genial! Voi vi le-ati luat de pe cuier! ;)
& Voi vi-ati dus la piata legumele.
------------------------------------------------------------------------------------
Doua remarci:
1) Extraordinar, ce rudimentare au ramas exemplele astea, astazi nimeni nu se mai duce la piata, toti dau navala in Real, Billa, Carrefour, Metro, Selgros, samd.
2) desi toti folosim cuvantul "haina" in exemple si scrieri, in real life e: "geaca" (sport, de motociclist, de rocker, de Terminator, de smeker, cu petece), / "palton" / "salopeta" si cred ca mai sunt exemple.
Ei, Bucharestul e la Beowulf si Jesse James iar provincia se plictiseste si murrrriiiiiim de invidie! :lol: Nu-i asa Supi?
PS: Ce-ti mai face sora? :love: :P

Pitbull
20 Nov 2007, 22:41
- noi ne-am dus la Cora.
- noi ne-am luat gecile de pe cuier.

Noi ni le-am luat.
Pe cale de consecintä:
Noi ni-am luat gecile.
(Sunä superb! :happy: )
Mä cac în "vi-ati dona". V-ati, v-ati, v-ati!!!

Supastar
20 Nov 2007, 22:47
Doua remarci:
1) Extraordinar, ce rudimentare au ramas exemplele astea, astazi nimeni nu se mai duce la piata, toti dau navala in Real, Billa, Carrefour, Metro, Selgros, samd.

desi nu sunt profesor de limba romana, ca ilustrul nostru coleg de forum, Cazeemeer, imi permit sa spun ca exemplele nu sunt didacticiste&rudimentare, ci doar banale; eu, unul, mai merg la piata tocmai pentru calitatea majoritatii produselor!

Leonard
20 Nov 2007, 23:09
cratima din 'v-aþi' înlocuieºte litera 'ã' de la pronumele 'vouã, vã' ºi-l uneºte de verb, n-are ce sã caute vreun 'i' pe acolo

Ei, Bucharestul e la Beowulf si Jesse James iar provincia se plictiseste si murrrriiiiiim de invidie!
bucharest ºi el se plictiseºte la Beowulf (aºa odioºenie n-am mai vãzut demult. n-am înþeles ce era aia 'mied'. ceva între miel ºi ied?) ºi la Jesse James de la care am pãrãsit sala (de ce trebuie sã fie atît de lungi filme despre neica nimeni care nu spun nimic?). nu mai vorbesc de previzibila calitate jalnicã a proiecþiilor.

gionloc
20 Nov 2007, 23:19
e de bun simt si ilustrativa/demonstrativa urmatoarea paralela:

- voi v-ati dus la piata.
- voi vi-ati luat hainele de pe cuier.

e usor observabil ca acolo unde este implicata si o posesie se modifica forma scurta a pronumelui. de altfel e logic sa existe o diferentiere acolo unde se poate, iar in cazul persoanei a II-a plural se poate: "v-" & "vi-"

cel mai bine se poate face paralela cu persoana I singular ("m-" si "mi-") pentru ca ambele forma sunt constituite dintr-o consoane plus-minus un "i".
voua va suna bine: "eu m-am luat haina de pe cuier"? la fel cum nici mie nu imi suna mie : "voi v-ati luat haina de pe cuier" !

oricum o intorci, in orice logica lucrezi, 'voi vi-ati luat hainele de pe cuier' nu prea e o formula gramaticala corecta. hai sa imi fac si eu de lucru:

din punctu meu de vedere is doua posibilitati: cea mai plauzibila e ca asa cum exprimi tu verbele, le asezi la diateza reflexiva (care intoarce o actiune asupra agentului ei, sau, altfel spus, exprima identitatea subiectului cu obiectul, altfel spus, subiectul face actiunea si o suporta!) si se formeaza cu ajutorul pronumelui reflexiv. pronumele asta e mai zgircit, nu are forme proprii decit pentru persoana a treia sg si pl, in rest le ia pe cele ale pronumelui personal de forma neaccentuata!
niste conjugari acum:
eu ma duc, tu te duci.. voi va duceti. daca te intorci in trecut, la perfectul compus iese astfel: eu m-am dus, tu te-ai dus.. voi v-ati dus sau v-ati luat (voi va ati dus si voi va ati luat nu suna bine, asa ca apare cratima, dispare o vocala acolo unde se intilnesc prea multe).

desi varianta de sus e cea corecta pentru cazu de fata (si oricum Supastar nu are dreptate), iaca mai dau una, neverosimila, doar ca sa vaza domnul pomenit mai sus ca orice logica gramaticala ar incalta dumnealui, nu prea are dreptate.

v, va si vi -ul e o forma neaccentuata a pronumelui personal de persoana a doua plural.
in tendinta de simplificare a vorbirii si scrierii, uneori mai cad vocale atunci cind se intilnesc complemente (in)directe cu predicate si in punctul de intersectie is prea multe vocale...

'v-ati luat haina' nu arata nicio posesie. 'voi v-ati luat haina voastra', voastra ar fi pronume posesiv, dar v ala tot pronume personal forma neaccentuata este dpdv morfologic. sintatic ar trebui sa fie complement indirect. nu arata posesia, ci indica cel asupra caruia actiunea se rasfringe. tre sa fie in cazul dativ: cui ati luat haina? - voua = 'v-'. dar, de fapt, e o diateza reflexiva, asa ca...

v-ati dus la piata - v este complement direct, in acuzativ, dpdv sintactic, pronume personal pers a ii plural forma neaccentuata, morfologic. pe cine ati dus la piata? pe voi - 'v'.

ca e 'v-'... pai ce sa faci, altfel nu poti exprima tipu asta de actiune la diateza activa, modu indicativ, timpul perfect compus. daca era la indicativ prezent atunci aparea va - voi va duceti, daca era la conditional optativ timpul perfect era voi v-ati fi dus, daca era la conjunctiv prezent era voi sa va duceti.. ceea ce imi indica faptu ca p-aci e vorba de diateza reflexiva si nimic altceva...

sper ca acu nu o sa incerci sa tragi mitza de coada si sa imi spui ca eu, de fapt, nu vorbesc de pronumele personal de pers a doua forma neaccentuata, aratare de dativ (mai ales) ''vi'', ca as fi pe linga subiect...

Supastar
20 Nov 2007, 23:24
@toti
inteleg argumentele voastre, dar ele nu ma lamuresc complet:
atunci de ce nu e corecta varianta "eu m-am luat haina de pe cuier"?

crissis
21 Nov 2007, 01:40
pentru ca la persoana I singular formele neaccentuate de acuzativ si dativ ale pronumelui reflexiv (sau personal) nu coincid. aceasta suprapunere are loc numai la persoanele I si II plural, cum foarte bine s-a aratat mai sus in exemple. noi ne-am dus la bar si ne-am cumparat niste beri, eu m-am imbatat si mi-am luat un chivas. astea sunt normele, gramatica nu e logica.

Pitbull
21 Nov 2007, 07:28
Ei, Bucharestul e la Beowulf si Jesse James iar provincia se plictiseste si murrrriiiiiim de invidie!
bucharest ºi el se plictiseºte la Beowulf (aºa odioºenie n-am mai vãzut demult. n-am înþeles ce era aia 'mied'. ceva între miel ºi ied?)
Mied = hidromel, bäuturä acoolicä obtinutä prin fermentatia mierii de albine cu apä.
Fac azi cronica Beowulfului si o pun; deocamdatä, pot întäri spusele lui Leonard precizând cä, dupä ce mi-a cäzut capu-n piept si a douäzecea oarä, am renuntat sä le mai numär. La Jesse nici n-am mai stat; o sä-l väd la presä (dacä se mai dä), sau poate-l iau de pe net.

Alex Leo Serban
21 Nov 2007, 09:21
pentru ca la persoana I singular formele neaccentuate de acuzativ si dativ ale pronumelui reflexiv (sau personal) nu coincid. aceasta suprapunere are loc numai la persoanele I si II plural, cum foarte bine s-a aratat mai sus in exemple. noi ne-am dus la bar si ne-am cumparat niste beri, eu m-am imbatat si mi-am luat un chivas. astea sunt normele, gramatica nu e logica.

let's rephrase that: gramatik lbii romane nu e logik - ba kiar e ilogik k dracu! :sick:
d aia n-o s-o invete nimeni k lumea si o sa ajunga o limba moarta, in vecii vecilor, amin...

lady_mystyque
21 Nov 2007, 14:36
bine spus als si cu asta nu punem punct? va rog eu ca dea acu m-am plictisit de discutia asta despe v- si vi- oricum chestile importante erau organele nu v- respectiv vi- urile de acolo

Neuptolem
21 Nov 2007, 16:00
va rog eu ca dea acu m-am plictisit de discutia asta despe v- si vi-
Pe mine ma plictiseste tot topicul asta (da' cine-s io???)...prefer: "In gura presei!"

crissis
06 Dec 2007, 01:04
http://www.gandul.info/puterea-gandului/animalele-ataca-zoo-baneasa.html?4237;1075613

Pitbull
06 Dec 2007, 08:30
Interesant articol - nici nu mä mir, Lelia le scria bine încä de-acum douäzeci si cinci de ani, când tot dädea la regie si n-o primeau äia cä era prea bunä.
Pânä la urmä, a debutat ca scenaristä a douä dintre cele trei scurtmetraje ale "Autostop"-ului (mai precis, "Podul", r. Valeriu Drägusanu, si "Marele premiu", r. Radu Caranfil; "Färä lumini de pozitie", r. Mihnea Columbeanu, pornise de la un scenariu de Adrian Dohotaru).
Revenind la articol. Adevärul e cä institutia "Zoo Bäneasa" e doar o menajerie amärâtä, care ar trebui sä fie interzisä, conform normelor internationale. Am citit recent cä se gândesc unii la amenajarea unei grädini zoologice adevärate la Hateg, în rezervatie. Basca accesul criminal de greu, pentru animale ar fi o solutie idealä.

Carmine Galante
06 Dec 2007, 22:17
Jos cu ea, e nevoie de cartiere rezidentiale, "Zoo park".

EgoN
14 Dec 2007, 15:57
o mostra de cum poti sa o dai in bara atat de rau :x
http://metropotam.ro/Recomandari/2007/12/art7382835742-Interview-un-film-care-nu-are-de-spus-nimic/

Alex Leo Serban
15 Dec 2007, 06:18
lol
individa e varza :lol:

Supastar
16 Dec 2007, 11:09
ma enerveaza kestiile web2.0-based in care unii dau dovada de o pedanterie tampa vrand sa fie cool.
same sh1t pe bookblog. recenziile alea sunt ceva de speriat (inclusiv informatii care se vor obiective ex: "james joyce,americanul, reprezentant al lost generation-ului"), iar aia se cred cool ceva de speriat. :x

Alex Leo Serban
16 Dec 2007, 11:14
pe bookblog. recenziile alea sunt ceva de speriat (inclusiv informatii care se vor obiective ex: "james joyce,americanul, reprezentant al lost generation-ului"), iar aia se cred cool ceva de speriat. :x

WHAAAAT!?! :w00t: :shock: :?

Supastar
17 Dec 2007, 09:32
Nicolas Sarkozy + Carla Bruni (http://www.lexpress.fr/info/quotidien/actu.asp?id=462960)

now that's a cool president! 8)

klein
17 Dec 2007, 10:48
da, am vazut si eu. tare, nu? :w00t: unii spun e ca diversiune ca sa distraga lumea de la treburile serioase, ca asa a facut si cu divortul de Cecilia; l-a anuntat in plina perioada de greve. acum mai atenueaza criticile dupa ce l-a invitat pe kadhafi in plus vin negocierile cu functionarii. in orice caz, e primul presedinte care face pagini pline in revistele "glamour".

Alex Leo Serban
17 Dec 2007, 11:31
eu c ma fac acu??! k imi place d mor d carla :love: , dar si d sarko (din alte motive, fireste...)
sa-i urasc p amin2?? dar c vina are ea?
sa-l urasc p el? mi s pare meskin...
p ea? nicio shansa.

asha k ma bucur pt amin2 :happy:

klein
17 Dec 2007, 12:03
eu c ma fac acu??! k imi place d mor d carla :love: , dar si d sarko (din alte motive, fireste...)
sa-i urasc p amin2?? dar c vina are ea?
sa-l urasc p el? mi s pare meskin...
p ea? nicio shansa.

asha k ma bucur pt amin2 :happy:

te invidiez, ca iti iese schema foarte bine. si mie imi place de carla rau de tot. :love: dar nu mi place de el. ce sa fac... hm. sa o urasc si pe ea? nu!! o iubesc prea mult. ce-a apucat-o?? :shock: grea dilema. ce noroc pe tine... ;)

Alex Leo Serban
17 Dec 2007, 12:16
pai vezi? e bine sa fii bun, generos si... ecumenic :lol:

klein
17 Dec 2007, 17:58
dar iti imaginezi cum vor fi reascultate cantecele ei? nu ma pot abtine sa nu reproduc cateva texte. in noua lumina, ele vor suna mult mai haios :D

"Regardez-moi
Je suis le plus beau du quartier
J'suis l'bien aimé
Dès qu'on me voit
On se sent tout comme envouté
Comme charmé, hum
Lorsque j'arrive
Les femmes elles me frôlent de leurs
Regards penchés
Bien malgré moi, hé
Je suis le plus beau du quartier, hum, hum, hum"

sau

"T'es le Laurel de mon Hardy
T'es le plaisir de mon soupir
T'es la moustache de mon Trotski
T'es tous les éclats de mon rire
Tu es le chant de ma sirène
Tu es le sang et moi la veine
T'es le jamais de mon toujours
T'es mon amour t'es mon amour"

"Il a l'air d'un ange, mais c'est un diable de l'amour,
Du bout des hanches et de son regard de velours,
Quand il se penche, quand il se penche, mes nuits sont blanches,
Et pour toujours... Hmm
A l'air d'un sage, et ses paroles sont de velours,
De sa voix grave et de son regard sans détours,
Quand il raconte, quand il invente, je peux l'écouter
Nuit et jour... Hmm"
(sarcu Raphael, se credea unic)

"Il faudrait que tout le monde réclame auprès des autorités,
Une loi contre toute notre solitude,
Que personne ne soit oublié,
Et que personne ne soit oublié"

Gata acum a trecut la fapte
pacat, uite asa se va duce charmul cantecelor ei :lol:

Alex Leo Serban
17 Dec 2007, 18:21
nu s duce, nu s duce!!
creshte, s transforma... ;)

ps eu acu (re)ascult julien clerc :love:

Pitbull
17 Dec 2007, 18:36
s transforma... ;)

Carla noasträ nu e moartä,
Carla noasträ se transformä...!

Alex Leo Serban
17 Dec 2007, 19:11
vai, HORROR! :sick: retrage-ti cuvintele imediat - altfel vei fi afurisit d fanii tot mai numeroshi ai carlei b, dintre kre eu sint cel mai inflacarat & invershunat!! :x

Pitbull
17 Dec 2007, 19:26
OK, as you wish...

Carla voasträ nu e vie,
Carla voasträ e bätutä-n cuie.

Bine asa?

Alex Leo Serban
17 Dec 2007, 19:47
pai, nu e bine nici asha, clar!
cum sa nu fie 'vie'?? si dc batuta-n cuie??? (poate-n couilles, dk are sarko destule... :P )

nu, fii antena aici-sha:

carla bruni-i cea mai tare,
la elysee-n palat viitor d aur are;
in plus, 'cantareatza' se transforma
si 'k si' prezidenta va fi curind conforma... 8)

Pitbull
17 Dec 2007, 20:09
Carla tare-i cea mai brunä,
La palat vocea-i räsunä,
Mai ca a lui Osbourne Ozzy,
Când îi cântä lui Sarkozi.

Alex Leo Serban
17 Dec 2007, 20:27
lol
pai da, 'conform' obiceiului - ai migalit & pigulit acolo si ai scos o varianta mai 'meshteshugita'... :lol:

da eu am vrut sa fie mai stingace & spontana, na! :P

Pitbull
17 Dec 2007, 20:34
A mea a fost perfectä si spontanä. :sleep:

herbert
19 Dec 2007, 00:56
ma bucur pt carla bruni si sarko. pt un timp francezii mi-au redevenit simpatici...
and now, o curiozitate autohtona. imi poate spune cineva la ce gazeta/revista scrie (daca scrie?) irina margareta nistor? observ ca-l concureaza greu pe als la poll-ul de pe cinemagia.

Supastar
19 Dec 2007, 01:25
mai scrie despre filme?
nici io nu inteleg ce fel de forte oculte s-au dezlantuit k s-o voteze pe ea!

era de asteptat k als s aibe multe voturi pt k scrie si pe forum, dar irina margareta nistor?

poate e si ea un user de aici si nu stim noi...

...poate e bubu :huh:

Pitbull
19 Dec 2007, 01:38
O-ntreb eu mâine.

Pitbull
19 Dec 2007, 01:39
Sau poimâine.

Alex Leo Serban
19 Dec 2007, 06:55
draga herbert & supastar, cu toata simpatia p kre v-o port, tre sa spun k sinteti adeptii unei viziuni 'traditionaliste' dspr c inseamna sa fii critic (d film): personal, consider k acela nu mai este neaparat scribu kre scirtza-scirtza p hirtie, toata ziua, ci si (mai ales) cel kre s exprima dspr film prin orice mijloace - incl p calea undelor, la tv, organizind festivaluri etc.
ceea c defineste un (bun) critic d film - am spus-o, scris-o & ma repet - este flerul, d aceea, pt mine, cel mai bun critic d film la ora actuala este mihai chirilov: el a spus/scris, ink d prin aprilie trecut, k filmu lu mungiu va fi luat la cannes & s va intoarce cu un premiu important! 8)

re: imn, asadar, prezenta sa p un poll dspr critici este absolut normala, ceea c ma surprinde fiind k nu o regasesc - prezenta - si p ada roseti: in fond, sint amin2 vedete d televiziune

EgoN
19 Dec 2007, 08:12
da...de ada (colega mea de pagina din revista tabu :love: ) i-am spus si eu lui dostef, dar cica nu incapea in pagina siteului...sau nu-i place...whatever.

Cazeemeer
19 Dec 2007, 10:38
CTP:ziarist,analist,scriitor de SF,critic de film,s.a.m.d.
..., tenismen,...

Pitbull
19 Dec 2007, 10:51
Si profesor la U.N.A.T.C. (tot cu päläria si trenciul).

Pitbull
19 Dec 2007, 11:00
o mostra de cum poti sa o dai in bara atat de rau :x
http://metropotam.ro/Recomandari/2007/12/art7382835742-Interview-un-film-care-nu-are-de-spus-nimic/
lol! :lol:
individa e varza
Ba conopidä. (Varza s-a värsat, s-a murat, s-a învechit, pe când prostia are dubiosul merit de a-si regäsi mereu prospetimea.)
Filmul are si defecte, si calitäti - i-am pus cronica la "Acum pe ecrane":
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=14805
...dar fätuca asta n-a priceput nimic: habar n-are nici sä opereze o analizä, nici s-o formuleze.

Alex Leo Serban
19 Dec 2007, 12:20
revenind la idila carla - sarko: ian priviti aici - MINUNE!! :love:

http://www.youtube.com/watch?v=GsUlSvtziXU

desi e alta versiune decit aia dp album (aia imi place mai mult!) si desi clipu era mai cistigat DOAR CU EA (fara ala kre o cauta... cu luminarea; e un actor, aurelien recoing - kre s apropie, k virsta, d sarko ;) ), e buna si-asha...

klein
19 Dec 2007, 13:38
da si clipul urmator care era inevitabil. de remarcat concordanta aproape perfecta versuri-imagine :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=aag4LLGXECs

Alex Leo Serban
19 Dec 2007, 13:52
mda; d asteptat - very cheap, very easy... zici k e facut d vreun 'michel moure' :sick:

dar tu, klein... aproape k imi vine sa zic k esti geloasa p sarko! :lol:

klein
19 Dec 2007, 14:02
mda; d asteptat - very cheap, very easy... zici k e facut d vreun 'michel moure' :sick:
cheap but funny. nici nu avea cum sa fie altfel.mai sunt si alte parodii daca ai vazut, dar asta mi se pare cea mai reusita. exact ce spusesem mai inainte. versurile ei vor fi asculate azi in alt spirit. (cel putin in franta.)
gata s-a terminat cu carla, vide epoca Valeriei (stii ca cele doua sunt surori, nu? a propos, azi iese pe ecrane filmul ei, "actrices" l-ai vazut cumva la cannes?)
dar tu, klein... aproape k imi vine sa zic k esti geloasa p sarko! :lol:
pai n-ai vazut cum mi-a furat-o!!!! :(( asa pe fatza!!! jos sarko!! :x

Pitbull
19 Dec 2007, 14:44
Pe cine ti-a furat-o - pe Carla, sau pe Presedintia?

klein
19 Dec 2007, 14:59
Pe cine ti-a furat-o - pe Carla, sau pe Presedintia?
Presedintia ca Presedintia, hai treaca-mearga, da faza cu Carla nu i-o iert :x

Alex Leo Serban
19 Dec 2007, 15:03
da, mi-a placut - pai am scris si la topicu dspr cannes re: 'actrices'... - si da, NORMAL k stiam k sint surori: helLO, pour qui me prends-tu?? :x

ps ma gindeam... saracu sarko: c nu-ti placea tie d el, darmite acum! :w00t:

klein
19 Dec 2007, 15:35
da, mi-a placut - pai am scris si la topicu dspr cannes re: 'actrices'... - si da, NORMAL k stiam k sint surori: helLO, pour qui me prends-tu?? :x
hei, nu te vexa, ca nu am zis-o in sensul asta. era asa.. ca o barfa. :P

ps ma gindeam... saracu sarko: c nu-ti placea tie d el, darmite acum! :w00t:
macar l-am recuperat pe Glucksmann ;)

herbert
20 Dec 2007, 23:58
"Orban in alcool si zapada..." bate filmul.
Cartarescu despre Sinistrii cabinetului Tariceanu
http://www.evz.ro/article.php?artid=335131
chiar nu se revolta nimeni pe Cinemagia?!

Pitbull
21 Dec 2007, 00:05
E târziu, Herbie... In mai putin de-un an avem alegeri, si-i futem. Uite, pe Chiuaru-Sinesti îl paste puscäria (si-n locu' lui au pus-o pe Mätusa Tamara - ästa, Mätusa Norica! lol), jumatea bunä din peneleu s-a dus dupä Stolo, peremeu' lu' Vadimache moare-ntr-un sant, peceu' lu' Felix nu mai existä, pânä si pesedeaua lu' tätuka Ilici zace pe perfuzii... Mai dä-i în pizderiile mä-se-lor.

herbert
21 Dec 2007, 00:20
Mai dä-i în pizderiile mä-se-lor.
subscriu. am ras.

Pitbull
21 Dec 2007, 00:23
Asa zicea mama, cä era o lady si nu înjura. :sleep:

Alex Leo Serban
21 Dec 2007, 07:02
jumatea bunä din peneleu s-a dus dupä Stolo,

:shock: :x :((

si cine-i, ma rog, 'jumatatea buna din peneleu'? mucosu ala gigolo-infatuat d bou-reanu?? (= skimbu d miine d kkt?) stolo insusi-lachrima lu base??
pai, astia sint cei mai dubioshi! :sick:
pnl-d e un partid cu kre nu voi vota in veci - un fel d pin cu spate (prezidential)...

Pitbull
21 Dec 2007, 10:03
Mai bine cu spate prezidential, decât cu limba-n curu pesedential.

Da' ce zici
De Cärtärici
Cu ce scrise el aici?

Carmine Galante
21 Dec 2007, 19:23
Si ce vreti voi ma, sa intre bartamai ministru la parnaie?
Beau si conduc spectaculos....Plutesc cu 4 roti in aer
Cum fac sa...mut si eo zebra aia daca mierlesc un fraier?

offtopic
@pitbull
Baiatu' ala de pe cin. ro. de i-ati pus p. in gat macar are curaj.

Pitbull
21 Dec 2007, 19:44
Dacä te referi la djinjis, n-are curaj, e doar histerico-frustratificat. Incearcä sä "disece" "432", da' cu cutitul de bucätärie si metodä de mäcelar (chit cä el se dä chirurg, da' nu le are).
(Gata cu offtopicu'.)

silver_boy
22 Dec 2007, 15:35
Revoluþia lui Adi de la doi
de Florin NEGRUÞIU | Gandul 22 DECEMBRIE 2007

"In decembrie 1989, blocul nostru ºi-a dat din plin tributul lui de sânge. Adi de la etajul doi s-a dus în centru sã vadã Revoluþia ºi a murit împuºcat. Azi ºade pe aleea eroilor, strãjuit de clãdirile impozante ale Poºtei, Teatrului municipal ºi Prefecturii din Braºov.

Adi de la doi a murit ca un prost. Dacã ar fi stat ca ceilalþi acasã azi ar fi avut 31 de ani ºi ar fi fost... Ce ar fi fost? Ce s-ar fi ales de el? Adi - nebunul vesel, bãtãuºul simpatic, portarul-atacant al echipei noastre de fotbal ºi riºcar redutabil. Ar fi plecat pe vas, ca Cipanu de la patru? Ar fi emigrat în Canada, ca Mãgduþa de la parter, sau naiba ºtie unde în America de Sud, ca Cioarã de la cinci? Ar fi filmat nunþi în Florida, precum Cristi de la zece? S-ar fi mutat la dracu-n praznic, dincolo de linia feratã, în cartierul Tractorul, ca Sicã de la scara C? Sau ar fi ajuns instructor auto, ca Ciobi de la unu, care, de bunã seamã mai patriot decât noi, a rãmas acasã? Ar fi rezistat el în lumea asta sau ºi-ar fi luat câmpii, aruncându-se-n gol de pe marginea balconului, ca Florinel de la opt?

Dacã ar fi trãit, Adi n-ar fi citit ce a scris azi despre el Florin de la patru. Lucrurile astea nu l-ar fi interesat. Presa, politica, alegerile l-ar fi lãsat rece. Nu ºi-ar fi exercitat niciodatã dreptul fundamental, pentru cã a învãþat din primele zile de ºcoalã, când îl scoteau la careu pentru indisciplinã, cã nimeni n-o sã facã nimic pentru el. ªi-atunci, de ce sã se deranjeze sã le dea votul? Nu l-ai fi prins azi pe la vreun simpozion despre Revoluþie. Ar fi rãmas cu gura cãscatã auzindu-l pe Ion Iliescu spunând cã Revoluþia „a produs schimbãri structurale, fundamentale, care au dat o nouã fizionomie societãþii româneºti” ºi apoi ar fi ºters-o, cum fãcea pe vremuri când tovarãºa începea la fel ºedinþa cu pionierii. Cãci îl fãcuserã ºi pe el pionier, cã aºa trebuia, dar în seria a doua. Dacã Adi ar mai fi trãit, nu s-ar fi opintit sã înþeleagã nici mãcar idealul pentru care au spus ei cã ºi-a dat viaþa. Condamnarea comunismului i s-ar fi pãrut o chestiune neimportantã, în fond îl condamnaserãm noi destul în faþa blocului, când spuneam bancuri cu Ceaºcã ºi cu Leana sau când îi pictam mustaþã lu’ Toa’ºu în manualul de românã. N-ar fi avut nevoie de Institutul Revoluþiei Române, nici de Raportul Tismãneanu, nici de conducãtori ºi politicieni ºi, tare mi-e, cã nici mãcar de România. Nu l-ar fi interesat, pentru cã asta nu era lumea lui, era lumea lor ºi lumea lor n-avea nicio legãturã cu blocul nostru.

Adevãrul de la Revoluþie. Este o sintagmã golitã de orice conþinut, pe care o tot auzim în gura aceloraºi fruntaºi politici pe care Istoria i-a ales în zilele lui 21-22, acum 18 ani. Sã-i lãsãm pe revoluþionarii cu certificat ºi cu privilegii cu Adevãrul lor. Ce mai pot spune în plus Ion Iliescu, Claudiu Iordache, Petre Roman sau Cazimir Ionescu?! Nu e de mirare cã simpozionul þinut ieri de Institutul Revoluþiei Române n-a reuºit, nici de aceastã datã, sã-i strângã pe participanþi în jurul aceluiaºi mare ºi fãrã de tãgadã Adevãr.

Vã invit, în schimb, sã ne povestim mai jos adevãrurile noastre, micile adevãruri despre Revoluþie. Sã retrãim o istorie micã, la firul ierbii, despre ultimele zile din comunism. În fond, pe Adi nu cred cã l-ar fi interesat neapãrat cine-a tras în noi, Armata sau Securitatea, ci cum naiba s-a rãtãcit glonþul ãla taman în plãmânul lui?!"

n.m.
Dumnezeule cum trece timpul...parca mai ieri urcam scarile blocului doua cate doua, cu inima batand sa-mi sparga pieptul, abia indraznind sa respir in tacerea de mormant a imobilului ( niciodata blocul n-a tacut asa) in vreme ce soarele, irizand imensele geamuri ale balcoanelor, facea ca fiecare etaj sa arate ca un acvariu de lumina...asa e, in amintire, ziua Revolutiei...ca o poveste ...ahh si bucuria, bucuria fara seaman, unica, irepetabila, astrala, pe care o simteam zvagnind in mine, pulsand ritmic, o data cu tipatul interior pe care mi-l inabuseam in gatlej: A fugit Ceausescu, suntem LIBERI...A fugit Ceausescu...suntem LIBERI...
scriu randurile astea in timp ce beau o Coca-Cola, simt in mine o tristete uscata, adanca ca un abis, si ma gandesc la ...Ady de la 2 .

Pitbull
22 Dec 2007, 20:46
Undeva, pe niste foi bätute la masinä, am povestit si eu, pas cu pas. Pe scurt:
- 21: la Inter, cât încä mai era luminä
- 22: în zori, scandat la tancurile din militari care trägeau în aer cu munitie de räzboi; apoi, mers cu coloana spre centru; de-acolo, spre televiziune, cu TAB-ul pe care erau Caramitru si George Alexandru. (Ora 12:08 ne-a prins cam prin dreptul A.S.E.-ului.) Stat la televiziune-n curte pânä pe la vreo 16... Venit acasä, luat familie la Revolutie, vizionat lumânäri la universitate, väzut cum începea sä se tragä în Piata Palatului. Luat ziarul "Libertatea" aruncat de la balconul redactiei.
- 24: drum degeaba pân-la televiziune si-napoi (cä ne chemaserä, si când am ajuns, se räzgândiserä); leapsa cu gloante de mitralierä pe str. Grigore Mora. Träit scene gen "Hârtia va fi albasträ".
- Noptile alea: gärzi la bloc cu babalâcii pensionari, sä nu vinä peste noi teroristii, sä ne-o tragä din toate pozitiile.

Mala Portugal
22 Dec 2007, 21:32
@e&e: telectualu' lu' m-ama :P

Airlight
25 Dec 2007, 08:41
Literally.

http://www.romanialibera.ro/a113964/bbc-confuzie-mortala-in-angola.html

Carmine Galante
26 Dec 2007, 20:09
Posibila reclama orange. Alo? (http://www.atac-online.ro/atac_tv/Ceausescu_-_ultimul_discurs_26)

Pitbull
28 Dec 2007, 16:58
Trecerea la cele vesnice a marii noastre actrite Clody Bertola m-a determinat sä dau un Google, pentru a întocmi un scurt memorial. Printre altele, am ajuns si aici:
http://agenda.liternet.ro/articol/1350/Lucian-Pintilie/O-scrisoare-pierduta.html
(Articolul nu mai e de mult "al zilei" - dar bate filmul de departe!)

O scrisoare pierdutã

Lucian Pintilie
Dilema Veche, noiembrie 2004

Preambul: Acest articol nu îºi are locul aici. Acest articol ar fi trebuit sã nu existe. Acest articol aratã cã nu ºtim sã protejãm - sau mãcar sã respectãm - pe acei puþini oameni de valoare pe care îi avem. Acest articol a fost postat cu tristeþe ºi cu speranþa cã situaþiile acestea nu se vor mai putea repeta. Acest articol e un semnal de alarmã.
(Redacþia LiterNet)

Bucureºti, 21 iunie 2004

Stimate Domnule Ministru Miron Mitrea,

Am trãit, cîteva zile înaintea catastrofei de la Mihãileºti, o întîmplare stranie pe care cu întîrziere v-o comunic.

Deasupra Bucureºtiului se stîrnise un potop, din acelea care tot mai des îneacã mahalalele ºi subsolurile blocurilor noastre dragi, fãrã burlane ºi fãrã scurgere ºi care supravieþuiesc numai prin eroicã încãpãþînare.

Departe de catastrofã, la Buftea, în deplinã securitate, urmãrind cu o bericã în faþã, la televizor, imagini ale potopului, se afla ostenit dupã o zi de muncã asistentul meu, domnul Mihai Lazãr, cînd deodatã mobilul sãu - de al cãrui numãr secret el este foarte mîndru - sunã. (Reproducere aproximativã a dialogului.)
- Dl. Mihai Lazãr?
- Da.
- Asistentul domnului Lucian Pintilie?
- Da.
- Aici este Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului.
- Da. Cu ce vã pot ajuta?
- Vã informãm cã din apartamentul doamnei Clody Bertola curg prin tavan picãturi de ploaie în apartamentul doamnei Ecaterina Oproiu Murgescu.
- Vã mulþumesc pentru informaþie... Aº vrea sã vã întreb însã în ce calitate intervine Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului pentru a semnala aceastã infiltraþie, care este strict de resortul administraþiei blocului? Se ocupã ministerul dvs. cu reprezentarea intereselor doamnei Ecaterina Oproiu Murgescu?
- Eu sînt secretara... (Efect de furtunã care tulburã percepþia sonorã.) Vã rugãm sã interveniþi imediat sã opriþi aceastã scurgere...

Dialogul mai continuã cîteva minute, apoi moare de la sine, ceþos din pricina acestei confuzii de nerisipit. Ce are Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului cu Ecaterina Oproiu Murgescu?

A doua zi, mã întreb, secretara cui o fi fost funcþionara care a telefonat? Numele cui a devenit indescifrabil din pricina bubuitului tunetului? Îmi trece mie ceva prin minte, dar mã opresc stînjenit. Nu se poate, o astfel de porcãrie nu mai e posibilã azi. Alung gîndul pervers. Hai totuºi sã-i scriem domnului ministru cîteva rînduri. Despre cu ce se ocupã funcþionarii lui, nu în timpul liber ci în timpul serviciului, cînd din reflex securistic scot din cui ºi agitã biciul oficial. Întîrzii o zi, douã cu scrisoarea - se produce catastrofa de la Mihãileºti - unde peste cranii ºi falange se toarnã rapid asfaltul european, pentru a ajunge cît mai repede, acolo la ei, acasã, ca sã se verifice la faþa locului, prin suflul exploziilor noastre artizanale, româneºti, stabilitatea mult lãudatã a catedralelor lor. ("Bãga-mi-aº picioarele în catedralele lor" - vã amintiþi replica din Balanþa, nu?)

Tragedia macabrã mã inhibã însã. Renunþ sã vã mai trimit scrisoarea. Totul reintrã în normal, adicã în obscenitatea cotidianã, cum spune Pleºu. Se orchestreazã þambalurile pentru lupta electoralã. Gata. S-a uitat.

Iatã însã cã acum cîteva zile, în mod absolut întîmplãtor, aflîndu-mã în preajma unor funcþionari de la Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului, gîndul cel rãu mã încearcã din nou.
- Spuneþi-mi, nu lucreazã aici la dumneavoastrã la minister, fata Ecaterinei Oproiu Murgescu? - cred cã Ileana o cheamã.
- Ba da, lucreazã...

Pãlesc. Va sã zicã gîndul meu murdar pe care l-am izgonit în ºuturi pentru cã "o astfel de porcãrie nu mai e posibilã azi" era ceva drept. O asemenea porcãrie existã, se practicã, funcþioneazã. Un funcþionar, un slujitor al statului, furã ºi se foloseºte de semnele oficiale ale puterii de stat ("Aici este Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului...") ºi astfel oficializat prin imposturã, dã dispoziþii pe care locatarii blocului unde locuieºte mama!! fetei funcþionar (probabil superior) al Ministerului Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului trebuie pe loc sã le execute. ("Opriþi imediat scurgerea!")

Rãposata securitate n-ar fi îndrãznit niciodatã sã foloseascã asemenea procedee primitive ºi compromiþãtoare. (Pãi ºtii tu cine sînt - de fapt - eu?)

Deocamdatã nu doresc sã fac publicã aceastã afacere lamentabilã ºi - repet, foarte compromiþãtoare. (Sînt convins cã vã daþi seama.)
V-o semnalez înainte ca afacerea sã se malignizeze ºi cînd compromiterea ministerului mai poate fi încã evitatã.

Pentru ca sã înþelegeþi natura sfidãtoare a abuzului, am sã vã mai dau cîteva detalii.
Acþiunea se petrece într-un imobil - bloc care aparþine prin moºtenire doamnei Clody Bertola - soþia mea. Ea a refuzat din omenie sã-l revendice, pentru cã majoritar este locuit de pensionari. Doamna Clody Bertola a revendicat un singur apartament din tot imobilul - cel de la etajul 1, locuit altãdatã de pãrinþii sãi ºi dãruit de puterea comunistã doamnei Ecaterina Oproiu Murgescu. El este plasat sub cel care i-a aparþinut din totdeauna doamnei Bertola, la etajul 2 ºi de care naþionalizarea nu s-a atins. Doamna Clody Bertola a cîºtigat prin proces apartamentul de la etajul 1.

Pierderea acestui proces a provocat o furie istericã în familia Murgescu. Asemenea telefoane, ca cele pe care le-a primit asistentul meu, sînt expresia acestei isterii. [De altfel ºi în antractele procesului - funcþionara dvs. (superioarã presupun), moºtenitoarea care va sã zicã, a avut manifestãri extrem de pãtimaºe, de aceiaºi naturã istericã.] S-ar putea ca aceastã isterie sã se potoleascã, urmare a unor sfaturi bune, dar s-ar putea ºi ca aceastã identificare nebuneascã a unor persoane private (mamã + fiicã) cu instituþii ale statului, prieteni politici omnipotenþi, sã continue, sã se dezvolte ca o tumoare necontrolatã.

Este acesta un nou început sinistru, un nou val de abuzuri ale statului comunist reciclat?

Cu toatã stima,

Lucian Pintilie

Bucureºti, 9 iulie 2004

Stimate Domnule Ministru Miron Mitrea,

O simplã politeþe electoralã v-ar fi obligat sã rãspundeþi la scrisoarea mea din 21 iunie 2004, bon de înregistrare nr. 026574.

Mutismul dvs. mã elibereazã de orice promisiune de discreþie privitoare la abuzurile rãsfãþatei dvs. baronese, Ileana Murgescu (Oproiu?).

Cu stimã prudentã,

Lucian Pintilie

P.S. Acum 5 minute (ora 11,55 - 9 iulie 2004) am aflat numele exact al baronesei dvs. Numele exact al fetei ECATERINEI OPROIU MURGESCU este ILEANA TUREANU - arhitect - ºi funcþia ei este de SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCÞIILOR ªI TURISMULUI.
Vã înþeleg dilema.

Cu multã compasiune,

Lucian Pintilie

5 LUNI MAI TÎRZIU

Domnule Ministru Miron Mitrea,

Dispreþuitor din proastã creºtere, nu aþi rãspuns la nici una din cele douã scrisori pe care vi le-am trimis.

Presupun cã dupã cîºtigarea alegerilor sînteþi (veþi fi) mai relaxat ºi îmi veþi rãspunde - cu o întîrziere de 5 luni, ce e drept - la o scrisoare la care, prin lege eraþi obligat sã rãspundeþi în termen de maximum 30 de zile.

Marþi 30 noiembrie 2004
Lucian Pintilie

Alex Leo Serban
28 Dec 2007, 17:14
da, aflasem d moartea lui clody bertola ink d dimineatza...
textul lui pintilie este intr-adevar antologic - k tot c scrie acest extraordinar scriitor ascuns! -, tin minte k mi l-a dat mie sa-l publicam in nr in kre a aparut.

dspr clody are el insusi citva pagini splendide in 'bricabrac', emil botta i-a dedicat un poem ('cling-cling' s keama, dk nu ma insel), andrei serban o evok si el, fermecat, p cea kre a fost casatorita - in 1ere noce - cu pictorul stefan constantinescu, in 2eme cu liviu ciulei, si-n fine cu pintilie...

clody obisnuia, intr-o vreme (anii 70), sa joace bridge cu matusha mea din praporgescu...
avea exact virsta bunicii mele - kre s-a prapadit la 91 d ani...

clody a fost unica...
odihneasca-se in pace!

Carmine Galante
28 Dec 2007, 20:05
tin minte k mi l-a dat mie sa-l publicam in nr in kre a aparut.
Sa incercam sa nu ne facem merite pe carca celor trecuti in nefiinta, asa zice legea bunului simt. ;) Amanuntul e pur si simplu jetabil.
R.I.P.

Pitbull
28 Dec 2007, 20:08
Ei, haide. Lasä...

Alex Leo Serban
28 Dec 2007, 22:46
pai nu poate, bre, nu poa sa 'lase': asta moare dk nu flegmeaza p orice lucru sfint! :sick:

herbert
29 Dec 2007, 00:47
tin minte k mi l-a dat mie sa-l publicam in nr in kre a aparut.
Sa incercam sa nu ne facem merite pe carca celor trecuti in nefiinta, asa zice legea bunului simt. ;) Amanuntul e pur si simplu jetabil.
R.I.P.
mai camelito, n-au pogorat si peste tine duhurile sfinte de sarbatori?!
mai mult respect, ce naiba!
nu fi marlan si langa catafalcul unei mari actrite...

Alex Leo Serban
29 Dec 2007, 06:23
... mai ales k 'amanuntul', 1, NU era legat direct d clody, si d txtu lui pinti, iar 2, avea locu sau semnificativ in economia txtului...
deci nu era 'jetabil'! :x

da pas d intelege asemenea nuante, cind esti... carminume! :sick:

Carmine Galante
03 Jan 2008, 15:49
Jetabil domnilor, jetabil. Nu intereseaza pe nimeni.

thequietsurfer
03 Jan 2008, 17:01
M-am gandit sa nu-l pun la topicul "432" pentru ca nu prea are legatura cu filmul propriu-zis. Constat inca o data cu regret ca dintr-un jurnalist corect si cu stil CTP a ajuns sa nu mai fie in stare decat de comentarii gratuit-malitioase. http://www.gandul.info/puterea-gandului/vitrionul-romanesc.html?4237;2321014
Alt articol...vitriolant.

Pitbull
03 Jan 2008, 17:10
Iar dä Cetepeu' cu mucii-n fäsui... :((
Nu zic, Cristi e bäiat destept, cult, cinstit... Da' are limitele lui, si astea-l fac uneori sä trânteascä la câte-o tâmpenie, de-i de-a dreptu' pur si simplu! Rar, da' väluritor (vezi Bufnilä). Bref: câtä inteligentä, atâta prostie.

Alex Leo Serban
03 Jan 2008, 17:21
Jetabil domnilor, jetabil. Nu intereseaza pe nimeni.

nu, c spui TU e 'jetabil' - si 'nu intereseaza p nimeni'! :lol:

Cazeemeer
03 Jan 2008, 17:29
CTP si-a creat imaginea pe asa ceva. Cel putin de cand a devenit comentator bun la toate si persoana revoltata de serviciu numai in asa ceva o tine. Chestia care ii mentine cat de cat o aura de respectabilitate e faptul ca multe din indignarile lui sunt indreptatite, chiar daca, de fapt, el e intr-o stare de perpetua indignare si nimereste la fel de des si in cine nu merita.
Cu toate astea, in cazul de fata pricep ce il deranjeaza si, intr-o oarecare masura, sunt de acord. Cand un cineast care e apreciat peste tot, printre altele, pentru realismul filmului lui si pentru subtilitate se apuca, chiar si doar ca un efect retoric, sa jongleze cu cazuri extreme si anecdote de veridicitate cel putin dubioasa, atunci face o miscare gresita. E un senzationalism inutil care nu face decat sa-i puna la indoiala credibilitatea dupa aceea.
Having said that, reactia lui CTP devine extrem de bizara si agresiva inutil pe masura ce articolul se apropie de sfarsit.

Alex Leo Serban
03 Jan 2008, 18:50
nu e numai asta: p ctp il enerveaza, pur si simplu, k un film kre lui i-a placut moderat, cu rezerve (k doar e d bonton sa-i gasesti cusururi, nu?), e laudat peste tot, iar autorul lui devine mai celebru decit va fi el vreodata! :P

oricum, ala nu era subiect d editorial, sa fim serioshi - dk nu era pik (oftik etc) p mungiu... :lol:

Ambra Blu
03 Jan 2008, 19:14
Pardon me? De ce ar purta un ziarist (care nici macar nu e de specialitate) pica unui regizor? Joaca vreodata in aceeasi liga cele doua categorii? Nu. Daca apare mai des pe Google Cristi Mungiu decit Cristian Tudor Topescu e motiv de ranchiuna? Indoi-m-as. Pur si simplu, CTP a tinut sa zica - intr-un stil extrem de nefericit - ca filmul lui Mungiu nu e mare brinza, ca s-au mai vazut din astea si ca nu e cazul sa ne dam pe spate de fiecare data cind o femeie isi desface picioarele sa intre sonda intre ele. Tangential legat de subiect, mi se pare f tare ca anul asta presedintele la Cannes e Sean Penn. Am incredere ca el nu ar da niciodata premiu cu coronita unui film cu doua fete care merg intr-un hotel sa serveasca o friptura si un borviz.

Gloria
03 Jan 2008, 19:22
. Cand un cineast care e apreciat peste tot, printre altele, pentru realismul filmului lui si pentru subtilitate se apuca, chiar si doar ca un efect retoric, sa jongleze cu cazuri extreme si anecdote de veridicitate cel putin dubioasa, atunci face o miscare gresita. E un senzationalism inutil care nu face decat sa-i puna la indoiala credibilitatea dupa aceea.

corect; a prezenta ca adevarate (si a exemplifica prin) niste chestii care tin de domeniul legendelor urbane (ce tin de subcultura) intr-un context cultural si de catre o persoana ca Mungiu e amuzant/ penibil si de ce nu taxabil; iar ctp ca un jurnalist cu mintea ascutita si spirit critic ce se afla trebuia neaparat sa traga de urechi. nu mi se pare malitios; pe mine m-a distrat articolul.

Alex Leo Serban
03 Jan 2008, 19:36
Pardon me? De ce ar purta un ziarist (care nici macar nu e de specialitate) pica unui regizor? Joaca vreodata in aceeasi liga cele doua categorii? Nu. Daca apare mai des pe Google Cristi Mungiu decit Cristian Tudor Topescu e motiv de ranchiuna? Indoi-m-as. Pur si simplu, CTP a tinut sa zica - intr-un stil extrem de nefericit - ca filmul lui Mungiu nu e mare brinza, ca s-au mai vazut din astea si ca nu e cazul sa ne dam pe spate de fiecare data cind o femeie isi desface picioarele sa intre sonda intre ele. Tangential legat de subiect, mi se pare f tare ca anul asta presedintele la Cannes e Sean Penn. Am incredere ca el nu ar da niciodata premiu cu coronita unui film cu doua fete care merg intr-un hotel sa serveasca o friptura si un borviz.

dk taceai, filozof ramineai :lol:
s vd treaba k nu-l cunosti p ctp...
re: '432', dk asta e parerea ta (p kre o banuiam), tine-o tot asha: ai toate shansele sa devii NU un mare regizor, ci un mare ziarist - k ctp ;)
re: sean penn - dja ma gindesc sa sar cannes-u anu asta... offf, actorii astia kre s cred si regizori!! :sick:

Ambra Blu
03 Jan 2008, 20:00
dk taceai, filozof ramineai :lol:
s vd treaba k nu-l cunosti p ctp...
re: '432', dk asta e parerea ta (p kre o banuiam), tine-o tot asha: ai toate shansele sa devii NU un mare regizor, ci un mare ziarist - k ctp ;)
re: sean penn - dja ma gindesc sa sar cannes-u anu asta... offf, actorii astia kre s cred si regizori!! :sick:

nu il stiu pe ctp, nu imi place nici cum scrie si, sub nici o forma, nu cred ca e un ziarist care sa aiba ce sa zica despre filme.
dar.
are dreptul (din invidie sau nu) sa nu ii placa 432 si sa scrie in consecinta. nu toata suflarea cinefila si cineasta e fortata sa culce ochii in pamint ridicind bratele cind aude de 432.

mie nu imi place 432 pt ca e formulaic (hai cu avortu', lumea plinge in batiste de la vera drake incoace cind e vorba de copii si femei; ati vazut, ba, preacinstite fete de la can, ca in lume nu se intimpla doar crinoline ca la wkw, ci si avorturi),

e gros in incercarea de a recupera o durata (a bagat cu toptanu' cuvinte ca 'nechezol' sau 'kent', sa ne prindem o data pt totdeauna ca alea se consumau pe vremea lu' ceaotzesco si ca el de perioada aia vorbeste, desi caminele alea din poligrafie si agronomie numai ceaotzist nu arata),

e prea lung, dialogurile nu sint firesti, ci de-a dreptul banale,

nu mi-a lasat niciodata sentimentul ca asist la la vreun eveniment tensionat (thriller my ass), ci la cronica unei morti anuntate. si cind o vad pe marinca borind in noapte, dupa ce inainte au agitat nitel camera prin bezna, dupa blocuri, mi-e imposibil sa nu ma gindesc la jenniii connely si requiem for a dream. in fine, daca nu era cristi puiu, mungiu facea in continuare glumite cu tineri utecisti.

ps: sean penn in the crossing guard si, pe alocuri, the pledge, chiar stie regie.

Supastar
03 Jan 2008, 20:12
iar ctp ca un jurnalist cu mintea ascutita si spirit critic ce se afla
chiar nu inteleg ce-ai vrut sa zici aici...

oricum, articolul ala e o tampenie si e si prost scris. lasand la o parte ironiile de 2 bani care par atat de personale incat ai crede ca mungiu s-o luat de ma-sa cu o zi inainte, ctp nici macar nu intelege bine ce aude: cand a spus mungiu ca cei care faceau avorturi erau monstrii si sistemul care a organizat toata tarasenia este angelic?

iar daca CTPulei (typo: a se citi "u" in loc de "e") nu i-a placut filmul pentru ca avea un barbat pe post de personaj negativ si nu intreg sistemul, indicat bine de tot cu degetul umezit de catre regizor, atunci inseamna k mi se confirma o banuiala mai veche de pe cand ctp debita cu aer important banalitati despre filme pe procinema: ctp nu le are cu filmul si nu poate comenta in acest domeniu mai bine decat oricare om din aceasta tara care e un pic spalat si educat si care a vizionat mai mult de 12 filme anul trecut.

si cred k-l roade kestia asta...

Pitbull
03 Jan 2008, 20:24
mi se confirma o banuiala mai veche de pe cand ctp debita cu aer important banalitati despre filme pe procinema: ctp nu le are cu filmul si nu poate comenta in acest domeniu mai bine decat oricare om din aceasta tara care e un pic spalat si educat si care a vizionat mai mult de 12 filme anul trecut.

si cred k-l roade kestia asta...
Partial ai dreptate. Cetepeu' le are cu filmul, dar limitat - ca un amator destept. Pânä la un punct, le simte corect - pe urmä, o ia prin bälärii.

Si, da, îl roade chestia asta... Si altele... (Ca si pe altii - care din päcate, formal, se dau c-ar avea ceva cu filmul.)

Carmine Galante
03 Jan 2008, 20:37
Pardon me? De ce ar purta un ziarist (care nici macar nu e de specialitate) pica unui regizor?.
Just.

Indoi-m-as.

ca filmul lui Mungiu nu e mare brinza, ca s-au mai vazut din astea si ca nu e cazul sa ne dam pe spate de fiecare data cind o femeie isi desface picioarele sa intre sonda intre ele. Tangential legat de subiect, mi se pare f tare ca anul asta presedintele la Cannes e Sean Penn. Am incredere ca el nu ar da niciodata premiu cu coronita unui film cu doua fete care merg intr-un hotel sa serveasca o friptura si un borviz.
:lol: :lol: :lol:
..."invadarea pieþei din Ploieºti cu portocale injectate cu SIDA, originea extraterestrã a evreilor, cum rãmâi gravidã prin pupatul limbã la limbã, cum i-a respins pe ruºi Ceauºescu la Prut cu arma laser, faptul cã te tâmpeºti dacã faci labã ºi e bine sã ai de mic o þigarã la tine, pe care s-o aprinzi dacã vor sã te rãpeascã de pe stradã traficanþii de sânge pentru americani bogaþi – ãia ºtiu cã tutunul stricã sângele ºi te lasã în pace."
:lol: Articolul chiar e tare. Am filmu' asta de ceva luni in calc. da am asa o sila sa-l vad ... nu stiu de ce.... :?

"

distroe
03 Jan 2008, 20:42
eu nu ma iau de frustrarea lui CTP care o fi n-o fi
Dar apropo de legende urbane, e superjenant ca povestile de babe cu doua butoaie, unul cu apa, unul cu acid ( parca suna a Greuceanu,cu apa vie si apa moarta), sa fie colportate de un regizor de Cannes la proiectia unui film, de altfel foarte reusit.
Ce mai, culmea penibilului, iar Cristian TP in cinismul lui o fi sarit calu', dar si mie imi sunt cunoscute balariile de care pomeneste cu hoti care vor sa te prinda si sa iti suga sangele, cu care ne speria madam invatatoarea cand eram mici.
Nu ma surprinde sa aud din astea la marginea tarabii, dar necum la un eveniment cultural unde un domn regizor pe care il pupau doamnele pe la Cannes in timp ce tinea trofeul in mana incearca sa faca lumina intr-o problema grava, daca nu chiar tragica...
Mai ramane sa aud in vreo conferinta de povestea aia in care doi tineri se pupau intr-o masina parcata in padure, pentru ca ajunsi acasa sa descopere mana asasinului in serie retezata si prinsa hotarat de manerul portierei. Dar de, balivernele cu vitriolul de la Buhusi ii dau clasa.

Ambra Blu
03 Jan 2008, 20:43
Si, da, îl roade chestia asta... Si altele... (Ca si pe altii - care din päcate, formal, se dau c-ar avea ceva cu filmul.)

Pitbullica, ssst. Lasa, ca faceti si voi filme in familie: unu le scrie, altu le regiseaza.

Pitbull
03 Jan 2008, 21:16
:lol: Articolul chiar e tare. Am filmu' asta de ceva luni in calc. da am asa o sila sa-l vad ... nu stiu de ce.... :?
Parcä väd cä iar îmi pregätesti una d-aia ca la "M.D.L." sau la "Blowup" Tu la obrazu' meu nu te gândesti?
Cetepeu' e tare, nici vorbä, da' ästa-i unul din articolele alea care suck big time. Nu-i nimic, trece.

ulrich
03 Jan 2008, 21:35
Tangential legat de subiect, mi se pare f tare ca anul asta presedintele la Cannes e Sean Penn. Am incredere ca el nu ar da niciodata premiu cu coronita unui film cu doua fete care merg intr-un hotel sa serveasca o friptura si un borviz.

plus ca e onest si,politic vorbind,e fara repros.oricum,cea mai buna veste pe inceputul asta de an.

Alex Leo Serban
03 Jan 2008, 21:46
mie nu imi place 432 pt ca e formulaic.

:w00t: :lol: :lol: :lol:

do u know the meaning of that word, copile??

ps sean penn e o peezdah

Ambra Blu
03 Jan 2008, 21:51
:w00t: :lol: :lol: :lol:

do u know the meaning of that word, copile??

ps sean penn e o peezdah

dupe reteta, prescris, conventional. neoriginal. exact ca 432.
ps asta cu sean penn cu ce parte a trupulii ai scris-o?

Cazeemeer
03 Jan 2008, 21:52
politic vorbind,e fara repros
Sunt de acord cu el pe unele directii, dar chestii gen prietenia cu Hugo Chavez nu sunt nici pe departe ceva care sa nu i se poata reprosa.
Plus ca il vad capabil sa dea un Palme D'Or unui nou Fahrenheit 9/11 fara ezitari.

Alex Leo Serban
04 Jan 2008, 06:47
mai ambrambulik,
confunzi grav tema si maniera d a o povesti...
'formulaic' s refera strictamente la maniera - adik la un film facut dupa retzeta (d unde 'clisheistic' a.s.o.), vezi filme h'woodiene; n-am auzit in viata mea sa s aplice 'formulaic' la subiect - pt k atunci, dragu meu, TOT c exista - riul, ramul - ESTE un clisheu: viatza e un clisheu, amoru e un clisheu, moartea e un clisheu, etc

in plus, filmu asta (= 432) vbeste dspr avort (kit k, asha cum am demonstrat, NU este 'dspr' asta!); acuma, zi si mie cite filme dspr avort s-au facut in ro (sau in lume, for that matter!)?? si, mai ales, la modu (maniera) asta rece, dedramatizata, in yr face - fara inflorituri ilustrate pe cimp etc etc... departe d a fi un subiect 'formulaic', e(ra) kiar edgy & risky!

zici dspr dialoguri k nu sint firesti, sint 'banale'; well, here is news for u: firescu ESTE banal! iar eu, unu, m-am saturat d dialoguri 'meaningful', kre put a 'replici celebre din teatru', ok?

am vazut filmele lu penn - nu m-au convins decit k este un invatzacel silitor, kre-si face temele. iar 'the pledge' este banal (k regie) & adormitor (k formula), n-are nimic original - k sa nu mai zic k e o ecranizare...
penn este un imputzit d stingist infect, si dspr el am scris cu acea parte a corpului p kre o merita! :P

ps cind scrii imediat dupa mesaju la kre vrei sa t referi este redundant sa-l mai copiezi... ;)

Alex Leo Serban
04 Jan 2008, 07:49
am uitat sa adaug cva: ctp e dl ala caruia 'cum mi-am petrecut sf lumii' i-a placut mai mult decit 'a fost sau n-a fost?' :lol:

Ambra Blu
04 Jan 2008, 09:55
mai ambrambulik,
confunzi grav tema si maniera d a o povesti...
'formulaic' s refera strictamente la maniera - adik la un film facut dupa retzeta (d unde 'clisheistic' a.s.o.), vezi filme h'woodiene; n-am auzit in viata mea sa s aplice 'formulaic' la subiect - pt k atunci, dragu meu, TOT c exista - riul, ramul - ESTE un clisheu: viatza e un clisheu, amoru e un clisheu, moartea e un clisheu, etc

ziaristule,
nu confund nimic. am zis formulaic, am stiut clar ce am vrut sa sugerez cu asta: ca 432 e un film dupa reteta, facut de un negustor cu simtul pietei. nu am zis nicaieri ca subiectu a fost forjat pina la indobitocire.ca sa vezi cum a ajuns mungiu sa faca filme 'grele', tre sa iti amintesti doar ca, daca nu era puiu sa faca valuri, mungiu habar n-avea cum sta treaba. si, daca nu erau jarmusch si casavettes, nici puiu nu stia cum sta treaba. so on.

in plus, filmu asta (= 432) vbeste dspr avort (kit k, asha cum am demonstrat, NU este 'dspr' asta!); acuma, zi si mie cite filme dspr avort s-au facut in ro (sau in lume, for that matter!)?? si, mai ales, la modu (maniera) asta rece, dedramatizata, in yr face - fara inflorituri ilustrate pe cimp etc etc... departe d a fi un subiect 'formulaic', e(ra) kiar edgy & risky!

reteta este: 'realism', minimalizm, banalitati anodine, cadre lungi, impersonale, redescoperim free cinema-ul caruia ii atasam un easy rig (desi la 432 camera se mai si subiectivizeaza, mai si 'empatizeaza'; daca vrei, fac un efort sa iti explic trick-urile astea). am mai vazut deja toate astea, a zillion times. FORMULAIC. stiam inca din momentu cind am iesit din timpul primei vizionari a acestui film ca nimeni nu o sa pateasca nimic apoteotic de rau, ca asea e in viata, rau' se scrie cu litere mici, si e realist sa nu se intimple nimic dramatic. si, mai ales, asa scrie in reteta: o intimplare bijbiita despre ceva care se termina asea si-asea. ma fut pe el de film.

cite filme cu avort am vazut? patu conjugal, vera drake, palindromes, asta numai asa, ce-mi vine in minte acu'. toate mai bune ca 432.

zici dspr dialoguri k nu sint firesti, sint 'banale'; well, here is news for u: firescu ESTE banal! iar eu, unu, m-am saturat d dialoguri 'meaningful', kre put a 'replici celebre din teatru', ok?

asta s-o crezi tu. firescu' nu e numai banal. poti sa vorbesti nu numai despre saorme, autobuzu 104 sau gabita si gentu'. cind o sa am timp, o sa iti recomand Los lunes al sol, tot un film realist, de data asta despre 'men living lives of quiet desperation', cu niste dialoguri care se pisa pe 'de unde iau si eu un kent'. si, ca tot vad ca tipi p-aici ca o leoaica ranita aparind jegu' de 432 pentru realism, iti dedic o birfa de culise: parul pubian al Gabitei e o mesa prost pusa, recoltata din podoaba capilara a unui membru din echipa de filmare.

halal realism.

ps: iar despre sean penn fiind o 'peezdah' si partea trupului, ma tem ca ori am fost eu prea subtil, ori ai refuzat sa pricepi ce ti-am zis acolo. cred ca, totusi, nu ai inteles. in rest, o mie de mungii nu fac cit un sean penn.

Alex Leo Serban
04 Jan 2008, 10:45
ziaristule,

<OUCH, M-AI LOVIT!! :lol: >

nu confund nimic. am zis formulaic, am stiut clar ce am vrut sa sugerez cu asta: ca 432 e un film dupa reteta, facut de un negustor cu simtul pietei. nu am zis nicaieri ca subiectu a fost forjat pina la indobitocire.ca sa vezi cum a ajuns mungiu sa faca filme 'grele', tre sa iti amintesti doar ca, daca nu era puiu sa faca valuri, mungiu habar n-avea cum sta treaba. si, daca nu erau jarmusch si casavettes, nici puiu nu stia cum sta treaba. so on.

<SO?? WHAT IS YR POINT: K TOATA LUMEA E INDATORATA CUIVA, KRE A DESCOPERIT AMERIK SI/SAU ROATA INAINTE?! THNX! :w00t: >

reteta este: 'realism', minimalizm, banalitati anodine, cadre lungi, impersonale, redescoperim free cinema-ul caruia ii atasam un easy rig (desi la 432 camera se mai si subiectivizeaza, mai si 'empatizeaza'; daca vrei, fac un efort sa iti explic trick-urile astea).

<MSI, LE STIU SI EU... :P >

am mai vazut deja toate astea, a zillion times.

<ME TOO; CONTEAZA C FACI CU ELE!>

FORMULAIC. stiam inca din momentu cind am iesit din timpul primei vizionari a acestui film ca nimeni nu o sa pateasca nimic apoteotic de rau, ca asea e in viata, rau' se scrie cu litere mici, si e realist sa nu se intimple nimic dramatic.

<EH, ASHA ESTI TU, MAI BAZAT/BLAZAT. DA FILMU NU S FACE PT REGIZORI BLAZATI, CI PT PUBLIC...>

si, mai ales, asa scrie in reteta: o intimplare bijbiita despre ceva care se termina asea si-asea. ma f** pe el de film.

<OOPS! LOST CONTROL?? ;) >

cite filme cu avort am vazut? patu conjugal, vera drake, palindromes, asta numai asa, ce-mi vine in minte acu'. toate mai bune ca 432.

< YEP, LA CAPITOLU ENORMITATI STAM BINE... 'PALINDROMES' E RATAT, BRE! S VD ASTA D LA O POSHTA :lol: IAR PATU CONJUGAL - EU INK SINT DINTRE CEI KRE-L APARA - DOESN'T QUITE QUALIFY...>

firescu' nu e numai banal. poti sa vorbesti nu numai despre saorme, autobuzu 104 sau gabita si gentu'. cind o sa am timp, o sa iti recomand Los lunes al sol, tot un film realist, de data asta despre 'men living lives of quiet desperation', cu niste dialoguri care se pisa pe 'de unde iau si eu un kent'. si, ca tot vad ca tipi p-aici ca o leoaica ranita

<POATE 'LEO', DAR NICIDECUM 'RANIT'! :? >

aparind jegu' de 432

<OMG! :shock: >

pentru realism, iti dedic o birfa de culise: parul pubian al Gabitei e o mesa prost pusa, recoltata din podoaba capilara a unui membru din echipa de filmare.

<SO?!>

halal realism.

<'REALISM' P ECRAN, BRE! MI SE RUPE DIN C E FACUT ALA - N-OI FI VRIND K SI FETUSU SA FI FOST 100% REAL?! :(( >

ps: iar despre sean penn fiind o 'peezdah' si partea trupului, ma tem ca ori am fost eu prea subtil, ori ai refuzat sa pricepi ce ti-am zis acolo. cred ca, totusi, nu ai inteles.

< :P ;) :sleep: >

in rest, o mie de mungii nu fac cit un sean penn.

<YEAH RIGHT :lol: >

Ambra Blu
04 Jan 2008, 10:51
< YEP, LA CAPITOLU ENORMITATI STAM BINE... 'PALINDROMES' E RATAT, BRE! S VD ASTA D LA O POSHTA :lol: IAR PATU CONJUGAL - EU INK SINT DINTRE CEI KRE-L APARA - DOESN'T QUITE QUALIFY...>

Palindromes e ratat? Pacat, aveam uneori incredere in ce verdicte dadeai. Dar ma intristeaza sa vad ca reportedly (hai, fie, si dupe gustul meu) cel mai bun critic de film din Romania da cu bita in balta la modul extrem. Ti-a lipsit sensibilitatea necesara? Sau a fost o nuca prea tare de spart intre dinti? Prea revolutionar pentru tine? Tu prea mic si filmu' prea mare?

Alex Leo Serban
04 Jan 2008, 11:02
hai ma ambro, si eu aveam incredere in panashu tau (kiar per a contrario, citeodata... da asta e sharmu tau 8) ), da kiar nu pot crede k TU consideri 'palindromes' un film bun! :o
conced k device-u e clever, but sadly, in practice, it sucked! :(
si asta (ti-)o spune unu kre pune 'happiness' peste 'formulaicu' ala d 'am. beauty'...
p bune.
nu i-a ieshit.
goes nowhere.
just like 'brown bunny'... ;)

shall we agree to disagree? :)

Ambra Blu
04 Jan 2008, 11:40
happiness peste american beauty pune orice om cu simtu raspunderii (desi mie imi place SI american beauty, chiar daca e a narcissistic watered-down version of the excelelent happiness)

dar

palindromes mi s-a parut f tare, mai tare ca welcome to the dollhouse, de exemplu

si

mi-a placut si brown bunny, desi e penalut.

Alex Leo Serban
04 Jan 2008, 12:19
happiness peste american beauty pune orice om cu simtu raspunderii (desi mie imi place SI american beauty, chiar daca e a narcissistic watered-down version of the excelelent happiness)

< 'WATERED-DOWN' E UN EUFEMISM: E COPYCAT 100%, EDGY STORY GONE MAINSTREAM...>

dar

palindromes mi s-a parut f tare, mai tare ca welcome to the dollhouse, de exemplu

<DK OMU DEBUTA CU 'PALINDROMES' VS 'WELCOME...' CRE K LUA MIELU LA TRINTA... S-AR FI ZIS K L-A STUDIAT P BUNUEL :lol: >

si

mi-a placut si brown bunny, desi e penalut.

< LOL. IMI PLACE CUM GASESTI TU CUVINTU POTRIVIT: 'PENALUT' :P >

Ambra Blu
04 Jan 2008, 12:26
una peste alta, acum, ca am vazut citeva din filmele cu care a concurat 432 la can, imi permit sa citez un tovaras: nu-mi dau seama cum un 'barbarism romanesc' a putut sa le bata.

Alex Leo Serban
04 Jan 2008, 12:45
hmm... eu da :)
zi-mi unu kre ti-a placut mai mult :P
(si nu-mi veni cu 'no country...', k atunci iti zic si eu k 'barton fink' NU merita palma!! :x )

Ambra Blu
04 Jan 2008, 12:54
ZODIAC shoulda been in its stead (although i know what u think uv it)

sau no country (dar era prea recent dupa The 3 Burials...)

no country vs barton fink = mdl vs 432

u do the math

:P

asta obiectiv; subiectiv, toate, cu exceptia lui the banishment. daca ar fi concurat doar cu the banishment, da, 432 ar fi fost un film medical despre avort mai reusit . :alien:

Alex Leo Serban
04 Jan 2008, 13:17
eh, c sa-i faci... ma tem k nu esti destul d rafinat :lol:
(stiu k ti s rupe, d aia si zic!)

ps 'zodiac' (filmu preferat al unatecishtilor) = booooooooooooooooooooooooooooooring!!! :sick:

Ambra Blu
04 Jan 2008, 18:27
daca e filmu' preferat al iatc-istilor, e pt ca iatcistii stie film.
si nu e boring, e doar matur.

Alex Leo Serban
04 Jan 2008, 20:53
ma lashi?

herbert
04 Jan 2008, 23:13
Mai intai despre Cristy (CTP)
CTP parca a pandit/asteptat vorbele lui Mungiu pentru a trimite in derizoriu cel mai glorios regizor si film romanesc all time (imi pare rau pentru cei care au fost si cei care vin in aceasta meserie…). Este tipul de reactie exagerata, stranie, care tradeaza o persoana… complexata, terorizata de idea ca trebuie sa fie intotdeauna originala si superinteligenta... Imi amintesc ca notatiile lui CTP la “432” erau pozitive, dar ascundeau parca un scrasnet, o parere de rau ca trebuie sa se ralieze opiniei ca filmul e bun… Si uite ca a picat momentul sa dezvolte subiectul in registru negativ…
Recunosc ca uneori ma “fura” razvratirea lui CTP – ii place, asculta rumoarea multimii, e popular/populist… - , dar, urmarindu-l linistit, observi ca are si pasaje comice. Asa a patit-o cu comentariul-secure impotriva lui Nichita Stanescu, pentru care a fost “batut” de scriitori (imi amintesc un excelent text semnat de Bogdan Ghiu).

Uite un articol care ma amuza/binedispune -
http://www.evz.ro/article.php?artid=336216
Un american este invidios pe un roman - Julian Schnabel (Scafandrul si fluturele – Cannes 2007) spune ca el ar fi trebuit sa ia Palme d’Or, nu Mungiu...

Pitbull
05 Jan 2008, 00:17
Mai intai despre Cristy (CTP)
(...) Este tipul de reactie exagerata, stranie, care tradeaza o persoana… complexata, terorizata de idea ca trebuie sa fie intotdeauna originala si superinteligenta...
Nici nu stii ce bine l-ai descifratärä!
Cu deosebirea cä Cetepeu', totusi, ARE acele calitäti (inteligentä, culturä, originalitate), dar nu la nivelul "super" la care aspirä (subconstient; culmea, la nivel constient el chiar e un om modest, dar... complexele, ah, complexele...) Oricum, în contextul ästa, gafa cetepeului chiar are un haz al ei - nu prea poti sä te superi pe el; nu-i un räget de mägar, ci mai degrabä un cucurigu din-äla scäpat färä voie în registru pitigäiat.

„Nimeni nu pare mai convins de geniul lui Julian Schnabel decat insusi Julian Schnabel”.
Sweet :P
Va fi cu atât mai simpatic dacä-i suflä Cristi (cestalalt, nu ...TePeu) si Globu'.
Al'fel, bun articol, multam Herbie!

Alex Leo Serban
05 Jan 2008, 06:50
mda; schnabel e schnabel, face unele kestii la plesneala, sa s puna-n fason a la dali - ma-ndoiesc k e convins dc spune...
este (era?) un pictor f bun, un fel d superstar in domeniu lui, da a considerat probabil k acel domeniu nu e suficient d glamorous si a cirmit-o spre film. iar primele lui 2 filme nici nu erau rele ('basquiat', respectiv 'before night falls')...
'scafandu...' nu l-am vazut
ps comentariu lui herbert il rezuma perfect p ctp; dar nu vi s pare k am vbit cam mult dspr un txt kre ar merita, mai degraba, compatimire pt autoru lui?

Pitbull
05 Jan 2008, 07:09
Justaminte.
Pânä vine cineva pe interval cu un nou articol, cel linkuit de Herbie meritä mai mult decât am punctat noi. Hai mai ziceti.

Alex Leo Serban
05 Jan 2008, 10:37
azi-dim l-am citit si eu - e kiar penibil, imi pare rau pt schnabel! (nu-i vba, penibil a fost si cind s-a dus p scena sa-si ridice premiu - cu okelarii aia d soare :sick: -, ziceai k e benigni acu niste ani, cind a crezut k a luat palma...)
in primu rind k asta e fara predecent, e un fel d cod nescris d buna-crestere - la cannes - kre zice k e penibil sa-ti ataci contraconcurentii...
in al 2-lea: povestea cu 'premiu politic' s-a auzit si prin romanik, doar k venea d la shoferi d taxi... musiu schnabel e 'en bonne compagnie' :lol:
in plus, lu nea schnabel i s-ar putea raspunde, rautacios, k dk premiu pt mungiu a fost 'politic', al sau ar fi fost filosemit (iudeomasoneria caravasazik! ;) )
et patati et patata
dk tacea filozof raminea

Ambra Blu
05 Jan 2008, 12:29
ma lashi?

nene, deci zodiac este un film care te tine in suspans pina la finalul anti-climactic, so to speak; si subiectul, si stilul dramatic si tot, e cinema A classe de la tatalor, mr finch.

no country for old men - coens' finest, dupa mine, are dialoguri excelente, un antagonist si un protagonist de zile mari (de mult voiam sa vad un film cu doi voinici de forte aproximativ egale infruntindu-se), e grim si gory (no more cartoonish violence), o structura foarte hoata, a monument of unageing intellect, as the poem has it.

432 e un agarici.

si cind vorbeam de diferenta dintre dialoguri excelente (no country for old men) si dialoguri banale (432), ia o mostra:

Anton Chigurh: What's the most you ever lost on a coin toss.
Gas Station Proprietor: Sir?
Anton Chigurh: The most. You ever lost. On a coin toss.
Gas Station Proprietor: I don't know. I couldn't say.
[Chigurh flips a quarter from the change on the counter and covers it with his hand]
Anton Chigurh: Call it.
Gas Station Proprietor: Call it?
Anton Chigurh: Yes.
Gas Station Proprietor: For what?
Anton Chigurh: Just call it.
Gas Station Proprietor: Well, we need to know what we're calling it for here.
Anton Chigurh: You need to call it. I can't call it for you. It wouldn't be fair.
Gas Station Proprietor: I didn't put nothin' up.
Anton Chigurh: Yes, you did. You've been putting it up your whole life you just didn't know it. You know what date is on this coin?
Gas Station Proprietor: No.
Anton Chigurh: 1958. It's been traveling twenty-two years to get here. And now it's here. And it's either heads or tails. And you have to say. Call it.
Gas Station Proprietor: Look, I need to know what I stand to win.
Anton Chigurh: Everything.
Gas Station Proprietor: How's that?
Anton Chigurh: You stand to win everything. Call it.
Gas Station Proprietor: Alright. Heads then.
[Chigurh removes his hand, revealing the coin is indeed heads]
Anton Chigurh: Well done.
[the gas station proprietor nervously takes the quarter with the small pile of change he's apparently won while Chigurh starts out]
Anton Chigurh: Don't put it in your pocket, sir. Don't put it in your pocket. It's your lucky quarter.
Gas Station Proprietor: Where do you want me to put it?
Anton Chigurh: Anywhere not in your pocket. Where it'll get mixed in with the others and become just a coin. Which it is.

Airlight
05 Jan 2008, 13:14
Flamboyant.

Cam multe replici pentru ce aveau de spus imho.

"Heads. If that is the word I'm after" :)

Ambra Blu
05 Jan 2008, 13:58
nay, nu sint multe replici. e cit trebe pt tension buildin

Alex Leo Serban
05 Jan 2008, 15:04
nene, deci zodiac este un film care te tine in suspans pina la finalul anti-climactic, so to speak; si subiectul, si stilul dramatic si tot, e cinema A classe de la tatalor, mr finch.

mda; deci p 'zodiac' l-am pus la filmele nashpa p 2007 (din pdv al raportului asteptare/delivery), este cel mai boring film al lu fincher - un anti-story, in fact: 'se7en pt sociologi' i-am zis :P - & n-am d gind sa-mi skimb parerea dspr el... cea mai idioata idee d film in the 1st place: incerci sa prinzi cva kre stii din capu locului k nu va fi prins!!! :w00t:
i mean, how stupid can u b?? who cares sa vada asha cva? hello, write a book ab that for chrissake!
dk avea cwaie, nea fincher trebuia sa-l intinda fix cit a durat cazu, in timp real ;)
'are suspans' cum are 'waiting for godot'!

Ambra Blu
05 Jan 2008, 15:16
mda; deci p 'zodiac' l-am pus la filmele nashpa p 2007 (din pdv al raportului asteptare/delivery), este cel mai boring film al lu fincher - un anti-story, in fact: 'se7en pt sociologi' i-am zis :P - & n-am d gind sa-mi skimb parerea dspr el... cea mai idioata idee d film in the 1st place: incerci sa prinzi cva kre stii din capu locului k nu va fi prins!!! :w00t:
i mean, how stupid can u b?? who cares sa vada asha cva? hello, write a book ab that for chrissake!
dk avea cwaie, nea fincher trebuia sa-l intinda fix cit a durat cazu, in timp real ;)
'are suspans' cum are 'waiting for godot'!

am ris, dar n-ai dreptate.

sa urmaresti, tacticos si tipicar ( asa cum este si fincher ca film-maker), un caz, hook, line, + sink (feel me?), sa prezintii teorii, indicii, sa ai chiar si suspecti favoriti este un demers de aplaudat in domeniul fictiunii (cu un corespondent oarecum in domeniul documentarului, v. ambele filme din seria crimelor implicind the memphis 3); e fiction meets reality, cu toata rigoarea documentarului, cu extrapolarile si supozitiile si abordarile lui, dar cu magia fictiunii (sint acolo cel putin 3 faze de maxima incarcatura dramatica; esti ori orb, ori teribilist daca refuzi sa admiti forta secventelor din pivnita, de pe malul lacului sau de la inceput). zodiac e tot ce are mai bun capote in 'in cold blood', plus. zodiac este un film pentru oamenii care stiu cum se face un film. inteleg, oarecum, de ce prinde mai mult la cineasti (desi nu stiu de unde ai scos aia cu filmul favorit al unatc-istilor, nu imi amintesc sa fi creat asa o mass hysteria).

Alex Leo Serban
05 Jan 2008, 16:01
offf, esti torential... fie, iti (mai) raspund!

nu contest k e 'bine facut', blabla - dar nu crezi k ma asteptam la asha cva din partea lu nea fincher?? si, da, scena din pivnita e creepy, bun & inceputu - luat p bucati, e ok.
dar tre sa fii mult prea pervers (ceea c, din fericire, nu sint!) sa jubilezi la o kestie kre-ti tot promite climaxu, da nu ti-l da nici dupa 2h juma!! i mean, c puii mei e asta, coitus interruptus?!
dk vroia documentar, trebuia sa fak documentar - sau, sugestia mea (perfida, recunosc...), un film d peste 30 d ani

eu tot zic k asta e materie pt carti, nu pt filme...
or U r too refined, & i'm not :P

Leonard
05 Jan 2008, 17:08
pe cît de mult subscriu cu Ambra Blu la opiniile despre Mungiu, Puiu ºi Sean Penn, pe atît de mult sunt nevoit sã subscriu la opiniile lui ALS despre Zodiac. Fincher n-avea voie sã mai facã aºa mizerii (panic room ºi ãsta) dupã ce a reuºit cu Fight Club. Trebuia ori sã ecranizeze Sufocare, ori sã se lase de regie, ca sã rãmînã cu imaginea intactã. Dezamãgire de nedescris pentru mine acest Zodiac. n-are pic de tensiune. se pierde în detalii, uitînd cã de fapt n-are nimic de spus. putea fi regizat de orice regizor de mîna a treia angajat cu contract de cãtre o casã mare de producþii hollywoodianã. Fincher, din pãcate, se complace într-un prelungit repaus intelectual. Înþeleg intenþia lui de a scoate din cãcat bici, dar nu prea i-a ieºit.

din puþinele filme pe care le-am vãzut din competiþia la Cannes de anu trecut, ordinea la mine ar fi cam aºa:
Une vieille maîtresse 8/10
Le Scaphandre et le papillon 7/10
4 luni, 3 saptamani si 2 zile 6,5/10
Zodiac 4/10
(deci da, 432 e un pic peste mediocru, dar Zodiac e penal)

iar dintre filmele cu avorturi:
Vera Drake 8/10
Palindromes 7,5/10
El Crimen Del Padre Amaro 7/10
432...

Supastar
05 Jan 2008, 17:30

da. foarte misto asta. mai ales personajul si ce se intampla cu el. nu ma mai simtisem asa de pe vremea lui julien sorel!

herbert
05 Jan 2008, 18:02
sigur ca da, "Zodiac" e inexplicabil de prost.
dupa "Fight Club", "Se7en" si chiar "Panic Room" (mi se pare un film onorabil - Foster il aburca bine), David Fincher a dat-o in balta. nu stiu daca "se complace într-un prelungit repaus intelectual", cum scrie Leonard - nu-mi pot imagina starea asta - , dar Fincher a ratat.

Alex Leo Serban
06 Jan 2008, 05:57
aoleo, vezi k intra acush ambra si t papa la micu dejun cu fulgi cu tot! :lol:

vladvaidianu
06 Jan 2008, 09:10
Zodiac e lucrat in Final cut. la fel si No country for old man...si una peste alta nu e rele...

dar mie mi se par mai interesante daca le urmaresc in videoscopes...

gionloc
06 Jan 2008, 11:20
zodiac e un film excelent.
unul dintre cele mai bune ale anului 2007. ete aci doo motive (al doilea este suficient pentru a considera filmul f bun!) :

1. evidentiaza neajunsurile sistemului juridic american - prea multe rotite invirt un mecanism, trecerea prin toate aceste coturi (mecanice) risipeste energia si datele unor situatii care marturisesc acelasi lucru: nu exista crime perfecte, nu exista nici macar clipe cheie in care cineva poate fenta navodul juridic... e doar un sistem care se impotmoleste in propriile-i hatisuri.

2. (un citat aproximativ) ...senzaþia avutã e cã Zodiac trebuie sã fie un thriller. insa filmul e atît de lent, atît de minuþios în detalii, atît de bogat în replici, atît de întins ca duratã, atît de lipsit de ceea ce ar putea fi considerat "spectaculos" în cazul filmelor de gen - crimele propriu-zise, acþiune violentã - încît cele petrecute pe ecran sînt dificil de acceptat ca fapte ale unui film din acest gen. Zodiac deconstruieºte mecanismele de "lucru" ale thrillerului ºi chiar pluseazã prin ironii adresate acestui gen, vizibile mai ales în legãtura dintre imagini ºi acþiune, pe de o parte, cu muzica împrumutatã, pe de altã parte. totuºi Zodiac rãmîne un thriller. insã nu pe ecran, ci într-o relaþie pe care istorisirea o construieºte dincolo de vizionarea cinematograficã, în raportarea spectatorului la realitate: cum vã face sã vã simþiþi ideea cã ºi astãzi un criminal precum Zodiac ar putea fi liber, sau cã alþii precum acesta nu sînt prinºi?

Leonard
06 Jan 2008, 12:52
e înþesat de cliºee la tot pasul, inclusiv în replici. nu ºtiu dacã e inspirat dintr-un caz real cum zice, dar mi s-a pãrut cam neverosimil cã poliþia (sau FBI sau ce mai au) n-a reuºit sã-i facã un portret robot ºi sã-l gãseascã în baza de date (sau sã-l dea în media ºi sigur l-ar fi recunoscut cienva), dupã ce tipa aia cu copil a reuºit sã-l vadã la faþã ºi sã scape. toate complicaþiile par a fi fãcute cu scopul lungirii artificiale a duratei filmului. iar dacã a fost caz real, un documentar de 50 de minute era arhi-suficient pentru a spune totul despre acest caz.
dacã vreþi thriller modern adevãrat, uitaþi-vã la Angel Dust (1994). te ºtergi la fund cu Zodiac dupã ce-l vezi pe ãsta.

Pitbull
06 Jan 2008, 13:32
Deci, bäi.
M-ati enerva, dacä nu m-ati bucura.
Si mä bucurati pentru cäci, controversându-l atâta, nu faceti decât sä dovediti cä filmul nu-i räu deloc. Mie, unul, mi-a mers la suflet, desi ca lucräturä cinematograficä e departe de a därâma lumea.
Ce-ar fi sä fiti mai on-topic si sä continuati în threadul aferent?
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=13656

Ambra Blu
06 Jan 2008, 14:35
e înþesat de cliºee la tot pasul, inclusiv în replici. nu ºtiu dacã e inspirat dintr-un caz real cum zice, dar mi s-a pãrut cam neverosimil cã poliþia (sau FBI sau ce mai au) n-a reuºit sã-i facã un portret robot ºi sã-l gãseascã în baza de date (sau sã-l dea în media ºi sigur l-ar fi recunoscut cienva),

nu numai ca e caz real, dar e si ultra celebru (si daca n-ai fi stiut ca e caz real, tot iti spune la sfirsit). fincher a avut ca puncte de referinta si cartile lui graysmith, asa ca s-ar putea ca viata sa bata filmul acolo unde tu crezi ca sint meºe sau burþi. pentru mai multe detalii despre the zodiac, iti recomand siteul crimelibrary dot org, e bun ca starting point. nu uita nici ca in anii aia nu exista inca dna testing, in baza caruia sa fie eliminati sau incriminati cu grad ridicat de acuratete suspectii. in plus, in anii 70 nu toate tehnicile de investigatie sint ca in csi, cu baze de amprente uriase, click, click, gata suspectu'. nu numai ca 'zodiac' e excelent ca thriller, dar e mai mult decit atit. e documentat serios, e mult mai intens si mai grav si mai 'fo' real' decit fight club sau se7en. ca atare, de-aia cred ca e si cel mai bun film al lui fincher de pina acum. documentar de 50 de minute? de genul celor cu ramirez, andrei chikatilo si stacy? gimme a break.

Alex Leo Serban
06 Jan 2008, 14:43
zodiac e un film excelent.
unul dintre cele mai bune ale anului 2007. ete aci doo motive (al doilea este suficient pentru a considera filmul f bun!) :

1. evidentiaza neajunsurile sistemului juridic american - prea multe rotite invirt un mecanism, trecerea prin toate aceste coturi (mecanice) risipeste energia si datele unor situatii care marturisesc acelasi lucru: nu exista crime perfecte, nu exista nici macar clipe cheie in care cineva poate fenta navodul juridic... e doar un sistem care se impotmoleste in propriile-i hatisuri.

2. (un citat aproximativ) ...senzaþia avutã e cã Zodiac trebuie sã fie un thriller. insa filmul e atît de lent, atît de minuþios în detalii, atît de bogat în replici, atît de întins ca duratã, atît de lipsit de ceea ce ar putea fi considerat "spectaculos" în cazul filmelor de gen - crimele propriu-zise, acþiune violentã - încît cele petrecute pe ecran sînt dificil de acceptat ca fapte ale unui film din acest gen. Zodiac deconstruieºte mecanismele de "lucru" ale thrillerului ºi chiar pluseazã prin ironii adresate acestui gen, vizibile mai ales în legãtura dintre imagini ºi acþiune, pe de o parte, cu muzica împrumutatã, pe de altã parte. totuºi Zodiac rãmîne un thriller. insã nu pe ecran, ci într-o relaþie pe care istorisirea o construieºte dincolo de vizionarea cinematograficã, în raportarea spectatorului la realitate: cum vã face sã vã simþiþi ideea cã ºi astãzi un criminal precum Zodiac ar putea fi liber, sau cã alþii precum acesta nu sînt prinºi?

1 aha, deci e un film 'excelent' pt k arata racilele sistemului juridic american?! film utilitar, carevasazik? :w00t: msi: nu era nevoie d un film d 2h jumate sa-mi spuna atita lucru...
2 mda; deci e minutios, deci lent - sau lent, pt k minutios... ei si?! dc ar trebui kestia asta sa-l fak un 'film excelent'? cit dspr faza cu 'deconstructia thrillerului' blabla - asha e, da asta nu ma face sa pun botu la el pt k plictiseste! 'deconstructie' (a ideii d documentar) face si woody allen in 'zelig', da ala e si destept, si entertaining...
cit priveste ideea k cinva scapa (printre okiurile sistemului) - relax! killeru din 'zodiac' nu e nici primu, nici ultimu - & frankly, m'dear, i don't give a damn! :P

pt pitbull

d unde ai scos-o k o controversa face k un film 'sa nu fie rau deloc'?! :o sa-ti amintesc controversa dspr '300'?? :happy:

Pitbull
06 Jan 2008, 14:52
Statistic, mami, statistic.
Iar lui "300" eu nu-i contest calitätile - consider doar cä defectele (alea pe care voi, fanii lui, le negati sau le minimalizati) sunt prea grave si le coplesesc. (Oricum, nu l-am inclus printre worst 10, si-l critic atât de vehement mai mult ca sä restabilesc echilibrul cu osanalele voastre supradimensionate.) Dacä nu era vorba de Termopile (sau de Waterloo) ci de Bätälia Orcilor cu Elfii de la Podul Dintre Universuri, chiar l-as fi admirat.

Alex Leo Serban
06 Jan 2008, 15:08
ok-ok, got the point - am vrut doar sa-ti contraexemplific kestia cu 'controversa'...

eu fac ac lucru cu 'zodiac': decit sa-l mai vad o data as vedea d 10X 'the banishment'! (asta e pt ambra :P )

Leonard
06 Jan 2008, 16:01
Deci, bäi.
M-ati enerva, dacä nu m-ati bucura.
Si mä bucurati pentru cäci, controversându-l atâta, nu faceti decât sä dovediti cä filmul nu-i räu deloc. Mie, unul, mi-a mers la suflet, desi ca lucräturä cinematograficä e departe de a därâma lumea.
Ce-ar fi sä fiti mai on-topic si sä continuati în threadul aferent?
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=13656
se pare cã n-a fost aºa controversat. doar 2 pagini, din care peste jumate din mesaje sunt off-topic. n-a curs prea mult sînge ca la 300 (8 pagini).

Pitbull
06 Jan 2008, 16:20
1) Mä refeream la controversa de acum si aici, nu la topicul titular.
2) Da, da-n cât timp s-au adunat opt pagini? Pe "Zodiac" vä certati doar de eri-alantä-eri.
3) Si pe urmä "300" e mult mai spectaculos/ar/ist, inflameazä spiritele, are potential de cult movie. "Zodiac" e mult mai sec si sobru - nu doar ca film, ci si ca relatie cu publicul.

Alex Leo Serban
06 Jan 2008, 16:30
dap: e 'sec' k un banc & 'sobru' k un grefier in sala d judecata :hmm:

Pitbull
06 Jan 2008, 16:45
Adicä ai fi preferat istericale d-alea stilisticoioase ca-n "The Flock"?

crissis
06 Jan 2008, 17:17
documentar de 50 de minute? de genul celor cu ramirez, andrei chikatilo si stacy? gimme a break.

n-am auzit de stacy. did u mean cumva gacy?

in trecere, mie mi-a placut zodiac. si nu eram deloc un fan david fincher inainte

Ambra Blu
06 Jan 2008, 17:28
gacy ma bad

Alex Leo Serban
06 Jan 2008, 18:29
Adicä ai fi preferat istericale d-alea stilisticoioase ca-n "The Flock"?

n-am vazut; as fi preferat un fincher k in 'se7en', k in 'the game' sau kiar 'panic room' - un cinema flamboyant/fascinant, thought-provoking & mind-blowing, nu o frectie la picior d lemn k asta, d o banalitate istovitoare... park e un film facut cu okii inkishi :(

Ambra Blu
06 Jan 2008, 18:39
park e un film facut cu okii inkishi :(

cine e okii inkishi?
face parte din splatter pack?

Alex Leo Serban
07 Jan 2008, 07:39
comentariile risk sa devina la fel d boring k filmu :sleep:
eu unu n-am d gind sa mai scot un sunet (= booo) dspr el...

Ambra Blu
07 Jan 2008, 10:16
mai bine asa, unele sunete tre tinute departe de public

Alex Leo Serban
07 Jan 2008, 11:05
sa mori tu?
(al dracu, mori dk n-ai tu ult cuvint intotdeauna...! :lol: :x :sleep:)
ok, atunci zic asha: offf, e un film kre nu mi-a ramas p retina :P
si - cum am mai spus/scris si cu alte prilejuri - un film este (sau ar trebui sa fie) mai aproape d orikre dintre artele vizuale decit d literatura/ jurnalism/whatever. punct
ps teologii din zorii evului medieval kiar credeau k omu poate fi 'indreptat' mai curind d catre vizual (fresce, arhitectura...) decit d filozofii 8)

Ambra Blu
07 Jan 2008, 11:38
:D
normal, dobitocii aia nu pricepeau o boaba din predica aia in latina si d-aia li se povestea biblia pe catedrale.

hai ca nu mai adaug nimic, am devenit offtopic de mult

StefanDo
07 Jan 2008, 12:24
am o intrebare :D
ai un film politist gen "aia buni il prind pe ala rau". totul este perfect pana la sfarsit, cand ala rau scapa (iar aici, dupa parerea mea, nu scapa :D, scena "pot sa va ajut cu ceva?" - "nu, nu puteti" din final pentru mine a echivalat cu o super-inhatzare cu catuse, "you may remain silent" si tot tacamul). ei bine, daca singura hiba a filmului e doar aceasta pseudo lipsa a momentului culminant, ce-i mai putem reprosa?

Zodiac e un film superb, care m-a tinut in priza pe toata durata celor doua ore si jumatate. Nu e mai bun ca 432 (:D), dar merita toti banii. Sa vedem cum va fi The Curious Case of Benjamin Button, zvonurile zic c-ar fi ceva nemaivazut :)

Alex Leo Serban
07 Jan 2008, 12:24
pt ambra (tot offtopic!)

pai, erau proto-cool saracii 8)
viitoru va fi vizual sau nu va fi deloc :P - the written thing will be a thing of the past...

pt stefando:

bullshit

gheorghe orban si baba
07 Jan 2008, 17:23
pe cît de mult subscriu cu Ambra Blu la opiniile despre Mungiu, Puiu ºi Sean Penn, pe atît de mult sunt nevoit sã subscriu la opiniile lui ALS despre Zodiac. Fincher n-avea voie sã mai facã aºa mizerii (panic room ºi ãsta) dupã ce a reuºit cu Fight Club. Trebuia ori sã ecranizeze Sufocare, ori sã se lase de regie, ca sã rãmînã cu imaginea intactã. Dezamãgire de nedescris pentru mine acest Zodiac. n-are pic de tensiune. se pierde în detalii, uitînd cã de fapt n-are nimic de spus. putea fi regizat de orice regizor de mîna a treia angajat cu contract de cãtre o casã mare de producþii hollywoodianã. Fincher, din pãcate, se complace într-un prelungit repaus intelectual. Înþeleg intenþia lui de a scoate din cãcat bici, dar nu prea i-a ieºit.

din puþinele filme pe care le-am vãzut din competiþia la Cannes de anu trecut, ordinea la mine ar fi cam aºa:
Une vieille maîtresse 8/10
Le Scaphandre et le papillon 7/10
4 luni, 3 saptamani si 2 zile 6,5/10
Zodiac 4/10
(deci da, 432 e un pic peste mediocru, dar Zodiac e penal)

iar dintre filmele cu avorturi:
Vera Drake 8/10
Palindromes 7,5/10
432...

notele alea le extragi, dadaist, din fund? baba aia frigida de breillat cotata mai bine decat fincher? si decat schnabel? panic room e mizerie? ai gusturi de avi-cola, imi pare rau sa-ti spun.
altfel, topul meu vizavi de david fincher canta cam asa:
1. se7en
2. fight club & panic room
4. the game
5. zodiac
6. alien 3
7. numele complet e david leo fincher 8)
8. vine si rendezvous cu rama in 2009

silver_boy
07 Jan 2008, 20:54
fuc.k si io o trecere ( si o petrecere)
de la zodiacul lui Fincher la zodia (norocoasa si inspirata) a lu' Mungiu
ne place, nu ne place, Mungiu a rupt. Gura Targului, calculelele competitorilor, "ecumenismul" -kum ar spune als- al unor critici, si invidiile unor "colegi" de breasla care, (prefatand o butada) suporta orice, inafara succesului altora...
interviul ( de mai jos) aparut in Cotidianu povesteste despre un Mungiu care a stiut sa faca fata succesului, proba dificila pe care nu toti art(r)istii stiu sa o treaca...
prin 2000 si ceva Mungiu era printre primii regizori-scenaristi care azvarlea, altruist, unserului anonim insetat de bucataria filmului, 7 scenarii ...facand trecerea, pe cand vietuiam o siberie informationala, de la monopolul know-now-ului in ceea ce priveste scenariile, la aruncarea lor catre lumea impersonala a internetului ...mocca, de amorul artei...
Vitu este minunatu, 432 este minunatu, pentru ca Mungiu (cu fata aia a lui de pionier premiant) ...este minunatu
sper sa ia Oscarul

Anul trecut, Cristian Mungiu a cucerit Europa. In 2008 se pregateste sa treaca Oceanul

L-am intilnit pe Cristian Mungiu, la sfirsitul anului trecut, la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent din Bucuresti. Era acolo, intre doua drumuri in strainatate, la lansarea documentarului „O luna cu 4 luni, 3 saptamini si 2 zile“, realizat de Sorin Avram despre caravana „4, 3, 2“ prin 15 orase ale Romaniei ramase fara cinematograf. Asaltat de jurnalisti, prieteni si colegi din lumea filmului, imi sugerase sa facem interviul „in tihna“, prin e-mail. Cistigatorul celui mai rivnit premiu al Festivalului de Film de la Cannes vorbeste pentru Cotidianul despre ce a urmat dupa Palme d’Or, despre relatia sa cu regimul comunist si despre cum ar trebui sa recupereze cinematografia romaneasca perioada totalitara, dar si despre deceptiile pe care le-a trait in relatiile sale cu romanii dupa succesul sau.

Ce ti s-a intimplat, ca sa spun asa, dupa ce ai cistigat la Cannes?

Imediat dupa decernare am intrat in protocolul pregatit pentru cistigatorul Palme d’Or, oricine ar fi fost el: intrari in direct pentru televiziunile franceze, conferinta de presa, sedinta foto oficiala cu trofeul si, pe fiecare culoar, discutii cu presa care nu primise acreditari in sala oficiala de conferinte. Am sfirsit acest protocol cam trei ore mai tirziu dupa o interventie la Realitatea TV. Era cam ora 11 seara si m-am trezit dintr-o data in strada in fata Palatului festivalului, fara nevasta, echipa, trofeu si papion pe care le ratacisem in maratonul ultimelor ore. Pina la urma am ajuns la petrecerea oficiala, unde ne-am salutat cu ceilalti competitori si cu organizatorii festivalului si unde agentul meu de vinzari a venit dupa ce se urcase intr-un palmier pe croazeta si smulsese o creanga adevarata de palmier pe care mi-a daruit-o. De acolo ne-am deplasat la o petrecere privata unde urma sa sarbatorim trofeul, dar unde am sfirsit prin a intra in direct pentru un canal de stiri rusesc. Am baut apoi sampanie pe plaja, amintindu-ne prima noastra descindere la Cannes cind, tot pe plaja, ne intrebam daca vom mai ajunge vreodata pe acolo.

Si dupa fiesta?

In lunile care au urmat am fost invitat in foarte multe tari si la foarte multe festivaluri, dar am ales sa merg doar atunci cind prezenta mea era asociata cu promovarea generata de lansarea filmului in cinematografe: am fost la Wroclaw in Polonia, la Sarajevo, unde m-am intilnit cu regizorul Alexander Payne, doua zile la Roma pentru lansare, o saptamina la Paris, de asemenea pentru lansare, la Telluride in Colorado, pentru o zi in Mexico City, unde au venit la conferinta de presa peste 100 de ziaristi, apoi la Toronto, pentru cel mai mare festival nord-american. Dupa lansarea filmului in Romania, am plecat la San Sebastian sa primesc Premiul Fipresci pentru Cel mai bun film al anului 2007, la New York, unde dupa proiectie ne-a asteptat Faye Dunaway ca sa vorbeasca cu noi despre film, de acolo am plecat in Coreea, la Pusan, unde am fost in juriu imprietenindu-ma cu Goran Paskalievic. Promovarea filmului in Statele Unite a continuat cu prezente la festivaluri in Los Angeles si Washington, iar in Europa am participat la campanii de promovare in Ungaria, Austria, Elvetia, Danemarca, Suedia, Norvegia si Finlanda, unde provocarea organizatorilor a fost o baie in Marea Baltica, la zero grade, dupa iesirea dintr-o sauna la 100 de grade... In mod miraculos am supravietuit. In Asia am promovat filmul pentru lansarile din India si Taiwan, dupa care am zburat direct la Berlin pentru premiile Academiei Europene si am incheiat calatoriile pe 2007 cu un drum in Israel, unde am fost primiti cu foarte multa caldura.

In ce fel s-a schimbat perceptia celor din jur asupra ta dupa ce ai primit Palme d’Or? Prieteni, colegi, politicieni...

Am trecut prin multe in perioada asta, dar e prea devreme sa vorbesc despre unele lucruri. Poate mai incolo, intr-o carte. In orice caz, am fost foarte dezamagit sa constat ca, in ciuda eforturilor uneori coplesitoare facute in toata aceasta perioada de a raspunde cumva fiecarei solicitari, cei carora n-am reusit sa le raspund imediat nu le-a trebuit mai mult de o ocazie ca sa considere ca mi s-a urcat la cap. Cind vine in asemenea cantitati, atentia celor din jur devine uneori agresiune si daca incerci sa-ti ocrotesti din cind in cind viata personala si timpul pentru tine, oamenii reactioneaza foarte egoist. Eu am pretentia ca nu m-am schimbat, situatia in sine in care sint s-a schimbat.

Cind ne-am vazut ultima oara, la lansarea documentarului despre caravana „4,3,2“, erai la fel de discret cum te-am cunoscut acum trei ani, cind am filmat la campania Cotidianul. N-am vazut, cu alte cuvinte, nimic care sa-mi fi spus: „Mai, omul asta a cistigat Palme d’Or“. Totusi, cum si in ce masura te schimba un astfel de premiu? Cum gestionezi acest succes?

Ti-am zis, eu nu am senzatia ca m-am schimbat in vreun fel. Nu am perceptia propriei mele persoane in situatia data. La Berlin, la decernarea premiilor Academiei, eram gata sa merg la ceremonie cu autobuzul si, dat fiind ambuteiajele, s-o iau pe ultimii 100 de metri pe jos, insa de fiecare data Anamaria Marinca mi-a atras atentia ca nu e cazul si avea, intr-adevar, dreptate, n-ar fi fost potrivit. Cred cumva ca talentul e conditionat de o anume umilinta in a-l intimpina si nu uit asta niciodata - nu ti se cuvine nimic pe lumea asta.

Cristian Mungiu alaturi de actrita Laura Vasiliu,
la o conferinta de presa de pe Croazeta
Foto: Reuters
Cite interviuri ai acordat dupa Cannes, afara si in Romania?

Zeci, sute, nu stiu exact. Au fost cert peste 30 de zile de interviuri, uneori cu opt ore de lucru pe zi, cu 10, 15 intilniri. La un moment dat, la Los Angeles, am avut 32 de interviuri intr-o zi, altele au fost ca niste simultane la sah cu cite sase-opt ziaristi odata, la aceeasi masa, vreme de doua ore. Epuizant. La Los Angeles, in primele doua ore am avut interviuri pentru televiziuni si site-uri de cite sapte minute fiecare. Cind reduci comunicarea la un asemenea interval, totul devine formal, nu ai cum sa comunici nimic important, mitraliezi niste informatii promotionale obligatorii si atit si ai senzatia ca si tu iti faci treaba la fel ca si ziaristul, fara sa pui cine stie ce suflet. Mi s-a intimplat ca la o asemenea sesiune de interviuri un ziarist sa faca o introducere foarte lunga, care a culminat cu intrebarea: „... deci, cum e posibil sa faci un asemenea film intr-o tara catolica?“. Iar cind i-am zis ca sintem ortodocsi, din cauza ca oricum mai aveam doar citeva minute pentru interviu, a zis - „sau, ma rog, ortodoxa“...

Ce virsta aveai in ‘87, cind se petrece actiunea filmului?

Aveam 19 ani si ma rasesem in cap, intr-un moment in care eram destul de dezorientat in viata. Citeva zile mai tirziu s-a dat o amnistie generala, asa ca vreo luna am mers singur pe trotuar...

In ce masura erai familiarizat cu subiectul inainte de 1989? Ai avut cunoscuti care au trecut prin experienta unei intreruperi de sarcina?

Aveam, din nefericire, cam aceeasi perspectiva asupra lucrurilor pe care o aveau majoritatea celor de virsta mea in epoca respectiva, considerind sarcina ca un accident nefericit si cautind solutii de a scapa de „problema“ fara a fi „prinsi“.

Cum te-ai documentat pentru film?

Filmul porneste de la o intimplare care, strict epic, s-a desfasurat destul de aproape de ceea ce se vede in film. Ceea ce e fictional tine mai degraba de motivatiile si de biografiile personajelor. In buna masura am stiut tot timpul ca filmul va urmari structura intimplarii pe care o stiam eu, insa am vorbit cu foarte multi oameni si am aflat foarte multe povesti dramatice determinate de avorturi din perioada comunista.

Care a fost cea mai dura experienta personala pe care ai trait-o in regimul comunist? Cind l-ai simtit cel mai violent?

Nu mai stiu citi ani aveam, dar stateam impreuna cu bunicul meu la o coada din aia in care oamenii se omorau intre ei ca sa ajunga sa cumpere ceva de mincare invatindu-te ca civilizatia e o pojghita foarte subtire la suprafata lucrurilor, iar bunicul meu mi-a dat o hirtie de cinci lei in care a invelit doua monede de un leu. Nu aveai voie sa cumperi mai mult de un kilogram de malai, iar cei doi lei in plus erau un fel de mita pentru vinzator ca sa ne dea pe tacute o jumatate de kilogram in plus. Vinzatorul a primit cei doi lei in plus de la bunicul meu, insa nu si de la mine, stabilind cumva limita principiilor lui morale in a nu lua mita de la copii, drept pentru care a scuturat energic bancnota de cele doua monede, zicindu-mi ca asta e regula - un kilogram de persoana ca sa ajunga pentru cit mai multi flaminzi...

Insa, privind inapoi, am identificat in lipsa completa a oricaror indoieli ale noastre in privinta avortului unul dintre cele mai ingrozitoare consecinte ale traiului sub comunism.

Ce crezi ca a ramas neexploatat, major, din acea perioada in cinematografia romaneasca?

Cred ca abia recent am inceput sa vorbim despre perioada respectiva pe tonul potrivit si ca in anii ‘90, din lipsa de talent si pricepere, din precipitare si din lipsa de perspectiva s-au facut o gramada de filme proaste dedramatizind istorii personale care meritau alta abordare.

O sa mai reiei subiecte din comunism?

Nu stiu. In orice caz, nu imediat. Doar produc celelalte episoade din seria „Amintiri din Epoca de Aur“, insa tonul acestor scurtmetraje e foarte diferit - implicind mult umor - tocmai ca o cale de a arata ca aceeasi perioada istorica poate fi recuperata in moduri foarte diferite si totul e o chestie de perspectiva si de ton.

Amicii din strainatate se tot pling ca filmele romanesti de dupa 1989 sint cam socante, crude. Cum crezi insa ca ar arata un „Good bye, Lenin!“ in varianta romaneasca sau �* la Cristian Mungiu? Cum ai face tu un astfel de film, cu o abordare oarecum pozitiva a comunismului?

Nu as face un asemenea film, considerind nu doar cliseistic, dar si foarte facil acest gen de a face cinema. Incercarea mea a fost de a ma pozitiona complet opus lui „Good bye, Lenin!“ si de a spune o poveste din perspectiva cuiva care traia pe vremea cind ne inchipuiam ca vom muri sub comunism.

Ca sa faci o enumerare a obiectelor si a situatiilor uitate din copilaria noastra exista Internetul, toata metaforoida aia cu Lenin care zboara prin aer fiind la nivelul cultural al unui absolvent la seral. Ma intereseaza acum un alt nivel de adevar la care poti ajunge prin cinema.

*
Premiul Societatii Nationale a Criticilor de Film din SUA

Pelicula lui Cristian Mungiu „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“ a fost aleasa de Societatea Nationala a Criticilor de Film din SUA, ce reuneste cei mai cunoscuti critici din tara, drept Cel mai bun film intr-o limba straina, informeaza hollywoodreporter.com, preluat de NewsIn. Filmul, premiat la Cannes 2007 cu Palme d'Or, a depasit in optiunile criticilor „Le Scaphandre et le Papillon“ de Julian Schnabel si „Persepolis“ de Vincent Paronnaud si Marjane Satrapi, cu care concureaza si pentru Globul de Aur. Membrii Societatii Nationale a Criticilor, care s-au intilnit simbata la un restaurant din New York pentru a-si alege pentru a 42-a oara premiantii anuali, a considerat drept Cel mai bun film din 2007 productia „Scandalul petrolului“ („There Will Be Blood“), bazat pe romanul lui Upton Sinclair „Oil!“, iar realizatorul sau, Paul Thomas Anderson, a fost numit Cel mai bun regizor. Dintre cei 61 de membri ai societatii, numai 41 au votat la actuala editie a premiilor

Neuptolem
07 Jan 2008, 21:07
prin 2000 si ceva Mungiu era printre primii regizori-scenaristi care azvarlea, altruist, unserului anonim insetat de bucataria filmului, 7 scenarii ...facand trecerea, pe cand vietuiam o siberie informationala, de la monopolul know-now-ului in ceea ce priveste scenariile, la aruncarea lor catre lumea impersonala a internetului ...mocca, de amorul artei...
Vitu este minunatu
Superb, silver! Cand mai un atelier? :D
Mana lui Paulista? Un sm cu greutate, mai sa m-apuc sa caut dictionar portughez-roman...e de studiat, toti incepatorii pe liternet, apropo, verificati pe www.liternet.ro, dk a mai aparut un scenariu, ei, asta se datoreaza mie. si am si dovada, i-am scris lui penescu in disperare. hbo-ul se apropie, ma bag la citit.

Alex Leo Serban
08 Jan 2008, 06:38
bvo silver, ai sintetizat perfect! :)
probl lu mungiu e k, dk NU ia oscaru (cum asteapta tot popo-ru), nimic din c a facut nu va mai conta... si asta intra, fireste, la patologia popo-rului ro :((

ps david 'leo' fincher?! :o kiar nu stiam... dar sint d acord cu top 5-u facut!
(btw: in ult dilema, la 3,14, am facut un mic comentariu - malitios, recunosc :P - apropo d coming-out-u lu jodie f, si o tipa a scris p blogu ei k e d 'prost gust' ('banc d autobaza')... voua cum vi s pare?

poanta finala era: 'domnisoara foster ar fi trebuit sa stie k viata privata s apara cu dintzii, in niciun caz cu limba...' (hihi!)

so? (s poate si p mp, k sa nu 'deranjam' discutia dspr mungiu, kre e mult mai importanta!)

Ambra Blu
08 Jan 2008, 09:10

asta poate în romînia, cocoº. aici o fi fãcut mungiu alfabetizarea cu naþiunile netrecute prin apã ºi sãpun.

personal, primul scenariu citit de mine a fost în 1999, 'the conversation' al lui coppola (era o carte pulp, în format A4, parcã).

gheorghe orban si baba
08 Jan 2008, 09:13
who the f cares about how jodie likes to f? dar poanta finala e buna.
despre oscar si 432, hmm, probabil va lua persepolis oscar-ul si globul de aur, iar domnul nicolaescu va face in direct remarcaca numai o versiune directors cut a lui mihai viteazul, cu 30 min suplimentare prezentandu-l pe mihai viteazul la batranete aparand europa de musulmani, ar putea tinti spre oscarul pt film strain.

ulrich
08 Jan 2008, 21:16
o observatie facuta dupa ce razboiu s-a terminat:atitudinea simptomatic-romaneasca apartine lui mungiu(si amicilor lui).urmarirea cu lanterna,pe toate site-urile si blogurile obscure,a tuturor...soaptelor critice care tintesc filmul lui,placerea manelistica de a strivi(nu de a castiga,nu,de a turti :shock: )orice indoiala....
stiti cu cine seamana asta,ma(ca ma apuca dracii pe mers ce scriu)?cu iliteratii care nu se multumesc cu facultatea terminata la distanta(inainte de a-si lua bac-ul),cu masteratul si cu doctoratul!nu,nene,ei vor recunoastere muta si holbata!vor rashpect,ca baetii de dupe blocuri!in loc sa-si rontzaie in tacere premiul nemeritat,ei vor...pe bune,dl. cristian tudor popescu(care,intre noi fie vorba,sta mai bine cu gramatica decat toti forumistii de aici la un loc)a fost prea bland...

p.s.:daca vaca aia de la excrementul zilei n-ar fi vorbit despre "un american",unu',un oarecare julian schnabel(cel mai mare artist contemporan,tip ce a fost si in fabrica lui warhol,care are panze atarnate in toate marile muzee ale lumii)ca despre un frustrat caraghios care maraie la filmul colosssului din carpati,poate ca nu as astepta cu atata pofta esecul(previzibil) al filmului cu avortu' la decernarea globurilor si a oscarurilor...